Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Australian parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain

Australian parlamentti on tänään hyväksynyt samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistavan tasa-arvoisen  avioliittolain. Vain neljä 150 jäsenisestä alahuoneesta vastusti päätöstä. Kannattajat ovat juhlineet sekä parlamentissa että sen ulkopuolella. Lakiesitykseen ehdotetut poikkeukset hylättiin.

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistava lainsäädäntö on edennyt Australiassa nopeaan tahtiin. 12.9 ja 7.11 välisenä aikana maassa  järjestettiin neuvoa-antava postiäänestys samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Selvä enemmistö kansasta ilmaisi myönteisen kantansa. Senaatti, eli ylähuone, antoi hyväksyntänsä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistavalle lakiesitykselle 29.11 äänin 43-12. Tänään oli vuorossa parlamentin alahuoneen äänestys, joka hyväksyi murskaluvuin lakiesityksen.

Mikä päivä rakkaudelle, tasa-arvolle ja kunnioitukselle. Australia teki sen”, totesi pääministeri ja itsekin lakiesitystä kannattanut Malcolm Turnbull.

Kenraalikuvernööri Peter Cosgroven odotetaan vahvistavan tasa-arvoisen avioliittolain lähiaikoina, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ensimmäiset samaa sukupuolta olevien parien avioliitot voidaan solmia tammikuussa johtuen käytössä olevasta avioliiton solmimisen 30 päivän harkinta-ajasta.

Alahuone torjui konservatiivivoimien ajamat poikkeukset.

Päätöksen myötä Australia liittyy niiden yli kahdenkymmenen maan joukkoon, missä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot on laillistettu.

Vastikään Itävallassa perustuslakituomioistuin päätti, että samaa sukupuolta olevien parien syrjimiselle avioliitto-oikeuden suhteen on tultava loppu.


”Samaa sukupuolta olevien avioliitto hyväksyttiin Australian parlamentissa”, Yle, 7.12.2017

”Itävaltaan sukupuolineutraali avioliitto oikeuden päätöksellä”. Yle, 5.12.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset