Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Oikea Media, Gatestone Institute ja Venäjä-yhteydet

Ekumeniikan professori Risto Saarinen nosti vastikään esiin Oikean Median keskeisen roolin viime aikoina Suomessa havaitusta uusoikeiston ja konservatiivikristillisyyden lähentymisestä. Aihepiiri on ollut Saarisen tutkimuksen kohteena. Saarisen mukaan Oikea Media toimii eräänlaisena uusoikeistolaisen aatteellisen ajatushautomon roolissa Suomessa. Termi uusoikeisto johtaa laajempaan kansainväliseen ideologiseen ja poliittiseen verkostoon, missä luoviminen ei ole välttämättä helppoa lukuisten eri toimijoiden ja aatteellisten vivahde-erojen vuoksi. Tästä huolimatta Oikean Median piirteinä olevat islamvastaisuus, yltiöpäinen myönteisyys Israelin kovien otteiden palestiinalaispolitiikkaan ja kuvitteellisen islamia suosivan ”kulttuurimarxilaisen eliitin” vastustaminen luovat selkeän profiilin, joka yhdistää sen kansainväliseen vastajihadistiseen oikeistoradikalismin haaraan. Oikean Median perustajiin kuuluva tiedetoimittaja ja tietokirjailija Marko Hamilo on todennut, että Oikean Median arvot ja päämäärät ovat pitkälti samat kuin yhden usein käytetyn lähteen, Gatestone Instituten.

Mikä on Gatestone Institute?

Gatestone Institute on vuonna 2012 perustettu oikeistoradikaali islam- ja muslimivastainen ajatushautomo, jota johtaa sen perustaja, Nina Rosenwald. Ajatushautomon hallituksen puheenjohtajana toimi vuodesta 2013 lähtien amerikkalainen diplomaatti John Robert Bolton kunnes hänet nimitettiin presidentti Donald Trumpin hallinnon kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi. Boltonin nimitys johti vastalauseisiin hänen yhteyksistään Gatestone Institute -ajatushautomoon, jota esimerkiksi The Huffington Post kuvasi yhdeksi vihamielisimmistä ja epäilyttävimmistä toimijoista Yhdysvaltojen muslimivastaisessa liikkeessä. Esille nousivat ajatushautomon Boltonin aikaiset kirjoitukset, joissa esitettiin muslimeista raa’asti leimaavia ja paikkansapitämättömiä väitteitä. Vuonna 2016 Bolton esiintyi äärioikeistolaisen American Freedom Alliance -järjestön ”Islam and Western Civilization: Can They Coexist?” -konferenssissa, missä hän esitti rasistiseen salaliittoteoriaan perustuvan väitteen, että presidentti Barack Obama olisi salaa muslimi.

Gatestone Instituten voi luokitella fanaattiseksi palaksi vastajihadistisessa verkostossa. Ajatushautomon kirjoittajista löytyvät muun muassa kuuluisa Bat Ye’or, vastajihadistisen Eurabia -salaliittoteorian kehittäjä, sekä Anders Behring Breivikin manifestissaan 111 kertaa siteeraama blogisti Fjordman ja Bobert Spencer, vastajihadisteja hekin.

Eurooppalaisten oikeistoradikaalien liikkeiden ja puolueiden yhteydet Venäjälle ovat kiistatonta faktaa. Venäjä rahoittaa esimerkiksi Ranskan Front National -puoluetta. Samanlaisia viitteitä on saatu niin ikään Italian varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvinin johtaman Lega -puolueen osalta. Venäjä tarjoaa myös trollitehtaidensa välityksellä apua Euroopan oikeistoradikaalien toimijoiden sanoman levittämisessä. On selvää, että Venäjä haluaa vastinetta rahoille ja muulle tuelle. Lupaukset myötämielisyydestä Venäjään kohdistuvan pakotepolitiikan purkamiseksi ovat eräs esimerkki.

NBC Newsin mukaan Venäjän trollitehtaat ovat avustaneet Gatestone Institutea sen muslimivastaisten kirjoitusten levittämisessä. Tämän lisäksi ajatushautomon kirjoittajia esiintyy venäläisissä medioissa, kuten Sputnikissa ja RT Newsissa, arvostellen eurooppalaisia valtiojohtajia, kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macronia. Oikeistopopulismia ja disinformaatiokampanjoita tutkivan Alina Polyakovan näkemys on se, että Gatestone Institutella on yhteinen intressi laajemman venäläisen disinformaatiokampanjan kanssa, missä tarkoituksena on leimata länsimaiset yhteiskunnat alttiiksi ”islamisaatiolle”. Länsimaisten demokratioiden heikoiksi maalaamisella esimerkiksi ”uhkaavan islamisaation” edessä on Putinin hallinnolle myös sisäpoliittista merkitystä totalitaaristen otteiden näyttäytyessä venäläisille perustellummalta vaihtoehdolta. Venäjän ulko-, turvallisuus- ja kauppapoliittiset hyödyt eurooppalaisen ja amerikkalaisen vastajihadistisen ja/tai yleisemmin rasistisen oikeistoradikalismin tukemisesta realisoituvat pidemmällä aikavälillä länsimaisten liberaalien demokratioiden pitkään jatkuneen konsensuksen pirstaloituessa vähä vähältä.

Vastajihadistisen verkoston maakohtaiset solmut omaavat kukin omanlaisiaan piirteitä, jakautuen jopa osin vielä useisiin järjestöihin, sosiaalisen median alustoihin ja ajatushautomoihin. Tämä pätee myös Suomeen. Suomalaisella puoluekartalla vastajihadistiseen narratiiviin tukeutuu kaikkein selkeimmin Perussuomalaiset mutta samoja piirteitä on nähtävissä myös Kristillisdemokraateissa ja Kokoomuksessa. Pienpuolueista moni ei myöskään peittele sympatioitaan aatesuuntaa kohtaan. Järjestöistä Suomen Sisulla on painava asema poliittisesti Perussuomalaisten ja osin myös Kokoomuksen kautta.

Oikeasta Mediasta, johon kirjoittaa lukuisa joukko akateemisen jatkotutkinnon omaavia henkilöitä, on hyvin lyhyen ajan sisällä muodostunut Hamilon mainitseman Gatestone Instituten kaltainen toimija, joka tekee määrätietoista ideologista työtä vastajihadistisen maailmankuvan ja siihen ideologisesti kytköksissä olevan vähemmistövastaisen arvokonservatismin levittämiseksi.

Niin amerikkalainen kuin eurooppalainenkin oikeistoradikalismi lukuisine ilmenemismuotoineen kytkeytyy useimmiten Venäjään, joko suoraan tai epäsuoraan. Olennaisin seikka ei ole kuitenkaan se, onko olemassa eksplisiittisesti osoitettavia kytköksiä Venäjän intresseihin tai informaatiovaikuttamiseen, vaan se, että Venäjä on erityisesti Euroopan maiden osalta yksi suurimmista hyötyjistä oikeistoradikalismin missiosta, jonka tehtävänä on aiheuttaa hajaannusta länsimaisessa yhteisössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Louekoski kirjoitti: "Olennaisin seikka ei ole kuitenkaan se, onko olemassa eksplisiittisesti osoitettavia kytköksiä Venäjän intresseihin tai informaatiovaikuttamiseen, vaan se, että Venäjä on erityisesti Euroopan maiden osalta yksi suurimmista hyötyjistä oikeistoradikalismin missiosta, jonka tehtävänä on aiheuttaa hajaannusta länsimaisessa yhteisössä."

En olisi noin vakuuttunut. Jos meillä ei ole vakuuttavia todisteita yhteyksistä juurikin niinpäin, että yksi taho hyötyy ja ohjaa niin olisi syytä pitää elossa myös muita tutkintalinjoja.

Esimerkiksi tässä tapauksessa, että on joitakin yhteiseltä näyttäviä piirteitä mutta ovatko ne oikeasti yhdistäviä vaan vain siltä näyttäviä. Lisäksi kannattaisi tutkia onko kyseessä "vain" yhteiden vastustajien takia samanlaiselta näyttävä.

Mielenkiintoinen tutkinnan kohde olisi myös onko kyseessä vain satunnainen samansuuntainen toiminta, satunnainen yhteistyö yksityiskohdissa vaiko suunnitelmallinen, määrätietoinen ja keskitetysti johdettu toiminta.

Oma lukunsa olisi myös tarve riisua vastapuolen propaganda pois. Sen jälkeen voisimme vasta analysoida ihan oikeasti onko kyseessä katala salaliitto meidän sekulaareja vapauksiamme kohtaan ja miten vahva se oikeasti on sekä miten sitä vastustaa.

Pahinta on, että heitellään satunnaisista yksityiskohdista kokoonkursittu syytöshimmeli jonka romahtaminen haittaa ihan oikeaa ihmisarvon, tasa-arvon ja -vertaisuuden sekä suvaitsevaisuuden puolesta tehtävää työtä. Löysät ja todistamattomat puheet kun vievät uskottavuuden ja sitä tarvittaisiin todellisia hyökkäyksiä vastaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Yhden blogikirjoituksen puitteissa ei ole mahdollista avata kaikkia niitä linjoja, jotka kirjoittajankin mielessä käyvät.

Mutta eurooppalaisen oikeistoradikalismin ja Putinin hallinnon väliset kytkökset ovat kyllä harvinaisen kiistatonta faktaa, mistä vallitsee sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden ja tutkijoiden laaja konsensus. Samaan tulokseen päätyvät myös mm. ihmisoikeuksia eri näkökulmista tarkastelevat tutkijat.

Vastaavien amerikkalaisten voimien kytköksiä on matkan varrella paljastettu, eikä niissä sinänsä ole mitään epäselvää. Verkostot ovat, kuten kirjoituksessa vihjaan, vaikeita hahmotettaviksi toimijoiden lukumäärästä, aatteellisista vivahde-eroista ja erityisistä intresseistä johtuen.

Tämän lisäksi on huomattava, että Yhdysvallat on jo itsessään eriasteisen fanaattisen radikalismin suurvalta, mistä aatteita pyritään aktiivisesti levittämään Eurooppaan ja muuallekin maailmaan. Tämä on havaittu esimerkiksi monenkirjavien naisten ja HLBTI-vähemmistöjen oikeuksien vastaisten liikkeiden ja "ajatushautomoiden" osalta. Sieltäkin löytyvät yhteydet Venäjään, kuten esim. WCF:n osalta tiedetään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Louekoski kirjoitti: "Mutta eurooppalaisen oikeistoradikalismin ja Putinin hallinnon väliset kytkökset ovat kyllä harvinaisen kiistatonta faktaa, mistä vallitsee sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden ja tutkijoiden laaja konsensus. "

Käsittäänkseni USA:n altright-väen ja eurooppalaisen oikeiston yhteydet ovat käsittääkseni paljon vahvemmat, niin poliittista kuin uskonnollistakin linjaa pitkin.

Yhteydet Venäjälle ja etenkin sen johtoon ovat pikemminkin yhteisistä vastustajista johtuvaa samankaltaisuutta ja -suuntaisuutta. Molemmat ovat toki konservatiivisia mutta ovat konservoimassa tai rekonstruoimassa ihan eri illusioita. Toki tilanne saattaa ja saattanee joihinkin yhteisiin projekteihin mutta en usko niiden olevan pitkäjänteisiä eikä suuremmin suunniteltuja.

Olen päätynyt pitämään H.Mackinder:n "sydänmaa c. reunamaa" -teoriasta (heartland c. outer and insular crecent) kumpuavaa orwellilaista Oceania c. Eurasia -asetelmaa määräävämpänä kuin hetkellisiä ad hoc -asetelmia. Niiden selittämät ristiriidat ovat käsittääkseni merkittävämpiä kuin monet yhtymäkohdat ajankohtaisissa pyrkimyksissä käyttää suvaitsemattomia patriarkaalisia perinnemenoja poliittisten etupyyteiden välineenä.

On syytä tutkiskella kriittisesti myös noiden "turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden" käsityksiä sillä niidenkin takaa löytyy vekkuleita verkostoja joiden kytköksiä kannattaa tutkia. Sellaisia ovat m.m. Statecraft-instituutti ja Integrity Initiative, NED, CATO etc. Molemmat suunnat ovat mielenkiintoisia ja tärkeitä tutkimussuuntia.

P.s. Olen samaa mieltä, kaikki ei mahdo yhteen kirjoitukseen tai kommenttiin, tähänkään.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #35

Maailman ideologinen taistelukenttä on monin tavoin pirstaleinen, mutta juuri se, että hyvinkin toisiaan vastaan muuten nokittelevat konservatiivit pyrkivät löytämään yhteisen sävelen sateenkaari-ihmisten vastustamisessa, on silmiinpistävä ja huolestuttava aikamme ilmiö. Venäjän keskeinen rooli yhteistyössä näkyy esim. tässä, kongressin pito ja pitämättömyys linkittyy suoraan Kremlin politiikkaan:

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Congress_of_Fa...

Edit.

Olen hahmottanut Venäjän suhdetta asiaan näin: Aikanaan oltiin - kauniisti sanottuna etnonationalistisista syistä - huolestuneita venäläisen väestön hupenemiseen muslimiväestön jatkaessa kasvuaan. Tuolloin rakennettiin ns. demografinen ohjelma, johon liittyi perhearvot. Jo tässä yhteydessä mukana oli WCF. Mukaan liitettiin ajatus, että homoseksuaalisuus myös uhkaisi perhearvoja, liekö ajatus sen tarttuvuudesta ollut takana -ainakin se haluttiin sellaisena kuvata.

https://www.splcenter.org/fighting-hate/extremist-...

Kun sitten myöhemmin säädetiin homopropagandalaki, sen olennainen merkitys oli Pride-aatteen sisällään kantaman ihmisoikeusnäkökulman vaarallisuus turvallisuuspalvelun ja mafian terroriin perustuvalle ryöstökapitalismille. Tässä taas oli voimakkaasti pelko samanlaisesta kehityksestä, mikä tapahtui, kun länsimaisen elämäntyylin vetovoima mädätti homo sovieticuksen moraalin ja lopulta koko valtarakenteen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Kannattaa ottaa huomioon, että Venäjä ei ole niin monoliittinen kuin usein ajatellaan. Mutta on totta, että vallanpitäjät sielläkin ovat taipuvaisia käyttämään hyväksi sopivia tahoja, mopopojista hihhuleihin, oman valtansa pönkiuttämiseksi. Sen sijaan en, ainakaan vielä tähänastisilla todisteilla, ole valmis näkemään sitä suunnitelmallisena salaliittona jossa Kreml ohjailisi läntisiä Altright-verkostoja. Pikemminkin yksittäiset toimijat kohtaavat yksittäisissä projekteissa kuten erilaisissa konferensseissa.

Olisin myös huolissani verkoston säikeistä jossa läntisen arvoyhteisön tukemat ukrainalaiset äärioikeistolaiset linkittyvät täkäläisiin ja muihin läntisiin äärioikeistolaisiin, esimerkiksi siten kuin m.m. vast'ikään pidetyssä Awakening:ssä on paljastunut.

Toisaalta Venäjän konservatiivisuus ja jämähtäminen patriarkaattiin on paljon syvemmällä kuin NL:n jälkeisessä demografisessa kehityksessä. Joskus 1920-luvun alussa ja alkupuolella oli jonkin verran suvaitsevampaa kehitystä jo silloinkin äärikonservatiivisessa ja vanhoillisessa yhteiskunnassa. 1930-luvun lähestyessä se kehitys taantui ja loppu NL:n ajasta oli kovinkin seksuaalisessa ja perhemielessä vanhoillista aikaa (ehkä p.l. avioerojen helppous ja aborttioikeus). NL:n romahduttamisen jälkeen meno on jatkunut ilman sen kummempia muutoksia poliittisessa linjassa. En näe homopropoagandalakiakaan minään muutoksena vaan sikäläisenä "business as usual" menona jolla ylläpidetään yhteiskunnan voimasuhteita. Mutta toisaalta venäjän vallanpitäjillä on kuitenkin vastassaan USA-lainen, myös sikäläisen oikeiston hellimä USA-lainen erityisyys ja kansalliset maailmanlaajuiset edut ihan kuten Z.Brzezinski shakkilaudallaan paljasti.

Kyse siis, käsittääkseni, on perimmältään vain samansuuntaisesta taantumuksellisesta ajattelusta ja konservatiivisista pyrkimyksistä enemmän kuin määrätietoisesta, yhdestä ja keskitetysti johdetusta toiminnasta. Toki kaikista piirteistä, joissa edes pienempikin yksityiskohta saa noita hörhöjä yhdistämään voimansa, kannattaa olla huolissaan ja seurata niitä tarkkaan. Mutta ihan kaikki yhteiseltä näyttävä eikä yhteinenkään oikeasti ole yhteistä. Meidän tulee olla analyyttisiä ja tarkastella asioita niiden pohjamujuja myöten.

Perimmältäänhän on kyse kapitalismin tähän vaiheeseen kuuluvien tuotantosuhteiden varmistamiseen liittyvistä hallintakeinoista. Heteroseksuaalinen ydinperhe omistamisen periytymisineen niitä keskittymisineen oli tuotannolliseen kapitalismiin liittyvä perhejärjestely. Olemme vahvasti siirtymässä finanssikapitalismiin jossa se menettää merkitystään koska kapitaalit ovat ristiinomistettujen orgaanien kautta hallittuja. Tätä ja sen vaikutusta ihmisten välisiin suhteisiin, seksuaalisuus, perhemallit ja sukupuolet, pitäisi tutkia. Ettei kävisi niin, että meille pakotetaan taas uusi perhemalli ja sukupuolikäsitys eikä sekään perustu ihmisten omille suvaitseville haluille elää omia elämiään kukin omalla haluamallaan tavalla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #37

Kyllä nyky-Venäjällä tässä toiminnassa on selkeät strategiset linjaukset, mitkä ovat kaukana satunnaisista yhteensattumista:

- Strategisina vastustajina ovat ennen kaikkea USA ja EU. Valta- ja kauppapolitiikan ohella niiden on katsottu (USA:n ennen Trumpia…) edustava Venäjän (oligarkkien) etua vaarantavaa länsimaista arvopohjaa.
- Mikä tahansa näiden alueiden poliittista vakautta horjuttava on Venäjän nykyjohdon etu. Niiden horjuttamiseen on satsattukin melkoisesti voimavaroja, mikä näkyi mm. Brexit-äänestyksessä ja USA:n presidentinvaalissa.
- Suoraa vaikuttamista on ollut mahdollista tehdä esim. visegrad-alueella, jossa populismin kautta mahdollistunut ohjattu demokratia ottaa lisääntyvästi vahvempaa otetta. Tämä heikentää EU:n yhtenäisyyttä ja myös sen edustamaa länsimaisen oikeusvaltion periaatetta ja kaikki tällainen on Venäjälle eduksi.
- Myös muussa populistisessa liikehdinnässä on mukana Venäjän vaikutusta; Suomenkin sosiaalinen media vilisee Venäjän trolleja. Tällaista on näkyvissä myös mm. Perussuomalaisten ja Tähtiliikkeen riveissä, länsimainen demokratiakäsitys korvautuu Venäjän propagandan toistamiseksi ja Putinin lemmikin Orbanin kritiikittömäksi ihailuksi.
- Länsimaista tulevia oikeusvaltion periaatteita on vastustettava, tulivatpa ne minkä kanavan kautta tahansa. Tähän liittyy Venäjällä aikanaan säädetty laki, joka katsoo ulkomaiseksi agentiksi ne järjestöt, jotka saavat rahallista tukea muualta.
- Pride-liike on yksi keskeinen ihmisoikeuksia vaativa liike ja sen takia se on Venäjän hallinnon yksi keskeisistä maalitauluista. Se, että kansasta löytyvät homopropagandalain innokkaimmat kannattajat, on valtiollisen kiihotuksen aiheuttamaa – laittomille ylilyönneille voi virallisesti kääntää selkänsä ja olla puuttumatta niihin.
- Amerikkalaisen ja eurooppalaisen vanhoillisen uskonnollisen verkoston yhteistyö venäläisen vastaavan kanssa tapahtuu osin omaehtoisesti, mutta Kreml on siinä mukana varsin suurella panostuksella, koska katsoo toiminnan edistävän yllä mainittuja intressejä: Euroopan yhtenäisyyden hajottamista ja länsimaisen ihmisoikeusperiaatteen rantautumisen estämistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Olen samaa mieltä, että USA- ja sen johtama läntinen plokki, M.Ahtisaaren sanoin läntinen arvoyhteisö, on Venäjälle vastustaja, mutta myös vice versa ja se näkyy meikäläisessä yhteiskunnallisessa elämässä varsin tylysti.

Sekä läntinen plokki että Venäjä (ja myös Kiina) ovat kapitalistisia ja niitä kaikkia johtavat kapitalistiset oligargit. Niiden edut vain ovat vastakkaiset ja se näkyy kapitalistisena kilpailuna.

En ole nähnyt mitään vakuuttavia todisteita täällä vaikuttavista venäläisistä peikoista. Ei myöskään muualta lännestä ole näkynyt todisteita mutta sitäkin enemmän väitteiden toistelua niin, että toistamisesta on tullut todiste. Meille työnnetään läntisen plokin puolesta tehtävää propagandaa jossa vastakkainenasettelua rakennetaan niin, että kaikki lännelle epämieluisa tieto esitetään muka venäläisenä vaikuttamisena.

Käsittääkseni suomalaiset äärioikeistolaiset hörhöt persuleista torviseitsikon kautta ääliöoikeistoon osaavat häröillä ihan itsekin. Mutta ne hakevat myös isompia hartioita joita ne ovat nimenomaan löytäneet läntisen plokin sisältä eikä niinkään Venäjältä, siis EU:n kansallismieliset, USA-lainen Altright etc..

Venäläisen suvaitsemattomuuden näen olevan ihan sikäläistä perinnemenoa ilman sen suurempaa yllytystä. Hehän ovat lännessä pidemmälle päässeitä arvoliberaaleja ajatuksia jonkin verran jäljessä sekulaarissa humanismikehityksessään. Ja sikäläinen poliittinen eliitti käyttää sitä hyväkseen. Prosessi on ihan sama kuin täkäläisessä nuivaston yrityksissä ratsastaa perinteillä ja "kansan syvillä rivillä".

En ole juurikaan huomannut Kremlin olevan kovinkaan suurella panostuksella mukana suvaitsemattomuuden lietsomisessa lännessä. Sen sijaan olen huomannut heidän tulkitsevan suvaitsevaisuuden tyrkyttämisen olevan pikemminkin yritystä vaikuttaa Venäjän kansallisiin etuihin (ja samalla eliitin etuihin ja asemaan) enemmänkin kuin tuoda ihmisoikeuksia sinne. Läntiset hallituksen ja niiden takana olevat finanssi- ja aseteollisuuspiirit ovat hajottamassa Venäjää ihan Z.Brzezinskin shakkilaudallaan paljastamien tavoitteiden mukaisesti ja Venäjän johto pistää hanttiin.

Pahin tapa jolla täkäläinen suvaitsevaisto voi asiansa pilata, on lähteminen mukaan läntisten hallitusten kelkkaan. Niiden tarkoitus ei ole viedä ihmisoikeuksia vaan käyttää niitä keppihevosena toisaalta saadakseen n.s. kansalaisyhteiskunta pyrkimystensä taakse ja toisaalta käyttää niitä aseena hajottaakseen vastustusta. Jos oikeasti haluamme edistää suvaitsevaisuutta ja ihmisoikeuksia, meidän tulisikin pysytellä eliittien keskinäisen kapitalistisen kilpailun ulkopuolella ja ajaa suvaitsevaisuutta ruohonjuuritasolla niin, että meidän arvojamme ei missään tapauksessa nähdä läntisten valtiokoneistojen arvoina sillä ne eivät sitä ole.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #39

Toki minulle on tuttua ihmisoikeuksien käyttö ideologisena aseena valtapolitiikassa, sehän oli ilmiselvää ETYK-prosessista lähtien blokkien välisessä nokittelussa. On myös selvää, että missään maassa ihmisoikeusperiaatteiden listaa ei ole tyhjennetty omaan lainsäädäntöön, saati sitten arkielämän käytäntöihin.

Olennaiset oikeudet on määritelty erilaisissa kansainvälisissä sopimuksissa, joita sitten ratifioidaan eri maissa – tai ollaan ratifioimatta. Tällaisena ihmisoikeusaktivistina minulle on tärkeää se, mitkä mahdollisuudet kullakin maalla on niiden implementointiin.

En tässä siis kirjoita EU:n, Yhdysvaltojen tai minkään muun valtablokin tai edes hallituksen puolestapuhujana, vaan tarkastelen rakenteita ja toimintatapoja, jotka joko tukevat tai uhkaavat positiivista kehitystä. EU:lla on tässä kuitenkin suhteellisen hyvät mahdollisuudet, koska sillä on omia vahvoja ihmisoikeuksiin liittyviä, jäsenvaltioiden toimivallan ylittäviä instrumentteja - EU:n rooli kaupan edistäjänä ympäristö- ja terveysteemojen kustannuksella on sitten ihan toinen teema.

Venäjällä ja siltä mallia ottavissa populistisissa ohjatun demokratian maissa vallanpitäjät pitävät ehdottomia ihmisoikeuksia toisarvoisina ja yleensä myös uhkina omille intresseilleen. Sateenkaarioikeudet vievät niiden mielestä kaltevalle pinnalle, joka tuo esiin myös muut kansalaisvapaudet, kuten vapaan lehdistön, aidosti riippumattoman oikeuslaitoksen, oikeuden harrastaa yritystoimintaa mielivaltaisesta painostuksesta vapaana jne. Länsimaisen demokratian periaatteita noudattavissa maissa positiivinen kehitys on aina mahdollista, joskin se joissain maissa voi olla tuskastuttavan hidasta. Populistiset ja konservatiiviuskonnolliset liikkeet ovat niissä maissa pahimmat jarrut kehitykselle.

Venäjälle on siksi ollut erittäin tärkeää saada Yhdysvaltoihin johto, joka ei itsekään ajattele ihmisoikeuksien olevan niin tärkeä asia, että niillä voisi ajatella poliittista päävastustajaa painostavan. Nyt tämä on käytännössä toteutunut, Yhdysvallat ei valtiona kauhean hanakasti käytä kansalaisvapauksia Venäjän poliittiseen painostukseen: Näyttää siltä, että valkoinen kuningatar on syöty Brzezinskin shakkilaudalta.

On silmien sulkemista tosiasioiden edessä väittää, että Venäjän homovastainen tilanne olisi spontaania: Taustalla on voimakas propagandakampanja, jonka homopropagandalaki sitten kruunasi. HOmavastaisuutta toki oli ruynsaasti ennenkin, mutta se lietsottiin aiempaa rajummaksi väkivaltaiseksi toiminnaksi muistuttaen SA-huligaanien toimintaa juutalaisia vastaan 30-luvun Saksassa. Länsimaisuuden vastustus oli siinä keskeinen elementti, käsitykseni tällaisen korostamisen syystä olen jo aiemmin esittänyt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_gay_propagan...

Mikä osuus Venäjän propagalla on kaikkeen tapahtuneeseen muualla maailmassa, jää vielä historioitsijoiden selvitettäväksi. Venäjän trollitehdas on kuitenkin totta ja sen sinänsä yksinkertaisten metodien teho länsimaiseen mielipide-ilmastoon ymmärtääkseni todettu. Tätäkään asiaa ei ole syytä vähätellä, elämme maailmassa, missä kaikki ei ole sitä, mitä se aiemman kokemuksen mukaan olisi ollut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Solonen kirjoittaa, että Venäjälle on ollut tärkeää saada USA:hin sille sopiva johto. Ei kai hän vain tarkoita venäläisten valinneet USA:n johtoa? Se on jo suorastaan naurettava ja jo loppuunkaluttu väite syvältä USA-laisen "deep State:n" syövereistä eli USA-laisen vallassa olevan eliitin huoli oman asemansa puolesta. USA-laiset osaavat vastustaa ihan itsekin valtaapitäviään. Myös ihan syvältä kumpuavaa suvaitsemattomuutta hyväksi käyttäen. Sikäläinen vapaamielisyys on kovin ohutta eikä tarvitse paljoa raaputtaa kun vanhat tavat ja aatokset tulevat esille.

En väittänyt venäläistäkään suvaitsematonta vanhoillisuutta spontaaniksi vaan yhteiskunnan perimmäisiksi pohjamujuiksi joita ei ole suvaitsevaisuudella peitelty edes sen vertaa kuin meillä täällä lännempänä. Eliitin ei siis tarvitse sitä erityisemmin yllyttää vaan se on valmiina hyväksikäytettäväksi.

USA:n edellisetkään johdot eivät ole olleet kovin suvaitsevaisia muuten kuin äärimmäisen tarkoitushakuisessa mielessä. Heidän liittolaisikseenhän on kelvannut niin Saudien perheyhtiö kuin Pakistan puhumattakaan Israelin sionistisistista rasisteista. Eräs aiempi presidentti D.Eisenhover sanoi aikoinaan Nigaraquan silloisesta diktaattorista A.Somoza Garcia:sta puhuttaessa, että "on totta, että hän on nartunpenikka mutta hän on meidän nartunpenikkamme" (~"son of a bitch"). Sama tarkoitushakuisen kaksinaismoralistinen perinne elää vieläkin koko läntisessä arvoyhteisössä.

En näe EU:ia yhtään sen parempana toimija vaan se myös on samanlaisten kapitaalien omistajien asialla. Jopa niin, että omistaja tahot ovat pitkälti samoja finanssitahoja kuin USA:ssakin. Samaten täällä on vallalla kaksinaismoralistinen ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden käyttäminen keppihevosena. Meilläkin on ollut tapana julistaa "Je suis Charlie" mutta unohtaa kuinka vain muutamaa viikkoa aikaisemmin k.o. lehdykästä potkittiin toimittaja joka olisi halunnut tehdä pilakuvan juutalaisista. Samaten tukea löytyy Saudeille ja värivallankumouksille mutta globalisaation vastustajia pieksetään ja mielenosoitukset Venezuelassa on vapauden tavoittelua mutta Kataloniassa ja Pariisissa huliganismia. Kukaan ei kiinnitä huomiota FEMEN:n sortoon Espanjassa mutta Pussy Riot on sankari.

Venäläistä trollitehdasta ei ole kukaan, ainakaan vielä, löytänyt. Sen sijaan erilaisia palkintojakin voittanut toimittaja näytteli ihan tavallista toimistotaloa ja nyt on mukana Institute for Statecraft:n Integrity-projekteissa. Mutta sen sijaan väitteitä sellaisesta toistellaan ikäänkuin väite olisi todiste. Oikeasti jos joku haluaa netissä vaikuttaa niin ettei paljasta sijaintiaan eikä itseään niin sehän ei paljastu. Sen sijaan on äärimmäisen helppoa jättää jälkiä jotka johtavat toisaalle, esimerkiksi kompromentoimaan inhokkitahoja.

Olen samaa mieltä, että kaikki ei ole sitä miltä se näyttää ja miksi se mahdollisesti on aiemmin opittu tulkitsemaan. On kuitenkin syytä havaita, ettei niin ollut aiemminkaan vaan kaikkina aikoina on osattu johtaa ihmisiä harhaan kaikkialla. Meidän ei kannata siis uskoa läntisen arvoyhteisönkään kulisseja sillä sielläkin on valta- ja etupyyteitä joita ajetaan härskisti ja meitä hyväksikäyttäen. Jos niin teemme, joudumme tilanteeseen jossa meitä käytetään hyväksi mutta emme oikeasti edistä suvaitsevaisuutta vaan yhden tahon härskejä pyyteitä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #41

Ihmisoikeusaktiivina en ole liputtamassa minkään reaalisen valtion puolesta, en edes antamassa synninpäästöä. Imperialismi on suurten ja keskisuurten valtioiden perisynti, USA:n, Venäjän ja Kiinan muodostaman troikan lisäksi niihin kuuluvat ainakin Englanti, Ranska, Iran ja Saudi-Arabia. Tässä suhteessa USA:n toimintaa, jossa suljetaan silmät liittolaisen sikailuille, en puolusta millään tavoin. Aiempina vuosikymmeninä sen tuki taantumuksellisille tahoille oli brutaalimpaa, mitä muistelen tuolloin melko ponnekkaasti vastustaneeni. Israelin miehityspolitiikan tukeminen saa myös jyrkän tuomioni. Silläkin on toki linkki nyt puheena olevaan aiheeseen - fundamentalistikristityt jollakin kummalla tavalla kuvittelevat olevansa valittua kansaa Israelin kansan rinnalla. Aikamme paradoksi on, että näistä täysin ratkaisemattoman tuntuisista ristiriidoista huolimatta blogin aiheena olevat tahot löytävät yhteisen vihollisen: Sateenkaari-ihmiset!

En myöskään allekirjoita kaikkea, mitä länsimainen lehdistö vapautensa suomana kirjoittaa – puhun niistä rakenteista, mitkä mahdollistavat sen vapauden. Tätä taustaa vasten jaan blogistin huolen erilaisten vapauksia rajoittavien tahojen aktiivisuuden yhteistoiminnan ja yhteisen agendan puitteissa ja Venäjänkin aktiivisesta roolista kaikessa tässä.

… ja jos Venäjän trollitehdas ei ole ollut olemassa ja sen toiminnan reaktiivisuus todennettu, tämäkin esimerkkitapaus kai sitten on valeuutinen:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/11/03/ulkolinja...

Muistaakseni dokumentissa kuvattiin tilannetta niin, että aiemmin trollit oli huomattavasti helpommin löytää, mutta että toiminta on tuosta tullut taitavammaksi ja vaikemmin jäljitettäväksi. (En nyt Pääsiäissunnuntaina aio sitä uudestaan katsoa)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #42

Ajattelen pitkälti samansuuntaisesti. En kuitenkaan näkisi nykymenoa mitenkään siistimpänä imperialismina kuin aiempaa, esimerkiksi Jemenissä, Syyriassa tai Libyassa.

Mitä tuohon YLEn juttuun tulee niin siinä on heti pari nimeä jotka herättävät epäilyksiä: B.Nimmo ja Atlantin neuvosto. Molemmat ovat tunnettuja läntisen plokin propagandataistelijoita. Eikä myöskään J.Aro lisää luotettavuutta yhteyksineen CIA:han ja jäsenyyksineen ZINC Network:n, Institute for Statecraft:n et al projekteissä.

Muistelenpa nähneeni myös juttuja joiden mukaan A.Sošnikov ei ole pystynyt kuvailemaan oikein narratiivinsa yksityiskohtia. Jutut ovat menneet kuin vuosia sitten yritettäessä osoittaa bulgaarien olleen paavin murhayrityksen takana. Syylliseksi tuomittu turkkilainen A.Ağca oli kuvaillut saaneensa tehtävän tietynlaisessa asunnossa joka esiteltiin bulgarialaisen diplomaatin asunnoksi. Todelluudessa diplomaatin asunto oli kuitenkin erilainen kuin kuulustelussa Ağca:n kuvailema yläkerran asunto. Sošnikovilla on näyttäisi olevan samankaltainen ongelma.

Nettiliikkeiden salaamisen ja harhauttamisen tavat proxy:ineen ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä. Ne eivät siis ole mitään viime aikojen uusia oppeja. Itse muistan törmänneeni niihin jo 1/4-vuosisata sitten.

Suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien edistämisen tulisi olla vapaata kaikista valtiollisista ja taloudellisista sitoumuksista ja niiden epäilyistä säilyttääkseen uskottavuutensa ja ei tulisi vastustetuksi niiden takia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #43

Ottamatta kantaa Myyryläisen edelliseen kommenttiin haluan lisätä tietoa verkostosta, joka lienee artikkelin perusteella kiistaton. Siinä kättä lyövät Venäjän duuman puheenjohtaja, amerikan ja Euroopan äärikristilliset, Trumpin hallinto ja Euroopan populistit epämääräisten rahoituslähteiden varassa. Ei hyvältä tunnu ihmisoikeuksien kannalta.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4061089-usa...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #44

Kun kohteliaasti ja sisäsiistein tavoin tavataan, lyödään kättä. Niin myös kun USA-laiset oikeistolaiset tapaavat venäläisiä poliitikkoja. Muustahan kansan Uutisten jutussa ei kerrota. Ei esimerkiksi rahaliikkeistä tai ohjauksesta kumpaankaan suuntaan Venäjän rajan yli tai ali.

Ymmärrän, että monetkin keräilevät huippupoliitikkojen tapaamisia ja niistä kuvia sillä se nostaa omaakin statusta.

Tokikin kannattaa seurata onko yhteydet vain satunnaisia tapaamisia jollaisia V.Volodin:n asemassa olevilla poliitikoilla riittää. Etenkin kun hän on korkealla Putinin seuraajan kremlologisissa veikkauksissa. Tosin sellaisessa asemassa ja sellaisella kunnianhimolla ei kannattane pilata mainettaan suhmuroimalla maailmanpoliittisen vastustajan pimeimpien hämäräheikkien kanssa vaan pyrkiä enemmänkin valtiomiesmäisiin otteisiin.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kerrankin olen samaa mieltä kanssasi. Vastahan noista Venäjä-syytöksistä ei löytynyt mitään rapakon takana ja ne syytökset luultavasti auttavat vain Trumppia seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Nyt julkaistut asiakirjat totesivat, että Trump ei itse suoraan ottanut laitonta vetoapua Venäjältä. Ne eivät todenneet, etteikö vaaleihin olisi yritetty puuttua Venäjän taholta ja etteikö tällä puuttumisella olisi ollut merkityksellinen rooli vaalin lopputuloksessa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #10

Media korosti, että Trumpilla oli suora kytkös Venäjään ja nyt ne yhteydet on todettu olemattomiksi. Tuolla on ollut suora vaikutus median luotettavuuteen ja vastakkainen vaikutus syytettyyn.

Eiköhän Venäjä ole vaikuttanut jotenkin aina vaaleihin. Eikä ainakaan minulla ole mitään hajua, että miten suurta se on ollut ja että onko sillä ollut vaikutusta.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #16

Mikäli olen USA:n uutisointia oikein ymmärtänyt, niin raportin mukaan todisteita ei löytynyt.

Mikään tuon kaltainen raportti ei koskaan voi todistaa jotain olemattomaksi. Se voi todistaa vain se, että todisteita ei ole.

Mutta minusta on tosiaan aika erikoista, että moni on kuvitellut Venäjän roolin USA:n vaaleissa ollut niin suuren. Kyllähän sydänmaiden (heartlands) arvokonservatiivinen kapina oli selviö Obaman valtakauden jälkeen. Trump nyt sattui vain olemaan se henkilö, joka antoi tuolle kapinalle purkautumiskanavan. Ei siinä mitään Venäjää tarvittu.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #18

Venäjän vaikuttamisesta esim. sosiaalisen median kautta on todisteita.

https://www.recode.net/2018/5/10/17339864/congress...

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #19

Kirjoitin epäselvästi. Tarkoitin sitä, että salaliittoa Trumpin kampanjan ja venäläisten kanssa ei voitu todistaa. En usko sellaista olleen koska sitä ei olisi tarvittu. Voitto tuli joka tapauksessa.

Mutta tosiaan. Totta kai Venäjä yrittää vaikuttaa toisten maiden vaaleihin. Venäläiset olisivat todella tyhmiä mikäli eivät yrittäisi vaikuttaa. Kaikki riittävillä resursseilla olevat tahot yrittävät vaikuttaa toisten maiden vaaleihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oikeamedia on noin kymmenen blogistin ja muualta kopioitujen uutisten kummallinen Breitbart-wannabe. Jossain puheenvuoron ja MV-lehden puolivälissä, lähimpänä jälkimmäistä. Aika moni puheenvuoron blogi ilmestyy siellä sellaisenaan ja kai se toimii jonkinlaisena turvasatamana roskalle joka poistuu täältä.

Ei siellä oikeasti ole mitään nähtävää, huumorisivusto. Mutta pitäähän Tossavaisellakin olla alusta jossa kiroilee miten EU kieltää perunan kotikasvatuksen tai Luukkaselle paikka jossa saa kirjoittaa otsikkoon "kyrpä".

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Ei siellä oikeasti ole mitään nähtävää, huumorisivusto."

Esim. meistä hlbti-vähemmistöistä Oikea Media kirjoittaa tavalla, joka on kaukana huumorista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ymmärrän Vesa-Matti tuon mutta.

Mun koiralla on hyvä tapa: Kun ollaan kävelyllä ja se haistaa jotain kummallista se jää hetkeksi nuuhkimaan, kusee päälle ja jatkaa sitten matkaansa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #11

Pääsiäisterkkuja multa sun koirallesi!

Mutta historia opettaa, mitä silmiensä ummistaminen ja vaikeneminen jälleen kerran todistettavien kehityskulkujen edessä on mahdollistanut meidän ihmisten maailmassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #13

Voi sinne oikeanmedian suuntaan ruiskauttaa ja vähän kuopia sen jälkeen.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Olen Myyryläisen kanssa aika pitkälti samaa mieltä.

Venäjän suhteen mielestäni kannattaa pitää mielessä se, että Venäjällä on vain alle 150 miljoonaa asukasta, Venäjän talous on äärimmäisen yksipuolinen ja kansantalous on kooltaan tuntuvasti pienempi kuin Saksa ja Ranska yhteenlaskettuina.

Mikäli Venäjä olisi propagandassaan ja toiminnoissaan niin ylivertaisen taitava kuin sen joskus väitetään olevan, niin meidän työpaikkojemme seinillä olisi Putinin kuvia. Sama koskee Venäjän sotilaallista voimaa, joka on oikeasti ilman ydinaseita yllättävän vähäinen.

Venäjän kaltainen maa, jossa oligarkit varastavat kaiken minkä pystyvät, ei todellakaan ole mikään tehokkuuden perikuva.

Kannattaa myös huomata se, että USA:n uusoikeisto on hyvin avoimesti toiminut yhteistyössä Euroopan populistipuolueiden kanssa. Paljon enemmän näyttäisi Legan viestinnässä vaikuttavan Steve Bannon & Co kuin Putin.

Tämä siitä huolimatta, että palstan perinteisiin kuuluu karata laukalle kun puhutaan Venäjästä ja erityisesti Venäjän muodostamasta uhasta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"USA:n uusoikeisto on hyvin avoimesti toiminut yhteistyössä Euroopan populistipuolueiden kanssa."

Tämäkin pitää varmasti paikkansa ja toteankin kuten edellä: Yhdysvallat on jo itsessään eriasteisen fanaattisen radikalismin suurvalta, mistä aatteita pyritään aktiivisesti levittämään Eurooppaan ja muuallekin maailmaan. Tämä on havaittu esimerkiksi monenkirjavien naisten ja HLBTI-vähemmistöjen oikeuksien vastaisten liikkeiden ja "ajatushautomoiden" osalta.

Toisaalta:

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/278078-trump-tut...

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Tämä taas on minusta hyvin luonnollista. Samalla tavoin kuin muidenkin aatteiden kannattajat verkostoituvat yli valtioiden rajojen, niin myös niin sanottua "illeberaalia demokratiaa" tai jopa plutokratiaa kannattavat verkostoituvat.

Aika erikoista tässä on se, että plutokraattien ja konservatiivien edut vaikuttavat ainakin hetkellisesti yhtyvän. Sekä USA:ssa että Venäjällä plutokraatit (eli oligarkit) ovat vahvistaneet poliittisia asemiaan rahoittamalla/tukemalla konservatiivisia voimia. USA:ssa oligarkit ovat rahoittaneet konservatiiveja päästäkseen valtaan ja taas Venäjällä oligarkit ovat varmistaneen kansan rauhallisuuden tukemalla konservatiivisia virtauksia.

Oligarkkien etu on ohjata huomio pois taloudellisesta epätasa-arvosta. Tuon takia kannattaa varautua siihen, että "arvokysymyksiin" tullaan satsaamaan todella paljon rahaa tulevaisuudessa.

Kiina on nyt näyttänyt, että menestyvä markkinatalous ja vapaamielinen demokratia eivät tarvitse toisiaan. Menestyvä markkinatalous on mahdollinen totalitaristisen diktatuurin poitteissa (Kiinassa moisesta on tosin kokemusta jo keisareiden ajalta, sillä talous kukoisti samalla kun keisarin hallinto oli vallaltaan ehdotonta). Tuosta esimerkistä on moni taho saanut aivan uusia (tai uusvanhoja) ideoita.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Venäjän huippujohdon osaaminen perustuu paljon enemmän ulkovaltojen asioihin puuttumiseen kuin oman kansantalouden vakaan kasvun ylläpitoon - KGB-taustalla siinä ollaan edetty ihan uusiin ulottuvuuksiin viime vuosina. Monet Venäjän johdon masinoimat tempaukset on myös dokumentoitu. Venäjä on myös strategiassaan sillä tavoin taitava, että sille tosiaan riittää monesti pelkkä riidankylväminen. Sitä se tekee mm. EU:n heikentämiseksi. Toisaalta se kyllä etenee suoran vaikutusvallan kasvattamisenkin suuntaan. Kohteena ovat olleet ennen kaikkea populistit, kuten Berlusconi ja Orban - Trumpin kohdallakaan yritystä ei ole puuttunut.

Yhdessä asiassa on myös tapahtunut muutos: Venäjän länsimaiden vastustaminen lihallistui erityisesti demokraattipresidenttien aikaan sateenkaariaatteen vastustamiseen länsimaisena hapatuksena. Nyt Trumpin aikana tuo koplaaminen ei sattuneesta syystä ole niin eksplisiittistä - mikä ei toki ole vähentänyt sateenkaari-ihmisten vainoamista. Tässäkin toiminnassa Venäjän valtioelimillä on dokumentoidusti vahvasti sormensa pelissä Moskovan patriarkaatin, Vatikaanin ja amerikkalaisten fundamentalistien kanssa yhteistyössä.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

"Venäjän huippujohdon osaaminen perustuu paljon enemmän ulkovaltojen asioihin puuttumiseen kuin oman kansantalouden vakaan kasvun ylläpitoon - KGB-taustalla siinä ollaan edetty ihan uusiin ulottuvuuksiin viime vuosina."

Minusta tämä alkaa mennä aika lailla epäuskottavaksi. En ainakaan itse tiedä, että Venäjä olisi pystynyt mihinkään vastaavaan kuin Cambridge Analytica. Vaikka CA on nyt lopetettu, emoyhtiö taitaa yhä porskuttaa nimellä tai toisella. Tai uutena yhtiönä, sillä noille palveluille on kysyntää ihan meillä lännessä.

Totta kai Venäjä pyrkii vaikuttamaan toisten maiden vaaleihin. Mutta en pidä heidän vaikutamiskykyään niin valtavana kuin usein saa lukea. Jos se sitä olisi, niin moni vaali olisi päättynyt toisin.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #14

Cambridge Analytica oli vain työkalu, jota käyttivät ne, joilla oli varaa maksaa. CA teki sen mitä maksajat halusivat eli saivat aikaa kaaoksen. Venäjä kuului näihin maksajiin.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #25

Mikäli sinulla ei ole mitään mutua parempaa tietoa, niin väitän sinun puhuvan paskaa. Venäjä ja jopa venäläiset oligarkit ovat sen verran käyhää porukkaa verrattuna ihan meidän omiin läntisiin oligarkkeihin, että jos kovinta maksajaa etsitään löytyy tili toisaalta. Pelkästään kotoperäisille USA:n oligarkeille on Trumpin valinta tuottanut varmasti moninkertaisen tuloksen sijoitukselle. Pelkästään Trumpin verouudistus on varmasti tuonut rahat takaisin. Korkojen kanssa.

Totta kai Venäjä haluaa kaaosta länteen. Mutta Venäjä nyt vain on taloudessa yllättävän pieni maa. Resurssit eivät riitä.

Vertauskohtana kannattaa ajatella Kiinaa. Kiina on ostovoimaltaan maailman suurin talous ja nimellisesti suurin aivan kohta. Resursseja löytyisi, mutta heillekään se ei olisi helppoa.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #26

” A map shown to the Observer showing the many places in the world where SCL and Cambridge Analytica have worked includes Russia, Lithuania, Latvia, Ukraine, Iran and Moldova. Multiple Cambridge Analytica sources have revealed other links to Russia, including trips to the country, meetings with executives from Russian state-owned companies, and references by SCL employees to working for Russian entities.”

https://www.theguardian.com/technology/2017/may/07...

No, pureskele tuota. Teen omat johtopäätökseni siitä mitä luen. Tuon sanomisesi perusteella voi sitten useammallekin sanoa, että he puhuvat paskaa.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #28

Ah, johan on aikakin, että joku täällä käyttää The Guardian -lehteä lähteenä. Ja oikeistolaisessa tarkoituksessa. Jess, jess!

Seuraavaksi odotan The Washington Post ja The New York Times -lehtien käyttöä.

The Guardian vastaa asenteeltaan enemmän tai vähemmän meidän kotoista Demokraatti-lehteä. Minulle on aivan OK jos hyväksyt Demokraatti-lehden yhtä vakuuttavaksi lähteeksi kuin The Guardian. Itse asiassa olen moisesta aika iloinen.

Kannattaa myös katsoa kuka maksoi ja kuinka paljon. Venäläiset maksoivat, mutta eivät suinkaan suurimpia summia.

Ehkä Brexit-kuviossa, mutta rahamäärät taisivat olla hämmästyttävän pieniä.

En suinkaan puolusta sellaista varkaiden paratiisia kuin Venäjä, mutta Venäjän riskin ja kyvykkyyden liioittelu on mielestäni omituista.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #29

Minä en pääsääntöisesti tarkastele, sitä minkä aatteen kannattajia mediat ovat. Tosin välttelen joitakin ihan hygienia syistä. Käyn läpi tekstejä, jotka ovat mielenkiintoisia aiheeltaan ja yritän löytää muista vastaavia tietoja, jotta voin niitä uskottavasti lukea. Tämä CA oli kaikkinensa, useamman tahon työkalu (taustalta löytyy amerikkalaisia miljardöörejä). Aika nopeasti se sitten saatiin purettua, joten kunnollista tutkimusta siitä ei tehty.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Yksi asia, joka jäi hieman auki, oli se, että mitä blogisti haluaisi tehdä oikean median kaltaisille julkaisuille? Kieltää ne? Vaikeuttaa oikean median sivuille pääsyä? Liittää oikean median osaksi perusopetusta kritiittömästi? ;)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Professori Saarisella oli seuraava lähestymistapa:

"Tutkimukselle Oikea Media tuottaa koko ajan kirjallista traditiota ja dokumentaatiota suomalaisen uusoikeistolaisen identiteettiliikkeen ja konservatiivikristittyjen lähentymisestä. Kyseessä ei ole mikään eliittiä vastustava unohdetun kansan karvalakkilähetystö, vaan osa kirjoittajista on tohtoreita ja professoreita. He edustavat älyllistä uusoikeistoa, joka haluaa itse ottaa eliitin pelikenttää haltuun."

Oikeaa Mediaa, Puolimatkaa, Ahviota, Patmosta jne. tutkitaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Silmällä pitäminen onkin järkevin tapa toimia kaikien tahojen kanssa ja toiminta vasta laittomuuksien kanssa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #17

Niinhän sitä yleensä menetelläänkin.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Erinomainen lisä vastuullisten medioiden joukossa. Samallalailla asennevammainen
kuin esim Hesari ja hyvä niin.Vain ruokareseptit ovat puolueettomia ,koska ne on
makuasioita.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Edes ruokareseptit eivät ole enää rauhassa noilta idiooteilta.

"Joulutorttuohjeesta kohu Ruotsissa: ”Hakaristitorttuja!”"

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2013111717731078

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mikä ihmeen asennevamma? Tosiasioitahan olen vain todennut.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Juu en mä sua tarkoittanut,sori Vaan. Yleensäkin kaikenlaisia medioita
Itse en lue raamattua Hesaria tai Oikeaa mediaa, koska ne on mielestäni
asennevammaisia siis omasta mielestäni. Antaa kaikkien kukkien kukkia,
vaikka se välillä vähän kipeetä tekeekin.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Jep. Selva, ummarsin vaarin :-)

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Robert Muellerin raporttia ei ilmeisesti ole vieläkään julkaistu kokonaan: https://yle.fi/uutiset/3-10748905

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Jep. Russia Today -kanavan Crosstalk -ohjelmassa jauhettiin juuri kiivaasti asiasta ja tietenkin "puhtaat paperit tuli" -näkökulmasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset