Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston pimeä raha Euroopassa

Kymmenet europarlamentaarikot ympäri Eurooppaa ovat syvästi huolestuneita openDemocracy -julkaisun selvitystyön paljastuksista, joiden mukaan lukuisat USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston järjestöt ovat käyttäneet kymmeniä miljoonia dollareita pimeää rahaa eri tasoilla tapahtuvaan vaikuttamistyöhön Euroopassa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Europarlamentaarikot ovat erityisen huolestuneita vaikutusyrityksistä toukokuussa pidettäviin europarlamenttivaaleihin ja vaativat komissiolta toimia. OpenDemocracyn saamien johtolankojen mukaan vaikuttamiseen käytetty rahamäärä on todellisuudessa huomattavasti suurempi, nyt paljastuineiden summien edustaessa vain pelkkää jäävuoren huippua. Järjestöt ovat osallistuneet ultrakonservatiivien lakimiesten ja poliittisten aktivistien sekä HLBTI -oikeuksia, seksuaalivalistusta ja aborttia vastustavien ”perhearvo” -kampanjoiden tukemiseen. Tämän lisäksi lukuisalla joukolla on lisääntyvissä määrin yhteyksiä Euroopan äärioikeistoon.

Kymmenessä vuodessa yli 50 miljoonaa dollaria

OpenDemocracyn selvitystyön kohteena oli 12 USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston järjestöä, joiden julkisesti ilmoittamien tietojen perusteella päästiin mittavan Eurooppaan kohdistuvaan vaikuttamistyöhön käytettävän rahasumman jäljille.

Vuosien 2008 ja 2017 välisenä aikana kyseiset järjestöt syytivät Eurooppaan yli 50 miljoonaa dollaria pimeää rahaa.

Selvityksen kohteena olivat seuraavat järjestöt Eurooppaan suunnatun rahallisen panostuksen suuruuden mukaiseen järjestykseen asetettuna: Billy Graham Evangelistic Association (23,3 milj. USD), American Center for Law and Justise (ACLJ; 12,4 milj. USD), Alliance Defending Freedom (ADF; 9,8 milj. USD), Human Life International (2,5 milj. USD), Acton Institute for the Study of Religion and Liberty (1,7 milj. USD), Focus on the Family, Home School Legal Defence Association, Population Research Institute, Heartbeat International, American Society for the Defense of Tradition, Family, Property, Internation House of Prayer ja Family Watch International.

Viiden ensimmäisen järjestön panostukset muodostavat yhteensä 49,7 miljoonan dollarin summan.

Yhteydet presidentti Trumpin hallintoon

ACLJ:n johtajana toimii Jay Sekulow, presidentti Trumpin henkilökohtainen lakimies. ADF:ää on rahoittanut säätiö, jota hallinnoi miljardöörisukuun kuuluvan Trumpin hallinnon opetusministeri Betsy Davos, ja Erik Prince, yksityisen sotilasalan yrityksen Academin (ent. Blackwater) perustaja. Acton Institute for the Study of Religion and Liberty -järjestön kanssa on puolestaan tehnyt yhteistyötä kiistanalainen Roomassa toimiva oikeistolainen ajatushautomo, joka on sidoksissa Trumpin entiseen strategiapäällikköön ja nykyisin äärioikeistolaisen Breitbart News -uutissivuston hallituksen puheenjohtajana toimivaan Steve Bannoniin.

Toiminta Euroopassa

Järjestöjen toiminta Euroopassa ei ole saanut aikaisemmin paljon huomiota. OpenDemocracyn selvityksen mukaan järjestöt ovat muun muassa lähettäneet lobbariryhmiä Brysseliin EU -viranomaisiin vaikuttamiseksi, haastaneet eurooppalaisissa tuomioistuimissa syrjinnän ja vihapuheen vastaisia lakeja, tukeneet Tšekissä ja Romaniassa kampanjoita HLBTI -oikeuksia vastaan ja rahoittaneet abortinvastaisia ruohonjuuritason kampanjoita Espanjassa ja Italiassa.

ADF:llä on tällä hetkellä toimistot Belgiassa, Ranskassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Britanniassa. ADF käyttää mittavia summia EU -viranomaisten lobbaamiseen ja sen vuosittaiset panostukset Eurooppaan ovat moninkertaistuneet lyhyessä ajassa, kertoo openDemocracy.

OpenDemocracyn mukaan ADF:n lakimiehet ovat muun muassa puolustaneet aborttia holokaustiin verrannutta saksalaisaktivistia oikeustaistelussa. ADF:llä on ollut myös yhteistyötä ranskalaisen HLBTI -vastaisen ja äärioikeistolaiseen Marine Le Penin johtamaan Kansalliseen liittoumaan yhdistetyn La Manif Pour Tous -liikkeen kanssa.

Suomalaisella Aito avioliitto -yhdistyksellä on yhteistyösopimus La Manif Pour Tous -liikkeen kanssa. Molemmat käyttävät toiminnassaan samoja tunnuksia.

ADF toimi viime vuonna hämäräperäisen naisten ja HLBTI -vähemmistöjen oikeuksia vastustavan Agenda Europe -verkoston huippukokouksen järjestäjänä. La Manif Pour Tous -liike, joka professori Risto Saarisen mukaan on heti alussa ottanut tiukan islaminvastaisen kannan kristinuskon puolesta, on Agenda Europe -verkoston eräs avainpelaaja.

ACLJ:n vaikuttaa myös tuomioistuimissa intressipiiriinsä kuuluvissa oikeustapauksissa. ACLJ:llä on toimisto Strasbourgissa, Ranskassa, missä sijaitsee myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. ACLJ on puuttunut lukuisiin ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyssä olleisiin tapauksiin. Moskovassa sijaitsevan toimipisteen johtajana aiemmin toiminut Jay Sekulow, presidentti Trumpin henkilökohtainen lakimies, on ylistänyt Venäjän ”homopropagandan” kieltävää lakia, kertoo openDemocracy.

Ylivoimaisesti suurinta rahamäärää Euroopassa liikuttelee Billy Graham Evangelistic Association. Sillä on toimipisteet Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. OpenDemocracyn mukaan järjestön julkisesti saatavilla olevat asiakirjat ajoittuvat vuosien 2008 ja 2014 väliselle ajalle. Näin ollen järjestön todellisen vaikutuksen laajuus Euroopassa jää osin pimentoon. Järjestöä johtaa maailmankuulun kirkkokuntien rajat ylittänyttä evankelioimistoimintaa tehneen Billy Grahamin poika Franklin Graham, joka on esittänyt homo- ja islamvastaisia näkemyksiä.

Franklin Graham vieraili vastikään Venäjällä tapaamassa USA:n pakotelistalla olevia Kremlin virkamiehiä, kuten Vyacheslav Volodinia, ja väitti saaneensa tapaamiselleen tuen varapresidentti Michael Penceltä, kertoo openDemocracy.

Ääriaineksia kokoava World Congress of Families

Amerikkalaisen Southern Poverty Law Center (SPLC) -ihmisoikeusjärjestön HLBTI -vastaiseksi viharyhmäksi luokittelemalla World Congress of Families (WCF) -järjestöllä on myös yhteyksiä mainittuihin Euroopassa vaikuttaviin järjestöihin.

WCF toimii kansainvälisesti ja sillä on alusta lähtien ollut yhteydet Venäjälle. Vuoden 2017 konferenssi järjestettiin Budapestissa Unkarissa ja sen avasi presidentti Viktor Orbán. Tuolloin myös Aito avioliitto -yhdistyksellä oli edustuksensa konferenssissa, mistä paikalla ollut yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Kristillisdemokraattien Järvenpään osaston puheenjohtaja Sarah Rizzo raportoi.

WCF:n konferenssit ovat koonneet vuosien ajan satoja uskonnollisen oikeiston ”luonnollista avioliittoa” puolustavia ja aborttia vastustavia aktivisteja. OpenDemocraryn mukaan konferenssit ovat olleet enenevissä määrin myös äärioikeistolaisten poliitikkojen mielenkiinnon kohteina.

Tämänvuotinen konferenssi järjestettiin Italian Veronassa. Pääpuhujana oli Italian äärioikeistoa edustava varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini.

WCF:n synkkään historiaan voi perehtyä SPLC:n sivuilla.

Lähteet:

OpenDemocracy: Revealed: Trump-linked US Christian ‘fundamentalists’ pour millions of ‘dark money’ into Europe, boosting the far right

Kansan Uutiset: USA:n uskonnollinen oikeisto rahoittaa Euroopan äärioikeistoa


Kirjoitusta täydennetty 24.4.2019 (klo 8:06) Billy Graham Evangelistic Association -järjestöä koskevilla tiedoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Amerikkalaisen rahoituksen rooli niin Euroopassa kuin muillakin mantereilla ei ole mitään uutta, pikemminkin se on sääntö kuin poikkeus, samoin kuin sen ideologiset selektiiviset painotukset. Summaarisesti voisi todeta että rahavirtoihin liittyy hegemonistisia ulottuvuuksia.
Tietysti on todettava, että näinkin detaljoidut tiedot auktoriteettia omaavan tahon julkaisemana on tietysti tervetulleita, etenkin jos varsinaisten rahoitettujen yksilöintiin asti joskus edetään.
Sinänsä mielenkiintoista, että väitettyjen venäläisrahoitusten maali on kohtalaisen pitkälle samoilla lohkoilla kuin nyt kerrotun amerikanrahoituksenkin. Tietyllä lailla haarukassa on.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

OpenDemocracy tosiaankin tuottaa runsaasti arvokasta tietoa.

Hyökkäykset muun muassa naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia vastaan ovat lisääntyneet Euroopassa viime vuosina radikaalisti. OpenDemocracyn kartoittamien tahojen toiminnalla on tässä sormensa pelissä, mistä on hyvä olla tietoinen niin EU-parlamentissa kuin kansallisellakin tasolla.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Naisten oikeuksien lisääntyminen ja naisten vastuun lisääntyminen kodinkin ulkopuolella on luonut nämä nykyiset ongelmat niin valitettavaa kuin se onkin. Tulevaisuudessa noita oikeuksia tullaan luultavasti kaventamaan ja samalla menee myös seksuaalivähemmistöjen oikeudet.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #11

"nämä nykyiset ongelmat"

Mihin viittaat tällä?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #13

Nämä, mitä tässä blogissasikin käsittelet.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Louekosken blogi on erinomainen näyte siitä vääristyneestä ideologiasta, jossa oman arvomaailman ja moraalin kanssa ristiriidassa oleva todellisuus pyritään demonisoimaan kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Todettakoon lyhyesti, että Louekosken edustama suuntaus saa tänä aikana useimmissa länsimaissa yhteiskunnan kaiken tuen. Tuohon julkiseen tukeen sisältyy rahoitus, jonka rinnalla blogistin 'löydöt' ovat verrattavissa pieniin pisaroihin valtameressä.

Louekosken olisi kohtuullista lähinnä toivoa, että hänen edustamansa moraalisuuntauksen ylenmääräisen runsas rahallinen tuki ja sen nauttima julkinen auvo säilyisi nykyisellä tasolla.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mihin vääristyneeseen ideologiaan Marttila viittaa?

Kuten Marttilakin varsin hyvin tietää, ovat myös erilaiset kristilliset liikkeet ja kirkkokunnatkin hyötyjiä siitä myönteisestä ja tasaisesta kehityksestä ihmisoikeuksien saralla, joka Euroopassa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenien aikana.

Nyt vain tuppaa olemaan niin, että pikku hiljaa poliittisesti radikalisoituneen konservatiivikristillisyyden nälkä on kasvanut syödessä.

Sen sijaan, että keskiössä olisi omissa yhteisöissä tapahtuva "uskonelämän" vaaliminen ja rauhanomainen yhteiselo aina omia raiteitaan kulkeneen maallisen yhteiskunnan kanssa, on lähdetty tielle, missä tarkoituksena on saavuttaa hegemonia ihmisten kontrolloinnissa uskonnollisten normien mukaisesti.

"Teokratian" tavoittelu yksissä tuumin konservatiivisen äärioikeiston kanssa lienee yksi selkeimmistä harhaopeista, jolla ei ole mitään tekemistä todellisen kristinuskon kanssa; ei ole koskaan ollut.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Konservatiivinen äärioikeisto onkin Isis terroristeihin verrattavissa oleva juttu. Nekin sitä teokratiaa tavoittelevat.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Matt. 4:8-9 (Kiusaaja koettelee Jeesusta):

"Vielä Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi:

»Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua.»

Silloin Jeesus sanoi hänelle:

»Mene pois, Saatana! On kirjoitettu: ’Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.’»"

Tässä on sanoma, joka on erittäin ajankohtainen!

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Eikös se ole hyvä, että EU:n alueelle virtaa rahaa niin idästä kuin lännestäkin. Se lisää hyrinää myös liike-elämässä. Pieniltä kuulostavat määrät, mutta kaikki lasketaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Tuppaa olemaan, kuten OpenDemocracyn selvitystyökin osoittaa, että nämä niin sanotut "ulkomaiset investoinnit" kohdistuvat EU:n yhteiseen arvopohjaan olennaisesti kuuluvien ihmis- ja perusoikeuksien romuttamistyöhön, mistä ovat europarlamentaarikotkin aiheesta huolestuneita.

Erityinen huolenaihe on Euroopan äärioikeiston linkittyminen tähän yhtälöön.

Suomessahan vastaava kehitys on ollut jo jonkin aikaa näkyvissä.

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/hyvinvointiyhte...

Nyt paljastuneet summat ovat vain jäävuoren huippu, kuten OpenDemocracy toteaa.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

16. artikla. 1. Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen. 2. Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoiden vapaasta ja täydestä suostumuksesta. 3. Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.

Tämä on yk,n 16 artikla

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Aivan.

Siis, myös kahdella täysi-ikäisellä miehellä keskenään ja kahdella naisella keskenään on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe.

Meillä Suomessahan tämä perus- ja ihmisoikeus toteutuu.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Siis, myös kahdella täysi-ikäisellä miehellä keskenään ja kahdella naisella keskenään on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe."

Tästä vain keskustellaan hämäävästi aivan kuin mainitsema asiasi olisi merkitty yk,n ihmisoikeus julistukseen,mutta ei ole

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #15

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheininin ajatuksia aiheesta:

https://yle.fi/uutiset/3-7641071

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #15

#15. YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa ei millään lailla määritellä aviopuolison sukupuolta. Näin ollen tasa-arvoisen eli sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajat eivät voi perustella näkemystään vetoamalla kyseiseen julistukseen.

Lisäksi tasa-arvoinen avioliittolaki yhdessä julistuksen 16 artiklan 3 kohdan kanssa takaa yhteiskunnan ja valtion suojan kaikenlaisille perheille, myös sellaisille, joissa vanhemmat ovat samaa sukupuolta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisoikeuksien_ylei...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #15

Suomalaisiin arvoihin kuuluu keskeisenä asiana yhdenvertaisuus kun se siellä perustuslaissa on, että ei niin väliksi vaikka ei YK:n ihmisoikeusjulistuksissa ole.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä kannattaa myös muistaa ihan virallinen USA:n hallinto vaikuttamassa. Hehän ovat kovinkin tarkkoja, ettei missään vain tueta aborttioikeutta tai useampia sukupuolia. Usein he käyttävät käsikassaroinaan USAID:n, NED:n y.m. kaltaisia "Deep State:n" rahoittamia järjestöjä.

Viimemmäksi tuo vaikuttaminen on näkynyt YK:ssa jossa USA:n virallinen hallinto vesitti saksalaisten tekemää ehdotusta seksuaalisen väkivallan kieltämiseksi aseena.

Myös Venäjä ja Kiina vastustivat sitä alkuperäisessä muodossaan mutta mistään en ole nähnyt esiteltävän heidän perustelujaan, ainakaan vielä. Sen sijaan USA:n perustelut olivat abortin vastustaminen sekä muotoilut jotka voisi tulkita n.s. "kolmannen sukupuolen" tunnistamiseksi.

Siis USA:ssa ihmisoikeuksien vastustaminen ei ole kristillisen oikeiston yksinoikeus vaan asialla on myös n.s. "Deep State" juhlapuheiden ulkopuolella kun niillä ei voida ajaa n.s. "kansallisia etuja".

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Sen sijaan USA:n perustelut olivat abortin vastustaminen sekä muotoilut jotka voisi tulkita n.s. "kolmannen sukupuolen" tunnistamiseksi."

Kyseisellä tempauksella, josta aamu-uutisetkin kertoivat, on myös sisäpoliittista merkitystä: konservatiivisen oikeiston miellyttäminen ja tuen varmistaminen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, riittävä sisäpoliittinen tuki on tärkeä kenelle tahansa ja missä tahansa vallassa sinnittelijälle tai siihen pyrkivälle. Aina on resurssimielessä helpompi (lue: taloudellisesti halvempaa) käyttää n.s. "pehmeää voimaa", vallita yhteiskunnallista hegemoniaa kuin käyttää raakoja fasististisia menetelmiä, jotka toki kaivetaan esille jos muu ei toimi.

Tuo linja USA:ssa on ollut kuitenkin pitkä jatkumo jossa ei ole ollut merkitystä kumpi perinteisistä valtapuolueista on ollut päälimmäisenä ja kenelle kulloinkin on presidentin virka annettu. Se on siis n.s. "Deep State" -juttu. Ja niin kristilliset piirit kuin myös nuo muka demokratiaa ja muka vapauksia ajavat tahot näyttäisivät olevan samalla asialla, kuka avoimemmin ja kuka peitellymmin.

Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin tuotantosuhteista ja tuotantovälineiden omistamisesta. Niissä vallitsevat etuoikeudet on ovat ydintä ja ihmisarvo- ja oikeudet vallassaolijoiden kannalta niille alisteisia.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #16

Aivan, OpenDemocracyn selvityksessä nousevat esille konservatiiviset miljardöörit, esim. Kochin veljekset.

"...None of these American groups discloses who its donors are – though at least two have links to famous conservative billionaires, such as the Koch brothers (who helped bankroll the Tea Party Movement) and the family of Trump’s education secretary...

...The Acton Institute for the Study of Religion and Liberty, which combines a conservative Christian worldview with free-market economics, has received hundreds of thousands of dollars from the Koch family foundations..."

Siis, deep state ja pimeä raha.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset