Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Alma Median työsyrjinnästä tuomittu toimitusjohtaja jälleen otsikoissa

  • Lähde: Twitter
    Lähde: Twitter
  • Lähde: Facebook
    Lähde: Facebook

Alma Media -konsernin toimitusjohtaja Kai Telanne, jonka KKO tuomitsi vuonna 2015 sakkoihin Johanna Korhoseen kohdistuneesta työsyrjinnästä, on noussut jälleen otsikoihin. Suomen Kuvalehti julkaisi tänään valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivan Päivi Anttikosken haastattelun Aamulehden päätoimittajan valintaprosessin yhteydessä koetusta syrjinnästä. Telanne oli Anttikosken mukaan tyrmännyt Anttikosken valinnan viimehetkillä vedoten hänen äitiyteensä.

Päivi Anttikoski, jolle oli prosessin loppuvaiheessa annettu ymmärtää olevansa niin sanottu ykkösehdokas, koki kertomansa mukaan erikoisia hetkiä Alma Median päätoimittajan Kai Telanteen haastattelussa.

Anttikosken kertoessa perheestään ja aikeistaan, että hänen muu perheensä olisi jäämässä ainakin aluksi asumaan Helsinkiin, oli Telanne udellut Anttikosken tyttären ikää. Iän selvittyä, oli Telanne todennut, että ”ei kuule kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä”.

Aamulehden toimitus sijaitsee Tampereella.

Anttikoski kertoo myös saaneensa vielä talon sisältä kuulla Telanteen todenneen, että ”Anttikoskea ei valita tehtävään, koska hän “hylkäisi” perheensä”.

Yleisradion haastatteleman työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan kuullun perusteella kyseessä on sukupuoleen perustuva syrjintä, joka kuvatun kaltaisena täyttäisi työsyrjintärikoksen merkit.

Alussa mainitussa Johanna Korhosen tapauksessa KKO totesi tuomiossaan, että toimitusjohtaja Telanne oli syrjinyt Korhosta tämän perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Toistaiseksi ei ole käynnissä mitään rikos-/oikeusprosessia, missä toimitusjohtaja Kai Telanne olisi epäiltynä esim. syrjintärikoksesta, mikä on asiasta keskusteltaessa syytä muistaa.

Ainoastaan Johanna Korhoseen liittynyt tuomio ja siihen liittyvät syyt ovat juridisesti kiistattomia.

Lue myös Johanna Korhosen tuore Facebook-päivitys täältä (ks. kuva).

Lisäksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on kommentoinut asiaa Twitterissä (ks. kuva).


Lähteet:

”Äitiys esti valinnan Aamulehden päätoimittajaksi – Alma Median toimitusjohtaja: ei lapsi pärjää ilman äitiään”. Suomen Kuvalehti, 20.7.2018

”SK: Alma Media ei palkannut hakijaa päätoimittajaksi, koska hän on äiti – Alma: Kyseessä väärinkäsitys, Anttikoski ei koskaan ollut ykkösehdokas”. Yle, 20.7.2018

”Korkein oikeus kovensi Telanteen tuomiota Lapin Kansan työsyrjintäasiassa”. Yle, 10.6.2015

 

Kirjoitusta päivitetty linkillä Johanna Korhosen tuoreeseen Facebook-päivitykseen 20.7.2018 klo 23.34.

Kirjoitusta päivitetty kuvalla ministeri Annika Saarikon tviitistä 21.7.2018 klo 10:24.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miten tämä voi nykyaikana edes enää olla mahdollista.

Hallituksenkin ohjeena on että pitää hakea duunia mukavuusalueensa ulkopuolelta vaikkapa sitten reissutyöläisenä. Mutta nähtävästi jonnekkin eivät naiset kelpaa koska pitäisi hiljaa hissukseen istuskella kotona lapsia hoitamassa vaikka perheessä olisi myös toinen huoltaja.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Törmätessäni Facebookissa SK:n asiasta kertovaan artikkeliin, minun piti hieroa silmiäni ja tarkistaa, tarkistaa ja jälleen kerran tarkistaa, että onko jutussa tosiaankin päiväys tälle päivälle ja vuodelle.

Tässä vielä IS:n juttu aiheeseen liittyen:

"Päivi Anttikoski: Valintani Aamulehden päätoimittajaksi kariutui äitiyteen ja lapsen asumiseen toisella paikkakunnalla", IS, 20.7.2018

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005764181.html

IS:n jutussa entisestä Aamulehden päätoimittajasta kerrotaan seuraavaa:

"Entinen Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kertoo IS:lle, että ollessaan Aamulehden päätoimittaja hänen perheensä asui pääasiassa Helsingissä. Kun Jokinen valittiin Aamulehden päätoimittajaksi, perheen nuorin lapsi oli 13-14-vuotias.

– Ei ollut koskaan puhetta, että perheen pitäisi muuttaa Tampereelle.

Jouko Jokinen oli itse kirjoilla Tampereella."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Olen ollut todistamassa vastaavaa tilannetta 40 vuotta sitten. Mutta että vielä nykyaikana?

Mutta jos Anttikoski aloittaa rettelöinnin, rajoittaa hän merkittävästi uramahdollisuuksiaan jatkossa, valitettavasti.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Anttikoski toteaa IS:lle:

"Olen miettinyt tätä kuukausia ja asia on vaivannut minua. En tee tätä itseni takia. Minullehan tässä kävi hyvin: on hyvä työpaikka ja olen päässyt kiinni uuteen työhön. Mutta koen, että minun täytyy kertoa, mitä tapahtui. Olen ollut median ulkopuolella nyt puoli vuotta virkamiehenä. Media puhuu paljon tasa-arvosta, mutta mitä se itse tekee? Olen nähnyt paljon lahjakkaita, nuorempia ja vanhempia, naisia ja otan tämän esiin heidän takiaan. Onko vielä rakenteita, jotka estävät naisten menestymistä?"

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005764181.html

Prosessin käynnistyminen asian johdosta vaikuttaisi ainakin tämän perusteella varsin epätodennäköiseltä.

Toisaalta, merkittävää rohkeutta vaatii tämäntyyppisten asioiden julkituontikin ilman aikeita viedä asiaa sen pidemmälle.

Se onkin sitten oma lukunsa, miten AM aikoo sisäisen hygieniaongelmansa hoitaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Mielenkiintoista on myös se, että aiempi päätoimittaja Jouko Jokinen oli suorastaan kirjoilla Tampereella, vaikka hänen perheensä asui pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kieltämättä kyseinen tieto on omiaan vahvistamaan tietoon tulleiden seikkojen perusteella syntyvää vaikutelmaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Johanna Korhosen päivitys asian taustoista FaceBookissa:

"Niille, jotka ihmettelevät, miten Kai Telanne voi olla edelleen Almassa töissä ja millanen hallitus yhtiössä oikein on/oli, kerron seuraavaa: minun erottamiseni jälkeen yhtiö tiedotti pörssitiedotteella, että erottamisesta päätti yhtiön hallitus yksimielisesti.

Alman hallituksessa oli jäseniä, joiden mielestä päätoimittaja ei saa olla homo. Tämä käy ilmi esitutkintapöytäkirjoista. Nämä neljä jäsentä tukivat aktiivisesti Telannetta heti hänen päätöksestään kuultuaan. (Kaksi jäsentä ei halunnut olla mukana rikollisessa toiminnassa ja poistuivat käytävälle.)

Kun hallituksessa tajusivat, että esitutkintaan ja käräjille olisi joutunut näin ollen myös hallitusjäseniä, he porukkana päättivät, että vastuussa olikin Telanne ihan yksin. Telanne siis valehteli hallitukselta saamastaan tuesta oikeudessa siinä vaiheessa, kun tarinaa oli päätetty muuttaa (”Toimin aivan yksin.”) Tästä tietysti olivat kiitollisia hallituksen jäsenet, kun itse välttyivät syytteiltä. Voisin kuvitella, että Kaitsun työpaikan jatkuvuus bonuksineen on tästä hyvä vastapalvelus. Tuskin häntä on kovasti muualle kosiskeltukaan."

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #7

Aika mielenkiintoista lisätietoa. Facebook-päivitys on näköjään ihan tuore.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #8

Juu, juuri nyt pari tuntia vanha.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #7

Tästä saa vahvan vaikutelman, että ko. hallitus on myös tämän päätöksen takana ja Kai Telanne toimii palomuurina. Toimivaksi havaittu menetelmä, vaikkakin kömpelö.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #14

Toisaalta Anttikosken kertoman mukaan Telanne olisi toiminut tiettyjen asenteiden varsin selkeässä ja voimakkaassa ilmaisemisessa oma-aloitteisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokaisen yksityisen firman täytyy saada valita se henkilö kulloiseenkin tehtävään, jonka henkilön se katsoo suoriutuvan parhaiten vaadittavien tulosten kannalta työnsä hoitamisesta.

Yrityksellä ei ole mitään muuta motivaatiota paikan täyttämisen kannalta.

Joten puheet syrjinnästä ovat puppua aivan loogisesti ajatellen. Kukaan ei halua ampua itseään omaan jalkaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mm. Yrittäjät toteaa sivuillaan seuraavaa:

"Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työhönottotilanteessa

Työnantajalla on lähtökohtaisesti oikeus valita työntekijäksi parhaaksi katsomansa henkilö, joka täyttää työtehtävään asetetut vaatimukset. Työnantajan on kuitenkin otettava työntekijän valinnassa huomioon yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevat säännökset."

https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/tyonantajan...

Ks. lisäksi:

https://www.tasa-arvo.fi/syrjinta-tyontekijoiden-v...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Aika kusipäistä toimintaa. Ei sitä syrjintää voi muuksi sanoa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko (kesk) onkin luonnehtinut asiaa "tunkkaiseksi tarinaksi".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

On huomioitava että edellisen päätoimittajan perhe- ja asumistilanne oli identtinen Anttikosken kaavaileman tilanteen kanssa. Mutta edellinen päätoimittaja olikin mies, Jouko Jokinen.

Yritys, joka toimii yhteiskunnassa, josta sen olemassaolo ja toiminta on monin tavoin riippuvainen, on noudatettava yhteiskunnan sääntöjä ja moraalia – tai sitten sen on poistuttava sen yhteiskunnan markkinoilta.

Joka on tästä toista mieltä, on haihatteleva liberalisti, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Looginen johtopäätös on, että Anttikoski arvotettiin ja arvostettiin äitinä korkeammalle tasolle kuin edellinen päätoimittaja isänä.

Aika näyttää, johtaako nyt käytävä tasa-arvokeskustelu oikeudenkäyntiin, jossa edellinen miespuolinen päätoimittaja joutuu kysymään oikeudessa perusteita taannoiselle omalle valinnalleen.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Voihan asian tietysti noinkin ajatella.

Kuitenkin Anttikosken kertomuksen ja työelämän tasa-arvoa säätelevien pelisääntöjen perusteella Anttikoski olisi "arvotettu ja arvostettu" työnhakijana matalammalle tasolle kuin edellinen päätoimittaja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Tätä on mahdotonta todentaa, sillä Anttikoski ja edellinen päätoimittaja eivät nyt olleet samanaikaisesti työnhakijoina.

Liioin muut työnhakijat näillä kahdella eri valintakerralla eivät olleet samat henkilöt.

Tässä valintaprosessin jälkipuinnissa onkin kyse enemmän fiktiosta kuin faktasta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #19

Kyllä kai se rekrytointi tapahtui oikeasti eikä vain sadussa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #20

On totta, että kovin monet rekrytointiprosessit ovat sikäli satua, että valinta on tehty jopa ennen viran tai työn laittamista virallisesti haettavaksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #22

Onko niin käynyt tässä tapauksessa, sitä emme tiedä. Sen tietävät vain asianomaiset, jotka saisivat potkut jos paljastaisivat asian.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #19

Tasa-arvolaissa voidaan asiaa lähteä viemään eteenpäin ns. syrjintäolettaman perusteella, jolloin syrjijäksi oletetun on näytettävä. että kyse ei ole syrjinnästä. Telanteen utelut ja kommentit ovat tässä suhteessa sen verran raskauttavia, että ihmettelen, että ne voitasiin selittää pois.

Juridisesti tähän siis ei tarvita vertailua Jokisen rekrytointiin, se vain tuo asian ilmeisemmäksi.

Tässä tapauksessa on ollut myös ilmeistä, että asia on vaikuttanut suoraan lopulliseen valintapäätökseen. Syrjintää olisi ollut jo aiemmassakin vaiheessa suoritettu "alkukarsinta" samoilla perusteilla.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Seta myönsi tänä vuonna Asiallisen tiedon omena -palkinnon Lapin Kansalle koska lehti on "julkaissut viime vuosina useita uutisia sekä omia artikkeleita seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta sekä huomioinut paikallista sateenkaaritoimintaa" ja "lehden linja on ollut ihmisten moninaisuutta kunnioittavaa ja jutut ovat olleet huolellisesti taustoitettuja".

Ks.

https://www.epressi.com/tiedotteet/sosiaaliset-kys...

Lapin Kansa siirtyi Alma Mediasta Kaleva-konserniin tämän vuoden huhtikuussa, joten Setan palkinto oli ajallisesti tarkasteltuna samalla tunnustus myös Alma Medialle, koska palkitsemisen syiden tarkastelun ajanjakso on ollut useampi vuosi.

Anttikosken kertomuksesta paljastuneet tiedot ovat kuitenkin aikamoinen märkä rätti tasa-arvon saralla myös Setan silmille.

Risto Koivula

Korhosta voidaan täysin laillisesti "syrjiä" kautta uran osoitetun tyhmyyden ja yleisen asiantuntemattomuuden takia, eikä tuo Anttikoskikaan ruudinkeksijältä vaikuta. Korhonen oli mm. ensimmäinen TV-toimittajan pierukello, joka maikkarilla paapatti "digiklutuuriohjelmassaan" "todella ajattelevista tietokoneista" (Pentti Haikonen)...

Tosin Alma Median taso romahti haistapaskantieteeseen heti Apumatti Apusen astuttua apulaispäätoimittajaksi, ja erittäin kummallisen agendan kausi alkoi...

Olen dokumentoinut sitä tänne:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/12/paviaa...

Jos Alma nyt tehnyt sellaisen päätöksen, että "haistapaskantiede wittuun!" NIIN SE ON AIVAN VARMASTI OIKEA PÄÄTÖS!!!

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Et sitten yhtään kauniimpia sanoja suomen kielestä löytänyt?!

"... voidaan täysin laillisesti "syrjiä" ..."

Lait kielsivät jo tuolloin (v. 2008) syrjinnän ja kieltävät nytkin hyvin monen eri kriteerin perusteella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset