Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Al-Taee – Kansainvälisen uutisoinnin jäljet johtavat vastajihadistiverkostoon

Kansanedustaja Hussein al-Taeen vuosien takaisten Facebook-päivitysten johdosto syntynyt laajamittainen kohu on nostanut esiin mielenkiintoisia oheisilmiöitä, joissa heijastuvat selkeästi eurooppalaisen poliittisen ja ideologisen kartan muutokset. Oikeistoradikalismin ympäri Eurooppaa tapahtuvan nousun taustoista on hahmotettavissa erilaisten toimijoiden verkosto, jolla on selkeä yhteinen ideologinen nimittäjä. Perinteinen eurooppalainen oikeistoradikalismi on nojautunut hyvin pitkään rodulliseen rasismiin ja äärinationalismiin. Tämä on ilmennyt muun muassa antisemitisminä, mikä on yhteisen eurooppalaisen historian kontekstissa tarkoittanut oikeistoradikaalien liikkeiden ajautumista poliittiseen marginaaliin. Tilanteessa on tapahtunut muutos, jonka taustalla on oikeistoradikalismin ideologisen fokuksen vaihtuminen katu-uskottavampaan ja länsimaisen turvallisuuspoliittisen tilanteen kannalta näennäisesti perustellumpaan muotoon.

Länsimaista yhteiskuntarauhaa järkyttävä radikaali-islamistinen terrorismi yhdistettynä Lähi-Idän ja Afrikan konfliktien aiheuttaman laajamittaisen humanitäärisen kriisin seuraamuksiin ovat tarjoilleet populistisia aineksia, jotka uuden aallon perinteisestä rasismista ”kasvonsa pessyt” oikeistoradikalismi on hyödyntänyt. Rodullisuuden sijaan korostetaan kulttuurien välistä sotaa, missä hyökkäyksen kohteena on yhteinen eurooppalainen tai vastaavasti laajempi länsimainen juutalais-kristillinen kulttuuriperintö ja -identiteetti. Viholliseksi kuvataan islam ja islaminuskoiset, jotka ”eurooppalaisen eliitin” myötävaikutuksella ovat suorittamassa ”invaasiota” ja suurta ”väestönvaihtoa” ”demografista kriisiä” kokevassa Euroopassa. Puhutaan vastajihadistisesta (engl. counter jihad) oikeistoradikalismista. Antisemitismin varjoa karistaakseen vastajihadistinen oikeistoradikalismi esittäytyy Israelin ystävänä ja juutalaismyönteisenä, asettuen fanaattisesti Israelin puolelle palestiinalaiskysymyksessä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun, Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon liittolaisen, johtamaa Likud-puoluetta lähellä oleva Jerusalem Post-lehti uutisoi varsin kovin sanoin Hussein al-Taeen tapausta. Lehden uutisessa ääneen pääsivät Simon Wiesenthal-keskuksen Jerusalemin toimipisteen johtaja ja kansalaisaktivisti Anter Yasa, minkä lisäksi lehti nosti esiin myös vähemmän tunnetun aktivistin, Kenneth Sikorskin, häntä siteeraten.

Kenneth Sikorski on Suomessa asuva islamvastaiseksi Israelin ystäväksi itseään mainostava amerikkalainen. Jerusalem Post totesi Sikorskin kirjoittaneen laajasti Suomessa esiintyvästä radikaali-islamista ja antisemitismistä. Iltalehti luonnehti asiaa koskevassa uutisessaan Sikorskia ”erikoiseksi asiantuntijatahoksi”.

Itse asiassa Sikorski on Tundra Tabloids-nimisen vastajihadistisen sivuston ylläpitäjä.

Jerusalem Post siteerasi Sikorskin Suomen ja Iranin välisiä suhteita käsittelevää kirjoitusta, joka lehden mukaan oli Gatestone Instituten julkaistavaksi tarkoitettu artikkeli. Miten Jerusalem Post oli saanut ennakkoon luettavaksi kyseisen artikkelin, sitä lehti ei kerro. Sikorskin artikkeli ”Finland Cozies Up to Iran” julkaistiin sittemmin 30.4. Gatestone Instituten sivuilla.

Gatestone Institute on vuonna 2012 perustettu oikeistoradikaali islamvastainen ajatushautomo, jota johtaa sen perustaja, Nina Rosenwald. Ajatushautomon hallituksen puheenjohtajana toimi vuodesta 2013 lähtien amerikkalainen diplomaatti John Robert Bolton, kunnes hänet nimitettiin presidentti Donald Trumpin hallinnon kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi. Boltonin nimitys johti vastalauseisiin hänen yhteyksistään Gatestone Institute -ajatushautomoon, jota esimerkiksi The Huffington Post kuvasi yhdeksi vihamielisimmistä ja epäilyttävimmistä toimijoista Yhdysvaltojen muslimivastaisessa liikkeessä. Gatestone Instituten voi luokitella erittäin fanaattiseksi palaksi kansainvälisessä vastajihadistisessa verkostossa.

Sikorskin artikkelissa luodaan kyseenalainen kuva monesta eri tahosta. Tähtäimessä ovat Nokia, Garcotec, presidentti Sauli Niinistö, Erkki Tuomioja, Alexander Stubb, CMI ja tietysti ajankohtainen kohde Hussein al-Taee. Sikorski viittaa al-Taeen kohdalla Hussein Leaks-blogiin, missä julkaistut kuvakaappaukset käynnistivät kohun al-Taeen ympärillä. Hussein Leaks-blogin julkaisijaa ei ole tiedossa. CMI:n osalta Sikorski nostaa esiin väittämänsä yhteydet unkarinjuutalaista alkuperää olevaan George Sorokseen. Soros on vastajihadistisen verkoston eräs säännönmukaisista maalitauluista. CMI:n väitetään myös suosineen palestiinalaisjärjestöjä, kuten Hamasia.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho esitetään artikkelissa myönteisessä valossa. Tämä on erikoista, sillä Halla-aho on luonnehtinut Scripta-blogissaan holokaustia "historialliseksi kuriositeetiksi" ja "holohölinäksi", mistä sotahistorioitsija Jussi Jalonen on muistuttanut Historiantutkijan näkötorni-blogissaan.

Vastajihadistinen Tundra Tabloids-sivusto on toiminut Jerusalem Postin lähteenä aiemminkin. Esimerkiksi vuosien takaiset ex-kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok) antisemitistisiksi tulkitut ja englanniksi käännetyt lausunnot päätyivät lehden julkaistaviksi Tundra Tabloids-sivuston kautta.

Hyvin huolestuttavaa on, että Suomen ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikka sekä maine rauhanvälittäjänä vaikuttavat vahvasti olevan kansainvälisen vastajihadistisen verkoston hyökkäyksen kohteina.

Lue myös:

Vastajihadistista islamopetusta markkinoidaan israelilaismediassa. Vesku blogi, 12.5.2019


Kirjoitusta päivitetty 1.5.2019 (klo 19:29) Halla-ahon holokaustia koskevilla näkemyksillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Vastajihadisti antaa asiasta liian pehmeän kuvan: Kyse on liikkeestä, joka vääntää kaiken muslimitaustaisen ihmisoikeusaktiviteetin jihadismiksi. Itse kutsuisin sitä pikemminkin jihadistiseksi muslimivastaisuudeksi.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Vastajihadismin teeseihin kuuluu islamin määrittely lähtökohtaiseksi haitalliseksi ideologiaksi, ei uskonnoksi.

Länsimaissa, myös Suomessa, käytävässä islam-keskustelussa vilisee niin sanottuja asiantuntijoita, joilla ei ole mitään todellista asiantuntijuutta, pelkästään oma tai jotain kautta syötetty ideologia valmiine ennakkoluuloineen ja teeseineen.

Mediassa näitä vilisee tiuhaan tahtiin.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Bernard Lewis toteaa: ”Profeetan ajoista lähtien islam on muslimien mielessä ja muistissa liitetty poliittiseen ja sotilaalliseen vallan käyttöön.”
Islam väittää, että usko sisältää jo kaiken mitä ihmisen koskaan tulee tietää. Tästä johtuu, islamilaisen maailman takapajuisuus. Kyllä minä pidän tällaisen maailmankatsomuksen levittäytymistä Eurooppaan uhkana. Maltillista islamia ei ole, näinhän Turkin presidenttikin totesi.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #20

Vakuuttavaa. Toisaalta Turkin presidentti on kyllä sellainen, että luulisi hänen tunnistavan totalitaarisuuden ihan projektion kautta. (Kyllä koira koiran tuntee.)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Aalto perustaa T.Erdogan:in islamilaisen uskonnon asiantuntijana. Hän lienee tässä tapauksessa kuitenkin vain yksi esimerkki henkilöstä joka pitää omaa tapaansa uskoa ainoana oikeana ja muulla tavalla uskovia muita vääräuskoisina. Tapa on kiusallisen tuttu miltei kaikkien uskontojen parissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Niin, Sri Lankan viime viikoinenkin oli varmasti vastajihadismia parhaillaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

No ei ollut...

Jos puhutaan jihadismin vallan vähentämisestä, se on varmasti tärkeä aihe - sen taivastelu on jokseenkin hedelmätöntä. Kun puhutaan länsimaisen kulttuurin sisään rakentuvasta yhtä ikävästä ilmiöstä ja sen torjumisesta, se on eri aihe, eikä se siitä vähemmän tärkeäksi muutu sillä, että vaihdetaan puheenaihetta jihadismin taivasteluun.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sitä enemmän jihadismia ja vastajihadismia, mitä enemmän syntyvyyttä ja väestömäärän kasvua Lähi-Idässä ja pohjoisemmassa Afrikassa.

Taivastelu jääköön sikseen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”länsimaisen kulttuurin sisään rakentuvasta yhtä ikävästä ilmiöstä ja sen torjumisesta”

Kerro nyt ihmeessä, miten tämä ”yhtä ikävä ilmiö” on realisoitunut pommi-iskuina j satoina kuolonuhreina. Minä kun en asu länsimaissa niin että tuo on minulle ilmiönä tuntematon.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #14

Ilmiö on luonteeltaan yhtä ikävä, se vain ei ole saanut samoja mittasuhteita.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #14

VOKeihin heiteltiin polttopulloja. Tyypit ei osanneet mutta ei poista pahaa tahtoa ja sitä että joku kognitiivisesti kyvykkäämpi olisi saanut nämä offensiivit toimimaan. (Näiden riemuidioottien humalatilat tai tyhmyys ei ole itsessään argumentti puolesta.)

Noloa kyllä nämä iskut loppuivat kun niistä tuli huonoa PR:ää.

Sattumalta polttopullottelu loppui kun seinään muuten juuri sen jälkeen kun löin viinapullosta vetoa yhden "sanotaanko johtavan maahanmuuttokriittisen" pohjalaisen tyypin kanssa, että kumpia tulee sen vuoden kevätkaudella enemmän; VOK -polttopulloiskuja vai joukkoraiskauksia.

Toisaalta kyllä näytä "sisällissota/katusotafantasioita" niskalaukausfantasiointeineen on sen verran paljon, että on melko selvää että jos olosuhteet muuttuvat yhtään suotuisiksi heille (ei tarkoittaen mitä pahaa joku tekee vaan miten toimiaan aletaan katsomaan ymmärrettävänä ja hyväksyttävänä).

Tosin tämän fantasian kohteena ei yleensä tunnu olevan mikään maahanmuuttaja vaan nimenomaan "kansan vaarantava" "suvakki". Joka on "kansanpetturi" joka halutaan teloittaa sotalain tyylisellä valolla "hyödyllinen idiootti" nimikkeen alla. (Joka on sinänsä huvittavaa että termi on napattu kommunisteilta. Silti sitä käytetään. Itse näen omituisena sitä että joku tuomitaan väärästä mielipiteestä. Etenkään jos väärä mielipide johtuu siitä että on liian sinisilmäinen, hyväntahtoinen ja tyhmä. Tälläinen lastenkaltaisten tuhoaminen ei jotenkin sovi mihinkään oikeustajuun.)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos nyt edes selkokielellä jotakin toteaisit höllöböllin sijaan ?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #17

Kiitän Kiiskeä siitä, että hän kertoo normaalin suomenkielisen virkkeen olevan hänelle ylivoimainen ymmärtää. Koetan siis käyttää enemmän sanoja asiani ilmaisemiseksi.

Vastajihadisteiksi kutsutut henkilöt ovat kehittäneet ideologiansa varsinaisten jihadistien tavoin pihalle siitä, mitä normaaliin ihmisten väliseen kanssakäyntiin pitäisi kuulua. Molemmat toimivat myös niin, että vihollisiksi mielletyt ihmiset ovat heille pelkkä aggression ja pelon lietsonnan kohde. Molemmat hyökkäävät säälimättä näiden viattomien ihmisten kimppuun siellä, missä ne vain näkevät siihen mahdollisuuden. Molemmat esittävät maailman monimutkaisiin ongelmiin äärimmäisyyksiin asti yksinkertaistettuja ratkaisuja. Molemmat vetoavat ennen kaikkea oman viiteryhmänsä miesväestön siihen osaan, joka kokee jollain tavoin joutuneensa sivuun viime aikojen henkisestä ja sosiaalisesta kehityksestä.

Jihadisteilla on tähän asti ollut laajempi verkosto ja ilmeisesti enemmän alttiita rekrytoitavia ja sen mukana lukumääräisesti enemmän terroritekoja. Sitä tarkoitin mittasuhde-erolla. Se, että vastajihadismin sukuinen terrori voi tapahtua Oslon keskustassa tai lasten leirillä Norjassa, ei omaa turvallisuudentunnetta ainakaan lisää – Christchurch on täältä vain muutaman someviestin päässä.

Me länsimaiset ihmiset tunnemme länsimaisen kulttuurin paremmin kuin muita kulttuureja. Toisaalta on etua siitä, että myös muualta tulevat siihen tutustuvat ja sen eettiset oikeusperiaatteet omaksuvat. Se, että oman kulttuurimme sisällä on kuitenkin vastajihadismin kaltainen mätäpaise, ansaitsee paljon pohtimista siitä, minkälaiset rakenteet moista synnyttävät ja ylläpitävät. Jos ja kun tätä ilmiötä pidetään vakavasti ongelmallisena, on vastuuntuntoisten ihmisten syytä myös miettiä, miten sitä voidaan suitsia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Kun rinnastetaan yksittäistapaukset (Breivik, Christchurch) kalifaatin luomiseen, niin mittakaavavirhe on kolossaalinen.

Jihadismi reaalimaailmassa esiintyvässä muodossaan on ylhäältä johdettua, järjestäytynyttä ja sen päämäärä on kristallinkirkas. Myös ympäri maailmaa islamin nimissä tehdyt terroriteot ovat koordinoituja ja itsemurhapommittajia jopa koulutetaan. Kukaan ei ole kouluttanut näitä vastajihadisteiksi kutsuttuja, eikä mistään päin maailmaa johdeta heidän toimintaansa. Esikuvia heillä voi olla, mutta ei esimiehiä, kuten jihadisteilla.

Täällä mainittiin polttopulloiskut, jotka taisivat olla kelvottomia yrityksiä. Jos nyt edes jollain tavoin rehellisesti haluaa näitä asioita tarkastella, niin onnistuneen polttopulloiskun suoritti pizzerianomistaja Tampereella. Siinä kuoli useita ihmisiä. Iskun tekijä oli maahanmuuttaja.

Uhkia voi halutessaan nähdä missä tahansa ja varjoaankin saa pelätä.

Ilkka Huotari
Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kummeksun suunnattomasti esittämääsi "kielikuvaa".

Ilkka Huotari

Onko viestintuojan (tai tässä tapauksessa viestinviejän) kimppuun hyökkääminen olennaista?

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #9

Niin. Mikä lasketaan "viestiksi".

Itselleni on aika selvää että on aika turhaa ruveta erottelemaan onko rynnäkkökiväärillä ammuskeleva antamassa Allahin viestiä länsimaille. Vai onko kyseessä oikeistolainen, joka laittaa kolmia sulkumerkkejä ties minkä ympärille joka haluaa vastustaa "suvakkeja" ja muita väärinajattelijoita.

Länsimainen oikeusjärjestelmä nimittäin nojaa siihen, että oikeuslaitos rankaisee, ja kansan valitsema eduskunta säätää lait. Poliisi valvoo lakia, mutta ei omaa tuomiovaltaa vaan enemmän "laajennetun itsepuolustusvallan" jotta lain valvominen ja rikollisten tuominen arvioitavaksi ja tuomittavaksi onnistuu.

Siksi mikään "kansan fiilari" ei sinällään oikeuta minkäänlaista lynkkauskulttuuria. Rangaistuksia ei myöskään voi "vaihtaa". Esimerkiksi jos joutuu "somekohun alle" ja "saa julkisuutta" niin se ei ole sinällään mikään juridinen kompensaatio. Näissä kohden on kysyttävä onko somekampanjassa tapahtunut jotain rikollista (esimerkiksi maalittamisen ja vainoamiseen liittyviä teemoja) jotka ovat sinällään rikoksia joista sitten annetaan tuomiot edelleen.

Näen että "suvakkien" viestintuojien kimppuun ainakin käydään jo nyt säännönmukaisesti. Itse olen hyvin mitätön toimija ja sain reilu kuukausi sitten paskaa postissa.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kulttuurien_kamppailu_ja_uusi_maailmanjärjestys

”Kulttuurien kamppailu ja uusi maailmanjärjestys (engl. The clash of civilizations and the remaking of world order) on yhdysvaltalaisen politiikan tutkijan Samuel P. Huntingtonin vuonna 1996 julkaisema kirja, jossa hän hahmottelee kylmän sodan maailmanhistoriallisesti poikkeuksellisen kaksinapaisuuden jälkeistä maailmaa. ”


kulttuuriltaan ja todellisuuskäsitykseltään toisistaan poikkeavien kulttuuripiirien törmäykset, erityisesti rajavyöhykkeillään, olisivat siten tulevaisuuden selkkausten alkuperä”

Näinhän se on mennyt.

”Käsitystään Huntington esitteli ensimmäisen kerran Foreign Affairs -lehdessä 1993 julkaistussa artikkelissa ”The Clash of Civilizations?”. Artikkeli ja kirja on nähty vastauksena Francis Fukuyaman kirjoitukselle ”The End of History?” (Historian loppu) ja samaa aihetta jatkaneelle kirjalle Historian loppu ja viimeinen ihminen (1992). Niiden mukaan länsimainen kansanvalta ja markkinatalous leviäisivät koko maailmaan, jolloin perinteinen aatteiden välinen kamppailu loppuisi.”

Aatteet kamppailevat jo Suomenkin maaperällä.

Suosittelen kirjaa sen verran oikeassa Huntington on ollut.
Ainakin Applen e-kirjakaupasta teoksen saa englanninkielisenä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olen pitkään ihmetellyt miksi tietyt tahot jatkuvasti jankuttavat Tuomiojasta. Nyt ymmärrän.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Islam-vastaisuus on Suomessa oikeudettu sananvapauden ja uskonnonvapauden kautta, siis ihan perusoikeus.

Mitä al-Taeen tulee, niin toivoin hänen vihapuheiden päätyvän käräjille. Muutoin siinä jää ehkä epäselvyys asiasta ja mielikuva siitä, että rasismi on Suomessa sallittu muslimeille. Oikeuden tuomion jälkeen (olipa vapauttava tai rankaiseva) olen valmis antamaan hänelle anteeksi, kun kerta pyysi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kyllähän kaikkia uskontoja saa vastustaa Suomessa, juutalaisuutta, kristittyjä, islamilaisia jne. Suomi on vapaa maa. Miksi muslimeita kritisoiva muslimi pitäisi haastaa oikeuteen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Menivätkö persujen tapaan ”kritiikki” ja ”panettelu” sekaisin? Aikaisemmin tästä on oltu tarkkoja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niinhän siinä sitten kävi, että äänestäjät päästivät Boltonin uudelleen valtaan:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191016-h...

Kunhan tuo Venezuelan vallankaappaus on saatu pois tieltä, Boltonille tulee taas Iran mieleen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Milloin Venezuelassa on kaapattu valta, jos maassa ei ole järjestetty aitoja vaaleja vuosikymmeniin epädemokraattisen vasemmistodiktatuurin takia ?

On nämä kotopunikit erikoisia ovat ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuo äärioikeistossa tapahtunut vihollisen vaihtoprosessi on mielenkiintoinen seurattava. Alunperin ja monet heistä vieläkin ovat olleet antisemiittejä mutta nyttemmin suuri osaheistä on siirtynyt anti-islamiin.

Kyseessä lienee sopeutuminen ("kulttuurinen adaptio"). Juutalaiset vihollisena eivät ole nykylännessä vallalla olevassa kulttuurisessa ympäristössä samalla tavalla hyväksyttyjä kuin vielä erilaisemmat arabit. "Jesuksen murha" ei pure mutta "jihad" on sopivan outo ja erikoinen termi, että sen ympärille voi hyvin rakentaa siihen löysästi liittyviä mutta tiukasti vastakkainasettelevia viholliskuvia. Eikä äärioikeisto tule toimeen ilman konkreettisia ihmisisiä vihollisina, sellaisina joiden kimppuun voi oikeasti hyökätä.

Ketkähän ovat seuraavia kun arabit, niin islaminuskoiset kuin muutkin, ovat kalutut loppuun?

P.s. "Vasta-jihad" terminä on minusta huono koska "jihad" on hyvin yleisesti väärinkäsitetty laaja mutta epämääräinen käsite. Jos olisivat vastustamassa fundamentalististen muhamettilaisten arabien toimia, oikea termi kai olisi "anti-islamismi". Mutta kun kyse ei ole vain "islamismin" vastustaminen vaan myös muiden arabien ja muslimien vastaisuudesta niin oikeampaa olisi kai nimittää toimintaa "anti-arabialaisuudeksi" tai "antimuslimiudeksi". Tosin arabit ovat myös seemiläinen kansa joten ei ehkä ole tarpeenkaan muuttaa vanhaa kuvaavaa "anti-semitismi"-termiä mutta pitää se tiukasti erossa "anti-sionismista".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kuitenkin perinteisestä hitlerin aikaisesta natsismista vieläkin lainataan monia invektiivejä kuten " kulttuurimarksismi". Sekin sisältään sen ajan antisemiittisiä juonteita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa termi "kulttuurimarksismi" on kehitelty luultavasti 1970-luvun alussa. Ensimmäisenä sitä lienee käyttänyt T.Schroyer (1936-2018), USA-lainen tieteilijä ja aktivisti joka kehitteli kestävää kehitystä ja anti-autoratiivisia hallintomalleja. Hän käytti termiä kuvatessaan n.s. Frankfurtin koulukunnan kriittisiä teorioita.

Alunperin on kyse Saksassa 1920-luvulla syntyneestä yhteiskuntatieteellistä tutkimusperinteestä jota on nimitetty "Frankfurtin koulukunnaksi" synty- ja kasvusijansa mukaan (Frankfurtin Goethe yliopiston "Institut für Sozialforschung"; IfS) ja tunnetaan myös nimellä "Kritische Theorie". He perustivat tieteellisen työnsä I.Kant:in, F.Hegel:in, K.Marx:in, S.Freud:in, G.Lukács:in etc. Natsien noustua valtaan frankfurtilaiset pakenivat ensin Sveitsiin ja sieltä edelleen USA:hin.

Äärioikeistolaiset laativat salaliittoteoriansa siitä vasta 1990-luvulla. Ne synnytettiin USA-laisissa umpikristillisissä Alt-right kuvitelmahautomoissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#26. Sana "arabi" esiintyy tekstissäsi niin moneen kertaan, että pitänee kuitenkin muistuttaa: antijihadistien päävihollinen on persialainen Iran. Toimittajia paloittelevaa Saudi-Arabiaa monet heistä pitävät pääliittolaisenaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Persia on toki merkittävä vastustaja noille "anti-jihadisteille". Mutta epäilen että valtaosa heistä ei erota persialaista azerista, kurdista tai lurista jotka ovat nyky-Iranin suurimmat etniset ryhmät. Lisäksi he eivät taida tietää, että nimi "Iran" tarkoittaa "arjalaisten maata".

Samaten "anti-jihadistien" mieluisiksi hallinnoiksi mieltämät tokikin ovat Saudien perheyhtiön hyviä liittolaisia, samoinkuin muidenkin öljyä kauppaavia arabiheimoja. Mutta jälleen epäilen etteivät "anti-jihadistit" erota Arabian niemimaan arabeja muista saati persialaisista.

Samaten heillä menevät suloisesti, tai vähemmän suloisesti sekaisin shiat, sunnit, wahhabiitit, salafistit, ahmadijalaiset, quranistit jamitäniitäonkaan islamilaisia suuntauksia vaan kaikki sotketaan yksiksi ja samoiksi jihadisteiksi.

Epäilenpä, että keskiverto suomalainen tai ulkomaalainen "anti-jihadismin" läpitunkema pitää kaikkia tuolta kulmakunnalta tulevia vihattavina "rättipäinä" ja "taatelintallaajina", ihan tasapuolisesti. Riippumatta siitä mikä hänen etninen taustansa oikeasti on. arjalaisen tai seemiläisen välille ei osata tehdä eroa. he sekoittavat lisäksi mukaan vielä Pakistanin punjabit, pashtut, sindhit, sarakit etc. sekä monet koillisen Afrikan, Kaakkois-Aasian kansat ja heimot jos vain jonkin yhteyden jollakin tavalla voi virkata islamiin joka on alunperin seemiläisten arabien keskuudessa syntynyt ja sieltä levitetty uskonto.

Mutta tokikin minun olisi pitänyt tuo ero tarkemmin tehdä. Oioin mutkia hieman liian suoriksi korostaakseni islamin arabialaisia juuria sekä heitä seemiläisenä kansana, oik. joukkona kansoja. Joten kiitokset tarkennuksesta Vuorelalle.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Näistä nyt tiedä, ovatko kohteensa vaihtaneet, kohdealuetta kyllä on tullut laajennettua - kaveri on ilmeisesti yrittänyt ensin moskeijaiskua ja sitten päätynyt synagogaan.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48096197

Esikuvamaassa Natsi-Saksassa muslimit pääsivät vähemmällä, kun heidän keskeisiä vaikuttajiaan rekrytoitiin juutalaisvastaiseen rintamaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Amin_al-Husseini

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Voi todellakin olla, että vaihtoa ei ole tehty tietoisesti vaan kulloinkin riittävää erilaisuutta edustavat kelpaavat viholliskuvan aineksiksi. Siten "das ewige jude" on korvautunut "Allāhu akbar" huudolla ikäänkuin huomaamatta kun yhteiskunnissa juutalaisuus on muutenkin tullut suvaitummaksi. Vihollinenhan on oikeasti tuntematon erilainen johon voi projisoida erilisia uhkia ja pelkoja elintason ja toimeentulon menettämisestä huonoon flaksiin sukupuolisen kiinnostuksensa kohteiden joukossa.

En tuossa väheksyisi positiivisten mielikuvien luojana m.m. hyvinkin keskittyneen viihdeteollisuuden vaikutusta. Olisiko siis suvaitsevaisuuden lisääjänä käytettävissä sen keinoja? Ainakin tulee mieleen kanadalainen "Little Mosque on the Prairie" -sarja jossa kuvattiin tutuiksi tulevia muslimeja joita lopulta jopa punaniskaisimmatkin alkavat sietää tutustuttuaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Englanninkielinen termi "counterjihad" (suom. "vastajihad") on kyseisen liikehdinnän itse itsestään käyttämä nimitys.

Osuvampi nimitys on äärimmäinen islam- ja/tai muslimivastaisuus.

Nykyisin tämä ääri-ideologia on valtavirran oikeistoradikalismia, joka meillä täällä Suomessakin ja ympäri Eurooppaa (USA mukaan lukien) on nousussa.

Mainostavat itseään Israelin ystävinä ja antisemitismin vastustajina mutta eihän se (esim. "Pyhä Halla-uhokaan") kestä lähempää tarkastelua, kuten valtavirran oikeistoradikalismin pinnan rapsutus osoittaa. Jäljet johtavat sinne, mistä on kerran lähdettykin.

Mediaseksikkään tästä luonnollisesti tekee mm. se, että länsimaiden todellisista syistä kokema uhka radikaali-islamismin suhteen saa nämä joukkiot näyttäytymään eräänlaisina "oikean asian apupoikina".

Todellisuudessa ne ovat terrorismia polarisaatiolla ruokkiva tekijä + omat aikaansaannokset.

Vaarallisuutta korostaa vielä se, että vastajihadistit sekaantuvat eri tavoin (kuten nyt "jostakin syystä" tiedämme) suoraan Lähi-idän politiikkaan, missä pelissä siinäkin niillä on valittuna kovan linjan ehdoton ja ei-diplomaattinen puoli => sekaantuvat siis konkreettiseen konfliktiin, millä saadaan polarisoivaa voimaa entisestään kasvatettua täällä meidän maaperällämme.

Jne.

On surullista, että media tukee tätä kaikkea narratiivia, jonka likaiset jäljet olisivat helposti selvitettävissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset