Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Vihapuhe ruokkii terrorismin kasvualustaa

Terrorismin tarkoituksena on synnyttää uhriensa lisäksi mahdollisimman paljon pelkoa ja lamaannusta, eli maksimaalinen shokkivaikutus. Terrorismi hakee samalla niin sanotun ”toisen ääripään” reaktiota, jolle on ominaista esimerkiksi vihapuhe syyttömiä etnisiä vähemmistöjä, kuten muslimeja, vastaan.

Vastajihadismi ja ääri-islamismi ovat tyypillisiä ääri-ideologioiden välisen julkisen vihanpidon ääripäitä. Ne elävät vihasta ja ruokkivat sanoillaan ja teoillaan toinen toistaan.

Länsimainen vastajihadismi pyrkii esittäytymään koko länsimaisen sivilisaation sanansaattajana. Samalla se leimaa koko islamin radikaaliksi poliittiseksi aatejärjestelmäksi. Vastaavaa kattavuutta tavoittelee radikaali-islamkin esittäytymällä koko islamilaisen maailman esitaistelijana. Molempia yhdistää kuitenkin todellisuus, missä ne ovat osoittautuneet tuhovoimaisiksi ideologioiksi niitäkin kohtaan, joita ne väittävät edustavansa. Esimerkiksi ääri-islamistisen terrorin uhrit ovat suurimmalta osin islaminuskoisia.

Asetelmat ovat keskiaikaiset ja sisäisesti perin ristiriitaiset.

Vastajihadismi on yksi esimerkki etnisiä vastakkainasetteluja lietsovista oikeistoradikalismin muodoista. Se vaikuttaa kuitenkin olevan yksi yleisimmistä länsimaissa ilmenevistä islamvastaisista ja uusnationalistisista aatteellisista viitekehyksistä, jonka vaikutus ulottuu myös demokraattiseen järjestelmään. Demokraattista järjestelmää hyväksikäyttävät oikeistoradikaalit voimat lietsovat etnisiä vastakkainasetteluja kansan pariin, mikä antaa osaselityksen valtaväestön keskuudessa vellovalle arkiselle rasistissävyiselle vihapuheelle.

Islamvastainen ja konfliktihakuinen vihapuhe tarjoaa ääri-islamistiselle verkostolle liiankin helpon tekosyyn oikeuttaa tuhoisaa ideologiaansa käännytystyön ja aivopesun kohteiksi valikoitujen silmissä.

Pysähtymisen paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onneksi Suomessa onkin kriminalisoitu terrorismin vastainen vihapuhe.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Jos viisautensa haluaa noin kiteyttää, niin siitä vaan.

Niko Sillanpää

Islamilaisen terrorismin valkopesu ja vastuun siirtäminen ulkopuolisille on äärettömän, Turun jälkeen sietämättömän idioottimaista, kuvottavaa. Ei mene enää läpi, riittää tätä lajia, kiitos.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jep- Louekosken logiikalla pyromaanit ovat uhreja ja palokuntalaiset palojen aiheuttajia.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Vastajihadistit ja muu hengenheimolaisetko ovat niitä kunnon "palokuntalaisia"?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Etnisiä konflikteja hakevalla retoriikallako terrorismin vastaista työtä sitten edesautetaan?

Kanta- ja maahanmuuttajaväestön valveutuneisuudella on oma roolinsa mm. informaation lähteinä kyseisessä työssä mutta konfliktihakuisuus ei takuulla kuulu työkalupakkiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Louekoski on oikeassa. Terrorismiin erikoistuneet tutkijat kauttaa maailman ovat varsin yksimielisiä siitä, että terroristit pyrkivät saamaan aikaan vastakkainasettelua. Vastakkainasettelu missä tahansa asiassa ei koskaan tuota hyvää lopputulosta.

Niko Sillanpää

Nämä samaiset "terrorismiin erikoistuneet tutkijat" mm. kertoivat, että turvapaikkamaahanmuutolla ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa ja sitten tapahtuivat terrori-iskut Pariisista Turkuun, joissa tekijöinä oli turvapaikanhaktaustaisia ja heidän jälkeläisiään. Tällaisten tutkijoiden sanomalla ei selvästikään ole mitään arvoa, vaan heidän tutkimusotteensa (kriittinen teoria jne.) edustaa "globaalia vastuuta" eli terroristin etua.

Meillä ei ole minkäänlaista tarvetta tehdä täällä kotonamme mitään kompromisseja globaalin heikon tai heidän terroristiensa tai uskontotraditioidensa kanssa, koska heillä ja näillä ei ole tällaisessa kompromississa mitään annattevaa, millä olisi täällä jotain arvoa.

Mika Sarivaara-Satta

"...vihapuhe syyttömiä etnisiä vähemmistöjä, kuten muslimeja, vastaan."

muslimit eivät ole etninen vähemmistö, vaan uskonnollis-poliittinen vähemmistö, jonka ideologiaa sopii ja pitääkin kuurmuttaa joka vaiheessa, jotta vähemmistö oppii talon tavoille.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Eräät osaavat mahtailun ja pullistelun taidon. Satutko tuntemaan ketään sellaista?

Mika Sarivaara-Satta

Ei mitään sen erikoisempaa mahtailua tai pullistelua, vaan ainoastaan samanlainen suhtautuminen islamiin, kuin muihinkin totalitaarisiin ideologeihin

Pekka Pylkkönen

Vastakkainasettelua aiheuttaa myös ihan vain humanitaarinen maahanmuuttokin. Se maksaa kohtuullisen paljon ja jotta kustannukset saadaan hoidettua, jonkun pitää kärsiä.
Joko:
- jo etuja nauttivien etuja leikataan
- jonkun verotusta kiristetään
- julkinen sektori ottaa velkaa maksaakseen kustannukset ja kohdat 1 tai 2 toteutetaan myöhemmin.

Joku kärsii automaattisesti. On jokseenkin epärealistista odottaa että suuri joukko ihmisiä ei katkeroituisi siitä että he saavat kärsiä jonkun toisen sijasta.

Tämä ei ota kantaa siihen mikä on eettisesti oikein, toteaa vain faktat.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Teoria jihadistien radikalisoitumisesta vihapuheen takia on 100% vailla mitään teoreettista pohjaa. Se on jonkun unelma-ihmisen keksimä selitys jolle ei ole mitään pohjaa todellisuudessa."

Ääri-islamistisen terroristiverkoston kova ydin ja värväysjoukko ovat jo valmiiksi radikalisoituneita ja niiden napanuora on enemmän ja vähemmän kiinni lähteissä (ISIS ym.), jotka pyrkivät solujensa ja/tai yksinäisten susiensa välityksellä kylvämään itsetarkoituksellisesti kauhua määrittelemiään vihollisia vastaan.

Kyseinen joukkio pyrkii teoillaan kohdeyhteiskuntien yhteiskunnallisen mielipideilmaston polarisoitumiseen, joka tarjoaa hedelmällisemmän maaperän sille käännytystyölle, jota kyseinen joukkio harjoittaa esim. Euroopan maahanmuuttajaväestön keskuudessa.

Ääri-islamismi pyrkii juuri siihen, että islamiin tarrautuisi kyseisen radikalismin leima kohdeyhteiskuntien kantaväestöjen silmissä.

Voisi siis jopa sanoa, että ääri-islamismi on islamin vastainen ideologia pyrkiessään tuhoamaan kyseisen uskonnon rauhanomaisen yhteiselon länsimaissa.

Marko Parkkola

#kivapuhe synnyttää #vihapuhe

Sekä varsinkin tämän päiväiset uutiset.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005345630.html

Revi siitä.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että esim. ISIS:n riveihin liittyminen on sen luokan vihamielinen valinta, että sillä pitää olla myös konkreettiset seuraamukset.

Terroristi on puolensa valinnut ja se siitä.

Turvallisuuden näkökulmasta tarkasteltuna on suotavaa, että järjen ääni voittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset