Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Vihapolitikointi ja kaksien rattaiden taktiikka - Ei kanna pitkälle

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo on nostanut esille kansanedustaja Veera Ruohon kokeman vihavyöryn, jota Orpo on luonnehtinut käsittämättömäksi. Tarkoituksena on ottaa asia esille myös hallituskumppaneiden kanssa.

Vihapuhe erilaisten sähköisten kommunikointiväylien kautta on valitettavaa arkea. Erityisen kiusalliseksi tämän tekee vihapuheita esittävien mahdollisuus esiintyä nimettömänä tai tekaistuilla identiteeteillä.

Emme voi hyväksyä poliitikkoihin, kuten Veera Ruohoon, kohdistuvaa vihakampanjointia.

Demokraattisen päätöksentekojärjestelmän ollessa kyseessä, samaan hengenvetoon on todettava, ettei myöskään kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuruun kohdistettava painostus, jopa suoranainen demonisointi ja saalistus, ole yhtään sen hyväksyttävämpää.

Vihapuheen osalta on kuitenkin muistettava se realiteetti, että poliitikot ovat kansalaisille esikuvia sekä hyvässä että pahassa.

Liian monta kertaa poliitikkojen harjoittama vihan lietsonta, joka tyypillisesti kohdistuu vähemmistöihin, tulkitaan joidenkin kansalaisten mielessä eräänlaisena korkeammalta tasolta annettavana oikeutuksena toistaa vihaa lietsovan poliitikon toimintamallia ja hoitaa varsinainen likainen työ.

Seuraukset tiedetään.

Poliitikot itse voivat toimia tavalla, joka tekee vihapuheesta ja -vaikuttamisesta salonkikelpoista. Tätä – poliitikkojen omaa roolia – ei voida eikä tule ohittaa, kun tarkastellaan kyseisiä ilmiöitä yhteiskunnassa, missä liiankin monta kertaa erilainen pahoinvointi altistaa ihmisen kielteisille sytykkeille.

Poliittisella järjestelmällä on peiliin katsomisen paikka.

Osana suomalaista poliittista järjestelmää myös Kokoomuksella on sama tilanne, mistä karu muistutus saatiin vastikään Tampereelta.

Tampereen kaupunginvaltuuston suurin valtuustoryhmä (Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja RKP) toimi viimeisimmässä valtuustokokouksessa tavalla, joka on laajalti järkyttänyt kaupunginvaltuuston jäseniä, tamperelaisia yleisemmin unohtamatta.

Tampereen kaupungin vuoden 2017 arviointikertomuksen ja tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä osa suurimman valtuustoryhmän jäsenistä järjesti näytelmän, jonka tarkoituksena oli osoittaa halveksuvia mielipiteitä transsukupuolisista. Mielipiteitä esitettiin puheenvuoroin ja huuteluin.

Osallisina näytelmässä olivat Kristillisdemokraattien valtuutettu ja kaksi Kokoomuksen valtuutettua.

Eräs kaupunginvaltuuston jäsen on todennut, että mainittujen Kokoomuksen valtuutettujen aiemman toiminnan perusteella esitetyt tasa-arvon vastaiset mielipiteet eivät tulleet yllätyksenä.

Uudistunut tasa-arvolaki kieltää sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja vaatii kuntia suunnitelmallisesti toimimaan myös sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi. Tämä koskee sekä roolia työnantajana että julkisten palvelujen tuottajana.

Mitä transsukupuolinen työntekijä tai palveluja käyttävä henkilö ajattelevat tapahtuneesta?

Kokoomuksen puoluekokous on juuri tehnyt päätöksen toimia translain uudistamisen puolesta mutta eräiden tamperelaisten kokoomuspoliitikkojen mielestä tälle voi haistattaa pitkät kenenkään asioihin puuttumatta?

Olisi johdonmukaista, että Kokoomus kävisi perusteellisen sisäisen keskustelun vihapolitikoinnista sen omissa riveissä.

Vihapolitikoinnin harjoittamisen suhteen ei voi eikä kannata istua kaksilla rattailla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Taitaapa tuo KD:n kaupunginvaltuutettu olla myöskin kansanedustaja...

Juha Hämäläinen

#1. Ja varmaan oli myös vapaamuurari.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Jaa siitä en tiedä, ehkä Hämäläinen nokkelana miehenä tietää tuonkin.
Kerro toki muillekin.

Mistä moinen tuli mieleesi?

Vai pelkkää naivia kiukutteluasi, vailla perusteita?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Hyvin epätodennäköistä, vaikkakaan ei täysin poissuljettua.

Eikö Hämäläinen tiedä, että KD:n taustalla vaikuttavissa kristillisissä liikkeissä vapaamuurarius vertautuu pääsääntöisesti pakanallisuuteen ja vapaamuurariksi paljastuneiden tie liikkeiden jäseninä päättyy hyvinkin nopeasti, vaikka yhdistävänä tekijänä on edellytys uskosta (yhteen) jumalaan (tai korkeimpaan voimaan).

Harmillista sinänsä tämä kielteinen suhtautuminen vapaamuurariuteen, sillä kyse on verrattain harmittomasta korkeaan moraaliin ja itsensä henkiseen kehittämiseen ja jopa usein suvaitsevaisuuteenkin pyrkimisestä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #4

"Harmillista sinänsä tämä kielteinen suhtautuminen vapaamuurariuteen, sillä kyse on verrattain harmittomasta korkeaan moraaliin ja itsensä henkiseen kehittämiseen ja jopa usein suvaitsevaisuuteenkin pyrkimisestä."

Arkkipiispa Kari Mäkinen lausui suunnilleen samoin vapaamuurareista, kun häneltä kysyttiin kirkon kantaa vapaamuurareihin. Mutta jos kyse olisi harmittomista itseään henkisesti kehittävistä ihmisistä, jotka pyrkivät suvaitsevaisuuteen, niin miksi jäsenluettelot ovat salattuja? Miksi jotkut valtiot ja myös kirkolliset piirit katsovat vapaamuurariuden uhaksi valtioille ja uskonnoille? Miksi muurariuden salaisuudet paljastetaan pikkuhiljaa, sitä mukaa mitä korkeammalle asteelle muurariudessa päästään? Ja ennenkaikkea, miksi monet kirkon piirissäkin olevat eronneet vapaamuurarit, kertovat kyseessä olevan saatananpalvonnan?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #5

Kyseessä ei ole mikään uskonto, eikä myöskään "saatananpalvonta". Jos haluaa etsiä jotakin syitä salaisuuteen, niin ne liittyvät historiaan.

Esim. valistus ja humanismi, jotka käsittääkseni vapaamuurariuden ytimessä, ovat tunnetusti olleet alun perin ns. kiellettyjen asioiden luettelossa (ketkäköhän tätä listaa ylläpitivät?), minkä johdosta ei ole välttämättä ihme, että salaisuutta on jouduttu vaalimaan ja perinteenä vieläkin vaalitaan.

Vapaamuurarit eivät harjoita ns. julistustoimintaa, mikä on myönteinen piirre, kun sitä vertaa moniin raja-aitoja rakentaviin kristillisiin liikkeisiin, jotka saavat aikaan jäsentensä henkisen lukkiutumisen äärimmäisen alkeelliselle tasolle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Minua mietityttää sellainen asia, että kun Arkkipiispa ja sinä annatte vapaamuurareista lähes identtiset selitykset, niin mistä te voitte tietää mitä vapaamuurarit oikeasti ovat tai mihin he oikeasti pyrkivät? Vain korkeimman tason vapaamuurareilla on kyky tähän, koska he tietävät nämä asiat. Alemmat muuraritasot, eivät tiedä näitä asioita.

Vapaamuurareihin kuuluvat niin poliittisen, kirkollisen kuin taloudellisen eliitin jäseniä. Näin vaikutusvaltaisella järjestöllä, on sellainen vaikutusvalta, että kaikkien järjestöön kuuluvien nimet tulisi olla julkisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset