Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Lapsen koskemattomuutta rikkova julkinen keskustelu tuomittavaa

Lapselle kuuluu ehdoton oikeus henkiseen ja fyysiseen koskemattomuuteen. Tätä tosiasiaa olisi vihdoinkin syytä pohtia julkisessa kuumana ja ylikierroksilla käyvässä kasvatuskeskustelussa.

Keskustelun osapuoli, joka takertuu käsitteeseen ”sukupuolineutraali” katsoo oikeudekseen alentaa lapset heidän sukupuolielintensä tasolle käyttäen näistä elimistä vieläpä rahvaanomaisia nimityksiä. Tätä hoetaan mediassa, joka tarjoaa näyttäytymispaikkoja näille sedille ja tädeille.*

Kaikessa tässä, suorastaan arvottomassa näytelmässä, unohtuu se kaikkein tärkein, nimittäin lapsi itse.

Nykyaikana lapset ja nuoret seuraavat väistämättäkin sosiaalisessa mediassa salaman nopeudella leviävää uutisointia, joka on sisällöltään omiaan hämmentämään heitä.

Monen lapsen mielessä saattaa pyöriä kysymys: näinkö kuka tahansa aikuinen saa hänestä puhua missä ja milloin vain?

On suorastaan kauhistuttavaa havaita, että tällainen kielenkäyttö vaikuttaa yleistyvän yhteiskunnassamme vieläpä hyvin merkittävissä asemissa olevien ja olleiden auktoriteettien käymässä julkisessa keskustelussa.

Tällaisenko lapsen perusturvallisuuden tunnetta horjuttavan  keskustelukulttuurin halutaan leviävän?

Lasten ja nuorten koskemattomuutta rikkova julkinen keskustelu on yhtä tuomittavaa, kuin mikä tahansa muukin vastaava toiminta.


* ”Sukupuolineutraaliudesta” vaahtoaville muistutettakoon, että suomalaisessa koululaitoksessa ei suinkaan olla viemässä asioita kyseiseen suuntaan.

Oikea termi on ”sukupuolitietoisuus”, joka on täysin eri asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Netissä on helppo tehdä ylilyöntejä mutta toivottavasti tuollainen ei leviä netin ulkopuolelle. Aika harva vanhempi varmaan arvostaa sitä, että hänen lapselleen annetaan tuollaista "sukupuolivalistusta", että sukuelin määrittää hänen olemisensa. Sukupuolielimet ja seksuaalisuus ovat hyvin herkkiä asioita monille lapsille. En tiedä sitten, pitäisikö olla, mutta näin se vain on. Lapset eivät välttämättä halua, että heidän elimillään retostellaan. Turha aiheuttaa ylimääräistä ahdistusta ja hämmennystä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Kyllä tuosta samasta asiasta on ollut viimepäivinä ihmisiä puhumassa myös televisiossa. Eli ei pelkästään netissä levitetä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No hitto, en televisiota juuri seuraa, niin on jäänyt huomaamatta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

jostain syystä tuli kaksi kertaa sama viesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Julkinen keskustelu pitäisi kieltää.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Olen hämmästynyt siitä, miten media on jättänyt itse kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset sekä kasvatustieteilijät (+ OPH) paitsioon tässä keskustelussa, mitä on nyt viime aikoina käyty.

Sen sijaan, että nämä varsinaiset ammattilaiset saisivat suunvuoron, kutsutaan esim. KD:n puheenjohtaja, tietyn pään nimityksiä hokeva lääkäri ja media-alan ammattilaisia keskustelemaan asioista (vrt. esim. viimeisin Ylen Pressiklubi), joissa he eivät rehellisyyden nimissä ole lainkaan omimmalla alueella.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Monen lapsen mielessä saattaa pyöriä kysymys: näinkö kuka tahansa aikuinen saa hänestä puhua missä ja milloin vain?
----------
Tuskin pyörii, lapsilla on muutakin ajateltavaa. Voitko esittää miksi monen lapsen mielessä pyörisi tämä kirjoittamasi ajatus?
---

Tällaisenko lapsen perusturvallisuuden tunnetta horjuttavan keskustelukulttuurin halutaan leviävän?
----------
Kuka tätä on tarkalleen ottaen halunnut? Voitko esittää tarkemmin, mitä ajattelet aikuisten välisen keskustelukulttuurin ja lapsen perusturvallisuuden tunteen välisestä yhteydestä?
---

Puhut pelkästään lapsista, ikään kuin näillä lapsilla ei olisi vanhempia lainkaan. Joiden tutka hakee vihjeitä siitä, mitä he tahtovat joululahjaksi. Kristallista tehdyt yksinäiset enkelhahmot piittaamattomien ja kännisten merirosvojen poljettavana, olisit melkein voinut kirjoittaa. Puhu siis myös vanhemmista, edes jotain!

p.s. Otsikkosi on taas maksimaalista provoa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Pakko todeta kommenttejasi seuranneena, että sinulla taitaa olla kyselyikä...

Kirjoitapa omassa suuressa viisaudessasi edes yksi kirjoiitus tänne, näkisi kuinka täydellinen ja perinpohjainen se olisi.

"Tuskin pyörii, lapsilla on muutakin ajateltavaa. Voitko esittää miksi monen lapsen mielessä pyörisi tämä kirjoittamasi ajatus?"

Tuosta olen kanssasi erimieltä, kyllä nykyajan lapsten päässä pöyrii nämäkin asiat, kaiken muun lisäksi. Lapsilla tarkoitan nyt kaikkia alaikäisiä. Kannattaa siis ottaa huomioon että ei kyse ole pelkästään taaperoista.

Vastailin vaikka et minulta kysynytkään. =)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Kyselyikä? Ai, niinkuin pikkulapsilla on tietyssä elämänvaiheessaan?

Saatanpa kirjoittaa.

Minulle ei tarvitse kertoa, että lapsilla tarkoitetaan alaikäisiä. Olen kyllä ottanut kysymyksissäni tämän huomioon.

Et vastannut vaan keskityit minun solvaamiseeni. Se ei minua haittaa vaikka näenkin siinä paljon moitittavaa. Joten: no hard feelings.

Ilkka Huotari

Tarkoitat, että lapselle olisi hyödyksi, jos sille aletaan selittämään teorioita sukupuoli-identiteeteistä?

Ei siis sukupuolista, vaan sukupuoli-identiteeteistä.

Nuohan on kaksi eri asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset