Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Eheytyshoidot brutaalia henkistä väkivaltaa – Pitäisi kieltää lailla

Ensisijaisesti seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen pyrkivien eheytyshoitojen markkinointi käypinä terapiamuotoina on edelleenkin valitettavaa arkea terveydenhuollon ammattilaisten parissa. Terapiaa on perinteisesti markkinoitu kristillisten liikkeiden vaikutuspiirissä toimivien ammattilaisten taholta. Asia tuli jälleen esille Pirkanmaan Setan toiminnanjohtajan Tamperelainen-lehden kolumnissa (27.7). Kokemukset Setan Sinuiksi-neuvontapalvelussa kertovat karua kieltä siitä, mitä eheytyshoito pahimmillaan aiheuttaa.

Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Väisänen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa seuraavaa:

Ikävä kyllä, kaksinaismoralistinen rooliristiriita on yhä luvallista terveydenhuollon ammattilaisille. On selvää, että psykologi syyllistyy hoitovirheeseen, jos hän yrittää manipuloida potilaansa seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä. Tällöin hän toimiisi ammattietiikkaansa vastaan. Sen sijaan samainen ammattilainen voi yksityishenkilönä työaikansa ulkopuolella ’’eheyttää’’ potilaita ilman seuraamuksia. Neuvontapalvelussamme kohtaamme näitä rikkimenneitä ihmisiä, jotka ovat täpärästi välttyneet lähtemästä oman käden kautta.

Kolumnissa nostetaan esille myös terveydenhuollon ammattilaisen taustan omaavien poliitikkojen parissa ilmenevä HLBTI-vähemmistöihin kohdistuva eriasteinen kielteinen puhe. Ammattietiikan unohtaminen on tyypillistä näiden poliitikkojen parissa, jotka kuvittelevat voivansa huudella mitä tahansa poliitikon kuoren suojista.

Suomessa ei ole edelleenkään niin sanottua puoskarilakia, joka kieltää eheytyshoidot. Malta on Euroopan maista ensimmäinen, joka on kieltänyt eheytyshoidot.

Eheytyshoidot ovat virallisen lääketieteen ulkopuolelle kuuluvia uskomushoitoja, joilla kohteet altistetaan brutaalille henkiselle väkivallalle.

Viitteet:

”Kolumni: Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja: Osa terveydenhuollon ammattilaisista manipuloi potilaiden seksuaalista suuntautumista”. Tamperelainen, 27.7.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Tärkeä asia johon otat kantaa. Hyvä kirjoitus. Jaettu on.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Terveydenhuollon ammattilaisten kunniaksi on todettava, että suurin osa heistä noudattaa korkeaa ammattietiikkaa, mistä Mikko Väisänenkin muistuttaa.

Joukkoon mahtuu silti valitettavasti niitä, jotka pyrkivät ujuttamaan sekaan kapean maailmankuvansa mukaisia asiakkaiden terveydelle ja hyvinvoinnille vahingollisia piirteitä.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mitähän kaikkia pitäisi kieltää lailla?
Taannoin TV:ssä haastateltiin naista, joka oli vuosikausia ollut joukkueurheilussa mukana. Hän oli huolissaan joukkueurheiluun tulevista junioripelaajista, joita jotkut vanhemmat ja junnujen arvostamat pelaajat alkavat heti jahtaamaan. Kilpailu, kuka on kenenkin huonekaveri peli- ja turnausmatkoilla, on kovaa. Haastateltu pelaaja oli todella huolissaan näiden junioreiden oikeusturvasta, mutta julkisuus tuon haastattelun jälkeen on ollut pelkkää syvää hiljaisuutta.
Mitä alle kaksikymppinen juniori voi tehdä silloin kun hänen vuosia fanittamansa idoli haluaa samaan sänkyyn?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ei tietenkään ole oikein, että aikuiset ihmiset käyttävät hyväkseen henkistä yliotettaan tavalla, jonka mainitsemasi naisurheilija ilmaisi huolenaiheenaan.

Eheytyshoitojen yhteydessä ilmenevä virallisen lääketieteen ulkopuolelle lukeutuva puoskarointi on taas oma kokonaisuutensa, joka mielestäni tulisi omien vahingollisten ja pahimmillaan tuhoisten vaikutusten johdosta kieltää lailla.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Olet oikeassa. Seksuaalista väkivaltaa on niin monenlaista. Toisista puhutaan avoimesti, toisista ollaan täysin hiljaa. Kaikki pitäisi nostaa pöydälle koska puuttuminen ihmisen herkimpään alueeseen vaikuttaa koko hänen elämäänsä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tasapuolisuuden vuoksi olisi kuultva myös niitä, jotka ova "kääntyneet"
pois homoudesta. Mitä he sanovat,

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Mikko Väisänen toteaa eheytyshoitojen vahingollisiin vaikutuksiin liittyen seuraavaa:

"Neuvontapalvelussamme kohtaamme näitä rikkimenneitä ihmisiä, jotka ovat täpärästi välttyneet lähtemästä oman käden kautta."

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Voidaankin hyvin kysyä voiko homoudesta "kääntyä" todellisuudessa lainkaan?
Väestöliiton asiantuntijalääkärin mukaan ei voi.

https://www.youtube.com/watch?v=LqcNpJUCo8w

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Bi-seksuaalit voivat lopettaa seksin harjoittamisen saman sukupuolen kanssa, homot tuskin voivat ainakaan ilman kovia kärsimyksiä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Homoseksuaalinen toiminta on normaaliin seksuaaliseen käyttäytymiseen kuuluva asia. ei sitä ihmisestä saa millään pois, tietysti voi yritää aversiolla ehdollistaa pahaa oloa tms.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mitä eroa on normaalilla ja epänormaalilla käyttäytymisellä ? Minulle on muodostunut sellainen käsitys, että psykologien mielestä kaikki on lopulta normaalia, kunhan käyttäytymisen syitä tutkitaan tarpeeksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hyvä huomautus. Lääketieteessä katsotaan yleensä, että sairaus on jotakin, josta on haittaa - joko toimintakyky huononee, tai subjektiivinen haitta, kuten kipu.

Psykopatia ei ole sairaus, koska siitä ei ole itselle haittaa. Pedofilia on mielenkiintoinen rajatapaus - kokemukseni mukaan pedofiilit kyllä kärsivät myös itse, useinhan takana on vaikeita traumoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset