Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Vastajihadistista islamopetusta markkinoidaan israelilaismediassa

  • Vastajihadistista islamopetusta markkinoidaan israelilaismediassa

Vastajihadistiverkoston pyrkimys toimia aktiivisessa roolissa Lähi-idän konfliktialueiden jyrkästi vastakkain olevien osapuolten välisessä informaatiosodankäynnissä kävi ilmeiseksi kansanedustaja Hussein al-Taeen vuosien takaisista Facebook-päivityksistä nousseen kansainvälisiäkin ulottuvuuksia saaneen kohun myötä. Vastajihadistisen verkoston toimijoista Suomen ja Israelin uutisissa olivat Tundra Tabloids-blogi ja USA:ssa toimiva Gatestone Institute-ajatushautomo. Israelissa Jerusalem Post osoitti erityistä kiinnostusta asioihin, joista se pääsi selville toistaiseksi tuntemattomalla tavalla.

Kovia otteita Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa käyttävän pääministeri Benjamin Netanjahun puoluetta lähellä olevan Jerusalem Postin uutisista paljastuu lähemmässä tarkastelussa täysin varaukseton suhtautuminen Gatestone Instituteen. Esimerkkinä tästä on ajatushautomon kokonainen artikkeli, joka on julkaistu Jerusalem Postissa sellaisenaan. Yhteydet lehden ja ajatushautomon välillä ovat siis tiiviit.

Gatestone Institutella on äärimmäisen kyseenalainen maine yhtenä vihamielisimmistä ja epäilyttävimmistä toimijoista Yhdysvaltojen muslimivastaisessa liikkeessä The Huffington Postin mukaan. Suomalainen Oikea Media-verkkojulkaisu on kertonut arvonsa ja päämääränsä olevan pitkälti samat kuin Gatestone Instituten. Islamvastaisuuden lisäksi Oikean Median linjaan kuuluu korostunut homo- ja transvihamielisyys. Puolueista Perussuomalaisilla ja Kristillisdemokraateilla on ollut kiinteät yhteydet Oikeaan Mediaan sen alusta lähtien.

Gatestone Instituten voi luokitella fanaattiseksi solmuksi vastajihadistisessa verkostossa. Ajatushautomon kirjoittajista löytyvät muun muassa kuuluisa Bat Ye’or, vastajihadistisen Eurabia -salaliittoteorian kehittäjä, sekä Anders Behring Breivikin manifestissaan 111 kertaa siteeraama blogisti Fjordman ja Bobert Spencer, jotka ovat myös vastajihadisteja.

Vastajihadistiseen blogosfääriin kuuluvan suomalaisen Tundra Tabloids-blogin ylläpitäjä Kenneth Sikorski pääsi myös vastikään Gatestone Instituten kirjoittajien joukkoon.

Tundra Tabloidsin rooli Suomen kannalta kiusallisena informaationvaikuttajana Israelin suuntaan on tullut esille useampaan otteeseen esimerkiksi Jerusalem Postin uutisissa.

Vastajihadistinen ideologia edustaa valtavirran länsimaista oikeistoradikalismia. Sen ensisijainen tarkoitus liittyy islam- ja muslimivastaisen ilmapiirin lietsomiseen. Vastajihadistit esittäytyvät islamin asiantuntijoina, minkä ympärille on muodostettu kokonainen oppirakennelma salaliittoteorioineen. Asiantuntijuudesta ei ole tosiaankaan kyse, vaan ideologisesti ja poliittisesti virittyneestä tarpeesta luoda islamista ja muslimeista kuva lähtökohtaisina uhkina ja vihollisina länsimaisen kantaväestön silmissä. Mielenkiinnon kohteina ovat myös Lähi-idän konfliktialueiden tapahtumat, joissa puolustettavat tai vastustettavat osapuolet on valittu mahdollisimman mustavalkoisesti. Israelin-Palestiinan konfliktissa vastajihadistit näkevät palestiinalaisissa pelkän radikaali-islamistisen uhkan Israelin olemassaololle; Israelin toimia puolustellaan ilman kritiikkiä.

Kuten Gatestone Instituten ja Tundra Tabloidsin tapaukset osoittavat, ensisijaisesti länsimaissa harjoitetun polarisaatioon tähtäävän mielipiteenmuokkauksen lisäksi vastajihadismi pyrkii olemaan tavalla tai toisella paikan päällä myös todellisten konfliktien sydämessä.

Jerusalem Postissa 3.4.2019 julkaistu lukijan kommentti on mielenkiintoinen. Siinä amerikkalainen lukija ehdottaa juutalaisjärjestöille islamia koskevien opintokurssien järjestämistä yhteistyössä vastajihadistien kanssa (ks. kuva).

Kommentissa mainostetaan myös Robert Spencerin vastajihadistista Jihad Watch-sivustoa.

Jerusalem Post julkaisi 29.4.2019 kansanedustaja al-Taeeta koskevan uutisen otsikolla ”Wiesenthal Center urges antisemitic Finnish MP to resign”, missä Simon Wiesenthal-keskuksen Jerusalemin toimipisteen johtaja vaati al-Taeen eroamista kansanedustajan tehtävistä. Simon Wiesenthal-keskus on toiminut ansiokkaasti natsirikollisten saamiseksi oikeuden eteen mutta se on myös ottanut kovan kannan palestiinalaisiin vaatien muun muassa EU-maita lopettamaan palestiinalaisten rahallisen tukemisen, minkä keskus katsoo menevän terroristien tukemiseen.

Muutamaa päivää myöhemmin suomalainen Iltasanomat julkaisi al-Taeeta koskevan pääkirjoituksen, jonka otsikon ”Hussein al-Taeen syytä harkita eroa – kyse kansanedustajan uskottavuudesta” sanoma muistuttaa pahalta kalskahtavasti Jerusalem Postin uutisessa esitettyä.

Informaatiosodankäynnin kontekstissa tarkasteltuna Iltasanomien toiminta vaikuttaa varsin erikoiselta, kun ottaa vielä huomioon sen seikan, että vaikuttamisyritys kohdistuu suomalaisen parlamentarismin ytimeen.

Tämäkin antaa aihetta vakavaan pohdintaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset