Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Se siitä "sananvapauden puolustamisesta"

Kristillisdemokraattien paikallispoliitikko ja Aito avioliitto ry:n puheenjohtaja Susanna Koivula on jälleen löytänyt ”todisteita” siitä, miten ”perinteisesti” avioliitosta ja sukupuolesta ajattelevien sananvapautta ollaan uhkaamassa sateenkaariliikkeen taholta. ”Todisteeksi” käy tällä kertaa pankkikonserni Nordeassa tehty päätös lähteä tukemaan Helsinki Pride -tapahtumaa, konsernissa toimivan ”LGBT-ryhmän” lisäksi.

Koivula maalailee uhkakuvia ihan vain mielikuvitukseensa perustuen.

Nordeassakin voi työskennellä henkilöitä, jotka uskonnollisen vakaumuksen pohjalta pitävät samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita sopimattomina. Onko heille tilaa ilmaista kantansa jatkossa Nordeassa … Yksikin kriittinen kommentti sateenkaariliikettä kohtaan esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä voi maksaa työntekijälle paljon.”, kirjoittaa Koivula.

Koivulan mukaan ”sateenkaariliike pyrkii määrätietoisesti vaientamaan kaiken sen seksuaalipoliittisiin tavoitteisiin suunnatun kritiikin”.

Mitä mahtaa ”sateenkaariliike” täsmällisemmin tarkoittaa? Eivätkö ”perinteisesti” ajattelevat, Koivula etunenässä, ole muka saaneet kirjoitella mielensä mukaan kenenkään heitä estämättä?

Katsotaanpa, mitä Koivulan käsitys sananvapaudesta hänelle itselleen tarkoittaa.

Koivula kirjoitti muutama päivä sitten Oriveden seitsemän kaupunginvaltuutetun sukupuoliopetusta ja -rooleja koskevasta aloitteesta, jonka valtuusto tyrmäsi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain vastaisena.

Aloite oli sen luonteinen, että sen olisi aivan hyvin voinut antaa ainakin muutaman juristin luettavaksi. ”Sateenkaariliike” tai Koivulan maalaama suuri Seta-mörkö eivät kuitenkaan näin tehneet.

Mitä Koivula toteaa kirjoituksensa loppupuolella ylistämästään aloitteesta?

Valtuustoaloitteen neljännessä kohdassa vaadittiin, että jos Orivedellä on opetettu sukupuolia olevan enemmän kuin kaksi tai väitetty, että sukupuoli on kokemus, niin sellainen tulisi välittömästi lopettaa. Tätä samaa tulee vaatia jokaisessa Suomen kunnassa ja kaupungissa.”, toteaa Koivula.

Tässäpä Koivulan käsitys ”sananvapaudesta”!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tässä on nyt kaksi vastakkaista näkemystä nokitusten.

Toinen puoli vaatii itselleen oikeuttaa elää kuten itse tahtoo.

Toinen puoli vaatii itselleen oikeutta määrätä miten toiset ihmiset saavat elää.

Ei se sen monimutkaisempaa ole.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Nordeassakin voi työskennellä henkilöitä, jotka uskonnollisen vakaumuksen pohjalta pitävät samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita sopimattomina.Onko heille tilaa ilmaista kantansa jatkossa Nordeassa … "

Eli tarkoittanee sitten Koivulan kielellä, ettei saman sukupuolen kanssa parisuhteessa oleva saisi työskennellä Nordeassa, koska joku uskonnollisen vakaumuksen omaava pitää hänen parisuhdettaan sopimattomana...millä ei muuten saisi olla työyhteisössä tuon taivaallista merkitystä kuka kenenkin kanssa elää ja millaisessa parisuhteessa.
Jokainen pitäkööt siviilielämän sellaisena kuin haluaa työpaikan ulkopuolella.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Olen äärimmäisen libertaari henkilö, nousisin heti barrikadeille jos olisi näyttöä että nordealaisia olisi potkujen uhalla painostettu marssimaan pride kulkueessa tjms. Mutta kun näin ei ole niin en voi todeta kuin että yksilönvapauteen ei koskettu

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.H:".. jos olisi näyttöä että nordealaisia olisi potkujen uhalla painostettu marssimaan pride kulkueessa tjms. Mutta kun näin ei ole niin en voi todeta kuin että yksilönvapauteen ei koskettu"

Entä jos olisi niin, että tämän nykyisen Nordean yltiösuvaitsevuuden varjolla painostettaisiin näitä "vanhakantaisempia" arvoja kannattavia työntekijöitä ja heidän yksilönvapauteen puututtaisiin?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Kommentit #5 ja #11 antavat osviittaa Niementauksen esittämään kysymykseen. Ihmistä ei tule lähtökohtaisesti sanktioida työkuvioissa mielipiteen perusteella, jos sitä ei esitetä jollain tavoin työ- tai asiakaskontekstissa. Toisaalta yhtiö voi valita imagokseen sellaisen, mikä ei salli lain kieltämiä syrjiviä asenteita ollenkaan - esimerkkinä Pori Jazz ry. Tällöinkin voidaan ajatella, että erotettu henkilö oli käsityksiään jaellut julkisesti mediassa, mitä yhdistyksen asiakkaat seuraavat.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #15

A.S:"Kommentit #5 ja #11 antavat osviittaa Niementauksen esittämään kysymykseen."

Lähtökohtaisesti en halua olla hankala, en vattuile suotta, enkä myöskään toivottavasti esitä itseäni tyhmempää..silti, annatko tästä allaolevasta jonkunlaisen esimerkin, että ymmärtäisin ketä tahi minkälaista ihmistä/nuorta se koskee.

"Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti."

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #18

”Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti."

Hieman tuota sitaattia laajentaen tämä teema tarkoittaa, että esimerkiksi seuraavat aktit ovat vailla lain suojaa:

- Opettaja, asiakaspalvelija tai työtoveri kutsuu tahallisesti ja jatkuvasti transhenkilöä hänen vanhalla nimellään, vaikka hänelle on kerrottu henkilön kokemusta vastaava nimi.
- Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ei tuon ominaisuutensa perusteella oteta töihin hänet eristetään työyhteisössä, hänen urakehitystään jarrutetaan tms.
- Transvestiitin ei sallita tulla töihin hänen kokemustaan vastaavassa asussa – periaatteessa työnantaja saa määritellä työasun, mutta ei sitä, mitä virallista sukupuolta sen kantaja on.
- Transmiehelle tai –naiselle ei anneta heidän tarvitsemiaan sairaslomia lääketieteellisen prosessin yhteydessä.
- Transmiehelle tai –naiselle ei osoiteta työpaikalla hänen tarvitsemiaan pukeutumistiloja
- Työpaikalla harrastetaan vitsailua homoista ”transuista”, ”neekereistä” jne.
- Työnantaja ei puutu edellä mainittuun tiedon siitä saatuaan.
- Ravintola ei suostu ottamaan asiakkaaksi henkilöä vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai etnisen taustan takia.

Työnantajan tai viranomaisen on otettava kaikki tämä huomion ennakkoon. Se tapahtuu muodollisesti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman puitteissa, mutta tulee käytännössä ”lihaksi” erilaisten keskustelu- ja koulutustilaisuuksien kautta, joissa voi olla mukana mainittujen vähemmistöjen edustajia kertomassa omasta näkökulmastaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #29

A.S:"opastusta.."

Kiitokset. Ei ole ensimmäinen (eikä luultavasti viimeinenkään?) kerta kun olen sinulta saanut "kädestä pitäen" opetusta tästä itselleni melko vieraasta alueesta. Edelleen yllä olevaa lukien herää useita kysymyksiä, kuten myös käsitys siitä miten vaikeiden asioiden parissa jotkut varmastikin joutuvat elossaan kulkemaan.
Ei nyt ehkä välttämättä helpota asianosaisia, mutta itse uskon kuitenkin että maassamme kohtuu hyvin asiat lähes kaikilla vähemmistöillä. Ainakin paremmin kuin monessa muussa maassa.
Vanhaa biisiä mukaillen; vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan. :)

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #68

Totta on se, että täällä on monella paremmin asiat kuin muualla. Toisaalta täällä on mahdollista ja siksi myös syytä tavoitella sitä, mikä on oikein ja kohtuullista - ja olla sen mukana esikuvana niille maille, joissa asiat ovat vielä pahemmin rempallaan.

Yksi vahvoista ruohonjuuritason havainnoistani on ollut, että tällaiset asiat lähtevät sujumaan, kun ne tulevat ihmisille tutuiksi ja siten vähemmän pelottaviksi/hämmentäviksi. Tottumus positiivisessa mielessä on käsittämättömän suuri voimavara ennakkoluulojen karsimisessa - ja sen sotin savotastahan tässä juuri on kyse.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Entä jos olisi niin, että tämän nykyisen Nordean yltiösuvaitsevuuden varjolla painostettaisiin näitä "vanhakantaisempia" arvoja kannattavia työntekijöitä ja heidän yksilönvapauteen puututtaisiin?"

Jäitä hattuun nyt Niementaus ja muut "vanhakantaisempien" arvojen kannattajat. Missään ei ole sanottu eikä varmasti tule olemaan niin, että pankki pakottaisia työntekijöitään väkisin mihinkään.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Louekoski on kyllä käänteinen Halla-aho. Agenda on eri, mutta retoriikka toimii...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onneksi pysytään retoriikassa, Halla-aho hekumoi homon ampumisella.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.K:"Onneksi pysytään retoriikassa, Halla-aho hekumoi homon ampumisella."

Kerrotko mitä tarkoitit, kun en ymmärtänyt. Toki varmasti kyse omasta käsityskyvystäni, koska kommentttiasi peukutti iso kasa itseäni fiksumpia.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #19

Niementaukselta jäänyt siis vissiin Halal-ahon blogit lukematta..

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Oikeus olla oma itsensä ja oikeus syrjiä toisia sen perusteella, että se toinen on oma itsensä, eivät yksinkertaisesti ole samanpainoisia asioita oikeudenmukaisuuden vaakakupeissa. Mielipiteitä saa olla, mutta syrjivien sellaisten julkituominen työ- ja asiakasympäristössä on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien kieltämää.

Susanna Koivulan käsitys sananvapaudesta on muutenkin kovin outo, pitää liian tiukasti erimieliset kirjoittajat ikuisessa lie.. eikun bannissa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Koivulaa harmittaa vietävästi, kun vaalit menivät penkin alle, ja nyt hän kostaa mielipahansa tuulimyllyille: häntä ottaa myös päähän, etteivät Oriveden kaupunginvaltuusto ja liikeyritykset toimi hänen ideologiansa mukaisesti eikä hänen sateenkaariperheiden lapsia syrjivä agendansa saa tuulta purjeisiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minä luulen että liikeyritysten osallistuminen sateenkaariparaateihin on Koivulan ansiota.

Vähän niinkuin Päivi Räsäsen ansiota on joukkopako kirkosta.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"...eikä hänen sateenkaariperheiden lapsia syrjivä agendansa saa tuulta purjeisiin."

Nalankantaa...sitten ollaan niin lastenoikeuksien puolella.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Täytyy sanoa, että olen tässä asiassa samaa mieltä kanssasi. Yksityinen yritys voi tukea haluamiansa tahoja ihan vapaasti. Toki toista mieltä olevat asiakkaatkin ovat vapaita olla käyttämättä kyseisten yritysten palveluita. Eiköhän markkinointiosasto ole laskenut, että tukeminen tuo enemmän asiakkaita.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Esimerkiksi operaattoreista on vaikea löytää sellaista joka ei olisi tukemassa Pridea, mihinköhän silloin asiakas meinaa siirtää liittymänsä jos kriteerinä on ettei halua olla sellaisen operaattorin asiakas joka on mukana tukemassa.

Sama tulee varmaankin olemaan tilanne pankkien kanssa, olen melko varma ettei Nordea jää ainoaksi joka tukee Pridea.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ei tosiaan liene yritysten tehtävä varmistaa, että heidän työntekijöillä on riittävästi tilaa kritisoida ihmisten parisuhteita iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. 

Koivulalla tuntui olevan se käsitys, että jos kristitty ilmoittaa pitävänsä parisuhdetta sopimattomana seksuaalisen suuntautumisen perusteella niin sen pitäisi olla jollain tavoin hyväksyttävämpää kuin esim. rodun perusteella.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"Koivulalla tuntui olevan se käsitys, että jos kristitty ilmoittaa pitävänsä parisuhdetta sopimattomana seksuaalisen suuntautumisen perusteella niin sen pitäisi olla jollain tavoin hyväksyttävämpää kuin esim. rodun perusteella."

Kun mä en ihan oikeasti pysty ymmärtämään teitä. Jos minä olen sitä mieltä että jussi&mika on eri asia kuin pekka ja liisa, niin mikä hiton ongelma siitä teille oikein on? Uskoisin että monikin meistä "vanhakantaisen" kasvatuksen ja arvomaailman omaksuneelle on nykyisin OK että on poika-/tyttöpareja, niin silti se ei ole hyvä.
Jos minun pitää hyväksyä mielipiteesi/aatemaailmasi, niin sopiiko että itse koitat hyväksyä omat arvoni?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ei kukaan vaadi sinua omaksumaan meidän arvomaailmaamme. Kyse on siitä, että AA-väki vaatii muuta yhteiskuntaa omaksumaan tapansa ja mielipiteensä.

AA-väelle ei siis riitä se, että saavat itse elää kuten haluavat. He vaativat muita ihmisiä elämään AA-väen tavalla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

Ainoa oikea tapa vastustaa homoliittoja on sellainen että ei itse mene homoliittoon kenenkään kanssa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Miten Kalervo sinä suhtautuisit siihen, jos joku asiakaspalvelija työpaikallaan puhuisi, että asiakkaan parisuhde on sopimaton, koska he ovat eri rotuisia? Tai siksi, että tämä on konservatiivinen kristitty?

"Jos minun pitää hyväksyä mielipiteesi/aatemaailmasi, niin sopiiko että itse koitat hyväksyä omat arvoni?"

Yhteiskuntana me valitettavasti siirrymme yleensä eteenpäin ja jotkut arvot muuttuvat yleisesti vähemmän hyväksytyiksi. Enää ei laajalti hyväksytä esim. naisten ja lasten oikeuksien väheksymistä, mikä ei ollut ennenkuulumatonta vielä muutama sukupolvi sitten. Näin näyttää käyvän nyt myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksille.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kristillisdemokraattienkin hallitusvastuussa ollessa esittämä ja hyväksymä uudistettu tasa-arvolaki toteaa muun muassa seuraavaa:

"6 c § (30.12.2014/1329)
Sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisy

Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.

Edellä 1 momentissa tarkoitettu velvoite tulee ottaa huomioon oppilaitoksen ja työnantajan 5 a ja 6 a §:n mukaisia tasa-arvosuunnitelmia valmisteltaessa ja tasa-arvoa edistävistä toimenpiteistä päätettäessä."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609

Samalla uudistettiin myös yhdenvertaisuuslaki (ks. 6 ja 7 §):

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141325

Lainsäätäjän tarkoitus ilmenee hallituksen esityksestä HE 19/2014:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Kyseinen esitys on myös oikeuslähde kyseisiä uudistettuja lakeja tulkittaessa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Moni ihminen, joka kannattaa naisten ja homoseksuaalien oikeuksia, tasa-arvoa, demokratiaa ja sananvapautta, suhtautuu hyvin myötämielisesti sellaisiin uskontoihin, jotka polkevat kaikki nämä arvot jalkoihinsa."

-Teemu Keskisarja

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ja katso! Koko internet vaikeni.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toki T.Keskisarjan kuvamia ihmisiä lienee olemassa mutta suvaitsevaiston valtavirtana lienee olevan suhtautua uskontoihin tasavertaisesti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En ole nähnyt ainakaan tällä palstalla esimerkiksi blogistin kirjoittavan yhtä ainoaa sanaa islamiin liittyen. Se nyt kuitenkin on ideologia, joka ei suvaitse yhtään mitään sen doktriinista poikkeavaa.

Ymmärrän kyllä, jos tarkoitus on kristillishörhöjen älyttömyyksiä vastustamalla samalla vastustaa islamin vielä suurempia ja selkeästi vaikutuksiltaan vielä konkreettisempia älyttömyyksiä.

Christchurch ja muslimit verrattuna Sri Lanka ja kristityt. Ensimmäinen on tyypillinen yksittäistapaus, toinen ohjelmatavoitteiden mukainen organisoitu ja koordinoitu teko. Tarkoitus ei ole ryhtyä keskustelemaan näistä, mutta ”suvaitsevaiston” reaktiot olivat ennalta-arvattavuudessaan koomisia. Se näennäisestä tasapuolisuudesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

a) Sri Lankassa syylliseksi on ilmoittautunut ISIS. Käsittääkseni muslimien valtaenemmistö ei pidä sen toimia uskontonsa mukaisina ja tuomitsee ne niin Lähi-idässä kuin Sri Lankassakin. Toisaalta Christchurch:n tapahtumatkaan eivät liene ihan niin yksittäistapaus kuin aluksi on haluttu antaa ymmärtää.

b) V-M.Louekoski ei ole suvaitsevaiston koko valtavirta joten hänen kirjoittamisiaan tai kirjoittamatta jättämisiään ei voi pitää minään todisteena siitä mitä suvaitsevaisto kokonaisuudessaan tai valtavirrassaan on tai ei ole.

Valtaosa suvaitsevaistosta käsittääkseni näkee sekä yhteneviä että erilaisia piirteitä uskontojekin monimuotoisuudessa ja pitää niitä pääsääntöisesti humpuukkina kaikkia. Kuitenkin suvaitsevaisto on suvaitsevaisesti hyvinkin monenkirjava joukko johon mahtuu niin uskovia kuin uskonnttomia, sekä teistejä että ateistejä. Emmekä me ole sitoutuneet mihinkään yksittäiseen aatteeseen, ideologiaan, maailmankatsomukseen t.m.s. vaan haluamme kukin omalla tavallamme suvaita erilaisia ihmisiä ja heidän tapaansa olla ja eleä omana itsenään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

”En ole nähnyt ainakaan tällä palstalla esimerkiksi blogistin kirjoittavan yhtä ainoaa sanaa islamiin liittyen.” Esimerkiksi Myyryläinen, esimerkiksi blogisti.

Christchurchin ”tapahtumat” ovat nimenomaan tyyppiesimerkki yksittäistapauksesta, josta ”suvaitsevaisto” näyttää yrittävän tehdä jotain osaa suuremmasta salaliitosta. Kukaan ei tuota murhamiestä komentanut eikä kouluttanut. Niin tekijäjoukon suuren määrän kuin teon seurausten osalta on itse asiassa aivan turha vertailla niitä, kuten suvaitsevaisto tekee. Inspiraatiota Christchurchiin ei saatu uskonnosta, kuten Sri Lankassa.

Kummallista suvaitsevaisuutta käytännön islamia kohtaan näkyy kyllä olevan, huolimatta varsinkin Lähi-idän muslimimaiden ja vaikkapa Afganistanin ja Pakistanin täydestä suvaitsemattomuudesta. Ehkä se sitten tuntuu hyvältä olla ”suvaitsevainen”.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #27

Jos sinun päässäsi jyskyttää koko ajan islam sitä ja islam tätä, niin ei se silti oikeuta sinua tunkemaan sitä joka blogiin, jossa aiheena ei ole islam. Sellainen käytös kertoo enemmän sinusta kuin on kontribuutio käynnissä olevaan keskusteluun. Aiheessa pysyminen on ihan hyvästä syystä tapana keskusteluissa.

Kaiken kukkuraksi sinulla on täysi oikeus luoda vaikka kuinka paljon omia blogeja homoista ja islamista.

Mutatis mutanda sama pätee mihin tahansa pakkomielteenomaiseen mielen syövereissä luuraavaan aiheeseen. Turha syytellä muita siitä, että he eivät käy keskustelua sinulle mieleisellä tavalla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #39

Äläkä sinä tule tänne esittämään väärää todistusta minusta: en minä ole ”tunkenut islamia jokaiseen blogiin, jossa aiheena ei ole islam”. Kyllä minä ymmärrän sen, että kovin kirkkaasti opettajan ammatissa ei kykene ajattelemaan, mutta luulisi valehtelun olevan jokseenkin vierasta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #40

Okei, poistetaan sitten sana ’jokaiseen’ niin muuttuuko viestini oikeastaan kovinkaan paljon? Ei muutu.

On ihan tolloa tulla huutelemaan islamista blogiin, jossa aiheena on Nordea.

Itsellenikin tuli mieleen, kun tässä niin Nordeaa kiitellään, po. pankin myöntämä ’vihreä yrityslaina’, jonka on kuulemma saanut vaelluskaloille ja jokiluonnolle erittäin haitallinen tippavoimalan uusimishanke. Mutta en minä siitä tänne kirjoita.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #41

Et tainnut lukea koko kirjoitusta, tai sitten en ymmärtänyt sitä. Ei aiheena ollut Nordea, vaan hihhulikristitty Koivulan kirjoitus.

Nyt ymmärrän kommenttiesi tyhjyyden paremmin kuin ennen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #27

Islamilaisissa yhteiskunnissa, myös Arabien valtakunnan huippuaikoina, on perinteisesti oltu hyvinkin vapaamielisiä ja suvaitsevaisia. Se ilmenee arabian kielessäkin josta löytyy lukemattomia ilmaisuja tietyille aktiviteeteille. Sitten toki se Ottomaanien ajan runous oli melkoisen homoa ja sitten nämä kalifien mieshaaremit.

Jyrkemmät doktriinit on uudempi juttu ja sitä kutsutaan fundamentalismiksi. Sitä ilmenee monissa uskonlahkoissa ja on lähtöisin protestanttikristityiltä.

Syyt miksi fundamentalismia ilmenee nyt muslimeilla huomattavan paljon on oma juttunsa sitten.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

On olemassa ajatus, jossa heikommassa asemassa olevien ryhmien omia arvorakenteita ei ole syytä etuoikeutetussa asemassa olevien mennä ronkkimaan. Toinen tämän ajattelun prinsiippi on se, että sorretussa asemassa olevista sorretuimmille on annettava oma ääni puhua omasta puolestaan.

Tässä näen ongelmaksi sen, kuulemmeko me oikeasti tuon äänen: Esimerkiksi musliminaisten ääntä saattaa käyttää se osa heistä, joka ei koe joutuneensa sorretuksi. Joka tapauksessa besserwisserimäinen puuttuminen täältä voi tuottaa ei-toivottuja tuloksia kohdealueellaan. Asia on siis monin tavoin haasteellinen.

Yksi ja täällä päässä kaikkein suurin ongelma on se, että nykyisessä henkisessä ilmapiirissä ongelmien asiallinen käsittely on äärimmäisen vaikeaa, koska se sosiaalisessa mediassa riistäytyy poikkeuksetta rasistiseksi mölinäksi. Tästä syystä työ, jota länsimaisia humanistisia arvoja kannattavat ihmiset tekevät muissa kulttuureissa ahtaalle joutuneiden puolesta, tapahtuu matalalla profiililla melua itsestään pitämättä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuo autettavien oman äänen kuuleminen on äärimmäisen tärkeää. Muuten me jo lähtökohtaisesti näemme heillä vain meidän omia ongelmiamme ja heidän itse tykänään kokemat ongelmat jäävät huomiotta.

Emmekä me saa antaa sortajille käteen aseita syyttää auttajia omien etupyyteiden ajamisesta.

Pääsääntöisesti auttamisen pitäisi olla auttamista itse auttamaan itseään. Muuten menee tyrkyttämiseksi ja vähintään kulttuuri-imperialismiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Millä tavalla muslimit ovat sorrettuja? Sortajina tuollaisia on ennen pidetty. Mikä on rasistista mölinää, kertoa islamin olevan äärimmäisen sortava ja itse asiassa rasistinen ideologia?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Eikö Solonen juurikin viitannut musliminaisten asemaan sorrettuina omissa yhteiskunnissaan? Tokikaan naisten asema ei ole samanlainen kaikkialla islamin piirissä mutta monissa edelleenkin hyvin feodaalisissa ja patriarkaattisissa yhteiskunnissa monien heidän asemansa on olla sorrettuja.

Mutta heidänkin osaltaan on väärin yleistää joidenkin, vaikka monienki, asema yhdeksi ja samaksi yksinkertaistetuksi uskontoperäiseksi ongelmaksi. Useinkin nuo yhteiskunnalliset ongelmat ovat kulttuuriperäisiä ja uskonto on vain yksi osa sen piirissä käytetty monimuotoinen valtakoneisto. Ja S.Koivula edustaa tuota kulttuuria täkäläisellä länsimaisella twistillä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #35

Rasistiseksi se muuttuu, kun

- tehdään tuolta pohjalta olettamia yksittäisistä muslimeista: Esimerkiksi Sri Lankan muslimiväestö ei kovasti innoissaan ole hurrannut maahan kulkeutuneelle jihadismille.

- unohdetaan oman valtuskontomme sisällään kantamat sortavat ja rasistiset elementit samalla, kun taas

- toisen vastaavia korostetaan: Jihadismi on Koraanin ylitulkintaa ja monin paikoin vastoin valtavirran imaamien opetusta.

Maahanmuuttajamuslimi on suhteellisen useasti ahtaassa asemassa maastaan vainoa paetessaan tai suvaitsemattomassa ympäristössä täällä asuessaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #37

Olen valitettavasti joutunut seuraamaan tutun indonesialaisperheen taistelua poikansa radikalisoitumista vastaan. Islam kykenee saastuttamaan mielen vertaansa vailla olevalla tavalla, josta reaalimaailma on täynnä esimerkkejä.

Mittakaavavirhe on melkoinen silloin, kun vertaillaan kristinuskon ja islamin alistavia käytäntöjä toisiinsa. Olen kyllä tälläkin palstalla tuonut erittäin selvästi ilmi käsitykseni molempien ”valtauskontojen” mädännäisyydestä ja turmelevasta vaikutuksesta, mutta miksi on niin vaikeata myöntää, että islam, jo käytännön valossa, vetää tässä komean ykkössijan?

Eivät minun malesialaiset ja indonesialaiset ystävänikään ole erityisen ihastuneita tuohon jihadismin muotoon, mutta kummasti sille kannatusta näyttää löytyvän, myös länsimaissa asuvilta muslimeilta. Minua on kyllätälläkin palstalla yritetty kouluttaa, että se ei ole ”oikeaa” islamia, mutta sitähän se tietenkin on, hullua sellaistaon kiistää esittämällä jotain määritelmiä.

Jos maahanmuuttaja kokee olevansa alistetussa asemassa, se johtuu hyvin pitkälti siitä, että juuri ”suvaitsevaiset” eivät aseta heitä tasavertaiseen asemaan muiden kanssa vaan vaatii erilaisia erityiskohtelun muotoja. Se, että maahanmuuttajilta itseltään ei juurikaan mitään vaadita, on suoraan sanoen vaarallista ja itse asiassa hyvin vahingollista näille itselleen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #38

Jussila on yleensä tarkka juridisissa käsitteissä ja lienee niissä tapauksissa voittopuolisesti oikeassa. Toivoisin häntä noudattamaan samaa tarkkuutta myös muilla alueilla. Ymmärtääkseni Indonesiassa islam on valtauskonto, ja erona siihen kyseisen pojan tapauksessa mielen myrkyttäjä on jihadismi, joka islamista mutkat suoriksi vetävänä tarjoaa yksinkertaistettuja ja elämänsä suuntaa etsiviä nuoria miehiä houkuttelevia militantteja ratkaisuja. Nuoriin miehiin vetoaminen yksinkertaisilla militanteilla ratkaisuilla ei edes ole uskontojen yksinoikeus, ajatuskuplia a la Breivik muodostuu runsaasti siellä täällä.

Edit: Tässä tuorein esimerkki:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48081535

Uskontoja voidaan kaiken kaikkiaan käyttää tunnetilojen pontimena, ja usein se tapahtuu nimenomaan negatiivisessa mielessä. Tänä päivänä rauhan uskonnoiksi miellettyjen buddhalaisuuden ja hindulaisuuden ääriryhmät terrorisoivat muita uskontoja tunnustavia laajassa mitassa.

Kristinuskon ja islamin alistavissa käytännöissä olennaisin ero on niiden tulkinta ja vaikutus arkielämään. Ennen sotaa Syyrian koulutettu muslimiväestö ei juurikaan piitannut siitä, mitä Koraanissa sanotaan esimerkiksi naisen asemasta tai vierasuskoisiin suhtautumisesta. Samoin sivistyneet juutalaiset eivät mieti valitun kansan oikeuksia valloittaa alueita vääräuskoisilta – uskonnon enemmän tosissaan ottavat sitä kyllä harrastavat. Kristinuskostakin on helppo hahmottaa malli, jossa haikaillaan alkuseurakunnan aikaan ja sen ajan kuviteltuihin normeihin – ei mutta hei, sitähän harrastetaan jo nyt Suomessakin…!

On kovin valikoidut mutkat suoriksi vetämistä väittää, että maahanmuuttajia vastaan nostatettu rasistinen aalto olisi heihin empatialla lähtökohtaisesti suhtautuvien ihmisten syytä – tuon rasismin siemen oli lietsojilla olemassa jo ennen maahanmuuttajien tänne tuloa. Jaan Jussilan kanssa huolen siitä, että maahanmuuttajilla on ollut vaikeuksia kotoutua tänne loputtoman pitkien vastaanottokeskuksissa vietettyjen toimettomuuden ja turhautumisen ajanjaksojen takia.

Ehkä olemme tässä blogissa edenneet riittävän pitkälle alkuperäisestä aiheesta ja lopettelemme tämän linjan mahdollisimman lyhyeen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #38

"Olen valitettavasti joutunut seuraamaan tutun indonesialaisperheen taistelua poikansa radikalisoitumista vastaan."

Milloin se poika sai viimeeksi pesää?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nordea on käsittääkseni ihan yksityinen yritys?

Eikös se silloin tee juuri niin kuin sen omistajat päättävät?

Jos harmittaa, niin osta Nordea ja muuta käytäntöjä, muuten voikin sitten vaieta. :)

Taidankin muuttaa mun antikan värityksen sateenkaariväreihin, kun kerran voin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Jos harmittaa, niin osta Nordea ja muuta käytäntöjä, muuten voikin sitten vaieta. :) "

Ja ainahan Pridea vastustavat ja nykyisten pankkien sekä operaattorien toimintaan tyytymättömät voivat perustaa ihan oman ja omalla aatteella toimivan pankin tai operaattorin, jollei nykyiset kelpaa.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Jos maamme kouluissa opetettaisiin, että Suomi kuuluu Venäjään, niin eiköhän moni vaatisi, että se on välittömästi lopetettava. Kuka pitäisi sitä sananvapauden rajoittamisaikeena?

Kouluissa tulee opettaa tietoon perustuen asioita, siksi on ihan paikallaan minunkin kehottaa siihen, että kouluissa opetetaan oikein asioita ja virheet korjataan: kouluissa tulee opettaa sukupuolia olevan kaksi.

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen

Jos ihmisellä on ulkoisesti miehen ruumis mutta hän on aivorakenteeltaan enemmän nainen, eikö hän ole tällöin oikeastaan fyysisestikin enemmän nainen? Millä perusteella on moraalisesti tai raamatullisesti väärin, että hän elää naisena?

Yleensähän hyväksytään se, että ulkoisilta elimiltään hemafrodiitti voidaan leikata vastaamaan omaa sukupuolikokemustaan. Tässä olisi vähän samanlainen tilanne.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Valitettavasti tiede osoittaa, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Tämä on sinulle niin monesti osoitettu etten ala asiaa tämän enempää vääntämään. Se nyt vaan on niin ettei raamattu ole tieteellisesti pätevä tietolähde.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Valitettavasti tiede osoittaa, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi."

Riippuu miten sukupuoli määritellään.

Jos määritellään sukusoluilla, määrityksen voi tehdä aikaisintaan murrosiässä ja voi sitten olla miehiä, naisia ja sitten on sopivasti steriilejä että sukupuoli on määrittämätön, vähän niinkuin lapsilla.

Jos määritellään kromosomeilla niin niitä on vissiin 4-5 erilaista.

Nämäkään ei liity yhtään mitenkään miten se yhteiskunnassa menee. Biologia on tässä vähän erilainen kuin yhteiskunnan tarpeet.

"Se nyt vaan on niin ettei raamattu ole tieteellisesti pätevä tietolähde."

Tosiasiassa raamattukin tietää asian paremmin kuin Koivula. Jumala loi sukupuolettoman ihmisen ja jakoi sen sitten mieheksi ja naiseksi.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Niin, Suomi kuului Venäjään, muttei kuulu enää. Samalla lailla entisajan tieto oli, että sukupuolia oli kaksi, nyt niitä vaan on enemmän.

Tietty jos haluaa koko ikänsä elää kansakoulun kakkosluokkaa, niin siitä vaan, Susanna rakas!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Mitä mieltä Koivula mahtaa olla siitä, että juutalaisten pyhissä teksteissä sukupuolikategorioita on ihan jonkin verran enemmän kuin kaksi?

http://transtorah.org/PDFs/Gender_Diversity_In_Hal...

https://www.jta.org/jewniverse/2015/the-6-genders-...

..ja ai niin, milloinkas Koivula alkaa noudattaa julistamaansa sananvapauden ilosanomaa ja lopettaa itselleen hankalien mielipiteiden esittäjien bannaamisen blogistaan...?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin, raamatun mukaan jumala loi sukupuolettoman ihmisen jumalan kuvaksi.

Se sitten jaettiin mieheksi ja naiseksi. Näin lukee luomiskertomuksessa.

Jumala siis on itse sukupuoleton.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #54

"Niin, raamatun mukaan jumala loi sukupuolettoman ihmisen jumalan kuvaksi. Se sitten jaettiin mieheksi ja naiseksi. Näin lukee luomiskertomuksessa."

-Missä kohdassa? :)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #56

https://raamattu.fi/raamattu/KR92/GEN.2/1-Moosekse...

"Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo."

Huomaa että aluksi oli ihminen. Se sitten jaettiin ja siitä tuli mies ja nainen raamatun mukaan.

Kannattaa myös huomata että kun raamattua on siirretty kieliltä toisille ja käännetty niin kannattaa huomata, että esimerkiksi englannin kielessä "man" tarkoittaa ihmistä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#43. Koivula, onko sinulla tarkempaa tietoa siitä, että Nordea-pankin henkilöstössä olisi kristillisesti ajattelevia työntekijöitä, jotka kärsivät tai tulevat syrjityiksi sen johdosta, että heidän työnantajansa osallistuu Pride-tapahtumiin? Entä onko siellä mahdollisesti myös sellaisia kristillisen näkemyksen omaavia työntekijöitä, jotka kannattavat osallistumista Prideen? Monet uskovathat kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia ja HLBT-ihmisten tasavertaisia oikeuksia.

Pyydän ystävällisesti, että vastaat kysymyksiini.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Koivulan kirjoituksessa Petri Muinonen on kommentoinut seuraavasti :
".....Hauskaa myös seurata hänen kanssanyökyttelijöittensä kommentteja, kun kaikki vastakkaiset mielipiteet on karsittu pois :D Näennäisdialogia, teatteria, miten kukin sitä haluaa kutsua. Sitä varten Uudella Suomella oli tuo Vapaavuorokin :)
Ei ole omaa kuplaa parempaa mainosti jo Volkswagen!"

Mielestäni vastakkaisia mielipiteitä ei ole karsittu pois, mutta kuten huomata saattaa, ei Koivula vastannut kysymyksiisi, eikä muuten vastannut minunkaan kysymyksiin hänen kirjoituksessa...puhumattakaan siitä karsimisesta, jota Koivula on itse harrastanut bannatessaan kaikki epämieluisat kommentoijat blogista ja muualta sosiaalisesta mediasta. Niin, että kyllä se Koivulankin kohdalla pitää paikkansa, ettei ole omaa kuplaa parempaa....
Ihme ja kumma, itse sain sentään vielä kommentoida blogiin, mutta Twitteristä olen kyllä bannattu.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #62

#62. Hehe, panin merkille, että kukkopoika ja bannaaja Muinonen on pitkän hiljaisuuden jälkeen taas ilmestynyt Puheenvuoroon. :D

Ainakin Koivula saa kommentoida tähän blogiin. (Koivulan blogissahan esimerkiksi minä en saa kommentoida, joten en voinut kirjoittaa kysymyksiäni sinne.)

Niin, olen odotellut, että Koivula vastaisi kommentissa 50 esittämiini kysymyksiin, mutta eipä ole vastausta kuulunut. Tämä vahvistaa sen, että hän on vetäissyt hihasta koko Nordea-stoorin. Ehkä Nordean työntekijätkin nauravat hänen höpökirjoitukselleen.

Oli muuten hellyttävää, miten Muinonen oli aikoinaan huolissaan Vaasan Oy:n työntekijöiden moraalisesta integriteetistä: http://vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin... . :D

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Jos maamme kouluissa opetettaisiin, että Suomi kuuluu Venäjään, niin eiköhän moni vaatisi, että se on välittömästi lopetettava. Kuka pitäisi sitä sananvapauden rajoittamisaikeena?"

Ei varmaan kukaan kun kyse on väärän tiedon levittämisestä.

Lapsia pitää suojella sellaiselta. Siihen kuuluu myös kaikki tiedevastainen roska.

"kouluissa tulee opettaa sukupuolia olevan kaksi."

_Biologiassa_ sukusoluja on todellakin vain kahta erilaista jos sukupuolta määrittelee sukusoluilla.

Jos ihminen on sopivasti steriili ettei tuota sukusoluja tai ei ole vielä murrosiässä, ei sukupuolta voi määrittää sukusoluilla.

Tämän takia _yhteiskunnassa_ jos halutaan määrittää ihmiselle sukupuolta sukusolujen mukaan, kaksi ei riitä vaan sukupuoli voi olla määrittämätön ja senkin voi tehdä aikaisintaan vasta murrosiässä.

"Kouluissa tulee opettaa tietoon perustuen asioita, siksi on ihan paikallaan minunkin kehottaa siihen, että kouluissa opetetaan oikein asioita ja virheet korjataan"

Minä korjasin sinun käsityksesi että yhteiskunnassa sukupuolella on eri asia kuin biologiassa kun nähtävästi käsityksesi biologiasta on vajavaista.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"_Biologiassa_ sukusoluja on todellakin vain kahta erilaista jos sukupuolta määrittelee sukusoluilla.
Jos ihminen on sopivasti steriili ettei tuota sukusoluja tai ei ole vielä murrosiässä, ei sukupuolta voi määrittää sukusoluilla."
----

-Eikös sukupuoli ole läpi historian määritelty sukuelimien perusteella. Syntymässä. Tällä perusteella sukupuolia on kaksi, ja tältä pohjaltahan on syntymän yhteydessä aina ilmoitettu "kumpi tuli".

Tämä on osattu sanoa kivikaudella, jääkaudella, rautakaudella, antiikin aikana, viime vuosituhannella ja osataan sanoa nytkin.

Minusta olisi edelleen järkevintä määrittää sukupuoli tällä tavoin, ja nimetä vaikka intersukupuoliset "kolmanneksi sukupuoleksi", jos välttämättä halutaan. Mutta ihmisen sisäisille kokemuksille voisi antaa aivan omat uudet nimitykset ja jättää käsitteet "mies", "nainen" ja "sukupuoli" biologiaosastolle minne ne ovat aina kuuluneet.

WC- ja pukeutumistilat jaettaisiin näiden perusteella, kuten tähänkin asti. Eikä "kokemuksen".

Tämä olisi kaikista selkeintä. Edelleen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #57

SW ensin vaatii, että pidetään biologia biologiana ja sitten jo heti vaatii, että tuon hänen määrittelemänsä "biologian" mukaisesti pitäisi organisoida muutakin elämää. Ihmisen arkielämässä vain se kokemus on kaikkein olennaisin - ainakin silloin, kun se jatkuvasti kyseenalaistetaan kaiken maailman humpuukibiologioilla.

Ja jo iät ja ajat on osattu tunnistaa ihmisiä, joiden sukupuoli-identiteetti ei ole perinteisellä tavalla miehen eikä naisen. Useissa kulttuureissa heidän identiteettiään on myös osattu kunnioittaa, päin vastoin kuin nykyisin eräissä länsimaisen sivistyksen(??)vaikutusalueen ahdasmielisimmissä piireissä. Tunnistaminen on muuten tapahtunut monesti jo lapsuudessa, jolloin näitä ihmisiä on voitu kouluttaa identiteetin mukaisiin tärkeisiin yhteiskunnallisiin funktioihin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Transgender_history#...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #57

"-Eikös sukupuoli ole läpi historian määritelty sukuelimien perusteella."

Ei. Sukupuoli määritetään biologisesti joko sen mukaan mitä sukusoluja tuottaa tai mitä kromosomeja on.

Yhteiskunnassa määritelmät on vaihdelleet. Roomalaisilla esimerkiksi oli tapa jaotella asioita feminiinisiksi ja maskuliinisiksi. Feminiinisiä maskuliinisia asioita voi olla samassa henkilössä. Tuo oli aika syvällä yhteiskunnassa kun oli ihan siinä latinan kielessä.

"WC- ja pukeutumistilat jaettaisiin näiden perusteella, kuten tähänkin asti."

Miksi pitäisi jakaa? Ei ole ennenkään:

https://www.ancient-origins.net/sites/default/file...

WC- ja pukeutumistilat eivät mitenkään vaadi mitään jakoja biologisen sukupuolen mukaan. Se on vain kulttuurijuttu jota toteutaan asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #57

"WC- ja pukeutumistilat jaettaisiin näiden perusteella, kuten tähänkin asti. Eikä "kokemuksen"."

Kaikkien näiden keskustelujen perusteella olisin kuvitellut Weckrothinkin tietävän, että on olemassa transsukupuolisia. Weckrothin mukaan siis transnaisen pitäisi käyttää miesten pukeutumistiloja ja transmiehen naisten tiloja. Pitäisikö siis transnaisen riisuutua tilassa, jossa on miehiä? Eikö hän tällöin joudu kohtaamaan ongelmat, joiden takia koko eriytetty pukuhuonejärjestelmä on luotu ja samaan asemaan kuin jos nainen pakotettaisiin miesten pukutiloihin? Et voi olla tosissasi ehdottaessasi jotain näin julmaa.

Entä partainen transmies naisten pukutiloissa? Tuntisivatko naiset olonsa hyväksi?

Eiköhän ole parasta ihan normaalin maalaisjärjenkin mukaan transnaisten käyttää naisten ja transmiesten miesten pukutiloja ja tarvittaessa järjestää muunsukupuolisille tai muuten sitä tarvitseville omat. Tietysti kaikkein parasta ovat erilliset kopit.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #64

Olen usein miettinyt miten Weckrothit ja Koivulat jne oikeasti suhtautuisivat asioihin jos ne koskettaisi heitä henkilökohtaisesti, olisiko heillä eri ääni kellossa ...?

Muistan tasa-arvoisen avioliittolain kohun kirjoittelussa muutamalta asiaa vastustaneelta kysyneeni, miten suhtautuisivat jos esim heidän lapsi ilmoittaisi olevansa homo tai lesbo, kieltäisivätkö he lapseltaan oikeuden avioliittoon?
Vastaus yleisesti aina oli, ettei tällä ole mitään tekemistä asian kanssa tai ei vastattu.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #65

#65. Nyt on pakko antaa Koivulalle tunnustusta vastauksesta, jonka hän antoi Ilta-Sanomien vaalikoneen kysymykseen 34:

https://www.vaalikone.fi/eduskunta2019/is/tulokset...

Koivula siis näyttäisi hyväksyvän sen, että oma lapsi solmisi avioliiton samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #66

Ei vain ole kovin loogista - tai jos on, niin äärimmäisen julman egoistisen loogista.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Espoolaiskoulun oppilaille pidetyssä päihdevalistustilaisuudessa esitettiin erikoisia väitteitä: niiden mukaan esimerkiksi c-hepatiitista voi parantua kristillisen uskon avulla.

– Tilaisuudessa esiintynyt kokemusasiantuntija kertoi, että lääkäri oli todennut hänellä c-hepatiitin. Uskoon tultuaan mies meni uudelleen lääkäriin ja c-hepatiitti olikin poissa …

… Päihdevalistustilaisuuden piti avoimesti uskonnollinen järjestö."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006085897.html

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset