Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Onko tasavertainen kohtelu liikaa pyydetty?

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBTI) oikeuksia kommentoidaan varsin laajalla rintamalla. Ilmiö on sinänsä tarkasteltuna myönteinen ja merkki siitä, että näitä oikeuksia ei enää vaieta kuoliaaksi kuten ennen.

Ohi ovat ne ajat, jolloin HLBTI -vähemmistöjen äänen vaimensi lainsuojattoman asema, jolla samalla tehtiin selväksi koko yhteiskunnalle, että kyse on asioista, joista saa korkeintaan kuiskailla. Homoseksuaalisuudelle jäi vielä joksikin aikaa sairausleima, joka sekin lopulta poistui.

HLBTI -vähemmistöjen olemassaolon todellisuus on yhtä vanha kuin ihmiskuntakin. Suurimman osan ajasta tämä todellisuus on pitänyt sisällään aaltoliikettä, jonka seassa päät ovat painuneet upoksiin pinnan alle.

Naiset ovat saaneet kokea asemassaan ja oikeuksissaan hyvin samankaltaisen kohtalon.

Ei ole suinkaan sattumaa, että naisten aseman kohenemisen yhteydessä hieman pienellä viiveellä on nähty myös HLBTI -vähemmistöjen oikeuksien vastaava kehityskulku. Tasa-arvolaki, joka nykyisin ottaa huomioon myös sukupuolivähemmistöjen oikeudet, on konkreettinen esimerkki myönteisestä kohtalonyhteydestä.

Naisten ja HLBTI -vähemmistöjen oikeuksilla on usein myös samat vastustajat, jotka nykyisissä aatteellisissa viitekehyksissä voidaan kaiketi määritellä jonkinlaisiksi (uus)traditionalistisen konservatismin edustajiksi tai ainakin jotain sinne päin.

Naisilla on merkityksellinen asema HLBTI -oikeuksien esitaistelijoina. Lieneekö syynä nimenomaan se, että koettu kohtalo yhdistää kuin luonnostaan?

Mitä tulee niin sanottuihin vastustajiin, suuria kirosanoja vaikuttavat olevan feminismi ja sateenkaariliike, jotka nähdään äärimmäisen kielteisinä ja kaikkialle lonkeronsa tunkevina ”mädättävinä” voimina.

Onko aivan liikaa pyydetty, että yhteiskunta kohtelisi jäseniään tasavertaisesti ja ainutlaatuisina yksilöinä?

Eivät naiset ja HLBTI -vähemmistöt enempää pyydä, jos todellisia tavoitteita tarkastelee.

Joillekin se vaikuttaa olevan liikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Yhteiskunta ei ole koskaan voinut toimia niin, että jokainen meistä otetaan huomioon ainutlaatuisena yksilönä, joka määrittelee itse kaiken halujensa mukaan ja vieläpä alati vaihtuvien ominaisuuksien sekä halujen mukaan.

Tällainen vaatimus muita kohtaan on kohtuuton. Tämän lisäksi täysin marginaaliset ryhmät vaativat pakonomaisesti itselleen hyväksyntää, ymmärrystä ja taloudellista sekä lainsäädännön tukea. Tätä kaikkea ei ole saatavilla kenellekään.

Meillä on joukossamme runsaasti vakavasti sairaita ihmisiä, jotka eivät saa riittävää ja nopeaa hoitoa muuta kuin itse maksamalla. On siksi kohtuutonta hoitaa esimerkiksi sukupuolenvaihdoksia verovaroilla.

Monet vanhuksemme ovat heitteillä ja tarvitsevat muiden tukea ja seuraa. Heille soisin huomiota enemmän kuin nuorille terveille sateenkaari-ihmisille, joilla ei mitään todellista ongelmaa elää Suomessa, silti he riekkuvat joka yhteydessä huomiota hakemassa ja valittamassa tasa-arvon puutteesta.

Vähemmistöryhmien tarpeettomaan valitukseen on yksinkertaisesti kyllästytty muiden keskuudessa. Alkaa olla mitta täysi, kun kuulee transihmisten oikeudesta muuntaa rahoillamme itsensä mieheksi ja säilyttää kyky synnyttää ja silti varata oikeus muuttaa taas mieltään.

Järki on nyt jo täysin kateissa. Empatiaa ei heru tällaiseen sekoiluun.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Vähemmistöryhmien tarpeettomaan valitukseen on yksinkertaisesti kyllästytty muiden keskuudessa. "

Ja silti edelleen jaksat lukea joka ikisen aihetta koskevan kirjoituksen ja täyttään ne kommenteillasi? Ei voi kuin ihmetellä intoasi kun kerran niin on kyllästytty.

Ja voisitko vielä tarkentaa "muiden keskuudessa" kohtaa?
Perutele myös millä perusteella "tarpeetonta"?

Kirjoitatko kaikkien muiden puolesta heidän mielipiteen vai edustaako mielestäsi oma mielipiteesi kaikkia muita?

"Järki on nyt jo täysin kateissa...."

Tuosta olen täysin samaa mieltä, mutta aivan eri näkökulmasta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Juha Hämäläinen on nyt translain uudistuksen suhteen täysin harhapoluilla ainakin sen suhteen, mitä tulee kustannuksiin.

Translain uudistaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi nimittäin pikemminkin vähentää kustannuksia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Tällainen vaatimus muita kohtaan on kohtuuton."

Tällä hetkellä juridisen sukupuolen vahvistaminen vaatii kaksi käyntiä erikoislääkärillä matkakuluineen. Tämä kustantaa yhteiskunnalle tuollaiset, hmm, viisisataa euroa, riippuen toki asuinpaikasta.

Translain uudistusta vaativien mielestä olisi järkevämpää, että nämä menoerät skipattaisiin ja asianosainen itse lampsisi omalla kustannuksellaan maistraattiin ilmoittamaan asiasta.

(Täydennys: Käynti HUSin sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla näyttäisi kustantavan 215 euroa. Jos oletetaan - en nyt yhtä postausta varten jaksa alkaa tsekata - että toinen vaadittava käynti TAYSilla on about saman verran, niin kustannukset, joita Juha Hämäläinen toivoo veronmaksajien rahoittavan, lähestyvät pitkämatkalaisten kohdalla jo tonnia.)

Kumpaa vaihtoehtoa Juha Hämäläinen kannattaa?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#7: Itsemääräämisoikeuden piiriin varmasti kuuluu muitakin tärkeitä asioita. Esimerkiksi yksityisomaisuus, joka on kaikille suojattu perusoikeutena.

Eikö olisi tässä katsannossa yhtä loogista vaatia, että jokainen voisi lampsia verotoimistoon ja ilmoittaa siellä itse oma veroprosenttinsa tuloverotuksessa? Siis sen sijaan, että joku ulkopuolinen taho päättää siitä. Miksi kukaan muu kuin henkilö itse saisi päättää kyseisen henkilön veroprosentista?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #8

"Eikö olisi tässä katsannossa yhtä loogista vaatia, että jokainen voisi lampsia verotoimistoon ja ilmoittaa siellä itse oma veroprosenttinsa tuloverotuksessa?"

Mm niin oletko siis sitä mieltä, että jos jokin seikka koskee sukupuolta, niin se sitten jollain merkillisellä logiikalla koskee mitä tahansa muutakin mielivaltaista seikkaa? Mistä saakka sukupuoli on ollut maailmankuvassasi näin määräävässä asemassa?

Että jos on esimerkiksi sitä mieltä, että sukupuoli on joko/tai-kysymys, niin sitten olisi oltava sitä mieltä että on vain kaksi mahdollista veroprosenttia?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #9

Onko tasavertainen kohtelu liikaa pyydetty? Yksityisomaisuus ei suinkaan ole mielivaltainen seikka, sillä jokaisen yksityisomaisuuden suoja on turvattu perusoikeutena. Sen sijaan mielivaltainen verotus väistämättä aina kaventaa jokaiselle turvattua omaisuuden suojaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #11

"Onko tasavertainen kohtelu liikaa pyydetty?"

Jos tällä siis ehdotat tasaveroa tms., niin joudun toteamaan että mun asiantuntemukseni piiriin tämä ei kuulu.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #11

Olihan tämä nyt vitsi?
Verotuksen suhteen kaikki ovat tismalleen tasavertaisia, kaikkia koskevat tismalleen samat pykälät ja verotus määräytyy samanlaisesti jokaiselle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #8

Janhunen. Oletko ihan varma, ettei kommenttiisi ole piilotettuna ihan oikeaa olkiukkoa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En tiedä, keitä ovat nämä "muut", joita kohtaan tasavertaisen kohtelun vaatimus olisi kohtuuttomia. Selvittäisitkö sitä minulle?

Tuot keskusteluun vakavasti sairaat olkiukkona. Miksemme keskustelisi sen sijaan musiikkitalon hissistä tai kotikissan synnytystalkoisiin osallistuvista kunnaneläinlääkäreistä? Nekään eivät kuulu tähän keskusteluun millään tavalla, kuten ei vakavasti sairaiden sairaanhoitokaan eikä vanhustenhoito.

Vähemmistryhmien tarpeettomaan(?) valitukseen on taas kyllästytty "muiden" toimesta. Kenen muiden?

Hatunnosto blogistille täältä "muiden" joukosta. Ansaitsette arvostuksemme ja tasavertaisen kohtelun. Ei se ole liikaa pyydetty!

Niko Sillanpää

Kyllä, tulosten tasa-arvo on liikaa. Asia ei ole neuvottelukysymys, vaan konflikti katsotaan tarvittaessa loppuun asti, eli kuka seisoo ja kuka kaatuu, ja seisomaan jäänyt sitten sanelee, miten toimitaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Vesa-Matti Louekosken kannattaa lukea tarkkaan Juha Hämäläisen selkeä kommentti (yllä).

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBTI-ETC) kirjavaa joukkoa eivät pysty millään todenperäisellä mittarilla määrittelemään sen kellokkaat itsekään. Vaatimukset tuon imaginaarisen populaation kulloinkin mahdollisesti kokemien sisäisten ja ulkoisten tarpeiden tyydyttämiseksi yhteiskunnan avokätisellä tuella ovat turhuudessaan vailla vertaa.

Louekoski, itkekäämme itsekukin vapaasti omat itkumme, jos joskus itkettää. Mielellään omissa oloissamme. Ja kokekaamme oma fantasiasukupuolemme vapaasti asteikolla A-Ö. Mutta älkäämme missään tapauksessa ryhtykö vakaumuksellisiksi itkupilleiksi; me, jotka näemme ympäröivän maailman todellisen hädän.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kirjoitukseni on kaukana itkemisestä.

Pikemminkin osoitan siihen suuntaan, että asiat ovat menneet ja menevät parempaan suuntaan niin naisilla kuin HLBTI-vähemmistöilläkin.

Ja sentään asioista keskustellaan, mikä on sinänsä myönteistä, kuten totean.

Vastustajat ovat oma lukunsa ja vaikuttaa jälleen kerran siltä, että todellisten tavoitteiden tilalle tarjoillaan nippu olkiukkoja, joilla ei ole yhtään mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei, Veli-Matti, tasavertainen kohtelu ei ole liikaa pyydetty. Kunnioittakaamme edelleen toisiamme ja tarpeitamme tasavertaisesti, te ja me muutkin. Nyt tuntuu olevan otollinen aika korjata epäkohtia. Hallituksen vaihduttua maailmasta tullee taas pikkuisen parempi paikka, myös meidän muiden silmin katsottuna!

Kiitos Veli-Matti, tästä avauksestasi!

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Yle, Kioski trending
"Transtaustainen Emil – ylpeä kaksosten isä "

https://areena.yle.fi/1-4288130

anita frisk

Mitä ihmeen machoilua? Blogisti mainitsee "niin naisilla kuin HLBTI-väellä..." ja toisessa yhteydessä "naisten ja HLBTI-vähemmistön oikeuksilla...". Tuossa kirjainviidakossa on tasan yksi eli H joka ei koske naisia. Ja sehän tietenkin on se tärkein. Miespuolinen. Miksi joka hemmetin telkkariohjelma on täynnä miespuolisia homoseksuaaleja? Miten ihmeessä sisustamiseen, remontointiin, rättien stailaamiseen, puutarhanhoitoon jne. kuuluu sukupuolinen suuntautuminen ja jos, niin miksi niissä ei sitten lesboja näy? Naisten reviiriähän nuo oikeassakin elämässäkin ovat.

Miehet ovat taas näppärästi vallanneet tuonkin tilan. Jos olisin LBTI olisin enemmän kuin kiukkuinen.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Etköhän nyt vetele asioita hieman liian suoraviivaisesti...
Blogisti on aivan varmasti tasapuolisesti niin homojen, lesbojen kuin kaikkien muidenkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien puolella.
Kirjoituksessahan verrataan vain naisten asemaa menneisyydessä ja sen parantumista versus HLBTI-vähemmistöjen asema nykyään. Ei suinkaan naisten asemaa vähätellen, kannattaa lukea ajatuksella, ennen kuin hötkyilee.

"Tuossa kirjainviidakossa on tasan yksi eli H joka ei koske naisia. Ja sehän tietenkin on se tärkein. Miespuolinen. Miksi joka hemmetin telkkariohjelma on täynnä miespuolisia homoseksuaaleja? Miten ihmeessä sisustamiseen, remontointiin, rättien stailaamiseen, puutarhanhoitoon jne. kuuluu sukupuolinen suuntautuminen ja jos, niin miksi niissä ei sitten lesboja näy? Naisten reviiriähän nuo oikeassakin elämässäkin ovat."

Noihin telkkariohjelmiin tuskin tämän kuin monen muunkaan blogin kirjoittajalla on osaa taikka arpaa.
Jos tuo sinua nyppii niin senkus otat yhteyttä tuotantoyhtiöihin.

Jos tuossa kirjainviidakossa on yksi H mielestäsi liikaa, kertoo se todella paljon sinun asenteesta ja suhteesta miehiin, enpä tuolla asenteella alkaisi hirveästi moralisoimaan muita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset