Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Kokoomuksen puoluehallitus asettui tukemaan translain kokonaisuudistusta

Tuoreiden tietojen mukaan Kokoomuksen puoluehallitus on päättänyt tukea ensi kesän puoluekokouksessa käsittelyssä olevaa aloitetta, joka ajaa translain kokonaisuudistusta ihmisoikeuksia kunnioittavaan muotoon. Asiasta uutisoi muun muassa Verkkouutiset.

On esimerkiksi uskomatonta, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota. Tämä on räikeä ihmisoikeusloukkaus, josta Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta lukuisia huomautuksia”, toteaa kansanedustaja Saara-Sofia Sirén nykyisestä tilanteesta Verkkouutisille.

Voimassa oleva translaki edellyttää sukupuolta korjaavalta henkilöltä lisääntymiskyvyttömyyttä, täysi-ikäisyyttä ja lääketieteellistä selvitystä siitä, että henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää sen mukaisessa sukupuoliroolissa.

Kokoomuksen puoluehallituksen kannan mukaan lääketieteellisen prosessin sijaan sukupuolen korjaus tulisi perustua omalle ilmoitukselle, todistetta lisääntymiskyvykkyydestä ei tulisi vaatia ja korjauksen pitäisi olla mahdollinen myös alle 18-vuotiaalle”, kertoo Verkkouutiset.

Hieman vajaa kuukausi sitten Kokoomuksen Nuorten Liiton liittohallitus teki yksimielisen päätöksen liittyä tukemaan kampanjaa translain uudistamisen puolesta.

Lähteet:

”Kokoomuksen puoluehallitus tukee translain kokonaisuudistusta”. Verkkouutiset, 13.5.2018

”Miksi Kokoomusnuoret lähtivät tukemaan Translaki-kampanjaa?”. Kokoomusnuoret, Henrik Vuornos, 23.4.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kokoomus lähenee Vasemmistoliittoa ja Vihreitä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kokoomus lähenee Vasemmistoliittoa ja Vihreitä."

Ja Keskustaa ja SDP:tä ja RKP:tä, tämän lakiuudistuksen kannalta ainakin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Juuri tämä kolmikko oli koolla viitisen vuotta sitten vaaliteltoillaan, kun lähestyin aluetta mielessäni lobata tasa-arvolain uudistustarvetta. Meni kahvinjuonniksi, kun ei ollutkaan lobattavaa. Ihmisoikeudet olivat kaikilla kolmella hallussa. Ei siis yllättävää....

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Ilmeisesti translakiuudistuksen tarve on nyt saatu perusteltua niin hyvin, että puoluepolittinen kirjo alkaa olla vihdoin muutoksen takana riittävän suurelta osin. Tämänkin asian kohdalla muutoksen aika on lähellä.

Josko pikku hiljaa alettaisiin oppia, että kestävä muutos edellyttää asian puimista loppuun asti. Tuodaan pöytään faktat ja keskustellaan muutoksen vaikutukset pahki.

Toisinaan sylettää, kun jotkut esittävät, että kyllä me ryhmässä X ollaan edistyneitä, kun ryhmässä Y jarrataan. Sitten pannaan argumenteiksi muutamat ihmisoikeusjargonit ja oletetaan, että näillä eväillä pitäisi päätöksiä tehdä ja säätää lakeja. Samoin on laita asenteiden muuttamisessa.

Muistutan, että vaikkapa homosuhteiden dekriminalisointi, homoseksuaalisuuden sairausluokituksen poisto, parisuhdelaki, syrjintäsuoja, sisäinen adoptio, avioliittolain uudistus ja viimeksi äitiyslaki ovat kaikki lopputulemaa faktapohjaisesta argumentoinnista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä :)

Tässä yhteydessä voinen mainita, että Vasemmistoliiton puoluekokouksessa jo kesällä 2016 hyväksyttiin puoluehjelmaan tavoitteeksi translain kokonaisuudistus...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

On tässä myös muitakin anteeksiantamattomia ihmisoikeusrikkomuksia. Ruotsi ja Norja ovat julkisesti pyytäneet anteeksi ja maksaneet korvauksia rikkomuksista mutta Suomi ei ole edelleen tehnyt yhtikäs mitään.

Katselen tässä ihmisoikeusliiton seminaarin youtube-videoita ja teetän sitten blogin aiheesta.

Tässä vähän taustaa: https://ihmisoikeusliitto.fi/historialliset-vaaryy...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Jatkona tähän, että jos valtio haluaa jatkaa tasa-arvoista tietä ja jakaa kansalaisilleen oikeutta, niin sen on tultava päivänvaloon ja tunnustettava kaikki rikkomuksensa, jotta voisi edistyä paremmin valtiona ihmisten asialla. Muuten valtio ei voi kehittyä ollenkaan.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Itse pidän tuollaisia anteeksipyytelyitä vähän hölynpölynä. Oikea keino on korjata lainsäädännön ja (viranomais)käytäntöjen viat. Konkreettisia kärsimyksiä osakseen saaneille voi tulla kyseeseen hyvitysten/korvausten maksu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8 Sitähän yritin selittää, että Norja sekä Ruotsi ovat päätyneet korvauksien antamiseen. Suomen valtio voi kehittyä ainoastaan, jos maksaisi korvauksia vääryyksiä kokeneille perheille.

Koska tulevaisuudessa valtio ei tahdo maksaa liikaa korvauksia vääryyksistä ja osaa huomioida kaikki mahdolliset pulmat etukäteen lakejaan säätäessään.

Tämä nykyinen hallitus on ryssinyt oikein kunnolla kilpailutushankintalain, aktiivimallin, sote-maku-mallin kanssa urakalla ja halutaan silti kiireesti ajaa kaikki lävitse ennen eduskunnan valta-ajan päätöstä.

Aktiivimalli meni ihan puihin ja saatiin ajettua ja korjataan kun tahdotaan...

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #9

Korvausasiastahan voisi tehdä kansalaisaloitteen?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #10

@10. Tuo on hyvä ehdotus. Pitäisi vaan lähettää monille vammaisjärjestöille kansalaisaloitteen ajatus korvauksista ja heidän pitäisi yhteisesti laatia sellainen tosi hyvä alustus, jonka voisin ehdottomasti kannattaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset