Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Nuori konservatiivi tuli ulos kaapista

Oululainen Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen on kohauttanut jälleen. Monen vuoden itsetutkistelun ja hengellisten kipuilujen jälkeen helluntailaistaustainen Tynkkynen julkaisi tiistaina YouTubessa videon, missä hän kertoo elävänsä suhteessa toisen miehen kanssa. Videolla parin molemmat osapuolet ovat äänessä kertoen omista poluistaan ulos kaapista. Tynkkynen valottaa myös omaa suhdetta uskoon ja Raamatun tulkintoihin homoseksuaalisuudesta, jotka hän näkee paljon valoisampina kuin suurin osa konservatiivikristityistä. Mosambikilainen kumppani, Alan, opiskelee Oulun yliopistossa, missä miesten tiet kohtasivat.

Tynkkysen, kauniisti ilmaistuna värikkäät, vaiheet politiikassa tietää suurin osa suomalaisista. Islamilaiseen kulttuuriin ja islaminuskoisiin Tynkkysellä on vähintäänkin ongelmalliset suhteet, kuten tunnettua. Nuoren miehen ilmaisemat mielipiteet ovat johtaneet tuomioon. HLBTI -vähemmistöjä koskevissa näkemyksissä ei ole niissäkään aina ollut hurraamista.

Tynkkysen ja Alanin video on saanut osakseen paljon ymmärrystä ja onnitteluita mutta lokaakin on satanut niskaan. Muun muassa puoluetoveri ja kansanedustaja Mika Niikko on tuominnut Tynkkysen avautumisen, tietysti Raamattuun nojaten, mihin Tynkkynen on vastannut omilla käsityksillään Raamatun opetuksista. Ei Tynkkynen kuitenkaan täydellistä pesäeroa helluntailaisuuteen tee. Tästä jää kieltämättä hieman erikoinen jälkimaku, sillä Tynkkynen kuvaa helluntailaisuutta edelleenkin toiseksi kodikseen.

Nähtäväksi jää, mitä tuleman pitää. Toisaalta on ymmärrettävä, että itse kullakin on omat taustansa, mikä on omiaan jättämään leimansa siihen, mitä ratkaisuja ja missä aikataulussa elämässään tekee. Näinhän se on jokaisen meidän kohdalla.

Rakkaus voi muuttaa ihmistä, jos sille antaa mahdollisuuden.

Toivotaan parasta näiden kahden nuoren miehen yhteiselle polulle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (178 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Poikarakkaus pelastaa. Kyllä se siitä. Nyt hän on jo sateenkaariväen riveissä.

Kyseisen herran suhde islamiin on moitteeton. Kun opiskelet asiaa ja matkustat muslimimaissa laajemmin niin asia valkenee hitaamminkin ajattelevalle. Asia ei avarru yhtään lukemalla maamme lehdistöä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Komeita poikia.
Kaunis pari.

Lienee syytä onnitella pariskuntaa siitä että ovat löytäneet toisensa ja toivottaa parille kaikkea hyvää myös jatkossa, ennenkaikkea sitä että lempi leiskuisi mahdollisimman pitkään.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Saman tapainen kohuavautuminenhan nähtiin jokin aika sitten Saksassa , kun islamkauhulla poliittista uraa tehnyt AfDn kärkipoliitikko kääntyi muslimiksi. Rakkauden vuoksi, sanotaan.

Rakkaus on tietenkin kaiken hyvän lähde ja usean kovan vihapoliitikon kohdalla sitä toistuvasti ehdotellaankin ratkaisuksi vihasta irti pääsemiseen.
Se on kuitenkin kaksiteräinen miekka, jos seksuaalinen parisuhderakkaus säätelee liikaa ihmisen kannanottoja kaikkiin asioihin.
Kuten olemme nähneet ; jos pettymys tulee , reaktio on kahta kauheampi ja kosto elää koko ent suuren rakkauden yhteisöä ja viitekehystä kohtaan.

Eläkäämme siis toivossa tämän parin suhteen : että sekä rakkaus että maailmankatsomus että usko syventyisivät ja kehittyisivät !

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Toivotaan, että rakkauden myötä politiikan ja sen intohimojen alta kuoriutuu taju siitä, mikä elämässä on todella olennaista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Löuekoski, kuoriituiko Mika Mäenpäälle taju. kun sukunimeen lisäsi Louekoski sanan?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Löuekoski, kuoriituiko Mika Mäenpäälle taju. kun sukunimeen lisäsi Louekoski sanan?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #39

Mitähän se Remes horisee siellä?
Minun tajussani ole koskaan mitään ollutkaan kadoksissa kuten ilmeisesti joillakin muilla tuntuu olevan .. edelleenkin.
Se mikä minun sukunimeni on, on ainoastaan minun asia ei suinkaan Remeksen päänsärky.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tottahan se on, toivossa on hyvä elää.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

3. Moos. 18:22

Älä makaa miehenpuolen kanssa, niinkuin naisen kanssa maataan; se on kauhistus.

Roomalaiskirje 1:

26. Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;

27. samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.

1. Kor. 6:9-10

Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät huorintekijät, ei epäjumalanpalvelijat, ei avionrikkojat, ei hekumoitsijat eikä miehimykset, eivät varkaat, ei ahneet, ei juomarit, ei pilkkaajat eivätkä anastajat saa periä Jumalan valtakuntaa.

Juud. 1:7

samoin kuin Sodoma ja Gomorra ja niiden ympärillä olevat kaupungit, jotka samalla tavalla kuin nekin harjoittivat haureutta ja eksyivät luonnottomiin lihanhimoihin, ovat varoittavana esimerkkinä, kärsiessään iankaikkisen tulen rangaistusta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Joo, joo. Näitä jakeita on kyllä nähty ja kuultu ihan kyllästymisiin saakka.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Olisikohan Mäkisenkin aika siirtyä 2000 vuotta ajassa eteenpäin ja alkaa elämään. Toinen vaihtoehto joka taitaa olla meneillään, on tuhlata elämänsä olemattomien Jeesuksen ja Jumalan palvontaan. Jos et tiedä lopputulosta tuosta palvonnasta niin voin sen tarvittaessa kertoa.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Raimo,

Raamatun mukaan homoseksuaalisuuden synnin harjoittaminen vie ihmistä kohti iankaikkista kadotusta eli se ei auta mitään vaikka sanoisi että "uskon Jeesukseen" mutta ei tee kuitenkaan parannusta tuosta homoseksuaalisuuden synnin harjoittamisesta. Mutta jos siis tekee parannuksen tuosta homoseksuaalisuuden synnin harjoittamisesta ja tietenkin monesta muustakin synnistä (pyhityselämä Kristuksessa) niin silloin voi olla varma että ihminen joka uskoo sydämessään Herraan Jeesukseen saa kuoltuaan osallisuuden iankaikkiseen elämään taivasten valtakunnassa Jumalan tykönä.

Matteus 7:

13. Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;

14. mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät.

1. Pietarin kirje 1:

7. että teidän uskonne kestäväisyys koetuksissa havaittaisiin paljoa kallisarvoisemmaksi kuin katoava kulta, joka kuitenkin tulessa koetellaan, ja koituisi kiitokseksi, ylistykseksi ja kunniaksi Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä.

8. Häntä te rakastatte, vaikka ette ole häntä nähneet, häneen te uskotte, vaikka ette nyt häntä näe, ja riemuitsette sanomattomalla ja kirkastuneella ilolla,

9. sillä te saavutatte uskon päämäärän, sielujen pelastuksen.

Siunausta sinulle Raimo.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Onks tää siit samasta satukirjasta missä kielleyään katkaravut ja käsketään tappamaan pettäjät ja ennen häitä panevat?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kivet kouraan Parkkinen. Muuten et pääse taivaaseen. Portti on kapea!

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Sodoman ja Gomorran tuhoamisesta Jumalaa pitäisi nyt ehdottomasti haastaa Haagin sotarikostuomioistuimeen vastaamaan rikoksistaan joiden rinnalla Ratko Mladicin ja Radovan Karadžićin rikokset, kansanmurha, rikokset ihmisyyttä vastaan ja Geneven sopimuksen rikkominen, kalpenevat.

Juha Hämäläinen

Kristinusko ei ole sateenkaarimyönteinen. Sille ei nyt mitään voi. Jollei tämä miellytä niin ei se haittaa, voi elää ilman uskonnon puoltoa poikkeaville seksipuuhilleen. Uskonto varoittaa seurauksista, on vain tehtävä oma valinta.

Itselläni ei onneksi tätä ongelmaa, koska olen hetero. En tunne tarvetta harrastaa seksiä miesten kanssa. Heillä ei ole tähän puuhaan liittyviä kehonosia tietääkseni, se osaltaan selittää miksi ei kiinnosta. Menin naimisiin naisen kanssa mm saadakseni lapsia. Miesten kesken ei tämäkään luonnistu. Luonto on meidät näin suunnitellut. On keskenkasvuista taistella tätä totuutta vastaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kristinusko on hyvin sateenkaarimyönteinen. Oletko koskaan kuullut rakkauden kaksoiskäskystä?

Lähimmäistä ei ole Raamatussa määritetty heteroksi. Uskonto ei varoita mistään. Paavali ja Pietari toki varoittivat pian kaksituhatta vuotta vanhoissa teksteissään. Olisiko kirjoitusten ajanhengellä ollut vaikutusta asiaan? Mitä luulet, Juha Hämäläinen?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #140

140 Kai N.

Vaikka olemmekin kielialueella jossa rakkaus-sanalle ei juuri ole synonyymejä, varmaan tiedät lähimmäisen rakkauden tarkoittavan ihan jotain muuta kuin lempeä.
.
Ajan henki oli kreikkalaisroomalaisessa maailmassa lähes kaiken salliva, juutalaisuudessa ei, siellä tunnettiin kuuden käsky. Lähimmäiselläkin oli väliä.

.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #167

Me emme elä juutalaisuudesta. Kristinuskossa lähimmäisellä on yhtä paljon väliä kuin itsellä. Ja sillä, kuka tuo lähimmäinen on, ei ole juurikaan väliä. Homoseksuaalia ei voi hyljeksiä, syrjiä tai hänen tarpeitaan olla huomioimatta.

Kopsa, minusta on hienoa, että yhteiskuntamme on enemmän kristillisiä arvoja kunnioittava kuin kirkkokansa. Sellainen lämmittää mieltä.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #173

Niin, kyllä. Mutta ilman jutalaisuutta ei olisi kristinuskoakaan. Erityisesti perhemoraali tulee tästä linjasta. Juutalaisille lapset olivat ilo, ja ovat tänä päivänäkin. Siellä on isoja perheitä ollut aina, ja edelleenkin on. Lapsia rakastetaan ja arvostetaan.
.
Voisitko Kai uskoa, että homoliittojen vastustus ei ole homoseksuaalien vastustamista? Kirkkokansa, - jaa, siitäpä ei voi puhua yhtenä joukkona.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #177

"Voisitko Kai uskoa, että homoliittojen vastustus ei ole homoseksuaalien vastustamista?"

Jos tuo, ettei ole kysymys homojen vastustamisesta, olisi totta, ei olisi koskaan tarvinnut nähdä kommentteja joissa homoseksuaalisuudelle yökötellään, nimitetään sairaaksi tai jopa vaaditaan homojen sulkemista piikkilankojen taakse. Tätä kaikkea tämä kampanja ruokki ja vahvisti ja piti esillä. On turha väittää, että tätä vihaa esittivät vain harvat, kun sitä ei edes AA:n sivuilta poistettu kuten poistettiin ja poistetaan eri mieltä olevat kannanotot.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

¤4

Mitäs näihin Raamatun käskyihin vastaa itse Tynkkynen:

""Tynkkynen valottaa myös omaa suhdetta uskoon ja Raamatun tulkintoihin homoseksuaalisuudesta, jotka hän näkee paljon valoisampina kuin suurin osa konservatiivikristityistä.""

Se on katos semmoinen juttu, että kaikki uskovaiset sovittavat Raamatun käskyt omaan elämäänsä soveltuviksi tavalla tai toisella. Taivaspaikka tosin otetaan aina vastaan, tulkitaan Raamattua sitten miten tahansa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kaiketi Tynkkysen poikarakkaus kelpaa persuille, kun kerran hollantilainen, belgialainen, marokkolainen, virolainen sekä venäläinen kelpaavat Suomi Ensin sekä Rajat Kiinni -kellokkaiksi.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Sanotaan näin et tämä tapaus ei auta ymmärtämään mitä eräät konservatiivisuuden käsitteellä tarkoittavat.

Aikaisemmin luulin et se on: kaikki modernisaation ilmiöt, mukavuudet ja elostelut käy, kunhan et homoile tai ainakaan jää kiinni siitä, mutta nyt ei sekään näytä pitävän paikkaansa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei ollut mikään suuri yllätys, että juuri Mika Niikko heittää sen ensimmäisen kiven.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tosimies tulee ulos kaapista. Hyvä Tynkkynen!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tynkkysen lähtökohdat kaapista lopullisesti poistumiselle eivät ole helpoimmasta päästä. Videon sanoma on kyllä henkilökohtaisuudessaan hyvä. Alanilla ja Sebastianilla on kaikki edellytykset elää hyvää parisuhdetta onnellisina. Onnellisuus ja onnistuminen ei loista monista videoon postatuista kommenteista. Joukossa on myös kiihottamista kansanryhmää vastaan ja muuta vihapuhetta. Mielenkiintoista onkin, miten Perussuomalaiset siihen suhtautuvat.

Onnea nuorelle parille.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Valemedia vaikenee. Ei riviäkään MV -lehdessä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No sittenhän tämä on totta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Jotenkin murheellista seurattavaa, kun uskovaiset lyövät raamatulla päähän toisiaan. Antaisivat ihmisten olla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri
niinkuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä." 1.Piet.5:8

Jokainen joutuu tekemään omassa elämässään omat valintansa.
Jumalan tahto on, että me Häneen turvautuen vastustaisimme pahaa,
emmekä antaisi perkeleen pettää meitä ja vallata meitä.
Jumala antaa apunsa ja voimansa ja pelastuksensa kaikille,
jotka ottavat evankeliumin sanoman vastaan ja uskovat sen.

"Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä. Puhdistakaa kätenne,
te syntiset, ja tehkää sydämenne puhtaiksi, te kaksimieliset." Jaak.4:8

"Olkaa siis Jumalalle alamaiset; mutta vastustakaa perkelettä,
niin se teistä pakenee." Jaak.4:7

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niinpä. Yksi pieni perkele piileskeli Andorrassa, mutta lain pitkä koura ylsi sinnekin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Lamminpää tietää vallan hyvin, että ihmisiä ei ole hyvä nimittä perkeleiksi.
Kyse on sielunvihollisesta, joka pyrkii eksyttämään ihmiset pois totuudesta.

"Kristillisessä kielenkäytössä vastustajamme on saanut melkoisen määrän nimiä. Ei niin, että rakkaalla lapsella olisi paljon nimiä, vaan vastustajamme toiminta on synnyttänyt joukon luonnehdintoja. Milloin hän on Sielunvihollinen, milloin taas pelkkä Vihtahousu. Kunnon suomen kielen mukaan hän on Perkele, ja raamatullisen kielen mukaan Diabolos – suomennettuna myös erilleen heittäjä."

https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/diabolos-%C...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Eikös MV-lehden tarkoitus ole juuri eksyttää ihmiset pois totuudesta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Markku Marttila, suosittelut suorapuheisesta kommentistasi.

On hienoa, että te aitoavioliittolaiset tulette tekin pikkuhiljaa kaapista ulos. Sinäkin väitit pitkän aikaa viime vuonna, että olet perinteisen avioliiton kannattaja yhteiskunnallisista syistä. Väitit tuolloin, ettei käsityksesi ole uskontoriippuvainen.

Pietarikin kielsi, kolmesti.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Olenko minä ainoa joka on siinä käsityksessä, ettei Tynkkynen ole kaapissa ollut aiemminkaan?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Et. On se biseksuaalisuudestaan ennenkin puhunut.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Olin juuri aikeissa kirjoittaa samasta huomiosta. Sebastian ilmaisi kiinnostuksensa miehiin muistaakseni jo BB-ohjelmassa aikanaan. Johdonmukaisuus ilmenee siis jo tuosta, mutta lisäksi jos yhtään isäänsä on lähtenyt, niin vilpitön suorapuheisuus ja viiltävä logiikka ovat Sebastianin keskeisimpiä piirteitä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ehkä ne ovat tämän uuden rakkauden muut ominaisuudet, jotka nyt lisäsivät ja vaativat ulostulon dramatiikkaa?

Juha Hämäläinen

Tynkkynen on aiemmin tullut kaapista vain iltaisin yön koittaessa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tynkkynen perustelee asiansa hyvin. Raamattu tuomitsee homouden, koska Raamatun homot sekaantuvat alaikäisiin poikalapsiin. Varsinkin Paavalia hirvitti tämä kreikkalaisten yleinen tapa. Nykyään homoilu ja pedofilia käsitetään kahdeksi eri asiaksi.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

.
Kreikassahan oli tätä poikarakkautta, mutta Paavalin aika yhtälailla tunsi kaikki muutkin eroksen muodot myös samaa sukupuolta koskevana.
.
Katolisessa kirkossa pedofilia lienee hyvin usein enemmän homoseksualismia kuin varsinaista lasten hyväksikäyttöä.

Juha Hämäläinen

Katolisessa kirkossa raavaat miehet selibaatissaan ovat niin kovien seksipaineiden alla, että kaikki käy. Homousolettama johtuu väärästä tulkinnasta.

Kyse on siitä, että monet papit pyrkivät välttämään alaikäisten käyttöä tietäen sen nuorelle hyvinkin vahingolliseksi. Siksi papit keskenään päätyvät homoseksiin, vaikka eivät olisikaan kutsumukseltaan homoja. Näinhän tapahtuu vankiloissa ja armeijassakin.

Kuten jo totesin, kaikki käy paineiden purkamiseen lopultakin. Jotkut täällä vielä luulevat seksin vaativan erotiikkaa ja romanttisen parisuhteen. Suomalaiset ovat näissä asioissa niin varovaisen pelokkaita. Meillä on lapsellinen tarve uskoa syvään rakkauteen seksin harjoituksessa. Eihän se ole totta kuin mielikuvissa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mitähän Paavali ajattelisi katolisen kirkon papistoon pesiytyneestä pedofiliasta?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Todennäköisesti Paavali menisi asian juuriin, eli väärään teologiaan. Ja sen hän kyllä osaisi. Monet Paavalin kirjeistä syntyivät juuri tässä katsannossa.
.
Yleensä asialla olivat olleet hämmennystä tuottaneet judaistit, korinttolaiskirjeen tapauksessa se rujo ja likainen satamaseurakunta, johon laskeutui koko Jumalan täyteys armolahjoineen kaikkineen, ilman että seurakuntalaiset olivat ehtineet juuri kasvaa kasvuaan hengellisinä olentoina ja puhdistua entisestä rankasta lihallisuudestaan.
.
Mutta katolisuuden piiriin havaittiin hakeutuvan tietoisesti pedofiliaan pyrkiviä kandinaatteja, joille hengelliset argumentit olivat tietysti tois-sijaisia.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Mahtaa Niikkoa ja kumppaneita harmittaa, kun rakkaus voittaa. Sitä paitsi usko ja rakkaus eivät ole toisensa poissulkevia asioita, vaikka miten jotkut yrittävät muuta väittää ja ladella raamatunlauseita.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

.
Litaniaan kuuluu vielä toivokin mukaan. Mutta tämän korinttolaiskirjeen 13 luvun "rakkaus" on Jumalan Agabe-rakkautta, johon homokiintymys ei kyllä mitenkään mahdu, vaikka kuinka kiivasta olisi. Ja kiivasta se onkin. Samaa sanaa Raamattu tosin käyttää myös Jumalan rakkaudesta. Ja eikä vain sanaa, vaan solmittua suhdetta hän kateuteen asti halajaa "Rakkaus on kiivas kuin tulen hehku...." vapaasti muistellen.
Tämä ei tarkoita niiden ihmisten torjumista, jotka homorakkautta tuntevat.
.Mutta siihen ei mahdu heterorakkauskaan.
Koska on kyse rakkaudesta, joka tekee kohteensa arvokkaaksi, joka on ensinnäkin puhdas, kuinka tämä jatkuikaan, muistaako kukaan?

1. αγάπη {f} (agápi)
2. έρωτας {m} (érotas)

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#26. Tarkoitin nimenomaan eroottista rakkautta. Useimmat tuntevat sitä vastakkaista sukupuolta kohtaan ja jotkut samaa sukupuolta kohtaan. Jos Jumala on olemassa, hän vain on antanut ihmisille jommankumman tunteen, ja se olisi uskovaistenkin hyväksyttävä. Se olisi näin maallikon silmin sitä agape-rakkautta.

Tynkkysen lopullinen kaapista tulo taas merkitsee monille ihmisille toivoa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #28

Alkukielisessä UT:ssa rakkaus sanana on käytetty sanoja agape(itsensä uhraava ja jumalallinen) ja filos - (ystävyyteen liittyvä) Sen sijaan sanaa erao tai eros ei sieltä löydy.
Hepreassa rakkauskäsitteitä on enemmän.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Tietotekniikan aikakautena päästään nopeasti sen kielen lähteille jossa Paavali kirjoitti rakkauden korkeaveisunsa;
Korintin satamakaupunki, paheiden pesä:
aika noin 20 vuotta Jeesuksen kuoleman jälkeen v.55 - 60 jotakin , mutta kirjoitettu Efesosta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimm%C3%A4inen_kir...

”Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali.” (1 Kor. 13:1)
”Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.” (1 Kor. 13:4-7)

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#26, #27. Korinttolaiskirje näyttääkin olevan harvinaisen fiksua tekstiä. Valitettavasti se on Uuden Suomen uskovaisblogisteilta ja -kommentoijilta jäänyt kokonaan sisäistämättä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Paavali kirjoittaa myös : " Älkää olko toisillenne muuta velkaa kuin että toisianne rakastatte.
Sillä se , joka toista rakastaa, on lain täyttänyt".

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

.Tässä on samalla länsimaisen sivistyksen todellinen kehto;
.
Ensimmäinen ja ainoa sanoma, jossa ilmoille putkahti jotain niin suurta ja pyhää;
laupeus kärsivää ihmistä kohtaan ja rakkaus myös oman reviirin aidan ulkopuolella olevia kohtaan.

.
- rakkaus on lain täyttymys.
.
Tämä oli valtava vallankumous tuon aikaisessa raakalaisuuden maailmassa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

...........tämän kaiken jälkeen on kuitenkin otettava esille sananlaskujen kirja.
.
Ja luettava,
ja kohdattava vakavat sanat:
.
".... Olen leposijalleni peitteitä levittänyt,
kirjavaa Egyptin liinavaatetta.
17. Vuoteeseeni olen pirskoitellut mirhaa, aloeta ja kanelia.
.
18. Tule, nauttikaamme lemmestä aamuun asti, riemuitkaamme rakkaudesta.
19. Sillä mieheni ei ole kotona, hän meni matkalle kauas.
20. Rahakukkaron hän otti mukaansa ja tulee kotiin vasta täydenkuun päiväksi."
.
21. Hän taivutti hänet paljolla houkuttelullaan, vietteli liukkailla huulillansa:
22. äkkiä hän lähti hänen jälkeensä, niinkuin härkä menee teuraaksi, niinkuin hullu jalkaraudoissa kuritettavaksi,
23. niinkuin lintu kiiruhtaa paulaan; eikä tiennyt, että oli henkeänsä kaupalla, kunnes nuoli lävisti hänen maksansa.
.
24. Sentähden, poikani, kuulkaa minua, kuunnelkaa minun suuni sanoja.
25. Älköön poiketko sydämesi tuon naisen teille, älä eksy hänen poluillensa.
26. Sillä paljon on surmattuja, hänen kaatamiaan, lukuisasti niitä, jotka hän on kaikki tappanut.
27. Hänen majastaan käyvät tuonelan tiet, jotka vievät alas tuonelan kammioihin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Luulin Tynkkysen homouden olleen julkista tietoa jo vuosien ajan. Jotenkin hämmentävää että hän nyt vasta tuli ulos, vähän kuin nyt vasta alettaisiin puhumaan Niinistön vaalivoitosta.

Ei siinä muuten mitään, hienoa että pääsee olemaan rehellinen itselleen ja muille.

Juha Hämäläinen

Tynkkynen kuuluu näihin monitaitajiin seksuaalisuuden alueella. Kaikki käy tarpeen tullen. Kysehän on vain paineiden purkamisesta johonkin kohteeseen. Ei seksillä ole mitään tekemistä rakkauden kanssa. On lapsellista romantisoida seksiä. Onkin jokseenkin sama mihin itseään hinkkaa. Toisilla jopa kotieläimet vaarassa. Turhaa meteliä pidetään yksinkertaisen tarpeen hoitamisesta.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Vai on Hämäläiselle aivan sama mihin itseään hinkkaa...valaiseva tieto, kiitos siitä.

Juha Hämäläinen

Eiköhän tuo näin ole, että saman tekevää. Näyttävät kaikki aukot kelpaavan. Kerro miten tämän selität. Onko kaikissa tapauksissa kyse romantiikasta. En ymmärrä koko kommenttiasi Mäenpää-Louekoski.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

Hämäläisen ulostulo lienee se vaikeaselkoisempi. Tynkkynen kertoo parisuhteestaan hankalissa olosuhteissa ja Hämäläinen on vain sitä mieltä, että sama mitä hinkkaa ja kaikki aukot kelpaavat.

Vähän sama kuin aikaisemmin, aiemmassa blogissa kukaan ei kirjoittanut homoista, sinä aloitit ja sitten heti perään valitit, että miksi aina puhutaan homoista. Nyt muut kirjoittavat parisuhteesta ja sinä alat puhua hinkkaamisesta ja aukoista, jonka jälkeen ihmettelet muiden kommentteja.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #56

Mikä Tynkkysen olosuhteissa on vaikeaa? Kaikki ovat tietäneet hänen olevan kaikkiruokainen. Mitään uutta ei tullut ilmi. Hänen homouteensa ei kukaan kiinnitä huomiota, jollei hän itse halua huomion kohteeksi. Tästä kyse.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #61

Hänen parisuhteelleen löytyy julkisia tuomitsijoita hänen tärkeimmistä yhteisöistä, helluntaiseurakunnasta ja perussuomalaisesta puolueesta. Luulisi tilanteen olevan jokseenkin hankala. Ei nyt itselleni tule mieleen kovin montaa vastaavaa tapausta.

"Hänen homouteensa ei kukaan kiinnitä huomiota, jollei hän itse halua huomion kohteeksi."

Sinä tunnut kiinnittävän. Näet homoklubeja joka ohjelmassa ja sinusta homoseksuaalit eivät ole normaaleja ihmisiä ennenkuin he lakkaavat poikkeavuutensa jatkuvaa esilletuontia puheella, tavoilla, ulkonäöllä ja vaatetuksella. Aloitat kommentoinnin homoista ja heti perään valitat kun aina puhutaan homoista.

Voisi kuvitella, että sinulla pieni pakkomielle.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #65

Kirjoittelet nyt aiheen ohi. Liittyykö kommenttisi siihen mitä olen tässä kirjoittanut. On jotensakin älytöntä kaivaa asioita muista keskusteluista tähän. Olen tässä ja muualla kirjoittanut, että jos poikkeavat pitävät itseään normaaleina eivätkä tuo esim homouttaan esille joka käänteessä niin ei heidän poikkeavuutensa kiinnosta ketään. Onko sinun vaikeaa ymmärtää tätä.

Tynkkysen seuroissa ei homoutta hyvällä katsota. Hän tietää sen eikä sille mitään voi. Eikä tarvitsekaan voida. Hyväksyntää ei voi kaikilta saada ja siksi sen hakeminenkin on ajan haaskausta. Jos lahkolaisuus ei ota vastaan niin se pitää ehkä jättää. Hyvin yksinkertaista.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #72

Sinä sanot, että hänen homouteensa ei kukaan kiinnitä huomiota. Sinä kuitenkin kiinnität. Ja teet näin jatkuvasti näissä kommenteissa. Tottakai tämä liittyy asiaan.

"Olen tässä ja muualla kirjoittanut, että jos poikkeavat pitävät itseään normaaleina eivätkä tuo esim homouttaan esille joka käänteessä niin ei heidän poikkeavuutensa kiinnosta ketään."

Mutta kun tämä on ongelma vain sinulle. Sinä näet tuota homoutta joka käänteessä ja käännät keskustelun siihen. Mikä sinulle on liiallista homouden esille tuomista? Saako homo puhua julkisesti parisuhteesta? Seksistä? Urheilusta? Julistat usein sananvapautta mutta se ei sellaisenaan ilmeisesti koske homoseksuaaleja, kun heidän pitäisi peitellä puhettaan, tapojaan etc. ennen kuin he ovat mielestäsi normaaleja.

"Tynkkysen seuroissa ei homoutta hyvällä katsota. Hän tietää sen eikä sille mitään voi. Eikä tarvitsekaan voida. Hyväksyntää ei voi kaikilta saada ja siksi sen hakeminenkin on ajan haaskausta."

Yhteisöt eivät toimi näin. Aika moni tällaisista ulostuloista alkanut asia on saanut uskonnollisissakin yhteisöissä hyväksynnän sinunkin elinaikanasi.

"Jos lahkolaisuus ei ota vastaan niin se pitää ehkä jättää. Hyvin yksinkertaista."

Neuvosi elämää varten ovat kyllä äärimmäisen yksinkertaisia. Hinkkaa mitä huvittaa ja jätä ystäväsi, älä yritä muuttaa heidän asenteitaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #61

Hämäläisen on näköjään kovin vaikeaa kohdata ihminen ihmisenä. Homokseksuaalisen hyväksynnän tarpeen esiin ottaminen tuntuu näköjään vastenmieliseltä.

Ymmärrän toki, että kyse on kristillisissä piireissä yleisestä vaivasta: Ihmisen pitää olla riittävän hyvä ollakseen hyväksytty, mutta sitten Sana kuitenkin vaatii hyväksymään jokaisen.
Kristityn vaikea dilemma on rakastaa jokaista lähimmäistä ja samalla kuitenkin ajaa synti pois keskuudestaan.

Mutta Hämäläinen, älä nolaa itseäsi enempää eläimiin sekaantumis-, aukkoihin tunkeutumis- ja katolisen papiston mollaamispuheillasi. Kannanottosi ovat ohittaneet hyvän maun rajat jo monta kommenttia sitten. Laita muutama värssy Raamattua seuraavaan kommenttiisi. Kyllä se siitä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #46

No etpä tietenkään ymmärrä, äläpä huuoli, minäkään en ymmärrä yhtäkään sinun kommenttiasi.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #58

Kommentissasi ei ollut sisältöä. Minulla oli perustelujen kanssa. Et pysty samaan näemmä. Tyypillinen aivoton hokema.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #62

@62. Sinulla lienee vaikeuksia ymmärtää, että rakkaudessa ei määritellä mitään sukupuolia ja kahden sielun rakkaus voittaa kaiken, siinä ei paina mikään nahkainen musta kirja, jossa on kullatut sivureunukset sekä kirjan päällä oleva pystyviiva kera vaakaviiva noin puolivälissä.

Ajatuksiesi ristiriitaisuudet löydät helposti vilkaisemalla peiliin.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #66

Topi, täytyy sanoa, että tuon keksintösi voisi ottaa laajemmaltikin käyttöön, jolla kommenttisi aloitat. - "@ 62" Siitä on helppo tsiikata, kenelle ollaan vastaamassa. Kun täyttyessään palstan vastaukset saattavat löytyä osion toisesta päästä. Eikö?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #148

@148. Ei se ole keksintöni vaan keino saada eroteltua vastaukset tiettyyn kohtaan. Koska Drupal-alusta täällä Uudella Suomella on vanha ja se hajoaa eri numeroin ja eri järjestyksin.

Tämä Drupal-alusta on kuolemaisillaan.

Uudella Suomella on kiire keksiä joku korvaava alusta. Siksi me emme ole kuulleet mitään uudistuksia.

EDIT:

Milloin viimeksi olemme kuulleet Teemu Kammoselta tekniikkauudistuksia tai mitään muutoksia tähän keskustelu-alustaamme?

Emme pitkään aikaan kuullet ja viimeksi Teemu Kammonen höpötti jostain huoltokatkoksesta, joka on normaali kännyköissä tai tietokoneissa tapahtuvista kirjautuneen uloskirjautumisesta ja jälkeenpäin pitää kirjautua uudestaan mihin tahansa sen sivustoon.

http://teemukammonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2261...

14.11.2016 oli viimeksi joku erinomaisen parantava vaikutus sivustolle.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #62

Sinä ja sinun perustelut.
Täysin ohi blogin aiheesta kaikki jorinasi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Kaikki käy tarpeen tullen. Kysehän on vain paineiden purkamisesta johonkin kohteeseen. Ei seksillä ole mitään tekemistä rakkauden kanssa. On lapsellista romantisoida seksiä. Onkin jokseenkin sama mihin itseään hinkkaa."

Tämä Hämäläisen käsitys erotiikan merkityksestä ihmisille selittää kyllä paljon miksi hän suhtautuu niin pelokkaasti seksuaalisuuteen ja haluaisi homoseksuaalien pysyvän piilossa. Parisuhteen rakentaminen tuolla reseptillä lienee aika vaikeaa.

Juha Hämäläinen

Kuka tässä on parisuhteesta puhunut. Et vielä tuohon ikään tiedä, että seksiä harrastetaan runsaasti ilman mitään parisuhdetta. Hyvin moni ei sellaista sidosta edes kaipaa. Se on monelle heidän elämäntilanteessaan jopa rasite, kun ei ole aikaa parisuhteelle eli läytännössä perheelle. Se on valinta.

Pelokkuus seksin suhteen tuntuu vaivaavan Kangasluomaa, jos tarvitset turvallisen äidillisen parisuhteen seksiä varten. Olet vähän ajastasi jäljessä tältä osin. Erotiikkaa on maailma täynnä, se ei tähän liity, jollet harrasta seksiä jokaisen puoleensavetävän naisen/miehen kanssa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #48

"Kuka tässä on parisuhteesta puhunut."

Oiskohan blogi ja Tynkkysen video jotenkin liittynyt jotenkin parisuhteeseen?

"Pelokkuus seksin suhteen tuntuu vaivaavan sinua itseäsi, jos tarvitset turvallisen parisuhteen seksiä varten. Olet vähän ajastasi jäljessä tältä osin."

Minua ei kenenkään seksuaalisuus pelota niin paljon, että pelkäisin ihmisten ulkonäköä, tapoja ja puhetta, josta saattaisi pystyä päättelemään seksuaalisen suuntautumisen, niin paljon, että vaatisin sitä piiloon.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #49

Me puhumme aivan eri asioista Jussi. Sinä romantiikasta ja minä selkeästi seksin harjoituksesta. Jos nämä erilliset asiat liimaat yhteen niin teet suuren virheen arvioidessasi ihmisten seksuaalista käytöstä ja tarpeita sekä niiden vaikuttimia.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #54

Sinä puhut eri asiasta kuin muut. Siinä se ero. Blogi kertoo Tynkkysen parisuhteen haasteista. Sinä sanot, että hänelle on ihan sama mitä hinkkaa ja hänen seksinsä on vain paineiden purkamista. Sori vaan, mutta olen muiden kanssa samaa mieltä, että tuo avautumisesi kertoo lähinnä omasta seksuaalisesta turhautuneisuudestasi, ei niinkään Tynkkysen elämästä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #54

Ja miten sinun keskustelu seksin harjoittamisesta liittyy mitenkään blogin varsinaiseen aiheeseen. Puhe on parisuhteesta ja uskosta, ei pelkästä hinkkaamisesta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #60

Kirjoitukseni kertovat kaikista näistä. Sinun eivät. Minä kerron parisuhteesta, erotiikasta, romantiikasta, rakkaudesta, seksistä, uskonnosta ja katolisen kirkon pappien seksuaalisuudesta sekä kaikkien edellisten riippuvuuksista. Älä siis valhettele. Olet tyypillinen peukuttaja. Sinulle on tärkeää, että kaikki kirjoittavat samaa viestiä ja tunnet olevasi oikeilla jäljillä muiden selän takana.

Katso uudestaan kommentteja. Niissä on lukuisia täysin eri mieltä olevia, joita väheksytään ilman mitään asiallista perustelua. Kaikki kuten Marttila ja Kopsa eivät todellakaan jaa kantaasi Tynkkysen parisuhdeasiassa. Et voi kuitata jonkun uskonnollista näkemystä parilla sanalla. Et myöskään minun kommenttejani ala-arvoisilla heitoilla.

Jos kommentoit niin perustele. Se ei ole paljon vaadittu.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #60

Kyllä seksi oli tärkeä asia Tynkkysen videolla. Hän nimenomasn puhui seksisuhteestaan. Mutta turha sinulle selittää, menee hukkaan kuin kaivoon kannettu vesi.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #73

"Mutta turha sinulle selittää, menee hukkaan kuin kaivoon kannettu vesi."

Tuohon ei voi todeta kuin että kiitos samoin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Juha Hämäläinen, nämä sinun esiintulosi aiheuttavat myötähäpeää ainakin minussa. Mitäs jos menisit kirjoittelemaan kokemuksistasi erilaisiin reikiin runkkaamisesta jollekin pornosivustolle ja jättäisit Puheenvuoron asiallisille kirjoittajille!

Juha Hämäläinen

Heh. Kyllä tässä ihan näiden herrojen asioista puhutaan yleisin termein, koska emme heitä tunne. Kenties sinunkin seksiasioistasi siinä sivussa Näränen. Et ole siinä asemassa, että asettaisit asiallisille perustelluille kommenteille rajoja. En minäkään tee niin. Lue sisältö uudestaan. Ajatusten ei tarvitse vastata omiasi.

Olen erittäin hyvin perustellut seksin, parisuhteen, romantiikan js rakkauden mahdollisuuden olla erillisiä asioita nykyihmisen elämässä. Tynkkystä en tunne enkä hänen suhdettaan ole kommentoinutkaan muuta kuin todeten hänen seksuaalusuutensa olevan tunnettu jo aiemmin.

Sinun parasta ihan kirjoittaa aiheesta omst juttusi ja antaa muille oikeus samaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #67

En ole Puheenvuoron moderaattori, kerroin vain oman mielipiteeni jutuistasi ja sen aion tehdä jatkossakin. En lähde tässä seksiasioitani avaamaan, 40 vuotta saman naisen kanssa naimisissa olleena ja vain kaksi lasta aikaansaaneena seksuaaliset urotekoni ovat epäilemättä vähäiset kaltaiseesi panomieheen verrattuna.

Juttujasi kohta kaksi vuotta Puheenvuorossa seuranneena, en ole Puheenvuorossa toista yhtä ylimielistä besserwisseriä kirjoittajaa tavannut kuin erään itseään nerona pitävän filosofin :)

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #76

Onnittelen pitkästä liitosta. On siinä ollut vaimolla kestämistä. Melko aggressiivinen tunnut olevan hyökkäävästä tyylistä päätellen. Ei kannata olla kanssasi muuta kuin samaa mieltä niin hyvin menee. Ikävä kyllä jäi juttusi kovin vähiin varsinaisen aiheen osalta.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #122

"Ikävä kyllä jäi juttusi kovin vähiin varsinaisen aiheen osalta."
No niin jää kyllä Hämäläiselläkin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mitä myötähäpeään tulee niin kyllä sitä on enemmän ja vähemmän tunnettu vuosituhansien ajan ja kautta maailman nimenomaan sodomian ja same-sexin harjoittamista kohtaan.

Rikossäädöksissä tunnettiin ko. puuhat Suomessa 1970-luvulle saakka. "Suomessa homoseksuaalisuus oli rikos vuoteen 1971 asti. Entisen lain mukaan samaan sukupuolen kanssa harjoitetusta haureudesta voitiin tuomita ankarimmillaan kahden vuoden vankeusrangaistukseen." Wikipedia

Eikä tarvitse tänäkään päivänä mennä kovin kauas itään tai etelään, kun jo on häpeää ja paljon pahempaakin luvassa ko. harrastusten piirissä askarteleville. Jokainen luonnollinen ihminen tuntee lähtökohtaisesti syvää häpeää homoseksuaalisuuden harjoittamista kohtaan.

Mutta luonnottomuuksiin - mihin tahansa - tottuu, kun tekee töitä sen eteen ja hylkää sisimmässään olevan puhtaan moraalin, hyvän ja pahan erottamisen kyvyn.

Moraalin hylkäämisestä seuraa kuten Iso Kirja sanoo: "heidän kunnianaan on heidän häpeänsä".

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #98

"Jokainen luonnollinen ihminen tuntee lähtökohtaisesti syvää häpeää homoseksuaalisuuden harjoittamista kohtaan.

Mutta luonnottomuuksiin - mihin tahansa - tottuu, kun tekee töitä sen eteen ja hylkää sisimmässään olevan puhtaan moraalin, hyvän ja pahan erottamisen kyvyn."

Kun nainen tulee luonnostaan sukukypsäksi niin eikö ole luonnotonta säätää lakeja, jotka estävät häntä lisääntymästä?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #100

"Kun nainen tulee luonnostaan sukukypsäksi niin eikö ole luonnotonta säätää lakeja, jotka estävät häntä lisääntymästä?"

Lisääntymisen estolait... mitäs ne semmoiset lait ovat? Esimerkki, löytyykö?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #110

Jo 12-vuotias voi olla luonnollisesti sukukypsä mutta me estämme heitä laeilla pyrkimästä lisääntymään. Jos kerran luonnollisuus on se tärkein kriteeri niin miksi et kapinoi noita lakeja vastaan? Nehän ovat selkeästi luonnonvastaisia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #112

Jussin pitää malttaa mielensä ja odottaa, että tuleva morsian (?) täyttää 18 vuotta.

Lapsiin sekaantumisessa ei ole mitään luonnollista. Lapsia tulee suojella väkivallalta.

Varmasti tämä on Jussille pläkkiselvää. Eräälle Muhammedille se ei ollut selvää.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #113

"Lapsiin sekaantumisessa ei ole mitään luonnollista."

Eli, kannatat siis itsekin, että Jumalan luonnollisesti sukukypsäksi tekemiä naisia pitää laeilla estää lisääntymästä? Eikö sellainen ole luonnotonta? Sinullehan lakien säätämisessä se luonnollisuus on tärkeämpää kuin ihmisen mielipide. Miksi kuitenkin tässä tapauksessa ihmisen mielipide naisten sukukypsyydestä menee mielestäsi Jumalan luoman luonnollisuuden edelle? Olet epäjohdonmukainen.

Minulle asia on pläkkiselvää, sinulle ilmeisesti ei. Suojaikäraja Suomessa on 16 vuotta. Voitko kuitenkin vastata itse kysymyksiin äläkä huolehdi minun morsioista.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #119

Kysymyksesi on sekä luonnon- että järjenvastainen. "Luonnollisuus" ei merkitse missään sivilisaatiossa sitä, että yhteisössä elettäisiin yhtä 'luonnollisesti' kuin siat vatukossa.

https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit/kieli-ikkuna_(1996_2010)/sika_vatukossa

Jumala on varustanut ihmiset - sinutkin - käsityskyvyllä, omallatunnolla ja sellaisella ymmärryksellä, jossa luonnonmukaisuus ymmärretään inhimillisellä tasolla, ei eläimellisellä kuten sinä yrität naurettavasti vääntää.

Siispä kamoon, Jussi. Ota järki käteen, avaa molemmat silmäsi ja kysele aikuisen kysymyksiä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #121

Minä ymmärrän kyllä nuo asiat mutta sinä väität, että Jumalan luoma luonnollisuus menee inhimillisen käsityskyvyn, omantunnon ja ymmärryksen edelle. Jos ihmisen ei ole luonnollista lisääntyä silloin kun Jumala tekee hänet sukukypsäksi niin milloin? Mehän silloin korjaamme Jumalan virheitä ihmisten laeilla.

Kysymykseni eivät ole luonnon- eikä järjenvastaisia. Vastaaminen on sinulle vain hankalaa, joten välttelet sitä ja yrität selittää kaikkea muuta tai huudella tyhjänpäiväisiä. Voisitko vastata kysymyksiin:

Eli, miksi kannatat, että Jumalan luonnollisesti sukukypsäksi tekemiä naisia pitää laeilla estää lisääntymästä? Miksi väität Jumalan luomaa ihmisen sukukypsyyttä virheelliseksi ja haluat nykyihmisenä säädellä sitä laeilla? Ennen, kun Euroopassa oltiin kunnolla kristittyjä, oli suojaikärajakin huomattavasti alhaisempi ja oli paremmin linjassa Jumalan luomistyön kanssa. Kaikki tämä 1900-luvun Jumalattomuushan noita suojaikärajoja on nostanut.

Yritä nyt kerrankin vastata edes yhteen kysymykseen. Kamoon, Markku!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #133

Jussi kysyy: "Eli, miksi kannatat, että Jumalan luonnollisesti sukukypsäksi tekemiä naisia pitää laeilla estää lisääntymästä? Miksi väität Jumalan luomaa ihmisen sukukypsyyttä virheelliseksi ja haluat nykyihmisenä säädellä sitä laeilla?"

Jumala ei tee virheitä. Siinä suhteessa meillä ei ole mitään syytä huoleen.

Mutta yllä oleva kysymyksesi kuuluu samaan sarjaan, kuin jos kysyttäisiin:

"Miksi Jumalan luomilla ihmislapsilla on jo vauvana semmoinen paikka, johon aikuinen mies voi työntää jotain." Niin miksi? Varmaan siksi, että Jussi ja muut "älyköt/tyhjäpäät" voisivat harjoitella pidättyvyyttä vieteissään.

Edelleen "Jussi-sarjan kysymyksiä": Miksi Jumala salli syntyä kaksi naista ja jopa sen kolmannenkin? No ei ainakaan siksi, että Jussi kävisi niiden kaikkien päälle luonnollista viettiä tyydyttämään.

Disipliiniä, Jussi, disipliiniä. Ei läheskään joka reikä ole panoa varten. Viittaan Juha Hämäläisen konkreettisiin kielikuviin. Nykymenolla kaikki rajoitukset tosin kuulostavat ahdasmielisiltä: "no miksei saa, kun kerran voi" kuuluu jussien katkera valitus, "miksei?" :)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #137

"Mutta yllä oleva kysymyksesi kuuluu samaan sarjaan, kuin jos kysyttäisiin:

"Miksi Jumalan luomilla ihmislapsilla on jo vauvana semmoinen paikka, johon aikuinen mies voi työntää jotain." Niin miksi? Varmaan siksi, että Jussi ja muut "älyköt/tyhjäpäät" voisivat harjoitella pidättyvyyttä vieteissään."

Mutta eihän tuolla ole mitään tekemistä Jumalan luoman hedelmällisyyden kanssa vaan esimerkkisi on nimenomaan lihan syntiä ja perkeleellisen saastaista irstautta. Kun Jumala tekee ihmisen hedelmälliseksi niin miksi hän ei silloin saisi lisääntyä? Hedelmällisyys ei ole ihmisen tahdon alainen asia, joten silloinhan se on Jumalan tahto.

Miksi sinä syljet yli tuhat-vuotisen kristillisen perinteen päälle, jossa puberteetin saavuttaneet menivät naimisiin ja lisääntyivät? Miksi sinä kannatat modernien liberaalien luonnottomia lakeja, joilla Jumalan tahtoa ihmisen hedelmällisyyden toteuttamisesta rajoitetaan?

"Edelleen "Jussi-sarjan kysymyksiä": Miksi Jumala salli syntyä kaksi naista ja jopa sen kolmannenkin? No ei ainakaan siksi, että Jussi kävisi niiden kaikkien päälle luonnollista viettiä tyydyttämään."

Nyt sinä sekoilet. Keksit olkiukkoja ja annat minusta väärän todistuksen. Miksi olet noin lapsellinen?

"Disipliiniä, Jussi, disipliiniä. Ei läheskään joka reikä ole panoa varten. Viittaan Juha Hämäläisen konkreettisiin kielikuviin."

Voitko keskittyä asiaan. Minua oikeasti hävettää, että viet keskustelun tuollaiseen. Aikuinen mies.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #162

"Miksi sinä kannatat modernien liberaalien luonnottomia lakeja, joilla Jumalan tahtoa ihmisen hedelmällisyyden toteuttamisesta rajoitetaan?" En pidä itseäni erityisen liberaalina ja vielä vähemmän kannatan "modernien liberaalien luonnottomia lakeja".

En taida lopulta päästä perille siitä, mitä ajat takaa 'pakkomielteelläsi' murrosikäisten ihmisten hedelmällisyyden toteuttamisesta. Ylikorostunut hedelmällisyys- ja lisääntymismissiosi puberteetti-ikäisille tuo mieleen hedelmällisyyden jumala Baalin muinaisen palvonnan:

'Baal, myös Adoni (”herra", "hallitsija”), Baal-Peor, Baal-Sebub (omistaja, aviomies) tai Ras Šamra oli länsiseemiläisten kansojen (muun muassa kanaanilaisten ja foinikialaisten) palvoma korkein jumala, jumalten kuningas sekä kasvillisuuden ja hedelmällisyyden jumala'. Wikipedia

Olet haasteellinen keskustelukumppani, mutta tässä saattoi olla kaikki oleellinen, mitä saan irti sinua askarruttavasta teemasta "kristillinen perinne, jossa puberteetin saavuttaneet menivät naimisiin ja lisääntyivät".

"Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla." Saarn.3:1

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #163

"En taida lopulta päästä perille siitä, mitä ajat takaa 'pakkomielteelläsi' murrosikäisten ihmisten hedelmällisyyden toteuttamisesta."

Ei kyse ole minusta vaan sinusta. Minulle nykyiset lait ovat ok, ei minulla ole minkäänlaista pakkomiellettä asiaan. Kysymys on, että miksi ne ovat ok sinulle, vaikka ne ovat selkeästi ristiriidassa sen kanssa milloin Jumala tekee ihmisestä hedelmällisen? Sinä puhut, että luonnollisuus ja Jumalan tahto on se tärkein asia, minä taas pidän ihmisen harkintaa tärkeämpänä.

Voitko väistelyn sijaan vastata asialliseen kysymykseen asiallisesti? Miksi hedelmällisyyden kohdalla mielestäsi ihmisen tahto menee Jumalan tahdon edelle? Kyseessä on selkeästi asia, jota ihminen ei voi valita, joten se on Jumalan tahto.

Voimassaolevat lait ovat nykyajan liberaalien keksimiä. Kristinuskon historiassa on paljon pidempään hyväksytty 12-vuotiaiden lisääntyminen kuin ei. Miksi sinä ja muut liberaalit kannattavat tällaisia muutoksia, joita ei Jumalan sanassa ole ilmaistu ja jotka rikkovat yli tuhatvuotisen perinteen? Varmasti puolustat seurakunnassa avioliittokäsitystä pitkän perinteen argumentilla mutta tässä kohdinko sillä ei ole merkitystä?

Miksi jätät koko ajan vastaamatta kysymyksiini? Sanoisin, että sinä olet haasteellisempi keskustelukumppani kun yrität koko ajan kääntää keskustelun muualle ja väittää, täysin ilman perusteita, kaikenlaista minun ajatuksistani ja pakkomielteistäni. Älä yritä koko ajan väistellä kysymyksiä ja antaa valheellista todistusta minusta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #164

En missään tapauksessa halua loukata sinua. Mutta vaikuttaa vahvasti siltä, että sinulla on korostamaasi varhaiseen hedelmällisyyteen liittyen jokin oma 'lehmä' (tai vasikka) ojassa.

Tuntematta tarkemmin ajatuksenkulkusi taustavaikuttimia en pysty "hedelmällisesti" menemään syvemmälle tässä aihekokonaisuudessa. Mukavaa päivänjatkoa!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #165

"Mutta vaikuttaa vahvasti siltä, että sinulla on korostamaasi varhaiseen hedelmällisyyteen liittyen jokin oma 'lehmä' (tai vasikka) ojassa."

Ei ole. Sinä vain väistelet ja väität näin koska kysymykset ovat sinulle kiusallisia. Ja vaikka olisikin niin sillä ei edelleenkään ole mitään tekemistä sen kanssa miten sinä vastaat. Ne eivät mitenkään liity toisiinsa.

"Tuntematta tarkemmin ajatuksenkulkusi taustavaikuttimia en pysty "hedelmällisesti" menemään syvemmälle tässä aihekokonaisuudessa."

Mutta kun kysymys ei ole minusta. Minun taustavaikuttimilla ei voi olla mitään vaikutusta sinun vastauksiisi. Niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Vai vaihtuuko sinun uskosi aina kysyjän taustavaikuttimien mukaan?

Tehdään asia helpoksi, vastaa edes yhteen kysymykseen. Miksi sinä kannatat lakeja, jotka ovat ristiriidassa Jumalan tahdon kanssa ja rikkovat yli tuhatvuotisen kristillisen perinteen?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #98

"Eikä tarvitse tänäkään päivänä mennä kovin kauas itään tai etelään, kun jo on häpeää ja paljon pahempaakin luvassa ko. harrastusten piirissä askarteleville."

Tämäkö on siis joku mittapuu? Päteekö sama kristinuskon harjoittajiin idässä? Koska siellä on pahempaa luvassa heille niin heidän pitäisi hävetä täälläkin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #98

Vuonna -71 sivistys Suomessa voitti uskonnolliset asenteet ja homous tuli hyväksyttäväksi suomalaisessa yhteiskunnassa ja näin tulee käymään myös kaikissa muissakin maissa aikanaan. "Jokainen luonnollinen ihminen tuntee lähtökohtaisesti syvää häpeäähomoseksuaalisuuden harjoittamista kohtaan" Marttila, kun kerran pidät itseäsi uskovaisena miehenä ja ihmisiä jumalan omaksi kuvaksi luomina niin sinun pitäisi myös silloin hyväksyä, että jumalan luomia myös homoseksuaalit ovat.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #103

#103 "sinun pitäisi myös silloin hyväksyä, että jumalan luomia myös homoseksuaalit ovat.

Jumala ei ole koskaan luonut eikä tule koskaan luomaan ainuttakaan ihmistä homoseksuaalisuuden harjoittajaksi. Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi.

Kristallinkirkas luonnonjärjestys on se, että mies ja nainen voivat lisääntyä keskenään. He tulevat miehenä ja naisena yhdeksi kuten Raamattu jo ensi lehdillään ilmoittaa: "Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi." 1.Moos.2:24

Homoseksuaalinen taipumus kuuluu samaan luokkaan kuin kaikki muutkin synnilliset himot. Himot asuvat jokaisen ihmisen lihassa ja ne sotivat Jumalan tahtoa vastaan. Meidän pitää vastustaa niitä. Meidän tulee voittaa synnilliset himot ja halut Jumalan armon avulla. Emme saa rikkoa Jumalan käskyjä; emme saa varastaa, tappaa, tehdä huorin. Vapaa tahto on annettu siksi, että ymmärtäisimme kaikessa valita rakastavan Jumalan hyvän tahdon ja hylätä kaiken perkeleellisen saastaisuuden.

Lihan teot, joihin homoseksuaalisuuden harjoittaminen kuuluu, ovat ilmeiset:
"lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus" jne. Gal.5:19.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #98

#98. No just just... Marttila varmaankin toivoo, että homoseksuaalisuus tehtäisiin taas rangaistavaksi Suomen laissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

40 Jos seksi on sinusta yksinkertaisen tarpeen hinkkaamalla sopivaan aukkoon hoitamisen paikka miten näet noin heterona naisen seksuaalisuuden?

Juha Hämäläinen

#70. Aivan samoin kuin seksiin halukas nainen. Eivät naisetkaan aina vihille ja parisuhteeseen kaipaa. Eivät edes romantiikkaa. Kaikki variaatiot olen nähnyt moneen kertaan paitsi naimisissa ollut ja olen vain kerran. Riippuu tuo seksuaalisuuden tavoite tilanteesta naisilla ja miehillä. Onneksi on paljon tilaisuuksia ihmisten elämässä, joissa ei tuota kaikkea pakoteta yhteen vaan pelkkä seksi riittää molemmille. Kyllä sinä sen tiedät itsekin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Määrittelit seksin aukkoihinhinkkaamistarpeen hoitamisena. Toistan kysymyksen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #84

Jollet tiedä tuohon ikään tultua mitä seksi on niin en osaa auttaa. Kyllä se tunnetusti on tähän asti ollut melkoista eli jopa kohtalaista rankempaa höyläystä. En tiedä miten itse koet asian. Kerro vähän näkökulmaasi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #124

Katsos kun herra tölvii ja väistelee.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#40. No nyt alkaa valjeta, miksi Hämäläinen on kiertänyt maailmalla niitä outoja klubeja.

http://samulivoutila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2519...

Mäkisellä ja Marttilalla olisi varmaan heittää muutama raamatunlause Hämäläisen ojennukseksi.

Juha Hämäläinen

Raota vähän kainouden vakkaasi ja kerro sinäkin jotain hauskaa elämästäsi Petri. Avaudu rohkeasti vaan. Ei me naureta eikä syytellä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #126

#126. Lue profiilistani.

Tarkennetaan nyt kuitenkin, että olen naimisissa naisen kanssa, ollut kohta 21 vuotta. Epämääräisillä klubeilla en ole laiskuuttani käynyt, vaikka olen käynyt yhtä monessa maassa kuin sinä, ehkä useammassa. Kaksi lastani ovat hienoja nuoria miehiä ja onneksi monin verroin fiksumpia kuin isänsä.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Täytyy sanoo Pete, että nyt hyvän päästit!

Tämä vastauksena Petri Friarin kommenttiin 156 (tuossa alla)

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#40, #79. Ei ole sitten Mäkisellä ja Marttilalla mitään sanottavaa Hämäläisen touhuihin, ei edes parin raamatunsäkeen vertaa. Kaikki käy, kunhan se ei ole homoseksuaalisuutta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Hinkkaamiset ja aukot eivät taida varsinaisesti kuulua Tynkkysen nyt esille ottamaan asiaan?
Jos eroottinen rakkaus typistetään " paineisiin" , joita puretaan" hinkkaamalla" , kai niitä voidaan purkaa vaikka naapurin aitaan?
Sebastian nyt kuitenkin puhuu nimenomaan rakkaudesta ja parisuhteesta .

Jos " hinkkaamisen" kohde on yks hailee, miksi sitten pitää koko homo/ heterokysymyksestä mitään meteliä?
Jota nyt siis pitävät nimenomaan ne, joiden mielestä vain heteroliitto on " luontoa".

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Nitin Sood kirjoitti #olentodistanut yhteisössä: Rasismia homoyhteisössä, ei mustia, ei currya, ei riisiä. ja horisi itsekseen sen olevan kuvottavaa.

Mites on teidän laita näissä parisuhde kuvioissa?. Tynkkynen näyttää nimittäin esimerkkiä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sebastian Tynkkynen siellä toisessa FB-kommentissaan kertoo syyn, että miksi ei voi jättää helluntalaisuutta kokonaan taakseen:

---
"Mä pystyn Vesa-Matti ymmärtämään tuon sun logiikan varsin hyvin. Kyllähän se itselläkin on ensimmäisenä mielessä, että pääsisi helpommalla.

Mutta kun tiedän niin monta homoa siellä sisällä, että en voi vain jättää tätä kesken, vaan yrittää vaikuttaa niin pitkälle kuin annetaan. Tunnen helluntaikentän ja kärkitoimijat aikalailla läpikotaisin.

Tiedän, että kuulostaa todella epätoivoiselta, mutta ajattelen jotakin sitä rataa, että jos Martti Luther pystyi luterilaisen kirkon synnyttämisen lisäksi uudistamaan myös koko maailman katolisen kirkon, niin ei ole ihan mahdotonta, että pystyisin yhdessä asiassa ja yhdessä maassa auttamaan helluntailaisia menemään armollisempaan suuntaan. Siellä on niin monta arvokasta ihmistä puristuksissa, jopa kulissiavioliitoissa.

Tehtävä on varmasti mahdoton, mutta onnistumisen sijaan olen yhdestä toisesta asiasta varma. Jos en edes yritä, niin ihan varmasti mä en voi mitään muutosta saada aikaseksi."
----

Eipä siinä mitään, vaikea tehtävähän tuo on mutta pienistä puroistahan se iso joki tulee.

Videossa huomasin Tynkkysen kertoneen eheytysprosessistaan, joka ei kuitenkaan auttanut ja piirsi jumalasta masokistisen kuvan. Edes Kristillisen eheytymisterapian johtohahmot kirjoissaan eivät onnistuneet.

Eheytymisterapioista tuli mieleen, että sellainen pitäisi kieltää myös Suomessa kokonaan niinkuin muualla maailmassa aletaan kieltää vahingollisina.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Nuoren lahkolaisten aivopesemän ihmisen kivulias kasvutarina. Vähän kaikkea on kokeiltava persuilusta lähtien. Toivotaan, että jatkossa on helpompaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@47. Ainakin teennäinen minäkuva on hajonnut palasiksi ja siitä on hyvä lähteä rakentamaan todellista minäkuvaansa. Ihminen tukehtuu pitämällä kulisseja ympärillään.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Topille!

Kulisseiksi voivat muodostua monenlaiset asiat. Oman itsensä tunteminen totuuteen tulemalla ei voi olla kulissi. Nyt suunta on täysin päinvastainen. Mutta ongelma on syvemmällä. Tynkkysen omat konstit eivät riitä siihen, lahjakkaana ihmisenä hän asetti luottamuksensa omiin päätelmiinsä, mikä ei inhimillisesti ole ihme, mutta tässä asiassa kohtalokas.
Tämä pohja ei tule kestämään, vaikka näyttää vapauttavalta hetken.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tämä saattaa olla Tynkkyseen taholta myös jonkinlainen julkisuustemppu tai muu peliliike, ainakin osittain.

Juha Hämäläinen

Mitä arvelet hänen tällä voittavan. Muutaman äänen seksuaalivähemmistöiltäkö?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Jep, esimerkiksi sen. Tai sen että kansallismielinen skene yleensä muuttuu seksuaalivähemmistöille myönteisemmäksi. Tynkkynen on käsittääkseni pyrkinyt tähän aiemminkin, Geert Wildersin tyyliin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #57

Karo!

Aika paljon alkaa löytyä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön edustajia erilaisten oikeistolaisten liikkeiden puuha- ja nokkamiehinä.
Varmaan taustalla on punavihervassariliberaaleihin totaalinen kyllästymien ja olemaan heidän keppihevosinaan ja kesäkissoinaan. Monet kokevat, että he pystyvät itse pärjäämään, eikä olla jossain helvatun sorto tilassa koko elämänsä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #74

Täytynee selventää. Tuo mitä sanot on aivan totta, mutten ajanut sitä takaa. Tällaisia ihmisiä on ei vain maltillisen oikeistolaisten, vaan myös oikeistoradikaaleiksi liikkeiden kesäkissoina, kuten asian ilmaisit. Hyvä esimerkki olisi myös filosofi Sakari Hankamäki ja Milo Yiannopoulos suuressa maailmassa.

Yksi heidän pyrkimyksistään on saada myös seksuaali- ja sukupuoli vähemmistöt tajuamaan multikultin ja Eurabia uhka, jotta he alkaisivat kannattaa oikeistoradikaaleja, islam- ja maahanmuuttovastaisia liikkeitä.

Tämä vastanneet myös Juha Hämäläisen arveluun.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #80

Ja samaa logiikkaa käyttäen toisin päin Karo!. Käytät heitä vain omiin tarkoitusperiisi ja monet ovat tähän kyllästyneitä.

Muistan tapauksen (en muista nimeä) naisesta, joka suomesta lähti ovet paukkuen Hollantiin ja syytti rasismista.

Vihreet hörhöt menivät sitten tokaseen hänelle: Älä lähde pois, tarvitsemme sinua poliittisiin päämääriimme.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #83

Väitteesi vaatii näyttöä, miten minä olen käyttänyt edellä mainittuja vähemmistöjä hyväksesi edistääkseni omia pyrkimyksiäni? Mitä ne sitten ovatkaan mielestäsi.

Minä en muuten ota mitään vastuuta vihreiden tekemisistä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #87

Te vassarit luotte heille kuvan, että he ovat sorretussa asemassa ja se on pysyvä tila.
Etko tosiaan luule, että heillä on omatkin aivot ja tarve pärjätä tässä elämässä omin avuin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #91

Esimerkkejä kiitos, ei vain epämääräisiä heittoja.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #94

Karo! hommaa itsellesi elämä, jookos.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #96

Elämäni on ollut pieni ja vihreä jo ala-asteella saakka.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #83

Abu-Hanna se oli. Lue vaikka hänen kirjansa Sinut, niin viisastut.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #57

Arvelen, että Geertin kannatus kyllä perustuu ihan muuhun.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Vaikea arvioida toisen syvimpiä mielenliikkeitä, mutta sen olen huomannut määrättyä homofraktiota tutkiessani, että valtava paine on nyt agitoida homoja oikeistopopulistisiin liikkeisiin tähdentäen kristinuskon suvaitsevuutta ja islamin suvaitsemattomuutta homoja kohtaan.
Joissain liikkeissä ( AfD) homoja on jo johtopaikoilla yhteistyössä kristillisten, homot alimpaan helvettiin tuomitsevien, fundamentalistien kanssa.
Suomalainen konservatiivi kristitty homo kirjoitti myös , että "Benedictus oli viimeinen kunnon paavi".
Vaikka B oli äärettömän suvaitsematon tämän miehen ja hänen kumppaninsa elämäntapaa kohtaan.
Nykypaavi taas ei kelpaa hänelle ollenkaan, koska suhtautuu pakolaisiin ja muslimeihin liian suvaitsevaisesti.

Jonkinlainen sisäinen ristiriita tietenkin on homokonservatismissa, joka perustuu sukupuolieron kärjistämiseen ja ihannoi ydinperhettä. Ylimaskuliinisuutta ja militanttia asennetta.

Jonkinlainen underground - aseman kiihottavuus ja sen tuoma tyydytys toisaalta ja porvarillisen kulissin ihannointi toisaalta saattavat selittää sen, että nämä ihmiset saavat pidettyä päänsä edes jotenkuten kasassa.

Kiinnostavaa nähdä tulevaisuudessa, miten noiden liikkeiden kristityt fundamentalistit pidemmän päälle noihin miehiin suhtautuvat.
Ironisia kommentteja kuuluu kyllä, mutta toistaiseksi äärinationalismi ja islamkauhu pitävät porukan koossa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eli pian Niikkokin lakkaa saarnaamasta homouden iljetyksestä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Solin avautuu:D

Mut si mää aattelin et nää hommpelit nii ku o sellaii outoi tyyppei ko ne riiustelee mun vihollise kaa ja mä e dikkaa niiku näist typerist ydinperhe malleist ko niil homoillakii o sellai iskä, äiti ja sisarukset, jossa ne nii ku käy leikkimäs jotai perhettä.. yök mitä shaissee, mitä me ei ikii tehtäis.

sit niil jotekii alkaa jöpöttää ko ne dikkaa niiku sellaset et on autoo, prätkää, asuntoo ja kaikkee porvarillista loma matkusteluu, mitä mei ikii tehtäis..yök.

sit ne niiku dissaa mei ihgun islamin, mitä mei ikii tehtäis.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voimmeko odottaa, että Perussuomalaisia ja Tynkkystä rasisteiksi syytelleet tulevat nyt laumoittain pyytämään anteeksi?
http://sakarirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214...

Juha Hämäläinen

Anna nyt edes vähän armoa Karo..

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #78
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Osaatko havaita vastaukseesi sisältyvää rasismin vivahdetta?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #115

Vastaus on jälleen kieltävä, voisitko selittää missä on rasistinen vivahde? Perussuomalaiset eivät käsittääkseni ole ryhmä jossa kiakki yhdistäisi jokin biologisesti/geneettisesti määräytyvä ominaisuus tai kulttuuritausta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #117

Rasismiin liittyy täysin välttämättömänä piirteenä ihmisten jakaminen meihin ja teihin. Kysymyksenihän ei näin tehnyt, kun sen oikein ymmärtää:
"Voimmeko (selventävä lisäys: keskustelijoina) odottaa, että Perussuomalaisia ja Tynkkystä..."
Että sinulla on halu jakaa ihmiset meihin ja teihin, on se rasistinen vihvahde. Nythän sillä ei ole merkistystäkään, jos oletettavasti rasismin vastaisena ihmisenä haluat vähentää muiden ihmisten rasistisuutta. Jos taas haluat vähentää sitä myös omalta kohdaltasi, niin sitten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #120

Suomen sisällissota oli siis mielestäsi rasistinen sota? Siinähän jaettiin ihmiset meihin ja heihin?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #120

Olet oikeassa niin liittyy, mutta siihen liittyy muutakin. Juuri kellään perussuomalaisells ei kuitenkaan ole varaa moralisoida minulle ihmisten jakamisesta meihin ja heihin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #120

Rasismiin liittyy myös se, että se yleensä koskee ihmisiä.
Ei yksi asia tee ilmiöistä sukulaisia , vielä vähemmän identtisiä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mitä veikkaat Hakkaraisen Teuvon sanovan asiasta? Jotain todella nättiä rotujen harmonian tärkeydestä ja seksuaalisen suuntautumisen yhdenvertaisuuden ihanuudesta?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tuli myös mieleen tämä James Hirvisaaren (pers.) puhe:

https://www.youtube.com/watch?v=Ibzb7wPIUBg

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hienoa että on löytänyt kumppanin.. on homo ja silti vastustaa homo avioliitto lakeja jne..

Ulkomaalainen kumppani ja silti vastustaa nykyistä typerää maahanmuutto politiikkaa!!!

Siinä on loistava ukko! Mielipiteet ei vaihdu silloin kun on oma etu kyseessä!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Valtioneuvos K.A Fagerholm aikoinaan totesi, että ainoastaan typerykset eivät osaa vaihtaa mielipiteitään jos siihen on perusteet.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Entäs jos ne perusteet ovat hatusta temmattuja..

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kuka nämä homot sitten on "luonut", jos ei se ole Jumalan tekosia? Onko perkele, sielunvihollinen, päässyt kopeloimaan ihmisen perimää Jumalan tietämättä?

Jotkut uskovat ovat tietävinään, että homous on oma valinta ja se voidaan parantaa jollain konsteilla. Apteekista ei ainakaan vielä saa parantavia tippoja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hyvä kysymys ja esitin tuon saman kysymyksen Marttilalle, eri muodossa vain, mielenkiinnolla odotan vastausta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jokaisessa ihmisessä on heikkouksia ja vajavaisuuksia, niin sinussa kuin minussa ja jokaisessa 'alla auringon'.

Joku on taipuvainen varastamaan, toinen tappamaan, kolmas raiskaamaan, neljäs alistamaan heikompiaan jne jne. Kyseessä ovat synnilliset himot, jotka asuvat jokaisen lihassa, siis hänen synnillisessä ruumiissaan.

Synti tuli maailmaan sielunvihollisen kautta. Aadam lankesi syntiin paratiisissa. Tunnet kertomuksen. Siihen saakka kaikki oli luonnollista ja puhdasta ja täydellistä.

Syntiinlankeemuksen tapahduttua meillä on vain yksi pelastus. Pelastus on se, minkä Jumala Pojassaan on meille antanut. So simple, so true. Syntisairauteen et apteekista löydä apua.

Jeesus sanoo: "Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys." Joh.10:10

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Eikö Jumala olisi aika puolueellinen ja mielivaltainen, jos joidenkin ihmisten syvä rakkaus olisi hirveä synti, jota vastaan heidät olisi tuomittu koko elämänsä taistelemaan?
Jopa niin, että se taistelu tuhoaisi sen elämän?

Yleensähän ajatellaan, että kamppailu syntiä vastaan johtaa hyvään lopputulokseen, auttaa ihmistä .
Ja että kärsimys saattaa avata silmät muiden kärsimykselle.

Tässä olisi kuitenkin Jumalalla tarkoitus vain tuhota ihminen .
Miksi ?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #134

#134. "Tässä olisi kuitenkin Jumalalla tarkoitus vain tuhota ihminen."

Jumala on asettanut ihmiselle rajat. Ihmisen on niihin rajoihin taivuttava.

Rakkauteen on turha vedota silloin, jos 'rakkauden' tarkoituksena on tyydyttää sellaisia himoja, jotka Jumala on Sanassaan nimenomaisesti ja ehdottomasti kieltänyt. Rautalangalla ilmaistuna jonkun 'rakkaus' voi kohdistua vaikka naapurin heppaan. Voit taluttaa heppaa ja vaikka ratsastaa sillä, mutta ihan kaikkea et voi harrastaa tuon hepan kanssa, vaikka kuinka 'rakastaisit'.

Rajat ovat rakkautta. Rajattomuus EI ole rakkautta. Senhän me ymmärrämme.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #138

Tuohan on samaa kuin ajatella, että ihmisen pitäisi koko elämänsä taistella vasenkätisyyttään vastaan,
vaikka hän tämän taistelun vuoksi kuolisi , kun ei voisi esim vaaratilanteessa toimia tarpeeksi tehokkaasti.
Koska joskus on ajateltu, että ihminen on luonnostaan oikeakätinen ja yhteiskunnassa ei voi päteä vasenkätusenä.

( Älä nyt sano, että ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon, jos kaikki rupeaisivat homoiksi. Kaikki eivät rupea sen paremmin homoiksi kuin vasenkätisiksikään.)

Homous ei ole kristillisessä mielessä moraaliton eikä yhteiskunnallisessa mielessä vaarallinen ominaisuus.
Se on vain ominaisuus. Ei pahe eikä sairaus.

Seksuaalinen viehtymys lapsiin taas on syvä persoonallisuuden häiriö.

Samoin kleptomania tai pyromania .
Niin. Ja homofobia ja ksenofobia.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #134

Helena Solinille:

Homouden arkipäiväistämiseksi tehdystä runsaasta työstä huolimatta ,siitä ei vasenkätisyyteen verrattavaa ominaisuutta saa.
Sairauskaan se ei ole yksiselitteisesti, vaan ei siitä kokonaan vapaakaan, mutta tähän taas vaikuttaa sekin, miten elämä on alettu medikalisoida sen kaikissa ulottuvuuksissa!
.

Vanhaa homouden hoitoa ja siihen asennoitumista puolustamatta (Usassa), on kysyttävä, mitä tapahtui silloin kun sairaudesta tuli yhteiskunnallinen missio?
.
Tuliko esiin jokin tutkimus tai muu käänteen tekevä todellisuus.
.

EI!
.
Homojärjestöt kävelivät silloin sisään ja määrittelivät itse itsensä.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #134

.
Helena Solinille 134.
"Eikö Jumala olisi puolueellinen ja mielivaltainen, jos luo ihmisiä, jotka joutuisivat vain kaipaamaan syvän rakkautensa kohdetta koko ikänsä. "
.
Anteeksi, että hiukan pahoinpitelin lausettasi.
.
Huomaan kyllä, että kysymys vie sellaisten valintojen piiriin, joita kaikki eivät missään tapauksessa ole valmiit tekemään.
.
Mutta heti aluksi väittäisin, että tuo syvä rakkaus on
a jotain muuta, kuin puolisoiden tuntema heterorakkaus.
b se on muutoksen alainen, jos suuremmat kysymykset tulevat kohdatuksi.
c jos suuremmat kysymykset tulevat kohdatuksi, ihminen ei riudu ikävässään

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Varmasti syntiinlankeemus ulottuu geenitasolle asti.
.
"Omavalinta"-argumentti on hiukan monimutkaisempi, ja ehkä vaatii elänkokemusta sekä tullakseen käytännön todellisuudeksi että tullakseen oikein ymmärretyksi.
.
Oma valinta merkitsee erityisesti asennoitumisessa siihen, mille olen avoin, mitä polkua olen valmis kulkemaan. ja mitä perimmäiseksi todellisuudeksi käsitän.
.
Tähän kuuluu tietysti käsitys koko elämästä; mitä se on ja mitä se maksaa minulle?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sebun on nyt helppo tulla ulos kaapista, kun Seta ja muut ihmisoikeustoimijat ovat vuosikymmeniä kestäneellä työllä ensin "maisemoineet" yleistä asenteistoa homomyönteisemmäksi ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Homokannanotoista en muista, mutta eikös Tynkkynen ole jossain vaiheessa profiloitunut aika mamuvastaiseksi?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Mitä homokannanottoihin tulee, niin minulla on mielikuva, että Tynkkynen olisi takavuosina kirjoittanut joitakin blogeja, joissa hän hyökkäsi voimakkaasti homoseksuaalisuutta vastaan. En kuitenkaan nopealla silmäilyllä löytänyt niitä, joten lieneekö poistanut ne.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Voi olla, hän on kuulemma poistanut blogin jossa kertoo miten pitää esittää mahdollisimman ristiriitaisia mielipiteitä huomiota saadakseen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse ymmärrän kirjoittelun voineen toimia itsensä kieltämisen välineenä. Toisaalta, kirjoituksilla ja poliittisilla aloitteillaan hän on myös kokeillut kepillä jäätä. Hänhän teki aloitteen, että Helsingin uuden kirjastotalon eteen hankittaisiin isokokoinen Tom of Finland -patsas. Hänellä oli aloitteessaan kaksi kuvaakin, joissa esitteli aihetta.

Homoeroottisten patsaiden tarkoituksena olisi ollut pitää muslimit poissa kirjastosta. Olisihan se toiminut näihin kristillisiinkin. Olisiko Hämäläinenkään, vaikka on monissa maissa kulkenut ja kaikkeen syntiin omakohtaisesti tutustunut, pystynyt kirjastoon kulkemaan miettimättä kaikenlaisia ruumiinaukkoja, joihin tunkeutua...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Petrin kommenttiin 114.
Sebastianin vanhat kannaotot saattoivat liittyä enemmänkin trans- ja muihin sukupuoli-identiteettiä koskeviin asioihin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minusta Tynkkynen on aina vaikuttanut maltillisen maahanmuuton kannattajalta, kuten minäkin. Sehän on ihan eri asia kuin mamuvastaisuus.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ihmettelen hieman joissakin kommenteissa jatkuvasti esiin nousevaa pelkästään ns. lihallista näkökulmaa miesparien yhteiselämään.

Niin, että tavallista parisuhteen arkeako ei sitten miespareilla ole?!

Ei siis Mummon muusia veteen tehtynä, kun maito on loppu, eikä mitään muutakaan arkista ym.?

Niinkö eräät meinaavat?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Homokammoisilla on selvästi keskimääräistä useammin maaninen asenne seksiin?
Samoin kuin islamkammosilla ja feminismikammoisilla.
Kun nämä kaikki kammot tuntuvat usein esiintyvän samoilla ihmisillä, ei ole ihme, että " paineet" ," reiät" ja " hinkkaamiset" toistuvat aiheesta kuin aiheesta keskusteltaessa.
Sitten ollaankin jo taas eläimiinsekaantumisissa , lapsimorsiamissa ja pedofiileissa...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sebastian Tynkkysellä näyttää olevan kovin kivinen polku kuljettavanaan. Uskovaisen kodin lapselle on langennut kovin pitkä ja kivinen tie kuljettavaksi. Jyrkän linjan kasvattaman lapsen on pitänyt kokeilla ja kivuta monen muurin yli ennen kuin lopulta on kasvanut, löytänyt ja lopulta onnistunut hyväksymään itsensä.

Kieltämisen ja omien tuntemuksien vähättelyn kautta Sebastian on lopulta löytänyt itselleen kumppanin ja rakkauden. Uskontoon kasvatetuille oman arvon kokemuksen löytäminen on hankalaa. Erityisen hankalaksi se muodostuu seksuaalisen tai sukupuolisen identiteetin kanssa kipuilevalle uskontoon kasvatetulle. Vaikka vanhemmat itsekin toimivat lapsen vahingoksi, myös tällaisen nuoren vanhempiin kohdistuva uskontoyhteisön paine muodostuu hirvittäväksi.

Olen joskus ennenkin kirjoittanut kommentteja uskontoon kasvattamisen kieltämiseksi. Tynkkysen kokemuksen jälkeen on hyvä muistuttaa kaikkia vanhempia siitä, ettei lapsiaan pidä alistaa minkään uskon varjolla. Uskontoon kasvattaminen on henkistä väkivaltaa.

Voimia Sebastianille! Toivon, että hän vielä löytäisi poliittisenkin kodin suvaitsevammasta arvoyhteisöstä. Niikon tuomio oli ala-arvoinen. MV-lehti näyttää löytäneen Sebastianin edellisestä videopäivityksestä halveerattavaa, lukijoiden kommentit ovat absurdeja. Uskomatonta, että tuollaisia lauseita aikuiset ihmiset omistaan kirjoittavat.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Puppua.
Katoliset maat poistivat ensimmäisinä homouden rikoslaista.
Ranska on ollut homojen paratiisi paljon ennen Berliiniä.
Sen sijaan Neuvostoliitto oli homoille painajainen.

Uskonnon varjolla voidaan tukahduttaa sekä seksuaalinen identiteetti että koko persoona.
Mutta niin voidaan ilman uskontoakin.

Autoritaarinen tai totalitaristinen kasvatus taas on saanut monen nuoren etsimään turvaa humaanista kristillisyydestä kostoajatusten ja itsetuhon sijaan.
Seksuaalikielteisyydellä tai yliseksuaalisuudella on monia syitä ja monet kasvot.
Kristillisyyttä ne eivät ole.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kristillisyyden monet kasvot. Lahkoissa synnytetään näitä kosto- ja itsetuhoajatuksia. On totta, että humanistikristityt pelastavat näitä uskontojen uhreja.

Uskontoonkasvattamisen vastustamisseni kumpuaa siitä, että lapselle tuputetaan usein jo pienenä lapsena ajatus ajatusrikollisuudesta, mielihalujen synnillisyydestä. Iltarukouksessa vaaditaan pyytämään anteeksi, vaikkei lapsella voi olla mitään Jumalalta anteeksipyydettävää.

Seksuaalisuuden kieltäminen kuuluu uskontoonpakottamisen kulttuuriin. Yksiavioisuuden ja heteroseksuaalisuuden vaatimus kumpuaa vanhoilliskristillisyydestä suoraan. Lahkoissa vaatimukset ovat humanistia kirkkoamme jyrkempiä.

Sukupuolen vaihtamiseen sekä kirkossa että vanhoillisissa piireissä on suvaitsematon ja jyrkkä kanta. Muistathan Marja-Siskon eroon johtaneen ajojahdin kirkon sisällä.

Näillä kristillisien arvojen tyrkyttäminen lapselle on yksiselitteisesti vahingollista. Uskontojen tulee olla aikuisten puuhapaikkoja. Lapset on syytä säästää painostukselta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Neukkulan alkuaikoina se oli hyvinkin avomielinen kaikille suhteille, mutta ko Stalin meni kieltään.

Väärin, kun tarkastellaan uskontoja, niin kyllä seksi elämä pelaa ja mukulaa syntyy. Hyvin onnellisia Muslimi ja Kristitty perheitä tapaa tuon tuostakin.

Autoritäärinen = valkoinen ja ei-juutalainen rotu, mutta ongelmalliseksi tämä teidän uskonkappale joutuu kun tarkastellaan muita rotuja, eikö ne ole?.

Edustat itse Totalitarismia (marx)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #161

Minä edustan totalitarismia? Ja että vielä Marx??

Minä edustan yksilönvapautta ja sitä, että yksilölle annetaan oikeus tehdä itse omat valintansa. Uskontoja en ole kieltämässä.

En halua antaa uskonnoille valtaa määrittää toisen ihmisen elämää. Homoseksuaalisen ihmisen oikeudet pitää olla samat kuin heteroillakin. Uskonnot eivät määritä ihmisten elämää ja oikeuksia koskevia lakeja.

Lapsen tulee saada päättää uskostaan ihan itse, aikuisena. Ymmärrän kyllä, että muutamissa perheissä tätä pidetään ongelmallisena. Mutta lapsen pakottaminen vanhempien uskonnollisiin normeihin ja tiukkoihin sääntöihin on raakaa. Kun uskonnon varjolla määritetään väärin ajatteleminen synniksi, lapsi on riisuttu ihmisoikeuksistaan.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #170

Moraalinen arvotttaminen kuuluu kaikkien vanhempien, ei vain kristittyjen vanhempien jokapäiväiseen elämän ääneenlausuttuihin tai lausumattomiin "tuomioihin" jonkin asian oikeudellisuudesta tai päinvastoin
.
Tuskin kristitytkään haluavat tätä tehdä pesäpallomaila toisessa kädessä. Sellainen ei nouse kristinuskosta. Herkän omantunnon kasvattaminen on vain yksi puoli totuudellisesta ja rakkaudellisesta elämänasenteesta. Silloinhan ihminen kuuntelee myös itseään kokonaisvaltaisemmin ja syvemmin, ja voi välttää näin kärsimystä ja syyllisyyttä tuovien valintojen tekemistä, sen verran kun kehittymiseltään kykenee niitä tekemään.
.

Jos lapsi saa vasta aikuisena kokea uskonnon tuomaa hyvyyttä omassa elämässään ja ympäristössään hän jää hyvin paljosta paitsi. Juuri silloin kun sitä tarvitsisi. Se on vähän sama kuin lapsen oikeus saada vasta 18 vuotiaana tietää toisen oman vanhempansa henkilöllisyys.
.
Ja etenkin kun tutkimuksin on todettu lapsilla lähes aina olevan luontainen usko Jumalaan. Hänenkö pitäisi olla tässä suhteessa nälässä koko lapsuutensa ja nuoruutensa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #172

Lapsella on luontainen kosketus Jumalaan. Hänen pitää saada tutkia tuota suhdetta ja pitää sitä yllä tarpeensa ja kykynsä mukaan. Ei aikuisen tarvitse häntä neuvoa. Aikuisuutta kohti kuljettaessa tuo yhteys vähenee. Ihan aikuisena, ihminen joutuu turvautumaan Raamattuun tai muuhun uskonkirjaan. Siinä vaiheessahan sitä ollaan jo eksyksissä ja vajavaisena opastamaan ketään.

Lapselle ei tarvitse neuvoa, miten hänen tulee uskoa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #174

.
Kyllä näin on, että oman vapaan tahdon mukaan. Toisaalta "uskontoallergia" alkaa olla niin voimakas julkisessa elämässä ja lapsenkin arkipäivässä, ettei lapsikaan tahdo saada kosketusta enää koko hengelliseen maailmaan, jolleivät vanhemmat erityisesti ole asiassa aktiivisia.
Iltaruous ehkä edelleen kulkee suvuissa polvesta polveen mutta paljon pelkoja ja painajaisia voisi vähentää esimerkiksi yhteinen rukous niiden asioiden puolesta, jotka ovat lapsen painona.
Plus kirkkovuoden mukana kulkevien kristinuskon tapahtumien tutuksi tuleminen esimerkiksi ja sen työstäminen antaa lapselle jo pelkästään kulttuurisiakin eväitä, hengellisistä puhumattakaan.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Solin 155.
On totta että kr.usko on tulkittu väärin seksuaalikielteiseksi. Toisaalta sen lähtökohdat ovat paljon vaativammat; se pyrkii liha kuolemiseen, joka on paljon laajempi ja paljon syvempi kuin yksittäiset teot. Mutta se, millä liha kuolee, ei ole siveysvöitä tai Pietarinkirkon portaiden kulkemista polvet verillä..
.
Liha syrjäytetään Pyhällä Hengellä. Koska "liha" ei ikinä kykene muuttumaan hyväksi.
.
Homoseksin suhteen Jumala on kuitenkin ehdoton, sitä vaan ei voi muuttaa. Homoseksi kantaa jostain syystä niin väkeviä voimia mukanaan, että ei ole mahdollista olla yhtaikaa Hänen omansa ja suostua homosuhteeseen. Tämä tulee näkyviin vähintään sitten kun on liian myöhäistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset