Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Arvokonservatiiveilla omat mediansa – Tavoittavat satojatuhansia viikoittain

  • Lähde: aitoavioliitto.fi
    Lähde: aitoavioliitto.fi

Aito avioliitto -yhdistys vaikuttaa ottaneen eräänlaisen massauhriutujan roolin. Eilen yhdistyksen sivuilla julkaistussa kirjoituksessa yhdistyksen hallituksen jäsen Harri Saastamoinen valittaa Suomen medioiden passiivisuudesta arvokonservatiivisia näkemyksiä kohtaan. Nämä näkemykset eivät Saastamoisen mukaan saa lainkaan medianäkyvyyttä. Kirjoitus on osoitettu ”mediaväelle” ja lähetetty merkittävien medioiden päätoimittajille, pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja Julkisen sanan neuvostolle.

Saastamoinen syyttää suomalaisen median aiheenvalintoihin liittyvien linjausten johtaneen esimerkiksi MV -lehden syntymiseen. MV -lehti on erikoistunut erityisesti maahanmuuttovastaisten ja osin jopa rasististen aiheiden uutisoimiseen.

Hyvään journalistiseen tapaan kuitenkin kuuluu tuoda esille erilaisia näkemyksiä vaikkapa sukupuolineutraaliudesta, avioliitosta, translaista, äitiyslaista, maahanmuutosta. Tässä keskustelussa vastakkainen näkemys puuttuu aivan täysin suomalaisesta mediasta … Ihmiset kaipaavat monipuolisuutta maahanmuuttokeskusteluun ja sukupuolineutraaliuteen esimerkiksi. Valtamedialla olisi mahdollista antaa vastakkaiselle näkemykselle turvallisesti ja laadukkaasti tilaa, mutta se ei tee sitä, vaan antaa tämän kysynnän tarpeen tyydyttämisen vaihtoehtomedian tehtäväksi (korostukset blogistin)”, kirjoittaa Saastamoinen.

Erityisen mielenkiintoista Saastamoisen kirjoituksesta tekee se, että ehkä ensimmäistä kertaa Aito avioliitto -yhdistyksen historiassa, yhdistys puolustaa avoimesti myös maahanmuuttokriittisten näkemysten esiin nostamista suomalaisissa medioissa. Yhdistyksen edellinen puheenjohtaja, kirkkonummelainen Jukka-Pekka Rahkonen joutui sivuun puheenjohtajan tehtävistä julkaistessaan islamvastaisia mielipiteitä sosiaalisessa mediassa varsin kärkevään tyyliin (ks. yhdistyksen asiaa koskeva tiedote).

Nyt yhdistyksen linja vaikuttaa asettuvan selkeämmin laajempaan oikeistoradikaaliin kontekstiin, joka on toki ollut nähtävissä muissakin viimeaikaisissa ulostuloissa.

On syytä huomata, että suomalainen media luo toisinaan mielikuvia, joissa yhdistellään asioita tavalla, mikä ei suinkaan ole esimerkiksi HLBTI -vähemmistöjen kannalta oikeudenmukaista. Tuoreena esimerkkinä tästä on liikennemerkkiuudistukseen liittyvä uutisointi (ks. Ranneliike.net -verkkolehden uutinen), jonka myötä HLBTI -vähemmistöjen oikeuksia vastustavat ovat saaneet selkeää hyötyä omille selitysmalleilleen. Tämä ei ole suinkaan niin harvinaista, kuin jotkut antavat ymmärtää. Suomalainen media ei ole siis suinkaan tehnyt mitään täysin yksikäsitteisesti esimerkiksi HLBTI -vähemmistöjä myötäkarvaan sukivaa linjavalintaa. Media julkaisee myös todistettavasti runsain mitoin Aito avioliitto -yhdistyksenkin aktivistien mielipidekirjoituksia.

Kenties merkittävin tosiasia, josta Saastamoinen vaikenee, on se, että arvokonservatiiveille näkemyksille on Suomessa olemassa kokonaiset omat mediatalonsa, jotka tavoittavat viikoittain satojatuhansia suomalaisia. Eräinä esimerkkeinä mainittakoon televisiokanavat TV7 ja AlfaTV sekä radiokanavat Patmos Radio ja Radio Dei. Tässä ei ole suinkaan kaikki, sillä lukuisilla Aito avioliitto -yhdistyksenkin taustalla vaikuttavilla liikkeillä on omat lehtensä ja laaja kirjallinen tuotanto.

Tämän lisäksi on olemassa kokonaiset kaksi eduskuntapuoluetta, Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset, jotka levittävät omien mediaverkostojensa kautta arvokonservatiivia sanomaa. Näistä jälkimmäisen puolue on entistä selkeämmin keskittynyt maahanmuuttokriittisten näkemysten propagoimiseen sekä poliitikkojen että puolueen oman tiedotuksellisen työn välityksellä. Molemmilla puolueilla on omat lehtensä ja muut aatteelliset julkaisunsa.

Saastamoisen kirjoitus asettuu jokseenkin outoon valoon Aito avioliitto -yhdistyksen mainostaessa omaa radio-ohjelmaansa Patmos Radiossa (ks. kuva).

Lue myös:

”Rahankeräystä Herran nimeen: käsikirjoitus”, Yle, 10.3.2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Pelkkä otsikko lukien saattaisi äkkiseltään jopa luulla, että tässä kirjoituksessa joku mainostaa Puheenvuoron lukijoille arvokonservatiivisten medioiden olemassaolosta.

Kun kuitenkin tietää blogistin blogaustaajuuden Aito avioliitto -yhdistystä ja mitä milloinkin vastaavaa vastaan, näyttäytyy otsikko ja sitä tukeva blogiteksti hiukan erikoisessa valossa.

Onko blogistin tarkoitus paheksua vallitsevaa tilannetta, jossa arvokonservatiiveilla on omat mediansa?

Haluaisiko blogisti kenties nähdä tilanteen, jossa arvokonservatiivisina nähtävät mediat kiellettäisiin Suomesta ja ainoastaan arvoliberaalit olisivat sallittuja, mahdollisten lisärajoitusten kera?

Onko blogisti yleensäkin sitä mieltä, että nykyisten lakien kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan lisäksi olisi lainsäädäntöömme legitimoitava muitakin perusteita, joilla ihmisten vapaaehtoisesti kustantamia yhdistys- ja yrityspohjaisia medioita, kustantamoita jne. voitaisiin kieltää toimimasta? Mitä nämä mahdollisesti kannattamasi muut perusteet olisivat?

Sen verran itse sukupuolineutraali avioliitto -asiaan liittyen kommentoin, että presidentti Niinistön näkemys tässäkin asiassa oli nähdäkseni rakentavin ja paras.

Niinistö ehdotti kaikkien rekisteröitävien parisuhteiden taustalle yhteistä 'pariliitto' nimitystä, ja olisi jättänyt avioliittoinstituution miehen ja naisen välisen liiton nimitykseksi, mikäli asianomaiset sillä liittoaan kutsua haluaisivat. Tämä esitys olisi huomioinut pitkän kristillisen perintömme ja edelleen valtauskontonamme olevan kristinuskon opit parhaiten, ja nykyisen kaltaiselta puinnilta sekä haavoilta yhteiskunnassa asian tiimoilta oltaisiin vältytty.

Mutta tämä ei riittänyt ns. sateenkaariväestä suurimmalle osalle ja heitä eniten komppaavalle poliittiselle vasemmistolle. Kun lisäksi huomioi sateenkaariväestä sekä vasemmistosta suurimman osan tyypillisestä olevan kristinuskosta ja kirkosta melko etäällä olevaa sakkia, eikä avioliittokaan ole instituutiona vuosikymmenten saatossa enää järin suurta suosiota heidän keskuudessaan nauttinut, herää kysymys, mistä syntyi niin voimakas tarve saada kirkkoon tyypillisesti liitetty instituutio ja termi haltuun?

Etenkin kun tosiaan huomioi tarjolla olleen kompromissiesityksen, joka olisi poistanut kaikki asiaan liittyneet juridiset ongelmat. Rekisteröity parisuhde oli jo taustalla vuodelta 2002; pariliitto olisi vienyt asian lopulta maaliin.

Välttyä ei lisäksi voi ihmettelemästä perussuomalaistaustaisten blogistin ja samoista asioista ja samanmoisella "stänssillä" likitulkoon yhtä taajaan kirjoittelevan Mikan (en muista sukunimeä) toimintaa.

Kun noinkin arvokonservatiiveja piirejä kuin perussuomalaisia on jossain vaiheessa siedetty, mitkä vaikuttimet lienevätkään ihmisen taustalla, kun nähtävällä pieteetillä ja nähtävillä kirjoituksilla hyökätään nyt arvokonservatiiveja tahoja vastaan?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Niin, ihmettele toki kaikessa rauhassa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Välttyä ei lisäksi voi ihmettelemästä perussuomalaistaustaisten blogistin ja samoista asioista ja samanmoisella "stänssillä" likitulkoon yhtä taajaan kirjoittelevan Mikan (en muista sukunimeä) toimintaa."

No voi kyynel !

Onhan se hienoa, että kommentoijan omassa esittelyssä mainitaan seuraavaa: "..Ennakkotarkastan mahdolliset kommentit kirjoituksiini, sillä en halua bittiavaruutta(kaan) täytettävän millä tahansa epäoleellisuudella ja/tai asiattomuudella. "

Näköjään muiden blogeihin voikin sitten suoltaa ihan mitä haluaa, mutta omaa pesä pidetään sensuurilla.

Eipä siinä mitään, herra on hyvä vaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Etkö tosiaan tuota parempaan kykene?

Kuten ei blogistikaan ylemmässä kommentissaan. Kovin helposti se herne näkyy arvon Mikalla nenään päätyvän. Itse asiaan vastaamisesta viis.

No neitimäisillä reaktioillas vain vahvistat, kirjoituksissasi lähinnä agitoimallesi viiteryhmälle haitallisesti, muiltakin kuulemaani luonnehdintaa hienohelmaisuuden ja herkkähipiäisyyden määrästä ao. piireissä.

Ehkä liian pitkään yhteiskunnassa jatkuva itseisarvoisen uhrin ja suojelukohteen asema ei lopulta ole ihmiselle kuin toisellekaan hyväksi.

Mitä tulee blogini moderointilinjaan, enpä ole kuin yhden tai kaksi kertaa jättänyt täysin asiattoman, asiaan mitenkään liittymättömän, henkilöön menevän tms. kommentin julkaisematta.

Herra on muuten hyvä ja käy jatkossa itse blogien kommenttiosioissa vetämässä johtopäätöksiä moderointilinjoista, ei pelkästään sen perusteella, että joku ilmoittaa ennakkomoderoivansa mahdollisia kommentteja.

Ennakkomoderointi ei ole mitenkään tavatonta täällä Puheenvuorossa. Jotkut jättävät kommentoinnin jopa kokonaan mahdollistamatta.

Isoille verkkomedioille tapa on melko tavallinen, eikä Uudelle Suomellekaan ajatuksena vieras, kun kuitenkin tällä alustalla ovat asian teknisesti mahdollistaneet.

Hauskaa muuten, että päätit mennä kaivamaan henkilööni liittyviä tietoja, ehkä ajatuksella josko sieltä "jotain löytyis" kommentoitavaksi itse asian sijaan :-) "Hiukan" sellaista henkilöön hakeutuvaa argumentointia.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #10

Kun henkilöön mennään, kuten sukunimikaimani, helposti mennään vähintään asiatasolla henkilöön vastauksessa. Homofobialle voi antaa kasvot monin tavoin. Kiitos yksistä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #11

"Homofobialle voi antaa kasvot monin tavoin. Kiitos yksistä."

Se on Markku juuri näin, kyllä tuon toisen Toivosen kommentointi kertoo kaiken.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Tadaa, taikasana ilmeisesti tuokin.

Täytyypä kysäistä homoseksuaaleilta ystäviltäni ja tuttaviltani, miten he enää jaksavat sietää homofobiaani :-)

Oikeasti, Xfobioiden ja Yfobioiden noinkin "lipsahteleva" käyttö inflatoi sanan merkityksen ennen pitkää. Tuolla tavalla tulet, ehkä ymmärtämättömyyttäsi, tehneeksi lopulta vahinkoa itse asialle eli homofobian vastaiselle työlle, mikäli muissakin yhteyksissä noin toimit.

P.S. Missä kohdin katsot erikseen minun menneen henkilöön, kun sellaisesta vihjaat?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #10

"Etkö tosiaan tuota parempaan kykene?"
No aivan varmasti pystyn jos haluan.

"No neitimäisillä reaktioillas vain vahvistat, kirjoituksissasi lähinnä agitoimallesi viiteryhmälle haitallisesti, muiltakin kuulemaani luonnehdintaa hienohelmaisuuden ja herkkähipiäisyyden määrästä ao. piireissä."

Todella hienoa luonnehdintaa, tosin en yhtään tiedä millä perusteella väität neitimäiseksi, jos yhtään lohduttaa niin olen kaukana siitä. =)

"Mitä tulee blogini moderointilinjaan, enpä ole kuin yhden tai kaksi kertaa jättänyt täysin asiattoman, asiaan mitenkään liittymättömän, henkilöön menevän tms. kommentin julkaisematta."

"Hauskaa muuten, että päätit mennä kaivamaan henkilööni liittyviä tietoja, ehkä ajatuksella josko sieltä "jotain löytyis" kommentoitavaksi itse asian sijaan :-) "Hiukan" sellaista henkilöön hakeutuvaa argumentointia."

Jaa jaa, no sinähän et vissiin sitten näköjään ole lainkaan kaivellut minun henkilööni meneviä tietoja, muualtakin kuin US profiilista.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #15

"Jaa jaa, no sinähän et vissiin sitten näköjään ole lainkaan kaivellut minun henkilööni meneviä tietoja, muualtakin kuin US profiilista."

Eli?

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kyllä nettimaailmaan ns medioita mahtuu.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Blgisti toteaa aivan oikein, että "arvokonservatiiveilla" on omat, hyvin voimakkaasti yhtä kapeaa näkemystä ajavat mediansa. Heidän näkökulmastaan ongelma on arvokonservatiivisten näkemysten ja niihin pohjautuvan uutisoinnin jääminen pois medioiden valtavirrasta. On virheellistä väittää, etteikö esim. Aa-yhdistystä ja Aa-aloitetta olisi vastuullisessa mediassa (vrt. vastuuton media, kuten MV ja muutamat muut yritelmät) otettu esille. Kyllä otettiin, niin valtakunnallisissa kuin paikallisissakin medioissa, varsin neutraalisti. Arvokonservatiiviset näkemykset marginalisoituvat ja toki ymmärrämme, että niiden yleisen hymistelyn puuttuminen vastuullisessa mediassa ja kansalaiskeskustelussa on terävin kivi kengässä.

En näkisi Aa:n nykyisen tiedottajan kirjoitelmaa maahanmuuttokriittisenä poliittisena kannanottona. Näen sen enemmänkin yleisenä tyytymättömyytenä marginaalista itsensä yllätyksekseen löytävien tahojen kipuilulle ja klaustrofobialle. Se on lyhykäisyydessään uhrimielialainen ja voimaannuttavaa yhteenkuuluvuutta ja vertaistukea hakeva viesti. Näen sen myös puoluepoliittisesti kristillisdemokraattisena perussettinä, onhan Saastamoinen KD-kuntapoliitikko.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä mm. Aito avioliitto -kansalaisaloite on todistettavasti saanut varsin runsaasti medianäkyvyyttä.

Myös pääideologi Puolimatkan ym. aktivistien mielipidekirjoituksia on julkaistu valtavirran mediassa.

Tähän, kun laittaa vielä päälle ne lukemattomat kerrat, kun konservatiivien omat mediat ovat asiasta rummuttaneet, on sekä yhdistyksestä että sen tekemisistä uutisoitu määrällisesti niin paljon, että Saastamoisen valitusvirrelle ei ole juuri mitään tosiasiallisia perusteita.

Tuli vain mieleeni, että miltähän esim. sananvapaustilanne Suomessa näyttäisi, jos valta olisi konservatiiveilla? Vastauksia näihin kysymyksiin löytyy Euroopasta ja hieman sen liepeiltäkin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Samat tyypit näyttävät viihtyvän netissä niin Rajat Kiinni-hörhöliikkeen sivuilla kuin Aidon Avioliitonkin.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Olen laittanut joissakin näkemissäni tapauksissa ihan saman merkille. Jopa näkyvät Aito avioliitto -aktivistit (Rahkonen mukaan lukien etunenässä) ovat äärimmäisen maahanmuuttovastaisilla foorumeilla äänessä. No, Rahkosella on tietysti tämä oma vaihtoehtomediansa, jonka päätoimittaja on.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vaihtoehtomedia vai puoskarimedia? Puollan jälkimmäistä määritelmää.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Minulla on järkyttävän huono nimimuisti eikä nettimaailmanikaan ole kovin laaja.

Mutta kun jotkut sekä profiililtaan että tyyliltään hyvin erottuvat tyypit tulevat vastaan Saksan AfDn puolustamisen merkeissä, Laura Huhtasaaren tai Paavo Väyrysen mainonnassa , Saksan pro life - mielenosoitusten mainonnassa ja Aito avioliitto - mainonnassa ja tämä projekti tunkee kaikkalle, mihin vain pääsee - sekä aatteellinen profiili että johdonmukainen , aggressiivinen toiminta näyttää hyvin selvältä.

Sen sijaan KDn aatteellinen yhtenäisyys ei ole asiassa yhtään näin selkeä.
Puolueessa on myös järkeä .

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Täältähän sitä löytyy valtavirran uutisointia Aito avioliitto-yhdistyksestä:

- "Näyttäisi siltä, että nuoria tämä ei niinkään kiinnosta" – Aito avioliitto -yhdistyksen aktiivi kampanjoi kesäkansan parissa, Yle, 3.7.2015

https://yle.fi/uutiset/3-8121538

- Aito avioliitto -yhdistys kampanjoi uuden avioliittolain muuttamiseksi – Seinäjoen seurakunta keskeytti lappujen jakamisen tiloissaan, Yle, 12.5.2015

https://yle.fi/uutiset/3-7988351

- Aito avioliitto -yhdistyksen kampanjakoju töhrittiin Helsingissä, Yle, 14.8.2015

https://yle.fi/uutiset/3-8229342

- Twitterissä ihmeteltiin Aito Avioliitto -yhdistyksen mukanaoloa Helsingin Kirjamessuilla − koju paljastui luvattomaksi, 30.10.2016

https://yle.fi/ylex/uutiset/twitterissa_ihmeteltii...

- Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite etenee – sai 50 000 nimeä, Yle, 18.7.2015

https://yle.fi/uutiset/3-8165606

- Eduskunta kiivaili taas avioliitosta ja sateenkaarirakkaudesta, 8.9.2016

https://yle.fi/uutiset/3-9154304

- Kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta siirtyy perustuslakivaliokunnan käsiin, 16.11.2016

https://yle.fi/uutiset/3-9295727

- "Hömpsönpömpsön" – avioliittolaista keskusteltiin raivokkaasti Ylen aamu-tv:ssä, Yle, 21.7.2015

https://yle.fi/uutiset/3-8169617

- Tämä mies haluaa kumota tasa-arvoisen avioliittolain – miksi?, Helsingin Sanomat, 21.7.2015

https://www.hs.fi/nyt/art-2000002839755.html

- IL tenttasi avioliittokampanjat - Näin ne vastasivat tiukkoihin väitteisiin, Iltalehti, 23.7.2015

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015072320076323_u...

lainaus Iltalehden uutisesta: "Kaksi kampanjaa on viime aikoina hallinnut palstatiloja: Tahdon 2013 ja Aito avioliitto."

- "Julkinen keskustelu väritti mielipidemittauksia", Iltalehti, 24.7.2015

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015072420080792_u...

- Näkökulma: Puolimatkan ristiretki, Yle, 27.11.2014

https://yle.fi/uutiset/3-7652772

lainaus Yleisradion uutisesta: "Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka on tieteenteon ohella ahkera mielipidekirjoittaja. Pelkästään tässä kuussa häneltä on julkaistu eri sanomalehdissä ainakin kymmenen mielipidekirjoitusta.

Kaikki kirjoitukset käsittelevät tasa-arvoista eli sukupuolineutraalia avioliittolakia, joko suoraan tai vähän mutkan kautta. Puolimatka muun muassa kysyi Kalevassa (4.11) Onko avioliitto ihmisoikeuskysymys? (ei ole); ilmoitti Etelä-Saimaassa (19.11), että uusi avioliittolaki rikkoo lapsen oikeuksia, koska oikea vanhemmuus on biologista vanhemmuutta; totesi Ilkassa (18.11.) että homoseksuaalisuuden synnynnäisyys on myytti; ja totesi Helsingin Sanomissa (25.11), että antiikin korkeakulttuurit, kuten Rooma, kaatuivat sukupuolineutraaliin ajatteluun."

ja niin edespäin, lyh. jne.

Kuten tämä pieni näyte osoittaa, ovat valtamediat uutisoineet suorastaan runsain mitoin Aito avioliitto-yhdistyksestä ja sen tavoitteista.

Mihin ihmeen tosiasiaan Saastamoisen mm. valtamedioiden päätoimittajille toimittaman kirjelmän sisältö perustuu?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset