Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Me "pyhäinhäväistykset"? - Maistraatissa erinomaiset vihkipalvelut

  • US Puheenvuoro
    US Puheenvuoro

Kristillisdemokraattien paikallispoliitikko, eduskuntavaaliehdokas ja Aito avioliitto-yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Koivula on nimennyt Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tuoreen päätöksen sallia samaa sukupuolta olevien parien käyttää tilojaan vihkimistä varten "pyhäinhäväistykseksi". Koivulan puolueessa on muutenkin verrattain kireällä ruuvit ja tarve osoittaa kiihkokristillistä asennemaailmaa eduskuntavaalien lähestyessä. Kansanedustaja Päivi Räsänen, puolueen ex-puheenjohtaja, kirjoitti kokonaisen kirjan abortista, jonka sanoma oli odotettu. Ei edes raiskauksen uhrille sallittaisi aborttia, jos Räsänen saisi päättää.

Vastikään paljastui myös Kristillisdemokraattien yhteys ultrakonservatiiviin Agenda Europe-verkostoon, joka pyrkii romuttamaan naisten ja HLBTI-vähemmistöjen oikeudet Euroopassa. Puolue on "suuressa mukana" ja pyrkii myös osoittamaan viimeisen päälle uskollisuutensa agendalle. Kierrokset käyvät kovilla ja samanhenkiset piirit on saatava kuohuksiin. On varmaa, että tulemme vielä näkemään ja kuulemaan yhtä jos toistakin fanaattista.

Mitä tulee paikallispoliitikko Koivulan huoleen homoparien avioliittoon vihkimisen ja/tai avioliiton siunaamisen aiheuttamasta "pyhäinhäväistyksestä" Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa, on syytä huomauttaa, että yksimielisen päätöksen tästä tilankäyttöasiasta teki seurakuntaneuvosto, eivät seksuaalivähemmistöt tai Seta, toisin kuin varmaan moni änkyrä mielessään jo kuvittelee. 

Ehkä Koivulaa lohduttaa se tosiasia, että sateenkaarikansa on verrattain sekulaaria porukkaa ja siihen löytyy kyllä hyvät syyt. Kirkon virallinen seksuaali- ja perhe-etiikka on maallisin silmin tarkasteltuna edelleenkin syrjivä ja muutama vuosikymmen sitten se oli vieläpä räikeällä vainoamisella maustettua. Muistissa on ja pysyy. Suurin osa sateenkaarikansasta omaa terveen järjen ja itsesuojeluvaiston, eikä ota täysin turhia riskejä siitä, että joku kouho sattuu hyppimään silmille. Osalle hengelliset asiat ovat tosin tärkeitä ja se heille suotakoon.

Maallinen lainsäädäntö on maaliskuusta 2017 lähtien mahdollistanut samaa sukupuolta olevien parien avioliitot ja avioliittoon vihkimiset maistraatissa. Avioliittolain muutos ei velvoittanut uskonnollisia yhdyskuntia mihinkään muutoksiin omissa avioliittokäsityksissään. 

Palvelu maistraateissa on erinomaista ja suorastaan korkealuokkaista. Vihkimiseen voi sisältyä musiikkia ja runon lausuntaa, mikäli tarve vaatii.

Maitraatin vihkikaava on lyhyt mutta kaunis ja asioiden ytimeen osuva:

”Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi ja yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.”

”Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?” (Vastaus: Tahdon.)

”Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?”(Vastaus: Tahdon.)

”Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen, totean Teidät aviopuolisoiksi.” jne.

https://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/vihkiminen_ja_parisuhteen_rekisterointi/#_Vihkikaava_1​

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Helppo Räsäsen on ujeltaa aborttia vastaan, vaikka raskaus olisi saanut alkunsa raiskauksesta.
Se miten toimisi tosipaikan tullen voi olla täysin eri juttu, siinä saattaa mieli muuttua vaikka kuinka "vakaumus" olisi vastaan.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Oi voi tuota Koivulaa. Maailma muuttuu, ja usko uudistuu. Jos Jeesus eläisi tänä päivänä, hän näyttäisi Koivulan kaltaisille kaapin paikan.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Jatkoa kommenttiin 2:

Ei mene kauan, kun Askolan seurakuntakin ilmoittaa, että sen tilat ovat kaikkien vihkiparien käytettävissä. Siinä onkin Koivulalla sitten ihmettelemistä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Voi olla ettei siinä auta Koivulan itkut markkinoilla siinä vaiheessa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #12

#12. Ei auta ei. Koivulan on silloin vain syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja hyväksyä aito lähimmäisenrakkaus.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Valheella voi olla hyvinkin pitkät jäljet.

Noin 2000 vuotta sitten muuan Maria-niminen neitokainen käväisi vieraissa ja tuli raskaaksi. Hänen hieman yksinkertaiselle Josef-miehelleen täytyi sitten sepittää hyvä tarina. Ei tainnut Maria arvata, että moisesta hätävalheesta syntyi maailman suurin uskonto.

Toki lapsi uskoi myös, mitä isä ja äiti hänestä kertoi. Hän uskoi vielä kuollessaankin olleen jumalan poika.

Tässä tapauksessa abortti olisi pelastanut maailman pimeältä keskiajalta, inkvisitiolta ja noitarovioilta. Ja meidät Aholalta että Räsäseltä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kai tuo kd-osasto bluesoini-haarakonttuureineen jotakin nykyajan suomalaista inkvisitiota vastaa. Mopo ainakin keulii ja pahasti.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Enpä tiedä; hullu se on joka naimisiin näinä aikoina menee. Koskee myös homoja tasa-arvoisesti.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Jaa-a riippuu miten asioita katsoo, jotkut menee toiset ei, kukin tyylillään. Jotkut eivät pariudu millään muotoa koskaan vaan pysyvät ikisinkkuina.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#3. Niin, ainakin kaikilla on yhdenvertaiset oikeudet olla hulluja. ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Louekoski kehuu maistraatin palveluja. Olen samaa mieltä omalta osaltani. Ainakin 1970-luvun lopulla sai loistavaa palvelua. Helsingin kunnallispormestari hoiti homman arvokkaasti käädyt kaulassa taustamaisemanaan ikkuna josta näkyi eduskuntatalo. Piti vielä kaupanpäälle lämminhenkisen mutta ihmisten omaa vastuuta korostavan puheen, ihan realistisen johon ei tarvinnut paranormaaleja henkiolentoja. Hyvä sen jälkeen on ollut olla ja eleä kohta 40 vuotta. En usko, että papit tai piispat olisivat pystyneet parempaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä näin on, että turhilta mielipahoilta säästyy, kun hoitaa vihkiasiansa maistraatissa, missä osataan kohdata parit inhimillisellä ja kunnioittavalla otteella. Siellä ei pyhäinhäväistyksiä päivitellä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kirkko ei ole vieläkään kyennyt ratkaisemaan 30-vuotista sotaansa, jota käydään naispappeuden osalta.

Ihmettelen kovasti sitä kuinka monella tuolilla kirkon pyrstö kestää istua ja eivätkö nämä vanhoilliset kirkon herätysliikkeet, joita kirkko varsin avokätisesti rahallisestikin tukee, osaa olla mihinkään erivapauksissaan tyytyväisiä?

Nyt on jaeskeltu kuulema rippikoulua käyville lapsille jotakin sley:n ja monen muun tiukkapipoisen herätysliikkeen "arvaatte varmaan mitä"-asiaa koskevaa opasta, mihin varsin korkealta kirkon hierarkiasta on todettu, että "ei me voida sitä estää ja on siinä oikeansuuntaistakin juttua".

IL: "Rippileireillä jaettu konservatiivinen materiaali ihmetyttää: Itsetyydytys "saa sortumaan pornoon”, seksuaaliseen suuntautumiseen voi saada apua psykoterapiasta, ”Miehellä on perheen päänä vastuu siitä, että perheen päätökset ovat viisaita”..."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/6511e5ad-75e9-4c1...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kirkko yrittää kuolonkorahduksissaan saada asiakkaita mistä hyvänsä suunnasta ja on valmis menemään jopa niin pitkälle, että antaa heidän tekstiensä mukaan vastenmielisimmillekin syntisille tilojaan käyttöön.

Maailma on muuttunut ja kirkko ei vain ole pysynyt perässä tai no miten se on voinut pysyä niitä ikivanhoja tekstejä noudattamalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset