Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Misogynia ja homovastaisuus kulkevat usein käsi kädessä

Viimepäivien tasa-arvoa koskeva kansalaiskeskustelu erityisesti sosiaalisessa mediassa on tuonut esiin indikaatioita asenteisiin liittyvistä kytköksistä, jotka ovat osittain yllättäviäkin. Voisi luulla, että 2010-luvun Suomessa miesten ja naisten välinen tasa-arvo olisi hyväksytty tosiasia jopa sellaisten tahojen parissa, jotka osoittavat eriasteista homovastaisuutta. Kansalaiskeskustelusta saadut indikaatiot osoittavat, että homovastaisuuden ja misogynian välillä on selvä yhteys. Varsin mielenkiintoinen lisähavainto käynnissä olevassa keskustelussa on myös joidenkin naisten osoittama tarve samaistua misogyyniseen asetelmaan, missä esimerkiksi sukupuolten välisessä tasa-arvossa ilmeneviä epäkohtia osoittamaan pyrkivä nainen stigmatisoidaan julkisuushakuiseksi ja uhkaksi miehille.

Misogynian ja homovastaisuuden välistä kytköstä osoittavat asenteet repesivät silmiemme eteen tuoreen Alma Mediaan liittyvän kohun kommentoinnin yhteydessä.

Tämänhetkisen kohun taustalla on Alma Mediaan kuuluvan Aamulehden päätoimittajan tehtävää hakeneen Päivi Anttikosken kertomus kokemuksista, joiden mukaan hän olisi tullut viimehetkillä torjutuksi äitiytensä vuoksi. Tämä herätti poliisin mielenkiinnon siinä määrin, että poliisi katsoi aiheelliseksi aloittaa esitutkinnan epäillystä työsyrjinnästä.

Käytävässä kansalaiskeskustelussa on ilmennyt eräiden suunnaton tarve mitätöidä asianomistajan uskottavuus. Taustalla nähdään jopa salaliittoja Alma Median johdon, erityisesti toimitusjohtajan, ”pään menoksi”. Mielikuvituksella ei tunnu olevan mitään rajoja todistellessa näitä misogyniaa huokuvia käsityksiä. Vaikka poliisi ei ole edes määritellyt epäiltyä/epäiltyjä, ovat ”sukupuuttoon kuolevat valkoiset heteromiehet” joutuneet eräiden mielestä ”nais(t)en/feministien ansaan”.

Miten homovastaisuus liittyy tähän asiaan?

Alma Mediaan liittyvän tapauksen yhteydessä on ollut varsin luonnollista ja väistämätöntä, että esimerkiksi media on valottanut muutamien vuosien takaisia tapahtumia. Aikajanalta löytyy jo aiempi sakkotuomioon johtanut työsyrjintätapaus, jonka motiiviksi oikeusjärjestelmä tunnisti syrjinnän kohteeksi joutuneen naishenkilön homoseksuaalisuuden.

Ilmeisesti tästä aiemmasta tapauksesta ei eräiden mielestä olisi saanut kertoa. Voi olla, että tämä koetaan uhkaksi edellä mainituille tämänhetkistä tapausta koskeville misogyynisille oletuksille, joiden tarkoituksena on todistella miehen/miesten viattomuutta ja naisten syyllisyyttä.

Toisaalta, eräät vaikuttavat ottavan homovastaisesta ilosta kaiken irti päästessään jälleen laittamaan lisää vettä betonimyllyynsä, joka on tosiasiassa pyörinyt vuosikausien ajan. Niin ja nythän voidaan kehitellä lisää teorioita: ”Kuka löysi ensin kenetkin ja mitä sitten tapahtuikaan?”

Usein tuppaa olemaan niin, että henkilöt, joilla tuntuu kaiken aikaa olevan jotain hampaankolossa naisia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan, näkevät myös etniset vähemmistöt uhkana.

Misogynian ja rasististen asenteiden yhteydestä kertoo Anti-Defamation-kansalaisjärjestön tuore tutkimusraportti, josta Kansan Uutiset uutisoi eilen (26.7.). Uutiseen pääset tästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niinpä, toiset miehet saavat ja toiset eivät saa.

Kun kyse on homoseksuaalisuudesta, haukutaan luonnonvastaiseksi, mutta auta armias jos me ihmisnaaraat vieroksumme tiettyjä uroksia saman luonnon antamilla vaistoilla...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kieltämättä olen ollut erittäin hämmentynyt koko tästä käydystä kansalaiskeskustelusta.
Joku onnetonhan yritti jo linkittää asian METOO#-kamppanjaan.
Tässähän ei nyt ole kyse mistään MeToosta(joka sekin on tärkeä asia) vaan aivan työsyrjinnästä sukupuolen mukaan. Joku rouva, tässäkin Puheenvuoro-palstalla, todellakin linkitti asian Korhosen oletettuun katkeruuteen.
Pääsisivät asian yli, poliisi kyllä tutkii ja Telanne on jo aiemmin saanut tuomion syrjinnästä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Mielenkiintoista on tosiaan ollut huomata kuinka parikin kirjoitusta täällä Puheenvuorossa on menneet suunnilleen salaliittoteorian tasolle ja että molempien kirjoitusten takana on nainen.

Toinen asia mikä on pistänyt silmään, on tuo yletön Telanteen puolustaminen, ei hän turhaan aiemminkaan ole tuomiotaan saanut, miksi siis nyt ei voisi oikeasti olla kyse syrjinnästä?

Eiköhän asia selviä kunhan poliisi tutkintansa saa päätökseen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Voihan tässä olla kyseessä noiden naisten puolelta jonkinlainen uskonnollinen aspekti, että naisen pitäisi elää siellä "nyrkin ja hellan välissä" palvelemassa vain ja ainoastaan perheen päätä joka uskonnollisuuteen kiihkoisasti taipuvaisten naisihmisten mukaan näyttää olevan joku perheen ylin auktoriteetti.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Ja tietty yksi motivaation aihe voi olla "kateus", sehän tunnetusti vie kalatkin järvestä...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #13

Persaatteessa en viitsisi kateus-sanaa käyttää tässä tapauksessa. Voihan olla niin että ovat jo niin tottuneet osaansa että pitää muita ihmisiä kurmitella elämään samallatavoin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #16

Siksi kyseinen sana olikin "merkkien" sisällä. =)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Misogynia ja homovastaisuus kulkevat usein käsi kädessä"

Kova kohtalo kun ei pysty muodostamaan hyvää suhdetta sen paremmin naisiin kuin miehiinkään (olettaen siis, että tuossa lainatussa tekstissä oli puhe miesten asenteista eikä naisten).

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Misandria ja lesbovastaisuus kulkevat samoin usein käsi kädessä.

Kova kohtalo kun ei pysty muodostamaan hyvää suhdetta sen paremmin miehiin kuin naisiinkaan (olettaen siis, että puhe on naisten asenteista eikä miesten).

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Misandrian torjumiseen ja traditionalismin riemuvoiton saavuttamiseen tulee apua läheltä idästä ja hieman kauempaa lännestä.

Se on hirveen kätevää, kun voi yhdistää molempien ilmansuuntien rohdot ...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Tasa-arvo toteutunee näinkin vai toteutuuko sittenkään ?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Aika tyypillistä marxilaista skiinafuulaa. Jenkeissä homot ovat sentään selkärankaisia, kun taas suomessa ollaan niin vassaria niin vassaria, oikein tupauunoja ;).

Jenkeissä eräs fiksu Homo on herännyt ja synnyttäny massiivisen liikkeen, Liberaali kun on.

Onkos tuttu #Walkaway ?.
https://www.youtube.com/watch?v=4Pjs7uoOkag&t=1s

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mistä lähtien marxilaiset ovat kuuluneet Kokoomukseen?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Aina oppii kato uutta .
Kokoomuslaiset on vassareita tai vihervassareita joidenkin mielestä, kumma kun itse en ole samaa mieltä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Erään kirkkonummelaisen konservatiivin toteamus Facebookissa:

"Konservatiivit eivät ole vielä saaneet omia rivejään yhteen. Siinä on nyt Suomen kohtalon kysymys. Jopa kokoomuksen riveissä noin puolet edustavat todellisuudessa tätä uutta globaalia vasemmistoa."

;-)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Marxilaisuus mainittu!"

Kommenttisi herätti uteliaisuuteni: Mitä ajat takaa? Sitäkö, että marxilaisuus olisi samaan kategoriaan kuuluva leima kuin esimerkiksi rasismi tai natsismi? Vaiko ehkä jotain aivan muuta?

Vaikutelmani on, että "marxilainen" on Suomessa paljon pahempi leima kuin "natsi" tai "rasisti" (niin kuin monessa muussakin Itä-Euroopan maassa), mutta Länsi-Euroopan maissa ei näin ole. Tässä asiassa on selvä ero niiden maiden välillä, joilla on jonkinlainen henkinen trauma Neuvostoliitosta ja niiden, joilla ei sellaista ole.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #15

Kyllä. Marxilaisuus on leima. Mielestäni on turha väittää ihmisiä jotka eivät ole marxilaisia marxilaisiksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #22

Hyvä että vetää. Ryhdyitkö ajattelemaan?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #17

"Kyllä. Marxilaisuus on leima."

Kappas vain. Minä olen aina pitänyt sitä kohteliaisuutena, jos joku on kutsunut minua marxilaiseksi (ja aion jatkossakin pitää)... :D

Joku toinen tässä ketjussa vihjasi, että "marxilaisten kuoro" harrastaisi uhriutumista. Ensinnäkään en usko, että tässä ketjussa olisi ketään muuta marxilaista lisäkseni, ja toisekseen tuo väite vaikuttaa projisoinnilta: nähdään toisissa omia ominaisuuksia tai käyttäytymismalleja (tässä tapauksessa uhriutumista). Jos joku ei tunne tai ymmärrä Marxin esittämää yhteiskunta-analyysia, pidän häntä enemmän uhrina kuin sellaista henkilöä, joka siihen analyysiin on tutustunut ja sen ymmärtänyt.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Janne,

Arvostan poliittista ja yhteiskunnallista tinkimättömyyttäsi omassa vakaumuksessasi vaikka itse taidan ajatella monista asioista kovasti eri tavalla.

Arvostan myös huumorintajuasi ja erityisesti tapaasi kohdella naisia näissä kommenttiketjuissa.

P.S. Uhri ja uhriutuminen ovat todellakin kaksi eri asiaa.

.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Itse pidän Janne Kejoa yhteiskunnallisena ajattelijana.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #28

Ajattelija kyllä, mutta tuo Pohjois-Korea juttu menee välillä yli ymmärryksen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #29

Kylläpä nyt kehuja satelee... Kiitoksia, Taru ja Pekka! :)

Katsokaapa tämä kommenttini toiseen ketjuun: http://emailjuuso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258738-uskontojen-paremmuudesta#comment-3914925

Toivottavasti tuo selventää Pohjois-Korea -mysteeriä. Laitan tähän varmuuden vuoksi pienen yhteenvedon:

Pekka Näränen kommentoi: "...Itselleni hienointa Uudessa testamentissa ja Jeesuksen toiminnassa on sen ehdottomuus ja kompromissittomuus lähimmäisenrakkaudessa ja lähimmäisen palvelemisessa..."

Ja minun vastaukseni on:

"Olen vaikuttunut kommentistasi, Pekka Näränen. Ja samalla minua hymyilyttää se, että mielestäni vaikuttaa siltä, että meitä kiehtoo samanlainen yhteiskunnallinen päämäärä, mutta aivan eri termeillä tai metodeilla.

Ehkä oleellisin ero meidän näkemystemme välillä on siinä, saako lähimmäisenrakkauteen ja lähimmäisen palvelemiseen pakottaa ja pakolla opettaa yhteisön toimesta vai pitääkö odottaa siihen asti, että tuollainen rakkaus herää itsestään ja omaehtoisen opiskelun kautta.

(Minä muuten erosin ev.lut. kirkosta jo yli 30 vuotta sitten kun silloinen arkkipiispa ei pystynyt tv-haastattelussa selvästi tuomitsemaan ihmisten tappamista sodassa (olin kieltäytynyt asepalveluksesta muutama kuukautta aiemmin oltuani armeijassa 5 kk.). Tuota aiemmin mainittua yhteiskunnallista päämäärää -- "maanpäällistä paratiisia" -- pyrin edistämään lähinnä poliittisin keinoin.)"

Eli... Pohjois-Koreassa kansa työskentelee koko yhteiskunnan hyväksi ja yhteiskunta pitää jokaisesta huolta -- lain velvoittamana ja lain takaamana. Jokaisella on asunto, ruoka, vaatteet, terveydenhuolto, koulutus, kulttuuritarjonta jne. Toisaalta jokaisen pitää osallistua näiden tuottamiseen. Tämä esitetään länsimaisessa mediassa orjuutena ja vapauden puuttumisena.

Jokaisessa yhteiskunnassa hyvinvointi on tuotettava työtä tekemällä. Mutta kenen pitää tuo työ tehdä? Kapitalistisessa yhteiskunnassa vain köyhien on tehtävä työtä. Rikkaiden ei tarvitse. Raha ratkaisee. Sosialistisessa yhteiskunnassa kaikkien on osallistuttava hyvinvoinnin luomiseen eikä kukaan saa rikastua toisen tekemällä työllä.

Olen tuosta aiheesta kirjoittanut useita blogeja, esimerkiksi nämä:

Ihmisoikeudet vs. ihmisvelvollisuudet

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #30

Miten näet ns. nomenklatuuran?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #31

Piti ihan netistä googlata, mitä tuo nomenklatuura tarkoittaa. Heikki Männikkö mainitsee sen hyvässä blogikirjoituksessaan, joka käsittelee Neuvostoliiton romahtamisen syitä (suosittelen lukemaan):

Sosialismin vaikeudet ja ihmiskunnan ongelmien ratkaisu

Minun nähdäkseni tuossa blogissa esitetyt syyt Neuvostoliiton romahtamiselle perustuvat pääasiassa (vaikkei tätä ääneen sanotakaan) ideologisen työn laiminlyömiselle. Tämä on mielestäni erityisen mielenkiintoista, koska Kim Jong Il kirjoitti 1995 tekstin kansan ideologisen kouluttamisen tärkeydestä sosialismin toteuttamisessa ja totesi, että juuri tämän työn laiminlyöminen oli syynä Neuvostoliiton romahtamiseen. Minuun tämä on tehnyt suuren vaikutuksen siksi, että olin itsekseni ajatellut juuri noin jo ennen kuin olin Pohjois-Korean ideologiaan tutustunut ensimmäistä kertaa.

Kim Jong Il (1995): Ideologisen työn asettaminen etusijalle on oleellisen tärkeää sosialismin toteuttamiseksi.pdf

Tuo ideologisen työn laiminlyöminen Neuvostoliitossa johti myös siihen, että NKP:n sisälle ja jopa johtoon pääsi syntymään erityinen wannabe-kapitalistien porukka. Pohjois-Koreassa kansan ideologinen kouluttaminen (myös puolueen sisällä) on käsittääkseni hoidettu paremmin, eikä tällaista vaaraa ole siellä olemassa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Stiiknafuula lienee sanaa mitä ajattelit nokkelasti kirjoittaa...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

On syytä vakavasti pohtia Trumpin hallinnon synnyttämiä psykologisia vaikutuksia yksilöille, jotka voivat esim. vähemmistöön kuuluvien osalta merkitä paradoksaalisia reaktioita, minkä taustalla ovat pohjimmiltaan voimakkaat pelot ja halu selviytyä vallitsevissa poliittisissa oloissa ja sen mukaisessa asenneilmastossa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Odotikin, että marxilainen kuoro alkoi yhteislaulun :D, jatkakaa toveri :D

Ai, niin muistakaa, olette uhreja, aina ;)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Ai, niin muistakaa, olette uhreja, aina ;)"

Meneekö Laineella lujaa taas =)?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse olen huomannut saman ilmiön täällä US-kirjoittajilla. Samat henkilöt ovat esiintyneet maahanmuuttovastaisina, meToo-vastaisina, feminismivastaisina, sukupuolivähemmistövastaisina ja seksuaalivähemmistövastaisina.

Onko oikeasti niin, että vähemmistöjen oikeudet muodostavat kahtiajaon yhteiskunnassamme? Surullista, että joillakin riittää aikaa hankaloittaa vähemmistöjen oikeuksien lisäämistä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Juice jo aikanaan lauloi, että vähemmistöön kuulumme jokainen, mutta ilmeisesti kaikki eivät ole sitä kuulleet tai oppineet.

Juice Leskinen Slam - Kuumaa Tuhkaa

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Olen hahmottanut asian niin, että kyse on näiden ihmisten mukavuusalueesta, jolla asiat on oltava niinkuin ennenkin, kuten saada kertoa homo- ja n-vitsejä ja heittää seksistisiä sutkauksia tai olla niiden kohteena "imarreltuja"; silloin ovat asiat kohdallaan, eikä niitä tarvitse sen kummemmin pohtia. Kaikki, mikä pakottaisi ajattelemaan asioita uusiksi, näyttää näitä ahdistavan suunnattomasti.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hieno päätelmä ja aivan varmasti totta. Kun laittaan lihaasyövä heteromies pilkan kohteeksi niin varmasti tulee haukut joka ilmansuunnalta.
Oma mieheni syö muuten lihaa :D

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #37

Olen valkoihoinen lihaa syövä heteromies ja nautin jopa alkoholia. Näiden kriteerien perusteella luokittelen itseni toisinaan nettikeskusteluissa (varsinkin maahanmuutosta puheenollen) "kristityksi", vaikka tosiasiassa olen eronnut kirkosta jo yli 30 vuotta sitten! :O

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tottakai on ihmisiä jotka elävät viiskytluvun maailmassa missä homot olivat jotain mistä ei puhuttu ja naiset kasvatettiin kilteiksi, reippaiksi ja vaatimattomiksi. Nyt on kuitenkin kyse liikkeistä joiden johtajat itse nauttivat liberaalin nykyaikaisen yhteiskunnan eduista ja koulutusmahdollisuuksista mutta haluavat pitää tukijoitansa huonosti informoituina. On kyse liikkeestä jonka johtajat itse haluavat nauttia modernista ja hyödyntää modernia mutta levittää takapakkia uutta ympärilleen.
Näillä Halla-ahoilla ja turkkiloilla on petollinen agenda. He ovat sivistyspettureita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hegemonisen maskuliinisuuden (erityisesti sitoutuneena kansallismieliseen politiikkaan) eräs merkittävin haittailmentymä käytännössä on juurikin vähemmistöryhmiin ja naisiin kohdistuva - ja usein huonosti peitelty - syrjintä ...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Islamilaisissa yhteiskunnissa tuo havaintosi pitää todella hyvin paikkansa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Toivonen on oikeassa siinä, että monissa islamilaisissa maissa machokulttuuri on korostettua. Itse oletan jopa, että huoli tuon machoilun vaarantumisesta lienee merkittävin ponnin 70-luvun lopulta alkaneeseen fundamentalistiseen aaltoon.

Puhuttaessa Suomesta asian purkaminen islamilaisuuden kautta ei liene järkevintä - ellei sitten halua viedä huomiota toisaalle siitä, mistä pitäisi olla puhe.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #43

"Puhuttaessa Suomesta asian purkaminen islamilaisuuden kautta ei liene järkevintä - ellei sitten halua viedä huomiota toisaalle siitä, mistä pitäisi olla puhe."

Eräillä kommentoijilla tuntuu olevan suunnaton halu vetää islamilaisuus asiaan kun asiaan mukaan.
Eikö ennen kannattaisi keskittyä itse asiaan joka koskettaa suoraan omaa kotimaatamme, eikä peilata jokaista asiaa islamilaisuuden kautta, joka täällä kuitenkin vielä melko marginaali usko.

Luulen, että juuri tuo intohimo viedä keskustelu sivuraiteille on suurin syy tuohon islamislaisuuden intohimoiseen mukaan vetämiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, islamilaisissa yhteiskunnissa patriarkaalisuus ja hierarkinen hegemoninen maskuliinisuus ovat olennaisia yhteiskunnallista järjestymistä ja sosiaalisia suhteita muovaavia tekijöitä. Suomessa nuo piirteet ilmenevät ainakin tämän blogikirjoituksen aiheena olevissa sosiaalisissa verkostoissa ja yhteisöissä - ja niissäkin usein huonosti peiteltyinä...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Minusta on ihan turha projisoida selvästi länsimaisessakin kulttuurissa ilmeneviä asenteita muualle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #47

Jos islamilaisessa kulttuurissa on mielestäsi kysymys vain ”asenteista” niin hieman eri tasolla olemme analyysissä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä miten usein.
Itte en nimittäin ainakaan vihaa naisia.. Tosin en kyll vihaa homojakaan vaikken tahdo heille lapsia tai kirkkohäitä..

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Misogynia voidaan nähdä muunakin kuin vihana. Kyseessä voi olla myös naisia aliarvioiva asennoituminen.

Mutta kertomasi perusteella suhtautuminen vastakkaiseen sukupuoleen on kunnossa, mikä on hieno juttu!

Samaa sukupuolta olevien parien kirkkohäiden mahdollisesta sallimisesta päättää omaan vapaaseen tahtiinsa kirkko ihan itse, jos on sitten päättääkseen.

Tämä vieläpä erikseen mainittiin kansalaisaloitteessa, joka johti samaa sukupuolta olevien parien siviilivihkimiset sallineeseen tasa-arvoiseen avioliittolakiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itte oisin antanut olla myös siviilivihkimisenkin ennallaan..

Silti en heitä vihaa..

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #48

Siviilivihkiminen nyt on kuitenkin maalliseen lainsäädäntöön perustuva tapahtuma, toisin kuin kirkollinen vihkiminen.

Kyllähän parisuhteen rekisteröintikin hoidettiin aivan samalla tavalla kuin siviilivihkiminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset