Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Yli 20 pappia ilmoittanut julkisesti vihkivänsä sateenkaaripareja

Psykoterapeuttina toimivan entisen seurakuntapastorin Toni Fagerholmin ylläpitämällä Sateenkaaripapit-sivustolla julkaistavalle listalle on ehtinyt kertymään jo 23 evankelis-luterilaisen kirkon papin tiedot. Listan papit ilmaisevat avoimesti valmiutensa suorittaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen, avioliiton siunaaminen mukaan lukien.

Vihkimisen edellytys on, että vihittävät ovat käyneet rippikoulun, ainakin toinen vihittävistä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen vihittävistä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Jo solmittu avioliitto voidaan siunata ilman kirkkoon kuulumisen velvoitetta.”, todetaan Sateenkaaripapit-sivustolla.

Sivustolla on myös lista toimitustiloista, jotka sijaitsevat pääkaupunkiseudulla.

Suurin osa papeista toimii Helsingissä mutta listalta löytyy pappeja myös muiden hiippakuntien alueelta, kuten Oulun hiippakunnasta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kevään ja kesän aikana on toimitettu noin kaksikymmentä samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä tai avioliiton siunaamista.

Samaa sukupuolta olevien parien siviiliavioliitot mahdollistanut tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö astui voimaan 1. maaliskuuta. Muutos ei kuitenkaan koskenut uskonnollisten yhdyskuntien vihkimiskäytäntöjä, jotka maallisesta näkökulmasta katsottuna voivat jatkua entiseen malliin.

Tilanne on mielenkiintoinen, sillä piispainkokous on linjannut kirkollisen vihkimisen kuuluvan ainoastaan naiselle ja miehelle. Sinänsä kirkkolaki ja muut säännökset eivät kiellä samaa sukupuolta olevilta pareilta kirkollista vihkimistä. Kirkolliskokouksen päätöstä asiasta ei ole suuntaan jos toiseenkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mikä ihme on sateenkaaripari?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyseisellä käsitteellä viitataan kirjoituksen kontekstissa samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Raamatussa ei kyllä kerrota avioliittoon vihkimisestä.
Kysymyksessä on kirkkoruhtinaiden keksimä maksullinen sakramentti, kuten lapsikaste ja ruumiinsiunaaminen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Raamatussa ei kyllä kerrota avioliittoon vihkimisestä.
Kysymyksessä on kirkkoruhtinaiden keksimä maksullinen sakramentti, kuten lapsikaste ja ruumiinsiunaaminen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Joillakin papeilla tolkkua. Hyvä niin. Eräskin ystävänikin,pappi myös vihkii sateenkaaripareja. Arvostan.

Jaakko Paasonen

Jotkut taas eivät vihki kirkkoon kuulumattomia,joka onkin Ilm.suurempi
"synti"kuin homous.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisiko tässä kansanäänestyksen paikka. Äänioikeus olisi kaikilla täysi ikäisillä evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvilla? Lopputulosta kunnioittaen yksittäisillä papeilla yksiselitteisesti joko olisi tai ei olisi oikeutta sateenkaariparien vihkimiseen.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

1. Korinttolaiskirje 6:

9. Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät huorintekijät, ei epäjumalanpalvelijat, ei avionrikkojat, ei hekumoitsijat eikä miehimykset,

10. eivät varkaat, ei ahneet, ei juomarit, ei pilkkaajat eivätkä anastajat saa periä Jumalan valtakuntaa.

Siunausta kaikkien lukijoiden päivään.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Anteeksi vaan mutta siunauksen toivottaminen näkyy lievästi sanottuna oudossa valossa sitä edeltäneen Raamatun kohdan johdosta.

Aika monet nykyteologit ovat sitä mieltä, Raamatun tuomio ei koske sitä homoseksuaalisuutta, jollaisena se nykyisin tunnetaan.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Kiitos kommentistasi Vesa-Matti.

Sinulla on oikeus mielipiteeseesi. Mutta minulla on huoli omasta sielustani minne se tulee menemään kuoltuani. Sen takia itse en ala vääristelemään Jumalan sanaa vaan uskon sen mitä Raamattuun on kirjoitettu. Eli minulle Jumalan sana on totuus ja sen takia en voi yhtyä tuohon sinun näkemykseesi. Synti on syntiä edelleen, ja synnistä on tehtävä parannus uskon kautta Herraan Jeesukseen jos mielii päästä kuoltuaan taivasten valtakuntaan.

Mutta jokainen valitsee itse tien mitä kulkea. Itse haluan kulkea kaitaa tietä ja päästä aikanaan ahtaasta portista sisään taivasten valtakuntaan sillä leveästä portista, josta monet yrittävät sisälle mennä tulee johtamaan Raamatun mukaan iankaikkiseen kadotukseen.

Matt. 7:13

Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;

Luuk. 13:24

"Kilvoitelkaa päästäksenne sisälle ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi.

Siunausta edelleen sinulle Vesa-Matti.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #19

Jaahas, olen hyvin heikko ottamaan vastaan "siunauksen" toivotuksia tai toivottamaan muille "siunausta".

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kirkko organisaationa ei voi sallia homojen vihkimistä, koska se on Raamatun ja kristillisen perinteen vastaista. Papit saavat valtuutensa Jumalalta ja seurakunnalta, joten yksittäiset papit voivat vihkiä homoja. Siis, tämä asia on ristiriidaton ja selkeä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Mielenkiintoista on olemassa työpaikka jossa työntekijä saa toimia vastoin työnantajan ohjeita ... Arkkipiispa on Ev.lut kirkon esimies jonka pítäisi panna toimeen ja valvoa kirkkovaltuuston päätöksiä mutta arkkipiispa Mäkinen mieluimmin pesee kätensä asiasta ja antaa oman kirkkonsa rappeutua.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Minkä seurakunnan kirkkovaltuustoon viittaat?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #11

Piti tarkitstaa miten tämä menikään ja piispainkokous on todennut viime vuonna (2016) että "... avioliittoon vihkimisestä määrätään kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa." Ja "Papin vihkiessä kirkolliseen aviolittoon hänen velvollisuutenaan on toimittaa näiden määräysten mukaan. Tämä koskee myös avioliittoon siunaamista."

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/F359F1ED9F897DD0C225770E0034026E/$FILE/Piispainkokouksen%20selonteko%20avioliittolain%20muutoksen%20johdosta%202016.pdf

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #13

Siis varsinaista kieltoa samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle ei alemman tasonkaan säännöksissä ole mutta esim. vihkimis-/siunaamiskaavat ovat rajoittuneita.

Piispainkokouksen kanta on tietysti selvä mutta on eri asia, johtavatko vihkimiset esim. näyttäviin "kurinpidollisiin" toimiin. Asiassa on varmaan hiippakunnallisia eroja, arvelisin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Valkovandaalit liikkeellä. Anteeksi off topic mutta kun sateenkaarikäsitettä tuolla käsiteltiin. Linkattua juttua edelsi otsikko jossa mainittiin sateenkaaren värit. http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005321181.html

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Vandalismiapa hyvinkin! Jutun mukaan tapahtuneen valkopäällemaalauksen johdosta on tehty rikosilmoitus.

Sateenkaarivärit aiotaan palauttaa mahdollisimman pian.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Rappujen yläpään maalaaminen valkoiseksi on täysin selvää white supremacy -propagandaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset