Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Naisasialiitto Unioni järjesti mielenosoituksen – Soini-äänestys järkyttää

  • Lähde: Facebook, Naisasialiitto Unioni
    Lähde: Facebook, Naisasialiitto Unioni

Naisasialiitto Unioni järjesti tänään eduskuntatalon edessä mielenosoituksen ulkoministeri Timo Soinin viikko sitten eduskunnalta saaman luottamuslauseen johdosta. Äänestykseen ajauduttiin ulkoministeri Soinin kuukausien ajan jatkuneiden julkisten abortinvastaisten kannanottojen seuraamuksena. Naisten oikeuksien, joihin kuuluu myös oikeus turvalliseen ja lailliseen aborttiin, puolustaminen on osa Suomen virallista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Neljän oppositiopuolueen esittämässä epäluottamuslauseessa perusteluna todettiin se, että ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja maan virallisen ulkopoliittisen linjan. Naisasialiitto Unionin koolle kutsuma mielenosoitus kokosi yhteen noin kaksisataa ihmistä.

Vaaravyöhyke-nimeä kantavasta mielenosoituksesta uutisoi Kansan Uutiset.

Ulkoministeri Soinin naisten oikeuksien vastaiset kannanotot ovat järkyttäneet ja suututtaneet kansaa, erityisesti naisia, hyvin laajalla rintamalla. Eduskunnan äänestys Soinin luottamuksesta oli huipentuma kaikelle tälle tyrmistykselle. Yksikään hallitusrintaman kansanedustaja ei sitten lopulta äänestänytkään Soinin luottamusta vastaan.

Eduskunta äänesti juuri luottamuksen aborttia julkisesti vastustavalle ulkoministeri Timo Soinille. Koemme, että eduskunnasta on tullut vaaravyöhyke naisten oikeuksille sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydelle”, totesi Naisasialiitto Unioni Facebook-sivuillaan tuoreeltaan eduskunnan äänestettyä ulkoministeri Timo Soinin luottamuksen puolesta murskaavin luvuin.

Järjestö esitti samalla kutsun mielenosoitukseen, joka sitten tänään, kansainvälisenä turvallisen abortin päivänä, pidettiin eduskuntatalon edessä.

Kansan Uutisten mukaan useat kansanedustajat puhuivat mielenosoituksessa. Poissaolollaan loistivat Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset kansanedustajat.

Se, että eduskunnasta on tullut vaaravyöhyke naisten oikeuksille, on nyt karu realiteetti. Samaa se on myöskin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksille.

Kansainvälisen naisliikkeen parissa ollaan laajalti tietoisia hyvin organisoituneesta toiminnasta, joka on tuottanut valitettavia tuloksia esimerkiksi Euroopassa. Tämä toiminta muodostaa konkreettisen uhkan naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksille Euroopassa ja Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Naisten oikeuksien sijasta uhattuna on mielipiteen- ja sananvapaus.
Enemmistön mielipide näyttää olevan hyvin aborttimyönteinen.
Aborttilain kiristämistä ei ole näköpiirissä.
Hallituksen kaataminen yksittäisen ministerin mielipiteen vuoksi olisi johtanut ennenaikaisiin vaaleihin ja opposition voittoon. Nyt hallituksella on puoli vuotta lisää aikaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ministerin vaihdos hallitusta kaada jollei se halua ministeriä. Tämänkin hallituksen sikana on vaihdettu ministeriä. Yksi persuministeri teki katoamistempun vaihdon ansiosta. Oliko nimi Hanna Mäntylä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Eräänä piirteenä tässä poliittisessa teatterissa ovat indikaatiot siitä, että eräitä tunnetusti naisten oikeuksia puolustaneita kansanedustajia olisi kenties painostettu mm. "hallitus kaatuu, jos sinä ..."- ym. selityksillä estetty vapaasti ilmaisemaan äänestyksellään aikaisemmin hyvin selvän mielipiteen Soinin julkisesti ilmaisemiin aborttikantoihin. Parhaimmillaankin kyse olisi siis ollut hallitusrintaman yksittäisten kansanedustajien äänestäminen epäluottamuslauseen puolesta, mikä ei olisi tätä nyt havaittua murskaavaa tukea Soinin toimille hetkauttanut mitenkään.

Olen saanut silmiini aika hurjan väitteen, joka viittaisi jälkipyykin osalta siihen, että eräiden kansanedustajien äänestämättä jättäminen joidenkin poliitikkojen suunnitelmien mukaan johtaisi poliittisiin "sanktioihin" (kaunisteltu versio erään poliitikon väitetysti käyttämästä termistä). Tätä väitettä ei voi kuitenkaan vahvistaa.

Mitä tulee sanan-, mielipiteen- ja omantunnonvapauden rajoittamiseen, on mahdollisesti käynyt niin, että eräiden kansanedustajien, erityisesti naisten, em. vapauksia on rajoitettu, ei suinkaan Soinin.

Naisasialiitto Unioni jakoi 25.9. Facebookissa siteerauksen eräästä HS:ssä julkaistusta mielipidekirjoituksesta, joka siteeraus kuuluu:

"PÄÄMINISTERI Sipilä asettui avoimesti Soinin arvovalintojen takuumieheksi. Hän tuli tele­vision haastatteluun kertomaan, ettei äänestyksessä ollut kyse tyttöjen tai naisten asiasta – eikä ihmisoikeuksista. Kyse oli vain koko hallituksen luottamuksesta.

Tämän Sipilän opin mukaan yhdenkään ministerin ei tarvitse vastata eduskunnalle tekemisistään: Soinin käyttäytymisestä suuttuneet kansanedustajat ovat väärässä eikä heillä voi olla asiassa sitä sananvapautta, jota ministerin vastuulla toimivalla Soinilla on.

Eduskunta toimii nyt hallituksen alaisuudessa eikä toisin päin, kuten perustuslaki säätää. Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) levittivät ­koko kansan nähtäville, miten vähän arvoa naisten keskeisillä ihmisoikeusasioilla on."

Soinia sitovat maan virallisen ulkopolitiikan linjaukset. Tämän hinnan joutuu maksamaan siitä, että haluaa ulkoministeriksi ja tulee nimitetyksi kyseiseen virkaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä analyysi, ja hälyttävä. Opposition pitäisi nyt vaan tehdä epäluottamusäänestysesitys toistamiseen ilman mitään kytköksiä.
Hanna Mäntylä muuten häipyi hallituksesta johonkin EUn komiteaan. Hänellä ei ole mitään twittertiliä eikä FB- tiliä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Aborttilain kiristämistä ei ole näköpiirissä"

Mikäli Soini saisi päättää, se olisi näköpiirissä. Toisaalta, mitä tulee itse luottamusäänestykseen, kyse ei ollut hallituksen luottamuksesta äänestämisestä vaan Soinin ja syy siihen:

"Neljän oppositiopuolueen esittämässä epäluottamuslauseessa perusteluna todettiin se, että ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja maan virallisen ulkopoliittisen linjan."

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Kun tässä yhteydessä tavan takaa mainitaan Suomen virallinen ulkopolitiikka, yritin selvittää itselleni, mikä se on. Löysin varsin asiantuntevan artikkelin www-verkosta https://blogs.helsinki.fi/vol-spj/ulkopolitiikka/. Siinä ei kuitenkaan kertaakaan käsitelty aborttia. Mihin perustuu käsitys, että on Suomen virallisen ulkopolitiikan vastaista puolustaa syntymättömän lapsen oikeutta elämään?

Tiina Teittinen

Suomi on tiettävästi yksi yhdenvertaisuuden edelläkävijöitä Euroopan ja ehkäpä koko pallon mittakaavassa. Sakari Vainikalle ehdottaisin tutustumista aiheen osalta lainsäädäntöön yleisemminkin, kuin blogitulkinnan osalta. Suomessa on jokamiehenoikeus marjanpoimintaan ja pääsy lukemaan lainsäädäntöä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ulkoministeriön Suomen kansainvälistä ihmisoikeuspolitiikkaa koskevalla sivulla on lueteltu painopistealueet, joihin kuuluvat naisten oikeudet. Sivulla todetaan mm. seuraavaa:

https://um.fi/suomen-kansainvalinen-ihmisoikeuspol...

"Naisten ja tyttöjen oikeuksien ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen
Suomi toimii aktiivisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi kaikessa ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan. Suomi korostaa erityisesti naisten poliittista ja taloudellista osallistumista, naisiin kohdistuvan syrjinnän lopettamista sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia."

Mitä tulee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin myös ne ovat saman Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan painopistealue, joista ulkoministeriön edellä mainittu sivu toteaa mm. seuraavaa:

"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantaminen
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä on yleistä kaikkialla maailmassa. Homoseksuaalisuus määritellään edelleen rikokseksi yli 80 maassa. Suomi tukee seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun liittyvien kriminalisointien poistamista sekä muun tällä perusteella syrjivän lainsäädännön ja syrjivien viranomaistoimien poistamista.
Suomi edistää jokaisen oikeutta määritellä itse oma sukupuolensa ja seksuaalisuutensa …

… Ulkoministeriö osallistuu – usein muiden EU-maiden kanssa – Pride-tapahtumiin eri puolilla maailmaa."

Ulkoministeri Soini suhtautuu tunnetusti äärimmäisen kielteisesti myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka Vastaus kommenttiin #9

Eihän tuossa ollut sanaakaan abortista. Luulisin jopa, että tietyissä maissa kuten Kiinassa ja Intiassa naisten oikeuksien puolustaminen tarkoittaisi nimenomaan oikeutta kieltäytyä abortista. Onko teistä valaistuneista kukaan kiinnostunut syntymättömän lapsen oikeudesta elämään?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #12

Pienenä sivistyksenä, abortti kuuluu tuohon seksuaali- ja lisääntymisterveyteen, joka kyllä mainitaan

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka Vastaus kommenttiin #13

Kiitos sivistämisyrityksestä, mutta minun mielestäni ”lisääntymisterveys” tarkoittaa pikemminkin lisääntymisen turvaamista lääketieteen keinoilla kuin sen keinotekoista lopettamista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä olin paikalla. Oli vaikuttavaa kun esim ulkoministeriainesta oleva Tytti Tuppurainen käveli alas portaita ja piti puheen. Ja Eva Biaudet.
Abortit muuten vähenevät kun ovat laillisia.
Ei toivottu raskaus aiheuttaa paniikkia. Jos
siinä tilanteessa ryntää puoskarille tämä rahanahneuttaan tekee sen heti. Jos taas menee valtion järjestämälle klinkalle saa osallistua rauhalliseen haastatteluun ja saa päivämäärän aborttia varten. Se lieventää paniikkia ja nainen saa aikaa harkita josko kuitenkin pitäisi lapsen, josko voi saada edes jonkinlaista tukea ympäriltään. Sellaista tukea voi myös valtiollinen aborttiklinikka ohjata löytämään.
Puoskareiden intressit on tienata rahansa heti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ruotsin ulkoministeri @margotwallstrom tweettasi tänään .Yes, We stand for the Right to Abortion.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Ulkoministeri Soinin naisten oikeuksien vastaiset kannanotot ovat järkyttäneet ja suututtaneet kansaa, erityisesti naisia, hyvin laajalla rintamalla."
---------
Suurin osa naisista ei ole edes kuullut koko asiasta.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Suurin osa naisista ei ole edes kuullut koko asiasta"
Ei ainakaan Virkkulan mielestä.

Käyttäjän NinaVuorijrvi kuva
Nina Vuorijärvi Os Purola

Anteeksi nyt vain mutta tästä viestistä suorastaan huokuu ajatus siitä että naiset eivät lue kuin korkeintaan naistenlehtiä.

Että juu, kyllä jokainen lukutaitoinen nainen on taatusti törmännyt tähän aiheeseen, enemmän tai vähemmän.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ja vain 200 naista metelöimässä...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Varsinainen metelijöitsijä on Timo Soini, aikansa ja huippuhetkensä nähnyt pilakuvaksi muuttunut vanha vitsi. Ja kokoomus ja Keskusta täysin tilannetajuttomina antaa kaikesta karismasta tyhjentyneen menneen maailman hahmon viedä itsensä mukaan noloon nurkkaan.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Ööö, perjantai ja päivällä...olisiko kuule aika moni halukas joutunut pakertamaan töissä, vaikka olisikin halunnut osallistua?

Risto Koivula

Noi vois keskenään kokoontua, femarit ja tosimies-persut jossakin vaikka saarella tai sellaisella ja riidellä ja neuvotella ja noin poispäin enemmän tai vähemmän puhtaasti keskinäisiä erimielisyyksiään... jotka meitä muita ei hirveesti kiinnosta...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Naisten ja miesten oikeuksia omaan kehoon lisäisi steriloimisoikeuden laajentaminen.
Se vähentäisi vahinkoraskauksia ja abortteja.
Steriloimisen ikärajan laskemisesta on vaikea saada edes keskustelua aikaan.

Pekka Pylkkönen

Hysteerisiä akkoja riittää.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Tuokin vain osoittaa, että naisten oikeuksien saralla Suomessakin töitä riittää.

Pekka Pylkkönen

Kyllä, naisten olisi opittava laajemmassa mittakaavassa ajattelemaan itsenäisesti sen sijaan että vauhkoina ajavat mukaan jokaiseen älyttömään kohuun minkä joki kanssasisar keksii.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #27

Eiköhän sama koske miehiäkin...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Kyllä, esimerkiksi tähän sekoiluun osallistui iso määrä ukkoja etenkin oppositiosta. Vaikutti siltä että ohjailua harrastivat ukot ja vähemmän lahjakkaat naiset ja miehet syöksyivät ansaan kuin isä äitiin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #31

Kuulkaas, on se vaan hienoa, että meillä on täällä joukossa noinkin "fiksuja" puhuva kommentoija, eikö vaan ? =)
Eipä tarvitse ainakaan arvailla millainen henkilön ajatusmaailma on, joskaan se ei ole aiemminkaan jäänyt ainakaan itselleni epäselväksi.

Pasi Karlsson

Ruotsin nais ulkoministerillä on enemmän "munaa" kuin Soinilla?

https://mobile.twitter.com/margotwallstrom/status/...

Tajuaako Soini hävetä asemaansa?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Ruotsin nais ulkoministerillä on enemmän "munaa" kuin Soinilla?"

Juurikin näin!

Ei Soini osaa hävetä ja nythän sitä "voimaa korkeuksista" edustaa omia ultrakonservatiiveja syrjiviä asenteita annettiin oikein roppakaupalla hänelle hallituskumppaneiden taholta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset