Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Syvästi katoliselta Irlannilta korvatillikka Agenda Europe-verkostolle

Katolinen Irlanti on juuri julkistettujen äänestystulosten mukaan äänestänyt eilisessä kansanäänestyksessä murskaluvuin kumoon perustuslain kahdeksannen lisäyksen, joka on estänyt raskauden keskeytykset. 66 % äänestäneistä oli sitä mieltä, että kumoon koko lisäys ja pääministeri on vahvistanut lainmuutoksia tulevan vuoden loppuun mennessä.

Siinä kävi nyt niin, että syvästi katolinen Irlanti antoi jälleen kerran melkoisen korvatillikan Agenda Europe-verkostolle, joka taistelee naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia vastaan Euroopassa.

Irlannissa astui voimaan itsemääräämisoikeutta kunnioittava translaki vuoden 2015 syyskuussa. Muutamaa kuukautta aikaisemmin irlantilaiset äänestivät tasa-arvoisen avioliittolain puolesta selvin luvuin.

Tavalliset katoliset eivät suinkaan marssi kirkkonsa doktriinien tahdissa ainakaan Irlannissa.

Lue lisää:

”Äänestystulos valmistui: Irlantilaiset äänestivät abortin puolesta selvällä enemmistöllä”. Yle, 26.5.2018

”6 järkyttävää faktaa abortista Irlannissa”. Amnesty, 28.9.2015

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Eihän tässä mikään Agenda Europe –verkosto ollut varsinainen tappion kärsinyt osapuoli, vaan Katolinen kirkko, joka maksaa nyt hintaa pappien pedofiliasta. En ymmärrä, miksi pitäisi olla niin kovin riemuissaan äänestyksen tuloksesta. Tosiasiaksi näet jää, että alkaneen raskauden keskeytys on monelle naiselle ja myös miehelle vakava omantunnon kysymys, joka jää vaivaamaan mieltä täysin riippumatta siitä, onko se tehty laillisesti vai laittomasti.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Seuraavassa palanen nyt väistyvän synkän lainsäädännöllisen varjon aiheuttamista vaivoista:

https://www.amnesty.fi/6-jarkyttavaa-faktaa-aborti...

Ja niinhän kirjoituksessa todetaan, että tavalliset irlantilaiset katoliset eivät kaikesta päätellen marssi kirkkonsa doktriinien tahdissa, eli totta kai kyseessä on tappio katoliselle kirkolle, joka EPF:n raportin mukaan jyllää keskeisessä roolissa myös Agenda Europe-verkostossa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tulos voi jopa vähentää tehtyjä abortteja. Puoskarien tekemät loppuvat ja ulkomailla tehdyt. Kun ne olivat vaihtoehtoina ovat se on voinut johtaa pikaisiin ja hätäisiin päätöksiin.
Parempi ilmapiiri - suurempi syntyvyys.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Äänestyksen tuloksena irlantilaiset kai saavat nyt sitten päättää asiasta omantuntonsa mukaan, joten eikö tästä voi olla "riemuissaan"?

Siitä, että jokin asia tuntuu moraalisesti väärältä, ei läheskään seuraa, että se pitäisi lailla kieltää. Irlantilaiset äänestäjät näyttävät olleen kyllin fiksuja tajutakseen tämän.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Abortinvastustajien ajatuksenjuoksua on vaikea ymmärtää. Hehän torjuvat ankarasti kaikkein tehokkaimman keinon vähentää abortteja.

Sen nimi on ehkäisy.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Suomessa tehdään abortteja suurin piirtein n. 10 000 kpl. vuodessa.

Hyvin perustellut raskauden keskeytykset vuoden 2014 ovat seuraavat:

Sikiövaurio: 355 keskeytystä

Lääketieteellinen syy: 69 keskeytystä

Eettinen syy (raiskaus, insesti tms.): 8 keskeytystä

Rajoitettu kyky huol. lasta: 7 keskeytystä

Melko vähän siis, jos tarkastellaan argumenttia naisella on oikeus omaan kroppaansa, naisen terveydelle vaarallista jne.

Sitten on ne keskeytykset, jotka ovat noh.....

Alle 17v. : 194 keskeytystä

Yli 40 v. : 275 keskeytystä.

Kymmenestä tuhannesta n. 9000 keskeytystä onkin jo puhtaasti ehkäisy ja sosiaaliperusteista.

Kysymys: Onko ihmiselämä jakamaton arvo?.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Abortti

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei abortit kieltämällä vähene. Hyvällä ilmapiirillä vähenee. Esim väkivalta lähisuhteissa aiheuttaa abortteja. Kaksinkertainen tragiikka.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että sodan jälkeisinä vuosikymmeninä Suomessa tehtiin vuosittain jopa lähes 40 000 laitonta aborttia, vaikka sinä ajanjaksona seksuaalimoraali oli nykyistä paljon tiukempi.

Mielestäni Suomen käytännönnöllinen "vapaa aborttioikeus" ennen 12:tta raskausviikkoa on onnistunut lainsäädännöllinen kompromissi yhdistyneenä yleistyneeseen seksuaaliterveystietoon. Toki tällä alueella tiedotus ja valistus voisivat olla nykyistä voimakkaampaa ja aikaistetumpaa, sillä hedelmättömyyttä aiheuttavien sukupuolitautien levinneisyys lähentelee jo nyt epidemian laajuutta nuoremmissa ikäluokissa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Klamydia

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

En tiedä tuosta Agenda Europesta, mutta uskoisin, että kristittyjen enemmistö on omaksunut näissä kysymyksissä yksilöiden omaa eettistä harkintaa korostavan linjan ts. jokainen nainen (nykyisin myös mies?) päättäköön itse teettääkö abortin vai ei.

Lainsäädäntö on vihonviimeinen keino pyrkiä valistamaan ihmisiä eettisesti. Käsitys oikeasta ja väärästä perustuu tietyn kulttuuripiirin omaksumaan arvojärjestelmään ja maailmankuvaan. Länsimaissa on tietoisesti jätetty melko runsaasti vapauksia omaksua ja tulkita näitä tilanne- ja yksilökohtaisesti. Rangaistuksia määrätään vasta sellaisista teoista, joissa joku ulkopuolinen kärsii tai joutuu vaaraan ja näistä säädetään erikseen lailla. Lainsäädännöllä ei voi tai ei edes haluta tyhjentävästi määritellä tietyn kulttuuripiirin omaksumaa moraalista koodistoa. Tässä on muuten suuri ero länsimaisen oikeusjärjestelmän ja islamilaisen sharian välillä.

Abortin kohdalla on kuitenkin syytä tiedostaa, että sikiö on kehkeytymässä eläväksi ihmiseksi, jotta päätös tuon elämän lopettamisesta ei perustuisi kevytmielisyyteen, vaan vakaaseen harkintaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Irlannin matkoillaan aikanaan uskonnollisen herätyksen kokenut ulkoministeri Timo Soinikin on näköjään herännyt:

http://timosoini.fi/2018/05/likaisen-veden-lahde/

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sorry offtobic, mutta nyt kannattaa kaydä Areenassa katsomassa, mihin uskonnollisuus ja homopelko voi johtaa.

https://areena.yle.fi/1-4303975?autoplay=true

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset