Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Sateenkaaripappien missio etenee ruohonjuuritasolla

Helsingin Sanomat julkisti tänään kuvagallerian, missä esiintyy omilla kasvoillaan 51 sateenkaaripappia. Nämä papit haluavat symboloida tasa-arvoisen avioliittokäsityksen leviämistä ev.lut. kirkossa piispojen kielteisestä linjauksesta ja Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin tuoreesta ratkaisusta huolimatta.

Täytyy myöntää, että sateenkaaripappien ruohonjuuritason missio vaatii rohkeutta. Edessä saattaa olla sivalluksia vasten kasvoja virallisen kirkon käsistä.

Tämä on konkreettinen osoitus siitä, että kirkossa vaikuttaa ihmisiä, joilla on todellinen kristityn sydän, mistä huokuu lämpöä ja rakkautta myös sateenkaarikansaa kohtaan.

Lue lisää:

”Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo””. HS, 22.9. 2017

”Yli 50 suomalaista pappia ilmoittautuu vihkimään sateenkaaripareja”. Yle, 22.9.2017

sateenkaaripapit.wordpress.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Kotimaa24.fi
"Sateenkaariparien kirkollisia vihkimisiä ja siunaamisia jo viitisenkymmentä"

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/sateenkaaripari...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kertoisitko missäkohtaa Raamatussamme kerrotaan avioliittoon vihkimisestä , ruumiin siunaamisesta ja lapsenkastamisesta ?

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Mitäpä jos itse vastaisit tuohon kysymykseen kun tuon kirjan hyvin tunnet, ainakin niin olet antanut ymmärtää.

Itse olen sitä mieltä, että aivan hyvin kaikki vihkimiset voisi suorittaa siviilivihkimisenä ja kirkko hoitaisi avioliiton siunauksen niille ketkä sitä haluavat. Tämä siis vain minun mielipide, muut saavat ajatella miten haluavat.

Itse kirjoituksessa tai jakamassani linkissä olevassa tekstissä ei nyt kyllä käsitelty sitä lukeeko raaamatussa juuta taikka jaata noista mainitsemistasi asioista.

Niin tai näin, hienoa että kirkon piiristä löytyy pappeja, jotka uskaltavat toimia kuten heidän mielestään on oikein.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

Mika, tiedoksi sinulle, Raamatussa ei kerrota mitään näistä toimituksista, vaan ne ovat kirkkoruhtinaiden keksimiä "Pyhiä maksullisia sakramenttejä"

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #17

Protestanttisissa kirkoissa, esim. ev.lut. kirkossa, on vain kaksi sakramenttia, eli kaste ja ehtoollinen, koska ne protestanttisen tulkinnan mukaan ovat suoraan Jeesuksen asettamia.

Avioliitto ei siis ole sakramentti protestanttisessa tulkinnassa.

Mutta katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa on seitsemän sakramenttia, joista yksi on avioliitto.

Juha Hämäläinen

#14. Raamattu ei tuohon ota kantaa, mutta ottaa kantaa homosteluun, jota se ei todella aseta yhdeksi optioksi parisuhteille ja perheille. On selvää, ettei kirkollinen vihkiminen siis kuulu kuin heteropareille. Tämä on hyvin selkeä päätelmä ja hyvin perusteltu luonnonkin toimesta. Meitä ei olisi kahta sukupuolta, jollei tälle olisi syy. Ja älkää alkako jauhamaan levyä lukuisista sukupuolista tässä yhteydessä.

Tasa-arvo ei tarkoita, että kaikilla on oikeus samaan. Eihän tasa-arvo muutenkaan toteudu yhteiskunnassa. Eikä tasa-arvoa tässä mielessä tule edes edistää pakonomaisesti.

Nykyisessä maailmassa vihkimisasian voi helposti ratkaista niin, että kirkko jakaantuu. Kukin ryhmä saa oman kirkkokuntansa. Riidat loppuvat siihen. Jos lahdetään siitä, että poikkeavien on saatava kirkkovihkiminen niin se ei voi tarkoittaa sitä, että kaikkien muiden pitää pakon edessä tähän suostua ja olla jäsen tällaisessa kirkossa. Siksi kirkon jakautuminen on hyvä konsti.

Itse en astu kirkkoon, joka vihkii muita kuin heteroita, ja kaltaisiani riittää. Kyse on siitä miten luonnottomana kukin tätä muutosta pitää. Sallin täysin vähemmistöille heidän oman kirkkonsa ja pappinsa, mutta en itse halua olla osa tätä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Siitä Koivulan transnuoriin kohdistetusta vihakirjoituksesta oli se hyöty, että eksyin ev.lut-kirkon sivuille. Oikein hämmästyin, miten positiivinen ihmiskuva ja rakkaudellinen asenne vähemmistöön kuuluviin ihmisiin sieltä huokui.

Itse olen kristittyjen kanssa yhteydessä lähinnä vain täällä Blogistanissa. Vastaan tulee jatkuvasti Koivula, Torppa, Lehkamo yms. ja väistämättä uskonnollisista ihmisistä syntyy tympeä vaikutelma.

Tuli taas hyvä muistutus siitä, että nämä blogisfäärin fanaatikot ovat vain pieni osa kristikuntaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Näin se on vähä islamilaisessa maailmassakin. Fanaatikot ovat vähemmistöä. Mutta toki kuuluva ja näkyvä vähemmistö.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niinhän se on. Jokainen ihminen tulisi ottaa itsenään, ei osana jotakin ryhmää. Se yleistäminen on liiankin helppoa, ja minä olen liiankin usein sortunut siihen kristittyjen osalta.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#2. Torppa ja Lehkamo ovat viime aikoina olleet yllättävän hiljaa, mutta sen sijaan Hiienkoski suoltaa herkeämättä tekstejä, julistaa syntiä, rappiota, Jumalan vihaa ja maailmanloppua ja fantasioi kaiken kukkuraksi kuolemanrangaistuksella. Ja onhan noita muitakin, mutta mitäs niistä. Yhä useammat uskovat kuitenkin ymmärtävät, mitä on aito kristillinen sanoma ja lähimmäisenrakkaus, mistä on osoituksena myös sateenkaaripappien esiin astuminen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ateistina en ole niin kovin syvällisesti perehtynyt kristilliseen lähimmäisenrakkauteen, mutta ymmärtääkseni Jeesus oli aikamoinen kapinallinen ja vähemmistöjen ja syrjäytyneiden puolustaja. Homovastaiset kirjoitukset löytyvät vanhasta testamentista, joka ei kuulemma vastaa enää kristittyjen maailmankatsomusta?

Kristityssä maassa ateistillekin syntyy jonkinlainen kuva kristinuskosta, ja nämä fanaattiset maailmanlopun ja vedenpaisumuksen julistajat eivät kuvaani kuulu.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #11

Minäkään en ole millään lailla uskova, ehkä jonkinlainen agnostikko kuitenkin. Kiinnostuin näistä asioista joitakin vuosia sitten, kun pari tv-ohjelmaa nähtyäni ihmettelin, mikä ajaa ihmisiä vastustamaan niin kiivaasti homoseksuaalisuutta, ja lopulta päädyin tänne Uuteen Suomeen. Vaimo on täällä asuinmaassamme säännöllisesti mukana paikallisen luterilaisen seurakunnan toiminnassa, mutta hänkin kannattaa varauksetta tasa-arvoista avioliittolakia, joka on tässä maassa ollut voimassa jo toistakymmentä vuotta.

Luulenpa, että jos Jeesus ilmestyisi maailmaan tänä päivänä, hän panisi ensi töikseen Koivulan, Hiienkosken ja kumppanit ruotuun.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #13

"Luulenpa, että jos Jeesus ilmestyisi maailmaan tänä päivänä, hän panisi ensi töikseen Koivulan, Hiienkosken ja kumppanit ruotuun."

Hyvin paljon mahdollista ;-)

Väinö Hirvelä Vastaus kommenttiin #11

"Homovastaiset kirjoitukset löytyvät vanhasta testamentista, joka ei kuulemma vastaa enää kristittyjen maailmankatsomusta?"

Se ei todellakaan ole ihan noin yksioikoista.

Jeesus sanoi, että: matteuksen evankeliumissa luku 22 37-40: " 37 Jeesus vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. 38 Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. 39 Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. 40 Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat."

Hän viittasi tähän vanhantestamentin kohtaan suoraan:

Kolmas Mooseksen kirja

18. Älä kosta äläkä pidä vihaa kansasi lapsia vastaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Minä olen Herra.

Tämä on Jeesuksen sanan vanhantestamentin pohja. Jeesus tunti kirjoitukset.

Jos kuitenkin tarkkaillaan kontekstia samasta luvusta vähän myöhemmin niin:

33. Kun muukalainen asuu luonasi teidän maassanne, älkää sortako häntä.
34. Muukalainen, joka asuu teidän luonanne, olkoon niinkuin maassa syntynyt teikäläinen. Rakasta häntä niinkuin itseäsi, sillä tekin olitte muukalaisina Egyptin maassa. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

Hebrean kielessä muukalainen käytetään eri sanaa "ger" Muukalainen tarkoittaa semmoista joka on laillisesti otettu kansan keskuudessa asumaan. "nekhar ja zar" ulkomaalainen tarkoittaa semmoista jotka tulevat ja menevät.
Vanhatestamentti tekee eron laillisesti maassa olijan ja laittomasti maassa olevan välillä.

En tunne homoutta kieltäviä ramatunkohtia vielä niin hyvin että voisin varmasti sanoa niistä kaikista mutta aiankin tämän Ramaatun tutkijan mukaan tämä yksi kohta mikä klassisesti on luettu todella homoiluvastaiseksi: https://youtu.be/SKzpj0Ev8Xs olisikin laaejempi kommentaari seksuaalietiikasta eikä sinällään niin homovatainen kun perinteisesti on mietitty. Mutta avioliittoon vihkimiseen en kyllä näe mitään raamatullista perustetta.

Mikseivät homot pistäisi pystyyn omaa uskontoa missä saa tehdä kaikkea kivaa. mielestäni Kristinuskon moraali taipuu hounosti semmoiseen frameworkkiin missä suurepi suvaisevaisuus syntiä kohtaan on automaattisesti tosi jees ja progressiivista. Kutenkin aika konservatiivinen systeemi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Noh noh Laitinen,
kyllä me olemme kommentoineet hyvin samansuuntaisesti nonen monta kertaa. En ole kovin lähellä kirkon vanhoillista kantaa enkä ehkä ihan kirkonkaan kantaa. Olen silti kristitty ja kirkon jäsen.

Olen jäsenenä ollut kaiken aikaa sisällä vaikuttamassa, nykyisin toki enemmän kuin pitkiin aikoihin. Enemmän kuin pitkiin aikoihin tuntuu että kirkko muuttuu ja kirkollisveroa on paljon mukavampi maksaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sinä olet aina tuntunut piristävältä poikkeukselta blokisfäärin kristittyjen joukossa. Reaalimaailmassa taidat kuitenkin edustaa enemmistöä.

Juha Hämäläinen

#2. On terveellistä muistaa, ettei kirkkomme ole sama kuin kristityt Suomessa. Kirkko on vain organisaatio ja työpaikka monille. Kirkko on pitkään hakeutunut muotivirtausten mukaan ja silti menettää jäseniä tasatahtiin. Ehkä juuri siksi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kunnioitan näitä ihmisiä vaikken kirkkoon kuulukkaan. Ehkä tosiaan on kirkossakin aika tajuta uudet tuulet.
Se jos kirkko repeää ei ole minun vastuullani. Ilahduttaa kuitenkin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei kirkko mihinkään repeä. Naispappeus oli joillekin kova uhraus. Nyt seuraava on tämä sateenkaarikysymys.

Kirkko elää ja kasvaa yhteiskunnan mukana. Murros ei koskaan ole helppo konservatiiveille. Tutkiville ja kehittäville teologeille elämme uutta kulta-aikaa. Kirkon sanoma voi uusiutua ja kirkastua.

En usko kirkon repeämiseen. Jullikat jurottavat aikansa, saattavat jättää jokusen jumalanpalveluksen käymättä, ihan vain osoittaakseen. Myllerryksestä muuttuu käytäntö ja armo saa taas. Se tässä kristillisyydessä on kovin herkkää.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Joku kirjoitti tuolla toisaalla että: "Konservatismi on tullut tiensä päähän ja ideologiana se on jo aika siirtää historiankirjoihin pölyttymään... Konservatiivisen moralistin on jälleen huomenna tapeltava kuvittelemaansa vihollista vastaan, vaikka vihollista vastaan käytävää taistelua ei voikaan voittaa."

"Vääränlaiset" ihmiset ovat joillekin uhka, mutta kun ei niitä tappaakaan voi. Raamatun kirjoottamisen aikaan vissiin voi. Ehkä tässä kumminkin jotain kehitystä on sittenkin tapahtunut ihan jo muutamassa tuhannessa vuodessa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen tässä ihan itsekseni pähkäillyt, että evoluutio on tehnyt osasta ihmisiä konservatiiveja, osasta liberaaleja.

Jos kaikki olisimme konservatiiveja, kehitys olisi hyytynyt jo aikoja sitten, eikä meillä olisi Puheenvuoroa missä kinastella.

Toisaalta jos kaikki olisimme liberaaleja, olisimme saattaneet tappaa lajimme sukupuuttoon jo aikoja sitten. Jonkinlainen epäluulo muutoksia kohtaan on varmasti tarpeen.

Paras tilanne lienee se, että että enemmistö populaatiosta on liberaaleja, mutta konservatiiveja löytyy sen verran ettemme säntää kaikkiin uudistuksiin päätäpahkaa miettimättä lainkaan seurauksia.

En ole alan asiantuntija, mutta jostakin syystä tämä ajatusmalli tuntuu melko loogiselta. Voin toki olla ihan väärässäkin:o/

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lisään tähän vielä aiheeseen liittyvän linkin.

https://www.uusisuomi.fi/ymparisto/107866-tutkimus-perussuomalaisilla-on-erilaiset-aivot-–-”jannaa”

Väinö Hirvelä

hyvin pohdittu. Juuri näin se on. Tosin ihminen taitaa olla niin tribaali, että jako kannattaa olla seviytyvyyden kannalta aika lähellä 50/50. Täälläkin jo moni epäilee, että konservatiivisuudesta olisi hyvä päästä eroon. Niin taitaa aina käydä jos jollain poliittisella kannalta on suuri enenmmistö. Uuniin vaan kaikenmailmana natzit vai miten sanoisi vasemmisto radikaali?

Väinö Hirvelä

Enpä tiedä.
Itse koen, että Raamatun kunnioita isääsi ja äitiäsi juurikin tarkoittaa, että meillä on tämä hyvä systeemi ja säännöt jotka toimii. Suomessa on hyvä asua. Niin en olisi sitä kaikkea heittämässä hukkaan sen takia, että joku utopistinen systeemi lupaa parempaa ja joku idiootti on keksinyt, että suvaitvaisuudella sitä kohti päästään.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Lueskelinpa tuossa erään "uskovaisen" kansanedustajan blogikirjoitusta ja tuli mieleen, että hohhoijaa ...

Onneksi uskonasioiden saralla vaikuttaa myös täysin erilaisia ihmisiä, joilla on sydän paikallaan!

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Täältä sitten näköjään löytyy tuota tiukkapipoisempaa kannanottoa asiaan...

Susanna Koivula: Pyhät ja pahat
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En viitsinyt osallistua tuohon keskusteluun. Rikkokoon luterilaiset kirkkonsa ihan itse.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kieltämättä Koivulan puheenvuoro on varsin rikkovaa ja repivää luettavaa.

Kun ajattelee Aito avioliitto -yhdistyksen taustayhteisöjä, niin tulee mieleen, että mahtaako Koivula tajuta pelaavansa sellaisten "isojen poikien" visioiden pussiin, missä mm. kirkon hajaannus koetaan hyödylliseksi tapahtumaksi, jonka jäljiltä voidaan kerätä ainakin joitakin uskonfanaatikkoja kirkosta erillään olevien liikkeiden huomiin.

Toivon, että eräs "papitar" tulee edes joltakin osin järkiinsä tai sitten voidaan jo esittää kysymys, että mitä kaikkea tämä "papitar" mahtaneekaan saada riehumisestaan omaan henkilökohtaiseen laariinsa. Tietysti puoluepoliittinen vakuuttavuus ja näkyvyys voivat olla yksiä "perunoita" tässä laarissa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #20

Koivula taitaa tosiaan keräillä poliittisia pisteitä. Saas nähdä, miten pitkälle tuollaisella asenteella nykypäivänä pääsee. Koivulalta puuttuu sellainen viisaus ja karisma, jota on esimerkiksi Päivi Räsäsellä. Tuskin Suski pääsee Räsäseksi Räsäsen paikalle.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #23

"Tuskin Suski pääsee Räsäseksi Räsäsen paikalle."

Tuskinpa vaan juu. Ei ole Räsäsen voittanutta..."kielletään, kielletään..."

Kyllä kirjoitusten ja länkyttämisenkin pitää olla edes jokseenkin uskottavaa jos sellaista harrastaa. Taitolaji, ei osaa kaikki. :)

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#16. Siinähän kirjoittelee. Viidenkymmenenyhden papin esiintulo kertoo siitä, että Suomen ev.lut. kirkossa on lähtenyt iso muutos käyntiin eikä Koivula pysty mitenkään pidättelemään sitä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kahden viikon päästä galleriassa on tasan sata. Juhlavuoden kunniaksi.

Muutos lähti liikkeelle jo kauan ennen tätä julistusta. Muutos ei enää pysähdy. Uskaltaisivatpa irtisanoa tai antaa varoituksen!

No, en oikeasti toivo mitään niin mullistavaa. Silloin joutuisin itsekin lähtemään osoittamaan mieltäni. Rauhallinen hyväksyminen ja taipuminen on kaikille parasta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #31

Totta on, että sateenkaaripapit sivuston tavoitteena on julkistaa itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlan kunniaksi 100 sateenkaaripappia. Sivusto on muutenkin muutaman viikon sisällä täydentynyt ainakin kymmenellä sateenkaaripapilla. Saattaa olla, että 100:n papin raja menee jopa rikki hyvinkin pian.

Tasa-arvoinen avioliittokäsitys elää voimakkaana ruohonjuuritasolla.

Onkin varsin mielenkiintoista, miten virallinen kirkko tilanteeseen suhtautuu. Voi olla, että tilanne todetaan pian sellaiseksi, että käytännön syistä se on vain hyväksyttävä tosiasiana.

Mutta saa nähdä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #35

Minusta tuota ei voida muutoin ratkaista kuin hiljaisella hyväksynnällä. Kirkkolakiahan ei kukaan edes älynnyt yrittää muuttaa, Aito avioliitto -porukkakin keskittyi ihan väärään asiaan, yhteiskunnan sääntelyyn. Jos olisivat ymmärtäneet pyrkiä muuttamaan Kirkkolakia, ehkä olisivat ehtineet estämään nykyisen kaksoisstandardin syntymisen.

No, eivät ymmärtäneet. Se oli suurin onni tässä kaikessa. Nyt Aa-väki heräsi, kun maito on jo maassa. Kirkko ei voi alkaa joukkoirtisanomisiin. Ei varsinkaan, kun kirkon vanhoillinen siipi on niukasti enemmistönä Kirkolliskokouksessa ja se on pienenä vähemmistönä monissa suurissa seurakunnissa.

Kirkolliskokouksen enemmistö tulee olemaan sukupuolineutraalin käsityksen kannalla viimeistään 6 vuoden päästä. Määräenemmistö, jolla Kirkkolakiin saadaan tarvittavat muutokset, on koossa 10 vuoden päästä. Edessä on kirkon sisällä melko pitkä sisäisen hajaannuksen kausi.

Minun kannaltani parasta on, että minulla ja vanhalla äidilläni riittää jutunjuurta ja väittelyhetkiä vielä pitkälle tulevaisuuteen. Tämä tulee juuri sopivasti, enää kun naispappeudestakaan ei jäpinää juuri synny.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Kuvassa näemme 51 sateenkaaripappia.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen"

Juurikin näin. Eipä tainnut erotella siinä, että sinä uskovainen olet ok, sinä homoseksuaali vaan tupsahdit siihen vahingossa.
Eikö siis olisi syytä uskossa olevienkin ottaa tuo lause totena?

Tuosta lauseesta ei voi tehdä kuin yhden johtopäätöksen, kaikki ihmiset ovat Jumalan kuvia, kukin sellaisena kuin on, ottamatta nyt kantaa siihen kuuluuko kirkkoon vai ei tai uskooko johonkin vai ei.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Totta.

Eiköhän noiden 51 sateenkaaripapin takaa kurkistele vielä samassa kuvassa 7,5 miljardia Jumalan kuvaa.

Marko Pajunen Vastaus kommenttiin #26

Eivät nämä 51 pappia toki tässä yksin ole, edes luterilaisina pappeina.

Muissa Pohjoismaissa luterilaiset kirkot vihkivät myös samaa sukupuolta olevat parit. Tämä on on Suomen kirkon omaa sisäistä vääntöä, samaan tapaan kuin naispappeus oli.

Juha Hämäläinen

#19. Päättelet liikaa tuosta omasta kuvasta. Vai arveletko tosissaan Adolf Hitlerin, Stalinin tai Myllypuron lapsia tappaneen Jammun olleen luojansa kuvia? Tuskin. Pidetään nyt meidät ihmiset ja käytöksemme tekoineen erillään.

Ei kannata tällaisin perustein tehdä kaikkia ihmisen tekoja ja toimintaa hyväksyttäviksi. Se on hyvin halpahintaista logiikkaa.

Petteri Hiienkoski

Jos joku vielä ihmettelee mitä ovat ne luikuriteologit tai "teologiset desantit", siinähän niitä taitaa ilmoittautua oikein liuta... =)
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"... luikuriteologit tai "teologiset desantit" ..."

Aikamoinen "perspektiivi" ihmisiin, jotka sydämestään ja konkreettisesti haluavat osoittaa, että kirkko hyväksyy yhteiskunnassa erityisen haavoittuvassa asemassa olevat keskuuteensa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#32. Maksaneeko vaivaa lukea linkittämääsi tekstiä. Sen sijaan kommentoin tässä erästä kommenttiasi, sillä olet näköjään lanseerannut ”luikuriteologin” rinnalle uuden käsitteen, ”queer- t. pervopapin”:

http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243...

"Luikuriteologia" lienee sitten kielenkäytössäsi jonkinlainen laajempi yläkäsite, joka kattaa muun muassa "queer- tai pervopappeuden". Aika asenteellisia ovat molemmat.

Sinähän et nähtävästi ole edes kirkon jäsen, vaan olet mukana jonkinlaisessa ”oikeaoppisessa” uskonyhteisössä, kun Suomen ev.lut. kirkko ei ole mielestäsi riittävän luterilainen:

http://www.anvianet.fi/lsr1/index.htm

Tule sinä autuaaksi siinä omassa yhteisössäsi ja anna ev.lut. kirkon kehittyä ja mennä eteenpäin. Uskovat puhuvat aina elävästä uskosta, ja elävän uskonhan pitäisi olla juuri sitä, että se ei jämähdä paikoilleen vaan kehittyy ja seuraa aikaansa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Uskovat puhuvat aina elävästä uskosta, ja elävän uskonhan pitäisi olla juuri sitä, että se ei jämähdä paikoilleen vaan kehittyy ja seuraa aikaansa."

Juuri näin se on ollut ja tulee olemaan. Eihän katolinen kirkkokaan (paavi) enää kiistä mm. tieteellisen maailmankuvan mukaista alkuräjähdystä ja evoluutiota:

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/73542-paavilta-m...

Kaarlo Arffmanin kirjassa Kristinuskon historia (EDITA, 2004) todetaan mm. seuraavaa:

"Lutherin mielestä ... sellaisia Uudesta testamentista löytyviä ohjeita, joita ei ollut vuosisatoihin enää missään noudatettu, kirkon ei tarvinnut koettaa elvyttää. Jumala oli sallinut niiden unohtua. Tällainen ohje oli esimerkiksi veren syömistä koskeva kielto (Ap. t. 15:29)"

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #40

#40. Ei kannata tiedeuskoa sotkea kirkon edistyksellisyyden mittariksi.

Mainitsemasi alkuräjähdys on teoriaa ja vieläpä hyvin reikäinen teoria. Siihen ei kannata uskoaan laittaa. Nyt on pitkään ollut vallalla täysi uusia näkemyksiä kaikkeuden olemuksesta.

Vastikään saatiin yksi lujassa istunut maailmanselitys omaan arvoonsa. Kyse Kosmoksen aineen olemuksesta ja ns hiukkasten standardimallista. Nykyinen käsitys on, että mallin hiukkaset kuvaavat noin 5% Kosmoksen sisällöstä eli ei juuri mitään.

Tiede on uskonto muiden joukossa.

Marko Pajunen

Ei Ev Lut kirkko mihinkään repeä. Kirkko ei elä erillään muusta yhteiskunnasta, muutokset yhteiskunnassa ovat ennenkin aiheuttaneet törmäyksiä kirkon sisällä. Kirkon suunnasta vastustettiin aikonaan jopa naisten äänioikeutta, puhumattakaan avioliittoon liittyvistä kysymyksistä kuten avioero ja sukunimilaki. Ja tietysti naispappeus.

Veikkaan, että Suomeen tulee malli jossa yksittäinen pappi voi kieltäytyä vihkimisestä (täytynee silloin koskea kaikkia pareja), tämä ollut käytössä Norjan kirkossa.

Väinö Hirvelä

Miten se on lähimmäisen rakkautta, että mennään juuri siinä missä ajanhenki kullonkin sanoo? Jos ajanhenki sanoo, että naiset kuuluu poltaa roviolla niin onko se sitten lähimmäisenrakkautta? Entä homojen tiputtaminen katolta? Onko sekin lähimmäisen rakkautta jos ajanhenki ja etenkin kansan tahto niin sanoo jossain lähi-idän maassa?

Kun argumentti homojen kirkovihkimisille tuntuu olevan, että eihän virkavaltaa toteuttava virkamies voi mienkään mennä maallista lakia vastaan vaan kun kerran verotkin kerätään niin sitten on sitoututunut toteuttamaan "omatunnostaan" riippumatta valtion lakia.

Pitäisiköhän tätä soveltaa myös laittomien piilotteluun? Pitäisikö siinäkin vain purra omatunnonhammasta ja antaa maassa maan tavalla esivallaN lain toeteutua.

eipä tietenkään.

Anna mä arvaan niin omatunto kuin suomen esivallan kunnioitus pitää nöyrtyä punavihreiden ideologisten linjausten alla. Se on sitä oikeaa (ja ainoaa hvyäksytävää) lähimmäisenrakkautta ja hyvin oksettavaa oppportunismia myös.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset