Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Vuoro tukea sukupuolivähemmistöjä – Räikeille ihmisoikeusloukkauksille loppu!

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistanut tasa-arvoinen avioliittolaki oli merkittävä askel kohti parempaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kannalta. Myös 1.4.2019 voimaanastuva äitiyslaki on turvaamassa naispareille syntyvien lasten oikeuden molempiin tosiasiallisiin vanhempiinsa. Tätä kaikkea ei olisi ilman vuosikymmenien määrätietoista taistelua, missä kaiken aikaa tukena on ollut sateenkaaren alle mahtuva joukko yhtenä rintamana, unohtamatta niitä lukuisia suomalaisia, joiden mielestä ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Jotkut saattavat olla sitä mieltä, että sateenkaarikansan osalta tämä oli tässä mutta näin asia ei suinkaan ole. Sukupuolivähemmistöt ovat antaneet varauksettoman ja järkähtämättömän tukensa taisteltaessa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Tämä kaikki tilanteessa, missä juuri heidän on sietäminen suoranaisia ihmisoikeusloukkauksia, jotka tapahtuvat vieläpä lainsäädännön käskemänä.

Tasa-arvolain uudistuksen myötä lakiin kirjattiin sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvan syrjinnän kielto. Samaan aikaan kuitenkin voimassa oleva translaki pakottaa transsukupuolisen muun muassa pakkosterilisaatioon ja psykiatriseen arviointiin, jotta hänen tosiasiallinen sukupuolensa saisi juridisen vahvistuksen. Tällaiset vaatimukset kajoavat räikeästi transsukupuolisen itsemääräämisoikeuteen. Ristiriita uudistuneen tasa-arvolain, perustuslain ja Suomen kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa on täysin ilmeinen.

Nykyinen translaki loukkaa mitä syvimmällä tavalla transsukupuolisten ihmisarvoa, mistä Suomi on saanut huomautuksia lukuisilta kansainvälisiltä tahoilta, kuten YK:n ihmisoikeusneuvostolta. Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten hallitus on kuitenkin torjunut tylysti huomautuksissa esitetyt vaatimukset viedä maaliin lakimuutokset, jotka ovat kaiken lisäksi valmiina lakiesityksinä edellisen hallituksen ajoilta; tuolloin lakimuutokset jumiutuivat hallituksessa olleiden Kristillisdemokraattien vaatimuksesta. Poliittiset selitykset tämänhetkiseen passiivisuuteen translain uudistamisen suhteen nojaavat niin sanotun ”yhteisen tahtotilan” puutteeseen. Tällä viitataan erityisesti Perussuomalaisista loikanneisiin Sinisiin mutta tosiasiassa kaikessa näkyy koko hallitusrintamaa leimaava välinpitämättömyys transsukupuolisten ihmisoikeuksista. Poliittisen jargonin köykäisyys on yhtä selvä, kuin edelliselläkin hallituskaudella. Tämä tosiasia on uskallettava sanoa ääneen.

Sen lisäksi, että translain uudistus on viivästynyt, joutuvat sukupuolivähemmistöt todistamaan kaiken aikaa vellovaa yhteiskunnallista keskustelua, missä äänessä ovat voimakkaasti sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja ihmisarvoa loukkaavat ja pilkkaavat puheenvuorot. Vaalien lähestyessä tämä kielteinen trendi vaikuttaisi vain kiihtyvän tiettyjen poliittisten ja ideologisten ryhmittymien parissa. Sillä suorastaan kilpaillaan, kuinka ilkeästi sanotaan ja kirjoitetaan. Uudistunut tasa-arvolaki, joka tunnusti sukupuolen moninaisuuden ja kielsi sukupuolivähemmistöjen syrjinnän, on moukaroinnin, ilkkumisen ja kyseenalaistamisen kohteena. Siitäkin on saatu merkkejä, että suomalaisen tiedeyhteisön sisällä vaikuttaa merkittävissä asemissa olevia, joilla on yhteyksiä kansainvälisiin transvastaisiin vihajärjestöihin- ja ryhmiin.

Vaikuttaa siltä, että sukupuolivähemmistöjen häiritsemisestä on tullut uusi normaali, johon poliitikoilla ei näytä olevan mitään sanomista.

Miksi?

Nyt on vuoro antaa sukupuolivähemmistöille tuki heidän taistellessaan ihmisarvoisen kohtelun puolesta ja oikeuksistaan.

Translaki on uudistettava transsukupuolisten itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Sukupuolen juridinen korjaaminen on erotettava lääketieteellisistä prosesseista ja voitava suorittaa henkilön omalla ilmoituksella, myös alle 18-vuotiaiden kohdalla, ja todellakin, ilman lisääntymiskyvyttömyyden vaatimusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Siitäkin huolimatta, että Kokoomuksen puoluehallitus asettui ajamaan translain kokonaisuudistusta kesäkuussa 2018, on häpeällistä, että on ollut jo edellisellä hallituskaudella lakiesityksinä mutta ei ole siltikään saatu asiaa eteenpäin.
Vain koska Soini ja kumppanit eivät halua= ku mie en taho, ni en taho...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Sukupuolen juridinen korjaaminen on erotettava lääketieteellisistä prosesseista ja voitava suorittaa henkilön omalla ilmoituksella, myös alle 18-vuotiaiden kohdalla, ja todellakin, ilman lisääntymiskyvyttömyyden vaatimusta."

Kaikkea sitä ilmeisesti tosissaan höpistäänkin. Minäpä taidan korjata ikäni juridisesti 25-vuotiaaksi. Jos tähän ei suostuta, se loukkaa törkeästi ihmisoikeuksiani.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Kaikkea sitä ilmeisesti tosissaan höpistäänkin."

Tästäpä tulikin mieleeni, että … no joo, jääköön sanomatta tässä lauantaitansseja seuratessa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Väisälänkin piti päästä foorumille osoittamaan oma vähä-älyisyytensä. Montakohan transihmistä hänellä on kunnia tuntea? Ja Marttilakin peukuttaa ikäänkuin hän asiasta mitään tietäisi....

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Niin … ja syvä huokaus.

Täältä pääsee lukemaan erään ryhmittymän suoltamaa "välittämistä":

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/iska-me-saatii...

Kovasti ovat tietävinään kaikenlaista, vaikka uskonkin vakaasti, että tilanne on juuri kuvaamasi kaltainen, eli without any real contact to …

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Minua jaksaa aina ihmetyttää AA-väen heikko tuntemus omasta sukupuolestaan ja seksuaalisuudestaan.

Minä tiesin jo pienenä olevani tyttö ja isommaksi kasvettuani tiesin olevani nainen. Muutaman teini-iän kokeilun jälkeen totesin olevani myös heteroseksuaali.

Nämä asiat ovat niin syvällä itsessäni etten osaa edes kuvitella, että seksuaalisuuden tai sukupuolisuuden tuntemus voisi häiriintyä siitä, että jokin kirja kertoo asiasta.

Mitä ihmettä nämä AA:set siis keuhkoavat? Ihminen jonka identiteetti on selvä ei muuksi muutu.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #9

Mitä lasten oikeuksiin tulee, heillä on oikeus tietää maailmasta ja ihmisyydestä muutakin, kuin esim. pelkkä ideologisesti äärimmäisen rajoittuneilta vanhemmilta syötettävä maailmankuva ja ihmiskäsitys. Erityisesti tämä oikeus korostuu siinä tapauksessa, että lapsi/nuori itse kuuluu vähemmistöön, jota vanhemmat tavalla tai toisella … sanotaan nyt vaikka kauniisti … voimakkaasti vieroksuvat.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Ja Marttilakin peukuttaa ikäänkuin hän asiasta mitään tietäisi...."

No sen verran tiedän, ettei turhempia murheita ihminen voisi päällänsä kantaa kuin nuo transujen lisääntymis- tai muut ongelmat samansukupuolisten kanssa. Vai osuinkohan "relevanttiin" käänteissukupuolikombinaatiomääritelmään.

Maailmassa on mittaamaton määrä todellista hätää. Ellette usko, niin varatkaa lippu vaikkapa itäiseen Kongoon. https://www.maailma.net/uutiset/vakivalta-pahenee-...

Hävetkää!

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #11

Joko Marttilalla on lippu Kongoon, vai muitako olet sinne vaan lähettämässä?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #11

Mitä tulee kirjoituksessani mainittuihin ajankohtaisiin ilmiöihin, jotka ilmenevät sekä poliittisessa että laajemminkin yhteiskunnallisessa keskustelussa, oikeastaan ei voi sanoa muuta kuin: quod erat demonstrandum.

Muistanko oikein, että muslimien kokemaan syrjintään ja hätään niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa kommentoija Marttilalla on "tietynlainen" näkemys?

Kommentoija Marttila on hyvä ja korjaa, mikäli muistan väärin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistolla on enempi periaatteellinen merkitys.
Pakkosterilisaatiota ei ole, koska lisääntymiskyvyttömyys tulee hormonihoidon sivuvaikutuksena.
Hormonihoitoa käytetään ulkonäön muokkaamiseen.
Harvat hakevat sterilisaatiota ja he tarvitsevat kahden lääkärin päätöksen.
https://mustaorkidea.blogspot.com/2018/10/pakkoste...
Miksi transihmiset eivät keskeytä hormonihoitoa jotta hedelmällisyys voisi mahdollisesti palautua?
Julkisuudessa transsukupuolisiin suhtaudutaan erittäin myönteisesti. Heidät esitetään sankareina, jotka haluavat olla oma itsensä.
HUOM. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen saisi poistaa, koska sitä pidetään tärkeänä muutoksena.
Todellisuudessa hyvin harva transihminen lisääntyisi.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

http://trasek.fi/2017/06/30/euroopan-komission-kan...

Linkittämäsi Mustan Orkidean osalta minulle syntyy väistämättä mielikuva tarkoituksellisesta disinformaation levittämisestä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #8

"Tämä tapaus on konkreettinen todiste siitä, että ketään ei todellakaan pakkosteriloida.
Jos nainen alkaa vedellä testosteronia, niin häneltä loppuu kuukautiset parissa kuukaudessa ja hän on lisääntymiskyvytön niin kauan kuin hän jatkaa hormonien käyttöä. Mutta jos hän lopettaa testosteronin käytön, niin hänen oma alkuperäinen naisen hormonitoimintansa elpyy jonkin ajan kuluttua, kuukautiset tulevat takaisin ja hän voi taas tulla raskaaksi.
...
Voit aloittaa hormonit, vaihtaa virallisen nimesi ja henkilötunnuksesi ilman yhtäkään leikkausta. Suomessa ja maailmalla on paljon sellaisia transsukupuolisia, joille ei ole tehty joko yhtään leikkausta tai vain osa niistä. Jos lisääntymiselimistöäsi ei ole leikkauksilla peukaloitu, niin voit koska tahansa lopettaa hormonien käytön, antaa alkuperäisen hormonitoimintasi elpyä ja tehdä lapsen.
En väitä, etteikö Suomen transhoitosysteemiä voisi kritisoida ihan aiheestakin, mutta voitaisiinko perustaa keskustelu ja kampanjointi faktoille, jookoskookos?"

Eikö pakkosterilisaatiosta puhuminen ole disinformaatiota, koska sterilisaatioon ei pakoteta ketään?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Alankomaissa on tästä juridisen iän muuttamiseen liittyvästä halusta hyvin tuore ennakkotapaus ( https://ranneliike.net/keskustelu/22207/oikeus-ei-... ).

Oikeus ei siellä katsonut tällaiseen oikeuteen olevan aihetta, eikä nähnyt asiaa ihmisoikeusasiana. Perusteluissa tuotiin esiin se, että ikäkysymyksen kohdalla kyse on erilaisesta asiasta kuin transsukupuolisuuteen liittyvästä juridisen sukupuolen vahvistamisesta. Juridiseen ikäänsä tyytymätön mies oli vaatimuksessaan vedonnut oikeuteen vahvistaa juridisen sukupuolensa.

Mikäli syntymäaika tiedetään, on juridinen ikä puhdasta matematiikkaa. Sukupuoli taas jatkumo, luonteeltaan vieläpä kerroksellinen rypäs ihmisen ominaisuuksia ( https://ranneliike.net/hlbtiFAQ ).

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Jos ihminen tosissaan kokee ikänsä vääräksi, inhoaa sitä ja kärsii ikämerkinnästään.
Vanhenemisessa on isoja eroja fyysisesti ja henkisesti.
Nyt oikeus on linjannut tämän asian Alankomaissa ja mies hävisi jutun.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #20

Ikä on yksiselitteisesti mitattavissa oleva asia: syntymän ja meneillään olevan hetken välinen aika. Aika on suure.

Syntymässä määritelty juridinen sukupuoli taas on jonkun tekemä päätös (lähinnä valistunut arvaus) tiettyjen sukupuolen tunnusmerkeiksi katsottujen näkyvien yksityiskohtien perusteella. Sukupuolen kerroksiin kuuluu kuitenkin lisäksi geneettinen taso, hormonitasot (erityisesti raskauden aikaiseen kehitykseen vaikuttavat) ja erinäiset muutkin asiat. Raskauden aikainen hormonitoiminta näyttäisi vaikuttavan siihen, mitä sukupuolta aivot ovat, ja sen kautta syntyy kokemus sukupuolesta.

Yksilö on itse paras asiantuntija siinä, mitä sukupuolta kokee olevansa. Siihen kokemukseen muut eivät voi päästä kiinni.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #35

Onko yksilö myös paras asiantuntija siinä, mitä lajia kokee olevansa?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #37

Anorektikko kokee olevansa lihava, eli hänellä on vääristynyt kehonkuva. Oma kokemus ei ole silloin paras.
Harva transihminen on tyytyväinen kehoonsa.
Hormonit ja leikkaukset aiheuttavat peruuttamattomia muutoksia ja siksi on tehtävä tarkat psykologiset tutkimukset.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #38

Tämä ei kuitenkaan ole perusteltua juridisen sukupuolen vahvistamisen kohdalla.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #37

Ihan itsekö keksit tuon lohkaisun?

Transsukupuolisuuden taustalla olevia synnynnäisiä biologisia mekanismeja aletaan ymmärtää. Se on vähän samanlainen juttu kuin kätisyys; kahdesta kädestä toinen (useimmiten oikea) on yleensä tarkkaa motoriikaa vaativissa asioissa hallitsevampi. Sekin liittyy aivojen toimintaan. Kädet ovat sinänsä ihan peilikuvia toisistaan, eikä asia näy päälle.

On ihan toisenlaisesta ilmiöstä kyse, jos yksilö ajattelee olevansa jotain (muuta) lajia (kuin ihminen) tai ajattelee olevansa vaikkapa esine. Toki joskus voi olla, että sukupuolikokemuskin on vastaavanlainen asia. Tämä kyllä selvitetään ennen lääketieteellistä sukupuolenkorjausprosessia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #37

Lajimääritys on luonnotonta luonnon ulkopuolelle pyrkivää tarkkailua ja havainnoimansa luokittelua vajavaisiin kategorioihin. Samaa henkeä on sukupuolen määrittely- ja rekisteröintitarpeessa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Pitäisikö hormonihoidot ja leikkaukset olla saatavilla omalla ilmoituksella vai jatkettaisiinko niissä nykyistä tarkkaa tutkimusta, jolla pyritään selvittämään mahdolliset muut syyt kehodysforiaan?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Kyse on juuri siitä, että lääketieteellinen korjausprosessi irrotettaisiin juridisen sukupuolen vahvistamisesesta. Lääketieteellinen korjausprosessi (hormonihoidot ja leikkaukset) kuuluvat edelleen lääkäri(e)n ratkaistaviin asioihin. Mahdollisuus vahvistaa juridinen sukupuolensa omalla ilmoituksella vähentäisi tarpeettomia lääketieteellisiä toimenpiteitä.

***

Blogin kirjoittaja peräänkuuluttaa tukea sukupuolivähemmistöille heidän taistellessaan ihmisarvoisen kohtelun puolesta ja oikeuksistaan. Kyllä. Ihan oikein nostetaan esiin se, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille (ja tähän kaikki muutkin tasa-arvojargonin perusklisheet). Ei kyse oikeasti ole siitä, etteikö transsukupuolisten asemaa haluttaisi parantaa.

Kyse on paremminkin siitä, että tässä transkysymyksessä kommunikaation laatu on ollut heikko.

Suuri yleisö ei edelleenkään ole kartalla siitä, mitä uudella translailla oikeasti tavoitellaan, kuten tästäkin kysymyksestä käy ilmi. Ei konkreettisesti hahmoteta käsitteitä "juridinen sukupuoli" tai "sukupuolenkorjausprosessi" - eikä ennen kaikkea ole eväitä samastua transsukupuolisen henkilön kokemukseen.

Samalla enemmän tai vähemmän aggressiivinen lopulta tyhjinä sanoina koliseva tasa-arvojargoni kaikille kuuluvista ihmisoikeuksista ja muista itsestäänselvyyksistä hämmentää soppaa entistä enemmän. Nyt esimerkiksi Setan johdossa on jälleen sellaista asiantuntijuutta, jolta voi odottaa käsillä olevassa (trans)kysymyksessä kärsivällistä rautalangantaivuttelua someheittojen asemesta. Se on translain uudistuksen kannalta hyvä asia.

Muistutan samalla myös, että avioliittolain uudistus vaikutti osaltaan myös transsukupuolisten henkilöiden yhdenvertaiseen asemaan avioliittolain osalta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei minulla ole tähän asiaan juurikaan kommentoitavaa. Sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantaminen on kaikkien yhteinen etu.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Jos olisit perehtynyt asiaan jota kommentoit niin tietäisit, että kaikilla vähemmistöillä ja enemmistöillä on jo nyt ihan samat oikeudet - siis jo tällä hetkellä. Nämä oikeudet siis kuuluvat jokaiselle, enkä ainakaan minä tiedä miten tilannetta enää voisi tästä parantaa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomessa sukupuolivähemmistöillä on enimmäkseen hyvät oikeudet ja nykyään yleinen suhtautuminen on enimmäkseen myönteinen. Helsinki Pride keräsi uutisten mukaan 100 000 osallistujaa.
Ei ole laajaa syrjintää ainakaan uutisten perusteella.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Janhunen, en jaksa uskoa sinut tuntien, että olisit tutustunut aiheeseen minua paremmin. Kommenttini johtuu siitä, että tiedän Louekosken tuntevan asian ja sen yksityiskohdat itseäni paremmin eikä blogissa ollut esillä asioita, joista olisin ollut eri mieltä tai joita olisi pitänyt täydentää.

Tasavertaisuus ei toteudu. Meillä, jotka koemme syntyneemme oikeaan sukupuoleen, on toki helppoa. Minun sukupuolisuuteni toteutuu ilman, että minun tarvitsee steriloida itseäni. Mutta kaikkien kohdalla näin ei ole.

Teillä Jumalan erehtymättömyyden kannattajilla on ongelmana nähdä Hänen riittämättömyytensä. Sukupuolten moninaisuus avautuu vasta, kun ymmärrämme, ettei meidän itse tarvitse kokea samoja tuntemuksia omassa elämässämme hyväksyäksemme toisen tarpeet. Sellaiseen tarvitaan avarakatseisuutta ja kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Kristilliselle ihmiselle tuo kynnys tuntuu korkealta.

Kun jonkun ryhmän oikeusturvaa ja tasavertaisuutta parannetaan, toisen ryhmän tilanne ei muutu huonommaksi. Oikeastaan toisin päin. Esimerkiksi avioliiton asema vankistui, kun hyväksyimme avioliiton kaikkien oikeudeksi seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Avioliittolain muutos oli tärkeä myös transsukupuolisten oikeudellisen aseman turvaamiseksi.

Kirjoitit, ettet tiedä, miten tilannetta voisi enää tästä parantaa. Tietämättömyys ei ole syy jättää asioita tekemättä. On äärettömän hyvä, että kuullaankin niitä, jotka ymmärtävät, mitä tarvitaan tilanteen parantamiseksi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #21

Sukupuolen moninaisuus on ideologinen tai ehkä paremminkin uskonnollinen teoria. Voit tietysti pitää nämä uskontoon perustuvat näkemyksesi, mutta tuskin kannattaa pyrkiä pakottamaan muita hyväksymään tällaiset näkemykset.

Jos tarkoitat tasavertaisuudella yhdenvertaisuutta, niin sitten on todettava että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuvat erittäin hyvin jo nyt. Eri tavoilla tapahtuva syrjintä on usein jopa rangaistavaa, kuten varmasti tiedät. Subjektiiviset kokemukset tai kuvitelmat voivat yksilötasolla tuntua hyvinkin todellisilta, mutta tästä ei seuraa, että tällaiset kokemukset olisivat jaettua todellisuutta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #22

Janhuselle muistuttaisin, että hänen harrastamansa verbaalinen vähättely edustaa sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää puhtaimmillaan. Työelämässä tai asiakastilanteessa moisesta rapsahtaisi sanktioita.

Tässä skenaariossa olisi siis vastassa tiede + etiikka + laki vastaan Janhusen mielipide + sen ilmaisu.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #24

Soloselle muistuttaisin hätiköityjen tai jopa virheellisten johtopäätöksien tekemisen ongelmasta. Siitäkin voi muistuttaa, ettei Solonen ole sellaisessa asemassa, että hänellä olisi toimivalta todeta syrjinnän tapahtuneen tai määrätä sellaisesta sakkoja kenellekään. Mielipiteitä saa jokainen tietysti esittää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #27

Puheenvuoron blogialustalla palveluntuottaja on ensisijaisesti vastuussa siitä, että täällä ei esiinny sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Epäiltäessä sukupuoleen perustuvaa syrjintää (esimerkiksi välitöntä tai välillistä sukupuoleen perustuvaa häirintää) tulee siis kääntyä palveluntarjoajan puoleen...

Sukupuoleen perustuva häirintä

Sukupuoleen perustuvalla häirinnällä tarkoitetaan henkilön sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää ei-toivottua käytöstä, joka ei ole luonteeltaan seksuaalista ja jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan tämän henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Sukupuoleen perustuva häirintä voi ilmetä esimerkiksi seuraavin tavoin:

halventava puhe eri sukupuolista
toisen henkilön sukupuolen väheksyminen
työpaikka- tai koulukiusaaminen silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #29

#29:Vahvistusharha (engl. Confirmation bias) on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö on taipuvainen puoltamaan omia ennakkokäsityksiään tai hypoteesejaan tukevaa informaatiota. Tämän seurauksena henkilöt saattavat kerätä todisteita ja muistaa asioita valikoivasti, ja täten tulkinnasta voi tulla vääristynyt tai jopa harhautunut.
Vahvistusharhoja esiintyy varsinkin käsitellessä vahvasti tunteisiin sidonnaisia asioita tai vakiintuneita uskomuksia.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vahvistusharha

On siten hyvin mahdollista, että jos päivät pääksytysten esim. tarkkailee sukupuoleen perustuvaa häirintää tai jatkuvasti epäilee sellaisen olemassaoloa, sitä saattaa sitten helposti huomata häirintää sielläkin, missä sitä ei oikeasti ole.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30

Tuokin lienee totta toisinaan, mutta tasa-arvolain säädöksiä sovelletaan silti myös palveluiden tuottamisessa (syrjinnän erityiskieltoa). "Mielipiteiden" kirjoittaminen sosiaaliseen mediaan tai verkkolehden blogialustalle voi siis estyä hyvinkin nopeasti, vaikka mitenkä olisi kirjoittavinaan ainoastaan tosiasioita seksuaali-, sukupuoli- tai muista vähemmistöistä :)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #32

Jos on sitä mieltä että sukupuolia on kaksi, niin monet kokevat sen loukkaavaksi. Mutta siltikin sukupuolia on vain kaksi, ja erilaiset häiriötilat eivät tätä faktaa mihinkään muuta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #39

Kyllä. Mielipiteenvapaus on keskeinen osa perustuslain suojaamaa sananvapautta - vapaasti siis saa olla sitä mieltä, että sukupuolia on olemassa kaksi ja että se on tosiasia.

Tasa-arvolain soveltamisalueilla tuollaisen mielipiteen esittäminen voi toisaalta johtaa helposti syrjintätilanteeseen tai ainakin epäilyyn syrjinnästä / häirinnästä etenkin, jos tuota mielipiteenilmaisua harjoitetaan toistuvasti ja näkyvästi eri muodoissa.

Ymmärrät varmaankin, miksi esimerkiksi työkavereita ei muutenkaan kannata nimitellä "erilaisiksi häiriötiloiksi" kovinkaan kuuluvasti siellä työpaikan tiloissa...

Itse olen viime aikoina "palannut" ajatuksellisesti yhden sukupuolen järjestelmän kannattajaksi - sukupuolia olisi siis käsitteenä olemassa ainoastaan yksi, joista sitten jokaisella yksilöllä olisi käytössään omanlaistaan identiteettiä vastaava variaatio,,,

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #30

Vahvistusharha toki lienee todellinen ilmiö. Janhusella on vain tässä asiassa näyttövastuu sellaisen ilmenemisestä - tasa-arvolain määritelmään kun Janhusen sanavalinnat sopivat varsin osuvasti:

"Sukupuoleen perustuvalla häirinnällä tarkoitetaan tässä laissa henkilön sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää ei-toivottua käytöstä, ... jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti ... luodaan ..., vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri."

Koska tämä sivusto ei ole Janhusen työpaikka eikä hänelle muodostu kirjoituksillaan täällä oleviin asiakassuhdetta, katson mielipiteen esittämisen kuuluvan Janhusen mielipiteen vapauteen - niin eri mieltä hänen kanssaan vaikka olenkin. US:n journalistisesta linjasta ja sen mukaisesta velvollisuudesta poistaa Janhusen kirjoitus en rupea kiistelemään.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #30

Janhunen lähti nyt ns. jäähylle ja syyt on mainittu erinomaisesti muutamissa täällä esitetyissä kommenteissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

En tiedä oliko Janhusen bannaaminen tarpeellista. Se vain marttyroi häntä sen jälkeen kun hän itse teki itsestään pellen ja vei itseään syvemmälle marginaaliin. Minun mielestäni olisi riittänyt vain vastata hänelle asiallisesti. Mutta Louekosken ploki, Louekoski moderoi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #30

Sukupuolen vaihtamiseen liittyvä prosessi on selkeästi lainsäädäntöön kirjattu. Lainsäädäntöä tuskin voit kuvata ennakkokäsitykseksi tai hypoteettiseksikään.

Sukupuolen vaihtamiseen liittyy vaiheita, joissa muutos on osittain tapahtunut. Sukupuolen moninaisuuden käsitys ei siis ole kuvitteellinen tai ennakkokäsitykseen perustuva. Sitä vastustavaa väitettäsi voi hyvin kuvata vahvistusharhana.

Solonen oli oikeassa siinä, ettei sinun kannata tätä ennakkokäsitystäsi liiemmin työ- tai liike-elämässä huudella. Sellaisesta koituu hankaluuksia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #24

Mielestäni myös tavaroiden ja palveluiden tuottamisen yhteydessä tasa-arvolaissa säädettyä syrjinnänkieltoa tulisi soveltaa hyvin tiukasti - somen ja verkkolehtien blogialustat ovat tällaisia tuotettuja palveluita, joiden ylläpitäjä on velvollinen ryhtymään toimeen syrjinnän poistamiseksi saatuaan tiedon sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä.

Sukupuoleen perustuva häirintä ja sen salliminen ovat tasa-arvolaissa määriteltyä sukupuoleen perustuvaa syrjintää...

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

Jos terve poika menee lääkäriin ja sanoo että koen olevani ehyempi yksikätisenä, amputoidaan toinen käsi. Mitä lääkäri sanoo? Jos poika menee lääkäriin ja sanoo leikataan sukupuolielimet pois, mitä lääkäri sanoo?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Niin, että piti päästä aukomaan päätään! Jospa se lääkäri sanoo, että kerropa miksi, ja jos kertomus on uskottava, määrää jatkotutkimuksiin.

Tuo sukuelinkirurgia ei ole läheskään aina transihmisen tavoite, sukupuolimerkinnän muuttaminen sitä vastoin hyvin usein on.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

No voi pyhä yksinkertaisuus!
Jo oli kommentti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nyt on huomattava, että lääketieteellisesti perusteltujen sukupuolenkorjaushoitojen hoitosuositukset ovat parhaillaan uudistettavina vastaamaan paremmin sekä kv:een tautiluokitusjärjestelmään tehtyjä uudistuksia että myös transihmisillä todettuja hoitotarpeita.

https://palveluvalikoima.fi/artikkeli/-/asset_publ...

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Hoitosuositusten uudistaminen heikentää entisestään vielä voimassa olevan translain perusteita - väestötietojärjestelmään virheellisesti merkityn sukupuolitiedon korjaamisen tulisi olla perusoikeudellisesta näkökulmasta katsottuna mahdollisimman helppoa toki muutenkin...

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/200906...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Minäkin "auon päätäni" ja tunnustan hetalkuun, etten ainakaan tietoisesti tunne yhtään transihmistä, enkä myöskään ole tämän aiheen asiantuntija.
Välistä hieman kuitenkin omien tuntemusten pohjalta kommentoinut, kun tuntuu joskus että toinen syyttää toista siitä mitä itse tekee ja taasen päinvastoin.
Lisäksi nyt tuli V-M.L:n kirjoituksessa sellaista tekstiä, mikä ainakin itseni(ja näemmä muutaman muunkin) saa hieman takajaloilleen.
Ensin toki tarvii ymmärtää mistä kyse, eikä se omalla kohdallani tietty täyty.
Mitä siis sisältyy "juridiseen korjaamiseen", riittääkö että henkariin tulee toinen tunnus ja nimenmuutos, vai miten? Tämä ei siis kuitenkaan käsitä mitään kirurgista käsittelyä, tahi hormoonihoitoja tjms. ?

Oli miten oli, niin pistän ehdottoman eriävän kantani, varsinkin tuohon alle 18v-kohtaan. Jos siis koitettaisiin jättää lapset rauhaan ja annettaisiin heidän kasvaa aikuisiksi ja tehkööt sitten omat johtopäätöksensä.
PS jos alle 18v., niin miten alle? Onko kymmenen sopiva?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Juridisen sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa tosiaan sitä, että yksilön sukupuolimerkintä muutetaan, henkilötunnus muutetaan ja tämä voi virallisissa yhteyksissä käyttää sitä nimeä, jonka omakseen kokee. Transsukupuolisen henkilön olemassaolo (sukupuoleltaan) sellaisena kuin tämä itsensä kokee tulee näin virallisesti tunnustetuksi. Monille se on hyvin tärkeä asia. Tärkeää olisi, että myös kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto olisi käytettävissä intersukupuolisille ja heille, jotka eivät muuten koe olevansa sen paremmin naisia tai miehiä.

Kyse juridisen sukupuolen kohdalla ei siis ole mistään lääketieteellisistä toimenpiteistä. Tai siis ei pitäisi olla; sitähän se nykylainsäädännssä yhä meillä Suomessa on.

Lääketieteellinen sukupuolen korjaaminen (vastaamaan koettua sukupuolta) on sitten toinen kysymys. Nyt on niin, että lääketieteellisiä asioita pitää (steriliteettivaatimuksen vuoksi) tehdä, ennen kuin juridisen sukupuolensa voi vahvistaa. Näin ei pitäisi olla. Monilla transsukupuolisilla henkilöillä ei ole edes halua ainakaan kirurgisiin hoitoihin. Normaalissa arjessa kukaan ei esimerkiksi kurki sinne housuihin, ja jos ei ole (ainakaan kovin pahaa) sukupuoliristiriitaa, niin olen ymmärtänyt, että se ei ole ydinkysymys.

Minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta jonkin verran juttelua asiaa omakohtaisesti eläneiden kanssa.

Murrosiän alkuvaihe voisi olla ihan perusteltu alaikäraja. Jos murrosikä pääsee kovin pitkälle ennen hormonihoitoja, niin kehittyvät fyysiset sukupuolisuuteen liittyvät kehon ominaisuudet voivat aiheuttaa turhaa henkistä kuormaa. Jos transsukupuolisuutensa hahmottaa nuorena, niin on parempi mahdollistaa ainakin murrosiän viivästäminen ja antaa oikea mahdollisuus elää koetussa sukupuolessa; siis käyttää mieleistään nimeä yms. Jos sukupuoleen liittyvää ristiriitaa kokien joutuu kärvistelemään nuoruutensa, niin ei senkään lopputulos välttämättä ole yksilön hyvinvoinnin kannalta hyvä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Biologinen sukupuoli näkyy useimmiten jo kasvonpiirteistä.
Hormonihoito muuttaa niitäkin ja siksikin transihmiset haluavat hormoneja.
Transihmisellä on tarve muokata ulkonäköään lähemmäs kokemaansa sukupuolta.
Ja hormonit aiheuttavat steriliteetin.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #42

Kyse onkin siitä, että juridisen sukupuolensa voisi vahvistaa (kokemakseen) ilman lääketieteellisiä hoitoja. Näin yksilö voisi luontevan mahdollisuuden elää sukupuoltaan jo mahdollisimman varhain tunnustettuna. Mahdollisten lääketieteellisten hoitojen alkaessa olisi jo suurempi varmuus sille, että ollaan oikealla tiellä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #46

Harva transihminen haluaa pelkän juridisen sukupuolen muuttamisen, koska kokee kehonsa vääräksi ja haluaa muokata sitä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #47

Noita harvojakin on. Kaikille on joka tapauksessa hankalaa se, että juridinen ja lääketieteellinen prosessi ovat toisistaan epäluonnollisella tavalla riippuvaisia. Tuossa prosessissa vielä sosiaalista transitiota edellytetään pitkäksi aikaa ilman juridista ja lääketieteellistä muutosta. Tällainen odotuttaminen juridisen sukupuolen suhteen on täysin kohtuuton ja tuskaa tuottava vaatimus.

Asiaa tulee hieman lievittämään se, että etunimen voi vaihtaa kokemustaan vastaavaksi "luotettavan näytön" perusteella ensi vuoden alusta lähtien - siis ilman nykyisen translain edellyttämää odotusaikaa. Mitä tuo näyttö on, jää nähtäväksi, mutta ainakaan se ei enää tarkoita vuosien odottelua, jos asia on ollut henkilölle itselleen selvä jo hyvän aikaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Sukupuolen juridinen korjaaminen" tarkoittaa juuri sitä: henkilötunnuksen muuttamista. Tuo toimenpide vaatii toki aika raskaan oheistoiminnan, kun kaikki henkilötietoja hallinnoivat tahot pitää saada muutoksesta tietoiseksi. Järkevässä lainsäädännnössä se on teknisesti mahdollista lyhyessäkin ajassa, päinvastoin kuin mitä nykylain tuottama usean vuoden tuskallinen odotusaika. Transihmisistä vain osalla on lääketieteellistä korjausta vaativa kehodysforia, mutta käytännössä lähes kaikilla on tarve tulla hyväksytyksi sosiaalisesti. Tässä suhteessa väärä henkilötunnuksen loppuosa koetaan tuskalliseksi muistutukseksi tuon hyväksynnän puuttumisesta.

Lasten sukupuoli-identiteetti voi olla vaihteleva, pojat voivat olla herkkiä haaveilijoita ja tytöt raisuja rellestäjiä – ja tuo ominaisuus voi muuttua iän myötä suuntaan tai toiseen. Osalla lapsista toinen kuin kätilön arvaama sukupuoli on selvää ja pysyvää niin pienestä pitäen, kuin lapsi voi ikinä asian jollain tavoin ilmaista. Näille lapsille oikeus elää identiteetin mukaisesti on ensiarvoisen tärkeää (toki niiden herkkien poikien ja raisujen tyttöjenkin on annettava olla omia itsejään ilman rooliodotuksista nousevia normatiivisia rajoitteita). Asia voidaan hoitaa varhaisessa vaiheessa esimerkiksi nimen muuttamisella, jos lapsen asioista muuten vastuussa olevat aikuiset ovat tilanteen tasalla ja kohtelevat lasta hänen identiteettinsä mukaisesti. Juridisen sukupuolen muuttaminen on ajankohtaista siinä vaiheessa, kun lapsen elämässä henkilötunnus on jollain tavoin relevantti. Joskus se voi olla relevantti ennen 18. ikävuotta.

Tällä hetkellä lainsäädäntö kytkee sukupuolen juridisen muuttamisen lääketieteelliseen tutkimusprosessiin ja sen yhteydessä on mukana myös blogissa mainittu hedelmättömyysvaatimus. Kehittyneemmissä länsimaisissa lainsäädännöissä nämä kaksi asiaa on erotettu toisistaan.

Käyttäjän JasperLappalainen kuva
Jasper Lappalainen

Kokemus väärässä sukupuolessa olemisesta on varmaan yksi niistä asioista, joita voi olla lähes mahdoton tajuta, jos sitä ei ole itse kokenut. On täysin ymmärrettävää, että käsittämättömiltä vaikuttavat asiat herättävät ihmisissä pelkoa ja ennakkoluuloja. Se lienee ihan biologiaa joka on turvannut lajin säilymisen. Näille asioille koitetaan sitten löytää selitys senhetkisen maailmankuvan puitteissa.

Ennen esimerkiksi luultiin, että epilepsia on pahojen henkien aiheuttamaa, ja vasenkätisyys on merkki liitosta paholaisen kanssa. Nykyään, kun tiedetään enemmän ihmisen aivojen toiminnasta, tämä kuulostaa meistä tietenkin täysin naurettavalta.

Viitteitä siitä, että kehon biologiasta poikkeava sukupuolikokemus aiheutuisi aivojen rakenteesta, on saatu tutkittaessa transsukupuolisten aivoja heidän kuolemansa jälkeen. Niiden todettiin muistuttavan enemmän henkilön kokeman sukupuolen kuin biologisen sukupuolen aivoja, myös niillä henkilöillä jotka eivät olleet käyttäneet hormoneja.

Sukupuolen moninaisuus ei ole mikään asia, jonka länsimaiset ihmiset olisivat vasta äskettäin keksineet pitkästyessään yltäkylläisyydessä ilman todellisia ongelmia, vaan ilmiötä on esiintynyt jo vaikka kuinka kauan eri puolilla maailmaa eri kulttuureissa.

Jokainen saa tietysti omassa mielessään ajatella mitä haluaa, ja sopivuuden ja lain rajoissa näitä ajatuksiaan ilmaista. Vaikka on varmasti helpompaa leimata oudoksuntaa herättävät ilmiöt, kuten transsukupuolisuus suoralta kädeltä mielenvikaisuudeksi, toivoisi että ihmiset käyttäisivät edes pienen hetken pohtiakseen josko tässä kuitenkin olisi jotain perää, vaikkei sitä itse ymmärrä.

Jos mielestäsi jokin muu asia, esimerkiksi ihmisten auttaminen kehitysmaissa, on tärkeämpää, niin mene ja tee sen eteen minkä voit.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kuinkahan moni transihminen on edes steriloitu kirurgisesti?
Yleensä se ei ole tarpeen, koska ulkonäköä muokkaava hormonihoito vie lisääntymiskyvyn.
Hedelmällisyys voi palautua, jos lopettaa hormonien käytön. Näin on Suomessa ainakin yksi transmies hankkinut lapsen.
Lakia voi siten kiertää, mutta ilmeisen harva tekee niin.

Käyttäjän JasperLappalainen kuva
Jasper Lappalainen

Kerran lakia on mahdollista kiertää, ja kierretään, ilman että siitä on ollut tiettävästi haittaa kenellekään, sitä suuremmalla syyllä herää kysymys, että tarvitaanko tällaista lakia ollenkaan.

Monet transnaiset näyttävät naisilta, ja transmiehet miehiltä ennen kuin he ovat ehtineet saada hedelmättömyystodistuksen, jolloin sukupuolimerkintä henkilöllisyystodistuksessa on ristiriidassa ulkoisen olemuksen kanssa. Henkilöllisyyden todistaminen eri tilanteissa on tällöin luonnollisesti ongelmallista.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Transaktivismissa ei kerrota lisääntymiskyvyttömyyden kaikkia puolia. Sen aiheuttavat hormonihoidot eivät ole tarpeettomia transihmisen mielestä, vaan itse haluttua kehon muokkausta.
Hormonihoito aiheuttaa sivuvaikutuksena steriliteetin.
Korostan, että hyväksyn lainmuutoksen lisääntymiskyvyttömyyden poistamiseksi, vaikka kritisoin tunteisiinvetoavaa kampanjaa.

Jos transmies on raskaana, sukupuolimerkintä henkilöllisyystodistuksessa on ristiriidassa ulkoisen olemuksen kanssa ja tulee selittelyä henkilöllisyyden todistamisessa. Raskautta ei välttämättä luulla kaljamahaksi.

Lakia voisi muuttaa siten, että sukupuolimerkinnän saisi vaihtaa, kun hakeutuu transtutkimuksiin. Silloin vuoden tosielämän koe ei aiheuttaisi henkilötunnuksen kanssa vaikeita tilanteita.
Hormoni- ja leikkaushoidoille on tarpeen perusteelliset tutkimukset, koska ne muuttavat kehoa pysyvästi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

Parasta olisi, että henkilötunnuksessa ei olisi minkäänlaista informaatiota mistään vaan se olisi vain ihmisen ainutkertainen tunniste. Silloin kerran annettua tunusta ei tarvitsisi ikinä vaihtaa ellei jostakin tietoteknisesti käsittämättömästä syystä yhdestä siemenluvusta kehitetty ainutkertainen tunniste ei olisikaan ainutkertainen.

Lisäksi väestörekisteritiedoissa olevan sukupuolitiedon merkitystä ja vaikutusta ihmisen elämään tulisi merkittävästi vähentää. Helpoiten se tapahtuisi jos lainsäädännössä olevat ilmaukset isistä ja äideistä muutettaisi vanhemmiksi/huoltajiksi ja miehistä ja naisista henkilöiksi, jollei ihan ihmisiksi oltaisikaan vielä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #57

Yli 99% on tyytyväinen sukupuolimerkintään, joten sitä ei ole tarpeen muuttaa kokonaan pienen vähemmistön vuoksi. Ennemmin voi helpottaa pienen vähemmistön tarpeita.
Yleisesti tapojen lokerointia sukupuolen mukaan voisi keventää. Jos mieheksi itsensä tunteva nainen pystyy elämään poikatyttönä, pääsee helpommalla kuin alkamalla raskaisiin hormoni- ja leikkaushoitoihin muuttuakseen enemmän miehen kaltaiseksi ja myös toisinpäin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #58

Itse asiassa henkilötunnukseen sijoitettu informaatio on jo tietoteknisesti suunnaton ja kallis virhe. Tietojen mallinnuksellisesti ja tietokantateknisesti avaintiedon pitäisi aina olla muuttumaton jotta sillä ei kerjättäisi itselle kalliita vaikeuksia. Käytännössä se tarkoittaa, että avaintiedossa ei saa olla mitään reaalimaailman informaatiota kohteestaan sillä silloin se altistetaan muuttumiselle tai ainutkertaisuuden vaarantumiselle jossakin elinkaarensa vaiheessa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Asia selvisi, ketään ei ole steriloitu transsukupuolisuuden perusteella.
THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella koko lain voimassaoloaikana 2003 alkaen.
Ei ole pakkosterilisaatiota. Oikea sana olisi LISÄÄNTYMISKYVYTTÖMYYSVAATIMUS tai STERIILIYSVAATIMUS.

Tuija Ruotsalainen

Sukupuolivähemmistöjä ei ole Suomessa kohdeltu epätasa-arvoisesti aikoihin. Niin väitettäessä valehdellaan täysillä. Seta kohtelee sata prosenttisen epätasa-arvoisesti kaikkia "toisinajattelijoita", eli normaaleja ihmisiä. Kukaan ei saisi olla normaali. Jokaisen pitäisi mennä sekaisin omaa sukupuoli identiteettiään etsiessään (niinkuin ei olisi tärkeämpää tekemistä). Pelottavaa tämä on siksi että hyökkäys kohdistuu lapsiin ja nuoriin. He eivät saisi kasvaa normaaleiksi aikuisiksi. Ja nyt jos tällainen setan aivopesu kampanja laillistetaan niin seuraavaksi vaaditaan laillistamaan esim. pedofilia. Se on fakta. Tällaista asiaa ei olisi vielä muutama vuosi sitten voinut ajatellakaan olevan tulossa. Nyt se on kauhea tosi-asia. Miettikää nyt hyvät ihmiset. Kaikki ei oikeasti ole hyväksyttävää tasa-arvon nimessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset