Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Kokoomusnuoret liittyivät tukemaan translain uudistusta

Kokoomuksen Nuorten Liiton liittohallitus on tehnyt yksimielisen päätöksen liittyä tukemaan kampanjaa translain uudistamisen puolesta. Päätös syntyi torstaina 19.4. pidetyssä kokouksessa. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos avaa päätöksen taustoja eilen julkaistussa kirjoituksessa.

Kokoomusnuorten päätös kumpuaa järjestön periaateohjelman määrittämästä arvomaailmasta, Vuornos kertoo.

Kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja poikkeavat toisistaan lukemattomin eri tavoin. Yhteiskunnan tehtävä on tukea ihmisten yksilöllisyyttä. Yhteiskunnan ei tule pakottaa yksilöitä samaan muottiin, vaan kannustaa kutakin kehittymään omilla vahvuusalueillaan. Yhteiskunnan tehtävä ei ole päättää, millaista elämää kunkin yksilön tulisi elää. Sen sijaan yhteiskunnan tehtävä on turvata edellytykset sille, että kukin yksilö voi tavoitella omanlaistaan hyvää elämää.”, todetaan periaateohjelman alussa.

Vuornos nostaa esille vapausaatteen, joka on Kokoomusnuorten ideologian keskeisin pilari, mihin hänen mielestään kaikkien järjestön politiikkaesitysten tulisi olla johdettavissa.

Nykyisen translain törkein vapautta rajoittava kohta on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ennen sukupuolen korjausta. Se on ihmisoikeusrikkomus, josta monet kansainväliset tahot ovat Suomea muistuttaneet. Ihmisellä tulee lähtökohtaisesti aina olla oikeus päättää omasta kehostaan. Valtion vaatimus kehoon tehtävistä muutoksista on äärimmäistä vapauden rajoittamista.”, toteaa Vuornos.

Vuornoksen mielestä translain uudistamisen vastustajat ovat historian väärällä puolella.

Kokoomuksen ensi kesän puoluekokouksessa on käsittelyssä translakia koskeva aloite.

Lue lisää:

”Miksi Kokoomusnuoret lähtivät tukemaan Translaki-kampanjaa?”. Kokoomusnuoret, Henrik Vuornos, 23.4.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Toni Rintala

"Nykyisen translain törkein vapautta rajoittava kohta on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ennen sukupuolen korjausta."

Eihän tämä edes Suomessa toimi, kun meillä juuri mieheksi merkitty nainen synnytti, koska sai miehen sotun vaikka ei ollutkaan lisääntymiskyvytön vielä..

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jos lakia voi rikkoa saamatta seurauksia, laki on turha. Tahtoisiko joku heittää tuon perheen vanhemmat vankilaan?

Toni Rintala

"Jos lakia voi rikkoa saamatta seurauksia, laki on turha."

Meillä on paljon lakeja, joiden rikkomisesta ei seuraa mitään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aina paikalla: Tämä aihe on Rintalalle vissiin joku fetissi.

Toni Rintala

"vissiin joku fetissi"

Kiehtova aihe, myönnä pois ;)

Mielestäni on hassua mainostaa, että mies synnytti lapsen, jos se ei ole totta. Mielestäni biologia menee juridiikan edelle. Noh, ei ehkä aina. Kimurantti tilanne.
Mutta joka tapauksessa tuossa miehen sotun myöntämisessä ei ole noudatettu lakia:

"esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa "

Nythän hän ei ole pysyvästi kokenut kuuluvansa eikä elävänsä uudessa sukupuoliroolissaan, vaan palasi vanhaan. Toisaalta kukapa pystyy sanomaan mitä haluaa huomenna, jos valitseminen on mahdollista.. miten voi esittää lääketieteellistä todistetta haluistaan?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #13

Olet kirjoittanut varmaankin kymmeniä kommentteja tästä yhdestä asiasta. Ja ne ovat kaikki samaa monomaniaa. Mitä jos jättäisit tämän yhden perheen stalkkaamatta jo?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #13

Se, että mies ei voi synnyttää, on Rintalan korvien väliin jäänyt juuttuma, ei sen ulkopuolinen totuus. Transmiehille ja -naisille ei vain ole muuta mahdollisuutta lisääntymiseen kuin biologian suomat välineet. Ja tästä on kyse, ei väliaikaisesta sukupuolen muutoksesta sinne tai tänne.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

"että mies ei voi synnyttää, on Rintalan korvien väliin jäänyt juuttuma, ei sen ulkopuolinen totuus."

Jos joku todistaa, että mies voi tehdä lapsen ja synnyttää, niin saatanpa muuttaa mieltäni oppiessani uutta. Olen kyllä kuullut, että maailmalla miehet on synnyttäneet. Mutta se lapsi on ensin kiinnitetty kasvamaan heihin.

"Transmiehille ja -naisille ei vain ole muuta mahdollisuutta lisääntymiseen kuin biologian suomat välineet."

Kaikilla ihmisillä sama tilanne. Millä muullakaan ne lisääntyis kuin biologian suomilla välineillä? Tosin kaikki ei onnistu lisääntymään niilläkään.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #18

Useita henkilöitä, joiden sukupuolikokemus on mies ja joiden juridinen sukupuoli myös sivistysvaltioiden tunnustaman oikeudellisen käytännön mukaan on mies, on synnyttänyt, siitä ei ole epäilyksen häivääkään.

Ja juuri sukupuolikokemuksen ja juridisen sukupuolen suhteesta ja sen mukanaan tuomista oikeuksista on kyse translaissa. Vaikuttaa, että Rintala runsaan kommentoinnin innossaan ei ole vieläkään tätä oivaltanut.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #27

"Useita henkilöitä, joiden sukupuolikokemus on mies ja joiden juridinen sukupuoli myös sivistysvaltioiden tunnustaman oikeudellisen käytännön mukaan on mies, on synnyttänyt, siitä ei ole epäilyksen häivääkään."

Joo niin taitaa olla. Biologinen nainen haluaa olla välillä mies ja välillä nainen jotta voi synnyttää.. eikö se ole naisena olemista, jos ottaa miehen elimen sisäänsä sinne naisen sukuelimiin ja antaa miehen sittiöiden hedelmöittää munasolunsa? Miten se on miehenä olemista?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #32

"eikö se ole naisena olemista, jos - - "

Mistäpä tiedät, onko raskaus alkanut näin? Olitko seuraamassa?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #33

Miten se voi muutenkaan alkaa, jos toinen osapuoli oli mies ja seksin kautta hedelmöittyminen tapahtui. Silloin toisen täytyy olla nainen ja se mies on siittiönsä naiseen laskenut, jotta naisen munasolu hedelmöittyy. Näin nainen tulee raskaaksi. Muita tapoja ei tietääkseni ole. Kerro jos olen väärässä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #34

Siis sulla oli tieto, että raskaus oli alkanut seksin kautta eikä inseminaatiolla?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #35

Ei sillä ole merkitystä oliko siittiöt laitettu siittimellä vai inseminaatiolla. Naiseen ne siittiöt kuitenkin laitettiin. Naisellahan oli vielä kohtu ja munasarjat. Ja itse kertovat tehneensä sen "omin voimin".

Pointti on kuitenkin se, että hän halusi tulla raskaaksi ja biologisesti vain henkilö, jolla on kohtu ja munasarjat, voi tulla raskaaksi. Ja sellainen henkilö on nainen. Ja uutisissa olleella henkilöllä siis oli vielä naisen (omat) kohtu ja munasarjat. Eihän miehellä sellaisia voikaan olla. Ja raskaaksi tulleella henkilöllä oli kuukautisetkin tulleet, siis ennen raskaaksi tulemista. Ei miehellä tule kuukautisia.

Uutisissa puhuttiin, että isä synnytti. Vaikka siis naisena syntynyt ja mieheksi halunnut nainen synnytti.
Jotenkin hassua, että hän on joidenkin mielestä mies, kun hänellä on kuukautiset, munasarja, kohtu ja hän voi siten tulla myös raskaaksi miehen siittiöistä. Hän on siis sen lapsen munasoluosuuden ja siittiöt vastaanottanut nainen.

Mies hän on vain siten, että hän on ilmoittanut haluavansa mieheksi, mutta lopetti sitten hormonihoidot ja halusikin olla nainen ja kokeilla tuleeko raskaaksi, kun kerran kuukautisetkin vielä tuli. Kaikki naisen ominaisuudethan hänellä vielä oli. Mitä miehen biologisia ominaisuuksiä hänellä siis oli? Ei mitään.

Voiko siis nainen tulla mieheksi olemalla yhä nainen? Näköjään voi, siis juridisesti. Mielestäni varsin hassua jos voi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #39

"Mitä miehen ominaisuuksiä hänellä siis oli? Ei mitään."

Tääkään arvauksesi ei taida perustua yhtään mihinkään. Eikö sinun mielestäsi miehellä ole mitään muita biologisia ominaisuuksia kuin se, että ei voi tulla raskaaksi? Mulla tulee muutamakin mieleen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #40

"Eikö sinun mielestäsi miehellä ole mitään muita biologisia ominaisuuksia kuin se, että ei voi tulla raskaaksi?"

Naiseen verrattuna eroavaisuuksia on paljonkin. Tässä tapauksessa henkilöllä oli täysin naisen ominaisuudet ja silti hänelle on annettu miehen sotu.

Miksi naista pitäisi kutsua mieheksi, vain jos tämä niin haluaa?

Halutaanko nyt laki, että 16v Kalle voi ilmoittaa olevansa naispuolinen ja pääsee pelkällä kokemusilmoituksella naisten pukkariin? Sitten kun hän siellä ahdistelee naisia, häntä ei voi siitä tuomita, koska hän on samaa sukupuolta.. noh, huono esimerkki.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #45

"Halutaanko nyt laki, että 16v Kalle voi ilmoittaa olevansa naispuolinen ja pääsee pelkällä kokemusilmoituksella naisten pukkariin? Sitten kun hän siellä ahdistelee naisia, häntä ei voi siitä tuomita, koska hän on samaa sukupuolta.. noh, huono esimerkki."

Kyllä ahdistelusta tuomitaan ihan sukupuolesta riippumatta. Ja jos ahdisteluun syyllistyy poistetaan pukkarista myös riippumatta sukupuolesta.

Mikä mielestäsi nykyään estää miestä menemästä naisten pukkariin? Ihan samanlainen haloo siitä syntyy menee sinne kuka tahansa minkä sukupuolinen tahansa ahdistelemaan muita.

Ja lopuksi, kuka mahtaa olla se henkilö, joka huvikseen vaihtaa sukupuolensa ja joutuu joka kerran paperinsa näyttäessään syytetyksi niiden väärentämisestä?

Tosiaan, huono esimerkki.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #47

"Mikä mielestäsi nykyään estää miestä menemästä naisten pukkariin? "

No se, että miehillä ja naisilla on eri pukkarit.
Mutta nyt halutaan, että voi vaan ilmoittaa haluavansa sinne toiseen pukkarin.. vaikka sitten vain katselemaan, kun se ei ole kiellettyä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #48

Onko Rintalalla niin kova into sinne naisten pukkariin, että tuo mahdollisuus on tullut mieleen....?

Saattaisipa olla aika iso siirto elämässä tirkistelyn takia - varsinkin, kun ekasta kerrasta olisi käytännössä tie niihin pukkareihin poikki.

Tätä höpinää harrastavat totta puhuen Rintalan lisäksi kaiken maailman transfoobikot. Tosiasia on, että nimenomaan transnaiset ovat joutuneet häirityiksi - joissakin tapauksissa jopa cisnaiset, joita on luultu transnaisiksi. Tämä tapaus siis valtameren takana tapahtunutta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #51

"kova into sinne naisten pukkariin, että tuo mahdollisuus on tullut mieleen....?"

Höpö höpö. Työni ja harrastukseni on keksiä ongelmia ja tutkia voiko ne estää tai korjata. Tai onko jokin asia muuten ongelma.

En ole transfoobikko. Miten on fobiaa kyseenalaistaa toisen mielipide?
Etkö kykene normaaliin keskusteluun ilman, että alat haukkumaan toista?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #52

Jos muotoilu "Rintalan lisäksi kaiken maailman transfoobikot" sisällyttää Rintalan mielestä Rintalan transfoobikkojen joukkoon, on se Rintalan omaa tulkintaa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #55

Mun virhe. Siis vain rinnastit mut transfoobikkojen rinnalle ;)

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #48

"No se, että miehillä ja naisilla on eri pukkarit."

Ja miten se estää mitään? Onpa outo uskomus. Kyllä se mikä estää on ahdistelun kriminalisointi ja yleinen paheksunta. Vai miltä tuntuisi tirkistelijän maine?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #57

"Ja miten se estää mitään?"

En edelleenkään ymmärrä. Mielestäsi miehet saavat mennä naisten pukkariin, jos vain ilmoittavat olevansa naisia?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #58

Etpä näytä ymmärtävän. Luepa ajatuksella edellä kirjoittamani ahdistelun kriminalisoinnista.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #59

"Luepa ajatuksella edellä kirjoittamani ahdistelun kriminalisoinnista."

Eihän se ole ahdistelua, ku "nainen" vilkuilee alastonta naista. Eihän siellä silmät kiinnikään kuljeta ;)
Erektionkin saaminen naisten pesutiloissa lienee uusi normaali :)

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #60
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #61

"On sulla fantasiat."

Ihan työkseni mietin näitä mahdollisia ongelmia. Ei se mitään fantasiointia ole. Pelkkää riskianalyysiä.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #62

Olisiko mahdollista, että käyttäisit kykyjäsi siihen, miten ratkaista transsukupuolisten ja muunsukupuolisten kokemat ongelmat mm. lainsäädännössä näitä ryhmiä tyydyttävällä tavalla?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #63

Olen oppinut tässä paljon uutta, kiitos siitä teille.

Ensisijaisesti haluaisin ratkoa mielestäni isompia ongelmia kuten nuorten ja lasten koutus, hyvinvointi sekä vanhusten hoito.
Tämä on niin pieni ongelma, mutta nousi nyt pari sijaa prioriteeteissä.

Vastustan kyllä yhä sitä, että alaikäinen saisi päättää identiteetin vaihdosta.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #64

Alaikäisen identiteetti _on_ ilman erityisiä vaihtamisiakin.

Juridinen sukupuoli on erikseen. Sen vahvistamisen pitäisi olla itsemääräämisoikeuden piirissä siitä lähtien, kun yksilö on riittävän kypsä.

Identiteetti (iästä riippumatta) pohjautuu sitten yksilön ominaisuuksiin ja kehittyy vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Sukupuolen suhteen merkittävä ominaisuus on koettu (l. aivojen) sukupuoli.

Transsukupuolisten yksilöiden (niin nuorten, lasten kuin vanhustenkin) kohdalla se, ettei tämän omaa kokemusta tunnisteta ja tunnusteta, on erittäin iso ongelma. Laajemmassa mittakaavassa tietysti nuorten ja lasten koulutus, hyvinvointi sekä vanhusten hoito koskettaa useampia.

Minusta on kuitenkin jotenkin pölhöpopulistista vertailla noiden asioiden suuruutta keskenään, kun ne eivät ole mitenkään samalla viivalla tai suoranaisesti kilpaile toistensa kanssa. Pienen vähemmistön kohdalla ongelman ratkaisu ei ole oikeastaan rahasta kiinni, vaan tahdosta. Yleisen ongelman kohdalla kyse on pitkälti rahan jakamisesta - johon toki liittyy tahtoakin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #45

"Tässä tapauksessa henkilöllä oli täysin naisen ominaisuudet"

Laitapa kuvahakuun vaikka "Buck Angel" ja sano että hänellä on täysin naisen ominaisuudet.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #49

"sano että hänellä on täysin naisen ominaisuudet."

Hänellä on Wikin mukaan naisen ominaisuuksia:
"the man with a pussy", eli "mies, jolla on pillu"

Eli hän siis voi tulla raskaaksi, jos lopettaa hormonien käytön koska hänellä on munasarjat ja kohtu.

En tiedä mitä tarkoitat täysillä naisen ominaisuuksilla? Mitä naisen ominaisuuksia hänellä ei ole?

Onhan maailmalla useita naisurheilijoita joita on mieheksi luultu ulkonäön perusteella ;)
Marja-Liisa Kirvesniemikin on aikoinaan joutunut sukupuolitestiin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #50

"En tiedä mitä tarkoitat täysillä naisen ominaisuuksilla?"

? Sinähän se niistä naisen ominaisuuksista puhuit? Mutta pisteet siitä jos mielestäsi rinnattomalla, parrakkaalla, karvaisella ja kaljuuntuvalla lihaskimpulla voi olla täysin naisen ominaisuudet! Mihin pukkariin hän mielestäsi sopisi?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #53

"täysin naisen ominaisuudet!"

Mielestäsi naisella siis pitää olla isot tissit, törröhuulet, pitkä tukka ja mitä muuta? Karvaton alapääkin?
Moni nainen on menettänyt hiuksiaan, etenkin vanhempana.
Parrakkaita naisia löytyy tuolta Välimeren rannalta ;)
Moni nainen ajaa karvoitusta naamasta monta kertaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #39

Rintala ei siis pääse omista kehäpäätelmistään: Kun hänelle kerta toisensa jälkeen kerrotaan, että tässä on kyse sukupuolikokemuksesta ja sen mukaisesta oikeudesta juridiseen sukupuoleen, hän päätyy argumentoimaan siltä pohjalta, että mies on se jolla on pippeli ja nainen, jolla on pimppi.

"Voiko siis nainen tulla mieheksi olemalla yhä nainen? Näköjään voi, siis juridisesti. Mielestäni varsin hassua jos voi."

Suosittelen Rintalalle tällaisen hassun asian naureskelua ihan keskenään - julkisesti niitä esittäessään hänelle nauravat muut.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #41

"tässä on kyse sukupuolikokemuksesta ja sen mukaisesta oikeudesta juridiseen sukupuoleen"

Eli kuka tahansa voisi keksiä, että haluaa vaihtaa juridisen sukupuolensa toiseen ihan vain huvikseen. Ja se pitää olla mahdollista? Eli naisen pitää saada olla mies vaikka hän olisi biologisesti nainen?
Tämä on tosiaan hauska keskustelu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Synnyttäjä oli kyllä juridisesti ihan oikea mies, ei mieheksi merkitty nainen.

Muutoin olet kyllä ihan oikeassa. Pitäisikö sinun mielestäsi ihmiseltä riistää lisääntymiskyky sukupuolenkorjauksen yhteydessä?

Toni Rintala

"Pitäisikö sinun mielestäsi ihmiseltä riistää lisääntymiskyky sukupuolenkorjauksen yhteydessä?"

Mulla on ihan sama ketä kukin nai ja minne. Lapsentekoon on oikeus jokaisella, joka siihen kykenee.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Ihmisen seksuaalisuus muuttuu likaiseksi omissa mielikuvissasi.

Et ole translain uudistamista vastaan. Hienoa! Olisipa tämä myös uuden Perussuomalaiset rp:n tavoite ja näkemys.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #20

"Olisipa tämä myös uuden Perussuomalaiset rp:n tavoite ja näkemys."

Eikö se sitten ole?

Siinä on vain hiukan omituisia näkemyksiä:
"Nykyisen translain törkein vapautta rajoittava kohta on vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ennen sukupuolen korjausta."

Ongelma tulee juuri siinä, kun vaihtaa juridisesti sukupuolta, mutta biologisesti ei. Sitten seuraa näitä "mies sai lapsen" uutisia.

Mielestäni pitäisi toimia kuten laki osin jo nyt edellyttää, eli pitäisi ensin vaihtaa se sukupuoli ja vasta sitten saada se juridinen sukupuolenvaihdos. Lisääntymiskykyä ei tarvitse poistaa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #20

Niemeläistä on hyvä muistuttaa siitä, että seksuaalisuuden harjoittamiselle on kaikissa yhteiskunnissa ja kulttuureissa asetettu ainakin jonkinlaiset rajat. Useimmissa sekulaareissakin yhteisöissä pidetään häpeällisena ja rangaistavana esim. lapsiin sekaantumista samoin kuin toisen vaimon hyväksikäyttöä.

Mitä tulee länsimaiseen kristillisyyteen, jonka vaikutuspiirissä me yhä elämme, on syytä huomata se, mitä Raamatussa kirjoitetaan Jumalan totuuden hyljänneistä: "Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;

samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti."

Siis Niemeläinen, joku roti on pidettävä ja esikuva annettava nuorisolle, ettei seksuaalisuus muuttuisi läpeensä likaiseksi asiaksi. Tuskinpa olet mistään samaa mieltä, mutta juuri sen takia tämä muistutus.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Tottakai seksuaalisuudella pitää laittaa rajat. Raja kulkee toisten vahingoittamisessa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #23

Ennen Raamattuun vetoamista olisi kyllä tarpeen todistaa, että Raamattu on jotain muutakin kuin kokoelma vanhoja paimentolaisten taikauskoisia höpinöitä.

Nykyään tiedetään ihmisen sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta aika paljon enemmän kuin Raamatun kirjoittajat tiesivät. Luojan kiitos.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #23

#23. Tarkoittaako Marttila, että Jumala on hylännyt kokoomusnuoret, jotka nyt kiimoissaan rietastelevat keskenään? Ilkeä muuten tuo Marttilan jumala, kun hylkää luotujaan. Ei vaikuta oikealta Jumalalta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #23

Tässä hieman Marttilalle pohdittavaa (lainaus aikaisemmasta kirjoituksesta):

"Armon ja anteeksiantamuksen kokemus ilmenee erityisenä rakkautena kaikkein heikoimmassa asemassa olevia kohtaan. Tämä on lähtemätön osa kristillistä uskoa, mistä diakonia eri muodoissaan on todisteena, arkipäiväisempää kristillistä lähimmäisenrakkautta unohtamatta.

Kristityn kutsumus ei johdata kulkemaan Raamattu kädessä ja valikoimaan sieltä kohtia muiden ihmisten tuomitsemiseksi. Armon ja anteeksiantamuksen kokemuksen tarkoitus on päinvastainen: se riisuu aseet, joilla lyödä ja vahingoittaa lähimmäistänsä.

Varmaan yksi jos toinenkin meistä tuntee todellisen kristityn mielenlaadun omaavia lähimmäisiä, joilla ei ole mitään tarvetta elämöidä uskostaan mutta silti heidän elämänsä julistaa koettua armoa ja rakkautta.

Näitä erityisiä lähimmäisiä on kansankirkossamme ja sen ulkopuolellakin.

Mutta:

Mistä johtuu, että valitettavan usein törmää ilmiöön, missä Raamatusta onkin tullut lyömäase sellaisten ihmisten käsissä ja huulilla, jotka kovaan ääneen julistavat uskovaisuuttaan? Nämä ihmiset jopa vaativat erityisiä oikeuksia lausua sanoja ja tehdä tekoja, jotka saattavat pahoin haavoittaa lähimmäisiä.

Mitä tapahtuu ihmiselle, joka kokee armon mutta muuttuukin itse armottomaksi? Tämä on askarruttava kysymys."

http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246993-kri...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #23

Marttila tuo asian juridiseen puoleen näkökulmia, joilla on etäistä yhteneväisyyttä sharia-lakiin: Koska olemme kristillisessä kulttuurissa, Raamattu olkoon lakimme. Sharia-laista poiketen Marttilan periaatteeseen näyttää kuuluvan, että pohdittavan asian kohdalla Raamatusta arvotaan jokin sattumanvarainen jae ja sillä perusteella hutkitaan ennenkuin tutkitaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #23

Marttila, en kaipaa sinulta Raamattu-luentoa. Iljettävää. Luet kyllä, muttet ymmärrä. Sanan hyljänneistä ei tule Sanan tuntijoita, kun lailla pakotetaan.

Osoitat viestilläsi todeksi aiemman kommenttini: Raamattu on paska teos väärissä käsissä.

Ei sinun tarvitse rotia pitää eikä nuorisolle esikuvaa antaa. Seksuaalisuus käy likaiseksi vain omissa mielikuvissasi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #14

”...ketä kukin nai ja minne.”
Paljastava kommentti. Rintalalla pyörii siis mielessä vain seksiakti, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä keskustellaan.

Edit: Näköjään sama Marttilalla

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #25

"pyörii siis mielessä vain seksiakti"

Pyörii mulla muutakin mielessä. Jotta olisit tyytyväinen, olisi siihen kai pitänyt lisätä kenen kanssa kukin haluaa keskustella, nukkua tai käsi kädessä kulkea, syödä,.. ja varmaan paljon mmuutakin, mutta en nyt jaksa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Pysytäänpä asialinjalla!

1 §

Vahvistamisen edellytykset

Henkilö vahvistetaan kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annetussa laissa (661/2009) tarkoitettuun väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän:

1) esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;

jne.

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160252

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Eihän tämä edes Suomessa toimi"

Jos lakiin olisi kirjattu vaatimus siitä että esim. juutalaisten olisi esitettävä todistus lisääntymiskyvyttömyydestä, niin kyllä musta olisi jo Suomen maineen kannalta kätevämpää kumota moinen laki kuin selittää aina uudelleen ja uudelleen, että ei tätä kontrolloida niin kovin tarkkaan eikä kaikki juutalaiset edes halua lapsia.

Toni Rintala

Sen kuin vain muuttamaan lakia, jos se koetaan huonoksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #29

Hitsit! Eipä ole kukaan keksinytkään vaatia lain muuttamista!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Hyvää toimintaa kokkarinuorilta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kokoomusnuoret on hyvällä asialla. Seuraavan hallituskauden aikana siirrytään tässä asiassa uuteen aikaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Hullunkurisinta koko asiassa on se, että AA-liike itse tuo asiaa koko ajan ihmisten tietoisuuteen.

Moni ihminen ei olisi edes tiennyt koko asian olemassaoloa ilman Koivula & kumppaneiden vouhkaamista.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mainiota. Ilmassa on vahvat merkit epäkohtien korjaamishaluista ja -kyvyistä seuraavan hallituksen ja eduskunnan aikana.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Toivotaan parasta.

Erityisen toivottavaa on, että asia kirjattaisiin seuraavan hallituksen ohjelmaan siltäkin varalta, että hallituksen kokoonpanoon sattuisi pesiytymään KD, jolle voisi tarvittaessa iskeä poliittisen luun kurkkuun.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kävin tuossa lävitse kirjoitushistoriaani ja löysin tällaisen vanhan, ihmisten lisääntymisbiologiaan liittyvän kirjoitukseni. Olkaatte hyvät, herrat ja naiset sekä muunsukupuoliset!

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/77075-homojen-lisääntyminen

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vuornoksen kirjoitus on kokonaisuudessaankin mainio ja erityisesti tähän "murroskauteen" sopivasti siinä korostetaan asiallisen keskusteluyhteyden säilyttämistä siitä huolimatta, että joku äänekäs vähemmistö historian väärälle puolelle jääneitä ei edes yritä ymmärtää translain uudistuksen tarpeellisuutta...

Feministinä olen iloinen myös siitä, että Naisjärjestöjen keskusliitto on tukikampanjassa mukana ilman häivettäkään trans-exclusiivisuudesta...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kyllähän tämä murroskausi on vähän kuin tukkipuun kaatamista. Alkuun pientä kaatokoloa, sen jälkeen tilan sahaamista takapuolelle kaatokiiloja ja -vänkäreitä varten. Tällainen aloite siirtyy kesällä puoluekokouksen käsittelyyn ja myönteinen kanta sieltä on taas iso kiila iänikuisen transfobiatukin nurin saamiseksi.

Toki persut ja kristilliset kuvittelevat olevansa sitä pihkaa, joka estää puuta kaatumasta, mutta se on vain pientä viivytystaistelua, suuressa kuvassa nähtynä.

Käyttäjän OssiPajunen kuva
Ossi Pajunen

"Ihmisellä tulee lähtökohtaisesti aina olla oikeus päättää omasta kehostaan."

Tämä on hyvä lähtökohta.

Onko kokoomusnuorilla jokin kanta poikien (ja tyttöjen) ympärileikkauksen kieltämisestä?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Vuodelta 2016 löytyi nuorten pamfletti (useamman kirjoituksen kokoelma), jossa mainittu mm. seuraavaa:

"... terveyteen liittymättömät ympärileikkaukset myös poikalapsien osalta tulisi kriminalisoida sekä transsukupuolisten pakkosterilointi tulisi lopettaa ja heille sallia myös yhtäläinen ihmisoikeus lisääntymiseen ja perheen perustamiseen ..."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset