Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Konservatiivikristillisyyden radikalisoituminen aktiivisen tutkimuksen kohteeksi

Petri Jääskeläinen tarttui mielenkiintoiseen ja hyvin ajankohtaiseen ilmiöön Kirkko ja Kaupunki -lehdessä 20.8. julkaistussa artikkelissa ”Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuin Yhdysvaltain evankelikaaleilla”.

Jääskeläinen pyrki kirjoituksellaan kokoamaan ajatuksia selkeistä kehityskuluista, jotka ovat selvästi olleet monien aikaa seuraavien aistittavissa, mutta eivät välttämättä jäsentyneenä kokonaisuutena.

Jääskeläinen ansaitsisi kiistatta tunnustuksen kirjoituksestaan, joka ilmentää tukevaa tutkivan journalismin otetta.

Kirjoitus pyrkii hillittyyn objektiivisuuteen sisältäen lukuisia haastatteluja, missä kuvattavaan kokonaisuuteen liittyvät taustavaikuttajat pääsevät myös ääneen. Tässä suhteessa on erikoista, että kirjoituksen jälkipyykki, jota on puitu eritoten kirjoituksessa mainituissa vastamedioissa, on kyseenalaistanut Jääskeläisen kyvyn noudattaa hyvän journalismin periaatteita. Varsin erikoisen tästä nimenomaisesta kritiikistä tekee se tosiasia, että kyseiset vastamediat eivät itse suinkaan ole sitoutuneita journalistin ohjeisiin, eikä niiden toiminnan eettisyyttä valvo Julkisen sanan neuvosto.

Petri Jääskeläinen kuvaa taitavasti tämänhetkisen konservatiivikristillisyyden parissa vallitsevaa ja varsin lujaan vakiintunutta poliittista aktiivisuutta, jolle on yhä leimallisempaa radikaaliin oikeistoon kiinnittyminen.

Kyseessä oli kauan odotettu koonti, joka toivon mukaan antaa kipinöitä jatkaa tutkimusta aiheen parissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Agenda Europe -verkoston suomalaisista sidosryhmistä voitaneen puhua, tavoitteet ovat yhtä taantumuksellisia:

https://areena.yle.fi/1-4426202

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mystisen Agenda Europe-verkoston rooli taustavaikuttajana ja -koordinaattorina on mielenkiintoinen. Sidosryhmät varmaan löytyvät Suomestakin yhtä taantumuksellisine tavoitteineen. Mutta, kuten käytäntö on opettanut, ei Aito avioliitto-yhdistyksellä ole mitään yhteyksiä ko. verkostoon, eikä se tiedä mitään ko. verkostosta. Aito avioliitto-yhdistys on vain lainannut Agenda Europe-blogin kahta kirjoitusta …

Viime aikoina havaittavissa oleva konservatiivikristillisten toimijoiden klusteroituminen ja voimakas poliittinen aktivoituminen nimenomaan radikaalin oikeiston suunnalla olisi kyllä ehdottomasti aihepiiri, jota journalistien ja tutkijoiden kannattaisi pöyhiä enemmän. Asioilla on myös turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia (Venäjä-yhteydet, vastajihadismi ym.), joten aihepiirin luulisi kiinnostavan.

Petri Jääskeläisen esiintuoman verkoston taustoissa on tosiasiassa oltu muutamia vuosia sitten opillisilla tukkanuottasilla erään herätysliikkeen toimesta ainakin yhtä verkoston uuskarismaattisuutta ja menestysteologiaa levittänyttä mediaa vastaan. Rahoittamisesta on kieltäydytty mutta mikä lienee tilanne juuri tällä hetkellä, sitä en tiedä. Ehkä hengelliset sotakirveet on haudattu?

Yleisemminkin skeptisyyttä toisiaan kohtaan perinteisesti tunteneet liikkeet ovat kuin jostakin taikaiskusta unohtaneet erimielisyytensä ja kohdanneet juurikin poliittisväritteisen vaikuttamisen saralla.

Mitä tulee Agenda Europe-verkoston agitoimaan toimintaan, niin eräänä työkaluna on ultrakonservatiivisten uskonnollisista käsitysten ja retoriikan pukeminen katu-uskottaviksi ja maallisessa mielessä myyviksi käsityksiksi ja käsitteiksi (vrt. eräs kotimainen liike). Tätä on vieroksuttu joissakin muutamia vuosia sitten käytetyissä puheenvuoroissa ja syytetty eräänlaiseksi hengelliseksi epärehellisyydeksi uskovien toimesta. Nekin puheenvuorot ovat mahtaneet vaieta.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

" ...Mutta, kuten käytäntö on opettanut, ei Aito avioliitto-yhdistyksellä ole mitään yhteyksiä ko. verkostoon, eikä se tiedä mitään ko. verkostosta. Aito avioliitto-yhdistys on vain lainannut Agenda Europe-blogin kahta kirjoitusta … "

Tuolla Aito avioliitto-yhdistyksellä nyt koskaan omien sanojensa tai ainakaan puheenjohtajansa mukaan, ole mitään tekemistä minkään kanssa mutta, silti on tekemistä kaiken kanssa.

Aivan kuten Ahviokin, kielletään ja myönnetään..

Oikeassa Mediassa kielletään yhteydet venäjään ja Putiniin, mutta sitten kumminkin kirjoitetaan seuraavasti:

"Toimittaja Jääskeläinen näyttää aiemmin kirjoitelleen osin samasta aihepiiristä Voima-lehteen. Se tunnetaan vihervasemmistolaisena mielipidejulkaisuna, jonka voinee sanoa levittävän punaviheranarkistien propagandaa. Voima-lehti olisi epäilemättä ollut poliittisesti sopivampi julkaisualusta tällekin jutulle. Kirjoittajan journalistinen etiikka kyseenalaistettiin myös tuolloin. Tarkoitus pyhittää keinot?"

https://www.oikeamedia.com/o1-79620

Missä yhteydessä vedotaan vastavalkea.fi-sivuston uutiseen. Vastavalkea on suomalaisten putinistien julkaisu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mistäköhän Patmoksen rahat tulevat? Miljoonia kuitenkin pyöritellään.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä, kymmeniä miljoonia pyöritellään.

Ks. Yle MOT, "Rahankeräystä Herran nimeen", 23.1.2016:

https://areena.yle.fi/1-2172433

Yle MOT, "Rahankeräystä Herran nimeen: käsikirjoitus", 10.3.2014:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/10/rahankera...

"Pirkko Säilä, toiminnanjohtaja:

”Meillä on kymmenysopetus kyllä tässä talossa ollut esillä se, että kun Jumala siunaa meidän elämämme ja hän antaa mahdollisuuden tehdä työtä tai ansaita mitä tahansa tuloa mitä ihmisellä on, niin se on raamatullinen ajatus, että siitä 10 prosenttia lahjoitetaan.”

Patmos ei kerro tarkkaa lahjoittajien määrää. Järjestön postituslistalla on 10 000 nimeä.

MOT:
"Te viime vuonna keräsitte 6,5 miljoonaa euroa, ja jos ajatellaan, että siellä on 10 000 lahjoittajaa, niin se tekee 650 euroa vuodessa."
Pirkko Säilä:
”Niin mutta jos jaat sen sitten kuukausisummiin ..."

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minulle ei vieläkään uppoa kalloon, mitä tekemistä Trumpilla on kristinuskon ja perhearvojen kanssa. Vai onko vaimoaan pettävä mies krsitillisten perhearvojen mukainen?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Arvio: Profetiat Trumpin voiton taustalla". Ristin Voitto, 18/2018

https://www.ristinvoitto.fi/ristin_voitto/muut/arv...

"Suuremmat Voimat" ovat olleet liikenteessä. Kyseessä on ns. "voideltu" henkilö.

Kannattaa lukea ko. kirja-arvio, se avaa silmät, kun suomukset putoavat silmiltä kuin Saulus Tarsolaiselta aikanaan …

Ei vaan tosissaan, tilanne vastaa eräänlaista pikakelauksella tapahtunutta kehitystä, missä Amerikan kristillinen konservatiivioikeisto on saanut Venäjän Putinin (tai Unkarin Orbanin) kaltaisen hahmon, jonka kautta koetaan sitten saatavan uskonnollis-kulttuurisen hegemonian palauttaminen ainakin osittain.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuota kysymystä koko populistinen oikeisto välttelee. Ulla Appelsin myös tuomitsi sen että jossain olisi vedetty kysyviä yhtäläisyysmerkkejä Huhtasaaren gradukiemuroinnin ja politiikassa kristillisen teemoin profiloitumisen väliin. Kuulemma sivistymätöntä.
Jossain määrin on totta että kuin joku riitasointu on tarpeeksi räikeä riittää se itsessään kertomaan olemassaolostaan. Turha osoitella.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Tämmöinen löytyi:

Nauhoitus julki: Trump varoitti kirkon­miehiä ”väkivallasta”, jos demokraatit voittavat vaalit marraskuussa, IS, 29.8.2018

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005807603.html

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Viime vuonna yritin hakea tutkmusrahoitusta mm. Koneen säätiöltä ja SKR:ltä aiheena poliittinen herätyskristillisyys ja populismi. Ei osunut arpa kohdalleen, vika joko aiheessa, hakijassa tai hakemuksessa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"aiheena poliittinen herätyskristillisyys ja populismi"

Täytyypä sanoa tähän sekulaari Hallelujaa!!

Toivotaan, että tutkimusrahoittajienkin puolella herättäisiin kyseiseen aihepiiriin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Onko Vesa-Matti Brysselinkaali?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Erinomaista, että kommentoija Luukkanen otti esille suuresti arvostamani kasvin, jota erittäin mielelläni kypsänä syön.

Sitten on tietysti pohdittava sitä, että onko ihminen sitä mitä hän syö ...

Jaa'a.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset