Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Luther ja sateenkaariparit tuomiokirkon portailla

  • Luther ja sateenkaariparit tuomiokirkon portailla

Kansanedustaja, lääkäri ja kristitty Päivi Räsänen lainasi viimeisimmässä blogikirjoituksessa esittämiensä avioliitto- ja sukupuolikäsitysten tueksi uskonpuhdistuksen isää, Martti Lutheria. Lutherin siteeraaminen tässäkin asiassa osoittautuu kuitenkin hyvin pian ongelmalliseksi.

Mitä käytännöllisenäkin ihmisenä tunnettu Luther ajatteli Uuden testamentin opetuksista ja ohjeista? Ei ainakaan niin, että kirkon on noudatettava niitä nyt ja aina. Luther arvosti kristinuskon kehittymistä ajan saatossa. Hän hyväksyi sen tosiasian, että kirkko on hitaassa liikkeessä Uuden testamentin opetusten tai ohjeiden käytäntöön soveltamisen suhteen, Jumalan sallimana! Jumala salli Lutherin mukaan joidenkin opetusten ja ohjeiden yksinkertaisesti unohtuvan. (K. Arffman, Kristinuskon historia, Edita, 2004)

Katsoessaan kristikunnan menneisyyteen, Luther ymmärsi tulevan, eikä tahtonut lukita kirkkoa johonkin ikiaikaisten, kenties vieläpä uudelleenelvytettyjen, opetusten tilaan.

Suhtautuminen veren syömisen kieltoon (Apt. 15:20) on eräs esimerkki ohjeen unohtumisesta. Harvassa ovat ne kristityt, jotka katsovat aiheelliseksi kieltäytyä veriruokien syömisestä.

Mitä tulee naisten asemaan kristikunnassa, on Uuden testamentin opetus ankara.

… naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnan kokouksessa”, toteaa Paavali kirjeessään korinttilaisille (1. Kor. 14:34-35).

Tätä selkeää ohjetta ei ole kristikunnan parissa noudatettu pitkiin aikoihin, mistä Päivi Räsänen itse on eräs käytännön esimerkki. Edellä mainitun Raamatun selkeän kiellon valossa Räsäsen julkinen toiminta, missä sanallisesti tai kirjallisesti otetaan kantaa uskonasioihin, voitaisiin tulkita niskuroinniksi Raamatun opetusta vastaan. Näin ei kuitenkaan suurimmassa osassa kristikuntaa käytännössä enää tehdä. Naisten julkiset kannanotot uskonasioihin katsotaan jopa suotaviksi. Naispappeus on ollut luonnollinen osa tätä kehitystä. Lutherin näkemykseen nojautuen, Jumala on sallinut Paavalin naisvastaisen opetuksen kokea lähes (!) täydellisen unohtumisen.

Lienee turhaa mainita, että Uuden testamentin opetukset armolahjoista, kuten kielillä puhumisesta, ja niiden tavoittelemisesta, on todettu suurimmassa osassa kristikuntaa tarpeettomiksi.

Entäpä avioliittoon vihityt mies- ja naisparit Helsingin tuomiokirkon portailla? Mitä tämä Helsinki Pride-tapahtuman yhteydessä todistettu näky kertoo? Entinen ja nykyinen arkkipiispa olivat lähettäneet tervehdyksensä näille pareille.

Ehkä Uuden testamentin homoseksuaalisuuden tuomitseviksi tulkitut opetukset (erit. Paavali) kokevat ainakin evankelis-luterilaisessa viitekehyksessä tarkasteltuna unohduksen, Jumalan sallimana?

Edellä esitetystä halutaan muistuttaa, että se on lähinnä teoreettinen pohdiskelu, missä ei haluta ottaa kantaa keskiössä olevan uskomusjärjestelmän mielekkyyteen.

Lähde:

"Sateenkaariparien yhteinen hääkuva Tuomiokirkon portailla". Ranneliike.net, 1.7.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset