Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Helsinki Pride osoittaa suvaitsevaisuutta ja Päivi ei tykkää siitä!

Kirkon hyväksyminen Helsinki Priden tukijaksi osoittaa suurta sydäntä. Kirkko on sekaisin kuin seinäkello ja eikä se oikein tiedä mitä mistäkin ajatella, etenkään sateenkaarikansasta. Seinäkellon kannen alla suurinta metakkaa pitää kirkon ultrakonservatiivisiipi Päivi Räsäsen – kenenkä muunkaan! – johdolla, joka ei millään voi hyväksyä sitä, että kirkon hyväksyminen tukijaksi tarkoittaa kirkon ihmisoikeuskäsityksen varsin, no siis, sanotaan nyt vaikka kauniisti, epäkypsän kehityskaaren ja samalla Räsäsen kaltaisten suvaitsemista. Vuosia sateenkaarikansaa suvaitsemattomiksi syyttäneet ovat saaneetkin osakseen rakkauden tuulahduksen. Ehkä tämä ottaa lujille, kun Helsinki Pride osoitti, että niuhoja ei olla kirkon virallisia niuhottajiakaan kohtaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Johtajiensako mukaan ihmisoikeuksia kansalaisille jaetaan ?

Moni Helsinki Pride-ihmisoikeustapahtumaan aikaisemmin osallistunut ev.-lut. kirkon jäsen ihmettelee tämän blogikirjoituksen ylimielistä sävyä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Ihanko ovat sinulle tilittäneet ylimielisestä sävystä vai pelkkää "lottoamista"?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Se on tuo suunnaton Ylpeys joka prideilijöillä on mennyt överiksi. Ja se näkyy juuri nimenomaan tuossa ylimielisyydessä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Hyvää Juhannusta vaan kommentoija Komsillekin!

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Nyt sinä Tuula olet käsittänyt ihan pieleen. Ei ole kysymys ylpeydestä tai ylimielisyydestä. Pride-tapahtumassa on kyse siitä, että kaikki iloitsevat hyväksytyksi tulemisesta. Omina itsenään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Itse näen sen, että kirkko alkaa ymmärtää paremmin yhteisöllisyyttä kuin aiheuttaa eripuraa. Minä itse näen oman puun, jonka juuret ovat elämää pursuvia ja runko itse on vahva perusta. Oksanhaarat taas edustavat eri uskontojen haaria. Minulla on oma yhteys omaani enkä tuputa ihmisille vaan jokaisilla pitäisi olla oma henkilökohtainen usko. Sitä ei pidä kenenkään uskovaisen tuputtaa minulle. Olen joitakin ihmisiä häätänyt pois, kun yrittivät tuputtaa uskoantaansa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Erinäiset uskontokunnat ovat perinteisesti olleet vahvoina edistämässä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eristämistä, eristäytymistä ja itsetuhoisuutta. Onneksi kansankirkkomme ymmärtää vastuunsa ja myötäelää. Nämä Räsäsen kaltaiset kiihkoilijat jatkavat kaikesta huolimatta. Meidän muiden velvollisuus ja etuoikeus on seistä välissä, elämän puolesta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Itse toimin seurakunnan luottamustehtävässä ja minua ottaa päähän, että aina kun Päivi Räsänen avaa sanaisen arkkunsa, niin seurakunnat menettävät jäseniä. Kirkko tekee hyvää ja tärkeää työtä monella elämän alueella ja sillä on sitoutuneita työntekijöitä, jotka kärsivät näistä P Räsäsen avautumisista.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Räsänen on aiheuttanut myös kirkolle niin suurta vahinkoa, että hänen omaehtoinen eronsa olisi ollut varmaan kohtuullista.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Itse ole kokenut nykykirkon ihmisiä tukevana yhteisönä. Sen vuoksi liityin parinkymmenen vuoden jälkeen takaisin jäseneksi. Sitä kirkkoa tarvitsevat myös Päivi Räsänen ja kumppanit. Ehkäpä se joskus selviää heille.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Kauniisti ajateltu. Minä kysyn, tarvitseeko Räsänen kirkkoa muuhun kuin ihmisvastaisen politiikan tekoon.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #9

Kirkko ei ole Räsäsen eikä vaikkapa Koivulan, sitähän tämä kipuilu johtuu.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Ei, mutta toisin päin taitaa vallita kuvitelma osakeomistajuudesta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Ajatellaan kuitenkin positiivisesti. Ainakaan Räsänen ei harjoita lääkärinammattia.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #14

"Ainakaan Räsänen ei harjoita lääkärinammattia."
Luojan kiitos, ettei harjoita.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä hän käytännössä harjoittaa: Hänen kommenttinsa homoista, transihmisistä ja eheytyksestä otetaan omien joukossa lääkärin asiantuntemuksella ja auktoriteetillä annettuina, vaikka hän sen kauniisti kieltääkin - tietäen mainiosti ihmisten edellä kuvatun ajattelun. Tässä suhteessa hän rikkoo lääkäriliiton eettisiä ohjeita, joissa velvoitetaan lääkäreitä argumentoimaan lääketieteellisissä asioissa uusimman tieteellisen tiedon perustalta.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #22

Tuolta kannalta harjoittaa kyllä, mutta toivoa sopii, ettei käytännön praktiikkaa enää, saattaa muuten mennä todella vanhoilla tiedoilla.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #24

Räsäseen pätee sama kuin Huhtasaareen. Parempi pitää eduskunassa kuin päästää varsinaisen ammattinsa pariin. Tuolta kannalta ajateltuna Koivulakin olisi syytä saada johonkin poliittiseen asemaan, jossa ei oikeasti saa mitään aikaiseksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #7

Tämä oli parhaita kommentteja aikoihin.

Minäkin uskonnottomana ymmärrän että kirkolla on funktio. En siis toivo kirkon häviävän mihinkään. Mielestäni kirkolla on uudistumistarve.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kirjoituksessaan Räsänen antaa erästä vanhoja paimentolaissatuja sisältävää kirjaa siteeraten varsin suoraan ymmärtää, että homot ansaitsevat kuoleman. Olen vakavissani miettinyt, pitäisikö poliisia pyytää selvittämään, onko tässä kyse rikoslain tarkoittamasta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Jos kuuluisin kirkkoon, todennäköisesti toivoisin Räsäsen eroavan siitä. Vihapuhujista eroon pääseminen tekisi kirkon imagolle pelkästään hyvää.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Jonkun reippaan ihmisen pitäisi oikeasti testata Päivin oikeutusta puhua homojen kivittämisen puolesta. Hän on tehnyt järkyttävää yhden ihmisryhmän solvaamistyötänsä jo vuosikausia..

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Erikoista on , että merkittävä osa Päivin kannattajakunnasta on valmis karkottamaan kaikki muslimit Suomesta vain sen vuoksi, että jotkut muslimit puhuvat kuten Päivi.

Tätä on lievemmin sanottuna vaikea ymmärtää.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Perustuslain mukainen uskonvapaus antaa suojan.

Oikeasti jos haluaa ihmisviha agendaa ajaa niin ihan ensiksi pitää perustaa uskonto sitä varten, sitten kirjoittaa sille ne pyhät tekstit kiihottelemaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Uskonnonvapaus ei automaattisesti anna lupaa vihapuheskella mitä tahansa (kuten ei sananvapauskaan). Tällaisissa tapauksissa sitä on punnittava muita ihmisoikeuksia vastaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Sanan- ja uskonvapauden perusteella ei saa harjoittaa mitään yhdenvertaisuus- tai tasa-arvolain perusteella syrjinnäksi katsottavaa toimintaa. Poikkeuksena on se, että henkilö itse kuuluu yhteisön sisäisiä syrjiviä sääntöjä harrastavaan porukkaan. Tällaiseksi ei katsota esimerkiksi evankelisluterilaista kirkkoa, joka on julkisoikeudellinen yhteisö.

Rikoslain ihmistä tai ihmisryhmää vastaan kiihottavaksi katsottavaa toimintaa ei suojaa mikään sanan- tai uskonnonvapaus.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #25

Nähdäkseni uskonvapaus mahdollistaa kiihotustekstien julkaisua.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #29

"Uskonnonvapauslaki

8 §. Suomen kansalaisella on oikeus julkisesti ja yksityisesti harjoittaa uskontoa, mikäli lakia ja hyviä tapoja ei loukata, niin myös sen mukaan kuin siitä on erikseen säädetty,... "

...eli ei mahdollista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #32

Tuo asettaa koraanin ja raamatun kummalliseen asemaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #34

Riippuu jossain määrin siitä, mihin ollaan totuttu ja mitä sillä perusteella pidetään sopivana tai sopimattomana. Evankelisluterilaisen kirkon syrjivät käytänteet ovat tulleet julkiseen keskusteluun pikku hiljaa.

Toisaalta yleisesti sopimattomana pidettävää syrjintää siedetään juridisestikin uskonnollisen yhteisön sisällä, jos se tapahtuu sanan- tai yhdenvertaisuuslain määrittelemillä alueilla. Koraani ja Raamattu eroavat tässä siinä, että islamilaiset kirkot eivät ole julkisoikeudellisia yhteisöjä. Kaikki rikoslain kieltämä sikailu on kiellettyä kaikkien uskontokuntien sisällä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #36

Teksti sinänsä ei ole kiihotusta .
Silloinhan ei voisi suurta osaa historiallisista teksteistä julkaista ollenkaan.
Ei varsinkaan esim kansanrunoutta tai kansanperinnettä tai historiallisia dokumentteja.
Suurinta osaa kaunokirjallisuudesta.

Kyse on siitä, miten tekstiä sovelletaan ja tulkitaan ja missä tarkoituksessa se on julkaistu.

Päivin kannalta tilanne on todella huono:
hän käyttää, tulkitsee ja soveltaa äärimmäistä vihaa ja halveksuntaa, jopa kuolemaan tuomitsevaa tekstiä -
lietsoakseen vihaa, halveksuntaa ja kuolemaan / kadotukseen tuomitsemista.
Erittäin paha juttu . Ja selvästi laitonta.

Eri asia sitten on, onko mielekästä testata oikeuslaitosta tällä.
Saattaa olla.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #25

Toivottavasti joku asianajaja pohtii ja ottaa asian ihan työnalle. Lian moni homo on ahdistunut tämän Räsäsen ilkeistä ja julmista lausunnoista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos hakkaa Raamatulla homoja päähän, käyttää Raamattua väärin. Raamatussa ei sanota homoista tai lesboista mitään, mutta sellainen lause kuin "nainen vaietkoon seurakunnassa" sieltä löytyy. Päivi Räsänen ehkä harkitseekin kirkon jättämistä, koska ei vain voi pitää turpaansa kiinni.

"Pride-tapahtuman aatteellisena tavoitteena on ylpeys sellaisista suhteista, joita Raamatussa johdonmukaisesti kuvataan Jumalan tahdon vastaisiksi. Homoseksuaaliset suhteet, samoin kuin muutkin avioliiton ulkopuoliset suhteet kuvataan Raamatussa synniksi ja häpeäksi", Räsänen julistaa. No, jos homot saisivat mennä naimisiin kirkossa, niin sitten heidän ei olisi pakko elää synnissä, jos kerran avioliiton ulkopuoliset suhteet syntiä ovat. Paavalin mukaanhan ihmisen olisi parempi elää naimattomana, mutta jos ei voi hillitä himojaan, niin menkööt naimisiin, sillä "parempi naida kuin palaa".

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

En voi mitenkään ymmärtää, miksi homot ja lesbot haluavat kirkkoon vihittäviksi. Miksei siviilivihkiminen kelpaa? Luulisi, että tällainen ainakin jossakin määrin kirkon oppien vastainen toiminta aiheuttaa oikeasti uskovalle vakavia moraalisia ongelmia, vai onko sittenkin kyse vain uskovaisuuden teeskentelystä. En tosin muutenkaan ymmärrä, kuinka monet järkevinä pitämäni ihmiset ovat niin yksinkertaisia, että pitävät omaa uskoaan ainoana oikeana.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"En voi mitenkään ymmärtää, miksi homot ja lesbot haluavat kirkkoon vihittäviksi."

Varmaan samasta syystä kuin heterot.

"Luulisi, että tällainen ainakin jossakin määrin kirkon oppien vastainen toiminta aiheuttaa oikeasti uskovalle vakavia moraalisia ongelmia, vai onko sittenkin kyse vain uskovaisuuden teeskentelystä."

Ei kukaan voi uskoa väärin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #28

"Ei kukaan voi uskoa väärin".

Riippuu siitä, mitä uskovalla tarkoitetaan. Omassa kommentissani käytin sitä aika vakiintunutta tulkintaa, joka kristityillä on eli kristikirkon oppeihin uskova. Laajemmin tulkittuna uskominen voidaan liittää mihin tahansa asiaan. Uskonnoista puhuttaessa kukaan ei pysty todistamaan, että hänen uskontonsa on ainoa oikea. Minä voisin hyvin uskoa lentävään spagettihirviöön ja ruveta pitämään pastakauhaa päässäni.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #33

Kristinuskon opit venyvät mitä erilaisimpiin tulkintoihin riippuen siitä, minkälaista Raamatun lukuorientaatiota harrastetaan.

Joillakin opus alkaa sanoilla "Alussa oli asenne", toisilla "Lopussa tuli armo ja rakkaus"; Tulkinnat tältä pohjalta eroavat kuin yö ja päivä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #33

"Omassa kommentissani käytin sitä aika vakiintunutta tulkintaa, joka kristityillä on eli kristikirkon oppeihin uskova."

Tämä vakiintunut tulkinta kiinnostaisi kuulla. Miten uskotaan väärin kristiuskon oppeihin? Jos uskoo Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista,astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita,  ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden,syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisenja iankaikkisen elämän. muttei usko, että Jumala haluaa homojen häpeävän niin onko se väärin uskottu?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Raamatussa ei sanota homoista tai lesboista mitään"

Ei varmaan, kun kyseiset sanat ovat vakiintuneet kielenkäyttöön vasta 1900-luvulla.

Sen sijaan siellä kyllä puhutaan miesten kanssa makaavista miehistä, joka lienee sama asia kuin homoseksuaali.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Käsitteet ja se, mitä niillä tarkoitetaan, muuttuvat ajan myötä. Paavali kiivaili Roomassa harrastetun Kybele-kultin vauhdikkaita menoja, joissa nykykatsannossa transnaisiksi katsotut papittaret kastroivat itsensä ja harrastivat hurjia seksiorgioita temppelissä - tähän tapainturmelukseen oli ilmeisesti osallistunut myös seurakuntalaisia. Kybele-kultti oli hyvin suosittu ja sellaisena kilpailija kristinuskolle.

Vastaava tausta oli Moosekseksi mainitun Vanhan testamentin julmistelussa: Noihin aikoihin Jahvella oli paha kilpailija Baal, jonka palvontamenoissa harrastettiin miesten välistä seksiä.

Kummassakaan tapauksessa ei voida ajatella suoraviivaisesti, että kyse olisi ollut kahden miehen tai kahden naisen välisestä rakkaudesta. Paavalin puheessa pahennus kohdistui nimenomaan "naisen asemaan" alistuneeseen osapuoleen, mikä on tuon ajan arvomaailman kannalta luontevaa: Miehen asettuminen moiseen tilanteeseen oli hänen miehisyytensä kannalta kauheinta, mitä tuolloin saatettiin ajatella.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Vastaava tausta oli Moosekseksi mainitun Vanhan testamentin julmistelussa: Noihin aikoihin Jahvella oli paha kilpailija Baal, jonka palvontamenoissa harrastettiin miesten välistä seksiä."

Miesten välinen seksi kuului mahdollisesti myös Jahven palvontamenoihin esijuutalaisina aikoina, ja 3. Mooseksen kirjan kielto onkin todennäköisesti peräisin eksiilin jälkeiseltä ajalta.

Suosittelen kaikille aiheesta kiinnostuneille teologi
Theodore W. Jennings Jr.:n kirjaa "Jacob's Wound: Homoerotic Narrative in the Literature of Ancient Israel".

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #39

Pääosa Mooseksen sanoiksi laitetusta lienee peräisin juuri noilta ajoilta, jolloin juutalaisen uskonnon identiteetti muodostui ja hajurako muihin uskontoihin piti saada aikaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko Suomen Islamilainen Yhdyskunta pyrkinyt Helsinki Priden tukijaksi ja jos on niin miksi sitä ei ole hyväksytty ?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Eiköhän tuon evankelisen kirkonkin kanssa ole käyty perinpohjaiset neuvottelut ja yhteistyöjärjestön valmius muuhunkin kuin pinkkipesuun tarkistettu. Tämä kaikki on vuosien kehityksen tulosta.

Odotan mielenkiinnolla sitä päivää, jolloin Toivosen kysymykseen voidaan antaa myöntävä vastaus. Saman voi todeta myös Suomen ortodoksisen kirkon suhteen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kovin niuhoja ja suvaitsemattomia ei Helsinki Priden johtoelimissä sitten voida olla, jos tavoitteena on saada myös ortodoksien ja muslimien sateenkaarikansa marssille ja ihmisoikeudet kuntoon jo lähivuosikymmeninä.

Tähän ei taida riittää blogissa mainitut rakkauden tuulahdukset vaan tarvitaan todellinen rakkauden rajuilma.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #45

En edusta Helsinki Pride -yhteisöä enkä osaa kertoa heidän tavoitteistaan, puhuin vain omasta puolestani. Jo nyt on kuitenkin Pride-kulkueissa mukana muslimitaustaista sateenkaariväkeä - ortodoksit eivät taida vielä marssia ainakaan uskonnollisin tunnuksin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #46

Käsittääkseni blogin ydin koski nimenomaan ev.-lut. kirkkoamme yhteisönä.

Toki Suomessa on raportoitu runsaasti turvapaikanhakijoiden keskuudessa esiintyvistä henkilökohtaisista ratkaisuista kääntyä muslimista kristityksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #49

Juuri näin.

Valittu ratkaisu ei vaikutakaan näissä tapauksissa miltään ratkaisulta.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Nämä sisäiset ristiriidat kirkon piirissä on kyllä asioita, jotka kummastuttavat minua.

Ensinnäkin, jos kerta jonkun mielestä Raamatun virallinen kanta on vain ja ainoastaan naisen ja miehen välisen avioliiton kannattaja, niin eikö olisi syytä sitten perustaa oma kirkkokunta?

Tai toisaalta, miksi ei rakkauden kirkko voisi olla sitten uusi lahkoutuma, joka näkee Uuden testamentin rakkauden sanoman vähä laajemmin, kuin Paavali, ja perustakoon he sitten oman lahkonsa?

Valtiokirkkoon minulla olisi ainakin oma vastalauseeni sanottavana, joten eikö ensitöiksi voisi irrottaa valtion ja kirkon toisistaan?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

#8

"Kirjoituksessaan Räsänen antaa erästä vanhoja paimentolaissatuja sisältävää kirjaa siteeraten varsin suoraan ymmärtää, että homot ansaitsevat kuoleman. Olen vakavissani miettinyt, pitäisikö poliisia pyytää selvittämään, onko tässä kyse rikoslain tarkoittamasta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan."

Miikka Keränen nosti myös saman aspektin esiin.

Sen suhteen onko asiassa jo käännytty viranomaisen puoleen, ei toistaiseksi … ole saatavilla vahvistettua tietoa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Sen suhteen onko asiassa jo käännytty viranomaisen puoleen, ei toistaiseksi … ole saatavilla vahvistettua tietoa."

"Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja"..
Saas nähdä tuleeko asiaan vahvistus.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Mikä estää homoja/lesboja perustamasta omaa kirkkoa jossa sitten uskotaan kristinuskon tai muun uskonnon satuihin?

Itselle tuntuu väärältä että jokin ryhmä vaatimalla vaatii muuta yhteiskuntaa sopeutumaan heidän erikoisuuteensa. Varsinkin kun siitä tehdään näin julmetun iso asia, eiköhän se hyväksyntä tule sieltä "luonnollisesti" jos on tullakseen, ei maailma ole valmis paikka.

Olen jokseenkin varma että samat henkilöt jotka rummuttavat yhden ryhmän puolesta sanoilla suvaitsevaisuus ja hyväksyntä ovat valmiita kieltämään jonkin toisen ryhmän, vaikka uusnatsit tai niin kuin blogissa esitetty äärikonservatiivit. Mitähän sellainen suvaitsevaisuus on, muuta kuin kaksinaismoralismia.

Jos mennään totuuden sanoilla, niin me kasvetaan sietämään toistemme erikoisuuksia ja niitä erikoisuuksia varmasti tulee vielä muitakin, 10 vuotta sitten digitaalisten pelien pelaaminen oli nörtiksi haukuttujen ihmisten puuhaa, niin vain luonnollisen kehityksen kautta jokainen älypuhelimen omistajasta muuttui tulikin pelaaja, enpä muista kenenkään vaatineen marsseilla ja erityisillä viikoilla heille hyväksyntää.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Itselle tuntuu väärältä että jokin ryhmä vaatimalla vaatii muuta yhteiskuntaa sopeutumaan heidän erikoisuuteensa."

Homoseksuaalisuus on siis mielestäsi erikoisuus, mielenkiintoista...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Itselle tuntuu väärältä että mustat vaatimalla vaativat meitä valkoisia sopeutumaan heidän ihonväriinsä, murteeseensa ja tapoihinsa samoissa kouluissa, kirjastoissa, busseissa ja baareissa. Varsinkin kun siitä tehdään näin julmetun iso asia, eiköhän se hyväksyntä tule sieltä "luonnollisesti" jos on tullakseen, ei maailma ole valmis paikka."

(Kuviteltu mukaelma Alabamalaisen kirjastonhoitajan lausunnosta vuodelta 1969)

Homojen lainsäädännöllinen asema on parantunut synkimmistä menneistä ajoista, mutta se ei turvaa normaalia elämää kaikille, koska syrjimättömyysvaatimus ei toteudu lähellekään kaikille arkielämässä. Pride-liikkeen moottoreina aikanaan olleiden transihmisten tilanne on lainsäädännöllisesti vielä pahemmin levällään ja syrjintä monelle raskasta arkipäivää.

Joten eivät ne asiat itsestään meteliä pitämättä tule - valitettavasti.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Olen jokseenkin varma että samat henkilöt jotka rummuttavat yhden ryhmän puolesta sanoilla suvaitsevaisuus ja hyväksyntä ovat valmiita kieltämään jonkin toisen ryhmän, vaikka uusnatsit tai niin kuin blogissa esitetty äärikonservatiivit. Mitähän sellainen suvaitsevaisuus on, muuta kuin kaksinaismoralismia."

Jos siis hyväksyy homot sellaisenaan muttei uusnatsien vaatimuksia niin kyse kaksinaismoralismista? Saako olla jo huolissaan siitä mihin keskustelukulttuuri on menossa?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Niin, joillekin on vaikea ymmärtää, että suvaitsevaisuus (paremmin sanoen toisen lähtökohtien kunnioittaminen) ei tarkoita suvaitsemattomuuden suvaitsemista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miksi tähän edelleen törmää jatkuvasti?
Jos minä kiellän esim miesten ihmisarvon, onko minun ihmisarvoni kieltämistä, jos vastustaa tätä minun mielipidettäni ?
Hyvänen aika sentään.
Miten pitkälle tässä voidaan mennä?

Jos minä sanon, että "juutalaisilla ei ole oikeutta elää", onko tämän mielipiteen julistamisen kieltäminen loukkaus minun "ryhmääni" kohtaan ? Kaikkien antisemitistien ?

E i .

Sinänsä on minulle yhdentekevää, vaikka olisikin.
Jos / kun joku taas näyttää kaivavan näitä kansanryhmien luokitteluja käyttöönsä, heidän "loukkaantumisensa" on paitsi turhaa ja falskia myös täysin sivuseikka .

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #57

"On uskonnollisia tai kristillisiä piirejä jotka antavat kirkonkirouksensa niille seksuaalisille muunnelmille jotka poikkeavat heidän omista ahtaista, säikyistä, kireistä seksuaalisista malleistaan. He viittaavat tai vetoavat Raamattuun mutta eivät osaa lukea Raamattuaan. Sillä Raamattuhan ei ensisijaisesti käsittele yksityiskohtia, marginaalisia asioita kuten sukupuolisen käyttäytymisen eri muodot. Raamattu käsittele oleellista, meidän suhdettamme toisiimme ja Jumalaan, elämää ja kuolemaa, mutta enemmän elämää. Parissa sivulausessa Paavali tuomitsee inhimillisen holtittomuuden yleensä ja käyttää esimerkkeinä tästä - muun muassa -homoseksuaalisuuden tyyppistä irstailua. Mutta nytpä nämä estyneet ihmisparat käyttävät sitä tekosyynä helpottaakeseen omien ahdistuneesti salattujen halujensa taakkaa lähtemällä sotaretkelle sellaisia ihmisiä vastaan, jotka - toisin kuin he itse - ovat tunnustaneet ja hyväksyneet ehkä poikkeavan mutta täysin harmittoman sukupuolisuutensa. Paavali puhui irstauksista ja yleisestä holtittomuudesta. Hän ei koskaan puhunut homoseksuaalisuudesta elämänmuotona tai edes minään tiettynä sukupuolisuuden muotona." - Christer Kihlman, Vastaus on ei! (2000, suom. Pentti Saaritsa)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Mikä estää homoja/lesboja perustamasta omaa kirkkoa jossa sitten uskotaan kristinuskon tai muun uskonnon satuihin?

Itselle tuntuu väärältä että jokin ryhmä vaatimalla vaatii muuta yhteiskuntaa sopeutumaan heidän erikoisuuteensa."

Miksi homovihaajakristityt eivät perusta omaa kirkkoaan? Hehän tässä ovat se vähemmistö, joka vaatimalla vaatii muita "sopeutumaan heidän erikoisuuteensa".

Suvaitsemattomuuden suvaitsemisesta tässä onkin jo sanottu kaikki olennainen.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Olen suuresti ihmeissäni, että kirkkoherran tasoiset kirjoittavat tuntemiemme HLBTI-vihamielisten toimijoiden tavoin käsitteestä "gender-ideologia":

https://ita-savo.fi/mielipide/lukijalta/7568b7f2-7...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset