Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Kuuluuko Soinin raivo ja kielenkäyttö ”yhteiseen arvopohjaan”?

Ulkoministeri Soini (sin) on tullut tunnetuksi vihamielisestä suhtautumisestaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Tämä on ilmennyt aikaisemmassa poliittisessa viitekehyksessä (ps) raivokohtauksina, joista entiset puoluetoverit ovat avautuneet.

Tänään julkaisemassaan blogikirjoituksessa Soini saa suoranaisen verbaalisen raivokohtauksen ottaen kantaa Helsingin kaupungin kahden päiväkodin kokeiluun niin sanotusta läheisen päivästä perinteisen isänpäivän ohella. Soinin kirjoitus on otsikoitu ”PÄIVÄKOTIPÖLLÖILYÄ”. Kirjoitukseen pääsee tästä.

Kokeilulla on yhtymäkohtansa myös sateenkaarevaan todellisuuteen, jonka vuoksi Soini näkee tietysti punaista.

Helsingin kaupunki on tiedottanut, että sen päiväkodeissa vietetään normaalisti isänpäivää, kuten aina aikaisemminkin. Kokeilussa on kyse pelkästään kahdesta päiväkodista. Asiasta uutisoitiin virheellisesti mediassa, joita virheellisyyksiä Helsingin kaupunki on pyrkinyt tiedottamisellaan korjaamaan.

Tosiasiat ovat kuitenkin peittyneet mitä erilaisimpiin vauhkoihin sosiaalisen median avautumisiin. Ilmiölle voisi tosin antaa nimen ”myrsky vesilasissa”.

Soinin blogikirjoitusta ei voi kuitenkaan kuvata ”myrskyksi vesilasissa”, sillä hän ottaa kantaa asioihin korkealta tasolta.

Soini yltyy kiroiluun saakka.

Ei tässä vielä kaikki, sillä Soini ilkkuu avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kustannuksella.

Mies ei synnytä. Translaki ei tämän hallituksen aikana etene.”, toteaa Soini.

Mitä tulee niin sanottuun hallituksen ”yhteiseen arvopohjaan”, on pakko kysyä, että edustaako tämä ulkoministeri Soinin irvokas avautuminen nyt kyseistä arvopohjaa?

Jatkuuko vaikeneminen ja sitä myöten siunauksen antaminen tällaiselle siivottomuudelle?

Lue lisää:

"Soinin raivokohtaukset liittyivät yleensä seksuaalivähemmistöjen asioihin" – Eerola. Ranneliike.net, 24.10.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (180 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Antaa kaikkien kukkien kukkia ,sateenkaarenkin voi nähdä pakkasella ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sintujen kannatusluvut eivät mairittele, niin harkinta pettää jatkuvasti.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Oli Remes asiasta mitä mieltä tahansa niin "Mies ei synnytä" ja joka toisin väittää voisi todellakin harkita vielä hetken.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #55

Muistaakseni Druusit odottavat miesten synnyttämistä, kulkevat pussi jalkojen välissä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #80

Ulkomailla on hevosillakin pussit hännän alla vaikkei synnytystä odotellakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #55

Eikö juuri vähä aikaa sitten ollut joku mies synnyttänyt?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #88

Ei. Miehellä ei sitä ahjoa ole vaikka yläpäässä siltä tuntuisikin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

On aika käsittämätöntä, että Suomessa hallitus voi yhden puolueen panttivankina torpata lakiuudistuksen, jossa vihdoin poistettaisiin kansainvälisestikin ihmisoikeusrikkomukseksi todettu asia, transihmisen steriiliysvaatimus.

"Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi huhtikuussa (2017), että lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus sukupuolen vahvistamisen ehtona loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta."

https://www.amnesty.fi/suomalainen-transaktivisti-...

"Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta (ETENE) on jo huhtikuussa 2013 antanut lausunnon, jossa katsoo sterilointivaatimuksen olevan vähintäänkin arveluttava Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen ja perustuslain turvaaman henkilö- kohtaisen koskemattomuuden kannalta. Pakkosterilointiin ei liity sukupuolen korjaamisen näkökulmasta minkäänlaisia lääketieteellisiä perusteita.

Sekä tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen että Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieks ovat kehottaneet Suomea poistamaan lisääntymiskyvyttömyyden sukupuolen vahvistamisen ehdoista. Mäkisen mukaan kyseinen vaatimus heikentää transsukupuolisten oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen, perhe-elämään ja tasa-arvoon."

http://www.translaki.fi/translaki/sterilisaatiopakko/

Laissa toki on paljon muutakin mätää, kuten se, että joku muu kuin sinä itse tietäisi paremmin, mitä sukupuolta olet!

Mutta niinhän se taisi olla, että hallitusohjelmassa Kepu sai maakuntauudistuksen, Kokoomus valinnanvapauden ja senaikaiset Persut oikeuden syrjiä kaikkia vähemmistöjä. Ja tätä viimeistä oikeutta ei tosiaankaan olla oltu käyttämättä.

Juha Hämäläinen

Sukupuoli ei ole tunneasia vaan täysin fyysinen asia. Ei sukupuoltaan voi päättää. Me synnymme miksi synnymme.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Juuri niin, sukupuolta ei voi päättää. Se on mikä on, vaikka se ei olisi ihan sama kuin mitä toiset, esimerkiksi Timo Soini, sen olettaisivat olevan. Fyysisyys on taustalla silloinkin, vaikka tällainen muutos tuottaisi erilaisen sukupuolikokemuksen. Ja kokemus edelleen tuottaa tarpeen oikeutuksen sen mukaiselle elämälle eli käytännössä juridiselle sukupuolelle.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Mahtaako Hämäläinen tuntea yhtää sellaista ihmistä kuka kuuluisi tuohon ryhmään jotka tuntevat olevansa väärää sukupuolta?
Jollei niin kannattaisi ensi oikeasti perehtyä asiaan, saattaisi auttamaan ymmärtämään asioita paremmin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

Tällaiset tapaukset vaativat psykiatrista hoitoa. En ole sellaisen hoidon asiantuntija. Kysehän on vääristyneestä minä-käsityksestä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #13

Eli sinulla ei siis ole hajuakaan, mutta varaa kuitenkin laukoa "briljantteja" mielipiteitä. Great.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

Näistä asioista eivät ole lääkärit eivätkä psykiatritkaan edes lähelle samaa mieltä. Siksi voin hyvin esittää oman käsityksenikin faktojen puuttuessa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #13

Niin, vaikuttaa, että et tunne asiaa. Niinhän se usein on, että silloin tulee kaikenlaista näppikseltään päästäneeksi.

Transihmiset tutkitaan nykyään psykiatrisesti, jolloin suljetaan pois mahdollisuus, että olisi kyse esimerkiksi psykoosin tuottamasta harhasta. He siis muista tavan tallaajista poiketen saavat tässä suhteessa terveen paperit.

Transsukupuolisuus on vielä voimassa olevassa tautiluokituksessa ICD 10 mielenterveyden häiriöiden luokassa, jonne se on asiasta ymmärtämättömässä historian vaiheessa ajautunut. Vääristyneestä minä-käsityksestä ei siinäkään oleteta olevan kyse. Uudistuvassa tautiluokituksessa ICD 11 se ei enää ole mielenterveyden alueella, vaan määritellään kehon ja kokemuksen väliseksi ristiriidaksi.

Ja hoito tuohon tilaan ei ole vuosikymmeniin ollut yritys muuttaa mieltä kehon mukaiseksi - sellaista on aikanaan koetettu, aina surkein tuloksin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Olen kyllä tästä perillä. Tämä tietämys on jo vanhaa ja siitä kiistellään edelleen. Mitään yksiselitteistä faktaa ei ole, joka pätisi yleisesti. Eli mistään hetkellisestä kirjoitustarpeesta en ilmaissut itseäni. Ei ole tapanani niin tehdä.

Hyvin usein selvittäisiin sillä, että henkilö totutetaan tulemaan toimeen tuntemustensa ja kroppansa kanssa. Aivan liian usein fyysiset sukupuolen korjausleikkaukset vain entisestään sotkevat henkilön elämää.

Asialle on kuten yleensä yksinkertainen selitys. Kromosomitasolla olevat poikkeamat voivat ilmetä niin monella tavoin aina hormonitoimintoja myöten ja siis myös vaihdella iän myötä, ettei sukupuolisuuteen liittyvät poikkeamat ole hanskattavissa leikkauksilla ja tuntemuksilla vaan ehkä paremminkin tunteiden ja itsensä hallinnalla ymmärtäen poikkeavuutensa perimmäiset syyt.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #29

Tuo teoretisointi kuulostaa kovin tutulta... sellaista kirjoittavat amerikkalaiset lääkärit, joilla teoretisoinnin taustalla on uskonnolliset eivätkä tieteelliset motiivit.

Ihan toista mieltä on tässä asiassa maailman arvostetuin lääkärijärjestö World Professional Association for Transgender Health WPATH, joka suosittaa korjaushoitoja niitä tarvitseville.

Väitteet transhoitojaan katuvien määrän suuruudesta eivät koske ainakaan Suomea. Suomessa hoitokäytäntö on niin tiukka, että prosessiin ei pääse kovin kevein eväin. Osalle voi toki tulla pettymyksenä se, että maailma ei muutu täysin syrjimättömäksi hoitojen ja juridisen sukupuolen muutoksen jälkeen, mutta se on enemmän yhteiskunnan kuin yksilön itsensä vika. Hoitamattomana transihmisten keskimääräinen itsemurhariski on hälyttävän korkea ja se alenee merkittävästä hoitojen myötä.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #37

"Hoitamattomana transihmisten keskimääräinen itsemurhariski on hälyttävän korkea ja se alenee merkittävästä hoitojen myötä."

Mutta ei poistu, vaan on korkeampi kuin niillä, jotka ovat normaaleja.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #115

"Mutta ei poistu, vaan on korkeampi kuin niillä, jotka ovat normaaleja."

Kuka sitten onkaan "normaali"?

Liekö sinulla siihen selkeä vastaus....

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #136

Normaali on sinut sukupuolensa kanssa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #144

En kyllä pitäisi tuota normaalin määreenä, tuolla periaatteella kaikkien ihmisten tulisi olla sinut kaikkien asioiden kanssa jotka heitä koskevat -> normaali ihminen. Siinä tapauksessa kukaan ilmeisesti voi väittää olevansa normaali.

Ilmeisesti olet sitä mieltä, että jos ihminen ei ole sinut sen sukupuolensa kanssa joksi on syntynyt, hän on epänormaali tai sairas...

No entäpä sen jälkeen kun hän on vaihtanut sukupuolensa ja on sinut sen jälkeen sukupuolensa kanssa, onko hän sinusta sitten normaali?

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #152

Sukupuoli on biologiaa, joten on normaalia olla sinut sukupuolensa kanssa, tai ihmislaji olisi hävinnyt jo aikoja sitten, mikäli transukupuolisuus olisi normaalia.
No, mutta nykyäänhän normaali on epänormaalia ja epänormaali on uusi normaali.
Ihan vaan ajatusleikkinä, mitä jos ei olisi menetelmiä muokata kehoa halutun laiseksi. Käytäisiinkö tätä keskustelua?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #29

Sukupuolisuus on muutakin kuin X- ja Y-kromosomeja ( http://ranneliike.net/teema/ulvilalaisvaltuutettu-... ).

Ihmisen XX- ja XY-sukupuolikromosomistovaihtoehdot tyypillisesti johtavat siihen, että yksilö kehittyy naiseksi tai mieheksi. Suurin osa ihmisistä onkin jaettavissa yksiselitteisesti kahteen sukupuoleen - ja useimpien mielenkiinto kohdistuu ensisijaisesti eri sukupuoleen. Kuitenkin jo sukupuolikromistossa on mahdollista muukin kuin kaksi tyypillistä vaihtoehtoa. Toisinaan tällaisesta epätyypillisyydestä puhutaan häiriönä, mutta yhä useammin myös neutraalimmin - ja asia nähdään luontoon kuuluvana monimuotoisuutena.

Varsinaiset sukupuolikromosomit ovat sukupuolisuuteen liittyvä “pääkytkin”, mutta synnynnäisiin sukupuolen ilmenemisen yksityiskohtiin voivat vaikuttaa muutkin kromosomit ja niissä olevat geenit, epigeneettiset ilmiöt sekä alkio- ja sikiöajan hormonialstistumiseen liittyvät asiat.

Myös yksilön oman sukupuolen kokemiseen voi liittyä samojen synnynnäisten tekijöiden vaikutus, sillä nykytiedon valossa näyttää yhä selvemmältä, että aivotkin ovat sukupuolittuneet samalla tavoin kuin näkyvät sukupuolisuuteen liittyvät fyysiset ominaisuudet.

Entäs jos ajatellaan, että sukupuoli on ominaisuus aivoissa, ihan siinä missä genitaalienkin kohdalla. Jos sukupuolisuutta ei käsitä joukkona opittuja ajatuksia, vaan sellaisena pysyvänä ja hyvin syvällä olevana, joka tulee esiin vaistojen kaltaisesti.

Ihmisen lihaksiin, rasvakudokseen, luustoon, sisäelimiin ja esimerkiksi hermostoonkin liittyvää lääketieteellistä osaamista on nykyään yllin kyllin, mutta osaamista, jota tarvittaisiin aivojen muokkaamiseen ei ole vielä (tai ehkä koskaan).

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #68

Ihmisen käsitys sukupuolesta muodostuu opituista asioista. Se, miten ihminen kokee oman sukupuolensa suhteessa noihin opittuihin asioihin, on syvemmällä ja ilmeisesti biologisesti kytkeytynyt. Suurimmalla osalla se kytkentä on samaan sukupuoleen kuin mitä kätilökin on arvannut, mutta osalla se kytkeytyy vastakkaiseen, joillakin molempiin ja joillakin vielä ei kumpaakaan.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #18

Ihan samoin kuin kaikki suomalaiset. Jokainen on omastamielestään expertti asiassa kuin asiassa. Onhan meillä internetti, tuo ihmeverkko jossa google kertoo kaikki vastaukset. Internet on tehnyt kaikista viisaita.

Tämä pätee myös uskoon (kristin). Ihmiset jotka ei käy kirkossa, eikä minkään muunkaan kristillisen seurakunnan "tilaisuuksissa", ei lue raamattua laukoo näistä asioista puolivillasia totuuksia. Raamattua ei voi ymmärtää olematta uskossa. Siitä huolimatta jokainen on raamatun ja kristillisen uskon asiantuntijoita.

Olen samaa mieltä, pitäisi ensin tietää asioista jotain ennenkuin menee edes keskustelemaan, saatika vaatimaan toisia tekemään kuten itse sanoo.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #10

Tutkimusten mukaan nämä väärää sukupuolta tunteneet ja vaihtoleikkauksen tehneet ovat myös pääosin tunteneet katumusta tunnettuaan alkuperäisen sukupuolen sittenkin olleen se oikea.
Eli keskimäärin väärää sukupuolta tuntevat ovat väärässä tunteineen ;)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #22

Saisiko jotain linkkiä noihin tutkimuksiin väitteesi tueksi?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #25

Takaisinleikkaukset yleistyvät:
"Djoredjevic is convinced that the number of individuals who undergo sex change operations, regret their decision, and opt to change back to their biological sex is on the rise. "
https://townhall.com/tipsheet/timothymeads/2017/10...

Sukupuolenvaihdosleikkaus johtaa itsemurhiin:
"after sex reassignment, have considerably higher risks for mortality, suicidal behaviour, and psychiatric morbidity than the general population"
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3043071/

Mutta toki eriäviäkin näkemyksiä on:
https://www.huffingtonpost.com/brynn-tannehill/myt...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #28

Ensin referoitu uutisointi viittaa tilanteisiin, joissa ennen kirurgiaan turvautuvaa sukupuolenkorjausta ei ole tehty riittävää taustoitusta, johon Suomessa kuuluu tärkeänä osana psykofyysisen kokonaistilanteen selvittäminen ja tarvittavien tukihoitojen toteuttaminen.

Ruotsalaistutkimuksen osalta kommentoijan johtopäätöksellä sukupuolen korjauksen aiheuttamista itsemurhista ei ole mitään yhtymäkohtia tutkimusraporttiin. Tutkimuksessa ei selvitetty itsemurhariski korjausleikkauksen jälkeen verrattuna sitä edeltävään tilaan. Itsemurhariski muiden tutkimusten perusteella on muuta populaatiota suurempi ennen korjausta. Riski pienenee korjauksen jälkeen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #38

> "Itsemurhariski muiden tutkimusten perusteella on muuta populaatiota suurempi ennen korjausta. Riski pienenee korjauksen jälkeen."

Kyllä minä luen tuon ihan toisin: Riski on suurempi korjausleikkauksen jälkeen!

2011 PubMed: "Persons with transsexualism, after sex reassignment, have considerably higher risks for mortality, suicidal behaviour, and psychiatric morbidity than the general population."
2015 PubMed: "There are serious risks associated with sex change. They include the risk of depressive illness and suicide."
2016 PubMed: "found significantly increased mortality from suicide and significantly higher risk for suicide attempts compared with the general Swedish population"

Vilahti siellä pari tutkimusta, jotka eivät olleet vakuttuneita riskin merkittävästä noususta. Mutta otokset oli niissä tutkimuksissa melko pieniä.

Nyt on kyse siitä mitä tutkimuksia uskoo? ;)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #59

Edelleen tulkitset väärin lukemaasi. Verrokkina tutkimuksissa on ryhmä mattimeikäläisiä, "general population", pääsääntöisesti cis-sukupuolisia miehiä ja naisia. Verrokkina ei ole transsukupuolisten populaatio. Tulkintavirheesi muista esilleottamistasi lähteistä on samanlainen. Ongelmallisiksi tulkintavirheet muodostuvat vasta poliitikkojen tukeutuessa niihin.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #64

Meinaat, että verrokkina tulisi olla sukupuolenvaihdosta tekemätön ryhmä? Eikö sellainen ryhmä ole juuri "general population"?

Vai pitäisikö olla ryhmä, jossa on ihmisiä jotka haluaisivat sukupuolenvaihdoksen, mutta heille ei suoda sitä?

Itse en siis puhu transsukupuolisista vaan sukupuolta vaihtavista.. se lienee eri asia kuin sukupuoltaan korjaava transsukupuolinen?

Edit. olen siis vastannut viestiin #10, jossa puhuttiin "väärää sukupuolta" olevista.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #65

Sukupuolen juridinen vaihdos on termi sille, kun sukupuoli kirjataan uudella tavalla väestörekisteriin ja saadaan sen mukainen uusi henkilötunnus.

Sukupuolen korjaus taas tapahtuu biologisesti, ja se voi sisältää hormonaalisen ja kirurgisen hoidon.

Molemmat kuuluvat kokonaisuuteen transukupuolisilla.

Muunsukupuoliset voivat korjata kehoaan osin, mutta heille ei ole omaa juridista sukupuolta, mihin vaihtaa. Aiemmin tätä ryhmää kutsuttiin myös transgendereiksi, mikä on tosi harhauttava sana, koska Englannin kielessä transgendered tarkoittaa käytännössä transsukupuolista.

Transvestiitti taas voi "vaihtaa" sukupuolen ilmaisuaan nopeastikin niin, että muutama hetki toisen sukupuolen moodissa voi riittää aina välissä.

En oikein pysy perässä, kenestä heistä milloinkin puhut.

Mitä tulee pääasiaan, on tietysti olennaisinta verrata hoidot käyneitä transsukupuolisia hoitoja käymättömiin. Tässä vertailussa hoitamattomilla on erittäin korkea itsemurhariski. Se ei poistu kokonaan hoidon käyneiltäkään tilanteissa, joissa elämä ei osoittaudukaan niin auvoiseksi, mitä on toivottu. Suurimmalla osalla kehodysforian helpottaminen laskee merkittävästi itsemurhariskiä, vaikka elämä ei muutukaan ruusuilla tanssimiseksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #28

"Sukupuolenvaihdosleikkaus johtaa itsemurhiin"

Uskoisitko, että transihmisiin kohdistetulla käytöksellä saattaa olla osuutta asiaan?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #77

En tunne tätä käytöstä enkä varmaan tunnistaisi transihmistä, joten en tunne aihetta.

Itse olen ollut ala- ja yläasteella koulukiusattu ja se on melko yleistä. Siinä on usein itsari lähellä, itselläki oli.

Transsukupuolisten kiusaamisen uskoisin olevan paljon vähäisempää ja harvinaisempaa. Mutta ei ole kokemusta aiheesta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #81

"Transsukupuolisten kiusaamisen uskoisin olevan paljon vähäisempää ja harvinaisempaa"

Vähäisempää ja harvinaisempaa kuin kenen kiusaaminen? Väestön yleensä? Pilailet jos väität kuvittelevasi niin. Tai sitten et miettinyt yhtään ennen tuon postaamista.

https://scholar.google.fi/scholar?q=transgender+bu...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #84

Ei vaan vähäisempää kuin tavallisen, eli erittäin yleisen, koulukiusaamisen.
Kuten sanoin, transsukupuolisten kiusatuksi joutumisesta ei minulla ole mitään tietoa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #86

Jos Sinulla ei ole asiasta tietoa, miksi siitä täällä puhut?

Vuonna 2015 peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan pojista 7 prosenttia ja tytöistä 5 prosenttia ilmoitti joutuneensa koulukiusaamisen uhriksi vähintään kerran viikossa lukukauden aikana. Ammatillisissa oppilaitoksissa viikoittain koulukiusattuja oli 5 prosenttia pojista ja 3 prosenttia tytöistä. Lukiossa kiusattujen osuus oli ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista prosentti tytöistä ja kaksi prosenttia pojista.

Transnuorista epäasiallista kohtelua, kiusaamista, häirintää tai uhkailua on kokenut koulussa 88 prosenttia ja oppilaitoksissa 90 prosenttia.

https://www.thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/ko...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #120

Kuten jo kerran kerroin, vastasin viestiin #10, jossa puhuttiin sukupuolen vaihdoksesta. Sukupuolen vaihdoksesta olen tässä viestitellyt. Hannu ja Markku tähän veti transsukupuoliset mukaan...

100% silmälasien käyttäjistä on kokenut koulukiusaamista. Ja 100% lihavista. Ja 100% punatukkaisista. Ja 100% kaltaisistani ujoista. Jos vain 90% näistä "erilaisista" on kokenut kiusaamista, niin sehän on keskiarvoa vähemmän..

edit: Nyt huomaankin, että transsukupuolinen onkin tuo josta olen keskustellut. Luulin transsukupuolisen tarkoittavan sellaista, jolla on vähän molempia fyysisiä ominaisuuksia.
Hämäävä nimitys tuo transsukupuolinen!

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #141

Joka tapauksessa näitä katuvia on paljon:

"Mitä enemmän kaivelin, sitä enemmän tapauksia paljastui. Heitä on todella, todella paljon. Tämän vuoksi meidän tulee ehdottomasti lakata puhumasta, että peruuttajat ovat harvinaisia."

Kannattaa lukea tuo "asiantuntijan" juttu: "Sukupuolenvaihdokselle on olemassa vaihtoehto ja ihmisten täytyy saada tietää siitä."
http://mustaorkidea.blogspot.fi/2016/11/transihmis...

Siellä kommenteissa vedetään jopa poliittinen suuntautuminen mukaan aiheeseen ;)
Eräs kommentoija esittää, että vasemmistossa (ja demareissa) on näitä sukupuolestaan epävarmoja paljon ja taas perussuomalaisissa ei lainkaan. Siis kertoo havainnoistaan. Mielestäni melko looginen havainto.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #142

Ensiksi: Musta Orkidea on yksi harvoista Suomessa olevista katujista, jolla on hyvin äkkiväärä käsitys asioista, johon vain harvat suomalaiset transihmiset yhtyvät.

Toiseksi: Hänen löydöksensä katujista on lista ei-suomalaisia, joita toki maailmalta voi keräillä lukuisiakin maista, joissa hoitoprosessi on sitä sun tätä- en toki tällä väitä, että Suomessakaan se olisi kaikin osin kohdallaan.

Se, missä poliittisessa ryhmässä kukin on toki liittyy olennaisesti asiaan: Ymmärrettävästi persuihin integroituu kovin harva sellainen, jonka oikeuksia puolue vastustaa aggressiivisesti. Toki sellaisiakin tunnen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Sukupuoli ei ole tunneasia vaan täysin fyysinen asia"

Siksi sukupuoltaan naisesta mieheksi muuttanut on transmies. Mutta koska osaamme käyttäytyä puhumme hänestä miehenä ja yhteiskunnan pitäisi pystyä samaan ilman sterilisaatiovaatimustakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #73

Väestörekisterissä tietääkseni on edelleen vain naisia tai miehiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin, kaikissa tapauksissa vastasyntyneen sukupuolta ei voi päätellä.

Juhani Piri

Kun antaa pirulle pikkusormen niin mitäs sitten tapahtuikaan.

Ensin se alkaa kahdesta päiväkodista ja kohta se on normaali käytäntö ympäri suomea.

Käsittele vain asiaa "myrsky vesilasissa" mutta jos yhtään osaa katsoa suomessa tapahtuvia tunnusmerkkejä niin tuohon se johtaa.

Miksi täällä tanssitaan aina marginaaliporukan (vähemmistöjen) pillin mukaan. Alkaa saamaan hommat jo sairaat mittasuhteet. Olkoot vähemmistöt mitä ovat, mutta jumalauta pysykööt ihan itsekseen vähemmistönä ilman että enemmistön täytyy heidän mukaan joka asoissa hyppiä. Joku roti järjenkäytölläkin pitää olla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Onneksi täällä Suomessa emme elä "ennemmistödemokratiassa", vaan kaikessa päätöksenteossa (ainakin) pitäisi ottaa huomioon heikommassa asemassa olevat vähemmistöt. Niihin muuten kuuluvat myös ne lapset, joilla ei ole mistä syystä tahansa isää tai äitiä näköpiirissään. Heihin kuuluvat myös monet yksinhuoltajien lapset. Muuttamalla sanamuoto joksikin muuksi kuin isä isille lahjoja pusaavat lapset eivät siinä mitään menetä, mutta ne muut, joita ei ole ihan vähän, saavat oman oikeutensa juhlia tätä vanhempaansa. Lapset ovat tällaisissa asioissa hyvin joustavia eikä heitä muotoilut haittaa. Ongelma taitaakin olla vain vain omasta näkökulmastaan maailmaa tiirailevissa aikuisissa.

Juha Hämäläinen

Meillä on oikeitakin ongelmia käsiteltäviksi eikä jonkun paha mieli.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #7

Ei ainakaan Soinilla tunnu oleva mitään järkevämpää tai tärkeämpää tekemistä. Turhake koko mies.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #7

Näissä asioissa paha mieli saa vähän toisenlaisen sanamuodon: Sitä kutsutaan syrjinnäksi. Ja se taas on kielletty perustuslaissa, tasa-arvolaissa ja yhdenvertaisuuslaissa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

En huomannut ketään syrjittävän. Mistä näitä juttuja oikein vuolletaan. Soinin plokiteksti oli ok. Jokaisella lapsella on isä. Se tuntuu olevan hirveän ärsyttävä asia joillekin. Pitäisi olla kotona vain sukupuoleton lähimmäinen tai kaksi. Onhan tämä aivan naurettavaa vain sen takia, että on yh-äitejä tai lesbo- tai homopareja ja näillä lapsia huollettavina.

Tämä ei ole mitään yhteiskunnan kehitystä vaan rappion alku. Enemmistön ei tarvitse kysellä vähemmistöiltä yhtään mitään viettäessään vaikkapa isänpäivää. Vähemmistöt voivat valmistautua sopeutumaan tähän.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #16

"Jokaisella lapsella on isä." EI todellakaan ole. Joiltain isä on kadonnut, joiltain kuollut, joiltain liian kaukana jne, tai niin paha isä, että ei voi korttia kirjoittaa. Tässä on kyse LAPSESTA, ei mistään muusta. Miltä tuntuu pyöritellä korttia kädessä hämillään, kun ei tiedä kenelle sen osoittaisi, kun jotkut kirjoittaa sitä isälleen.

En voi edes kuvitella tätä todellisuutta, kun oma isäni on vieläkin hengissä ja Jumalan kiitos tolkuissaan ja ansaitsee kortin jokaisena elinpäivänään. Mutta se ei oikeuta aiheuttamaan isättömälle lapselle pahaa mieltä, jos se on vältettävissä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #39

Elämässä ei ole tasa-arvoa sen suhteen miten elämä kohtelee kutakin. Tätä tasa-arvoa ei saa myöskään lakeja säätämällä tai pahaa mieltä välttämällä ja toisten elämää säätämällä.

Ne lapset, joilla on isä tai äiti tai molemmat saavat kyllä rauhassa viettää isän- ja äitienpäivää, vaikka maailmassa on yli 150 miljoonaa orpoa. Se on vain kestettävä kuten lukuisa joukko muita asioita, joita lasten perheissä on hyvinkin erilailla.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #47

Hämäläinen:"Ne lapset, joilla on isä tai äiti tai molemmat saavat kyllä rauhassa viettää isän- ja äitienpäivää, vaikka maailmassa on yli 150 miljoonaa orpoa. Se on vain kestettävä kuten lukuisa joukko muita asioita, joita lasten perheissä on hyvinkin erilailla."

Kukaan ei ole estämässä sinua viettämästä isänpäivää, mutta tähän asti kaikki on PAKOTETTU viettämään isänpäivää. Sinun on nyt vain kestettävä se, että joku ei vietä isänpäivää. Yritä kestää kuin mies.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #53

Lukaiseppa tuo http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711022200507230...

Mietippä sitä PAKOTTAMISTA uudelleen. Isänpäivänä ja äitienpäivänä on saanut kortin tehdä kenelle haluaa ja tuoda bileisiin kenet haluaa joten vaikenetkos jo välillä valheinesi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #12

#12 Tuskin löytyy enää maailmankolkkaa, joka olisi enemmän tasa-arvoinen kuin Suomi on. Syrjntään vetoaminen on tässäkin tapauksessa vain poliittista puhetta. Se, että omaa tahtoaan ei saa aina läpi, ei ole syrjintää.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Tämä on erinomaisen totta. Pohjoismaat ovat ovat maailmassa yhtä suuri poikkeus ihmisten vapauksissa ja tasa-arvossa kuin on Maa asumiskelpoisena planeettana Linnunradalla. Matkustakaa, tehkää töitä ja asukaa maailmalla te, jotka ette usko.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #30

Totta on se, että Suomessa moni asia on paremmin kuin monessa muussa maassa. Se ei kuitenkaan voi olla peruste sille, että jätetään ne loputkin asiat tekemättä, jos ne ovat tehtävissä.

Eikö Hämäläisen isänmaallista tunnetta yhtään nostattaisi se, että Suomi julistettaisiin maailman parhaaksi maaksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suhteen?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #34

Ei minun lupaani siihen tarvita eikä edes kysytä. Suomessa on asiat niin hyvin myös vähemmistöillä, ettei niissä ole mitään oleellista puutetta. Jokainen poikkeava saa olla mikä on ja hoitoja tarvitsevat saavat apua. Se mikä on pielessä on enemmistön elämään puuttuminen vähemmistöjen tunnetilojen mukaan. Siihen ei mitään oikeutusta.

Tiedän monien tavallisten ihmisten olevan heitteillä. On Suomelle häpeäksi missä oloissa moni vanhus joutuu elämään yksin ilman kunnon hoitoa, ilman seuraa, ilman kunnollista ruokaa ja asuintiloja sekä lähes ilman rahaa. Heidän tilansa on mielestäni paljon tärkeämpi hoidettava kuin yhdenkään nuoren, työkykyisen ja terveen sateenkaari-ihmisen tasa-arvo-ongelmat.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #21

Nyt menee kyllä asiat ikävästi sekaisin: Jos lapselle sanotaan, että et mene sinne lokkien sekaan plutimaan tai on aika antaa se pallo Kallellekin välillä, se on oikeansuuntaista kasvatusta, jossa lapsi opetetaan siihen, että aina ei saa tahtomaansa. Jos lapselle taas opetetaan, että muut tekevät juhlavalmisteluja toiselle vanhemmistaan, mutta sinulle ei sellaista tarjota, on kyse yksiselitteisesti syrjinnästä, joka tällä asenteella varjostaa lapsen elämää muuallakin.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #32

Ilman että on ronkittu termejä isänpäivä tai äitienpäivä niin lapsilla on TÄHÄNKIN päivään asti ollut mahdollisuus tehdä korttinsa ko päivinä kenelle haluaa.

Termien muuttaminen on vaan vähemmistöjen pillinmukaan tanssimista joka tosiaan alkaa sapettamaan. Tämä alkaa olemaan jo niin nykyinen trendi että joka paikkaan pitää tunkea "mutta kun vähemmistö" tai muttakun "eirllainen" tai muttakun "joku voisi ehkä mahdollisesti loukkaantua koska ei jaa tätä yleistä näkemystä kanssamme"

Mitä kummaa se auttaa lasta jolla vaikka ei ole isää tai äitiä että kaikki muut muuttavat tapojaan sen takia että toisella ei ole jotain.

Lapsi oppii suhtautumaan asioihin, että kaikilla ei ole täydellisiä ydinperheitä vaan on myös erinlaisia perheitä. Toiset voi juhlia isää jä äitä ja minä juhlin tänä vuonna vaikka koiraani tessua.. No big deal!!

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #32

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kirjoittaa tästä kysymyksestä viisaasti, olen hänen kanssaan samaa mieltä:

"Isänpäivä saa olla isänpäivä. Helsingin linjaus on hyvä esimerkki, miten lapsen edulla perustellaan aikuisten epävarmuutta toimia. Isänpäivän muuttaminen "läheisenpäiväksi" aliarvioi myös päiväkotien henkilökuntaa. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset osaavat ottaa huomioon tilanteet, joissa osalla lapsista ei ole isää tai äitienpäiväkorttia askarreltaessa äitiä.

JA:

"Muutoin kehittyy ilmiö, jossa ryhmässä toimiminen tulee lähelle mahdotonta. Helsingin kaupunginkin pitäisi olla esimerkkinä myönteisestä ja kannustavasta moninaisuuden ymmärtämisestä - ei kieltävästä. Lasten kanssa on mahdollista puhua ja keskustella kaikesta tähän elämään liittyvästä ikävaihe huomioon ottaen. Tällaiset linjaukset kertovat meidän aikuisten epävarmuudesta. Sen me sitten peitämme "lapsen edulla". Hyvää isän- ja äitienpäivää jatkossakin. "

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Lapsen paha mieli on aina käsiteltävä.

Juhani Piri

Aikuiset tekevät todella paljon hallaa vähemmistöille kun myös niille lapsille, kun kuvittelevat että teiden kaikelta pahalta tasoittelu jotenkin auttaisi elämässä. Itseasiassa se vaan heikentää elämänedellytyksiä koska ihmiset eivät osaa kohdata eteen tulevia ongelmia millään tasolla kun on lapsesta asti siloteltu, häivytetty ja vääristelty kaikki asiat. +10v päästä meillä on psykiatrian osastot ihmisiä tulvillaan koska elämän (yksinkertaisetkin?) ongelmat ovat liian ylitsepääsemättömiä koska ratkaisukykyä eikä ymmärrystä löydy.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

Tähän suuntaan on menty. Eli metsään.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #11

Piri: "Aikuiset tekevät todella paljon hallaa vähemmistöille kun myös niille lapsille, kun kuvittelevat että teiden kaikelta pahalta tasoittelu jotenkin auttaisi elämässä."

Näin lukee varmaan joissain jesuiittaveljesten kasvatusfilosofioissa 900-luvulta.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #41

Ja kommenttisi arvo keskusteluun oli?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #41

Jesuiitoilla oli ja on edelleen erinomaisia opetuksia itsensä ja elämänhallintaan sekä ongelmien käsittelyyn. Niihin kuuluu itsekuri ja älyn sekä logiikan käyttö, joista jälkimmäiset on meille luotu käytettäviksi. Nämä ovat nykyään aika monella hukassa. Tilalle tullut hallitsemattomia ja hämmentäviä tuntemuksia, pelkoja ja luuloja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Ratkaisukykyä ja ymmäärrystä opitaan kun vaikeat asiat käsitellään yhdessä ymmärtävän aikuisen kanssa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mistä sää sen tiedät ettei he siinä mitäään menetä. Tunnetsä mut, puhutko sä nyt musta, mun mielipiteestä. Mistä tiedät ettei sillä sanamuodolla ole mulle jotain väliä. Tajuutsä edes mitä sä kirjotat. Sinä et mun todellisuuttani määrittele, et sinä eikä kukaan muukaan. Sen teen minä itse, aina kuolemaani asti. Määrittele vaan omas.

Tää on siis vastaus kommenttiin 5.

Mika Sarivaara-Satta

No, sittenhän Äitienpäivästäkin voidaan luopua.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Näköjään HLBTI-vastainen populismi on ns. "salonkikelpoista hallituspolitiikkaa".

Juha Hämäläinen

Kirjoitat hepreaa. Kukaan tavallinen suomalainen ei tiedä mitä on HLBTI-vastaisuus. Voin vain arvuutella mitä se olisi.

Voin auttaa ymmärtämään vähemmistöjen asian parempaa hoitamistapaa. On paljon ihmisiä, joita asia ei yhtään kiinnosta. On myös suuri joukko ihmisiä, jotka eivät hyväksy jotain tiettyä poikkeavaa käytöstä. Näiltä ei kannata hakea tai puhumattakaan vaatia hyväksyntää itselleen, kun sitä ei tule edes lain voimalla.

Minä kuulun yhteen suureen enemmistöryhmään. Olen hetero ja kaikin tavoin tylsän normaali. En vihaa vähemmistöjä, mutta olen korviani myöten täynnä tätä poikkeavien räksytystä ja huomionhakua. Näin moni muukin on. Kouhottaminen on kääntynyt meidänkin osaltamme vähemmistöjä vastaan, kun aletaan määräilemään elämää, johon olemme tottuneet ja, jota pidämme hyväksyttävänä. Sellaista emme siedä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Ottaen huomioon,että olet korviasi myöden täynnä räksytystä ja älämölöä, kumman innokkaasti jaksat kommentoida ja ottaa kantaa.
Onhan toinenkin vaihtoehto jos kyllästyttää, aina voi olla vaikka lukematta kaikkia kirjoituksia.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #27

Täytyy jonkun teitä vähän kouluttaa. Näin isällisesti ja ymmärtäen

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #31

"Täytyy jonkun teitä vähän kouluttaa. "
No nyt on pakko todeta, että ainakaan minua sinun on turha tulla kouluttamaan, jos nuo kommenttisi edustavat sitä oppia jota jaat.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"olen korviani myöten täynnä tätä poikkeavien räksytystä ja huomionhakua"

Olisiko siis parempi myöntyä ja korjata ne osoitetut epäkohdat? Sillä se räksytys lakkaa. Juuri nyt heillä ei ole mitään muuta keinoa kuin se huomionhaku, jotta sinunkaltaisesi enemmistö tajuaisi ettei pelkkä "en vihaa vähemmistöjä" riitä vaan pitää myös oikeasti kannattaa epäkohtiin puuttumista.

Ei sinun elämääsi kukaan määräile jos transsukupuolisten vaatimus translain muuttamisesta menee läpi. Sitä ei myöskään muuta se, että päiväkodissa vietetään isänpäivää läheistenpäivä nimellä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #78

#78 Nämä perustelut ovat kaikki kestämättömiä, kevyitä, puutteellisia.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #79

Ihan riittäviä olivat siihen nähden, mihin se oli vastauksena. Jos sanoo "olen korviani myöten täynnä.." aiheesta joka tulee tosiasiassa vastaan hyvin harvoin jollei ole jotain pakkomiellettä siihen ei olisi oikeasti tarvinnut sanoa kuin "pure hammasta vaan, muut saavat pitää itselleen tärkeitä asioita esillä juuri niin paljon kuin heitä huvittaa".

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Olet sinä Hämäläinen kyllä aika ahdasmielinen ihminen! (tämä mielipiteeni muodostui vain kirjoittamiesi tekstien lukemisesta - ettet ihmettele, miksi minä nyt näin...)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Juha Hämäläinen

Kyllä maallikon mielestä tässä kuvassa on nainen. Ja hän näyttää haluavan näyttää naiselta. Munasarjojen puutteen vuoksi hän voi kärsiä lapsettomuudesta henkisesti ja en ihmettelisi, jos psykologista tukea tarvittaisiin.

Psykiatrista hoitoa voi kaivata taasen henkilö, joka on fyysisesti eri sukupuolta kuin luulee olevansa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mutta Laurahan on kromosomistoltaan mies.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Soini tuntuu olevan mies, joka käyttäytyy kuin pahainen ämmä.

Ymmärsinkö blogin sanoman oikein ?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Suurin piirtein näin, muistuttaahan Soini raskaana olevaa mummoa. Onko kyse sukupuolenvaihdoksesta vai stressistä, mene ja tiedä häntä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Olipa siinä esa-pekka-jussi salminen-toivoselta oikein asiallinen ja henkilöön menemätön kommentti. Näitähän on Uusi Suomi paikoitellen rajoittanut mutta koska nyt on kysymyksessä Suomen ulkoministeri niin eikai sen niin väliksi. Sitävastoin jos kohteena olisi ollut joku lihavahko naispoliitikko(suomessahan heitä ei ole) niin nämä saripetterin kommentit olisi poistettu.

Juhani Piri

Mitä vähemmistöihin ja pieniin ihmisryhmiin tulee, niin muistaako joku sanonnan "Poikkeus vahvistaa säännön" nyt taitaa olla aika vaihtaa termiä seuraavaksi "Poikkeus MUUTTAA säännöt!"

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Äitienpäivä ja isänpäivä ovat kaupallisia kiltteyspäiviä ystävänpäivän tavoin. Vallan mainiosti näitä voidaan viettää, mutta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä voitaisiin viettää vanhempainpäivää kerran vuodessa. Nyt siis edetään kohti kahta lähimmäisenpäivää vuodessa. Kaupat kiittävät jatkossakin.

Mitä Soiniin tulee, tuskin kukaan edellyttää hänen synnyttävän.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"Äitienpäivä ja isänpäivä ovat kaupallisia kiltteyspäiviä ystävänpäivän tavoin."

-> Ei nyt ihan näin. Äitienpäivän merkitys perustuu lakiin, jossa se on vahvistettu viralliseksi liputuspäiväksi. Isänpäivän merkitys taas perustuu vuosikymmeniä jatkuneeseen, vakiintuneeseen käytäntöön. Isänpäivä on nykyään myös kalenteriin merkitty, vakiintunut liputuspäivä. Edellämainittuja ei siten voi verrata ystävänpäivään, joka ei ole merkitykseltään sama.

Juha Kuittinen

Eikö tuo kiistelty läheisenpäivä voisi olla: Isänpäivä/läheisenpäivä niin turvattaisiin niidenkin lasten oikeudet, joilla on isä jota haluavat esim. kortilla muistaa..

Juha Hämäläinen

Niin tai lapsi saisi valita kenen päivä. Joo.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tietenkin lapsi valitsee kenelle tekee kortin, ellei ole isä.

Niko Sillanpää

Raja pitää vetää siihen, mikä on objektiivisesti kaikkien todennettavissa. Psyykkisesti sairaiden harhoja ei pidä lähteä myötäilemään, vaan todeta heidän sairauden tilansa ja miettiä sitten hoitoa; Muun yhteiskunnan ei ole syytä sopeutua harhamaailmaan. Jos tämä on jonkin mielestä ”syrjivää”, tai joku kokee, että hänen ”ihmisarvoaan” tai ”ihmisoikeuksiaan” loukataan tai hänelle tehdään ”väkivaltaa”, aivan sama. Todellisuus ei ole neuvottelukysymys.

Juha Hämäläinen

Vellovien tunteiden varaan ei voi yhteiskuntaa rakentaa vaan on jokaisen hoidettava itse tällaista epästabiiliuttaan, joka ilmenee nykyään jatkuvana katkottomana mielensäpahoittamisena.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Soini tuskin on seuraavassa hallituksessa, joten translain jo valmistellun muutoksen etenemiselle seuraavan hallituksen myötävaikutuksella tai kansalaisaloitteen kautta on hyvät edellytykset.

Käyttäjän MikkoKayhko kuva
Mikko Käyhkö

En tiedä miksi translaki vedettiin tähän, koska biologisesti lisääntymiseen tarvitaan mies sekä nainen. Se että jonkun tunteita saatetaan loukata isän puuttumisen vuoksi, on ihan about yhtä todennäköinen kuin äidin puuttuminen. Eikö niitä eri tilanteissa olevia lapsia voisi käsitellä yksilöllisin perustein, sen sijaan että taas nakataan kaikki samaan muottiin? Miten noiden päiväkotien linjauksia voi puolustaa? Ei saatana.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

"Umpihullua" sanon Soinin sanoin. Jokaisella lapsella on isä. Sateenkaariperheessäkin on isä, jolle kortin voi piirtää on myös isoisät ja isoäidit.
Niitäkin lapsia on joiden isät tai äidit ovat kuolleet, silloin isänpäivä ja
äitienpäivä voi olla kipeä juhla.

Sitä paitsi läheisenpäivä tulee olla joka päivä, sen voisimme opettaa lapsillemme.

Aitoa suvaitsevaisuutta ihmisten kesken eikä turhanpäiväistä teennäisyyttä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Onko Soini siis todella ULKOASIAINministeri?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Pekka Toivonen: en alunperin viitannut ulkohuussiin, mutta muutin nyt mieleni. Pakkoruotsistakin puhuminen olisi hauskempaa, jos kaikille olisi itsestään selvää että huussi on ruotsalaisten talo. (ett hus, huset, hus, husen)

Marko Parkkola

Tosi ikävää, että lapsiasiavaltuutettu puuttuu tällä tavoin miesvihaan. Kuinka tähän reagoivat feministit!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Soinin tölväilyjen sijasta kannattaa tutustua faktoihin perhemuotojen moninaisuudesta :

https://monimuotoisetperheet.fi/ammattilaiset-ja-o...

Niko Sillanpää

Evolutiivisesti seksuaalisesti dimorfisella lajilla on kaksi sukupuolta ja näiden ulkopuolella on somaattisia ja psyykkisiä sairauden tiloja. Sairaisiin pitää suhtautua myötätunnolla, mutta yhteiskuntaa ei ole mitään syytä järjestää sairauden ehdoilla.

Sosiaalisen konstruktionismin houreajattelu tai "ihmisoikeus"-horina eivät muuta tätä asiaa yhtään miksikään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

:)

Evoluutiopsykologinen kannanottosi kokee inflaation, kun huomaamme, että myös sienet ovat dimorfisia olijoita lisääntymisfunktionsa osalta :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Evoluutiolla ei siis ole tarkoitusta eikä evoluutio (tai biologia sen kummemmin) määritä ketään "mieheksi" tai "naiseksi" eikä etenkän "normaaliksi". Nämä käsitemääritykset tekee ihminen tietoisesti ja usein myös sosiaalisen oppimisen myötä tiedostamattaan.

Jako kahteen biologisesti määräytyvään sukupuoleen on siis ideologiaa ja sosiaalista konstruktiota (pahimmasta päästä), rationaalista toki. Samalla viisiin voitaisiin ihmiset jakaa myös kantasuomalaisiin ja ulkomaalaisiin ja soveltaa ihmisoikeuksia näihin ryhmiin eri tavoilla väittämällä, että evoluution seurauksena ihmisten kansalaisuus nyt vain on dimorfista.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #72

Kyseessä on tieteellinen kannanotto (vs. ideologia/politiikka eli sosiaalinen konstruktionismi).

Tietenkään evoluutiolla ei ole tarkoitusta tai päämäärää, se ei ole mikään ajatteleva prosessi, vaan luonnonvoima. Tulos on tämä lajin osalta havaittavissa oleva. Tieteensosiologinen lässytys tai postmoderni/-strukturalistinen epistemologia ei tuo tähän mitään sellaista lisää, jolla olisi jotain arvoa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #75

Seuraavan on kirjoittanut transukupuolinen ihminen, joka tunnustaa ominaisuutensa sairaudeksi.
"Sukupuolella on ihmiselämässä ja ihmisyhteiskunnassa useita eri tasoja tai ulottuvuuksia. Nuo ulottuuudet ovat:
biologinen
sosiaalinen
kulttuurinen
yhteiskunnallinen
sisäinen eli sukupuoli-identiteetti
...
Biologisessa todellisuudessa sukupuolia on vain kaksi: mies ja nainen, uros ja naaras. Biologinen todellisuus on joko-tai.
...
Huomaa myös, että intersukupuolisuus ei ole kolmas sukupuoli eikä se ole sukupuoli-identiteetti, vaan se on kehityshäiriö eli siis poikkeama samaan tapaan kuin Downin syndrooma tai sokeus. Se ei ole myöskään todiste sen puolesta, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi."
http://mustaorkidea.blogspot.fi/2017/10/mita-sukup...

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #82

#82: Tässä on todellisuudessa vain yksi olennainen ulottuvuus:

Objektiivisesti havaittavissa oleva eli mitattava vs. subjektiivisesti ilmoitettu eli kuviteltu.

Lienee selvää, että mikään kuviteltu on lähtökohtaisesti hyvin heiveröinen peruste toisten/yhteiskunnan toiminnan ja käyttäytymisen säätelylle erityisesti, jos tästä kuvitelmasta ei olla yhtä mieltä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #87

Ihmislapsesta kehittyy tiedollinen ihminen ainoastaan hänen sosiaalistuessaan ihmisyhteisössä, joten on päivänselvää, että ihmisyys l. ihmisenä oleminen on pääsääntöisesti kokonaisvaltaista ja jatkuvaa identifioitumista.

Minäkin identifioin itseni mieheksi kokonaisvaltaisesti ja jatkuvasti.

"Lienee selvää, että mikään kuviteltu on lähtökohtaisesti hyvin heiveröinen peruste toisten/yhteiskunnan toiminnan ja käyttäytymisen säätelylle erityisesti, jos tästä kuvitelmasta ei olla yhtä mieltä."

Niinpä - kirkolliset pyhäpäivät ne silti vain vaikuttavat kalenterissa normittamassa ateistienkin ajankulua...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #75

Käytät kovin kerkeästi tieteellinen- argumenttia, joka tietysti voi kuulostaa kovinkin komealta lääkärin kirjoittamana.

On kuitenkin puhtaasti poliittinen kannanotto jättää ihmisen sosiologinen taso huomiotta arvioitaessa sukupuolen sosiaalista identiteettiin liittyvää ulottuvuutta, josta tässä keskustelussa on olennaisesti kyse. Ihmislajissa on ollut iät ajat sukupuolen moninaisuutta. Tässä suhteessa länsimaista yhteiskuntaa viisaampia ovat olleet monet historialliset ja etniset kulttuurit, joissa tämä asia on huomattu ja tällaisilla ihmisillä on yhteisössä heitä arvostava kulttuurillinen lokero ja status. Näissä kulttuureissa lapsesta havaitaan myös usein jo varhain hänen erityislaatuisuutensa ja sallitaan hänen kehittyä taipumustensa mukaisesti. Ja monet näistä ilmiöistä ovat ihan havaittuja ja tutkittuja jo kauan ennen postmodernia ja dekonstruktionalismia.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #118

#118:

Tällä lajille on evolutiivisesti kehittynyt tasan kaksi (2) sukupuolta, jotka ovat kytköksissä tämä lajin lisääntymiseen. Tämä on täysin kiistaton biologinen tosiasia, joka ei ole muuttumassa kuin korkeintaan evolutiivisen ajanjakson kuluessa, joka olisi minimissään satoja tuhansia vuosia.

Sukupuolielinten kehitys, kuten mikä tahansa kehityksellinen prosessi, voi tietenkin häiriintyä, jolloin syntyy somaattisia sairauden tiloja, kuten esimerkiksi androgeenireseptorin eriasteiseen inaktivaatioon liittyvät oireyhtymät.

Toisaalta on mahdollista, että kehon toiminnot ovat tähän liittyen täysin fysiologisia, mutta patologia on psykiatrinen (mielen sairaus), esimerkiksi, että fysiologinen nainen kokee olevansa mies.

Siinä olet oikeassa, että mitään uutta näiden asioiden määrittelyn suhteen ei ole tullut esille vuosikymmeniin, mitä nyt tietenkin näiden sairauksien mekanismit ja etiologia ovat tutkimuksen myötä tarkentuneet. Se, mitä on tapahtunut, on sosiaalisen konstruktionismin ja queer-feminismin ideologiat sekä poststrukturalistinen epistemologia, joiden puitteissa yritetään ei pelkästään normalisoida näitä patologisia tiloja, vaan myös säädellä muiden käyttäytymistä näiden patologioiden ehdoilla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #122

Puhut "evidenssissäsi" ilmiselvästi sukupuolesta, joka Englannin kielessä kuvataaan sanalla sex. Nyt on kuitenkin kyse siitä ilmiöstä, jota kuvataan gender-sanalla ja joka likimain kattaa sosiaalis-kulttuurisen sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin. Ihmisen juridinen sukupuoli on myös tähän sidoksissa siten, että se implikoi hänen oikeuksiaan gender-sukupuolensa edustajana.

Käytät korostetusti käsitteitä "kehitysprosessin häiriö", "sairauden tila", "oireyhtymä", "patologia", "mielen sairaus" jne. Käsitteet ovat valtaosin äärimmäisen ikävällä tavalla niiden kohteita leimaavia ja stigmatisoivia. Valtaosa ihmisistä, joilla on kuvaamiasi variaatioita, eivät ole millään muulla tavoin sairaita kuin sen suhteen, että heidän kehonsa ei vastaa heidän kokemustaan. Osa variaatioista toki tuottaa jopa hengenvaarallisia tiloja, mutta silloin emme puhu transsukupuolisuudesta vaan lähinnä harvinaisista intersukupuolisuuden tyypeistä.

Kun puhuin vanhoista löydöksistä, tarkoitin kulttuurista evidenssiä sukupuolen moninaisuudesta, siis siitä, kuinka se on jo kauan sitten otettu monissa paikoissa normaalina asiana patologisoinnin sijasta. Sen sijaan uutta tietoa todella on luvassa sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen suuntautumisen alueella. Tämä uusi tieto viittaa mm. yhteydestä epigeneettisiin ilmiöihin. Tämä tutkimus toki on vasta alkumetreillään. Ilmeiseksi on kuitenkin käynyt, että transsukupuolisuutta ei voi hoitaa mieltä manipuloimalla, joten ei ole mielekästä puhua mielen sairauksista - harhoista nyt puhumattakaan. Näiden ihmisten olemisen normalisoinnin vastustamiseen on toki kansalaisena kullakin oikeus, mutta lääkärinä sellaisen lausuminen on lievästi sanoen vastuutonta ja epäeettistä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #143

#143: Sairauteen tietenkin kuuluu sairaan stigma ja toisaalta myötätunnon oletus, kuten pitääkin kuulua. Tämä koskee myös psykiatrisia sairauksia.
'
Gender-käsitteestä ei pidä tehdä juridista entiteettiä, koska se ei ole objektiivinen eikä siten hyvin määritelty. Kenenkään identiteetti, oli se sitten seksuaalinen tai mikä tahansa, ei ole ylipäätään subjektiivisesti määritettävissä ja muille määrättävissä, vaan identiteetti on neuvottelua muiden ihmisten kanssa. Kuuluu muiden ihmisten autonomiaan ja suvereniteettiin todeta tarjottu identiteetti hevonpaskaksi, jos he niin arvioivat. Subjektiivinen identiteetti ei ole mikään "ihmisoikeus" ja jos joku kokee subjektiivisen identiteettinsä konfrontoimisen "ihmisyytensä kieltämiseksi", siinäpähän kokee, asia ei muutu miksikään.

Sairaus on sairaus, häiriö on häiriö jne., mitään eufemismeja ei tarvita. Jos ne leimaavat, niiden pitääkin leimata ollessaan yhteneviä todellisuuden kanssa, kuten tässä. Siten kieli toimii.

"Valtaosa ihmisistä, joilla on kuvaamiasi variaatioita, eivät ole millään muulla tavoin sairaita kuin sen suhteen, että heidän kehonsa ei vastaa heidän kokemustaan."

Tosiaan, se on heidän sairauden tilansa. Sekä usein asiaan liittyvät komorbidit tilat.

Historiassa ei ole mitään teemaa "sukupuolen moninaisuudesta", vaan kyseessä on nykyisen ideologisen tendenssitutkimuksen (esim. koko "cultural studies" alana) tulkinnat jostain historiallisista aineistoista, jotka tulkinnat on helppo asettaa kyseenalaisiksi ja tarjota toisenlaisia tulkintoja. Toisena strategiana oikeastaan Foucault'sta lähtien tälle ideologisoituneelle tutkimukselle on ollut tyypillistä hakea esim. jostain viidakosta jotain heimoa, jonka kulttuurinen toiminta sitten tungetaan tähän ideologiseen muottiin ja liioitellaan valtavasti kyseisen "havainnon" merkitystä, ymmärrettiin toiminnan semantiikka sitten todellisuudessa oikein tai ei.

Jos ja kun patologia ei ole täysin fysiologisesti toimivassa ruumiissa, on väistämätöntä, että se on mielessä. Eikä kyse ole jonkun olemisen normalisoimisesta, vaan sairauden valheellisesta poisselittämisestä, mikä itsessään on epäeettistä ja kaikin puolin tuomittavaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Vastaus kommentteihin 45 ja 69:

No huh huh.....!!

Lääketieteen auktoriteettiä käyttävä henkilö kirjoittaa jotain ihan muuta kuin mitä virallinen hoitojärjestelmä asiasta toteaa. Jos olet tämän alan kehitystä seurannut, olet tietoinen, että lähitulevaisuudessa julkaistavassa ICD 11:ssa tullaan poistamaan sukupuolidysforia mielenterveysosiosta. Sairauden kanssa ilmiöllä on suurin piirtein yhtä paljon tekemistä kuin myös tautiluokituksesta löytyvillä raskaudella tai synnytyksellä, joita voitaisiin luonnehtia lääketieteellistä toimenpidettä mahdollisesti vaativiksi tiloiksi. Toinen juttu on se, että ympäristö, asenteelliset lääkärit mukaan lukien, sairastuttavat transihmisiä.

Ilmoitat profiilissasi ilmaisevasi mielipiteitä, joita työpaikkasi ei mahdollisesti allekirjoita. Lääkärinä ole myös täällä lääkäri, jonka auktoriteetilla on vaikutusvaltaa asiaa ymmärtämättömien keskuudessa. Se, että erityisesti viesteissäsi korostat tieteellistä näkökohtaa, korostaa tätä elementtiä. Jos haluat mielipiteeni toiminnastasi kuulla, se on lääkärin eettisten ohjeiden vastainen. Siellä mm. sanotaan, että:

"Julkisessa esiintymisessään lääkärin tulee noudattaa tarkkaa harkintaa ja välttää itsensä tarpeetonta korostamista sekä suhtautua potilaaseen kunnioittavasti. Lääkärinä hänen tulee perustaa kannanottonsa lääketieteelliseen tietoon ja kokemukseen."

Jos tämä on profiilissasi mainittua trollausta, siinä tosiaan olet onnistunut. Lääkäri trollaamassa lääketieteen nimissä on kuitenkin melkoinen ongelmatilanne.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mainitsemasi seikat ovat lääkärin etiikan kannalta ongelmallisia ja on myönteistä, että kritiikkiä esitetään ammattikunnan ulkopuolelta, intressitahoilta. Kyseessä on luottamus ammattikuntaan ja kohtuullinen oletus asianmukaisesta kohtelusta terveydenhuollossa.

Niko Sillanpää

#117: "Sairauden kanssa ilmiöllä on suurin piirtein yhtä paljon tekemistä kuin myös tautiluokituksesta löytyvillä raskaudella tai synnytyksellä, joita voitaisiin luonnehtia lääketieteellistä toimenpidettä mahdollisesti vaativiksi tiloiksi. Toinen juttu on se, että ympäristö, asenteelliset lääkärit mukaan lukien, sairastuttavat transihmisiä."

Molemmat väitteet ovat puhtaasti järjettömiä.

Ja kyllä, minä edustan tässä tieteellistä eli totuuteen ja todellisuuteen metodologisesti sitoutunutta ajattelua. Toisin kuin esimerkiksi ICD-11:een tai DSM-5:een kohdistuva poliittisesti motivoitunut, epätieteellinen, älyllisesti häpeällinen lobbaus.

#121: Paitsi yleiset käyttäytymissäännöt, myös laki takaa sinulle asianmukaisen kohtelun. Mikä ei tarkoita, että konsultaation lopputulos on sitä, mitä haluat.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #123

Esitetyt mielipiteet voivat vaikuttaa ennakko-odotuksiin, myös suhtautumisessa vaikkapa paperittomien kohteluun terveydenhuollossa. Muistan lukeneeni kollegasta, joka on valmis rikkomaan vaitiolovelvollisuuttaan työtakin riisuttuaan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #126

#126: Ihmiset saavat asennoitua ja jopa väistämättä asennoituvat eri asioihin tasan siten kuin parhaaksi näkevät, kunhan pysyvät toiminnassaan lakien puitteissa ja työtehtävissä toimiessaan suorittavat tehtävänsä. Tähän asetelmaan puuttuminen olisi paitsi perusteetonta ja tunkeilevaa, niin myös yhteiskunnallista vaarallista totalitarismia, jota on velvollisuus vastustaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #128

Lakien puitteissa pysyminen ei takaa asianmukaisuutta, näyttöön perustuvaa hoitoa eikä ihmisen kohtaamista ihmisenä. Vastustan toki vahingollisena pitämääni totalitarismia, mutta ilmeisimmin näemme sitä eri asioissa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #131

#131: Näyttöön perustuvuus ja kyky arvioida, mikä on laadukasta ja mikä laadutonta näyttöä on ammatillisuuden perusasioita. Näihin kuuluu myös kyky tunnistaa, milloin tarjottu ajattelu on tieteellisesti heikkolaatuista tai kelvotonta. ”Ihmisenä kohtaaminen” taas on hoitotieteen ja sosiaalityön jargonia. Osaa jonkun persoona miellyttää, toisia ei, kuten missä tahansa kanssakäymisessä.

Ajattelun kontrolli on totalitarismin lähtökohta.

Mika Sarivaara-Satta

#117, Isket näköjään sitten Argumentum ad hominemin vaihteen päälle? Käsittääkseni sananvapaus koskee Suomessa myöskin lääkäreitä, vai velvoittaako lääkärinvala myötäilemään kaikkia kulloinkin yhteiskunnassa vaikuttavia, ensimmäisen maailman, houreita?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #125

Lääkärit ovat paljon vartijoita. Jos epäluottamukseen on aihetta, se on voitava kertoa.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #127

Siis kiista, joka on ideologinen, aiheuttaa ammatillisen epäluottamuksen?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #129

#129: Tämä kiista ei ole pohjimmiltaan edes ideologinen, vaan filosofinen. Kyse on laajemmasta, kuluneen noin 40 vuoden aikana muodikkaaksi muodostuneesta ajattelusta, joka sanalla sanoen saastuttaa länsimaista ajattelua. Tämä puheena oleva, sinänsä melko perifeerinen asia on vain yksi ilmentymä tästä prosessista, mutta hyvin demonstratiivinen, koska siinä on helppo arkijärjelläkin ymmärtää, miten oikeus- ja uhriuspuhunnalla meitä yritetään moraaliperusteisesti saada hyväksymään täysin ilmeinen subjektiivinen harhakäsitys velvoittavaksi kaikkien käyttäytymis- ja toimintaperusteeksi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #129

Ei tässä nyrkkeilyottelua käydä, erotuomaria ei tarvita, mutta kiitos mielenkiinnosta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #127
Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #125

Ei lääkärinvala edellytä hourimaan, mutta kyllä lääkärinä esiintyesssään (näin kirjoittaja itseään tituleeraa...) pysymään tieteen konsensukseksi sopimassa lääketieteellisessä faktapohjassa. Tästä tässä tapauksessa vakavasti poiketaan esimerkiksi kutsumalla sukupuoliristiriitaa houreeksi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #145

#145; Sinä voit esitellä sitä faktapohjaa (=tutkimuskenttää) niin katsotaan, millaiseen näytön asteeseen ja tieteelliseen ajatteluun se perustuu ja millä tavalla konsensus on muodostettu.

Kutsuin sosiaalista konstruktionismia tässä houreajatteluksi. Kuvaamasi psyykkisen patologian tila taas on täysin epäilemättä todellinen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #147

Jos houre olikin harha, niin eipä se paljon parantunut - väität joka tapauksessa transsukupuolisen kokemusta sellaiseksi, jolla ei ole oikeutusta. Tämä on jo suhteessa nykyiseen ICD 10-luokitukseen virheellinen ja henkilöä väärin stigmatisoiva muotoilu. Se, että sitä ei lääketieteessä nykyäänkään pidetä "harhana", näyttäytyy hoitosuosituksessa, joka suosittaa hoidoksi kehon korjausta, ei harhojen poistoa. Harhat kuuluvat lähinnä psykooseihin, joihin käytännössä rinnastat transsukupuolisuuden. Ja tämä on äärimmäisen stigmatisoivaa ja täysin sopimatonta lääkärin statuksella esiintyvälle henkilölle.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #161

#161: Suhde omaan kehoon on täysin kiistatta harhainen. Näitä tiloja on toki muitakin, esim. BDD. Kyse ei ole mistään "oikeutuksesta", vaan siitä, mikä on objektiivisesti todettavissa. Oikeus on aina sekundaarinen asia totuuteen/todellisuuteen nähden.

Fysiologisen rakenteen poistaminen tai mutilointi ei missään tilanteessa ole "korjaamista".

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #164

Ehkä ei kannata jatkaa vääntöä kanssasi, olet tehnyt (eettisesti täysin kestämättömän) kantasi selväksi. Toivon menestystä radiologin urallasi, jossa et (toivottavasti) tuota kantaasi ja sitä, mitä kerrot käsityksestäsi potilaan kohtaamisesta, kovin paljon potilaisiin voi kohdistaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #145

#145: Kuten tässä ketjussa on vakuuttavasti osoitettu sekä todettu, edustamanne poliittinen ideologia perustuu vain subjektiiviseen harhakäsitykseen, eikä sillä ole mitään tekemistä objektiivisen todellisuuden taikka tieteen kanssa. Väitteenne, jonka mukaan sukupuoli olisi kokemuksellinen ilmiö eikä lisääntymisbiologinen ominaisuus, on yksinomaan valheellinen. Jokainen tietää tämän.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #148

#148: Pätee myös sukupuolen muuttuvuuteen. Fysiologinen sukupuoli on vähemmän yllättävästi invariantti ja ”muuttuvuus” tapahtuu vain patologian piirissä.

Kyllä, kyseessä on ideologinen projekti liudentaa sukupuolikäsitystä ironista kylläkin säätelyllä ”vapauden” nimissä. Ja tämän projektin keskeisin motiivi on, että vapaa kilpailu tuottaa lähes aina miesdominanssin, jota kyseinen ideologia pitää pahuutena/epäoikeudenmukaisena/sortona/younameit.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #151

#151: Niinpä. Sitä ihmettelen, kuinka on mahdollista, että kyseisen poliittisen liikkeen edustajat voivat esiintyä eri yhteyksissä auktoriteettina, jolloin he ainoastaan valehtelevat meille "päin naamaa".

Jokainen tietää ja näkee, että kyse on valehtelusta, mutta monet näköjään vain hyväksyvät tämän asiaintilan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #153

#153: Tämä nykyinen trans-asia on tosiaan kuvatun kokonaisuuden kannalta perifeerinen, mutta siinä tämä ajattelu tulee alastomimmillaan esille.

Kokonaisuudessa taustalla on maailmansotien aiheuttama tai oikeammin mahdollistama kriisi länsimaisessa ajattelussa ja toisaalta raskaudenehkäisyn keksimisen aiheuttama naiseuden kriisi. Nämä molemmat on kehystetty miehuuden/maskuliinisuuden kriisiksi, jonka ”ratkaisuksi” tarjotaan miesten alkamista naisiksi. Miehuus ei todellisuudessa ole kriisissä, vaan se konsolidoi aina lopulta, yleensä ennemmin kuin myöhemmin, paikkansa, eli dominanssin kilpailemalla, tarvittaessa viime kädessä kilpailemalla voimassa.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Ex-vaimoni mielestä en ole oikea mies vaan olen nahjus. Olen kuitenkin hänenkin mielestä uros.

Pasi Karlsson

Ei Soinia kannata ottaa tosissaan , pelle mikä pelle !
Sinänsä huvittavaa kun Soini puhuu varsinkin kovista kehän miehistä, liekö joku fantasia , koska Soinia en voi millään mieltää mieheksi - enemmänkin ämmä-maisteriksi !
Aika näyttää aukeeko kaapin ovet vai ei ?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Poliitikot vaikenevat toisesta asiata.
Miksi ihmisen lisääntymiskyky on valtion asia?

Steriloimisen yleinen ikäraja Suomessa, 30 vuotta, on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa.
Yleinen steriloimisen ikäraja on Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa 25 vuotta.

Kansalaisaloite ikärajan alentamisesta epäonnistui, koska se ei saanut julkisuutta.
Poliitikot eivät kommentoineet aloitetta.
Ihmisoikeusjärjestöt olivat aloitteesta hiljaa.
Ihmisoikeusasia lisääntymiskyvystä luopumisesta ei herätä innostusta kuten oikeus vanhemmuuteen herättää.

http://anterosmki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234260-...

http://vapaaehtoisestilapsettomat.fi/mediatiedotteet/

Toni Rintala

Mikä ei ole valtion asia? Alkoholin oston ikäraja voisi olla sama kuin jenkeissä. Entäs se naimisiinmenoikäraja? Laitetaanko samaksi kuin Saudi-Arabiassa? Entä oppivelvollisuuden ikä samaksi kuin Luxemburgissa?
Tässä vasta muutama esimerkki..

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Valtio ja ihmisoikeusjärjestöt määrittelevät itsemääräämisoikeuksia.
Alkoholin oston ikäraja kai vaihtelee osavaltioittain Jenkeissä.
Naimisiinmeno-oikeudesta ajatellaan, että sen pystyy päättämään itse 18-vuotiaana.
Oppivelvollisuus kuuluu velvollisuuksien piiriin oikeuksien lisäksi.

Transliike vaatii itsemääräämisoikeutta juridiseen sukupuoleen ja oikeutta kehoa muokkaaviin transhoitoihin jopa alaikäisille.
Oikeutta vanhemmuuteen pidetään yleensä ihmisoikeutena, ja ajatellaan, ettei sitä saisi rajoittaa keneltäkään.

Suomessa vasta 30-v tai kolmen lapsen jälkeen on oikeus itsevalittuun lisääntymiskyvyttömyyteen, eli sterilisaatioon. Ja jotkut lääkärit eivät silti halua kirjoittaa lähetettä, koska päätöstä voi katua.
Ikäraja ja lapsiluku ovat käsittämättömän korkeita.
Mutta tämä ei herätä ihmisoikeusjärjestöjen ja poliitikkojen mielenkiintoa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #95

Suomeen tarvitaan enemmän lisääntyviä ihmisiä. Politiikka on, että ei turhaan tehdä ihmisistä lisääntymiskyvyttömiä.

Sinänsä hassua, että samat tahot valittavat liian alhaisesta syntyvyydestä ja samalla vaativat syntyvyyden rajoittamista.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #98

Politiikassa saisi olla itsemääräämisoikeus lisääntymiskyvyn suhteen.
Joillekin lapsettomuus on identiteettikysymys ja he kärsivät raskaudenpelosta.

"Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry pitää nykyistä sterilisaatiolakia holhoavana ja itsemääräämisoikeutta loukkaavana.
Suomen lainsäädäntö sallii lähes minkä tahansa muun omaa kehoa koskevan toimenpiteen 18 vuotta täyttäneelle.
Raskaudelle tai sen keskeyttämiselle ei ole olemassa alaikärajaa.
Perheen ulkopuolisen adoption ikäraja on 25 vuotta.
Täysi-ikäinen voi avioitua, mennä sukupuolenkorjausleikkaukseen, ottaa tatuointeja ja lävistyksiä sekä teettää kehoa pysyvästi muuttavia kirurgisia toimenpiteitä.
Sterilisaatio ei ole mahdollista edes omalla vastuulla ja omin varoin maksettuna."

Sterilisaatioikärajaa alentamalla vähennetään myös osaltaan ei-toivottujen raskauksien ja raskaudenkeskeytyksien lukumäärää. Huolellisella haastattelulla ja arvioinnilla ennen toimenpidettä voidaan varmistua siitä, ettei kyseessä ole hetken mielijohde."

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #99

Joku voisi sanoa, että ei ole liikaa ei-toivottuja lapsia, vaan on liian vähän lapsia. Yksikään lapsi ei ole ei-toivottu.

Vai että raskaudenpelko. No, onhan noita erilaisia pelkoja melkein kaikilla.
Ennemmin terapiaa pelkojen poistoon ja lisää lapsia Suomeen! ;)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #101

Moni lapsi on ei-suunniteltu ja vanhemmilleen ei-toivottu.
Lapsia hankkikoon ensisijaisesti ne, jotka haluavat niitä.
Ja kaksi lasta on tarpeeksi useimmille.

Raskaudenpelkoon on sterilisaatio hyvä lääke selibaatin lisäksi.
http://www.iltalehti.fi/tosielamaa/201703272200092...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hommaforumilta poimittua :

"Minusta päiväkodinjohtajat jotka ovat tehneet tämän läheisenpäivä- muutoksen todellakin pistävät lapsen parhaan etusijalle. He lähtevät realiteeteista, eivät ideaaleista. Sinkkonen sortuu nyt itse samaan kuin esim. monet sateenkaariperheiden puolustajat jotka puolustavat tällaisia asioita aina aikuisen näkökulmasta ja omista ideologisista lähtökohdistaan käsin. Sinkkonen puolustaa tuossa omaa ideologiaansa. Läheisenpäivän valitsevat päiväkodinjohtajat lähtevät lasten realiteeteista, ja haluavat minimoida sellaista lapselle aiheutuvaa kärsimystä joka on turhaa, ja helposti vältettävisssä. Lapsille joilla on hyvät vanhemmat läheisenpäivä ei taatusti aiheuta mitään ongelmaa."

"On typerää vetää hätäpäissään kahvit vääräänkurkkuun ja mennä antamaan julkisia kauhistelukannanottoja vain siksi koska joku uusi idea äkkiseltään, asiaan perehtymättä vähän haiskahtaa sateenkaarelta, tai kuten tässä tapauksessa miehen syrjinnältä. Tässä tapauksessa en näe kyllä sukupuolineutraaliuden ideologiaa taustalla motiivina, vaan aivan järkiperäisen pyrkimyksen minimoida sellaista turhaa kärsimystä kasvaville lapsille joka on helposti vältettävissä näin yksinkertaisella keinolla.

Varhaiskasvatuksen ja koululaitoksen tehtävä ei ole maksimoida huono- osaisten lasten kärsimystä, vaan lieventää sitä mahdollisuuksien mukaan. Ei ole tarkoituksenmukaista päiväkodille tai koululle että hyväosaisille lapsille suodaan kaksi kertaa vuodessa tällaisia ilonpäiviä jotka toisille lapsille on vain veitsien kääntelemistä jo valmiiksi kipeissä haavoissa."

"Koko jutussa on kyse vain ja ainoastaan siitä, että on paljon lapsia, joilla ei ole sellaista isää kuin isällä käsitetään. On yksinhuoltajia, isä on kuollut tai äijästä ei ole tietoakaan. Tai muuten vain isättömiä lapsia. Mitä väliä sillä on millä tavalla se lapsi on isätön. Tällä läheisenpäivällä ajateltiin asiaa tältä kantilta. Itse kun muistelee ala-asteaikoja isänpäivän aikaan niin vitutti avioerolapsena, kun ei oikein tiennyt miten asiaan olisi pitänyt suhtautua. Luultavasti se asia kaivelee nykynuoriakin ja avioerot tai muulla tavalla isättömät lapset ovat lisääntyneet aika lailla sitten ajasta kun Spede-Show näkyi tv:stä.

Mutta nyt tässä jeesustelussa aikuiset eivät ole ajatelleet lapsia ollenkaan vaan rynnänneet suinpäin oman kuvitelmansa mukaan jostain sukupuolettomuus-epähenkilökamppanjassaan..."

Juhani Piri

Taidankin pian siirtyä hommafoorumin lukijaksi (en nimittäin ole koskaan lukenut ko sivustoa), koska siellä tunnutaan keskustelevan asioista puolesta ja vastaan menttaliteetilla järevässä hengessä. Onkin hassua että milloin hommafoorumia täälläkin lyödään kun vierasta sikaa ja monesti käytetään keskustelussa jopa jonain "argumenttina", että sinäkin siellä hommafoorumin sivuilla notkut ja nyt sitten hommafoorumin tekstiä käytetään "argumentaationa" todistamaan omia väitteitä todeksi :D Kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta sivustolta ainakin minun mielestä! Koetan silti vielä malttaa mieleni, että josko en vielä sittenkään eksyisi sinne.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yleissivistyksen vuoksi seuraan itse ajankohtaisia keskusteluita kaikilla areenoilla (luen myös Kansan Uutisia verkossa) - ja tällä kertaatässä asiassa näyttäisi hommaforumilaisten enemmistö kallistuvan tukemaan läheisen päivän ideaa huolimatta asiaan liitetyistä "suvaitsevaisuus"-konnotaatioista. Ainakin itse uumoilen, että Soinin kannanotolla on asiantilaan vaikutusta melko paljon...

Hommaforumilla nimittäin inhotaan Soinia yli kaiken.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #102

Sitä päivää odotellessa kun pätkäiset MV-lehdestä tänne jotain tukemaan omaa sanomaasi :)

Meillähän on hommalaisten kanssa jotain yhteistäkin, minäkään en pidä soinista. Ole koskaan pitänytkään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #105

Lainaukseni toki tukevat omia mielipiteitäni, mutta itseäni kiinnostaa silti tätäkin enemmän sosiologiasta tuttu ryhmäajattelun dynamiikka, mikä ilmenee tästä Hommaforumin keskusteluketjusta selkeässä muodossa :

https://hommaforum.org/index.php/topic,123694.0.html

Keskustelun alussa kommentoijat toivat monin eri tavoin julki antipatioitansa idealle läheisen päivästä, mutta myöhemmin, kun Timo Soinin ploki-kirjoitus tästä päiväkoti-aiheesta ilmestyi, niin hommaforumilaisten mielipiteet alkoivat vähemmän yllättävästi suosia tätä viime päivinä sosiaalisessa mediassa puhuttanutta ehdotusta.

Ihan näin feministinä ja muutenkin suvaitsevaisena toivoisin Soinin olevan enemmän esillä mielipiteineen...

Niko Sillanpää

#94: Kyseisiä päiviä juhlitaan isien/äitien ja heidän lapsiensa iloksi, ei jonkun ryhmän ahdistukseksi. Enemmistön ilo isäin-/äitienpäivästä olisi siinäkin tapauksessa, että tavoite olisi jonkun vähemmistön ahdistuminen, tärkeämpi. Jos ei juhlituta, olkoot yksinkertaisesti juhlimatta. Yhteiskunnan tehtävä ei ole huolehtia jonkin ryhmän sosiaalisesta mukavuudesta, vaan se kuuluu ihan henkilökohtaisen vastuun piiriin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Joillakin lapsilla ei ole äiti elossa tai on huono äitisuhde.
Elämässä ei ole kaikilla samaa onnea, mutta siihen on sopeuduttava.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yksittäinen päiväkoti voi kuitenkin järjestää tällaiset merkkipäivien vietot ihan "asiakkaidensa" mukaisesti.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #103

Kyseisen ikäisten "asiakkaiden" itsenäinen päätöksentekokyky rajoittuu lähinnä siihen, laitetaanko jalkaan mustat vai valkoiset saappaat.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #106

Voi mutta mitäpä jos saappaat onkin punaiset tai keltaiset...
ai niin mutt eihän ne vissiin voi olla kuin valkoiset tai mustat.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #140

#140: Halusin tarkoituksellisesti välttää sukupuolittuneita värejä, koska se olisi johtanut sivuraiteille.

Mutta kyllä, jos kyseessä on tyttö, sopiva päätöksenteon taso on, laitetaanko jalkaan punaiset vai pinkit saappaat ja jos poika, niin siniset tai vihreät. Kuten pitääkin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #166

Ja minusta kun on aivan sama minkä väriset saappaat lapsella on jalassa.
Jos poika tahtoo punaiset tai pinkit niin siitä vaan jalkaan, tai tyttö haluaa mustat tai siniset sama juttu.

Ei ole keneltäkään pois.

Tuota suosittelisin kokeilemaan myös monen aikuisen,, joita jo ajatuskin jaottelun muuttamisesta perinteisistä käsityksistä pöyristyttää.
Saattaisivat vaikka löytää uusia puolia itsestään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yksittäinen päiväkoti voi kuitenkin järjestää tällaiset merkkipäivien vietot ihan asiakkaidensa mielen mukaisesti.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #108

Paremminkin yksittäinen YKSITYINEN päiväkoti...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #170

Vietetäänköhän juutalaisessa päiväkodissa isänpäivää?

http://ganjeladim.fi/

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #173

Entä islamilaisessa päiväkodissa?

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #174
Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kuten kirjoituksessa on esitetty, kiinnostaa henkilökohtaisesti erityisesti se, että edustaako tämä Soinin ulostulo koko hallituksen yhteistä arvopohjaa?

Muiden hallituspuolueiden vaikenemislinja ei nimittäin paljon hyvää kerro kyseisestä arvopohjasta.

Tälläisten ulkoministerin ulostulojen myötä Suomesta alkaa piirtymään kaikkea muuta paitsi länsimainen demokratia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hallitus taitaa olla sinisten panttivankina?

Perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko ennätti jo aiemmin syksyllä puoltamaan translain uudistusta...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Pitäisikö tässä sanoa, että mokomat "kevytlevitepersut" ovat kohta viheliäisempiä poliittisia otuksia kuin itse persut?

Ilkka Repo

Soini on itse limanuljaska. Mutta vaikka avoimesti halveksin sitä paskiaista, niin näkyy tyyppi nyt puhuvan täyttä asiaa. Hyvä kun tuo asian esille ja näin selkeästi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minua huolestuttaa myös se, että laiminlyökö Soini varsinaisen työnsä. Helsinkiläisten päiväkotien juhlapäivät eivät ole ulkopoliittisia asioita: http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Sinisten kannatusluvut ovat sen verran alhaiset, että ilmeisesti "ulkopolitiikkaa" - lue: vähemmistövastaista populismia - on nyt päätetty sitten tehdä Soinin blogissa.

Olen henkilökohtaisesti ihmeissäni, että tätäkö se "yhteinen arvopohja" nyt sitten on?

Mika Sarivaara-Satta

Isällä kuitenkin on merkitystä lapsen elämässä, haluavatpa feminatsit sitä tai ei, sillä isättömyys havaitaan myös geeneissä:
http://pediatrics.aappublications.org/content/140/...

Mika Sarivaara-Satta

The nuclear family must be destroyed… Whatever its ultimate meaning, the break-up of families now is an objectively revolutionary process. Linda Gordon

Since marriage constitutes slavery for women, it is clear that the women’s movement must concentrate on attacking this institution. Freedom for women cannot be won without the abolition of marriage. Sheila Cronin, the leader of the feminist organization NOW

Pari feminatsia noin niinkuin malliksi.

Petri Hämäläinen

Ehkä vuoden huonoin ja epäpätevin blogikirjoitus. Onnea voittajalle !

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kuuluu blogosfäärin luontaisetuihin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Hämäläinen on sitten vissiin sitä mieltä että Soinin blogi oli ehkä 5/5, vuoden paras ja pätevin. Oikein ministeritason tuotosta.

Joopa joo ;)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Osuva alustus ja valaiseva keskustelu, myös lääketieteen, lääketieteen etiikan ja lääketieteen parissa työskentelevien asenteiden näkökulmista. Tämä keskustelu pyörii muissakin kuin Puheenvuoron karuselleissa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Soini:"Mies ei synnytä."

Meillä on vanha hyvä sanonta: kerta se on ensimmäinenkin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Iltalehti:
"Isänsä menettänyt kannattaa lähimmäisenpäivää - ”En näe syytä pilata lapsen päivää. Se riittää, että on menettänyt vanhempansa.”

www.iltalehti.fi/kotimaa/201711052200511916_u0.shtml

Mika Sarivaara-Satta

Velivainaani tyttärille isänpäivä on tärkeä muistamispäivä, jolloin kortit ja kynttilät käydään viemässä isän haudalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset