Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Oriveden seitsemän valtuutetun hyökkäys tasa-arvolakia vastaan syytä tutkia

Seitsemän Oriveden kaupunginvaltuutettua on jättänyt valtuustoaloitteen, missä vaaditaan kaupunkia tekemään linjaus, että sukupuolia on kaksi. Aloitetta ovat kommentoineet useat tahot, kuten Oriveden kaupunki, Pirkanmaan Seta ja Opetushallitus. Aloite koskee erityisesti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen sukupuolisensitiivistä/-tietoista ja sukupuolen moninaisuuden tunnustavaa lähestymistapaa, minkä aloitteen tekijät haluavat kieltää.

Asiasta uutisoi tänään Yle.

Valtuustoaloitteen allekirjoittajat edustavat neljää porvaripuoluetta, Kristillisdemokraatteja, Keskustaa, Perussuomalaisia ja Kokoomusta. Neljä allekirjoittaneista on kokoomuslaisia.

Valtuutetut vaativat virkamiesten tekemää selvitystä sukupuolta koskevasta opetuksesta.

Jos selvityksissä tulee ilmi, että lapsille opetetaan edelleen tieteellisesti kiistanalaisia käsitteitä, kuten "sukupuoli on kokemus" tai "sukupuolia on enemmän kuin kaksi", tulee tuollainen opetus viipymättä lopettaa tai siitä on annettava selkeä tiedote vanhemmille”, kertoo Yle aloitteen sisällöstä.

Lue lisää:

”Seitsemän valtuutettua vaatii, että lapsille opetetaan, että tyttö on tyttö ja poika poika – Seta syyttää transfobiasta”. Yle, 13.2.2019

Tasa-arvolaki kieltää sukupuolivähemmistöjen, kuten muunsukupuolisten, syrjinnän ja vaatii tasa-arvon suunnitelmallista edistämistä varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Sukupuolen moninaisuuden tunnustava sukupuolisensitiivinen/-tietoinen kasvatus ja opetus on kirjattu sekä varhaiskasvatussuunnitelman että perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin.

Nämä velvoittavat kuntia.

Kyseessä oleva valtuustoaloite on oikeistoradikaalia gender-ideologiaa eli genderismiä puhtaimmillaan.

Asiaa ei voi ohittaa suinkaan olankohautuksella, sillä kuntapoliitikot ideologioineen ovat liiankin lähellä lapsia ja nuoria, joita aloite kipeimmin koskettaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Britanniassa varsinkin muslimit ovat samoilla linjoilla ja varsinkin kouluissa, joissa suurinosa on muslimeja.

“Children are being told it’s OK to be gay, yet 98% of children at this school are Muslim. It’s a Muslim community. He said all parents are on board with it, but the reality is, no parents are on board with it.”

https://www.theguardian.com/education/2019/jan/31/...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Uskovaisten takia sukupuoliopetus kuuluu kouluun.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Mies on MIES ja nainen on nainen !!!

- Mm. viidesläinen Räsänen, katolinen Soini ja helluntailainen Niikko.
Sentään vain Räsänen jatkanee eduskunnassa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Gender-ideologia sisältää keskeisimpiä konservatiivisia yhteiskuntaa selittäviä teorioita, joilla on aikaisemmin vastustettu naisten tasa-arvopyrkimyksiä ja nykyisin niillä lähes samoilla perusteilla pyritään vaikeuttamaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien perusoikeuksien toteutumista :

http://www.sociologyguide.com/gender/gender-ideolo...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Gender-ideologia" piti ihmiskannan elinvoimaisena. Nykyisenlainen kaaos vähentää ihmispopulaatioita länsimaissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se vasta kamalaa onkin. Mitä jos emme pääsekään 12 mrd ihmisen populaatioon?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #5

Siihen kyllä päästään. Ongelmaahan ei ole valtioissa, joissa lisäännytään. Niissähän "gender-ideologia" kukoistaa. Noista maista vielä kun tulee tänne porukkaa tarpeeksi, niin päästään taas nauttimaan tuosta "gender-ideologiasta" samalla kun sitä vastaan taistelevien määrä hiljalleen kuihtuu olemattomiin.

"More than half of British Muslims (52%) think homosexuality should not be legal..."

https://edition.cnn.com/2016/04/11/europe/britain-...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #6

Kommentoija Pakarinen muistaa nyt, että kirjoituksen aiheena eivät ole islaminuskoiset!

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #7

Eikö vastaukseni ole olleet relevantteja? Vastauksissani ei ole ollut whataboutismia tai mikään vastaavaa vaan pelkästään lisäinformaation antamista.

Ja varsinkin ensimmäisessä jutussa olen kyllä ihan muslimien puolella. Heillä on oikeus valita se, mitä heidän lapsilleen opetetaan. Toinen juttu on vain mahdollinen tulevaisuus.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #6

Ainahan Pakarinen voi alkaa täyttämään populaatiota, ettei se pääse vähenemään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #16

Alkaa olla hieman vaikeaa löytää naista, jota ei olisi aivopesty uskomaan, jotta heidän tarvitse tehdä lapsia ja että kotiäitinä oleminen on orjuutta vastaavaa.

Sinänsä säälin heitä, koska loppujen lopuksi he tulevat katumaan toimintaansa nuorempana ja keskittävät luultavasti vihansa niitä kohtaan, jotka heidä aivopesivät.
https://www.youtube.com/watch?v=VtNX6hM8Lp4

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #25

"Alkaa olla hieman vaikeaa löytää naista, jota ei olisi aivopesty uskomaan, jotta heidän tarvitse tehdä lapsia ja että kotiäitinä oleminen on orjuutta vastaavaa."

Höpö höpö, kyllä varmasti löytyy naisia jotka haluavat myös lapsia. Eriasia on jos haet jotain synnytysautomaattia, sellaisen löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Järki ja tolkku mukaan tuohonkin.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #28

Onhan niitä, mutta niitä on todella vähän ja nekin vähitellen ovat vähenemässä varsinkin kun aivopesu median ja tietyn ideologian puolesta on todella voimakasta.

Se on muuten aika mielenkiintoista, miten johtajamme rukoilevat meitä lisääntymään ja sitten media kirjoittaa jatkuvasti jotain tälläistä.

"”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan"

https://www.hs.fi/elama/art-2000006000499.html

Pistää miettimään, että mikä lopputulos tästä kaikesta vielä tulee.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #25

Tarvitseeko lapsia tehdä jos ei halua? En usko että ketään on 'aivopesty' uskomaan ettei lapsia tarvitse tehdä, ei niitä ihan oikeasti ole pakko tehdä. Yksi kaverini aikoo steriloida itsensä heti kun se on lain mukaan mahdollista. Itse en moiseen lähtisi, mutta onko kaverini aivopesty luulemaan ettei lapsia tarvitse tehdä? Jos ei koe olevansa valmis tai halukas ottamaan vastuuta toisen ihmisen elämästä, onko pakko?

Säälin ihmisiä jotka on aivopesty luulemaan että lapsien teko on pakollista ja kotiäitiys (tai -isyys) jotain ihanaa elämää, jonka puutetta sitten katuisi katkerasti vanhana. Itse en ainakaan ole yhtään katkera kun katson kavereiden vauvarumbaa vierestä, itse asiassa tulee vain ihan hyvä fiilis siitä etten itse vielä nuorena ole moiseen hommaan ollut turhan innokas.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #35

Minun puolestani ei niitä tarvitse tehdä, jos ei halua. Mietin vain, että miten paljon väestön kasvun aleneminen johtuu tuosta kampanjasta lapsettomuuden puolesta ja sitä, miten se tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa väestörakenteeseen ja yleisesti oikeuksiin.

Jos katsotaan ryhmiä, joihin tuo kampanja ei yllä, niin nehän ovat lähinnä vain uskonnolisia ryhmiä kuten lestadiolaiset. Eli jos muut ryhmät kuihtuvat ja he jäävät jäljelle, niin heitä tulee olemaan eniten Suomessa ja jos he pääsevät päättämään, niin eiköhän he aja voimakkaasti "genderismiä" naisten suhteen ja tuskin he kovinkaan hyvin tulevat kohtelemaan seksuaalivähemmistöjäkään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #51

Enpä tiedä mikä kampanja tuo olisi. Syntyvyys vähenee sitä mukaa, kun naisten koulutustaso ja yhteiskunnan elintaso nousevat. Ei tuohon kampanjoita tarvita.

Entä sitten, jos maa täyttyy lestadiolaisista? Kai niin käy ennemmin tai myöhemmin joka tapauksessa, kun syntyvyytensä on korkeampi. Kuka täällä haluaisi sitten enää olla muutenkaan?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #57

Eli teitä ei kiinnosta ollenkaan tulevaisuus vaan pelkästään oma itsenne. Teille on ihan sama elääkö tulevaisuuden lapset vaikka orjuudessa, kunhan vain te saatte kaiken elämältänne. Ihan mielenkiintoinen lähestymistapa asiaan. Voisi jopa sanoa, että hieman itsekäs.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #68

Vai olisiko kuitenkin niin, että kunnioitan demokratiaa ja annan kunkin sukupolven päättää itse asioista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #25

Etsitkö siis epätoivoisesti naista, joka olisi aivopesty uskomaan, että hänen p i t ä ä "tehdä" lapsia ja että hänen velvollisuutensa on olla kotiäiti ?

Kyllä sellaisia naisia on.
En vain ole varma, että tuollainen etsintä on hyvä lähtökohta avioliitolle.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #42

Hienosti ymmärsit väärin. Enkä muuten etsi tällä hetkellä ketään ja tämä on niin sinulle kuin myös niille, jotka ovat lähettäneet yksityisviestejä minulle. ;)

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Mitkä sukupuolivähemmistöjen perusoikeudet ovat vielä toteutumatta?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Mitkä sukupuolivähemmistöjen perusoikeudet ovat vielä toteutumatta?"

Hyvä kun kysyit. Kannattaa tutustua ehdotukseen translain uudistamiseksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tasa-arvo-oikeudet eivät toteudu täysimääräisesti ja myös henkilökohtaisten vapausoikeuksien toteutuminen on puutteellista. Nykyinen ns. translaki edellyttää väestörekisterijärjestelmään virheellisesti merkityn sukupuolitietonsa korjaajalta lisääntymiskyvyttömyyttä, mikä on itsestään selvästi perusteetonta henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkaamista...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #37

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on periaatteellinen kysymys, koska käytännössä harva transihminen lisääntyisi. Ulkonäköä muokkaavat hormonihoidot aiheuttavat hedelmättömyyden ja se riittää lisääntymiskyvyttömyyteen.
Jos hormonihoidon lopettaa, hedelmällisyys voi palautua.
Kaikki transhoidot ovat vapaaehtoisia. Useimmat transhoitoihin hakeutuvat haluavat hormonihoitoja.
Pakkosterilisaatiotaleikkausta ei ole, vaikka kampanjoissa annetaan sellainen kuva.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #44

Huomautan, että tämän kommentin ei ole tarkoitus olla cisseksismiä ja transfobiaa.
Se on vain vaietun tosiasian kertomista.
Sana pakkosterilisaatio vetoaa tunteisiin, mutta sterilisaatio ei ole pakollinen.
Oikea sana olisi lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja kannatan sen poistamista.
Olisi rehellistä puhua asioista totuudenmukaisesti.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #70

Miksi pitää olla steriili, mikäli haluaa elää oikeassa sukupuolessaan? Eikö kaikilla ole oikeus elää oikeassa sukupuolessaan? Laki vain vaatii joiltakin steriiliyttä, että heidän sukupuolensa korjattaisiin. Kyllä se sterilisaatio on silloin pakko, ihan rehellisesti.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #73

Sterilisaatio on leikkaus. Sukupuolen vahvistaminen ei vaadi sterilisaatioleikkausta eli se ei ole pakollinen.
Lain lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen takana on ajatus, ettei mies synnytä eikä nainen siitä. Sitä voidaan pitää vanhentuneena ajatuksena.
Transihminen kokee kehonsa vääräksi ja haluaa muokata sitä hormoneilla. Hormonit aiheuttavat myös lisääntymiskyvyttömyyden.
Jos lopettaa hormonien käytön lisääntymiskyky voi palautua, eli voisi osoittaa kansalaistottelemattomuutta.
Transmies voi käyttää myös kierukkaa ollakseen hedelmätön.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #70

Mielestäni tässä asiayhteydessa lainsäädäntö on nykyisellään pakottavaa - juridisen sukupuolen vahvistaminen (väestörekisteriä koskevassa laissa puhutaan itseään koskevan virheellisen tiedon oikaisemisesta) on tätä nykyä mahdollista ainoastaan esittämällä selvitys lisääntymiskyvyttömyydestä. Tästä lain kirjauksesta seuraa käytännöllisiä ongelmia niille trans- ja muunsukupuolisille, joilla ei ole tarvetta radikaaleille kehoa korjaaville toimenpiteille.

Trans- ja muunsukupuolisuus eivät itsenäisesti ole lääketieteellistä interventiota vaativia sairaudentiloja...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ei kiitos genderismiä enempää!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Koska kunnanvaltuutettujen vierailut kouluihin ja päiväkoteihin lopetetaan?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Viittaako tuo "sukupuoli on kokemus" transsukupuolisuuteen? Tarkoittavatko valtuutetut aloitteellaan, ettei Orivedellä koulussa kerrottaisi transsukupuolisten olemassaolosta ja ettei terveyskeskus kirjoittaisi lähetteitä transtutkimuksiin?

Meillä on laki, jonka mukaan tuo sukupuolikokemus kirjataan tietyin edellytyksin väestörekisteriin sukupuolitiedoksi. Aloitteen mukainen opetus muusta toiminnasta puhumattakaan, olisi lain vastaista, enkä nyt puhu mitään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaeista. Pahoittelen, mutta Oriveden valtuusto ei voi hyväksyä aloitetta rikkomatta lakia. Viisainta olisi torpata se mahdollisimman nopeasti ja säästää aikaa asiallisille aloitteille.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Meitsille tulee täst kokemuksen vähättelystä ensimmäisenä mieleen Martin Heidegger ja fenomenologia, toiseksi kohtaus Tuntemattomasta sotilaasta, jossa todetaan: "Mees valittaan nälkääs, niin eteesi lyödään semmoinen rätinki, että sulla ei voi olla nälkä! "

Pekka Pylkkönen

Sukupuolia tietysti onkin kaksi, lisäksi löytyy kirjo erilaisia kehityshäiriöitä. Identiteetti taas on eri asia, eikä vakiintunutta terminologiaa tässä ole syytä hämärtää.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Sukupuolia tietysti onkin kaksi, lisäksi löytyy kirjo erilaisia kehityshäiriöitä.»

Suurin piirtein näin, joskaan en kutsuisi kromosomihäiriöitä "kehityshäiriöiksi", sikäli että häiriö ei ole tapahtunut yksilönkehityksen aikana vaan perustuu yksilön perimään.

"Häiriö"-sanan merkitys on tosin tieteellisessäkin käytössä varsin kirjavaa.

Identiteetti on sinällään mielekäs käsite, mutta tosiaan eri asia kuin sukupuoli tai muu identiteettiä tavallisesti määrittävä tekijä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Laissa voisi olla vaihtoehtona "määrittelemätön" intersukupuolisille, joiden kehon sukupuoli on epäselvä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Täytyy todeta, että Orivesi sai varsinaisen kuntamainoksen. Jos kunnanvaltuutetut ovat näin pihalla tasa-arvolaista, niin taivas varjele, mistä kaikesta muusta tämä porukka ei tiedä tuon taivaallista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minä olin kuvitellut, että T.Koiviston Orivedestä kertova sarjakuva Mämmilä oli pääosin fiktiota. Mutta taitaa saarnaaja Suuronen olla saanut veisaavaisiaan valtuustoon. Nyt ne kuitenkin tekevät vielä hullumpaa kuin orivetinen taiteilija olisi ehkä mahtanut pimeimmissä mielikuvituksensa loukoissakaan luoda.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen
Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Se, ketkä voivat lisääntyä kenenkin kanssa, on varsin merkittävää tietoa ihmiselämässä. Heteronormaalit voivat ehkä jollain tapaa paritella, mutta eivät lisääntyä vastakkaista sukupuoli-identiteettiä kokevien homo- tai transseksuaalien kanssa. Heitä voi ehkä deittailla jossain merkityksessä, mutta jos haluaa saada omia lapsia, kannattaa ehkä keskittyä siihen cis-seksuaalisuuteen.

Miten tuon sitten kertoisi lapsille, on vaikeampi kysymys. "Tavallisesti" olisi siinä ehkä eksakti sana, jos kerrotaan, että ihmiset tavallisesti ovat selvästi tyttöjä tai poikia. Mustavalkoiseen ajatteluun taipuville lapsille se voi silti olla liian haastavaa, samoin sellaisten lähes satumaisten henkilöiden huomioiminen, joita ei ehkä koskaan nuoruusiässään näe.

Sinällään lapsille eivät omien lasten hankkiminen tai parisuhteen muodostaminen ole ajankohtaisia kysymyksiä, mutta ihmiselämä kuitenkin suurelta osin on valmistautumista siihen, jo pienestä pitäen. Ne, joiden käsityksiä tarpeettomasti hämätään, ehkä jäävät helposti jälkeen.

Lasten pyrkimys duaalisiin kategorioihin ei toki saisi olla tekijä, joka aiheuttaa kärsimystä kategorioihin selvästi kuulumattomille.

Pahoin kuitenkin pelkään, että useimmat poliittiset ratkaisut eivät edes pyri tavoittelemaan tämän ongelmakentän vaikeutta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Seitsemän Oriveden kaupunginvaltuutettua on jättänyt valtuustoaloitteen, missä vaaditaan kaupunkia tekemään linjaus, että sukupuolia on kaksi: mies ja nainen."

Niin, tottahan tuo on. Ihmisellähän ei ole kolmatta sukupuolta, en ainakaan koskaan ole nähnyt sellaista "luonnossa" joka on biologialtaan erilainen. Olisihan se kiva nähdä miltä sellainen näyttää omin silmin ja millainen biologinen mekanismi, miten lisääntyy jne.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tarvitaanko lisääntymiseen sukupuolta.... Jo nyt on olemassa synnyttäneitä miehiä ja siittäviä naisia. Ihmisen itsensä kannalta olennaista on hänen oma sukupuoli-identiteetti, ei se, miten Laine haluaa hänet määritellä. Sen takia on mielekästä puhua sukupuoli-identiteetistä synonyymina henkilön sukupuolen kanssa - ei sen, mitä kullakin on jalkojen välissä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Lisääntymiseen tarvitaan kaksi sukupuolta. Identtiteetti on "fiilistä", ei biologiaa. Ei painovoimakaan sosiaalisella käyttäytymisellä muuteta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Uuden ihmisen aikaansaamiseksi tarvitaan toki kahdenlaisia sukusoluja, mutta niiden lisääntymissolujen "tuottajien" sukupuolia voi olla kahta enemmän tai se lapsi voi saada alkunsa totutun kahden sukupuolinimityksen komplementtina - näin tapauksissa, jolloin mies synnyttää.

Sukupuoli-identiteetti identiteetin osana on kehollinen ominaisuus sekin ja merkittävämpi sukupuolen ilmaisijana kuin ovat esimerkiksi lisääntymiselimistöt.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #21

Identiteetti ei ole fiilistä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Eri sukupuolissa on muitakin elimellisiä ja ulkonäöllisiä eroja kuin sukuelimet.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minua ei lakkaa hämmästyttämästä tämä uskovaisten hillitön hinku päästä tutustumaan toisten ihmisten makuuhuone-elämään ja lisääntymiseen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Juuh, eikä minua lakkaa hämmästyttämästä tuollaiset tirkistely argumentit.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Persuilta ja krisuilta ei muuta voinut odottakaan, mutta se oli hieman yllättävää, että joku keskustalainen ja kokoomuslainenkin meni moiseen vouhotukseen mukaan. Olen kuvitellut heitä tolkun ihmisiksi.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Nimenomaan tolkun ihmisiä nuo seitsemän oriveteläistä näyttävät olevan, toisin kuin viherpunaiset missä tolkun ihmisiä on huomattavan vaikea löytää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Itse asiassa vihreitten joukosta näkyy ne tolkun ihmiset löytyvän asiassa kuin asiassa. Katso vaikkapa tätä puheenvuoroa vähän tärkeämmästä aiheesta kuin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien peppukipu:

http://tuomoliljenbck.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kokoomuksessa ja Kepussa on paljon itsensä konservatiiveiksi mieltäviä, joille "koti, isänmaa ja uskonto" tarkoittaa isää , joka palaa rintamalta kotiin ja rukoilee Jumalalta kykyä ja voimia vielä viiden lapsen siittämiseen nöyrän, hellän ja hedelmällisen äidin kanssa .

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Asiaa ei voi ohittaa suinkaan olankohautuksella, sillä kuntapoliitikot ideologioineen ovat liiankin lähellä lapsia ja nuoria, joita aloite kipeimmin koskettaa."

Onko teidän ideologia sitä parempaa ideologiaa? Miksi ette voi antaa lasten olla rauhassa, kyllä ne sitten aikuistuessaan osaa ottaa asoista selvää. Jatkuva aivopesu joka suunnalta estää itsenäistä kehittymistä.
Tossa muuten blogistille uusi itkun aihe.
https://www.pinknews.co.uk/2019/02/10/brazilian-pr...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Suomessa ajatellaan niin että on hyvä asia että lapset saavat jossain vaiheessa hetkeä ennen murrosikää tietää jotain perusasioita kuten esimerkiksi miten ihmiset lisääntyy tai miksi ääni menee möreämmäksi, mitä kuukautiset ovat ja jne.

Sitähän ei voi jättää vanhempien vastuulle uskovaisten takia. Kuukautiset kun ovat merkki synnistä, masturbointi tekee sokeaksi, homot pitää tappaa ja jne.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tänään tulee muuten 30 vuotta siitä kun valtaan päässyt hihhuli julisti kuolemantuomion merkittävälle kirjailijalle. Luoja varjelkoon meitä kiihkouskovaisilta vallan kahvassa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tottakai normaalia biologiaa pitää opettaa mutta ideologinen aivopesu ei kuulu kouluun.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #38

Minä en tiedä mitä on ideologinen aivopesu.

Lähinnä pitäisi tosiasiat kertoa neutraalisti joita on se perus biologia. Siihen myös liittyy se, että joka luokalla on melko todennäköisesti yksi homo. Voi olla kaksikin tai voi nolla. Pitää kertoa biologinen mekanismi tälle. Todennäköisesti ennen kuin ala-asteella menee luokka uimahalliin niin pitäisi kertoa se, että jotkut syntyvät pojiksi, jotkut tytöiksi joskus joksikin muuksi (harvinaisempaa mutta ei vaarallista) eikä sekään ole kiveenhakattu vaan viimekädessä henkilökohtainen asia.

Esimerkiksi sukupuolta ei tietääkseni yhteiskunnassa määritellä millään DNA testeillä eikä varsinkaan ennen muinoin kun sellaisia ei ollut.

Syy miksi sukupuoli asia pitäisi tietää ennen uimahallireissuja että ketään ei kiusattaisi tai ahdistaisi ja lisääntymisasiat pitäisi tietää hieman ennen murrosikää.

Tiedon välityksen pitäisi olla neutraalia eikä ketään saisi pakottaa mihinkään muottiin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #38

Lehtisen "normaali biologia" siis tarkoittaa sitä, että tietyistä normaaleista biologisten ilmiöiden vaihteluista ei saa kertoa...?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

"Aikuistuessaan " on ihan liian myöhäistä "ottaa asioista selvää", jos henkinen ja fyysinen hyvinvointi on kärsinyt esikoulusta asti sekä omasta että ympäristön tiedonpuutteesta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Minua huvitti aloitteessa erityisesti kohta, jossa epäiltiin, että jotain tällaista hämmentävää tietoa on jossain muodossa saatettu lapsille jakaa.
Kun muistaa, minkä hämmennyksen porukka itse on - todistetusti- saanut aikaan omilla "valistuskampajoillaan" kouluissa ja miten raivoisasti he ovat torjuneet niiden kritiikin
" mielipiteenvapauden" loukkaamisena...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Joo'o. Melko sanattomaksi vetää.

Saiskohan tuon aloitteen tilattua Orivedeltä?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

ILGA-Europe: A Milestone for Intersex Rights: The European Parliament adopts landmark resolution on the rights of intersex people

"By adopting this resolution, the European Parliament sets a clear standard within the European Union for the protection of intersex people’s bodily integrity and human rights."

https://www.ilga-europe.org/resources/news/latest-...

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

LGBT-väki on jälleen kiihtynyt. Onneksi minun peruskouluaikoinani ei tyrkytetty mitään erikoisuuksia, pojat oli poikia ja tytöt tyttöjä - ei epäselvyyksiä. Eikä ollut Seta sekoittamassa asioita kuten nykyään.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"LGBT-väki on jälleen kiihtynyt"

Mutta eikö tuo valtuustoaloite nimenomaan osoita kiihtyneisyyttä oikeistoradikaalin gender-ideologian (genderismin) kannattajissa?

Seta ei levitä ideologiaa, vaan kertoo ihmiselämän moninaisuudesta, minkä tietysti nämä genderismin kannattajat haluavat kiistää. Harmi!

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Oletko nyt ihan varma että Seta ei levitä ideologiaa, minusta kun on näyttänyt siltä että se sitä juuri levittää?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #60

Ei, Seta ei levitä mitään ideologiaa, ellei sellaiseksi lueta myös perustuslakimme tuntemaa yksilöiden yhdenvertaisuutta. Seta tukeutuu olemassa oleviin havaittuihin ja tieteen osoittamiin tosiasioihin.

Sen sijaan on ideologiaa, perustaa kantoja vanhoihin taruihin ja yksinkertaistuksiin, jotka eivät tarkkaan katsoen pidä paikkaansa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Intersukupuolisia ollut varmaan aina: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e...

Eli tuossahan on valtava epäselvyys jotkut kuvittelevat kaikki syntyvät tyttöinä tai poikina koska tiedetään että näin ei ole nyt eikä ole ennenkään ollut.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Pitää paikkansa. Sukupuolen biologia ilmentää omalta osaltaan nimenomaan sukupuolen moninaisuutta.

Genderismi haluaa kiistää biologisetkin tosiasiat.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mikä tässä on epäselvää, pojat ovat kromosomistoltaan XY- ja tytöt XX-tyyppiä ja vain he voivat lisääntyä suvullisesti tuottaen terveitä lapsia? Muut kombinaatiot esim. XXY-, XYY- tai muut sekakromosomiset ovat sitten jotain muuta. Myöhemmässä vaiheessa syntyneet kehityshäiriöt hormonitoiminnan tai psyyken kehityksen poikkeamien ansiosta eivät tätä perusasiaa muuta ja ne voidaan jopa korjata leikkaus-, hormoni- tai psyykenlääkkeiden voimalla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #59

"Mikä tässä on epäselvää, pojat ovat kromosomistoltaan XY- ja tytöt XX-tyyppiä ja vain he voivat lisääntyä suvullisesti tuottaen terveitä lapsia?"

Sukupuolta ei ole ikinä määritelty DNA testein ja lisääntymisellä ei ole mitään merkitystä kun kaikkien ihmisten ei todistettavasti ole tarkoitus lisääntyä.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #59

No niin, määrittelit sitten sen kolmannen sukupuolen nimellä sekakromosomiset. Ei kuulosta tieteelliseltä nimeltä, mutta kyllä se työnimenä menee.

Transsukupuolisista suuri osa sijoittuu naisiin ja miehiin eivätkä ole kolmatta sukupuolta. Osalle muunsukupuolisista hoidoksi voisi riittää sukupuolimerkinnän muutos tai kolmas tai oikeastaan jo neljäs vaihtoehto. Monissa maissa on käyttöön otettu vaihtoehto muu.

Ilkka Huotari

"Tasa-arvolaki kieltää sukupuolivähemmistöjen, kuten muunsukupuolisten, syrjinnän ja vaatii tasa-arvon suunnitelmallista edistämistä varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa."

Se ei ole syrjintää, että koulussa opetettaisiin tieteessä todettuja asioita.

Nythän koulujen opetus on mennyt tiedevastaiseksi, poliittisten ideologioiden syöttämiseksi nuorille.

Ilkka Huotari

Niille aktivisteille, jotka kuvittelevat olevansa 100 %:sti oikeassa, katsokaa vaikka tämä:

"Miksi vaihdoin takaisin alkuperäiseen sukupuoleen? (trans)"
https://www.youtube.com/watch?v=9m3uXMeJHr4

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Lain noudattaminen ei ole ideologiaa.

Sukupuolen moninaisuus on tieteellinen tosiasia niin biologisesti kuin monessa muussakin mielessä.

Mutta mikä tärkeintä, sukupuolivähemmistöjen olemassaolo on realiteetti, mistä kertomisessa ei ole pätkääkään kyse ideologiasta.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Juuri kun Euroopassa oltiin päästy konkreettisesti vähentämään maapallon liikakansoitusta, niin Afrikasta alkoi vyöryä tänne uusia liikakansoittajia. Ne jotka täällä eniten soittivat suutaan maailman liikakansoitusta vastaan, ovat nyt haalimassa tänne väkeä mistä tahansa. Hullu maailma.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ja liittyy kirjoituksen aiheeseen miten?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset