Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Aito avioliitto -yhdistys häiriköi jälleen koulujen arkea

  • Lähde: aitoavioliitto.fi
    Lähde: aitoavioliitto.fi

Aito avioliitto -yhdistys julkaisi keskiviikkona 11.4 sivuillaan tiedotteen, missä se kertoi lähettäneensä isolle joukolle maamme peruskouluja omaa sukupuoli-ideologiaansa koskevan esitteen. Esite hyökkää, kuten voi hyvin arvata, Opetushallituksen Tasa-arvotyö on taitolaji -opasta vastaan ottamalla erityisesti hampaisiinsa oppaan maininnan sukupuolen moninaisuudesta. Yhdistys katsoo, että sukupuolen moninaisuutta ei tarvita kouluissa tasa-arvolain vaatimusten täyttämiseksi. Tämä yhdistyksen yritys hivuttautua koulujen arkeen, ei ole suinkaan ensimmäinen kerta. Yhdistys on tullut tunnetuksi koululaisten vanhemmille suunnatusta Seta-kiellosta, jonka avulla vanhemmat voisivat kieltää lapsensa osallistumisen opetukseen Setan vierailutuntien aikana tai muuten yhdistyksen ideologiasta poikkeavaan sukupuolikasvatukseen.

Opetushallitus on aiemmin Seta -kiellon yhteydessä tehnyt hyvin selväksi, että perusopetuslain määräämän opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta ei voi kieltäytyä. Opetushallitus on myös katsonut, että mikäli lapsi ei saa kotoansa tukea koulun tarjoamalle opetukselle, se ei ole lapsen edun mukaista.

Opetushallituksen vahvistama perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet velvoittaa jokaista Suomen peruskoulua paikallisia opetussuunnitelmia laadittaessa. Opetussuunnitelman perusteet tekee (sivulla 18) varsin selväksi, että perusopetus lisää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Muualla (sivulla 28) todetaan, että opetus on lähestymistavaltaan sukupuolitietoista eli sukupuolisensitiivistä. Sukupuolen moninaisuuden hyväksyminen on osa sukupuolitietoista lähestymistapaa.

On siis selvää, että jokaisen koulun, rehtorin ja opettajan velvollisuus on torjua Aito avioliitto -yhdistyksen esitteen propagoimat pyrkimykset sivuuttaa sukupuolen moninaisuus perusopetuksessa.

Vuoden 2015 alussa voimaan astunut uudistunut tasa-arvolaki asetti jokaiselle koululle uuden velvoitteen, nimittäin toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman laatimisen, mikä voidaan sisällyttää opetussuunnitelmaan. Yhdenvertaisuuslain mukaan kouluilla tulee olla myös yhdenvertaisuussuunnitelma. Tämäkin suunnitelma voidaan sisällyttää osaksi opetussuunnitelmaa.

Opetushallituksen Tasa-arvotyö on taitolaji -opas tarjoaa vinkkejä sekä tasa-arvosuunnitelman laatimiseen että tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallituksen opas ei kiellä kutsumasta poikia pojiksi ja tyttöjä tytöiksi, vaikka toisin on yritetty väittää esimerkiksi Aito avioliitto -yhdistyksen taholta.

Aito avioliitto -yhdistyksen esite kehottaa sukupuolen moninaisuuden ohittamiseen tasa-arvosuunnitelman laatimisessa. Tekipä koulu niin tai näin, tasa-arvosuunnitelma ja opetussuunnitelma täydentävät toisiaan ja realiteetti on se, että sukupuolen moninaisuutta ei voida sivuuttaa opetussuunnitelmassa, kuten edeltä voi todeta. Perusopetuksen tulee siis olla sukupuolitietoista ja huomioida sukupuolen moninaisuus.

Tasa-arvolaki tunnistaa ja tunnustaa sukupuolen moninaisuuden, myös biologisessa mielessä.

Aito avioliitto -yhdistyksen kouluesite on itseään toistava ideologinen manifesti, jota voi kouluopetuksessa käyttää hyvänä ja varoittavana esimerkkinä vähemmistövastaisen oikeistoradikalismin aikaansaannoksista.

Kirjoittajina ovat muun muassa yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Koivula ja professori Tapio Puolimatka, joiden aikaisemmat julkiset ulostulot tekevät selväksi todellisen asenteen HLBTI -vähemmistöihin. Esite on samaa rataa jatkava tuherrus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (127 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuluttajansuojalain mukaan markkinoinnissa ei saa käyttää hyvän tavan vastaista menettelyä, mm. yleisesti hyväksyttyjen periaatteiden vastaisia arvoja. Tuo yleinen hyväksyttävyys voidaan johtaa mm. lainsäädännöstä. Markkinoinnin eettisten periaatteiden mukaan erityisesti lapsia on suojeltava tällaiselta.

AA-porukan kouluihin ja tätä kautta lapsiin kohdennetun kampanjamateriaalin ainoa oikea paikka on paperinkeräysastia, ellei materiaalia lähetetä vastaanottajan kustannuksella takaisin. Oletan ja toivon, että koulujen henkilöstö ymmärtää tämän.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Markkinoista tulee mieleen, jossa lapsille ja aikuisille myydään jotain ideaa tai uskomusta ja tässä casessa myydään monia sukupuolia lapsille, niin eihän Joulupukkiakaan tarvitse mihinkään piilottaa kunnes pieni alkaa ymmärtää ympäröivää maailmaa ja asioiden todellisen laidan. Monille sukupuolille käy samanlailla kuin Joulupukille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Piti lukea tuo AA-tiedote. Ajatuksena näyttää olevan dissata tai kieltää se, että henkilö tuntee olevansa väärässä sukupuolessa. Että turpa kii kun sun henkilörekisteriin on sukupuoli merkitty. Opettaja puhuu "totuudesta" joka myötäilee ilmeisesti hänen maailmankuvaansa.
Puolimatka höystää sekaan jotain gnostilaista ihmiskäsitystä ikäänkuin kukaan sukupuoli-identiteettiään miettivä ikinä olisi kuullut moisesta ideologiasta. Vaan varmaan se raamattu kieltää gnostilaisten epäjumalat.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Itselläni pisti silmiin seuraava esitteen toteamus:

"Käsite ”sukupuolten tasa-arvo” on merkitykseltään ymmärrettävä silloin, kun sukupuoli-sanalla tarkoitetaan ihmisten erilaisuutta kuvaavaa käsitettä, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi. Kun käsitteen ”sukupuoli” merkitys kuvataan noin, niin silloin henkilön sukupuoli on mahdollista todentaa objektiivisesti."

Enpä kehtaa kirjoittaa, mitä kaikkea tästä tulee mieleen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Kuulostaa jotenkin tutulta vatuloinnilta tälläkin foorumilla esiintyneen määrittelijän näppäimistöltä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuo gnostilaisuus -käsite on mielenkiintoinen. Koivula nosti sen esille kommentissaan. Omassa kommentissani arvostelin kristillissosialististen puolueidemme (KD&PS) keskiaikaista fundamentalistista toimintatapaa.

Vastauksessaan Koivula korosti Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten yhteistä kristillissosialistista arvopohjaa ja yhteistä agendaa nimenomaan gnostilaisuuden vastustamisena:

"Kannattaa äänestää näitä puolueita, sillä ne eivät aja uusgnostilaista sukupuolikäsitystä"

http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253798...

Gnostilaisuus on nähty kristillisen kulttuurin kanssa kilpailleena uskonnollisena suuntauksena. Gnostilaisuus on terminä kehitetty kristillisisssä piireissä keskiajalla, 1600-luvulla, noitavainojen aikaan. Gnostilaisuudesta syytettyjen kohtalo oli sama kuin noitienkin.

Ymmärtäisin "gnostilaisuuden" termiksi hengennostattajan ominaisuudessa puheessa, jossa pyritään pitämään kirkkoa oikeaoppisena. Sen sijaan kouluihin jaetuissa lehdykkeissä ja yhteiskuntamoraalisissa kannanotoissa väärintoimivien leimaaminen harhakristillisiksi on arveluttavaa. Kyllähän yhteiskunnan ja lainsäädännön lähtökohdan on oltava sekulaari, ei kristillissosialismi eikä sen paremmin gnostilaisuuskaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Kaikkien asioiden asiantuntija Puolimatka nostaa unohduksen suosta jenkkiproffaemerituksen Paul R. McHughin, joka sai arvovallallaan Johns Hopkinsin transhoitopolitiikan ulapalle josta se onneksi on gubben mentyä eläkkeelle taas tolkkuihinsa saatettu. Tämä mies on puuhastellut edelleen pseudotiedettä American College of Pediatricians-järjestön kanssa - joka on todettu uskonnolliseksi transvihajärjestöksi riippumattoman Southern Powerty Law Centerin arvioinnissa.

https://www.huffingtonpost.com/brynn-tannehill/joh...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Olisiko tämä gnostilaisuus on uusi kulttuurimarxismi...? Ja onhan näitä ennenkin ollut historian aikana, formalismi, rappiotaide, kerettiläisyys...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Miepä tiedän sen, että jos tarjoudun kouluun puhumaan, niin myös pääsen. AA-väellä saattaa ovi sen sijaan sulkeutua!

Nimim. "Eräänkin kerran teinitytöille kutsusta korkkarikävelyä opettanut..."

Juha Hämäläinen

Seta tekee kouluissa yhtä vähän kuin mikä tahansa äärijärjestö. Tiedämme, että sukupuolia on tasan kaksi. Itsensä voi tuntea miksi haluaa, muttei tämä ihmisen sukupuolta muuta. Lasten mielen hämmentäminen Setan höpinöillä on masentavaa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Seta on ihmisoikeusjärjestö ja asiantuntijaorganisaatio, joka omaa vuosikymmenien mittaisen rajapinnan hlbti-vähemmistöihin ja heidän erityiskysymyksiin ja ihmisoikeustarpeisiin. Seta on myös vakiintunut osa kotimaista ja kansainvälistä ihmis- ja perusoikeusverkostoa, missä vaikutetaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa laajalla rintamalla ihmis- ja perusoikeuksien edistämiseksi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mitä minä ymmärrän ihmioikeuksista, niin te vähemmistöt ette voi puhua koko yhteisön nimissä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #8

Enemmistö ei voi kieltää vähemmistön olemassaoloa ja oikeuksia.
S i t ä ne ihmisoikeudet tarkoittavat. Niin tässäkin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #9

Olet oikeassa, mutta vähemmistöt eivät voi ihmisoikeuksien varjolla ajaa käsitettä, ettei biologialla ole väliä ja ajaa sitä yhteiskuntaan, kuin puhuisivat koko yhteisön puolesta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #11

Kyllä käsitettä voi ajaa, jos se on perusteltua eikä loukkaa kenenkään perusoikeuksia.
Vähemmistö puhuu omasta puolestaan ja koko yhteisön hyväksi vastustaessaan syrjintää.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #8

Tarkoitatko, meidän hlbti-vähemmistöjen on parempi laittaa turvat tukkoon?

Älä unta näe!

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #12

Luuletko tosissasi, että alkaisin puuttua sinun asioihin tai yleensä estäisin sinun oikeuksiasi, olet väärässä. Olen erimieltä sukupuoli käsitteistä mitä yritätte tunkea populaatioon, kuin se olisi koko yhteisön mielipide.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #13

No koita kestää se tosiasia, että meille elämä on antanut lahjan, jonka myötä meillä on enemmän rajapintaa ihmisyyden moninaisuuteen ja rikkauteen sekä itsessämme että yhteisössämme. Tietenkin se ravistelee ns. heteronormatiivisia käsityksiä ja kaavoja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Vesa-Matti, kyllä meillä heteroillakin on kyky ymmärtää ihmisyyttä moninaisesti ja rikkautena. Tuo käsitys, että heterot kuuluisivat automaattisesti Laineen viiteryhmään, on Laineen ikioma harhakuvitelma. Heteronormatiivisuus on suurimmalle osalle ikävä menneisyyden jäänne.

Aikaan, jolloin tasa-arvoista avioliittolakia puuhattiin, sukupuolineutraalin, tasa-arvoisen avioliiton kannalla oli 58% väestöstä. Nyt lukema on reilusti suurempi.

Kyllähän myös muun sukupuolisten oikeuksien puolestapuhujina toimii pääasiassa cisukupuoliset, sinä ja minä. Meitä, joille sukupuolisuus ei ole ihmisyyden koetinkivi, on suuri enemmistö.

Laineelle tiedoksi: Aito avioliiton tai edes perussuomalaisen kansanyhteisön kanssa keskustellessa sinulle saattaa syntyä harhaluulo, että käsityksesi olisi yhteiskunnan yleinen käsitys. Opas sukupuolisuudesta mukaanlukien sukupuolten moninaisuudesta Tasa-arvotyö on taitolaji (OPH) kertoo yhteiskunnan näkemyksen sukupuolisuudesta. Sitä ei määritä Seta, kuten olet oivaltanut. Sen on määrittänyt yhteiskunta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #16

Niemeläiselle tiedoksi: En edusta Perussuomalaisia, enkä aitoavioliitto yhdistystä.

Jos biologisia sukupuolia ihmisellä on enemmän kuin kaksi, se on sinun ongelmasi ei minun.

Kuten tuolla ylempää totesin, ettei Joulupukkiakaan tarvitse piilotella. Kun aika kuluu, teidän miljoonille sukupuolille käy kuten Joulupukille. Nauttikaa nyt hegemoniastanne olette ansainneet sen, kuten ylväällä kielellä sanotaan: cuius dominitas, eius veritas.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #22

En ole väittänyt sinun edustavan kumpaakaan järjestöistä. Sanoin, että kun keskustelet näiden järjestöjen edustajien ja jäsenistön kanssa ja ylipäätään samanmielisten kanssa, sinulle syntyy käsitys, että puhutte yhteiskunnan äänellä.

Mutta yritän tässä vielä oikaista, että yhteiskunnan ääni kuuluu Opetushallituksen esitteessä.

Uhriutumista saat toki harrastaa. Maapallosta on aikain saatossa tullut pyöreä, maa on alkanut kiertää aurinkoa ja tähdet ovat siirtyneet maapallon ympäriltä kauas avaruuteen. Tuhansia vuosia on kulunut, ja olemme valmiit muuttamaan tietoisuuttamme taas uudelleen: kahdesta sukupuolesta on tulossa pelkkä myytti. Mihin kaikkeen tiede vielä ryhtyykään, mitkä kaikki lainalaisuuksina pitämämme asiat muuttuvatkaan.

Onneksi ihmiselämän pituus on lyhyt. Jos kaikki se, mitä ihmiskunta on oppinut ympäristöstämme kahden tuhannen vuoden aikana olisi selvinnyt elinikämme aikana, kaltaisesi muutosvastustaja olisi kokonaan uupunut puolustellessaan vanhaa suloista aikaa ja vanhojen aikojen tietämättömyyttään.

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk Vastaus kommenttiin #37

Kai Niemeläinen kirjoitti: " kahdesta sukupuolesta on tulossa pelkkä myytti." No niin, Kai Niemeläinen! Mitenkäs monta muuta sukupuolta, mies- ja naissukupuolen lisäksi, tiedät, joilla on suvunjatkamiskyky?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #118

Sukupuolella ei tarvitse olla suvunjatkamiskykyä.

Jos Plysjuk on jaksanut kahlata tätä keskustelua riittävästä ennen sanaisen arkkunsa avaamista, hän on varmaan löytänyt tiedon, jonka mukaan on olemassa XX-siittäjiä ja XY-synnyttäjiä.

Tämä vain aluksi; kannattaa siis lukea eteenpäin, jos tuolla tietopohjalla mukaan on tullut.

Pekka J. Mäkinen

Tulee huomata että ihmisen biologinen sukupuoli ja sukupuolinen identiteetti ovat kaksi eri asiaa. Monet asiantuntijat näkevät edelleenkin , että sukupuolia on vain kaksi. Sukupuoli-identiteetti voi olla esim. nuorella epäselvä, mutta murrosiän jälkeen ongelmat poistuvat suurimalla osalla (80 - 95 %).

Transseksuaalitkin ovat biologisesti joko miehiä tai naisia. Transseksuaali saattaa tuntea itsensä eri sukupuolta olevaksi kuin mitä keho on, mutta tunne ei ole uusi sukupuoli. Kyse on identiteetistä, joka voi myös muuttua. Siksi on vaarallista näiden tunteiden perusteella tehdä esim. sukupuolenkorjausleikkauksia. Niiden suhteen ei yleensäkään ole mitään hyvää kerrottavaa.

Intersukupuoliset ovat taas kehityshäiriöisiä. Kromosomipoikkeavuudet eivät muuta sukupuolen kaksijakoa miksikään. Ne ovat kansainvälisen sairausluokittelun mukaisia sairauden tiloja.

Lääketieteen tohtori Niko Sillanpää toteaa että "kenelläkään ei ole syntyessään sosiaalista sukupuolta. Kaikilla on syntyessään biologinen sukupuoli".

Valtakunnan psykiatriksikin tituleerattu, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen kritisoi näkemystä, jonka mukaan sukupuolia olisi periaatteessa loputon määrä.
"– Minä en tällaista moninaisuuspuhetta ymmärrä alkuunkaan", toteaa Sinkkonen ja hän on vakuuttunut siitä, että ajatus sukupuolten laajasta kirjosta on aikuisten ihmisten keksintöä.

Yhteiskunnassa on nyt selvästi menossa hätävarjelun liioittelua, eräänlaista muodikasta yliherkkyyttä nähdä joka puolella vähemmistöjen oikeuksien polkemista.

Tällä hetkellä näyttää selvästi että kansalaiset alkavat lisääntyvässä määrin protestoida jo tätä Setan ideologista propagandaa vastaan, jossa koko valtakunta ollaan tekemässä sukupuolineutraaliksi ja täysin yleinen ja normaali heteroseksuaalisuus halutaan jo lähtökohtaisesti kyseenalaistaa, jopa pienillä lapsilla kouluissa.

Opetushallituksen (OPH) opetusneuvos ja oppaan "Tasa-arvotyö on taitolaji" laatijakuntaan lukeutuva Liisa Jääskeläinen kertoo opetushallituksen oppaan kirjausten perustuvan ”pitkälti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa ajavien järjestöjen näkemyksiin”.
Näiden todisteiden arvo on yhtä vakuuttava kuin jos kysyisit autonmyyjältä pitäisikö sinun ostaa uusi auto. Tällaisia kyseenalaisia uskomuksia ei pitäisi lainkaan tuoda totuutena lapsille kouluihin, ja päiväkoteihin.

OPH antaa myös sanoille uusia merkityksiä kun se toteaa oppaassaan: ”Sukupuoli voi tarkoittaa virallisen, henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä, yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia".
Tämähän on kuin eräässa sadussa jossa sanoille annettiin uusia merkityksiä. Miten opetushallitus voi muuttaa sukupuolen käsitystä vastoin sitä miten se aina on ymmärretty biologiseksi ominaisuudeksi. Se ei vastaa myöskään vakiintunutta suomen kieltä, kansalaisten yleistä ymmärrystä ja lainsäädäntöä.

Yleisesti ottaen ihmiset haluavat edelleenkin pitää kiinni omasta mieheydestään ja naiseudestaan, enkä pysty näkemään siinä minkäänlaista syrjintää tai ahdasta sukupuolikäsitystä, kuten nyt annetaan ymmärtää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #114

Lyhyesti: Lääketieteen tohtori Niko Sillanpään erikoisala on radiologia. Lääketieteen perusopinnoissa sukupuolen variaatioista on tyypillisesti yksi luento. Että se siitä asiantuntijuudesta. Toisaalta kenelläkään ei todellakaan ole sosiaalista sukupuolta syntyessään. Sen sijaan hänelle kehittyy jonkinlainen suhde sosiaaliseen sukupuoleen siten, että perusorientaatio siihen on mitä todennäköisimmin synnynnäinen.

Jari Sinkkosen ulostulo asiasta on saanut paljon kritiikkiä kollegojen taholta.

https://www.hs.fi/elama/art-2000005447905.html

Sinkkosen orientaatio on psykoanalyysissa ja hänen mielipiteensä ei edusta laajaa asiantuntemusta sukupuolen moninaisuuden alueella löytyneestä uudesta tiedosta.

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk Vastaus kommenttiin #116

Kuinka monta sukupuolta tiedät, mies- ja naissukupuolen lisäksi, jotka kykenevät saamaan keskenään jälkeläisiä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Sanopa sitten Juha, kun otin selvää monen vuoden takaiset RAY:n avustukset ja tuet.

Niin paljon on Kuurojen Liitot, Mannerheimin lastensuojelut, Eläkeläiset, Invalidiliitot saaneet melkoisia summia vuosikymmenten ajan.

Olisi jotain merkittävää pitänyt olla ihmisten arjeissa ilmestyä. Ei vaan ole näkynyt. Näiden liittojen saamat rahat vähintään 25 miljoonaa euroa oli se raja. Seta ei ole saanut kuin pari miljoonaa tukea ja silti Aito Avioliiton hihhulit riekkuvat homosaatioista ja kuinka telkkariin tungetaan yms.

Noilla rahoillako Seta on päässyt päättämään eri tahoille? Ei ja tasa-arvosta on valmisteltu ministeriöissä paljon kauan aikaa sitten ennen kuin kansalaisaloite Tahdon 2013 edes aloitettiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Aito avioliiton fundamentalistinen maailmankatsomus on pidettävä kouluista poissa. Sukupuolista Raamattu opettaa kovin vähän, kuten Hämäläisen kommentista on pääteltävissä.

Ilkka Huotari

Vaikea ottaa blogiin kantaa, kun en nähnyt linkkiä AA:n esitteeseen, mutta "sukupuolen moninaisuus" on sitä fundamentalistista käsitystä.

Tieteessä ei sellaista käsitettä ole.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #29

Huotari, tieteessä sellainen käsitys nimenomaan on. https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/suku...

Mutta voit toki pysyä Perussuomalaisella kristillissosiaalisella linjallasi. Kaksituhatta vuotta sitten kirjoitetussa Pyhässä Kirjassa kerrotaan miehestä ja naisesta. Muut vaihtoehdot on poissuljettu.

Onneksi muut puolueet ovat edistyksellisempiä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #38

Linkität johonkin mielipidekirjoitukseen. :D

Lähdetään siitä, että ihan oikeita tieteellisiä artikkeleita voisi linkittää, Wikipediassa on yleensä kohtuullinen yhteenveto nykytilanteesta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #49

Mappes on evoluutioekologian akatemiaprofessori ja Hurme puolestaan immunologian professori. Hesarin jutussa on avattu erittäin hyvin sukupuolen muodostuminen. Suomen Kuvalehden kolumnissa on riittävän kattava poiminta, jotta voit ymmärtää olevasi teoriasi kanssa ihan täysin kuutamolla.

Muistutat kovin paljon aitoavioliittoväkeä. Vaikka tiedon antaa nenäsi alle, kiellät totuuden. No, et sinä ihan pohjia vetänyt. Hannu Mononen veti paremmaksi:
"Sen näkee luotettavasti jokaisen diploidisen solun kromosomistosta, jossa miehellä on XY- ja naisella XX -sukupuolikromosomisto; ainoastaan siittiöiden haploidisessa kromosomistossa se on joko X tai Y ja munasoluissa aina X. - (Jätettäköön kromosomipoikkeavuudet tämän tarkastelun ulkopuolelle.)"

http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253798...

Hauskasti lohkaistu, eikö? Kun poikkeamat jätetään huomioimatta, jäljelle jää vain hypoteesi.

Mutta Huotari, tule onnelliseksi harhakuvinesi. Maapallo on oikeasti pyöreä, vaikkei sitä huomaakaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #51

Yritän etsiä sanaa "moninaisuus", mutta Suomen Kuvalehden artikkelista sellaista sanaa ei löydy.

Hesarin juttua ei pääse lukemaan ilman HS-tilausta.

Onko jossain tieteellistä näyttöä, että sukupuolia on useampi kuin mies/nainen?

Kysehän oli nyt käsitteestä "sukupuolten moninaisuus", eikä siitä, että miten mies/nainen määritellään. Sukupuolten moninaisuus on nähdäkseni ihan tuulesta temmattu termi, eikä tarkoita samaa kuin "miten mies/nainen määritellään".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #52

moninaisuus -sana todistelusta toki puuttuu.

Itse olen toisessa kommentissa kirjoittanut: Biologiassa yksi + yksi + moninainen määrä erilaisia poikkeuksia ja poikkeamia = moninaisuus.

Mappes ja Hurme kirjoittavat mm:
"Joskus vauva voi näyttää selvästi tytöltä, mutta myöhemmin elämässä selviääkin, että hänellä on myös esimerkiksi kivekset. Joskus lapsi voi elää tyytyväisenä tyttönä tai poikana koko elämänsä, vaikka tarkempi tutkimus paljastaisi hänen olevan enemmän toista sukupuolta."

Ja toisaalla mielipiteenään toteavat, että sukupuolijaottelu voi aiheuttaa ongelmia niissä, jotka eivät sovi muottiin:
"Ihmisten jaottelu vain kahteen ryhmään, joissa kaikilla pitäisi olla samanlaiset ominaisuudet, voi aiheuttaa suurta ahdistusta niissä, jotka ovat synnynnäisesti hieman erilaisia. Näin ei pitäisi sivistyneessä yhteiskunnassa olla."

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #58

Määrittelyvaikeudet tiedän ja myönnän. Tuossa 1. esimerkissäsi oli kyse määrittelyvaikeuksista. Samoin toisessa esimerkissä oli kyse määrittelyvaikeuksista, en nimittäin ole vaatinut (tai kukaan ei ole vaatinut?), että kaikilla miehillä tai naisilla pitäisi olla samat ominaisuudet.

Mutta moninaisuutta en ole kyllä havainnut vieläkään missään. Se, että sukupuolta on vaikea määritellä joissain tapauksissa (jopa henkilön itsensä), ei mielestäni voi tarkoittaa, että sukupuolia olisi muita kuin mies/nainen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #60

Nainen, jolla on kivekset on nainen? Vaiko kohdullinen mies?
Mies, jolla on munasarjat on mies? Vaiko peniksellinen nainen?

Pakollinen jako kahteen ei toimi. M.O.T.

Hyväksyessämme sukupuoliksi kaikki variaatiot, emme joudu määrittelyvaikeuteen. Lainalaisuuden tullessa kumotuksi, on rakennettava uusi hypoteesi.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #61

Ei, tuo on omaa keksintöäsi, etten sanoisi harhakuvitelmiasi. Määrittelyvaikeudet on olemassa ja sukupuolia on edelleen kaksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #62

Jos Huotarin hypoteesi kohtaa tuolla aiemmin kuvattuja ongelmia, olisi ehkä syytä panna harkintaan, onkohan koko hypoteesissa mitään järkeä.

Seuraavassa taustaksi teesejä, jotka eivät ole sukupuolen "moninaisuusliikkeen" harhakuvitelmia, vaan vakavasti otettavia tieteeellisiä tuloksia. Sellaisia ovat mm. seuraavat asiat:

- Sukupuolta ei voi aina päätellä kromosomeista: On olemassa esim. synnynnäisiä XX-siittäjiä ja XY-synnyttäjiä.

- Sukupuolta ei voi aina päätellä genitaaleista: Niissä on tässä suhteessa monenlaista muuntelua.

- Sukupuolta ei voi aina päätellä sekundaarisista sukupuolipiirteistä: Rinnat, rinnattomuus, hartioiden tai lantion leveys voivat vaihdella eri kromosomistoilla ristiin

Näissä kolmessa kohden sukupuoli on likimain se, mitä Englannin kielessä kutsutaan
sanalla sex.

Puhuttaessa sukupuolen moninaisuudesta kyse on etupäässä sukupuolikokemuksesta ja sukupuoli-identiteetistä. Ne taas ovat sidoksissa ihmisen oikeuteen olla sitä mitä on joutumatta syrjinnän kohteeksi. Ja näitä kokemuksia totta tosiaan on enemmän kuin kahta sorttia.

Tiede on myös saanut selville, että ihmissikiön kehityksessä kehon ja aivojen sukupuolittuminen tapahtuu eri aikaan. Tämän prosessin oletetaan tavalla tai toisell selittävän sen, että aivojen sukupuolittumisen aikaan osunut äidin hormonimyrsky voi viedä nuo kehitykset eri suuntaan. Vaikka tälle hypoteesille ei olla saatu täyttä varmuutta, transsukupuolisuuden kehittymisen tutkijat olettavat sen olevan taustaltaan biologinen.

Edelleen tiede tuntee kaikkialla maailmassa kulttuureja, joissa ihmisten sex-sukupuoli ja gender-sukupuoli eivät ole sama. Monissa niistä näillä ihmisillä on oma tärkeä asemansa ja funktionsa yhteisössään. Osassa he elävät yksinkertaisesti kokemansa sukupuolen elämää - jos se kokemus nimittäin natsaa jomman kumman binäärin sukupuolen kanssa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #65

"- Sukupuolta ei voi aina päätellä kromosomeista"
"- Sukupuolta ei voi aina päätellä genitaaleista:"
"- Sukupuolta ei voi aina päätellä sekundaarisista sukupuolipiirteistä"

Niin, määritteleminen voikin olla vaikeaa, ja senhän jo myönsin.

"Näissä kolmessa kohden sukupuoli on likimain se, mitä Englannin kielessä kutsutaan
sanalla sex."

Kyllä.

"sukupuolen moninaisuudesta kyse on etupäässä..."

Jos (ja kun) puhutaan sukupuolesta, niin silloin sukupuolikokemus on eri asia. Ei siis kuulu tähän keskusteluun.

Ja sukupuolia on edelleenkin löytynyt vain 2.

"transsukupuolisuuden kehittymisen tutkijat olettavat sen olevan taustaltaan biologinen."

Ei tämäkään ole uusi sukupuoli, korkeintaan vain taas yksi määrittelyongelma.

Joskus voi olla, että sukupuolta ei edes pysty tarkoin määrittelemään, jolloin se jää määrittelemättömäksi. Tai "sille välille". Mutta näin tälle määrittelyongelmallekin on saatu ratkaisu -- sukupuoli on määrittelemätön (ei kyetty määrittelemään).

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #66

Huotarin määritelmä sukupuolista on analoginen seuraavalle:

On olemassa kaksi väriä, musta ja valkoinen. Musta on sitä, että kaikki valo absorboituu siihen ja valkoinen sitä, että kaikki valo heijastuu siitä. On kyllä vaikeasti määriteltäviä poikkeustapauksia, joissa vain osa valon aallonpituuksista heijastuu ja osa absorboituu. Niitä ei ole kuitenkaan syytä kutsua väreiksi, joten on vain olemassa värit musta ja valkoinen. Mainitulle määrittelyongelmallekin on saatu ratkaisu -- väri on määrittelemätön (ei kyetty määrittelemään).

MOT

Huotari myös katkaisi ajattelunsa sopivasti ennen oivallusta kappaleessa

"sukupuolen moninaisuudesta kyse on etupäässä..."

Se sukupuoli, josta tässä asiassa on kyse on nimenomaan gender-sukupuoli. On myös moneen kertaan todettu, että ihmislajin normaalissa variaatiossa nämä kaksi elementtiä eivät aina kohtaa. Tällöin kiivailu kahdesta sex-sukupuolien määrästä ja sen vaikutuksesta siihen, mitä koulussa opetetaan ihmisten gender-sukupuolesta (siitähän on nimenomaan kyse uudessa opetussuunnitelmassa) on loogisesti täysin metsään menevää.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #68

"Huotarin määritelmä sukupuolista on analoginen seuraavalle:"

Sukupuolessa asia tosiaankin menee noin. Tosin huom: sanoin jo aiemmin, että kaikilla miehillä tai naisilla ei tarvitse olla juuri samoja ominaisuuksia.

"Se sukupuoli, josta tässä asiassa on kyse on nimenomaan gender-sukupuoli. "

Tämä kuuluu johonkin ihan eri keskusteluun, kuin sukupuolikeskusteluun. Gender:ssä ei ole kyse sukupuolesta.

"mitä koulussa opetetaan ihmisten gender-sukupuolesta"

Ei koulussa tarvitse (eikä pidä) opettaa mitään gender-sukupuolesta. Se ei edusta sukupuolta. Se on pelkkää poliittista ideologiaa/propagandaa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #66

Tavallisesti aivot sukupuolittuvat (sukupuolikromosomien mukaisesti) sukupuolelle tyypillisesti. Näin ei kuitenkaan aina ole. Sukupuolen kokemus syntyy aivoissa. Siihen liittyy esimerkiksi samastuminen sukupuoleen.

Sukupuolen kokemus on osa sukupuolisuutta, siinä missä vaikkapa genitaalitkin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #73

Ok,

eli puhut tästä: https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_dysphoria ?

Pitäisikö siis koulussa opettaa jotain "Gender dysphoria":sta? Ei minusta välttämättä tarvitse.

Sukupuolikokemus kuuluu varmaan sukupuoleen, mutta se ei yksinään määrittele sukupuolta, eikä sitä ole minusta syytä laittaa muiden sukupuolta määrittelevien seikkojen yläpuolelle.

Ihmiset eivät käsittääkseni yleensä "koe" olevansa mitään sukupuolta -- sellaista kokemusta ei kai useimmat ihmiset tunne. Tuo tunne tulee ilmeisesti vasta sitten, kun kehityksessä on ollut jotain epänormaalia, juuri niin kuin kuvailit.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #77

Ja huom., jos sanon, että "sukupuolikokemus kuuluu varmaan sukupuoleen", se ei tarkoita gender-ideologian hyväksymistä, vaan sitä, että on olemassa ilmiö nimeltä gender dysphoria, missä sukupuolikokemus tulee esille.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #78

Sukupuolikokemus on useimmille huomaamaton asia, koska he ovat adaptoituneet siihen sukupuoleen, johon heidät on pienestä pitäen sosiaalistettu. Sukupuolikokemus on sitten kouriintuntuva ja usein kipeäkin asia, jos se sosiaalistettu sukupuoli ei vastaakaan omaa kokemusta.

Huotari varmaan aika nopeasti huomaisi sukupuolikokemuksensa, jos hänelle alettaisiin availla ovia ja vihjailla, että eihän tuollaiselle hennolle ja herkälle ihmiselle sovi rankat harrastukset tai pyrkiminen johtaviin asemiin ja niin edespäin.

Ja jotta asiat pysyisivät käsitteissään, on muistettava, että esimerkiksi se, että nainen on tyytymätön kulttuurin hänelle tarjoamaan toimintatilaan ja pyrkii sitä laajentamaan, on emansipaatiota, ei dysforiaa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #77

Ei Ilkka, en puhu siitä. Sillä on kuitenkin taustansa kirjoittamani asian kanssa. Ehkä joskus yläluokilla on tuota "Gender dysphoria" -asiaakin ihan perusteltua sivuta sopivassa yhteydessä. Olennaisempaa opettajan ammatissa on toki olla kartalla siitä, millaisesta ilmiöstä on kyse.

Yksilön kannalta nimenomaan sukupuolen kokemus on merkitsevä. Ne muut "määrittelevät seikat" voivat toki olla kanssaihmisille hyvinkin merkitseviä - lähinnä mielenrauhan kannalta, jotta voi kunkin henkilön asettaa ymmärrettävään lokeroon.

Olen aiemmassakin yhteydessä todennut, että suomen kielessä ei ole parempaa ilmaisua kuin "sukupuolen kokeminen". Asiaa voi etäisesti verrata "kätisyyden kokemiseen", kun toisella kädellä kirjoittaminen vaan nyt luontaisesti luontuu paremmin ja toisella ei.

On kyseenalaista esittää sukupuolisuuden suhteen jonkin olevan epänormaalia. Silloin tarvittaisiin myös jonkun suunnittelema normaali. Nyt on kuitenkin niin, että evoluutio ja luonnonvalinta ovat tehneet tietystä asioista "sukupuolisuus"-nipun, joka esiintyy tyypillisesti kahdenlaisena vaihtoehtoisena pakettina.

Luonnossa on kuitenkin aina vaihtelua, ja toisinaan paketissa on enemmän ja toisinaan vähemmän tavaraa siitä toisesta tyypillisestä paketista. Sen kanssa on tietysti elettävä, ja koska ihminen on joissakin asioissa ihan etevä, niin on perusteltua helpottaa sellaisten ihmisten oloa, joiden kohdalla epätyypillinen sukupuolittuminen aiheuttaa murhetta.

Tällaista helpotusta tuo näiden ihmisten olemassaolon tunnustaminen ja heidän yksilöllisten tarpeiden huomioon ottaminen.

Aito avioliitto ry varsinkin kristillisdemokraattien kuoron veisatessa vieressä ja seassa toimivat epäinhimillisesti vastustaessaan transsukupuolisten ja muunsukupuolisten hyvinvoinnin edistämistä. Hyi hyi.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #79

Minusta näyttää siltä, että kyse on nimenomaan Gender dysphoriasta.

Useimmiten ihmiset eivät taida kokea sukupuoltaan mitenkään. Se tulee siis ilmi vain erikoistapauksissa, kuten kommentissa 73 sanoit: "Tavallisesti aivot sukupuolittuvat (sukupuolikromosomien mukaisesti) sukupuolelle tyypillisesti".

Eli "tavallisesti" näin. Yleensä ja useimmiten. Mutta erikoistapauksissa kehityksessä on voinut tapahtua jotain epänormaalia, jolloin voi ilmetä tuota sukupuolidysforiaa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #80

Kirjoitin yleisellä tasolla siitä, että sukupuoli on monikerroksinen ja monitahoinen asia. Yksi ulottuvuuksista on aivojen sukupuoli.

Sukupuolidysforia taas on joissain tapauksissa (siis joidenkin yksilöiden kohdalla) yksilöllinen seuraus esittämästäni ilmiöstä - siis siitä, että sukupuolisuuden biologisen kerroksen osatekijät (aivojen sukupuoli ja ulkoiset sukupuolen tunnusmerkit) eivät ole riittävän "synkassa" toistensa kanssa. Ilmeisesti dysforia ilmenee sitä pahempana, mitä enemmän ympäröivä kulttuuri korostaa sukupuolisuuden ehdotonta kaksijakoisuutta.

En edelleenkään käyttäisi arvolatautunutta ilmausta "epänormaali" vaan mieluummin puhuisin epätyypillisestä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #81

Kaikilla trans- tai muunsukupuolisilla ei ole dysforiaa, mutta yleensä heillä on toki tarve elää ja tulla otetuksi sen sukupuolen/identiteetin edustajana, jonka itse kokevat.

Epänormaali on todella arvolatautunut sana. Jos sosiaalisessa kontekstissa puhutaan moninaisuudesta, biologisella tasolla puhuttaisiin kai lähinnä (lajille tyypillisestä normaalista) variaatiosta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #81

Niin, minusta siis tuo sukupuolidysforia näyttää olevan ainoa asia, mitä tiede sanoo sukupuolen kokemisesta.

"Epätyypillinen" käy aivan hyvin, en ajatellut, että epänormaali olisi jotenkin latautunut. Mutta kyllä se varmaan on.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #84

Lääketiede kyllä määrittelee sukupuolikokemuksen, joka ei vastaa kätilön arvaamaa sukupuolta niin, että se ei edellytä dysforiaa:

"Sukupuolinormeista erottuva tai erityinen sukupuolen kokemus tai ilmaisu viittaavat siihen mittakaavaan, jossa henkilön sukupuoli-identiteetti tai -rooli tai sukupuolen ilmaisu poikkeaa tietyn sukupuolen edustajiin kohdistuvista kulttuurisista normeista (Institute of Medicine, 2011). Sukupuolidysforia tarkoittaa pahan olon tunnetta tai ahdistusta, joka johtuu sukupuoliristiriidasta eli erosta henkilön sukupuoli-identiteetin ja hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen (sekä siihen liittyvän sukupuoliroolin ja/tai ensi- ja toissijaisten sukupuolitunnusmerkkien) välillä (Fisk, 1974, Knudson, De Cuypere & Bockting, 2010b). Vain jotkut sukupuolen kokemukseltaan tai ilmaisultaan normeista erottuvat ihmiset kokevat sukupuolidysforiaa jossain vaiheessa elämäänsä."

Lähde: Maailman johtavien transhoitospesialistien WPATH-järjestön luomat kansvainväliset hoitosuositukset.

http://transtukipiste.fi/wp-content/uploads/2018/0...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #85

Aina jos asioita aletaan perustella kulttuurilla, normeilla, rooleilla tai vastaavilla, mennään sellaiselle alueelle, mikä ei minusta kuulu sukupuolen määrittelemiseen. Katsoisin, että sukupuolidysrofian pitäisi johtua juuri biologiasta, jotta sitä voi pitää sukupuoleen liittyvänä.

Tokihan kulttuurissakin saa olla omat ilmiöt, mutta ne on kulttuuririippuvaisia, eivät biologiaan liittyviä. https://en.wikipedia.org/wiki/Third_gender

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #86

Tuossa puhutaan kokemuksesta suhteessa kulttuuriin, ei siitä, että peruskokemus sukupuolesta olisi kulttuurinen. Sukupuolidysforian kyllä todetaan olevan mahdollisesti yleisempää ahtaammin sukupuolirooleihin suhtautuvissa yhteisöissä.

Sen sijaan itse sukupuolikokemuksen variaatio - liittyipä siihen dysforiaa tai ei - on taustaltaan biologinen. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa identtiset kaksoset olivat moninkertaisesti todennäköisemmin molemmat transsukupuolisia kuin erimunaiset kaksoset.

https://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_transsexua...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #87

"Tuossa puhutaan kokemuksesta suhteessa kulttuuriin, ei siitä, että peruskokemus sukupuolesta olisi kulttuurinen."

Ok, no kulttuuria voidaan aina muuttaa. Kuten tuli jo sanottua, ei naisilla tai miehillä tarvitse olla täsmälleen kaikkia samoja ominaisuuksia.

Ja ehkä transseksuaalisuus johtuu biologiasta, ehkä ei, mutta mitä merkitystä sillä on nyt vaikka tämän AA-esitteen kanssa? Ei se vaikuta sukupuolten määrään.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #89

...eli on olemassa joku, jota itse asiassa voisi kutsua punaiseksi ja joku lila, beige ja magenta, ... mutta värejä kuitenkin on vain musta ja valkea....?

AA:n pääväite on, että ihmiset syntyvät tytöiksi ja pojiksi ja sen asian voi tarkistaa syntymän yhteydessä jalkovälistä. Ja että sukupuolen moninaisuus tämän ulkopuolella on arvotonta ja käytännössä pelkkää harhaa. Olemme täällä muutaman muun kommentoijan kanssa kasanneet röykkiöittäin tieteeseen perustuvia todisteita, että asia ei ole niin. Täytyy todeta, että Huotari on uskossaan vahva: Vaikka rationaaliset perusteet hänen käsitykselleen ovat romahtaneet jo aikoja sitten, voi sentään toistaa samaa mantraa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #90

En ole väittänyt, että asian voi tarkistaa syntymän yhteydessä jalkovälistä, vaan olen todennut moneenkin kertaan, että määrittely voi olla vaikeaa. AA yksinkertaistaa tuossa asioita selväkstikin liikaa.

Ainoa mantra, mitä olen käsittääkseni toistanut on, että sukupuolia on kaksi, ja niin on asioiden laita edelleenkin.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #66

"Joskus voi olla, että sukupuolta ei edes pysty tarkoin määrittelemään, jolloin se jää määrittelemättömäksi. Tai "sille välille"."

Jos sukupuoli jää määrittelemättömäksi, se tarkoittaa, ettei henkilöä voida osoittaa naisten tai miesten ryhmään. Näin on väkisinkin muodostunut uusi ryhmä nimeltään "määrittelemättömät". Eli tässä siis jo olemassa oleva kolmas sukupuoli Huotarin määritelmän mukaan. MOT. Määrittelemättömät eivät voi kellua jossain avaruudessa olematta oma ryhmänsä.

Jos puhutaan ulkoisista sukuelimistä, kuten uskon Huotarin puhuvan, niitä voidaan muokata ja muokataankin sopimaan naisen tai miehen muottiin. Valitettavasti toisinaan jo pienenä, jolloin ei voida huomioida aivojen käsitystä sukupuolesta, mikä taas sitten usein johtaa ongelmiin viimeistään aikuisiässä ja on yhtenä suurena ongelmana intersukupuolisilla.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #92

"Määrittelemättömät eivät voi kellua jossain avaruudessa olematta oma ryhmänsä."

Kyllähän ne kai tavallaan voivat?

"Eli tässä siis jo olemassa oleva kolmas sukupuoli Huotarin määritelmän mukaan. "

En sanonut, että se olisi kolmas sukupuoli.

"Jos puhutaan ulkoisista sukuelimistä, kuten uskon Huotarin puhuvan"

En puhu, vaan olen jo monta kertaa sanonut, että asiaan vaikuttaa moni seikka.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #93

JH:"Määrittelemättömät eivät voi kellua jossain avaruudessa olematta oma ryhmänsä."

IH:"Kyllähän ne kai tavallaan voivat?"

No eivät, he ovat ryhmä, kolmas ryhmä ja tässä siis kolmas sukupuoli, koska nyt puhutaan sukupuolista. Tässä ei ole enää mitään selittelemistä.

JH:"Jos puhutaan ulkoisista sukuelimistä, kuten uskon Huotarin puhuvan"

IH:"En puhu, vaan olen jo monta kertaa sanonut, että asiaan vaikuttaa moni seikka."

Ja mitähän nämä seikat ovat? Se on jäänyt epäselväksi. Ulkoiset sukuelimet eivätkä kromosomit määrää sukupuolta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #94

Voivat kellua, kysehän on vain laista, eli siitä, mitä lakiin päätetään kirjoittaa.

Voidaan päättää, että lakiin lisätään "toistaiseksi määrittelemätön" sukupuoli, tai että laista poistetaan miehet ja naiset kokonaan. Ihan mikä on tarkoituksenmukaisinta eri näkökulmista.

"Ja mitähän nämä seikat ovat?"

Onhan tässä niitä kai jo tullut esiin ja Wikipediasta niitä löytää lisää. Ei niitä mun kannata luetella, kun niistä on tutkimuksissa jo saatu paljon tietoa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #95

Nyt ovat taas käsitteet ihan sekaisin. Ensin puhuttiin biologisesta sukupuolesta ja nyt alatkin puhua laista eli juridisesta sukupuolesta.

Voidaan tosiaan päättää lisätä lakiin kolmas sukupuoli onpa sen nimi sitten silloin, ei kovin kaukana tulevaisuudessa, mikä tahansa.

Jos vetoaa "joihinkin seikkoihin", on syytä varautua kertomaan edes lyhyesti, mitä niillä tarkoittaa. Netistä kyllä löydän lukuisia määritelmiä sukupuolelle, mutta niille kaikille on yhteistä se, että ne eivät sulje pois kahta useampia sukupuolia.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #96

Oletin, että puhuit laista/juridisesta sukupuolesta, kun sanoit, etteivät voi kellua.

Sukupuolihan määritellään lapselle syntymässä, ja tämä käytäntö kai perustuu lakiin (laki vaatii varmaan lapselle sukupuolen).

Eli tuo vaatimus perustuu lakiin. Siksi lakia muuttamalla voidaan päästä tästä ongelmasta pois.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #97

Tarkkaan ottaen kolmas sukupuoli on käytännössä kaatoluokka niille tiloille, joita ei voi selkeästi sijoittaa kahteen perinteiseen naisten tai miesten joukkoon ja joille kullekin on mahdoton antaa omaa tarkkaa määritystä. Tämä asia on erityisesti merkityksellinen lainsäädännössä, lääketieteelle ja muillekin asiasta kiinnostuneille tieteenaloille, kuten myös ihmisen omalle identiteetille asia on paljon monisyisempi.

Mitä taas tulee siihen, miten ihmiset voitaisiin jaotella vain miehiksi ja naisiksi, skenaario on tämä:

Mies
- on tyypillisesti kromosomeiltaan XY
- on tyypillisesti maskuliini genitaaleiltaan
- on tyypillisesti maskuliini sukupuolihormonituotannossaan ja sen kehon tuottamassa vasteessa
- on tyypillisesti siittämään kykenevä
- on tyypillisesti naista maskuliinisempi keholtaan: koko, hartiat, rinnat, lantio, lihakset, karvoitus,…
- on tyypillisesti naista maskuliinisempi aivorakenteissaan
- on tyypillisesti naista maskuliinisempi käyttäytymiseltään
- kokee tyypillisesti miehenä olemisen olevan luonteva osa omaa identiteettiä
- elää tyypillisesti miehenä sosiaalisesti ja kulttuurisesti

Nainen
- on tyypillisesti kromosomeiltaan XX
- on tyypillisesti feminiini genitaaleiltaan
- on tyypillisesti feminiini sukupuolihormonituotannossaan ja sen kehon tuottamassa vasteessa
- on tyypillisesti synnyttämään kykenevä
- on tyypillisesti miestä feminiinisempi keholtaan: koko, hartiat, rinnat, lantio, lihakset, karvoitus,…
- on tyypillisesti miestä feminiinisempi aivorakenteissaan
- on tyypillisesti miestä feminiinisempi käyttäytymiseltään
- kokee tyypillisesti naisena olemisen olevan luonteva osa omaa identiteettiä
- elää tyypillisesti naisena sosiaalisesti ja kulttuurisesti

Mikään näistä elementeistä ei kuitenkaan määrittele yksin sitä, onko ihminen mies vai nainen. Yksilöillä mikä tahansa noista elementeistä voi poiketa tuosta listasta. Lisäksi ihmisellä voi olla joku muu kromosomirakenne kuin XX ja XY ja keholtaan feminiinillä XY- ja maskuliinilla XX-kromosomisto.
Erilaiset näistä tyypillisistä kombinaatioista eroavat tilanteet johtavat sukupuolen moninaisuuteen viimeistään siinä kohdin, kun yksilön kohdalla neljässä viimeisessä ranskalaisessa viivassa tämä tyypillisyys ei toteudu. Voidaan siis todeta, että kaiken kaikkiaan ei ole mitään perustetta, jolla automaattisesti voitaisiin jakaa ihmiset vain miehiin ja naisiin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #98

"Voidaan siis todeta, että kaiken kaikkiaan ei ole mitään perustetta, jolla automaattisesti voitaisiin jakaa ihmiset vain miehiin ja naisiin."

Ei olekaan, sehän onkin määrittelyongelma, kuten on jo tullut monesti todettua. Pitää vain valita jompi kumpi, lähin. Tai jos ei kykene valitsemaan, niin sitten ei valitse.

Tuossa paino siis sanalla "automaattisesti".

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #99

"Automaattisesti" sisältää myös sen, että emme voi ennustaa yksilön suokupuolta minkään näiden elementtien perusteella. Niistä ainoa merkityksellinen juridisen sukupuolen kannalta on siis oma identiteetti/kokemus.

"Pitää vain valita jompi kumpi, lähin. Tai jos ei kykene valitsemaan, niin sitten ei valitse."

Se jompi kumpi tai Huotarin mielestä lähin voi vain osua väärään, jos henkilä itse hahmottaa asian toisin kuin Huotari. Tällainen määrittely on tästä syystä täysin kelvotonta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #100

Sanoinko jossain, että joku muu sen määrittelee? En. Kyllä henkilö itsekin voi olla sitä määrittelemässä.

Tuskin sitä pelkällä omalla ilmoituksella kuitenkaan pitäisi voida määrittää/vaihtaa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #101
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #102

Siitä voisi tulla joitain ongelmia, onhan yhteiskunnassa eri sääntöjä/lakeja naisille ja miehille ... Ainakin joitain.

Ei se nyt varmaan suuri ongelma olisi, jos se määritellään yhteistyössä lääkäreiden kanssa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #103

En oikein hahmota, millaisia ongelmia seuraisi siitä, että yksilöllä on itsemääräämisen oikeus juridiseen sukupuoleensa.

Terveydenhuoltojärjestelmän kuormittaminen on tarpeeton lisä juridisen sukupuolen vahvistamisessa. Lääketieteellisen korjausprosessin kohdalla sitten tarvitaan tietysti lääketieteen ammattilaisia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #103

Tanskassa, Norjassa ja muutamassa muussa maassa voi tuon oman juridisen sukupuolen muuttaa ilmoitusmenettelyllä. Ei ole tullut maansurua eikä tuhotulvia moisesta.

Sukupuolen korjausprosessi on sitten eri asia. Siinä on mielestäni syytä arvioida ihmisen voimavarat käydä tuo prosessi läpi ja varmistaa, että ei ole kyse psykoottisesta tilasta. Näinhän nykyäänkin jo toimitaan, joskin sekoitettuna tuohon juridiseen asiaan ja luvattoman hitaalla ja hankalalla prosessilla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #101

Tässä se pointti onkin: Voimmeko olettaa, että jos määrittelijöiden käsitykset eivät ole samat, Huotari voi määritellä ihmisen sukupuolen pätevämmin kuin ihminen itse. Ja tässä asiassa koskien blogin teemaa kyse on nimenomaan ihmisen gender-sukupuolesta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #104

Ei mitään "gender-sukupuolia" määritellä missään. Ainoastaan sukupuoli määritellään.

Ja kyllä pitää lääkäreihin sen verran luottaa, että he osaavat määritellä sellaisia (yhdessä henkilön itsensä kanssa).

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #105

Lääkärit määrittelevät nimenomaan gender-sukupuolen. Yksi maamme johtavista alan spesialisteista totesi, että lähtökohtaisesti paras tapa todeta asia on kysyä sitä asianomaiselta.

Onkohan nyt niin, että Huotarilla on tarve lausua asiasta, josta Huotarin lausumat enemmän ja enemmän osoittavat, että Huotari ei siitä mitään ymmärrä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #108

Missä ja mihin tarkoitukseen tällaisia määritellään?

Minä puhun nyt sukupuolesta, joka määritellään lapselle syntymässä.

Mitä muuta pitäisi määritellä ja miksi?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #109

Tämä siis voidaan tarvittaessa määritellä uudestaan.

Luultavasti puhutaan samasta asiasta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #110

Ok, tarkoitin sukupuolenkorjauksen yhteydessä tehtävää tutkimusta. Syntymän yhteydessä lääkäri antaa käytännössä ennusteen todennäköisimmästä sukupuolesta, joka voi kuitenkin mennä pieleen. Se ei siis mitenkään vahvista ajatusta, että sukupuolia olisi vain kaksi.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #111

Nyt tämä menee ihan käsittämättömäksi.

Lapselle merkitään syntymässä juridinen sukupuoli. Ei se mikään ennuste ole, vaan juridinen sukupuoli. Tämä voidaan tarvittaessa muuttaa myöhemmin.

Luulin, että oltiin päästy jo keskustelussa loppuun, eikä aleta uudestaan vänkäämään sukupuolien määrästä? Miksiköhän otat taas asian esiin? Se ei ole mikään tieteellinen fakta, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi. Päinvastoin, se on tieteellinen fakta, että sukupuolia on kaksi, vaikkakin määrittely niiden välillä on vaikeaa.

Voidaan toki aloittaa keskustelu alustakin, mikäpä siinä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #112

Syntymän yhteydessä lapselle todella määritellään juridinen sukupuoli, jonka mukaisesti hänen odotetaan kansalaisena vastaisuudessa toimivan. Tuon sukupuolen mukaisesti hänelle myös syntyy eräänlainen "lääketieteellinen sukupuoli", minkä perusteella häntä tullaan hoitamaan niissä hoitojärjestelmän kohtaamispaikoissa, joissa biologisella sukupuolella on merkitystä. Esimerkkinä tästä ovat esim. papa- ja mammografiaseulonnat.

Tämä sukupuolileima lätkäistään käytännössä katsomalla jalkoväliin. Mitään kromosomaalista tai hormonaalista rutiinitarkastusta ei tähän kuulu. Jos lapsen genitaalit ovat epätyypilliset, voidaan päätyä merkintään määrittelemätön sukupuoli. Usein tästä seuraa valitettavasti edelleen se, että lapsesta yritetään tehdä väkisin binääristi jompaa kumpaa sukupuolta oleva, yleensä tyttö. Tämä intersukupuolisten silpominen on heille yleensä äärettömän traumaattinen kokemus, vaikka he eivät itse tapahtumaa itse tietenkään muista - monet vertaavat sitä raiskaukseen. Tämä riippumatta siitä, osuiko lääkärin arvaus oikeaan vai ei.

Hereillä olevalle lukijalle on todennäköisesti tähän mennessä käynyt selväksi, että syntymässä määritelty sukupuoli on siis pelkkä arvaus, joka toki osuu XX- ja XY-kromosomein varustetun lapsen kohdalla useimmiten oikeaan. Jos taas se ei osu suhteessa kasvavan kansalaisen sukupuolikokemukseen, koko henkilötunnuksessa ilmenevä juridinen sukupuoli ja ympäröivän yhteisön sosiaalistamishalu kohdentuvat väärin. Ja nyt keskustelun kohteena ovat juuri nämä väärin sukupuolitetut. Juridinen sukupuoli ei ole vain sitä, että ihmisen ollessa merkitty olevaksi sukupuolta A hän on velvoitettu sen edellyttämiin asioihin. Se tarkoittaa myös sitä, että hänellä on oikeus olla sitä juridista sukupuolta, mikä vastaa hänen kokemustaan. Näin sanoo laki, josta ei ole ulkopuolisilla valitusoikeutta.

Sukupuolten määrästä Huotari on pitänyt synkkää yksipuheluaan, että niitä on kaksi ja muut ovat jotain määrittämättömiä. Kukaan tähän osioon osallistunut ei ole yhtynyt Huotarin näkemykseen. Jos itse sanoisin jotain niiden määrästä, niin voisin todeta niitä olevan enemmän kuin kaksi. Montako tarkasti, on hedelmätön
keskustelun aihe. Binäärin mies-naiskokemuksen ulkopuolella on periaatteessa lukematon määrä erilaisia kokemuksia, jotka risteävät ominaisuuksiltaan toistensa kanssa niin, että niitä on mahdoton luokitella toisiaan poissulkevasti. Toinen asia on lisäksi se, että yksilöt eivät aina kuitenkaan näihin lokeroihin mahdu.

Edellä puhuin gender-sukupuolista, jonka Huotari toivottavasti muistaa edelleen olevan blogin AA-teeman takia se olennaisin. Sex-sukupuoltenkin määrä on enemmän kuin kaksi, mistä kromosomien variaatio (muu kuin XX ja XY) ja sen vaikutus ihmisen ulkoisiin sukupuoliominaisuuksiin on selkeä todiste.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #113

"Edellä puhuin gender-sukupuolista, jonka Huotari toivottavasti muistaa edelleen olevan blogin AA-teeman takia se olennaisin."

Ei sellaisia ole olemassakaan, kuin gender-sukupuolia. On vain biologinen sukupuoli (sex).

Tai saattaahan niitä "gender-sukupuoliakin" olla, mutta eivät ne liity sukupuoleen.

Tämä liittyy AA:han ja blogiin.

Biologiseen sukupuoleen voivat aivotkin vaikuttaa jonkin verran, ainakin sen sukupuolidysforian kautta, ja ehkä jotenkin muutenkin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #124

Huotari lähestyy horjuen tilaa, jossa voisi olla jo varaa hylätä alkuperäinen teesi...

Gender-sanan merkitys on selitetty Englanniksi esimerkiksi näin: ..."the state of being male or female (typically used with reference to social and cultural differences rather than biological ones)."

Suomennos siitä on "sukupuoli", kuten on sex-sanankin, jonka selitys on vaikkapa tällainen: "two main categories (male and female) into which humans and many other living things are divided on the basis of their reproductive functions."

Tällaisissa yleisesityksissä (Google-kääntäjä) ei luonnollisestikaan mainita muuta kuin binäärit male ja female.

Sukupuoli-identiteetti taas on käännöksenä gender indentity, mikä siis liittää gender sanan nimenomaan tähän yhteyteen.

Transihmisistä osalle riittää, että heidän "gender-sukupuolensa" muuttuu kokemuksen mukaiseksi eli he voivat elää otettuna täysin kokemansa sukupuolen edustajana. Osalla kehollinen dysforia vaatii myös kehon korjausta, jolloin tuossa karkeassa jaossa liikutaan "sex-sukupuolen" muutoksia. Kummassakin tapauksessa se kokemus on korvien välissä, ja kuten aiemmin on todettu, sen alkuperä on todennäköisesti biologinen. Jos näin on, biologia ennemminkin vaikuttaa aivoihin ja aivot taas edelleen kokemukseen.

Transnaiset ja -miehet eivät muuten henkilökohtaisesti kaipaa mitään kolmatta sukupuolta, he vain vaativat oikeutta olla jommassa kummassa kahdesta perinteisestä. Se kolmas sukupuoli tarvitaan vain niille, jotka eivät koe olevansa miehiä eivätkä naisia.

AA on kuitenkin molempien kimpussa yrittämällä kieltää oikeuden olla jotain muuta kuin mitä kätilö on aikanaan mennyt arvailemaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #125

Kokemus voi olla yhtä hyvin myös harhaa, jolloin pelkkää kokemusta ei voi nostaa kaikkien muiden seikkojen yläpuolelle.

Ihmiselle on kyky myös kaikenlaisiin harhakäsityksiin ...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #126

Nämä kokemukset kyllä tunnetaan tieteellisesti ja niitä ei pidetä enää mielenterveyden häiriöinä, vaan ainoastaan sukupuolikokemukseen liittyvänä ristiriitana. Vielä nykyisessä kansainvälisessä tautiluokituksessa ne roikkuvat mielenterveyden pääluokassa, mutta jo viittä vaille valmiissa uudessa luokituksessa ne on poistettu sieltä. Tuo vielä nykyinen paikka on siis vanhaa historiallista perua ajalta, jolloin myös hoitona saatettiin suosittaa pään terapointia kätilön arvaamaan sukupuoleen - hyvin yleisenä hoitotuloksenaan itsemurha.

Kokemus myös tutkitaan jokaisen suunniteltavan transprosessin yhteydessä. Täytäntöön pantavissa tapauksissa tuloksena on psykiatrin lausunto, jossa vakuutetaan hänen asiantuntemuksellaan, että kyse ei ole harhasta.

Onko Huotarilla vastaavanlaista todistusta?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #127

Siis tarkoitin, että *voi* olla harhaa. Ei välttämättä aina ole, mutta joskus voi olla.

Siksikin sukupuolen määrittely pitäisi tehdä yhdessä lääkärien kanssa, ei pelkällä omalla ilmoituksella.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #128

Tanskassa juridisen sukupuolen vaihtaminen on ollut nelisen vuotta ilmoitusasia, eikä sieltä ole käsittääkseni raportoitu ongelmista. Norjassakin ollaan tuohon käytäntöön siirrytty ja myös Ruotsi on menossa siihen suuntaan hyvää vauhtia.

Mitä sellaisia Huotari maahamme manaisi, jos mekin tuohon käytäntöön siirtyisimme?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #129

Vaikka mitä.

Ja toisekseen, mitään gender-sukupuolta ei ole, eikä sellaista propagandaa pidä opettaa kouluissa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #130

Kyse näyttäisi olevan ainoastaan omista peloista ja ennakkoluuloista.

Sukupuoli on monikerroksinen ja monitahoinen ilmiö. On geneettinen kerros xx- ja xy-kromosomipareineen (ja muutamine muine variaatioineen). Biologiseen kerrokseen kuuluvat sukurauhaset, sukupuolihormonit sekä sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet. Vaikka asiaa voi (vielä) mittalaittein olla vaikea havaita, niin aivojen sukupuolittuminen näyttää olevan biologinen ilmiö. Biologisia ominaisuuksia ovat myös sukupuolisuuteen liittyvät sekundääriset tuntomerkit (koko, ääni, rinnat yms.), joissa vaihtelu on jo paljon suurempaa. Yhteiskunnassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa syntyy sosiaalisen sukupuolen kerros (se mikä tunnetaan lontoon kielellä gender-nimisenä). Se on kulttuurisena ilmiönä. Ja ihmislajille kulttuuri on melko keskeinen asia.

Mitä vähemmän jokin sukupuolisuuden osa-alue vaikuttaa lisääntymisen onnistumiseen, sitä enemmän evoluution seula on sallinut variaatiota. Variaatiota on kuitenkin aivan jokaisella sukupuolisuuden tasolla. Geneettisellä tasolla variointi tapahtuu kahteen yleisimpään lokeroon ja pieneen joukkoon muita lokeroita, mutta muilla tasoilla voi hyvin puhua liukumasta ja vaikkapa gaussin käyrästä.

On vain inhimillisestä käsityskyvystämme kiinni, haluammeko lokeroida jonkin asian - vai näemmekö asian monitahoisemmin ja moniulotteisemmin. Sukupuolisuudessa ei ole varsinkaan kyse vastakohdista, vaan aste-erosta: lisääntymiseen vaikuttavasta yksityiskohdasta.

Sukupuolisuuden typistäminen vain lisääntymiseen voi olla perusteltua biologian tunnin lisääntymistä käsittelevissä yhteyksissä. Missään muissa yhteyksissä mustavalkoiseen binääriseen näkemykseen takertuminen sukupuolisuuden suhteen ei ole perusteltua, koska ilmiö ei ole binäärinen eikä mustavalkoinen - vaan monitahoinen, moniulotteinen. Liukumakin on liian vähäulotteinen sana kuvaamaan ilmiötä. Sen asemesta voi puhua kirjosta.

Ihmisiä pitäisi kannustaa mustavalkoisen ajattelun asemesta ajattelemaan mustan ja valkean välisiä sävyjäkin. Sille pohjalle voi olla mahdollista saada vielä väritkin ajan myötä mukaan.

Pekka J. Mäkinen

Kai Niemeläinen. Asia on täsmälleen päinvastoin. Aito avioliiton maailmankatsomus on kristillinen, kun taas Kai Niemäläinen edustaa oman epäuskonsa fundamentalismia.

Jos Kristinusko eli usko Jumalaan nähdään vanhentuneena tai riittämättömänä tapana ymmärtää elämää, niin se mitä tarjotaan tilalle ei edusta mitään muuta kuin toisenlaista uskoa. Ts. usko koitetaan kumota uskolla. Usein nämä korvikeuskomukset kuten esim. ns. tieteisusko (scientismi) vie ihmisen epätoivoon eikä anna elämälle tarkoitusta ja mielekkyyttä.

AA edustaa suomalaisten yleistä näkemystä perheissä ja yhteiskunnassamme. Koko yhteiskuntamme on kristillisyyden läpitunkemaa ja hyvä niin. Sen hedelmää on nyt hyvinvointimme. Jos tai kun nyt nuorempi sukupolvi ei aina osaa antaa arvoa näille kristillisille arvoille jonka varassa maatamme ja koko sivistynyttä maailmaa on rakennettu, he sahaavat sitä oksaa jolla istuvat.

Raamattu opettaa sukupuolista aivan riittävästi. Sukupuolia on kaksi ja ihminen on luotu mieheksi ja naiseksi. Mitkään marginaaliset poikkevuudet eivät muuta tätä yleissäntöä.

Ihmisen käsitys sukupuolisuudesta muokkaantuu myös ympäristön myötä. Mitä enemmän me normalisoimme ja ylikorostamme poikkeavuuksia, sitä enemmän niitä tulee olemaan.

Kyse samasta asiasta kuin jos luet vaikka ns. lääkärinkirjaa, niin kohta huomaat omaavasi kaikki mahdolliset taudit mitä kirjassa esitetään.

Ts kun meillä jo pienille lapsille kyseenalaistetaan heidän normaali heteroseksuaalisuutensa kouluissa, he alkavat tosissaan epäillä ja uskoa etteivät ehkä olekaan enää heteroita tai tyttöjä ja poikia.

Elämmekin juuri nyt ennennäkemätöntä seksuaali- ja arvovallankumouksen aikaa. Nykyään ns. setankaarilähettiläät tulevat jo kouluihin ja päiväkoteihin esittelemään omaa ideologiaansa, jossa heteroseksuaalisuus kyseenalaistetaan jo lähtökohtaisesti. Tämä on vakava virhe. Eräässäkin tapauksessa tyttö oli tullut koulusta kotiin ja kysynyt hätääntyneenä: “Äiti, enkö minä olekaan tyttö?”

Seksuaaliterapeutti Sari Eronen kertoo (mtv.lifestyle 5.10.-15) nuorten kokeilevan seksin saralla asioita, joiden kuvittelevat olevan muotia tällä hetkellä. "Esimerkiksi vähän aikaa sitten oli hirvittävän muodikasta olla bi. Se oli joillekin nuorille ihan itseisarvo, että jos olit tavallinen hetero, olit ikään kuin menneen talven lumia". Vain muutama vuoskymmen sitten tällaista nuorten touhua kukaan ei olisi voinut edes kuvitella.

Eräs tuttu rouva kirjoitti osuvasti fb-keskustelufoorumilla: "Ennen, vuosia sitten minun lapsuudessani lapset eivät edes kuvitelleet olevansa mitään homoja tai bi:tä (esim. Bi oli täysin tuntematon käsite), mutta nyt on jotain kummaa tapahtunut; lapset kertoivat, että
kaverit koulussa miettivät tosissaan mitä seksuaalista suuntausta ovat, ja monet ovat satavarmoja olevansa jotain bi-seksuaaleja. Jos lapset ovat noin pallo hukassa, etteivät enää tiedä mitä sukupuoltakaa ovat, ei se voi olla mitään muuta kuin asenteellisen seksuaalikasvatuksen tulosta".

Miksi juuri kukaan tai media ylipäätään ei ole aikaisemmin uskaltanut asettaa Setan pyrkimyksiä tai ylipäätään homo- lesbo- gender- muunsukupuolisuus ja transseksuaalisuusideologiaa kriittiseen tarkasteluun. Ne ovat meidän aikamme tabuja eli pyhiä asioita joita ei saa asettaa edes kyseenalaiseksi, vaikka kansa jakaantuu vähintäinkin kahtia tässä ja useat lääketieteen edustajatkin (esim lääketieteen tohtori Niko Sillanpää tai psykiatri Jari Sinkkonen) ovat eri mieltä asioista. Nyt Aito avioliitolle tuleekin antaa suuri tunnustus ja kiitos rohkeudesta asettaa aikamme Seta-vetoisen ideologian tieteellisyys kyseenalaiseksi.

Kun koulussa aikanaan käsiteltiin Kreikan ja Rooman valtakuntien hajoamista ja loppumista, niin opettaja sanoi, että kansakunnan rappio alkaa moraalisesta rappeutumisesta. Nyt Suomessa on menossa kovaa vauhtia sama moraalinen rappeutuminen, jossa Seta on nostettu Jumalan asemaan. Seta on omaa asiaansa ajava puolueellinen ja ideologinen eli epätieteellinen järjestö, jolle ei missään nimessä pidä antaa valtuuksia ohjata kansaamme ja oppilaitoksiamme sukupuolisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Kiitokset vielä kerran Aito avioliitolle!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #115

Väite siitä, että tieteeseen perustuva maailmankatsomus olisi uskonto, on yhtä fiksu kuin se, että puu kutsuisi ihmisen käsiä oksiksi. Aidosti tieteeseen perustuva ajattelu on dynaaminen eikä pidä mitään yksittäistä oppia ehdottomana. Tiede on riittävän nöyrä ymmärtämään sen, että se yrittää selittää asioita parhaan senhetkisen tiedon perusteella. Siinä prosessissa vanhentunut tieto joutaa roskakoriin, mitä taas (erityisesti fundamentalistisessa) uskonnossa ei ymmärretä tehdä.

AA on julistanut olevansa uskonnoton kansalaisliike. Kun sen uskonnollisista juurista lukuisia kertoja muistutin sen FB-sivustolla, minut blokattiin pois keskustelusta. Onko tuuli siis kääntynyt? Ja tätäkö on AA:n kristillinen moraali, jonka mukaan valehtelu kai on syntiä?

Tutunkumminkaiman kertomukset voin jättää tämän rehellisyyttä pursuavan liikkeen keskusteluissa omaan arvoonsa, samoin kuin apokalyptiset uhkailut. Sitä, että ennen ei tavannut sateenkaari-ihmisiä omassa lähipiirissään voi vain ihmetellä: Miksiköhän ei kukaan heistä tuossa piirissä uskaltanut paljastaa omaa identiteettiään?

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Itsestäänselvyyksistä ei Raamatunkaan tarvitse "opettaa" sen kummemmin. Kun lukee Raamatun alusta loppuun, törmää siellä kyllä runsaasti miehiin ja naisiin, eikä mihinkään niiden väliltä tai ulkopuolelta. Kyllä nämä miljoonat tai jopa miljardit "sukupuolet" on ufojen keksintö!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #120

No tämähän se vasta kaiken vastustuksen murskaava argumentti olikin: Kun Raamatussa ei mainita muita kuin miehiä ja naisia, ei heitä sitten ole olemassakaan!

Raamattu on kirjoitettu äärimmäisen tiukassa heteronormatiivisessa kontekstissa, jonka taustana oli vahva patriarkaalinen yhteiskuntajärjestelmä, jossa nainen oli käytännössä miehen omaisuutta. Raamatun aikana oli olemassa monia kulttuureja siinä ihan lähelläkin ja tietysti kauempana, joissa kolmas sukupuoli oli normaali osa yhteiskuntaa.

Lisävalaistusta asiasta mm. tässä linkissä. Kyseinen asia on ehkä puolessa välissä tekstiä valkoisella pohjalla.

http://anukatariina2.blogspot.fi/2017/10/mita-tark...

Se, että näistä asioista ei Raamatussa pahemmin puhuta, on luonnollisesti seurausta tuosta jyrkästä patriarkaatista. Itse asiassa Paavali kyllä ottaa asian puheeksi, kun hän Roomalaiskirjeessä varoittaa Kybele-kultin vaaroista seurakuntalaisia. Asiahan on fundamentalistien piirissä tulkittu modernin homoseksuaalisuuden kieltämiseksi, vaikka kyse oli nykytermein transsukupuolisisten papittarien hurjahkoista, mutta seurakuntalaisia ilmeisesti viehättäneistä kulttimenoista.

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Itsestäänselvyyksistä ei Raamatunkaan tarvitse "opettaa" sen kummemmin. Kun lukee Raamatun alusta loppuun, törmää siellä kyllä runsaasti miehiin ja naisiin, eikä mihinkään niiden väliltä tai ulkopuolelta. Kyllä nämä miljoonat tai jopa miljardit "sukupuolet" on ufojen keksintö!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hyvä AA-yhdistys koulu on totuuksia ja biologisia/loogisia (matematiikan) opettamista varten! Siellä ei tarvitse valheita ja vääriä asioita opettaa.. 1+1=2 vaikka minusta se tuntuu että se on 3.. tunne ei muuta todellisuutta/biologiaa!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Biologiassa yksi + yksi + moninainen määrä erilaisia poikkeuksia ja poikkeamia = moninaisuus.

Ei tuo lainalaisuus gnostilaisuudeksi muutu, vaikka aitoavioliittolaisessa maailmankuvassa uusgnostilaisuus onkin nostettu uudeksi viholliseksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Erityisesti huvittaa fundamentalistien ihastus ajatukseen, että sukupuoliero olisi ihmisyyden perusta.
Hehän sanovat uskovansa Raamattuun sananmukaisesti.

Jumala nimittäin loi Eevan Adamin kylkiluusta.
He ovat siis samaa ainetta ja alkuperää.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #25

Jostakin kumman syystä sekä miehillä, naisilla että muunsukupuolisilla on kuitenkin ihan sama määrä kylkiluita.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #48

Pointti on se, että he eivät ole olemukseltaan vastakkaisia ja peruuttamattoman erilaisia.
Vaan variaatioita samasta. Jo ihan alunperin.
Nykyinen tietämys sukupuolesta , seksuaalisuudesta ja esim " roduista" todistaa vakuuttavasti samaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Sopu sijaa antaa. Ja mikäli ei anna, sitä taas kutsutaan sodaksi.

Onnittelen Teitä aikuiset ihmiset kun olette onnistuneet viemään seksuaalisuussotanne lastemme kouluihin. Lapsille koituu tästä kaikesta häviävän pieni hyöty, tuskin sitäkään.

Noh, oppivatpahan käymään samaa sotaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Valistuksen tarkoitus on saada sota vähemmistöjä vastaan loppumaan.
Ja vähemmistöön kuuluvien nuorten sota itseään vastaan.
Lopultakin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Jaahas. Sota ei ole vähemmistöjen yksinoikeus. By the way, eikö muunsukupuolisuusliike ole ylipäätään cis-normatiivisvihamielinen liike?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #27

En koe muunsukupuolisuutta cissukupuolisuuttani uhkaavaksi. Koetko sinä?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #27

Juu on: Se on sodassa sitä vastaan, että kaikilta edellytettäisiin cisnormin mukaista elämää ja heitä kohdeltaisiin tuon normin mukaisesti.

Eikö olekin hirveää!!?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Täytyy ottaa huomioon sellainen yhteys, että ne Lapset jotka joutuvat elämään siinä yhteisössä, heistä myös tulee sen yhteisön kovimpia kriitikoita. Se sota käydään tulevaisuudessa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Mistä yhteisöstä mahdat puhua? Sateenkaariperheissä on maailman sivu ollut lapsia, mutta tarkoittamiasi kriitikoita ei ole näkynyt.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"AA-porukan kouluihin ja tätä kautta lapsiin kohdennetun kampanjamateriaalin ainoa oikea paikka on paperinkeräysastia, ellei materiaalia lähetetä vastaanottajan kustannuksella takaisin. Oletan ja toivon, että koulujen henkilöstö ymmärtää tämän."

Myös setan kouluihin suunnattu propaganda kuuluu ihan samaan roskakoriin. Toivottavasti koulujen henkilökunnat ymmärtää myös tämän.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@21. Sinulla taitaa olla luetun tiedon vaikeuksia. Silmät täyteen olen saanut lueskella eri lähteistä ja lukenut myös ministeriöiden prujut. Mitä Seta tähän asiaan liittyy?

Ministeriö on ne laatineet ja peruskouluissa pitää noudattaa annetut suunnitelmat.

AA-väellä kun ei ole viranomaisen asemaa ja heidän toimintansa lähettää omat materiaalinsa eivät noudata hyvää tapaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Koulujen opettajakunta tulisi kiintiöidä hltbti-rajapintojen mukaiseksi koalitioksi heijastamaan moniarvoisuuteen kurottavan ihmisyyden kasvua kulttuuriseen ja seksuaaliseen tasa-arvoon globaalissa viitekehyksessä kansallisella pohjalla.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Itseasiassa AAn on turha yrittää tyrkyttää itseään tai sanomaansa peruskouluun. Yhdistyksen toiminta on selvästi perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa kuvatun arvoperustan vastaista. Eli suomalaisen yhteiskunnan arvoperustan vastaista.

Tuolta, sivuilta 15-16 voi sen lukea:
http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_o...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Sopimuksen mukaan lasten kanssa ja lasten hyväksi työskenteleviä velvoittavat sopimuksen yleisperiaatteet, jotka ovat yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys, lapsen edun ensisijaisuus, lapsen oikeus suojeluun, huolenpitoon ja kehittymiseen sekä lapsen oikeus ilmaista näkemyksensä ja tulla kuulluksi ja lapsen näkemysten kunnioittaminen."

Miten opettaja toimii, jos luokassa on lapsia joiden kanta on, että sukupuolia on kaksi ja on Isä ja Äiti?. Sanooko opettaja, että ilmaisusi on oikea ja kunnioitan näkemystäsi?.

Ja luokassa jotka sanovat sukupuolia olevan enemmän kuin kaksi ja on vain Vanhempia. Sanooko opettaja, että ilmaisusi on oikea ja kunnioitan näkemystäsi.

Vai sanooko opettaja kenties molemmille osapuolille, että te olette molemmat oikeassa ja kunnioitan näkemyksiänne.?

Nyt kun "kumpaakaan osapuolta ei saa syrjiä keskustelu" viedään kouluun, mitä me aikuiset täällä harrastamme, niin onko vaara olemassa myös koulumaailmassa, että koululaiset alkavat kivittämään Opettajaa?.

Peilaan vaan tätä ajatusta, kun joskus muksuna olen ollut uskonnon tunnilla ja mielessäni vilisi silloin "just just, hohhoijaa".

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

On melkoinen ero sillä, että ei syrjitä ihmistä sillä perusteella, mitkä hänen ominaisuutensa on kuin sillä, että ihmisen mielipide toisista ihmisistä johtaa syrjintään ja siitä huomautetaan. Opettaja kertoo jälkimmäisessä tilanteessa, että tuo käsitys ihmisistä ei ehkä kuitenkaan kerro riittävästi kaikista ihmisistä ja saattaa jättää osan heistä pois oikeutuksesta olla oma itsensä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Ai, esim. näiden vastaista? Ja vieläpä selvästi?

- Oppilaita tuetaan rakentamaan omaa arvoperustaansa.
- Henkilöstön avoin ja kunnioittava suhtautuminen kotien erilaisiin uskontoihin, katsomuksiin, perinteisiin ja kasvatusnäkemyksiin on rakentavan vuorovaikutuksen perusta.
- Perusopetus tukee oppilaan kasvua ihmisyyteen, jota kuvaa pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen sekä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan.
- Opetus on oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.

En osaa sanoa, ehkä ovat. Mutta, miten muunsukupuolisuusajattelun arvomonopoli perusopetuksessa tarkalleen ottaen olisi yllä lueteltujen perusopetuksen "arvojen" mukaista?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"- Henkilöstön avoin ja kunnioittava suhtautuminen kotien erilaisiin uskontoihin, katsomuksiin, perinteisiin ja kasvatusnäkemyksiin on rakentavan vuorovaikutuksen perusta."

Nyky opettajien duuni ei ole mitenkään kadehdittava, mikäli aikoo pitää nämä "erilaiset ryhmät" tyytyväisensä. Tai sitten Opettaja on sellainen ikuinen ”tähän vaikuttavat useat eri tekijät, tämä on ongelmallinen ja- ei välttämättä tyyppi."

Lusikoikaa nyt soppanne, jonka olette keittäneet.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

- Oppilaita tuetaan rakentamaan omaa arvoperustaansa.

Oma arvoperusta ei tarkoita tässä sellaista, joka olisi kansallisten ja kansainvälisten oikeusperiaatteiden vastainen suhteessa toisiin ihmisiin. Sen takia ei tueta sellaista arvoperustaa, joka vahvistaisi syrjintää esimerkiksi etnisen taustan, vammaisuuden, sukuopuolen, sukupuoli-identiteetin tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Perustan kasvua suunnataan siis tietoisesti, se on kyllä ilmeistä.

- Henkilöstön avoin ja kunnioittava suhtautuminen kotien erilaisiin uskontoihin, katsomuksiin, perinteisiin ja kasvatusnäkemyksiin on rakentavan vuorovaikutuksen perusta.

Uskonnon ja katsomuksen sisin on sen suhde omaan itseen. Nyt puhutaan suhteessa lähimmäisiin, ks. edellinen kohta. Opettajalla on kyllä sitten melkoinen haaste saattaa monet näkemykset keskustelemaan toistensa kanssa ja löytää yhteinen sävel niiden välille. Tämän haasteen koululaitos on kuitenkin instituutiona ottanut ja sitä pitää pitää arvokkaana avauksena tässä yhä pahemmin omiin kupliin eritäytyvässä yhteiskunnassamme.

- Perusopetus tukee oppilaan kasvua ihmisyyteen, jota kuvaa pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen sekä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan.

Juuri näin. Totuus näissä asioissa on osoittautunut vain paljon monimutkaisemmaksi kuin miltä se perinteisesti on annettu ymmärtää olevan. Hyvyys, kauneus, oikeudenmukaisuus ja rauha perustuvat toisen ihmisen kunnioittamiseen silloinkin, kun ei itse välttämättä hänen lähtökohtiaan syvällisesti ymmärrä. Tämä sillä ehdolla, että tuon toisen ihmisen arvoista ja lähtökohdista ei seuraa pahaa jollekin muulle osapuolelle.

- Opetus on oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.

Juuri näin. Lähes kaikilla uskonnoilla on lähtökohtaisesti sama eettinen ns. kultainen sääntö, joka kristinuskossa tunnetaan Rakkauden kaksoiskäskynä. Tuon varaan voidaan eettinen opetus perustaa uskontoon tai sen puutteeseen katsomatta. Puoluepoliittiseksi tämän asian tekee ainoastaan se, että tietyt puolueet eivät ole toiminnassaan tätä periaatetta modernissa mielessä periaatteisiinsa faktisesti hyväksynyt,

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #54

Anukatariina.
Täydestä sydämestä tuleva kiitos lähes täydellisestä vastauksesta ja ihailtavasta viitseliäisyydestä!
Tätä tapaa enää äärimmäisen harvoin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #54

Aikamoinen sepustus.

Ei vastannut siihen, miksi muunsukupuolisuusajattelun "arvojen" ja "totuuksien" tulisi olla ensisijaisia suhteessa muihin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #59

Jos Virkkula luki sepustukseni riittävän tarkasti, tuli hän huomanneeksi, että muunsukupuolisuusajattelu kuuluu pakettiin, jossa on tukku monia muita asioita, joiden perusteella ihmiset voivat joutua syrjityksi ja mitä asiaa siis pyritään estämään. Ne muut vaihtoehdot, jotka eivät tätä elementtiä sisällä ovat käytännössä syrjintää.

Ymmärrän kyllä hyvin, jos tiukasti heteronormatiiviseen maailmaan kasvatetulle on jopa ahdistavaa se, että joutuu ottamaan muitakin mahdollisuuksia huomioon. Se näyttää näyttäytyvän esimerkiksi siinä, että ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa totunnainen sukupuolitus (jätkien tai mimmien keskinäiset jutut, flirtti tai ei-flirtti jätkienm ja mimmien välillä...) ei toimikaan. Transsukupuolisuus on tässä suhteessa asteen helpompi, koska heidät voi "totuttuksen avulla sukupuolittaa lopulta oikein. Muunsukupuolisille taas ei ole edes tällaista perinteistä lokeroa, johon heidät päässsään loksauttaisi.

Jotta Virkkulan ilmaisemia, hänelle ilmeisesti ylivoimaisia ongelmia ei esiintyisi tulevilla sukupolvilla, on hyvä että koulu avartaa lasten maailmaa, jos vanhemmat eivät sitä ole kyenneet tekemään.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Poliittinen tai uskonnollinen " mielipide" , että seksuaalinen identiteetti on sairaus ,
jokin etniteetti vieras ja vaarallinen tai ihmisoikeudet mädätystä
ei ole sellainen asia, jota koulun tulisi suojella tai pönkittää kodin kunnioituksen nimissä.

Kuten ihmisoikeuksien vastustaminen ei ole ihmisoikeus, myöskään tämän vastustamisen istuttaminen lapseen ei ole erityistä suojelua vaativa arvo.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Täytyy vaan kiittää Yläkertaa siitä onnestani, että kun olen eloni varrella naisia kopeloinut, niin kenelläkään ei ole ollut kiveksiä.
Myöskin kiitollinen siitä, että omat lapseni jo poissa tästä nykyajan koulusta, jonka tulokset alkaa näkyä nykyajassa. Eikä ehkä niin positiivisena.

Käyttäjän TuulikkiTepora kuva
Tuulikki Tepora

Opetussuunnitelman perusteissa on erilaisia osia; varsinaista, velvoittava normiosa ja sitä avaavaa oheistusta. Oppiaine- ja normatiivisista kasvatuksellisista tavoitteista ei löydy termiä sukupuolen moninaisuus. Tasa-arvotyö on taitolaji-oppaassa käsite on esillä läpi koko oppaan. Setan laatimassa lisäosassa sukupuoli on määritelty väärin tavalla, mikä tarkoittaa sukupuoli-identiteettiä. Sen lisäksi tuodaan vaatimus, että opettajan on hyväksyttävä, että on enemmän sukupuolia kuin kaksi. Oppaassa puhutaan 'näkymättömästä sukupuolesta'(?) ja esitetään, että jokainen voi itse määritellä sukupuolesnsa sen mukaan, miten kokee tai tuntee. Sukupuoli ei ole tunne, vaan biologinen tosiasia. Vuonna 2015 voimaan tullut tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Opettaja ei tee väärin, kun hän opettaa, että lapsen syntymään tarvitaan sekä isä/mies että äiti/nainen ja vain äiti/nainen synnyttää, ei isä/mies. Lehtien otsikot isästä synnyttäjänä ovat uutisointia, mihin tulee suhtautua kriittisesti. Intersukupuolisuus on erittäin harvinainen poikkeus ja kehitysvaiheen häiriö ja sen perusteella ei ole syytä määritellä, että on useampia kuin kaksi sukupuolta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

OPH: Määräys (22.12.2014, 104/011/2014): Velvoittavana noudatettava

http://www.oph.fi/download/163775_maarays_perusope...

Käyttäjän TuulikkiTepora kuva
Tuulikki Tepora

Opettajat saavat työssään kohdata monenlaisia, vakaumukseltaan ja kasvatusperiaatteiltaan erilaisia perheitä. Taitoa vaatii kohdata heidät kaikki arvostavasti ja ketään syrjimättä. Opettajien tulee tehdä yhteistyötä vanhempien kanssa. Jokin aika sitten uutisoitiin koulusta, mikä oli saanut huomautuksen, kun aamulla pidettiin hengellinen päivänavaus kaikille oppilaille. Joku/jotkut olivat tehneet valituksen asiasta. Ne vanhemmat, jotka eivät halua lapsilleen kristillistä kasvatusta, ovat asian todennäköisimmin ilmaisseet, kun lapsi tulee kouluun. Perheellä on mahdollisuus valita elämänkatsomustieto lapselleen uskontokasvatuksen tilalle. Islamin uskonnon ja ortodoksiuskonnon opetus on myös mahdollista valita. Jotta tasa-arvo ja yhdenvertaisuus säilyy, tulisi vanhemmilla koulussa olla myös oikeus kieltää lapsen osallistuminen opetukseen, missä puhutaan monista sukupuolista, jopa näkymättömästä sukupuolesta, tai kerrotaan, että jokainen voi itse päättää sukupuolestaan sen mukaan, miten tuntee tai että isä/mies voi synnyttää. Nuo periaatteet eivät sovi kaikkien perheiden vakaumukseen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Menemättä liian syvälle uskonnonopetuksen oikeutukseen koulussa ylipäätään, on eri asia suojata lapsia heille kuulumattomalta opetukselta kuin estää heitä saamasta heille kuuluvaa opetusta, joka edellytetään mm. yleisen eettisen ja kansalaiskasvatuksen osana vakaumuksesta riippumatta. Ja mikä tulee mihin tahansa vakaumukseen, siinä lain suojaa eivät nauti ne elementit, jotka johtavat toisten ihmisten syrjimiseen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Opettaja ei tee väärin, kun hän opettaa, että lapsen syntymään tarvitaan sekä isä/mies että äiti/nainen ja vain äiti/nainen synnyttää, ei isä/mies. "

Sukupuolella tarkoitetaan opetussuunnitelmassa viime kädessä gender-sukupuolta. Se on varmaakin useimmiten biologinenkin asia, vaikka tietyllä osalla väestöstä ihan eri tavoin kuin mitä Tepora opettaa. Ei ole väärin opettaa kromosomaalinen peruskuvio sukupuolen määräytymisessä, mutta on väärin opettaa, että siitä seuraa tiukan kaksijakoinen sukupuoli - edes sex-sukupuolen suhteen tilanne ei ole niin! Syitä tähän on kaksi: 1) Se ei pidä yhtä todellisuuden kanssa ja 2) sitä käytetään, kuten taas tässä interventiossa nähtiin, sukupuolen moninaisuutta edustavien ihmisten lyömiseen.

Ja jos opettaja opettaa, että vain mies/isä siittää ja nainen/äiti synnyttää, hän rikkoo selkeästi ja kiistatta tuota ohjetta. Jos asia rupeaa kovasti ahdistamaan, voi hän opettaessaan käyttää vaikkapa muotoilua "mieheksi itsensä kokeva synnyttäjä" tai "mieheksi itsensä kokeva naisen kehoon syntynyt", mutta ei kuitenkaan "mieheksi itsensä kokeva nainen" - ihmisen kokemuksen tuoman oikeutuksen riistäminen tässä asiassa on selkeästi tasa-arvolain vastaista.

Tiedä missä AA-palaverissa on saatu kuningasajatus siitä, että sukupuolen moninaisuus ei ole tieteellinen termi ja sitä ei sen takia pidä käyttää eikä sitä edes siis ole olemassakaan. Sukupuolen moninaisuus esiintyy niissä tieteissä, joissa sukupuolta tarkastellaan monelta eri kantilta, kuten sukupuolen tutkimus (!) ja kasvatustiede ja sisällöllisesti myös biologia.

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000262852...

Käsite esiintyy myös hallinnollisena käsitteenä THL:n materiaalissa:

https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/sukupu...

Sukupuolen moninaisuus painottaa kaikkien eri identiteettien tasavertaista asemaa muiden joukossa. Aiemmin yleisesti käytetty käsite sukupuolivähemmistö tuntui joistakin sävyltään liian marginalisoivalta ja sen käyttöä on rajoitettu nimenomaan siihen, kun on tarkoituksenmukaista puhua vain tästä joukosta.

Kansainvälisesti asiaa hämmentää se, että käsite gender diversity on ehditty ottamaan edellisessä oivallusten aallossa käyttöön tarkoittamaan miesten ja naisten tasa-arvoa yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#71: Kaikki edellä esittämäsi edustaa lähinnä vain omia poliittisia näkemyksiäsi, ja kuten tiedetään, näkemykset vaihtelevat. Syrjintää ei ole se, jos joku ei hyväksy juuri sinun näkemyksiäsi.

"Sukupuolen moninaisuus esiintyy niissä tieteissä, joissa sukupuolta tarkastellaan monelta eri kantilta, kuten sukupuolen tutkimus (!) ja kasvatustiede ja sisällöllisesti myös biologia."

-> Muistathan, että tieteen nimissä voidaan esittää erilaisia teorioita, mutta mikäli teorioita ei tiedeyhteisössä hyväksytä, tällaiset teoriat katoavat marginaaliin. Sukupuolentutkimus taas ei välttämättä ole tiede ollenkaan vaan se on feministinen ideologia.

"Käsite esiintyy myös hallinnollisena käsitteenä THL:n materiaalissa:"

-> THL:n viranhaltija saattaa toki esittää omia käsityksiään THL:n julkaisuissa, mutta ei siitä seuraa mitään sen kummempaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Janhusella on vaikeuksia erottaa asiat, joista on olemassa kansainvälisesti sovitut eettiset arvot ja käytänteet mielipiteistä - toinen asia on että kaikki maat eivät näitä asioita politiikassaan toteuta.

Janhusella on myös vähintäänkin Suomen tiedeyhteisöä korkeampi tietämys ja arvovalta arvioida, mitkä tieteet ovat tieteitä ja mitkä tieteelliset käsitteet relevantteja ja mitkä eivät.

Edelleen hänellä on outo käsitys siitä, että THL:n virallisille sivuille saisi kirjoitella sitä sun tätä. Julkishallinnossa julkaisseena tiedän, että näin ei ole asianlaita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset