Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Eduskunta hyväksyi äitiyslaki-kansalaisaloitteen selvin luvuin

Eduskunta on tänään hyväksynyt kansalaisaloitteen äitiyslaista luvuin 122 puolesta ja 42 vastaan. Laki tulee näillä näkymin astumaan voimaan vuoden 2019 keväällä. Äitiyslaki mahdollistaa naisparille syntyvän lapsen tunnustamisen neuvolassa ennen lapsen syntymää.

Äitiyslain myötä naisparin lapsella voi olla kaksi virallista vanhempaa syntymästään saakka. Juridisen siteen syntyminen molempiin vanhempiin ei vaadi enää nykykäytännön mukaista perheen sisäistä adoptiota, joka kestää useista kuukausista jopa vuoteen altistaen lapsen turvattomalle asemalle.

Äitiyslaki-kansalaisaloite perustuu oikeusministeriössä viime hallituskaudella valmistellulle esitykselle, joka hautautui poliittisiin erimielisyyksiin.

Kansalaisaloitteen taustalla on ollut joukko ihmisoikeus-, lapsi- ja perhejärjestöjä. Sateenkaariperheet ry on koordinoinut äitiyslaki-kampanjaa.

Lue lisää:

”Eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen äitiyslaista”. Verkkouutiset, 28.2.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Nyt ratkaistiin vuosikymmenen suurin yhteiskunnallinen ongelma. Vai olisiko ollut vielä jotain merkittävämpää hoidettavaa maassamme. No toivotaan, että edes muutaman elo tästä helpottuu.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Niinpä Juhaseni, voiko enää kylmempää lausuntoa sanoa? En usko!. Tämä laki on sellaiselle pienelle ihmisalulle, jolla nyt sattuu olemaan kaksi äitiä ennemmän kuin tärkeä. Puhumattakaan sille pariskunnalle, joka sattuu olemaan samaa sukupuolta ja rakastavat toisiaan sekä lastansa. Toisin kuin sinä , jonka mielestä ellei ole hetero ja Persuihin tai muihin satuolentoihin uskova; on täysin ala-arvoinen sekä vähäpätöinen kuten niin hienosti sanoiksi puit.

Onnea vaan järkyttäväään elämääsi, sillä tämä kertoo sinun ihmisyydestä ihan kaiken. Ikävämpää ihmistä saa ihan hakea ja ilkeämpää. Enempää en viitsi sinun arvottomaan kommentointiisi puuttua.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Tuollainen "on maailmassa merkittävämpiäkin ongelmia" -tyyppinen vähättely on harvinaisen matalaotsaista, mutta ei mitenkään uutta. Samaa on kuultu aina ja kaikessa, kun on pyritty ratkomaan hlbti-vähemmistöihin liittyviä yhteiskunnallisia epätasa-arvoisuuksia.

Esimerkiksi näissä yhteyksissä vertaamista muihin maailman ongelmiin on kuultu: homosuhteiden dekriminalisoiminen, sairausluokituksesta poistaminen, kehotuskiellon kumoaminen, suojaikärajojen yhtenäistäminen, syrjintäsuojalainsäädännön laatiminen, (nykyinen jo vanhentuneeksi katsottu) translaki, parisuhdelaki, sisäinen adoptio, sukupuolineutraali avioliittolaki - ja nyt tämä äitiyslaki.

Ihan kuin yhden ongelman saattaminen pois päiväjärjestyksestä olisi jotenkin pois muiden asioiden hoitamiselta. Huomioitavaa on, että muiden maailman ongelmien hoitamiselta vie eniten aikaa yhdenvertaisuuden vastustajien toiminta ja jarrutuspyrkimykset.

Timo Heikkila

Samaa mieltä, tähän merkittävään asiaan on niin paljon laitettu aikaa ja panoksia, että sen merkittävyyteen nähden (lapsi joutuu odottamaan adoption laillistumista kuukausia tai jopa vuoden) ennen kuin oli paperit selvät. Todella kuinkahan montaa tapausta tämä oikeasti koskee, en tarkoita niitä tapauksia joissa kaikki menee hyvin, vaan sitä onneksi hyvin harvinaista tapausta, että sattuu jotain todella ikävää, onkohan niitä (onneksi edelleen) edes vuosittain.
Mitähän muuten sitten tapahtuu jos äitien parisuhdeonni rakoilee, siitä voi tulla raskas prosessi jos toinen synnyttämätön eikä mitään sukua oleva alkaa hankalaksi ja kostaa lapsen kautta. Pelottava ajatus. Toivottavasti ei ole näitäkään tapauksia.

Mika Sarivaara-Satta

Onhan siellä myös kolmas osapuoli, mutta sillä ilmeisesti ei ole juurikaan mitään merkitystä lapsen hyvinvoinnille.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kolmas osapuoli on ihan samassa tilanteessa kuin heteroparien tapauksessa. Mikset ole heille huutamassa? Kun lapsi täyttää 18 v hän voi samoin perustein ottaa selvää suvustaan.

Vai väitätkö että nämä kaksi naista varastaa sukusolut ? Naurettavaa tyhjänpäiväistä uhriutumista!

Mika Sarivaara-Satta

Mitä v...n uhriutumista kommentissani oli?
Tässä kuitenkin kokemuksen syvää rinta-ääntä: https://youtu.be/_BP_QmFC7BA

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Heh. Just joo. Eiköhän tämä ollut tässä. Uskosaan kuurojen ja sokeiden kanssa en viitsi tuuleen huutaa. Hyvää yötä!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #8

Tämä urokefaliallaan ylpeilevä tapaus pitäisi heivata hittoon koko Puheenvuorosta. Susanna Koivulan blogissa hän mölisee tällaista: ”#PrideHelsinki, there is never a muslim with a truck, when Uneed1.”

Saanko arvata: seuraavaksi Mikalta tai joltain muulta samalla tavalla päävikaiselta tulee ulinaa sananvapaudesta?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #10

Nää on näitä homofobisia, jotka eivät kykene hyväksymään omaa ”piilohomouttaan” vaan se ilmenee vihana sekä kiihottumisena homoja kohtaan. Asiasta on tehty tieteellinen tutkimus ja se selittää oivallisesti näiden homofobikoiden jatkuvan homojen kimpussa olemisen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #8

Linkkaamasi tutkimus koskee lapsia, jotka ovat menettäneet isänsä. Heille yhteistä siis on se, että isä on ollut ja sitten lakannut olemasta. Miten tämä liittyy äitiyslakiin?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Hei Susanna Koivula, sinua taitaa harmittaa, kun äitiyslaki meni läpi selvin numeroin ja kaiken kukkuraksi huomenna tulee kuluneeksi vuosi tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulosta. Mutta pää pystyyn - kyllä sinä taas pian keksit jotain uutta vastustettavaa. (Ja meillä muilla on viihtyisää luettavaa, heh.)

Huomauttaisin kuitenkin, että kirjoituksessasi ”Merkitse tämä päivä muistiin” sinä levität väärää tietoa, toisin sanoen valehtelet. Väität siinä, että ”Suomesta tuli ensimmäinen maa, jossa äidin tyttöystävä vahvistetaan lapsen toiseksi äidiksi”. Näin ei suinkaan ole, sillä vastaavanlainen laki on jo muissa pohjoismaissa ja muistaakseni myös Walesissa, ja ehkä muuallakin.

Valehteleminen ei ole kivaa, ja teologisesta näkökulmasta se lienee suorastaan synti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset