Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Lapset uskonyhteisöjen armoilla – Vailla omia sanoja koetuille vääryyksille

Pelotelkoot aikuiset toisiaan kiljuvalla saatanalla, jos välttämättä haluavat, mutta lapset on jätettävä rauhaan. Lapset eivät tarvitse yhtään mitään informaatiota mistään helvetistä, demoneista, riivaajista, saatanasta.

Edellinen toteamus on Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n suljetun Facebook -vertaistukiryhmän jäseneltä, joka lähetti terveisiä lapsiasiavaltuutetulle UUT:n vuonna 2015 tekemän selvityksen välityksellä. Selvitys koski uskonyhteisöjen vaikutuspiirissä elävien lasten hyvinvoinnin kannalta ongelmallisia ilmiöitä.

UUT:n lapsiasiavaltuutetulle tekemän selvityksen kuvaamat ilmiöt vetävät hiljaiseksi. Seuraavassa pieni tiivistelmä selvityksen maininnoista:

1) voimakkaille peloille altistuminen:

     - pelottavat saarnat

     - maailmanlopulla, helvettiin joutumisella ja uskovien ylöstempaamisen seuraamuksilla (esim. perheestä eroon joutumisella) pelotteleminen

     - hurmoshenkisyyden ja karismaattisten ilmiöiden (esim. kielilläpuhuminen) aiheuttamat pelot

     - pahoilla hengillä pelottelu

2) seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen salailu

3) kuritusväkivalta

4) eristäminen uskonyhteisön ulkopuolisista

5) seksuaalisen käyttäytymisen rajoittaminen (esim. homoseksuaalisuuden tuomitseminen)

6) jatkuva syyllisyyden ja häpeän tunteiden aiheuttaminen

7) mielenterveyden ammattilaisten tarjoaman avun kieltäminen/leimaaminen epäilyttäväksi

8) tiiviistä uskonyhteisöstä irtaantumisen aiheuttama putoaminen uskonyhteisön ja ulkopuolisen maailman välimaastoon ja tyhjän päälle jääminen.

Listaa voisi jatkaa edelleen ja siitä tulisi pitkä.

Mihin johtaa jatkuva pelko, syyllisyys, häpeä ja eristäytyminen normaalista sosiaalisesta kanssakäymisestä uskonyhteisön ulkopuolisten ikätovereiden kanssa? Mihin johtaa lapsen normaaliin fyysiseen ja henkiseen kehitykseen sisäsyntyisesti kuuluvien asioiden leimaaminen saastaiseksi ja syntiseksi?

Uskonyhteisössä harjoitetun eriasteisen hengellisen väkivallan kohteeksi joutuneella lapsella tai nuorella ei ole omia sanoja, joilla kuvailla kokemaansa vääryyttä, tai vertailukohteita, joihin suhteuttaa tätä kaikkea.

Valitettava totuus on se, että edellä mainituista ilmiöistä kyetään kertomaan vertaistukea tai ammattiapua tarjoaville tahoille vasta aikuisiällä, varsin usein uskonyhteisön jättämisen jälkeen, jolloin koetun vääryyden aiheuttama eriasteinen henkinen ja sosiaalinen oirehtiminen on realisoitunut masennuksena, psykoottisina oireina, itsetuhoisuutena, eristäytymisenä ja yksinäisyytenä jne.

UUT:n tekemä selvitys, mistä ilmenee myös ehdotuksia asioiden ratkaisemiseksi, kannattaa lukea.

Tietoisuutta UUT:sta ja sen tarjoamasta tuesta on syytä lisätä. Jokainen meistä voi tehdä oman osansa:

www.uskontojenuhrientuki.fi/

 

Lähde:

Valkila, Joni: Selvitys lapsiasiavaltuutetulle: Joitakin lasten hyvinvoinnin kannalta ongelmallisia ilmiöitä uskonyhteisöissä. Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n selvityksiä 1/2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itseäni kylmii vieläkin erään helluntailaiseen perheeseen kuuluvan pikkupojan sanat. Lapsi oli 6-7-vuotias. Olin tuohon aikaan kerho-ohjaaja, ja tämä lapsi käyttäytyi niin vihamielisesti ja uhkaavasti toisia lapsia kohtaan etten uskaltanut päästää lasta hetkeksikään silmistäni.

Kerran lapsi pysähtyi tuijottamaan minua ja tokaisi todella kolkolla äänellä:

"Etkö ole vielä ottanut Jeesusta Kristusta sydämmeesi? Jos syntejä ei anna Jeesukselle, paha tulee ja vie."

Että sellaiselle Jeesukselle ne lapset pitäisi viedä...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kuten UUT:n selvityskin osoittaa, on valitettava tosiasia, että monet kristilliset uskonyhteisöt syöttävät jopa pienille ja puolustuskyvyttömille lapsille sanomaa, joka on omiaan aiheuttamaan aikuisissakin voimakasta ahdistusta.

Tällainen voi aiheuttaa oireilua monilla eri tavoilla.

Pieni vilkaisu sosiaaliseen mediaan osoittaa monien uskonyhteisöjen aikuisten äärimmäisen hyökkäävän asenteen kaikkea yhteisön määrittelemää "ulkopuolisuutta", varsinkin ns. "alinta kastia" edustavia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, kohtaan. Sieltä niitä toimintamalleja sitten omaksutaan: mitä isot edellä, sitä pienemmät perässä.

Sitten vielä kehdataan väittää, että ollaan vainottuja (oikein kysellään: "Mikä hetki yöstä on?"), kun on ensin itse heitelty kuorma-autollinen kiviä "syntisten" päälle ja joku uskaltaa mainita, että tällainen ei ole kohtuullista.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"...Aito avioliitto ry:n työtä avioliiton ja lapsen ihmisoikeuksien hyväksi …"

Vai ajavat lasten ihmisoikeuksia.
Mitenköhän lienee ottaen huomioon heidän puheenjohtajansa kirjoittelut sekä muun yhdistyksen toiminnan.
Enpä usko, että ainakaan tämän blogin aiheeseen heillä mitään järkevää sanottavaa on.

Lasten kokemat uskonnolliset paineet perheen tai yhteisön sisältä, voivat olla todella vahingollisia ja niiden negatiiviset vaikutukset voivat kestää koko elämän.
Yhdenkään lapsen ei tulisi joutua uskontojen uhriksi, vaikka vanhemmat kuinka olisivat uskossa, eriasia on sitten miten isompana haluavat olla tekemisissä uskonasioiden kanssa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

UUT:n selvityksessä mainittuja ehdotuksia ratkaisuiksi, mm.

"Ongelmiin voidaan vaikuttaa lisäämällä tietoisuutta niistä. Näin esimerkiksi koulun, terveydenhuollon, sosiaalityön ja lastensuojelun ammattilaisilla on paremmat edellytykset ymmärtää erilaisia tilanteita, joissa lapset ja nuoret tarvitsevat tukea."

"... voisi olla jokin matalankynnyksen taho, johon suljetuissa uskonyhteisöissä olevat lapset ja nuoret voisivat ottaa yhteyttä kun he tarvitsevat apua."

"Poliisin olisi hyvä olla nykyistä paremmin tietoinen uskonyhteisöjen toimintatavoista ja lapsiin kohdistuvista rikoksista, jotka eivät välttämättä tule poliisin tietoon."

Itse sanoisin, että kouluilla on erittäin merkittävä rooli selityksessä mainitun tietoisuuden lisäämisen osalta. Mutta tässäkin tullaan jälleen siihen tosiasiaan, että monilla uskonyhteisöillä on kova halu puuttua siihen, mitä kouluissa saa yhteisön perheiden lapsille opettaa ja mitä ei. Eräällä nimeltä mainitsemattomalla suomalaiselle "kattoperhejärjestöllä" on tässäkin asiassa sormensa pelissä.

Sosiaalisen median kampanjoinnilla voitaisiin myös hyvässä tapauksessa saada aikaan hyviä tuloksia.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jehovan todistajien tämän kesän piirikonventit ovat tällä hetkellä käynnissä. Kolmipäiväinen ohjelma keskittyy pitkälti "vainoilla" ja Harmagedonilla pelotteluun. Lapset ovat totta kai paikalla vanhempiensa kanssa.

Minusta on käsittämätöntä, että tällaisista kulttien ahdistavista aivopesutilaisuuksista on tapana uutisoida ilman kritiikin häivääkään.

Lainsäätäjä, joka antaa tällaisen toiminnan jatkua, on yhtä syyllinen lapsille aiheutettuihin elinikäisiin vaurioihin kuin kulttien vallankäyttäjät. Koska olen itse yksi uhreista enkä näe tässä asiassa minkäänlaista kehitystä parempaan suuntaan, olen alkanut vihata ja halveksia tätä yhteiskuntaa todella syvästi ja menettänyt kaiken luottamukseni sitä kohtaan. En haluakaan tuntea olevani osa sitä. Olen mieluummin syrjäytynyt.

Masennus, psykoottiset oireet, itsetuhoisuus, eristäytyminen, yksinäisyys... kaikki ovat tuttuja. Eikä oma listani edes rajoitu niihin. Uskonnolliset traumat kulkevat usein mukana koko loppuiän tehden elämästä nauttimisen mahdottomaksi.

Lasten kasvattaminen ahdasmieliseen uskonnollisuuteen on yhtä törkeää ja vahingollista kuin lasten seksuaalinen hyväksikäyttö (joka myös on lahkoissa ja kulteissa tavallista). Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa moinen puolustuskyvyttömiin kohdistettu henkinen väkivalta olisi ankarasti kriminalisoitu.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Minusta on käsittämätöntä, että tällaisista kulttien ahdistavista aivopesutilaisuuksista on tapana uutisoida ilman kritiikin häivääkään."

Olen täysin samaa mieltä. Vastaavaa uutisoinnin taso on myös muidenkin liikkeiden "suurten kokoontumisajojuhlien" yhteydessä.

Silloin, kun ne syvään juurrutetut irrationaaliset uskomukset tunnistaa ja tunnustaa omien syvien traumojen lähteiksi, on eräs tärkeä elementti rationaalisiin käsityksiin ja maailmankuvaan tukeutuminen.

Tuoreen Iltalehden viikonvaihdeosassa oli varsin pitkä juttu kahdesta seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi kristillisissä uskonyhteisöissä eheytyshoitojen kohteiksi joutuneesta henkilöstä. Molemmat olivat joutuneet sietämään manaussessioita (eli pahojen henkien ulosajaminen). Toinen näistä henkilöistä oli eräänä päivänä sen jälkeen, kun oli päässyt irti yhteisöstä, havainnut menettäneensä uskon Jumalaan. Yhteisön opettamaan "puhtaan" elämän keinoon, eli "liikkeessä olevaan pyhään henkeen turvautumiseen" tämä henkilö uskalsi Iltalehdelle tuhahtaa:

"Ja paskanmarjat".

Sanoin jopa niin, että hieno toteamus kaiken tuon koetun manipuloinnin jälkeen!

Itse asiassa:

https://www.laki24.fi/rikosoikeudelliset-seuraukse...

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No minä ehdotan kirjaa Charlotte Rorth: Tapasin Jeesuksen ( I met Jesus) ja tämä tanskalainen toimittaja tapasi siis oikeesti oikeassa elämässä Jeesuksen ja jutteli Hänen kanssaan ja siitä teki kirjan ja elää nyt tämä toimitaja Tanskassa ja on facebookissa ja sitten ehotan you tube videoo Howard Storm , niitä on useita tai sitten oisi hyvä kirja Nicy Cruz Juokse Poika Juokse tai sitten vois katsoo blogin Filosofinen Toora täältä puheenvuorosta, tämmösiä ehotan, ainakin ehotan

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Juu juu, olen minäkin nähnyt vilauksen kahdestakin kuolleesta ihmisestä, mutta ei niistä kumpikaan Jesse ollut...

Ne oli vainajahenkiä, joista raamattu varoittaa.

Ihan turha nyt yrittää muuttaa tuota blogin tärkeää sanomaa sumuttamalla huuhaata.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Minä ehdotan Dawkinsin "Jumalharhaa", Sam Harrisin "Uskon loppua" ja ennen kaikkea järjen käyttöä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Myös Christopher Hitchensin Jumala ei ole suuri kannattaa lukea.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

#7 Näyt ja pään sisältä kuuluvat äänet ovat aivojen tuotoksia. Ei siinä kummempaa ole.

Mikäli tällaiset ilmiöt jatkuvat pitkään, säännöllisinä, häiritsevinä ja käytöstä jokseenkin pakonomaisesti ohjaavina, on niistä syytä kertoa lääkärille oireiden mukaisen hoidon saamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset