USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston pimeä raha Euroopassa

Kymmenet europarlamentaarikot ympäri Eurooppaa ovat syvästi huolestuneita openDemocracy -julkaisun selvitystyön paljastuksista, joiden mukaan lukuisat USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston järjestöt ovat käyttäneet kymmeniä miljoonia dollareita pimeää rahaa eri tasoilla tapahtuvaan vaikuttamistyöhön Euroopassa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Europarlamentaarikot ovat erityisen huolestuneita vaikutusyrityksistä toukokuussa pidettäviin europarlamenttivaaleihin ja vaativat komissiolta toimia. OpenDemocracyn saamien johtolankojen mukaan vaikuttamiseen käytetty rahamäärä on todellisuudessa huomattavasti suurempi, nyt paljastuineiden summien edustaessa vain pelkkää jäävuoren huippua. Järjestöt ovat osallistuneet ultrakonservatiivien lakimiesten ja poliittisten aktivistien sekä HLBTI -oikeuksia, seksuaalivalistusta ja aborttia vastustavien ”perhearvo” -kampanjoiden tukemiseen. Tämän lisäksi lukuisalla joukolla on lisääntyvissä määrin yhteyksiä Euroopan äärioikeistoon.

Kymmenessä vuodessa yli 50 miljoonaa dollaria

OpenDemocracyn selvitystyön kohteena oli 12 USA:n fundamentalistikristillisen oikeiston järjestöä, joiden julkisesti ilmoittamien tietojen perusteella päästiin mittavan Eurooppaan kohdistuvaan vaikuttamistyöhön käytettävän rahasumman jäljille.

Vuosien 2008 ja 2017 välisenä aikana kyseiset järjestöt syytivät Eurooppaan yli 50 miljoonaa dollaria pimeää rahaa.

Selvityksen kohteena olivat seuraavat järjestöt Eurooppaan suunnatun rahallisen panostuksen suuruuden mukaiseen järjestykseen asetettuna: Billy Graham Evangelistic Association (23,3 milj. USD), American Center for Law and Justise (ACLJ; 12,4 milj. USD), Alliance Defending Freedom (ADF; 9,8 milj. USD), Human Life International (2,5 milj. USD), Acton Institute for the Study of Religion and Liberty (1,7 milj. USD), Focus on the Family, Home School Legal Defence Association, Population Research Institute, Heartbeat International, American Society for the Defense of Tradition, Family, Property, Internation House of Prayer ja Family Watch International.

Viiden ensimmäisen järjestön panostukset muodostavat yhteensä 49,7 miljoonan dollarin summan.

Yhteydet presidentti Trumpin hallintoon

ACLJ:n johtajana toimii Jay Sekulow, presidentti Trumpin henkilökohtainen lakimies. ADF:ää on rahoittanut säätiö, jota hallinnoi miljardöörisukuun kuuluvan Trumpin hallinnon opetusministeri Betsy Davos, ja Erik Prince, yksityisen sotilasalan yrityksen Academin (ent. Blackwater) perustaja. Acton Institute for the Study of Religion and Liberty -järjestön kanssa on puolestaan tehnyt yhteistyötä kiistanalainen Roomassa toimiva oikeistolainen ajatushautomo, joka on sidoksissa Trumpin entiseen strategiapäällikköön ja nykyisin äärioikeistolaisen Breitbart News -uutissivuston hallituksen puheenjohtajana toimivaan Steve Bannoniin.

Toiminta Euroopassa

Järjestöjen toiminta Euroopassa ei ole saanut aikaisemmin paljon huomiota. OpenDemocracyn selvityksen mukaan järjestöt ovat muun muassa lähettäneet lobbariryhmiä Brysseliin EU -viranomaisiin vaikuttamiseksi, haastaneet eurooppalaisissa tuomioistuimissa syrjinnän ja vihapuheen vastaisia lakeja, tukeneet Tšekissä ja Romaniassa kampanjoita HLBTI -oikeuksia vastaan ja rahoittaneet abortinvastaisia ruohonjuuritason kampanjoita Espanjassa ja Italiassa.

ADF:llä on tällä hetkellä toimistot Belgiassa, Ranskassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Britanniassa. ADF käyttää mittavia summia EU -viranomaisten lobbaamiseen ja sen vuosittaiset panostukset Eurooppaan ovat moninkertaistuneet lyhyessä ajassa, kertoo openDemocracy.

OpenDemocracyn mukaan ADF:n lakimiehet ovat muun muassa puolustaneet aborttia holokaustiin verrannutta saksalaisaktivistia oikeustaistelussa. ADF:llä on ollut myös yhteistyötä ranskalaisen HLBTI -vastaisen ja äärioikeistolaiseen Marine Le Penin johtamaan Kansalliseen liittoumaan yhdistetyn La Manif Pour Tous -liikkeen kanssa.

Suomalaisella Aito avioliitto -yhdistyksellä on yhteistyösopimus La Manif Pour Tous -liikkeen kanssa. Molemmat käyttävät toiminnassaan samoja tunnuksia.

ADF toimi viime vuonna hämäräperäisen naisten ja HLBTI -vähemmistöjen oikeuksia vastustavan Agenda Europe -verkoston huippukokouksen järjestäjänä. La Manif Pour Tous -liike, joka professori Risto Saarisen mukaan on heti alussa ottanut tiukan islaminvastaisen kannan kristinuskon puolesta, on Agenda Europe -verkoston eräs avainpelaaja.

ACLJ:n vaikuttaa myös tuomioistuimissa intressipiiriinsä kuuluvissa oikeustapauksissa. ACLJ:llä on toimisto Strasbourgissa, Ranskassa, missä sijaitsee myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. ACLJ on puuttunut lukuisiin ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyssä olleisiin tapauksiin. Moskovassa sijaitsevan toimipisteen johtajana aiemmin toiminut Jay Sekulow, presidentti Trumpin henkilökohtainen lakimies, on ylistänyt Venäjän ”homopropagandan” kieltävää lakia, kertoo openDemocracy.

Ylivoimaisesti suurinta rahamäärää Euroopassa liikuttelee Billy Graham Evangelistic Association. Sillä on toimipisteet Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. OpenDemocracyn mukaan järjestön julkisesti saatavilla olevat asiakirjat ajoittuvat vuosien 2008 ja 2014 väliselle ajalle. Näin ollen järjestön todellisen vaikutuksen laajuus Euroopassa jää osin pimentoon. Järjestöä johtaa maailmankuulun kirkkokuntien rajat ylittänyttä evankelioimistoimintaa tehneen Billy Grahamin poika Franklin Graham, joka on esittänyt homo- ja islamvastaisia näkemyksiä.

Franklin Graham vieraili vastikään Venäjällä tapaamassa USA:n pakotelistalla olevia Kremlin virkamiehiä, kuten Vyacheslav Volodinia, ja väitti saaneensa tapaamiselleen tuen varapresidentti Michael Penceltä, kertoo openDemocracy.

Ääriaineksia kokoava World Congress of Families

Amerikkalaisen Southern Poverty Law Center (SPLC) -ihmisoikeusjärjestön HLBTI -vastaiseksi viharyhmäksi luokittelemalla World Congress of Families (WCF) -järjestöllä on myös yhteyksiä mainittuihin Euroopassa vaikuttaviin järjestöihin.

WCF toimii kansainvälisesti ja sillä on alusta lähtien ollut yhteydet Venäjälle. Vuoden 2017 konferenssi järjestettiin Budapestissa Unkarissa ja sen avasi presidentti Viktor Orbán. Tuolloin myös Aito avioliitto -yhdistyksellä oli edustuksensa konferenssissa, mistä paikalla ollut yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Kristillisdemokraattien Järvenpään osaston puheenjohtaja Sarah Rizzo raportoi.

WCF:n konferenssit ovat koonneet vuosien ajan satoja uskonnollisen oikeiston ”luonnollista avioliittoa” puolustavia ja aborttia vastustavia aktivisteja. OpenDemocraryn mukaan konferenssit ovat olleet enenevissä määrin myös äärioikeistolaisten poliitikkojen mielenkiinnon kohteina.

Tämänvuotinen konferenssi järjestettiin Italian Veronassa. Pääpuhujana oli Italian äärioikeistoa edustava varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini.

WCF:n synkkään historiaan voi perehtyä SPLC:n sivuilla.

Lähteet:

OpenDemocracy: Revealed: Trump-linked US Christian ‘fundamentalists’ pour millions of ‘dark money’ into Europe, boosting the far right

Kansan Uutiset: USA:n uskonnollinen oikeisto rahoittaa Euroopan äärioikeistoa


Kirjoitusta täydennetty 24.4.2019 (klo 8:06) Billy Graham Evangelistic Association -järjestöä koskevilla tiedoilla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu