Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

IL: Uusnatsien musiikkifestivaali jälleen Nilsiässä – Poliisi rinnastaa häihin

Iltalehti uutisoi eilen Kuopion Nilsiässä tänään ja huomenna järjestettävästä Euroopan suurimmasta uusnatsien musiikkifestivaalista nimeltään Apocalyptic Rites. Itä-Suomen poliisilaitos ei ole varautunut tapahtumaan mitenkään ja vertaa tapahtumaa hääjuhlaan. Poliisin mukaan festivaali on järjestetty jo useampana peräkkäisenä vuotena.

Iltalehden mukaan tilaisuuteen olisi ilmoittautunut ainakin 300 uusnatsia ympäri Euroopan.

Lue lisää:

”Euroopan suurin natsien musiikkifestivaali järjestetään viikonloppuna Kuopiossa - poliisi ei varaudu erityisemmin: ”Häihin rinnastettava tapahtuma””. Iltalehti, 30.8.2018

Tilanne on poliisin näkökulmasta tarkasteltuna varsin erikoinen, sillä Suomessakin toimivaa uusnatsien Pohjoismaista Vastarintaliikettä (PVL) vastaan on käynnissä oikeusprosessi, missä Poliisihallitus vaatii järjestön lakkauttamista.

Poliisihallituksen mukaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttaminen antaisi viestin siitä, että väkivaltaisille ja rasistisille järjestöille ei ole sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lue lisää:

”Poliisihallitus pitää Pohjoismaista vastarintaliikettä rasistisena, vastapuoli kiistää – oikeudessa haettiin määritelmää kansallissosialismille”. Lapin Kansa, 28.8.2018

”Poliisihallitus: Vastarintaliikkeen lakkauttaminen selkeä viesti yhteiskunnalta – PVL aikoo valittaa hoviin”. Yle, 30.11.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Toni Rintala

Ovat niin syrjässä, että vasemmistolaiset ja anarkistit eivät vaivaudu paikalle. Siksi ei poliisejakaan tarvita.

Tommi Mäkinen
Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Juu, juu ja niin, niin, aivan. Eihän tämä juttu ois ollu yhtään mitään ilman, että esille vedetään vasemmistolaiset ja anarkistit.

Hohhoijaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#1
Toni Rintala on Whataboutismin kuningas.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi tuohon pitäisi varautua sen erikoisemmin, jos ei ole odotettavissa järjestyshäiriöitä tai väkivaltaa? Jos kerran on useamman vuoden track record ilman ongelmia, niin emme me voi ruveta kieltämään kuulapäiden musiikindiggailua.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tapahtuman nimi on hyvä ja porukka todennäköisesti OK. Ainoa, mikä ei kiinnosta, on musiikki, joka skinibändeillä tapaa olla kamalaa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tarkoitatko OK-luonnehdinnallasi myös kyseisen porukan yhteiskunnallisia tavoitteita?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ainakin tuo suuruusluokasta kertoo mikäli vain 300 tai vähän yli uusnatsia tulee ympäri Euroopan - ja tapahtuma siis on heidän Euroopan suurin musiikkifestarinsa.... melko minimaalista on toiminta.

Poliisi tuntuu ymmärtävän ihan hyvin asian ja onhan heillä tapahtumasta usean vuoden kokemuskin:

"
Se on ollut jo useampana vuonna, eikä siitä mitään häiriötä ole ulkopuolisille, kertoo komisario Ilpo Kortelainen.

- En oikein tiedä, mitä siinä olisi varautumista, jos se jossakin maaseudulla pidetään jossain navetassa tai hallissa. Ei siitä nyt ihan hirveitä häiriöitä minnekään päin ole, hän jatkaa.
"

Muutama sata uusnatsia tanssimassa jossain metsän keskellä olevassa navetassa juoden kaljaa samalla - vain vähän karrikoiden. Miten tuohon nyt sitten pitäisi puuttua? Samaa ovat ilmeisesti tehneet vuodesta toiseen ja ensi kertaa moisesta kuulen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Ainakin tuo suuruusluokasta kertoo mikäli vain 300 tai vähän yli uusnatsia tulee ympäri Euroopan»

Älä nyt hyvä mies mainitse myyttisiä lukumääriä. Ei ole lähes aikaakaan siitä, kun kolmesataa esti Persiasta suuntautuneen invaasion ja pelasti eurooppalaisen sivistyksen. Tuo ropisi nyt uusnatsien laariin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos Louekoski keskittyisi ajamaan ihan niiden vakiovähemmistöjen eikä natsien asemaa, niin kaikki olisivat tyytyväisiä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ilman Louekoskea en olisi tuota uutista varmaan havainnutkaan. Nyt piti ihan googlettaa mikä ihmeen tapahtuma tuo on. Youtubesta katsottuna eivät olleet aikaisemmin ainakaan navetassa, mutta metsän keskellä sentään. Oletan siis että kyse on tuosta:

https://www.youtube.com/watch?v=hsmWTx-ILoU
https://www.youtube.com/watch?v=asBShswWc5U
https://www.youtube.com/watch?v=TdWBB9K99UQ

En olisi myöskään tiennyt aiemmin että noin mitättömän pieni tapahtuma on uusnatsien Euroopan suurin festari.

Onko tuo nyt sitten Apocalyptic Rites nelonen vai monesko hassuttelu, joka tänä vuonna on? Kolmosta pidemmälle ei näkynyt Youtubessa mitään.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Olet siis sitä mieltä, ettei uusnatseista saisi puhua, vaan pitäisi olla hiljaa ja hyväksyä?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ehdottomasti olen sananvapauden kannalla. Tässähän sinäkin puhut ja minä ja moni muu. Käsität täysin väärin - olen hyvin paljon sananvapauden puolesta.

Puhu uusnatseista tai antifasta tai vaikka muumeista... en ole vaatimassa oikeuttasi niiden puhumisesta pois - päinvastoin, tuen sinua siinä. Muumeista puhuen näköjään uusnatseilla on joko itseironiaa, outoa huumoria tai ties mitä, mutta heillä oli näköjään viime esiintymislavansa täysin vieressä muumitalo (ellen ihan erehdy)..

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #13

Esitin kysymyksen kyllä kommenttiin #5.

Onhan tuossa nyt pieni ristiriita siihen miten Itä-Suomen poliisi nimittää tapahtumaa hääjuhlaksi verrattuna "Poliisihallituksen mukaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttaminen antaisi viestin siitä, että väkivaltaisille ja rasistisille järjestöille ei ole sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa.".

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

Voi olla että kommentoit Kososen tekstiä. Siinä tapauksessa vastaukseni meni osin ohi. Mutta linkkaan kaikkien iloksi/suruksi uusnatsien muumitalon (muistaakseni se osin tuollaiselta näytti kuin videolla oleva...):
http://www.youtube.com/watch?v=TdWBB9K99UQ&t=15m19s

Siinä mielessä Kosonen on väärässä että "kaikki olisivat tyytyväisiä", koska ilman blokkausta olisin vähemmän tyytyväinen enkä tietäisi uusnatsien suurimmasta festarista (ja sen minimaalisuudesta), enkä olisi nähnyt edes heidän muumitaloaan. Mikäli kaikki väkivaltaiset porukat ja esim. vallankumoukseen pyrkivät pitää kieltää, niin siihen tosiaan menevät mm. Vastarintaliike ja toiselta laidalta Antifan tyyliset.
---------------------------

... kuinka monta Louekoskea voi olla samassa blogissa, kun meinasin sekoittaa jo kaksi sellaista toisiinsa... eli sekoittaa sinut tämän blogin kirjoittajaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Otin kantaa siihen, että markkinoit julkisuudessa tapahtumaa, jonka itse järjestäjät haluaisivat pitää yksityistilaisuutena.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Olisi vähintäänkin suotavaa, että yhteiskunnalla - tässä tapauksessa erityisesti poliisilla - olisi yhdenmukainen viesti väkivaltaista, rasistista ja yleisemmin vähemmistövastaista ääri-ideologiaa edustaville ryhmittymille.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Minkälainen viesti poliisin pitäisi mennä noille antamaan, pamppuako.
Onko muuten varma että kirjoitit nyt oikeasta porukasta?
Kun sama teksti sopii myös islamisteille joita Suomessa on paljon enemmän kuin 300.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Lehtisellä se on pamppu vaan mielessä, no kuka mistäkin tykkää..
Olisiko vielä joku aihe käsittelemättä johon et saisi islamisteja vedettyä mukaan...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #15

Kysymys oli silti ihan relevantti eli "Minkälainen viesti poliisin pitäisi mennä noille antamaan".

En vielä ole kuullut siihen vastausta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #15

No joo nuorisorikollisaikoihin toi värjäsi ihoa aika useasti, mutta et sitten pystynyt kysymykseen vastaamaan yhtään mitään?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ehkä poliiseilla on romantillinen suhde pikkunatseihin. Jostain sen häämielikuvan pitää juontaa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä olen kyseisestä vertauksesta hyvin hämilläni.

Mikäli nämä ainekset saisivat päättää, allekirjoittanutkin seksuaalivähemmistön edustajana lähetettäisiin telkien taakse ja sitten "desinfioitavaksi".

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mikäli nämä ainekset saisivat päättää, allekirjoittanutkin seksuaalivähemmistön edustajana lähetettäisiin telkien taakse ja sitten "desinfioitavaksi".
"

**** ****
Siksi(kin) onkin hyvä etteivät nuo ainekset tai esim. mikään uskontoryhmä saa asioista Suomessa päättää.

En tiedä mikä keino estäisi uusnatsien olemassaolon kokonaan ilman "lopullista ratkaisua" heidän osaltaan, jota tuskin monikaan on onneksi valmis esittämään. Toki heidät voi kieltää totaalisesta eli tuo heidän minimaalinen festarinsa kielletään, mutta onko siitä sitten enemmän hyötyä vai haittaa - itse ainakaan en osaa arvioida tuota mitenkään varmuudella näillä nykyisillä tiedoillani.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä se vertaus aukeaa, kun viitsii lukea vähän enemmän - ehkä se onkin romantillinen suhde ihmisten oikeuksiin ;-):
"Kortelainen kuvailee festivaalia yksityistapahtuman luonteiseksi tapaukseksi, jonka järjestäjät ovat myös toivoneet pitävänsä yksityisenä.

- Se on häihin rinnastettava tapahtuma: jonnekin mennään ja ollaan sillä omalla porukalla. Viedään tarvittaessa vaikka omat juomat mennessä, näin minä ymmärsin tuollakin systeemin olevan, Kortelainen sanoo."
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180830220117002...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

#10

Joko löytyisi näyttöjä tai perusteluja noihin eri blogeissa vihjaamiisi poliisin ja uusnatsien läheisiin suhteisiin?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

No niin! Otetaanpa nyt iisisti.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #34

Tarkoitatko, että kysymykseni oli jotenkin asiaton?

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Ei ole olemassa suoraa lainkohtaa, minkä kautta tuollainen tapahtuma voitaisiin kieltää. Olen kyllä kiinnostunut, jos joku sellaisen voi esittää.

PVL:ää ei voida ottaa tähän keskusteluun oikeastaan mukaan, sillä oikeusprosessi on kesken.

On hyvä, että tuo tapahtuma on syrjässä. Siten se aiheuttaa vähiten haittaa kaikille.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos luen blogistin ajatuksia oikein, niin blogisti haluaisi valtion rajoittavan tapahtuman järjestävien herrojen oikeutta järjestää tälläisi tapahtumia. Miten pitkälle muuten menisitte noiden oikeuksien kieltämisessä?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Luet ajatuksia? Löytyisiköhän keittiöstä foliota …

Ei se varmaan mikään suuri yllätys ole, että blogisti ei suhtaudu myönteisesti ko. ideologiaan.

Se, mitä Poliisihallitus on halunnut vaatimuksellaan PVL:n lakkauttamiseksi viestittää on minusta hyvä asia: "ettei väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa".

https://yle.fi/uutiset/3-9956173

Viestinnän johdonmukaisuus olisi minusta tärkeä seikka varsinkin, kun on tiedossa kaikki se, mitä Kuopiossakin kokoontuva sakki edustaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eli jos natsit järjestävät vaikka pitsinnypläystapahtuman ja nypläävät siellä hienoja mustia pitsisiä hakaristejä, niin sellaisetkin tapahtumat olisi hyvä estää?

Tarjoat siis kokoontumisvapauden suhteen aika pitkälle samaa kuin mitä natsit.

Itse näen hyvänä asiana sen, että natsit käyttävät aikansa muuhun kuin väkivaltaan tai muiden alistamiseen.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"ettei väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa".

Pitäisikö islam kieltää Suomessa?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Islam ei ole järjestö.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Islam ei ole järjestö."

Suomessa on kymmenittäin islamilaisia järjestöjä sekä moskeijoita joissa saarnataan islamin oppia, monet näistä saavat jopa valtion tukea.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #35

Hienoa, että oivalsit eron.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset