Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Onko viimeinenkin sordiino poistunut?

Perussuomalaisten puoluekokouksen puheenjohtajavalintojen seuraamuksena puolueensa jättäneiden ja uuden eduskuntaryhmän perustaneiden kansanedustajien ryhmä on nyt sitten myös erotettu puolueesta. Asiasta ovat kertoneet useat mediat. Keskustan Juha Sipilän hallitus säilytti loikan seuraamuksena kasvot, eikä uusien hallitusneuvottelujen, saatikka eduskuntavaalien, tarvetta enää ollut. Jossakin mielessä tämä kuvio on tietenkin suuri helpotuksen huokaus pääministeri Sipilälle ja koko hallitukselle. Sipilä on sanonut, että loikanneet ovat tehneet suuren henkilökohtaisen uhrauksen. Loikanneiden rivikansanedustajien toki voi katsoa tehneen suuren uhrauksen ja samalla asettaneen poliittisen uransa jatkumisen vaakalaudalle.

Loikanneiden riveistä ainakin yksittäiset toimijat ovat vauhdilla tehneet peräeroa entisen puolueensa niin sanottuun nuivaan siipeen, jonka voidaan katsoa vallanneen puolueen. Erikoisen tästä tilanteesta tekevät ne poliittiset linjaukset, jotka mahdollistivat puolueen nousun hallituspuolueeksi. Salonkikelpoisuuttansa vakuuttelevan Uusi vaihtoehto -ryhmän riveistä on annettu myös ristiriitaisia lausuntoja. Kansanedustaja Kike Elomaa totesi tiistaina 13.6. Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa seuraavaa:

Mitään asioita sä et saa läpi, jos et sä pysty neuvottelemaan ja sopimaan muitten kanssa koviakin asioita.

Ja nyt kun me olemme mahdollisesti oppositiossa, niin ensiks maahanmuuttoasiat, maahanmuutto-ohjelma, jonka perussuomalaiset ovat tehneet hallitusohjelmaan, niin on jopa vaarassa, että meneekö se ollenkaan hallitusohjelman mukaisesti.

Mut, jos me pääsemme, voimme olla hallituksessa, niin voimme olla myös tätä turvaamassa ja vaatimassa.

Mikäli otetaan todesta se, että loikanneet edustavat perussuomalaisten ei-nuivaa tai ainakin merkittävissä määrin vähemmän nuivaa siipeä, voi tietysti kysyä sen perään, että mitä loikanneiden tekemällä ratkaisulla on merkitystä entisen puolueensa maahanmuuttokriittisyyden kehityssuunnan kannalta? Nythän loikannut soinilaisten siipi antaa ymmärtää edustavansa puolueensa maahanmuuttokriittisyyttä tasapainottanutta ja hillinnyttä joukkoa.

Tänään uutiset ovat kertoneet, että loikkauksen seuraamuksena Perussuomalaiset on jättänyt 150 jäsentä, puolueen jäsenyyttä hakeneiden määrän ollessa 180. On varsin luonnollista olettaa, että näiden jäsenyyttä hakeneiden joukossa on pääosin, ellei jopa kokonaan, uuden puoluejohdon maahanmuuttokriittisen linjan kannattajia, jotka kokevat puolueen ovien nyt vihdoin avautuneen. Perussuomalaisten uusi puoluejohto on myös ilmaissut avoimesti veljeyttään Ruotsidemokraattien kanssa.

Perussuomalaisista loikanneet kansanedustajat tekivät kiistatta palveluksen pääministeri Sipilän johtaman hallituksen politiikan jatkuvuudelle mutta tekivätkö he palveluksen koko Suomen kannalta, kun tilannetta tarkastellaan suomalaisen äärioikeiston ja oikeistoradikalismin kehittymisen näkökulmasta katsottuna?

Onko tässä käynyt niin, että äärioikeisto ja oikeistoradikalismi Suomessa kokee nyt olevansa oikeutetumpi osa poliittista ja demokraattista järjestelmää?

Onko viimeinenkin sordiino poistunut?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Maahanmuuttoa oleellisempi asia on EU ja euro. Maassa on nyt vakuuttavan tuntuinen puolue, joka on EU:ta ja euroa vastaan. Suomalaisista ajattelee samalla tavalla ehkä 40....50 %. Siinä on äänestäjäpotentiaalia persuille. Soinin PS näytti olevan tällainen puolue. Kenttä äänesti vanhan puoluejohdon vaihtoon, koska Soini ministereineen oli pettänyt puolueensa tärkeimmän ohjelman. Maahanmuuttokriittisyys on vain julkisuustemppu, jolla asioita perustellaan ja arvoihin vetoaminen pelkkää teatteria.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Toki on niin, että eurooppalaisessa oikeistoradikalismissa yhdistyvät tyypillisesti EU- ja eurokriittisyys maahanmuuttovastaisuuteen.

Maahanmuuttovastaisuuden suojissa majaileva rasismi on kyllä Suomessakin realiteetti, jonka kaikkein kipeimmin kokevat erilaiset etniset vähemmistömme kiristyvänä asenneilmapiirinä. Mistään teatterista ei tässä mielessä ole todellakaan kyse.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Perussuomalaisilla on edessä paljon työtä, mikäli puolue haluaa toteuttaa seuraavien eduskuntavaalien vaaliohjelmansa myös hallitusohjelmana. Puolue tarvitsee siihen 102 kansanedustajaa. 101 ei riitä, koska eduskunnan puhemies ei osallistu äänestyksiin.

Nykyinen hallitusohjelma on kompromissien tulos ja uudistunut puoluehan ei halua kompromisseja. Tämä tuli selväksi jo puoluekokouksessa. Enemmistö oli valintojen perusteella kompromisseja vastaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Eiks 101 riitä? Jos puhemies on tästä puolueesta eikä osallistu äänestyksiin, ne menevät 100–99, jos kaikki ovat paikalla ja äänestävät niin kuin oletetaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #4

Olet oikeassa. Tuli ajatusvirhe, mutta pääasia tulee kuitenkin esille siinä, mikä on vaaliohjelman ja hallitusohjelman ero käytännössä. Vaaliohjelma tarvitsee eduskunnassa ehdottoman enemmistön, jotta se voidaan toteuttaa hallitusohjelmana.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Oikeistoradikalismin suosio tai sen pelko on omiaan vaikuttamaan vastaavien arvojen ilmaantumiseen hallitsevien puolueiden toteuttamissa linjauksissa, vaikka itse oikeistoradikalismi olisi ns. eristetty.

Tämä pätee esim. maahanmuuttovastaisuuteen.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Itse asiassa toivoisin tämän tapahtuvan, jotta todellakin nähtäisiin minkälainen nykyinen Perussuomalaiset on luonteeltaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kyllä oikeistoradikalismin voimistuminen on asia, josta on pahimmillaan leikki kaukana. Valitettavia esimerkkejä löytyy jo.

En lähtisi toivomaan, että tämä ainakaan lisääntyisi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Hyvä, että nyt on puolue, joka on takuunuiva, eikä oma ääni mene Soinin kaltaisille feikkaajille.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Saman suuntaisiin kommentteihin on tullut törmänneeksi esim. sosiaalisen median puolella. Mm. Oikea Media-vaihtoehtomedian Rahkonen on tällaista väläytellyt ja saanut "raikuvat aplodit".

Tuntuuko nyt siltä, että viimeinenkin pidäke oikeistoradikalismilta on poistunut?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei mitään radikalismia tarvita, eikä pidäkään, vaan olla ihan asiallinen.

Radikalismi on aina vaarana jos homma menee ns. liian pitkälle, kuten esim USA:ssa juuri nyt nähdään kun äärivasemmisto ammuskelee republikaaneja ja Ranskassa hyökättiin konservatiivin (Nathalie Kosciusko-Morizet) kimppuun.

Eli ei radikalismia vaan ihan normaaleiden käytäntöjen mukaisesti demokraattisesti rajat kiinni.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

Äärivasemmistolainen väkivalta nostaa päätään valtameren molemmin puolin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset