Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Lasten dehumanisointi kertoo karua kieltä ajastamme

Syyrian Isis-vierastaistelijoiden lasten palauttamisen suhteen alkaa olemaan kiire. Al-Holin 74 000 ihmisen leirin olosuhteet altistavat lapset hengenvaaralle. Samaan aikaan Suomessa katsotaan olevan aikaa tehdä mielipidemittauksia siitä, mitä kansalaiset ajattelevat lasten palauttamisesta. Kun asiaa tarkastelee lapsen oikeuksia koskevien kansainvälisten sopimusten näkökulmasta, ei asiasta ole pienintäkään epäselvyyttä ja aikaa ei tosiaankaan ole hukattavaksi. Poliittinen ilmapiiri, joka pyrkii luomaan painetta asiasta päättäviin, osoittaa kuitenkin synkeitä merkkejä. Humanitäärisen kriisin keskellä kärsiviä lapsia, joilla ei ole osaa eikä arpaa vanhempiensa tekemisiin, pyritään dehumanisoimaan eri tavoin. Tämä osoittaa siirtymistä raakaan radikaaliin ajatteluun, mistä on syytä huolestua.

Islamvastaisuutta poliittisena tavaramerkkinään pitävät vaikuttajatahot paljastavat kaiken aikaa raaempia asenteita. Itsevarmuutta ovat pohjustaneet oikeistoradikaalien voimien voitot kotimaassa ja Euroopassa. Oma vaikutuksensa kasvavaan kiihkoon on myös vastaavien voimien esiinmarssilla Euroopan ulkopuolella. Tilannetta voisi kuvailla eräänlaiseksi ideologiseksi kilpavarusteluksi.

Tähän asti käytävässä keskustelussa on vallinnut eräänä ääneen lausumattomana mutta silti keskeisenä sääntönä rajoittuminen aikuisten maailmaan.

Oikeistoradikalismi esittäytyy länsimaisen arvomaailman puolustajaksi ”islamilaista invaasiota” vastaan. ”Invaasion” tai ”väestönvaihdon” väitetään muodostavan erityisen uhan naisille, homoille ja juutalaisille, joille oikeistoradikalismilla olisi jotakin ”islamia parempaa” tarjottavana.

Tämä fasadi ei ole kuitenkaan kestänyt. Pinnan alta on paljastunut matkan varrella varauksettoman tuen osoittamista holokaustia vähätteleviä poliitikkoja kohtaan, naisten ja homojen oikeuksien vastustamista unohtamatta.

Lasten dehumanisoinnin ilmaantuminen retoriikkaan on osoitus siitä, että oikeistoradikaali ideologia on valmiina käymään kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien kimppuun sääliä tuntematta – mitään pidäkkeitä ei siis enää ole.

Oikeistoradikalismiko suomalaisen lapsen koskemattomuuden puolustaja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En ymmärrä, että mikä sai sinut turvautumaan ennakkomoderointiin, jota piraatti ei hyväksy?

Pitää olla paksunahkainen ja antaa niiden kommenttien olla, jotta ne voisivat toimia todisteina mahdollisina vihapuheina ja se ei kohdistu millään tavalla sinuun ylläpitäjän vastuuseen. Tuo ylläpitäjän vastuu on ihan täysin väärin tehty vaan vastuu on ainoastaan sen kirjoittajasta.

Minä en aio enää kirjoittaa blogiisi niin kauan, kunnes ymmärrät, että on vain kaksi tapaa. Sallit kommentoinnin tai et salli kommentointia, ei siltä väliltä.

Minä puolustan kyllä oikeuttasi mielipiteeseesi vaikka kuolemaan asti mutta en hyväksy mitään sensurointia.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Topi, joskus vaan on ehkä oman itsensä ja läheisten takia pakko karsia kommentteja, tykkäätte tai ette.

Tiettyyn rajaan saakka pitää olla paksunahkainen, mutta jossakin se raja nyt vaan menee.

Henkilöön menevää p...kaa ei tarvitse sietää, eri asia jos arvostellaan todella aihetta josta kirjoitettu.

Ymmärrät tai et.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ehkä on kuule Mika parempi, että pysytään kirjoituksen aiheessa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ymmärrän toki aatteellisen näkemyksesi moderoinnin suhteen ja sen mukaisen suhtautumisen aiemman kirjoitukseni puitteissa syntyneeseen poikkeukselliseen tilanteeseen.

Tämän kirjoituksen osalta ennakkomoderoinnin päälle jääminen ei ollut tarkoitukseni.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuskin puolustat.
Siinä vaiheessa , kun kirjoittelu uhkaa henkeäsi tai vaikka vain turvallisuuttasi, tulet toisiin ajatuksiin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tuntuu käsittämättömältä tämä itselleni täysin vieras tyyli dehumanisoida alaikäiset lapset.

Nämä suomalaislapset pitää ennenkaikkea saada pois leireiltä.
Vanhemmat vastatkoon teoistaan/tekemättömyydestään sitten itse.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä, nimenomaan lasten osalta tilanne on sietämätön.

Unicef on esittänyt kysymykseen lasten äideistä näkemyksenään muun muassa seuraavaa:

"Oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ei Syyriassa pystytä järjestämään. Kansainvälisen rikostuomioistuimen luominen sinne on esimerkiksi Euroopan ulkosuhdeasiain neuvosto ECFR:n (European Council on Foreign Relations) mukaan epärealistista …

… Jos emme toimi pikaisesti, lapset kärsivät päivä päivältä enemmän ja pahimmillaan he voivat kuolla.

Tämän vuoksi UNICEF suosittelee äitien tuomista omien maidensa tuomioistuinten eteen. Näin oikeutta päästäisiin jakamaan mahdollisimman ripeästi, kuten oikeusvaltioille kuuluu."

https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2019/n...

Käyttäjän AnniKetonen kuva
Anni Ketonen

Menet paikan päälle auttamaan ihailemasi järjestön jäseniä. Turha täällä on valittaa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Ei varmasti ole kyse mistään järjestön ihailemisesta.

Kiinnosti aihe sinuakin kuitenkin niin paljon, että vaivauduit lukemaan ja vielä kommentoimaankin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Lapsista seuraa kiemuraisempi ongelma, mitä pitäisi tehdä heidän vanhemmilleen? Lapsilla on lähtökohtaisesti oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan (Yleissopimus lapsen oikeuksista, 7. artikla).

Velvollisuus auttaa näitä lapsia on toki muutenkin sopimuksen nojalla (esim. 2. artiklan) selvä. Vaikeammaksi tilanne menee, jos vanhemmat eivät halua lähettää lapsia Suomeen yksin, tai lapset eivät halua tulla erotetuksi vanhemmistaan. Erottaminen vasten heidän tahtoaan, tuominen vaikka väkisin Suomeen ja sijoittaminen sijaisperheisiin olisi kertaluokkaa hankalampi asia.

Sopimuksessa taataan, ettei lasta eroteta vanhemmistaan heidän tahtonsa vastaisesti paitsi, kun toimivaltaiset viranomaiset, joiden päätökset voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittaviksi, toteavat soveltuvien lakien ja menettelytapojen mukaisesti sen olevan lapsen edun mukaista. (9. artikla)

Suomi on tosin lastensuojelunkin osalta surullisen kuuluisa siitä, kuinka lasten perusoikeuksille ei juuri anneta arvoa ja sijoituksia tehdään hyvinkin löyhin perustein. Näillä viranomaisilla, joiden päätökset ovat salaisia, on Suomessa kohtuuttoman suuri valta.

Kuitenkin sopimuksen nojalta on selvää, että poliittista päätöstä erottamisesta ei voida tehdä, vaan jokainen tapaus olisi viranomaisten harkinnassa erikseen.

Käytännössä olisi ehkä lasten edun mukaista, että jos vaihtoehtona on jäädä leirille, myös vanhemmille annettaisiin apua Suomeen palaamiseen.

(Tässäpä myös kimurantti kysymys niille kristilliskonservatiiveille, joiden mukaan lapsella on oikeus peräti kahteen biologiseen vanhempaan.)

PS. Enpä olisi kommentoinut jos olisin heti huomannut, että kirjoituksessasi on kommenttien hyväksyntä päällä. Suosittelen poistamaan sen.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Kaikkien uskonoppien sisällä on eroja aivan niin kuin kristillisyydessäkin on monia lahkoutumia ja siksi on ongelmallista kyllä niputtaa kaikkia muslimeja samaan nippuun, mutta miten erottaa "äärimmäiset maltillisemmista?" Tuskin olisi ongelmia sijoittaa entisiä ISIS-järjestön lapsia suomeen, mutta äitien kohdalla on kysymyksiä, joihin tarvittaisiin huomattava määrä psykiatrista apua. Jos näitä lapsia tuodaan Suomeen, on myös sitouduttava merkittäviin maksusitoumuksiin parhaan mahdollisen henkisen avun saamiseksi. Sitten on erikseen sijoitusongelmia: Miten taata sopu sellaisten ihmisten välillä, jotka olivat uhreja? Miten taata uhreille mielenrauhaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset