Veskun blogi - henkilökohtaisia näkemyksiä

Kuntaliitosten aika ei ole ohitse!

Hieman yli 6000 asukkaan Siuntion talous oirehtii monen muun kunnan tavoin. Siuntiossa on päättyvällä valtuustokaudella yritetty painia talouden tasapainottamisen kanssa mutta laihoin tuloksin. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole radikaalia muutosta parempaan. Vain hetkellinen pinnan yläpuolella käynti voi kenties tulla kyseeseen.

Pienen kunnan mahdollisuudet ilman palvelurakennetta liiaksi haavoittavia rajumpia toimenpiteitä ovat rajalliset.

Käynnissä olevissa kuntavaaleissa tuntuvat joiltakin suunnilta kuuluvat lupaukset ja vaatimukset olevan varsin suuria ilman, että kuntatalouden asettamia tiukkoja reunaehtoja otettaisiin huomioon. Ehkä olisi syytä olla lupaamatta kuuta taivaalta. Tulevilla päättäjillä ei ole asiaa runsaiden lihapatojen äärelle, joka fakta tulisi sisäistää ajoissa.

Siuntiossa on tiedossa mittavia, kenties ennennäkemättömiä, taloudellisia haasteita. Jopa kymmenien miljoonien hintaluokkaan lukeutuvat koulujen sisäilmaongelmien ratkaisut ovat kuin saavillinen kylmää vettä kuntapäättäjien niskaan. Luulisi pahemmankin unikeon heräävän.

Pienen kunnan velkataakka ja kumulatiivinen alijäämä voivat näillä näkymin kasvaa suhteettomiksi. On selvää, että samalla paineet kuntaveron korotuksiin kovenevat. Kunnan houkuttelevuus asuinpaikkana kokee pahimmillaan kovan kolauksen.

Näin ei tulisi olla, sillä Siuntio tarjoaa ainutlaatuisen asuinympäristön erinomaisine liikenneyhteyksineen sekä alhaisine tonttihintoineen pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä.

Sote- ja maakuntauudistus luo epävarmuutta vuosien ajaksi, eikä siitä ole odotettavissa mitään taikaiskua kuntien taloudellisiin ongelmiin – päinvastoin. Kreivin osa kuntien tuloista leikkautuu uusien rakenteiden kulujen kattamiseksi mutta kuntien velkataakka ei katoa yhtään mihinkään. Riesaksi jäävät myös lukuisat kiinteistöt, joille ei ole enää uudistuksen jälkeen käyttöä. Veronmaksajien näkökulmasta tilanne voi vielä pahentua todennäköisesti luotavan uuden maakunnallisen veron ja erilaisten kasvavien palvelumaksujen myötä.

Olot kapeat taloudelliset hartiat omaavassa kunnassa saattavat muuttua sietämättömiksi.

Logiikka, jonka mukaan kuntarakenteita ei voida ottaa uudelleentarkasteluun, koska edessä on uudistus A ja sen jälkeinen ”pakollinen” seestymisen vaihe, ontuu. ”Odotellaan, odotellaan, ei voi vielä …” on kulunut mutta myös vaarallisesti tikittävä klisee.

Itsenäisyys, jota leimaavat kunnan kassan tyhjyys, velkaantumisella tekohengittäminen ja kumulatiivisten alijäämien kanssa painiminen jatkuvalla syötöllä ei ole oikein kuntalaisia kohtaan.

Kypsää ja vastuullista itsenäisyyttä tarkoittaa myös se, että uskaltaa rehellisesti tunnustaa tilanteen, jossa omin avuin pärjääminen on käymässä tai jo kenties käynyt mahdottomaksi. Jos kunta ei kykene siihen itse, sen tekee ulkopuolinen taho, eli valtio. Valtion puututtua asioiden kulkuun jälki voi olla rumaa.

Siuntion olisi tulevan vaalikauden aluksi viisainta polkaista käyntiin poliittinen prosessi, jonka tarkoitus olisi kartoittaa Siuntion kannalta mielekkäitä kuntarakennemuutoksia. Kyseinen prosessi edellyttää tarvittavien toimivien yhteyksien luomista kuntiin, jotka ovat varteenotettavia kuntaliitoskumppaneita.

Kirkkonummen, Inkoon ja ehkä Lohjankin saaminen yhteisen neuvottelupöydän ääreen on välttämätöntä.

Vahvasti kaksikieliseen rannikkokuntien muodostamaan alueeseen kuuluvan Siuntion kohdalla on tärkeää, että prosessi huomioi perustuslain edellyttämällä tavalla myös kielellisten perusoikeuksien toteutumisen.

Kohti leveämpiä harteita, mars!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kyllä nykyisillä kunnallisveroilla pitäisi saada kunnan kuin kunnan talous kuntoon.

Virossa ei ole koko tuloverotus kuin alle 20% ja palvelut pelaa loistavasti.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Pitäisi ja pitäisi, vaan kun ei onnistu. Kuntakohtaisesti on myös eroja siinä, miten poliittinen tahtotila ko. asian suhteen muotoutuu.

Käyttäjän vierinen kuva
kari vierinen

Hei !

Kiitokset näin se on. Nyt on katteettomien lupausten aika ja vaalien jälkeen palaa kylmä arki.
Katteettomia lupauksia on jo pitkä jono odottamassa !

Suuri ongelma ovat nuo Siuntion koulut ja perusteellinen selvitys sekä eri vaihtoehtojen punnitseminen
on erittäin tarpeellista. Siihen emme saa vastausta ensi viikolla 20.3. ja 22.3. . Kokonaissuunittelma siitä miten edetään on päätettävä suurta harkintaa käyttäen. Tärkeintä on saada kouluympäristö, jossa emme altista ihmisiä, opettajia, muuta henkilökuntaa ja koululaisia erilaisille sisäilmaongelmille.

Uusien koulujen rakentaminen olisi mahdollista vain ns. elinkaarimallilla. Elinkaarimallissa kokonaiskustannukset
nousee, mutta kustannukset voidaan jakaa jopa 25 vuoden ajalle. Esimerkiksi Pudasjärven maailman suurimmassa uudessa hirsikoulussa Lemminkäinen Oy toimii urakoitsijana ja ottaa vastuun ensimmäisen 25 vuoden ajalla. Hirsikoulun eliniäksi on arvioitu jopa 150 vuotta ja tässä suhteessa on kuitenkin edullinen ratkaisu.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Totta on, että nimenomaan kokonaiskuvaa, jossa on myös rehellisesti otettu taloudellinen näkökulma huomioon, tarvitaan.

Tuppaa vaan olemaan niin, että asioita pyöritellään osiin pilkottuna silppuna.

Siuntiossakin olisi hyvä pohtia sitä mahdollisuutta, että entäpä jos ei aina perinteisen tavan mukaan suoraan omistettaisi kaikkia tarvittavia tiloja, saatikka hankittaisi lisää vanhaa rakennuskantaa edustavia kiinteistöjä (= lisää tikittäviä riskejä).

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Nyt on katteettomien lupausten aika ja vaalien jälkeen palaa kylmä arki.
Katteettomia lupauksia on jo pitkä jono odottamassa !"

Näin se on. Olisi mielestäni todella tärkeätä, että kuntavaaliehdokkaat olisivat edes vähän perillä kunnan kokonaiskuvasta (lähinnä aivan uudet ehdokkaat), jotta eivät sortuisi ensimmäiseen miinaan jonka kuntalainen heille heittää. Siinä tulee äkkiä hätäpäissään lupailtua kaikenlaista, mihin ei kuitenkaan todellisuudessa pystytä.

Kyllä kunnan kaikessa päätöksenteossa tulee ottaa huomioon kaikki olennainen, niin tulevaisuus kuin taloudelliset resurssitkin.

Pekka Iiskonmaki

Kunnissa on puolet liikaa väkeä ja siksi rahat eivät riitä kuin palkkoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset