Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

HLBTI-vastainen paikallispoliitikko voi yllyttää työpaikka- ja koulukiusaamiseen

Kuntapoliitikko mielletään yleensä henkilöksi, jolla on suorastaan mitätön valta. Näin ei kuitenkaan ole, jos otetaan huomioon varsinaisen poliittisen aseman tuoman päätöksentekovallan lisäksi se tosiasia, että kyse on samalla myös mielipide- ja arvojohtajuudesta, mikä asettaa asiat niiden oikeaan perspektiiviin. Vaikutus, joka yksittäisen kuntapoliitikon julkisesti ilmaisemilla mielipiteillä ja arvoilla on, voi tulla yllätyksenä monille asiaa lähemmin tarkastelevalle, niin hyvässä kuin pahassa.

Kunta on kuntalaistensa lisäksi myös vaihtelevan kokoinen työyhteisö johtajineen ja työntekijöineen, missä kokonaisuudessa kunnassa toimivat kouluyhteisöt eivät ole suinkaan vähäpätöisimmästä päästä.

Kunta pyrkii kunnioittamaan niin kuntalaistensa kuin työyhteisönsä jäsentenkin yhdenvertaisuutta parhaan mukaan noudattamalla esimerkiksi tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevaa lainsäädäntöä.

Valitettava tosiasia on, että samalla tavalla kuin valtakunnan politiikassakin myös paikallispolitiikassa toimii henkilöitä, joiden asenteet niin etnisiä kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjäkin kohtaan ovat räikeässä ristiriidassa lainsäädännön asettamien rajojen kanssa. Julkisessa vaikuttamistyössään nämä poliitikot voivat saada ympärilleen eri motiivein liikkeellä olevan ihailijalauman, mihin tällainen poliitikko monesti pyrkiikin, tyypillisesti populistisin ja osin äärimmäisen räikein keinoin.

Kunta voi olla sitoutunut syrjimättömyyden periaatteisiin mutta yksittäinen poliitikko voi silti tehdä julkisia irtiottoja näistä periaatteista ja tarjota yllykkeitä ja kannustusta toimintaan, joka rikkoo syrjimättömyyden tavoitteita vastaan.

Ei ole syytä liiaksi painaa villaisella – jos sitten ollenkaan – julkisesti homo- ja transfobiseksi julistautunutta kansanliikettä johtavan paikallispoliitikon vaikutusta siihen, miten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat hänen kunnassaan, mahdollisia laajempia vaikutuksiakaan unohtamatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minua huolesttaa myös se, että tällainen ihminen voi toimia nuorisotyöntekijänä. Jostakinhan ne lasten ja nuorten ennakkoluulot seksuaalivähemmistöjä kohtaan kumpuavat.

Jos aikuinen levittää julkisesta vihaa vähemmistöjä kohtaan, tämän aikuisen voi olla vaikeaa puuttua esim. lasten ja nuorten kiusaamiseen. Pahimmassa tapauksessa tällainen ihminen voi lietsoa vihaa nuorten parissa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Kaikkein pahimmillaan saattaa nuori, joka etsii omaa seksuaalisuuttaan joutua kohtaamaan ohjausta/painostusta olemaan jotain muuta kuin mitä lopulta on.

Nuori saattaa ajautua todella huonoon tilanteeseen. Pahimmillaan jopa itsemurhaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyllä. Tämä olisi vakavan itsetutkiskelun paikka myös rouva Koivulalle mihin saattaa käytöksellään ihmisiä pahimmillaan ajaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minua kiinnostaisi tietää Koivulan työnantajan kanta asiaan. Kirkon huomassa kuitenkin on myös vähemmistöihin kuuluvia lapsia ja nuoria. Koivulan asenne on jo sitä luokkaa, että hän saattaisi oikeasti aiheuttaa vahinkoa esim. identtikriisin pyörteissä painiville nuorille.

Kirkon piirissä on monenlaista ajattelua, mutta salliiko kirkko oikeasti nuorten tahallisen vahingoittamisen?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #11

Niin, en tiedä sitten, että mitenkäköhän minullekin tulee mieleen eräs Mäntsälässä vaikuttava paikallispoliitikko ...

Löysin ev.-lut.-kirkon sivuilta seuraavan sivun:

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?open&cid=Cont...

Siinä todetaan mm. seuraavaa:

"Sukupuolisensitiivisyys ja kehitystason huomioiminen

Kun lapset ja nuoret kohdataan sukupuolisensitiivisesti, heille annetaan tilaa kasvaa omaksi itsekseen. Sukupuolisensitiivisyydessä ymmärretään ja huomioidaan sukupuolen moninaisuus ja erilaisuus sekä tarjotaan mahdollisuuksia löytää omanlainen tapa olla oma itsensä. Naiseutta, mieheyttä ja sukupuolettomuutta voi olla monenlaista. On hyvä tarjota myös vertaistukea ja esikuvia lapsille ja nuorille.

Sukupuolisensitiivisyys ei merkitse sukupuolineutraaliutta, vaan sitä, että jokainen saa olla juuri sellainen nainen, mies tai muunsukupuolinen kuin kokee olevansa. Lapsia ja nuoria tuetaan sellaiseen naiseuteen, mieheyteen ja sukupuolisuuteen, mikä heille tuntuu oikealta.

Sukupuolisensitiivisyys edellyttää työntekijältä asioiden tiedostamista ja pohtimista. Työntekijän on hyvä ymmärtää myös omia kokemuksiaan, arvojaan, käsityksiään ja ajatuksiaan, sekä sitä, miten ne vaikuttavat hänen toimintaansa. Käytännössä sukupuolisensitiivisyys on herkkyyttä ja valmiutta huomata ja huomioida sukupuolisuutta, sekä antaa sille tilaa...

...Toimintaa suunnitellessa voidaan myös toimia sukupuolisensitiivisesti niin, ettei toiminta sulje ketään sukupuoli-identiteetin tai seksuaalisuuden perusteella ulkopuolelle...

...Toimintaa ja omia valintoja on hyvä punnita silloinkin, kun yksikään lapsi tai nuori ei ole erikseen ilmaissut kuuluvansa sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. Huomioimalla asioita jo etukäteen, luodaan ympäristöstä turvallinen, jolloin lapsen tai nuoren on helpompi halutessaan myös puhua asiasta. Näin myös vältetään ikävien kokemusten syntymistä vain siksi, ettei asia vielä ole tullut ilmi. Sukupuolisensitiivisyyden huomioimisesta hyötyvät kaikki, sillä se mahdollistaa jokaiselle tilan olla juuri niin feminiininen, maskuliininen tai sukupuoleton kuin haluaa, riippumatta siitä kuuluuko johonkin vähemmistöön vai ei."

Jokseenkin harvinaisen selvää tekstiä kirkolta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #12

Kai Niemeläinen ilmoitti vievänsä asian eteenpäin. Hyvä niin.

http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #18

@18. Kopioi Koivulan blogi vähän äkkiä, ettei Susanna ehdi hävittää kirjoitustaan todisteena. Itse en voi kun olen ulkomailla kännykän varassa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #12

"Työntekijän tulee ottaa toiminnassaan huomioon myös työnantajan etu, eikä hän saa esimerkiksi vahingoittaa työnantajan omaisuutta tai vaarantaa epäasiallisella käyttäytymisellä työnantajan mainetta ja asiakassuhteita. Lojaliteettivelvollisuus ulottuu osin myös työntekijän vapaa-aikaan. Työntekijän työnkuvalla ja asemalla on arvioinnissa merkitystä, ja mitä vastuullisemmassa asemassa työntekijä on, sitä pienempi teko voi rikkoa lojaliteettivelvoitetta. Velvoite tulee muistaa myös sosiaalisessa mediassa kuten internetin keskustelupalstoilla tai facebookissa. Jos toiminta on muutenkin työsuhteessa kiellettyä, se on sitä myös verkossa."

http://jasentiedote.fi/fi/jasentiedote/helsingin-s...

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Pannaanpa tämä myös tähän(on jo toisessa samaa asiaa koskevassa kirjoituksessa mutta kertaus lienee opintojen äiti) koska kyseinen henkilö ei anna kirjoittaa omaan viha blogiinsa. Jospa hän sen täältä lukisi ja vähän miettisi, mikä häntä vuodesta ja viikosta toiseen motivoi hyökkäämään homoseksuaalien kimppuun.

Alla tutkimus johon perustan oman mielipiteeni eli hän on homofobinen ihminen, joka ei voi hyväksyä omaa piilohomoutaan vaan kiihottuu aina uudestaan ajatuksesta ja se purkautuu sitten vihana ja ravona kuten olemme saaneet todistaa jo vuosia. Toki ilman tarkempaa tutkimusta sitä ei voi varmaksi sanoa, mutta mielestäni olemme saaneet lukea hänen vihapostiaan jo ihan kylliksi. Noudattaisi mielellään Raamatussa olevaa käskyä, jossa naisen odotetaan vaientuvan seurakunnassa. (okay vähän ilkeää, mutta sitä saa mitä tilaa)

Is homophobia associated with homosexual arousal?
Adams HE1, Wright LW Jr, Lohr BA.
Author information
Abstract

The authors investigated the role of homosexual arousal in exclusively heterosexual men who admitted negative affect toward homosexual individuals. Participants consisted of a group of homophobic men (n = 35) and a group of nonhomophobic men (n = 29); they were assigned to groups on the basis of their scores on the Index of Homophobia (W. W. Hudson & W. A. Ricketts, 1980). The men were exposed to sexually explicit erotic stimuli consisting of heterosexual, male homosexual, and lesbian videotapes, and changes in penile circumference were monitored. They also completed an Aggression Questionnaire (A. H. Buss & M. Perry, 1992). Both groups exhibited increases in penile circumference to the heterosexual and female homosexual videos. Only the homophobic men showed an increase in penile erection to male homosexual stimuli. The groups did not differ in aggression. Homophobia is apparently associated with homosexual arousal that the homophobic individual is either unaware of or denies.

Eli suomeksi lyhyesti: Koeryhmälle näytettiin kiihottavia kuvia ja mitattiin heidän kiihottumisen astettaan suoraa peniksestä. Homofobisilla miehillä tuli paisuvaiseen kovasti verta kun kuvat oli homoeroottisia eli he kiihottuivat ja ilmiö oli mitattavissa. Mutta he olivat homofobisia eli kiihottuminen muutuu agressiiviseksi hyökkäykseksi homoja vastaan sekä kiimaksi siinä samalla. Olen ihan varma, että kaiken takana on jokin muu syy on takana kuin vain Raamattu. Ei kyetä hyväksymään, että se homous kiihottaa ja vihastuttaa ja kiima on kova sekä samalla myös viha sekä raivo. Kuten olemme saaneet ikävä kyllä lukea jo vuosia.

Se taidettiin uusia samoin tuloksin ellen ihan väärin muista, mutta tuo selittää näiden homofobikoiden jatkuvan homojen elämän kiusaamisen ja siitä alati puhumisen. Kun itse ovat osa ongelmaa, ymmärtämättä ja tunnustamatta että se mikä pelottaa ja inhottaa sekä ennenkaikkea kiihottaa, onkin osa omaa identiteettiä. Eivät vain kykene sitä hyväksymään, joten etsitään muinaisista tarinoista syytä lyödä lähimmäistä ja samalla saavat itse suurta nautintoa/kiima sekä raivoa samalla tulella. . Ymmärtämättä että demonit, joita vastaan taistelevat ovat ihan omatekoisia ja koskettavat itseään. Surullista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllä tuossa on varmasti jotakin perää.

Esim. itse olen umpihetero. Olen yrittämällä yrittänyt löytää itsestäni bi-seksuaalisia piirteitä, koska mielestäni olisi antoisaa, jos voisi nauttia seksistä molempien sukupuolten kanssa. Valitettavasti tämä ei itseltäni onnistu. Minä kykenen kiihotumaan ainoastaan miehistä.

Minulla ei ole koskaan ollut mitään vaikeuksia hyväksyä homoseksuaalisuutta tai muitakaan seksuaalivähemmistöjä. Ihminen, joka on sinut oman seksuaalisuutensa kanssa, kykenee hyväksymään toisille ihmisille erilaisen seksuaalisuuden.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Törmäsin joskus väitteeseen, että vain vähemmistö ihmisistä olisi täysin homo- tai heteroseksuaalisia. Enemmistöllä olisi bi-seksuaalisia taipumuksia, kellä enemmän, kellä vähemmän. Tiedä häntä, en ole asiaan sen enempää tutustunut.

On kuitenkin helppo uskoa, että esim. voimakkaan uskonnollinen ihminen saattaa pelätä bi-seksuaalisia piirteitään. Tämä ilmenee homofobiana. Umpiheteron näkökulmasta tällainen irrationaalinen pelko vaikuttaa käsittämättömältä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Luvut vaihtelevat eri tutkimuksissa mutta viitteitä löytyy esim. naisten biseksuaalisuuden osalta:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/11977121/Wo...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #14

Olen kuullut, että naisten kohdalla saattaa vaikuttaa se, että me saamme ensimmäiset hellyydenosoitukset toiselta naiselta, eli äidiltä. Mehän imemme esim. äidin rintoja vauvoina.

Kuvamaailmassa saattaa joskus joku kuva kyllä vaikuttaa, mutta esim. minä olen kyllä umpihetero. Olen yrittänyt harrastaa seksiä naisten kanssa, mutta kun ei toimi, niin ei toimi.

Ja minä todella tahtoisin olla bi-seksuaali, enkä usko että kyse on mistään sisäisistä estoista.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #15

Aivan, kyse on äärimmäisen henkilökohtaisesta ja sisäisestä kokemuksesta, joka on otettava totena.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä olen jo aiemmin tajunnut, ettei ole mitään heteroa, homoa tai lesboa vaan kaikki ovat biseksuaaleja. Vasta teini-ikäisyydestä aikuisen kynnyksellä aletaan tykkäämään naisista tai miehistä sekä voi edelleen tykätä jommasta kummasta eikä oma identiteetti osaa sanoa omaa sukupuoltaan.

Eikä ajatukseni ole muuttunut yhtään. Antaa kaikkien elää rauhassa parhaaksi valitsemallaan tiellä, jossa toisten ei saa mennä puuttumaan.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

En osaa ottaa kantaa yksittäisen henkilön seksuaalisiin taipumuksiin. Tässä tapauksessa luulen vihan kumpuavan enemmän uskonnollisen aivopesun tuomasta todellisuuskuvan vääristymästä. Surullista että ainutkertainen elämä hukataan vihaan, ihminen on kuitenkin onnellisuuteen pyrkivä eläin, ja tänä henkilö tuntuu olevan ilman iloa.

Väinö Hirvelä

Anna esimerkki tai esimerkkejä tai on aivan tyhjän arvoista spekulaatiota. Todennäköisesti kanssasi erimieltä oleminen on mielestäsi kiusaamista.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Tai ehkä sinun pitää opetella lukemaan kirjoitukset siten, että sisäistät oikeasti mitä niissä on kirjoitettu. Ja tarkoitan kaikkien kirjoituksia, ettet kulje laput silmillä.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Hyvä Väinö,

Opettele lukemaan ja sisäistämään! Tämä Koivula on Aito Avioliiton kantava voima ja lähes joka viikko hän hyökkää homoja tai transseksuaaleja vastaan täälläkin. Voit lukea hänen kirjoituksiaan täälläkin ja ne ovat lähes jokainen osoitettu homoja vastaan. Miksi? Jos hän kerran on hetero, niin luulisi asian oleen jo selvää vuosia sitten. Jokin vimma saa hänet vuodesta toiseen jatkamaan saman asian käsittelyä. Mikään muu ei selitä kiihkoa kuin tämä esittämi teoria. Raamatussa asiasta on alle 10 mainintaa. Eikä Jeesus puhunut homoista sanallakaan. Joten pelkkä luja usko ei selitä asiaa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ks. esim.

"Tutkimusten mukaan joka toinen transnuori kohtaa fyysistä väkivaltaa ja vielä useampi häirintää tai psyykkistä väkivaltaa. Syrjinnän seuraamukset ovat vakavia. Useampi kuin joka toinen transnuori on ajatellut itsensä vahingoittamista ja itsemurhaa ...

... Valitettavan usein terveydenhuoltohenkilökunta, opettajat ja vanhemmat vähättelevät tai suhtautuvat negatiivisesti transnuoren sukupuoli-identiteettiin. ..."

http://seta.fi/ihmisoikeusjarjestot-ykssa-transihm...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin ja samalla nämä Aitoavioliittolaiset väittävät että seksuaalivähemmistöjen kohonnut itsemurhariski johtuu vain siitä että ovat seksuaalivähemmistöä.

Ei, se johtuu hyväksyttömyydestä. Herkkä ihminen tuskin kestää jos koko suku hylkää vaikkapa homoseksuaalisuuden takia. Se on hirmu iso taakka ihmiselle kestettäväksi, nuorelle vielä raskaampi. Siksi on onneksi Seta joka antaa tukea ja turvaa.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Onneksi uskonnollisuus on rajussa laskussa länsimaissa, olemme matkalla kohti parempaa maailmaa, nämä kiihkouskovaiset ovat hiipuva vähemmistö.

Miika Niemitalo

mitä agressiivisemmin joku henkilö asennoituu LGBT-ihmisiä kohtaan sitä suuremmalla todennäköidyydellä henkilö on homoseksuaali....ovat niin syvällä kaapissa etteivät edes itse tiedä vielä....ainakin osan kohdalla on näin. sitten on myös niitä jotka tietoisesti yrittävät peittää homoseksuaalisuuttaan olemalla jyrkästi homoseksuaaleja vastaan.

Miika Niemitalo

eikö ole muuten ironista että esim. Susanna Koivula estää joitain kommentoimista kirjoituksiaan...ja samalta istumalta hän kehtaa valittaa sananvapauden riistosta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lähetin tänään sähköpostiviestin, jonka osoitin Askolan seurakunnalle, Askolan kirkkoherra Antti Kupiaiselle ja hiippakunnan tuomiokapituliin. Askola on Helsingin hiippakunnan aluetta.

Ilmaisin huoleni, noudattaako Koivula työssään työnantajan ohjeita ja pyysin tuomiokapitulia ottamaan kantaa, onko kirkon työntekijänä esittäytyvän Koivulan kirjoittelu sopusoinnussa kirkon ohjeistuksen kanssa.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Mahtaakohan tuomiokapituli ottaa kantaa ilman että asiasta tekee kantelun?

Luulenpa että ei.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En ole koskaan kuulunut kirkkoon, joten en tunne kirkon toimintamenettelyitä. Mahtaako tuomiokapituli kuitenkaan käsitellä tavallisten rivityöntekijöiden asioita?

Lähin esimies löytyy Askolan seurakunnasta. Luulisin, että ensimmäisenä tulisi lähestyä tätä tahoa. Ajattelin itsekin kirjoittaa muutaman rivin Askolan seurakunnalle kunhan tässä muilta kiireiltäni joudan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En edellytä tuomiokapitulin ottavan itse asiaan kantaa. Kapitulihan toimii kirkkoherran ja papiston ylimpänä valvojana. Kapitulia voi kiinnostaa, miten Askolan kirkkoherra Koivulan esimiehenä asiaa hoitaa. Ainakin toivon niin.

Ja luulen, että kapitulista vastataan ainakin kohteliaasti, että viestini on luettu.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #32

Ei tainnut Suskilla olla ekaa kertaa pappia kyydissä. Sain Askolan kirkkoherralta seuraavanlaisen vastauksen:

"Kiitos yhteydenotostasi ja palautteesta. Olen ottanut asian työn alle jälleen kerran. Koen arvokkaana, että kannat huolta nuortemme ja kirkkomme nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Siunaus kanssasi."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #33

Minun saamani vastaus on puolestaan tällainen:
"Hei!
Kiitos yhteydenotostasi ja palautteesta. Olen ottanut asian työn alle jälleen kerran. Koen arvokkaana, että kannat huolta nuortemme ja kirkkomme nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Siunaus kanssasi."

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Sama vastaus. Tuosta voi päätellä, että Koivulasta on valitettu aiemminkin. Työnantaja ei voi kertoa sivullisille sen tarkemmin. Nyt pitää vähän aikaa seurailla Koivulan kirjoituksia.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #35

On tainnut Koivula oikeasti koetella rajojaan, seuraavaksi varmaan jälleen sitten on sen uhriutumisen aika ja tottahan siitä nyt vähintään kirjoitus tai kaksi ilmestyy.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #36

Aivan varmasti jokin paskamyrsky on odotettavissa Rouva Koivulalta, mutta ehkäpä teemme siitä uuden valituksen. Kyllä se jossain vällissä totuus iskee häneenkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Tuon MV-lehden artikkelin perusteella kirkkoherra Kupiainen kuuluu hyviksien leiriin:D

https://mvlehti.net/2016/08/28/kas-nain-madatys-sa...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Löytyi vielä seuraava kirkon kasvatus ja perheasiat-yksikköön liittyvä uutinen (26.03.2015):

"Kirkon kasvatus ja perheasiat on rekisteröitynyt Syrjinnästä vapaaksi alueeksi"

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp3?open&cid=Con...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lähetin myös sähköpostia kirkkoherralle ja seurakunnalle. Tuskin asiaa haittaa, vaikka muutkin laittaisivat palautetta. Tässä on kuitenkin kyse ihan aitojen nuorten hyvinvoinnista.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #30

Vaikuttaisi siltä, että ev.-lut.-kirkolla on ainakin jonkinlainen aikomus pyrkiä kohti rakentavaa elämän moninaisuuden kohtaamista, mitä koskien se on näköjään julkaissut ohjeistustakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset