Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Transihmisten ihmisarvo ei ole mielipidekysymys – Lopettakaa vihakampanjanne!

Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Susanna Koivulan eilisessä US Puheenvuoron kirjoituksessa ovat jälleen kerran hyökkäyksen kohteena transihmiset. Tällä kerralla Koivula halventaa yksityishenkilöä ja hänen perhettään tehden maalitauluksi näiden yksityisyyden. Tätä ei oikeuta se, että henkilö on antanut haastattelun Iltalehdelle. Ei lehdelle annettu haastattelu tee kenestäkään julkisuuden henkilöä. Toisaalta jokaisella on yksityinen elämä, jota suojaavat ulkopuolisten loukkauksilta lait.

Mitä tulee jokaiseen transihmiseen, heidän ihmisarvonsa ei ole mikään mielipidekysymys. Tämä kannattaa muistaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

On se kumma, että Koivula luulee omaavansa oikeuden määritellä sen mitä joku muu saa kokea olevansa tai tuntevansa.

Törkeää maalittamista, joka ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, ennenkin maalittanut yksistyishenkilöitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Se ei tunnu tajuavan että sukupuoli on aika henkilökohtainen, sensitiivinen asia.

Mutta jos se tätä haittaa niin asian voi ymmärtää niin, että mikään ei estä muita arvuuttelemasta hänen sukupuolta.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Erittäin kyseenalaista Koivulalta ja KD:lta tehdä kampanjaa syrjimään pyrkivillä mielipiteillä. Jos edes puhuttaisiin asioista, niin sen voisi vielä ymmärtää, mutta kommentoidaan yksittäisiä ihmisiä ja heidän kokemuksiaan.

Toisaalta, kampanjassa ei voisi sanoa sitä, mikä Koivulan todellinen tavoite on, eli lopettaa nykyiset transhoidot. Sen ymmärtäisi jokainen julmuudeksi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Katselen Essayahin kiemurtelua Ylen tentissä. Vaikenee räikeimmästä transsukupuolisia koskevasta ihmisoikeusrikkomuksesta: vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä edellytyksenä sukupuolen juridiselle vahvistamiselle. Ei ihmisvastaisia puolueita seuraavaan hallitukseen. Nämä ovat ilmasto- ja ihmisoikeusvaalit.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kirjoitin Koivulalle näin ja olen samaa ehdottanut muille KD poliitikoille:
"Eri ihmisoikeusjärjestöt pitävät kovaa meteliä lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta, jota väitetään jopa pakkosterilisaatioksi. Sen kannattamisesta haukutaan KD:tä.
Asia on kuitenkin vain periaatteellinen.
Sterilisaatio on kirurginen toimenpide.
Transsukupuolisuuden perusteella THL:n tilastoon ei ole kirjattu yhtään sterilisaatioita lain voimassaoloaikana 2002 alkaen.
Tarkoittaa siis, että lisääntymiskyvyttömyys on saatu muulla tavalla tai jos sterilisaatiota on haettu, on käytetty muuta perustetta kuin transsukupuolisuus.

KD:n ei kannata vastustaa lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista, koska transihmiset eivät kuitenkaan lisäänny kuin joku harva.
Jos KD hyväksyisi periaatteellisen lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poiston, ei voisi enää syyttää transihmisten syrjinnästä siinä asiassa."

Tämä tarkoittaa myös, ettei transihmisten pakkosterilisaatiota ole Suomessa, vaikka niin väitetään.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Koivulan kirjoitus on perkeleestä. Erityisesti sen viimeinen kappale ja kappaleen ensimmäinen virke ”Rikkinäiset ihmiset tuodaan eteemme otsikko otsikolta ja rivi riviltä” ovat pöyristyttäviä.

Koivula oletettavasti sanoisi mieluiten Susi Nousiaisen lapsille, että “teidän äitinne ei enää välitä teistä, koska hän yrittää muuttaa itsensä isäksi, ja sen vuoksi teistä tulee onnettomia”.

Nämä Koivulan mielestä “rikkinäiset” ihmiset tuskin tarvitsevat Koivulan “rakkautta”. He ja heidän lapsensa luultavasti voivat paljon paremmin, jos tällaiset koivulat antavat heidän vain olla ja elää elämäänsä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

On mielenkiintoista vertailla KD:n versiota kristillisyydestä satanismiin. Jälkimmäinen on nimittäin huomattavasti humaanimpi, suvaitsevaisempi ja avaramielisempi ideologia.

Kohta näemme, pääseekö vihalla, syrjinnän edistämisellä ja ihmisarvon polkemisella hallitukseen. Jos pääsee, se hallitus ei ansaitse kenenkään kunnioitusta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kristillisdemokraatit voisi myös avata sitä miksi heidän vaalityönsä pyörii niin paljon pippelin ja pimpin ympärillä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sinällään julkisuuteen omalla nimellään tuleminen avaa mielipiteet ja kannanotot yleisiksi arvioinnin ja arvostelunkin kohteiksi. Myös haastattelujen kautta. Sellaisessa yleisessä mielessä en näe pahaa, että Koivula tarttui aiheeseen.

Sen sijaan tavassa jolla hän sen teki, on paljonkin toivomisen varaa. Joukossa on paljon onnettomia lapsuksia ja löysiä heittoja. Jälleen kerran m.m. "gender-ideologian" merkitys menee "huller om buller" niinkuin ruåtsalainen sanoisi.

Koivula olisi voinut keskittyä enemmän asiasisältöön kuin yksilön kokemuksien reposteluun. Se tosin olisi ehkä voinut paljastaa liikoja Koivulan ja edustamansa joukkion perimmäisistä tavoitteista jotka eivät näyttäisi liittyvän lasten suojelemiseen niinkuin hän tuossakin kirjoituksessa yrittää ontosti julistaa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kammottava olo jäi vastenmielisellä tavalla maalittavasta kirjoituksesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, minä paksun ja parkkiintuneen nahkani kanssa yritän hillitä itseni.

Asianosaiset ovat tietenkin erilaisessa ja uhanalaisemmassa asemassa kuin tälläiset minun kaltaiseni sympparisuvakit joille kyse on yleisestä ja yhtäläisestä humanismista sekä tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta eikä omakohtaisesta kokemuksesta.

Ymmärrän toki, että tuollainen kielenkäyttö sattuu silloin pahemmin juuri niihin joille se on osa omaa jokapäiväistä elämää ja sitähän koivulat eivät ajattele. Emmekä me muutkaan aina muista.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #13

"kaltaiseni sympparisuvakit joille kyse on yleisestä ja yhtäläisestä humanismista sekä tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta"

Samaan sakkiin kuulun, kun ajattelen monien etnisten vähemmistöjen asemaa, joka ei ole miten mairitteleva tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa, missä yxi jos toinenkin puolue ja media on mennyt oikeistoradikalismin retkuun ja alkanut retoriikallaan vahvistamaan kierrettä, jonka päässä on ties mitä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Totta, tunnistan tarpeen kuunnella herkällä korvalla niitä joilla on omakohtaisia kokemuksia kustakin asiasta. Sekä tarpeen asetella kuulemansa yleisen humanismin ja suvaitsevaisuuden viitekehykseen niin, että maksimaalisella suvaitsevaisuudella olisi mahdollisuus toteutua.

Se toki aiheuttaa, että suvaitsemattomuuden suvaitsemiselle tulee raja johonkin kohtaan. Sen rajan asettelusta lienee tässäkin kyse: miten paljon siedämme mitä koivulat, ebelingit sunmuut päästävät suustaan ja näppäimistöstään sekä mihin haluamme heille heidän suvaitsemattomuutensa rajan yrittää asettaa.

Olemme todellakin tilanteessa populistiset monensortin kriitikot asettavat yhteiskunnallisen keskustelun esityslistan. T.Soini kertoi jo omassa gradussaan: "SMP:n esimerkki osoittaa, että se voittaa vaalit, jonka ehdoilla ja teemoilla vaalitaistelu käydään.". Sen hän on lainannut J.Clemens:ltä (Polls, Politics and Populism; Aldershot; 1983) Meidän ei siis kannattaisi antaa tämän hetken populististen demagogien viedä tämänkin kertaisia vaaleja.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Noista kirjoituksista tulee mieleen ikiaikainen stereotypia lähetysompeluseuran tädeistä , jotka nuttura tutisten jakoivat puikkojen kilistessä ja neulan suihkiessa tuomioita paikkakunnan köyhille, juopoille ja huorintekijöille.
Aviottomat lapset tuomittiin helvetin kärsimyksiin jo eläessään, varoittavana esimerkkinä, juoppojen perheet nälkään ja kurjuuteen samoista syistä ja huorintekijöiden vaimotkin tuhoon , avioeron tullessa.

Nyt ulkonainen habitus noissa piireissä on muuttunut Amerikan teekutsuliikkern trimmatuksi ja meikatuksi , mutta sisäinen kolkkous on yhtä jäätävää ja puheet julmia.

Sosiaalista mieltä , järkeä ja lähimmäisenrakkauttakin puolueessa löytyy , mutta ne jäävät ilmeisesti aina tappiolle.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Niin ja vielä oikein kepillä kokeillaan jäätä aina vain pidemmälle mennen. Josko vielä jotain viheliäisempää keksisi...

Ollaanko me hlbti-vähemmistöt jotain vapaata riistaa tässä maassa? Hieman sellainen olo tulee.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

On todella mielenkiintoista, että KD on nostanut transsukupuolisuuden vastustamisen vaaliteemakseen ja jopa hallituskysymykseksi. Ja se tapa, millä sitä tehdään asiakysymykset ohittaen ja henkilöön ja asiattomuuksiin mennen, kertoo enemmän kuin tuhat sanaa vaaliohjelmassa KD:n todellisista arvoista.

Pahoittelen, mutta en voi pitää raukkamaista vähimmille sisaruksillemme avioliittolakia koskevan pettymyksen kostamista minkään asiallisen arvon mukaisena.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Ja se tapa, millä sitä tehdään asiakysymykset ohittaen ja henkilöön ja asiattomuuksiin mennen, kertoo enemmän kuin tuhat sanaa vaaliohjelmassa KD:n todellisista arvoista."

Juuri niin.

Olen henkilökohtaisesti "hieman" pettynyt siitä, että monet puolueet, joilta sitä odottaisi, eivät millään tavalla kerro mielipidettään tästä aina vain härskimmäksi käyvästä vihakampanjasta.

Mediakin, mm. Uusi Suomi, tuntuu osallistuvan tähän kaksinaamaiseen peliin ja normalisoivan sitä kautta transfobista puhetta ja toimintaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset